» »

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v resničnosti sploh obstaja. Terorist je namreč po definiciji nekdo, ki uporablja fizično ali psihološko nasilje proti civilistom z namemom siliti, nadzorovati ali preprosto spremeniti politični položaj s povzročanjem terorja nad splošno populacijo.
Onemogočanje delovanja interneta zagotovo povzroča nejevoljo in neprijetnosti, ni pa to teror. Teror je po definiciji veliko nasilje, navadno z namenom povzročati, da se kdo boji.

Znani kriptolog Bruce Schneier o kiberterorizmu v svoji najnovejši knjigi Beyond Fear pravi tole: "Predstavljajte si za trenutek vodstvo Al-Kajde, ki sedi nekje v jami in načrtuje naslednji korak v njihovi sveti vojni proti ZDA. Eden izmed voditeljev nenadoma skoči na noge in vzklikne: 'Imam idejo! Onemogočili jim bomo dostop do elektronske pošte...'."

Si predstavljate...? [:D]

8 komentarjev

Grey ::

Js sm sicer laik v teh zadevah, ampak a se ne bi dalo narest program "Backfire"? Ko npr. program zazna vdor v sistem, le ta sproži obrambni sistem in na izvorno točko pošlje uničujoč virus, ki poruši napadalčev sistem...

Dvomim, da lahko heker ostane neviden, ker je to nemogoče.

Kako lahko vdrejo v sistem električnega omrežja? Zakaj rabi jedrska elektrarna internet? To mi še zdej ni jasn...zakaj pač ne ločijo sistema za elektriko in sistema, ki je povezan na internet. Dal bi se velik stvari rešit na preprost način.:)

mrTwelveTrees ::

ah ne... naroču boš terorista preko interneta, plaču pa boš z kartico ..... :D

madmitch ::

kako zanimive predvolilne floskule, naši mali politički bi se lahko marsikakšno novo neumnost naučili od kolegov iz ZDA (UK je tu samo za okras).

Pa sej niso resni, da jim ni nerodno.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Daedalus ::

Kaj ne veste, da je reaktor JEK priključen direkt na internet? Baje, da niti firewalla ne uporablja, priključen je pa na net, da ga lahko weliki bwane JEK upravljajo tudi če so na dopustu. Firewalla ni, ker se za dostop uporablja GroundZeroVNC, ki nikakor ne dela preko firewalla - dobi lowID, pa lahko samo gledajo, kaj se dogaja. Sej veste, težko je z Balija zgolj zaradi neke malenkosti leteti v Slo, pol pa nazaj, pa še drago je. Edino česar se bojijo je, da ne bi slučajno tanov črv NukeBlaster izklopo zadeve sredi poletja, ker bi pol štroma za klime sfalilo... Še dobro, da jim podjetje ReactorSoft na vsakega pol leta izda nov paket popravkov za reaktorski OS, kar je sicer malo počasi, ampak to niti ni preveč važno - samo da dela, kakorkoli pač že...
Aja, pa slišal sem, da se je Osama začel učit programirat v VB.Net, da bo lahko črve pisal...

Zdaj pa resno - tista izjava zgoraj v novici je kratkomalo bolana, izjavil jo je pa nekdo, ki je očitno preveč gledal televizijske filme iz ZDA. In seveda, edini nas pred novo obliko terorizma (tile -izmi mi grejo že počasi na jetra) svarijo konstruktorji napada na Irak (Tonči, kje je zdaj WMD, uporaben v 45 minutah?)... Spat naj grejo rajši, ne pa da si s poceni triki rešujejo riti pred volitvami...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CWIZO ::

Fak zdej, morm pa hrčka zaposlit da bom mel štrom skoz, če bo slučajn Bin Laden z nokio preko wapa ugasnil JE Krško:\
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

CaqKa ::

mathai sicer nevem če pišeš svoj blog pa vseeno..
ti je že kdo predlagal da začni pisat svoj blog?

NoUse4AName ::

Kaj taksnega je bilo za pricakovat. Naslednji korak bo najverjetneje poskus uveljavljanja se vecjega sistema za nadzorovanja interneta, tako da bo anonimnost zelo otezena, ce ne omogocena. Internet je navsezadnje eden zadnjih medijev, kjer lahko vsak rece kar hoce. Strah in trepet za vladajoci sloj v US.

BigWhale ::

Zdaj se al kaida dere naokrog SYN SYN SYN!

Potem se jim pa blazno fajn zdi, ko noben ACK ACK ACK ne pride nazaj ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU napoveduje kazni za ponudnike, ki ne bodo brisali terorističnih vsebin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8114577 (11171) jb_j

Posledice Manchesterskega napada? (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
998145771 (131434) BigWhale
»

NATO odobril vojaške napade na hekerje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9018600 (14257) nekikr
»

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6714258 (11914) Bakunin
»

Prvi udar tudi z jedrskim orožjem?! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32017169 (13412) poweroff

Več podobnih tem