» »

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako se države odzivajo na težave, kako sodelujejo pri preusmerjanju prometa, da bi preprečili popoln kolaps mednarodnih vez, in ali so rezervni komunikacijski kanali, ki so namenjeni obveščanju o napadih, ostali delujoči.

Vajo je vodila Evropska agencija za varnost omrežij in informacij (ENISA) s sedeža v Atenah, kjer je bilo prisotnih 50 ljudi. Dodatnih 80 ljudi je bilo v državah članicah v 70 javnih zavodih, ki so sodelovali v vaji in so se spopadli s 320 napadi. To pot zasebnih podjetij niso spustili zraven, saj je bila vaja kompleksna in bi bila to še dodatna komplikacija.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je poudarila, da je "ta vaja, s katero preizkušamo pripravljenost Evrope na spletne napade, pomemben prvi korak na poti k skupnim prizadevanjem, s katerimi bomo preprečili morebitno spletno ogroženost temeljne infrastrukture in zagotovili, da se bodo državljani in podjetja na spletu počutili varne in zaščitene"

Preliminarni izsledki eksperimenta bodo predstavljeni na novinarski konferenci v Berlinu v sredo, medtem ko bo podrobno poročilo o ugotovitvah izšlo prihodnje leto.

4 komentarji

marS ::

hm...pa ravno v Grčiji?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

phong ::

A to so resnično napadli internetno infrastrukturo, ali so delali samo na kakšni simulaciji?

Prospekt ::

phong je izjavil:

A to so resnično napadli internetno infrastrukturo, ali so delali samo na kakšni simulaciji?

Preberi še enkrat celo novico pa boš videl besedo SIMULIRALI.

Matevžk ::

(Tudi) meni ta beseda ne pove, če je bil napad izveden na "produkcijski" infrastrukturi ali je šlo za testno okolje. Simulacija napada zgolj pomeni, da ni šlo za resničen napad, ampak so sami sprožili akcije, ki bi jih lahko izvedel zlovoljen napadalec. (Delu z matematičnim modelom se pa sploh ne bi reklo simulacija.)
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Severna Koreja grozi z jedrskim orožjem (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Problemi človeštva
1977354284 (179142) Pac-Man
»

Nadaljevanje sage Sony/Interview: Severna Koreja brez interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
209743 (7269) leiito
»

Severna Koreja spet ukinila dostop do interneta za tujce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5820674 (17910) vidz81
»

Razpustitev vojske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1129019 (7414) jzgorisek
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117911 (6452) freserovski

Več podobnih tem