» »

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

New York Times - V prejšnjem stoletju so države podpisovale sporazume o omejitvi širjenja jedrskega orožja, sedaj pa podobne dogovore sklepajo tudi v kiberprostoru. ZDA je tako vendarle začela pogovore z Rusijo in komitejem ZN za nadzor orožja o krepitvi internetne varnosti in omejevanju vojaške rabe kiberprostora.

Kot pravijo poznavalci, je ameriška administracija ugotovila, da vse več držav razvija kiberorožje, zato je za njegovo zajezitev potreben nov pristop. V zadnjih dveh letih so se napadi na vladne in komercialne računalnike skokovito povečali na več tisoč na dan, medtem ko krivce sila redko identificirajo, kaj šele ujamejo. Obama je tako za februar ukazal pregled ameriške internetne varnosti in že išče kandidata, ki bo koordiniral državno politiko na tem področju.

Prejšnji mesec sta se v ZDA sešli ruska in ameriška delegacija, ki sta zbliževali stališča o kibervarnosti. Dva tedna pozneje so ZDA v Ženevi izrazile pripravljenost, da o kibervarnosti in kibervojskovanju razpravljajo z odborom ZN za razorožitev in mednarodno varnost, kar je nov korak naprej. Doslej so namreč ZDA vztrajale, da te težave sodijo v pristojnost ekonomskega odbora.

Rusi so že dlje časa predlagali, da bi kibervojskovanje zajezili s podobnimi sporazumi, ki veljajo za jedrsko orožje, medtem ko so ZDA vztrajale, da je ločnica med komercialno in vojaško rabo tehnologije pretanka. V zadnjih mesecih se njihovo mnenje taja, prav tako je tudi več sodelovanja med državama. ZDA so se doslej bolj nagibale k preganjanju mednarodnih hudodelskih združb, ki poslujejo prek interneta, in mednarodnemu sodelovanju pri njihovem lovljenju. Bili so namreč mnenja, da bi boljša zaščita na tem področju avtomatsko pomenila tudi boljšo zaščito pred kibervojskovanjem. Pogovori se bodo nadaljevali januarja v New Yorku in kasneje v Nemčiji, kjer se bosta obe državi udeležili konferenco o medmrežni varnosti, ki jo pripravlja Rusija.

V razmislek, ali Obama misli resno, ali zgolj leporeči, pa še tole. Neuradno naj bi Art Coviello, predsednik RSA, zavrnil ponudbo ameriškega predsednika, da bi postal njegov koordinator za kibervarnost. Funkcija je bila ustanovljena maja in je od takrat pod točo kritik, da gre za položaj, ki prinaša obilico odgovornosti in nobene avtoritete ali zmožnosti spreminjanja reči, saj poroča NSC-ju in NEC-u in ne predsedniku neposredno. Podobne funkcije v okviru Oddelka za domovinsko varnost doslej niso uspele vpeljati nobenih bistvenih sprememb, saj se vedno zatakne pri birokraciji in proračunu. Takšnega mnenja je tudi Bruce Schneier, ki bi omenjeni položaj prav tako zavrnil.

9 komentarjev

Spock83 ::

Nekdo se boji Kitajske...

Pyr0Beast ::

Dvomim. Mogoče svojih državljanov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cryptozaver ::

Če hočeš mir, v nasprotniku poiščeš zaveznika.

Vseeno pa je problem pri CyberWarfare ta, da je težko dokazat izvor...

Tu se bo še veliko dogajalo in pravzaprav se, čeprav bolj potiho :)

marS ::

Turki so opasni......8-O
...no more heroes...
https://ilbis.com/

iceman3 ::

Jaz sem slišal da so baje hekerji oz. t.i crackerji iz arabskih držav vse bolj dejavni in nevarni!
The knowledge is the only true power!

49106 ::

Najbolj zajebani hekerji so nigerijci

pivo ::

Najbolj zajebani hekerji so nigerijci


Sploh, ko pozirajo z ribo na glavi in flašo v ušesu:D
žiulenje ni potica...pa tut testu za štrudl ne

poweroff ::

Problem je asimetrija. Asimetrično vojskovanje, če kdo pozna ta izraz.
sudo poweroff

cryptozaver ::

Ja sej, problem je tudi El Ninjo. Ne človek ... >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Južna Koreja razvija svoj Stuxnet

Oddelek: Novice / Varnost
97328 (6773) Jst
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26816466 (13474) undefined
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117944 (6485) freserovski
»

NATO sux! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1316178 (5157) poweroff

Več podobnih tem