» »

Zaradi odprte kode ob službo

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi bivši šoli. Predstavniki inštituta, vodi ga Aleksej Semjonov, kot tudi ravnateljica Koljadenkova, so bili minule dni za novinarje nedosegljivi. Microsoft Russia je v izjavi za javnost sporočil, da sicer sodelujejo s številnimi izobraževalnimi ustanovami, da pa prakticirajo tehnološko nevtralnost in odločitev o programski opremi prepuščajo končnim uporabnikom.

To pa ni prvi spor zaradi programske opreme v moskovskih šolah. Mestna uprava je na priporočilo Centra za informacijske tehnologije in učne pripomočke, ki ga mimogrede vodi Semjonova žena, poleti zaukazala namestitev operacijskega sistema Windows XP na Applove računalnike, ki so jih letos kupili za mestne šole, je poročala spletna stran cnews.ru. Še huje, isti center je septembra sporočil, da raziskava podjetja IDC dokazuje, da je uporaba Linuxa v šolah v praksi dražja, kot uporaba izdelkov Microsofta. IDC je izdajo takega poročila nemudoma zanikal.

Če kdo kje vidi kakšne podobnosti z dogajanjem na rodni grudi, je gotovo zaslepljenec, oziroma plačanec megakorporacije Linux, ki nam drago prodaja istoimenski operacijski sistem.

202 komentarja

«
1
2 3
...
5

Zero0ne ::

Linux ni operacijski sistem, ampak jedro, ki ga uporabljajo mnogi Prosti operacijski sistemi. Get it right.
uname -o

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zero0ne ()

Brane2 ::

No, po drugi strani pa je Putin že nekaj najavil, da mislijo M$ dati v državnih strukturah nogo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Cold1 ::

To da je Rusija totalitarna država - kjer na človekove pravice, recimo svobodo govora in mišljenja, gledajo v najboljšem primeru bolj postrani, v najslabšem pa pač izgineš - je jasno vsakomur.

Tudi in predvsem pa ruskim državljanom; kaj je človeku padlo na pamet, da se je šel takole izpostavljati lahko le ugibam. Jasno pa je kaj se v primeru avtoritarnih organizacij zgodi ob kršenju linije poveljevanja - sankcije.
Najbrž je lahko vesel, da so ga zgolj odpustili.8-O

Zakaj pa je potrebno ruske družbene defekte pripisovati Microsoftu pa ni potrebno ugibati - to bo ABM-izem, Anyone But Microsoft-izem.

In tako mimogrede, na Mac-ih Okna dejansko so najboljši OS, samo ne XP-ji, temveč Sedmica.:P

Damiani ::

z eno besedo "Korupcija".

Icematxyz ::

Včasih si se ob takšnih novicah zamislil. Danes pa samo zamahneš z roko in se malo nasmejiš.

Novico si tako ali tako prebral na stacionarnem ali prenosnem ali celo tabličnem računalniku, kjer poganjaš GNU/Linux. Medtem si seveda telefoniral. Pač današnji tempo življenja je hiter. Telefonu uporablja OS kateri temelji na Linux. Med tem se izvaja varnostno kopiranje podatkov na majhen službeni strežnik v lokalnem ali oddaljenem omrežju. OS je spet GNU/Linux & Co. Prižgeš TV in kaj zagledaš? XBMC? Jah to pa ni GNU/Linux? Jah ni ne. GNU/Linux je nameščen na HTPC. Ta pa poganja XBMC. Greš v avtomobil. Obrneš ključ, vključi se navigacija. Nasmeji pa se ti MeeGo. Kaj je sploh to? To pa nima nič z Linux!

Skratka sam uporabljam FOSS. In ga bom tudi še naprej uporabljal. Ker nisem neumen, da ga nebi. Kdo pa misli, da dan danes ne uporablja tudi FOSS. Pa naj razčisti malo pri sebi. In pomisli še enkrat.

Problem bo samo, če bodo tega človeka tožili. Ker on "vsiljuje" FOSS. Tožilci pa bodo tožbo spisali kar v OpenOffice. Bomo videli. Skratka uporabljal Windows, Apple izdelke, (GNU)Linux in ostalo FOSS programje. Ne pa biti lepo prosim več tisti človek, ki brez argumentov kvasi neumnosti. Morda je to bilo 10 let nazaj moderno. Danes pa niti smešno ni več. Vsak uporablja FOSS. Naj se oglasi tisti, ki ga ne?

Gandalfar ::

@Icematxyz: your point being?

Icematxyz ::

Odprta koda ni kriminal. Ne uporaba pa morda celo je. Predvsem tukaj leti to na državno upravo. In njene argumente. Forumske razprave in širjenje neutemeljenega FUD še človek prebavi. Poslušati "strokovna" mnenja in študije ljudi, ki bi naj kaj vedeli in so popačena pa ne. Tisti naj izgubijo službo. In ne oni ta drugi.

To je moj point. Evo.

Cold1 ::

No Ice ne bi smel reči "samo zamahneš z roko in se malo nasmejiš", gre se za kar precejšen napad na osebne svoboščine in predvsem na eksistenco g. Sorokina; drugače pa ima povsem prav: bojevanje nekakšnih pro-FOSS bitk preko slamnatih mož iz tretjega sveta je kontraproduktivno in škodljivo.
Če naj FOSS zmaga mora zmagati tukaj in z našimi argumenti, bizarnosti in primitivizmi iz tujine nimajo tu kaj iskati.

Icematxyz ::

Ne gre se toliko za zmago. Gre se za to od kod se jemljejo takšni primeri. Človek izgubi službo, ker priporoča FOSS. Katastrofa.

Riff ::

mogoče je to spomin na CCCP :)

Cold1 ::

Ma ne, človek ni izgubil službe zaradi FOSS-a, izgubil jo je, ker si je predrznil misliti in nato še naglas spregovoriti.

Če bi se ruska Oligarhija odločila drugače in bi se uporabljalo Linux (beri: IBM/Oracle/idr. namesto Microsofta), bi službo izgubil tisti, ki bi preveč (enkrat?) omenjal Okna.

Tole novico je avtor želel predstaviti v luči Okna vs. Linux, gre pa se za nekaj povsem drugačnega - primitivizem in zaostalost v ruski družbi. In ja, to je katastrofa.

rejven ::

kot je nekdo napisal " korupcija". Nekdo je prijel kuverto, da šola izbere ms in je zato pač njegov interes, da se ne forsira odprte kode.
Kar se pa tiče odpovedi in zmerjanja Rusije, naj povem, da je v zda ogromno učiteljev bilo odpuščenih, ker niso hoteli predavati raznoraznih bajk in domnev, ki se niso strinjali z sistemov "no child left behind" itd...
N

šernk ::

@Icematxyz: tvoj post zmaga :D

ja precej je takšnih ljudi ki pravijo kako je linux zanič in dejansko sploh ne vedo, da ga uporabljajo :D
počakmo da izda google lasten operacijski sistem...stavim da ga bodo vsi hvalili, še v istem postu bodo pa na veliko popljuvali linux.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Bistri007 ::

Ah, The Moscow Times je neko trobilo. Šola se lahko odloči, kakor se pač odloči. Drugače je za leto 2011 napovedan izid očetnjavanega OS, ki temelji na Linux.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

34054 ::

rejven je izjavil:

kot je nekdo napisal " korupcija". Nekdo je prijel kuverto, da šola izbere ms in je zato pač njegov interes, da se ne forsira odprte kode.
Kar se pa tiče odpovedi in zmerjanja Rusije, naj povem, da je v zda ogromno učiteljev bilo odpuščenih, ker niso hoteli predavati raznoraznih bajk in domnev, ki se niso strinjali z sistemov "no child left behind" itd...
N



Aha, se strinjam.

technolog ::

Zero0ne je izjavil:

Linux ni operacijski sistem, ampak jedro, ki ga uporabljajo mnogi Prosti operacijski sistemi. Get it right.


Jedro samo zase pa ni operacijski sistem? Seveda je!

r0ker ::

še ena novica v posmeh avtorjem.

Bistri007 ::

technolog je izjavil:

Zero0ne je izjavil:

Linux ni operacijski sistem, ampak jedro, ki ga uporabljajo mnogi Prosti operacijski sistemi. Get it right.


Jedro samo zase pa ni operacijski sistem? Seveda je!

NT kernel ni OS, ampak Windows je.
Linux distribucija je OS, ampak sam Linux ni.

Če ne drugega potrebuješ boot loader (ni del Linuxa) in (GNU) userland, ki ni del kernela. Da ne govorim o programih z GUI.

Ampak če govorimo o šoli - njena naloga je dati učencem čimbolj "marketabilna" znanja. Po katerih znanjih za profil, kot jih izobražuje ta šola, bodo delodajalci bolj povpraševali - po znanju Windows ali Linux?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Cold1 ::

Mhm, pa poglejmo torej kako stvari stojijo: v Rusiji odpustijo učitelja, kriv je seveda MS, post-sovjetski primitivizem za katerega je - jasno - kriv G.W. Bush je seveda nepomemben (*), kakršnokoli izbiranje MS-ovih tehnologij pa je - samo po sebi umevno - lahko zgolj in samo posledica korupcije.:O


(*) Mimogrede, ko tako radi opravičujete ruske neumnosti z ameriškimi, ali je to po vašem ustrezen argument tudi v Sloveniji - torej oblast naredi kaj bedastega, javnost se zgraža, potem pa odgovor, jah saj so v ZDA tudi..., je potem vse v redu?

Tarzan ::

Dejstvo je, da bo učitelj verjetno enostavno dobil novo delovno mesto. Prepričan sem, da tudi precej bolje plačano. Lahko pa še napiše knjigo, po mojem bi bila kar uspešnica. :)

Na računalnike naj namestijo vse bolj uporabljane operacijske sisteme in učence vzgajajo tako, da bodo sposobni uporabe vseh. Če se profesor ne znajde drugje, kot v Windows operacijskem sistemu, potem naj gre na krajše dopolnjevanje znanja, ali pa naj si šola nabavi dodatnega učitelja, potem pa se glede na učno snov učitelji menjavajo. Totalni debilizem je forsiranje česar koli in kar se mene tiče, nedopustno je, ko Microsoft po šolah razpošilja svoje misionarje, ki potem poučujejo otroke glede njihovih produktov - enako bi se moralo omogočiti tudi ostalim. Prepričan sem, da bi marsikdo bil pripravljen v dobro učencev mesečno obiskati kako šolo in jim nekoliko približati Linux. Bi se to dalo? Kdaj se bo dodelalo učni načrt, da bo vseboval še kaj drugega kot MS Windows/MS Office znanja? Tudi, ali pa, še posebej pri nas.

techfreak :) ::

Saj tudi pri nas na računalniških fakultetah pogledajo Linux.

Tarzan ::

Še na nekaterih fakultetah raje ne, kot ja. Čas bi že bil, da se zadevo približa učencem že vsaj v srednji, če ne osnovni šoli. V primeru da so zgodaj izpostavljeni, od tega še kaj odnesejo, če se čaka, kot zdaj, na fakulteto, jih povečini že vse mine in vse skupaj jemljejo bolj kot mučenje in posiljevanje z nepotrebnim znanjem popolnoma neuporabnega odprtokodnega sranja, ki želi biti OS. Po 15 letih pranja možganov z Windowsi je to kar precej logičen response.

Gandalfar ::

Kako te pa znanje uporabe Windowsov naredi nesposobnega za delo z Linuxom sistemom. Paradigma GUI-ja je ista, miska je ista, tipkovnica je ista.

Pa saj je vse skoraj identicno skopirano iz windows okolja. O kaksnih razlikah sanjate?

techfreak :) ::

@Gandalfar: npr. tracert vs. traceroute

Po 15 letih pranja možganov z Windowsi je to kar precej logičen response.

Kakšno pranje možganov? Če v šoli uporabljaš Windows, potem je to pranje možganov? Pri nas v šoli uporabljamo slovenščino, torej je to pranje možganov? In kje je bil Linux 15 let nazaj?

Tarzan ::

Gandalfar: Mnogi se počutijo nesposobne uporabljati Linux, ker pač ni vse 100% enako, kot pri Windowsih. Gre za predsodek, ja, oziroma nepripravljenost 7 dnevnega navajanja na malekostno spremenjeno okolje.

Techfreak: Pranje možganov v stilu ignoriranja vsega, razen enega okolja, Windows OS. Glede na to, da obstaja alternativa, bi se moralo v učni načrt dodati tudi spoznavanje alternative. Morda za začetek le kot 14 dnevno uvajanje v tako okolje, že to bi bilo nekaj. Marsikak kratkohlačnik bi namesto ukvarjanja z MSN virusi, ki jih dnevno priklika na Windowsih, raje šel odkrivat Linux. Če ni lesen mu bo mogoče zadeva celo všeč in ni rečeno, da ne bo čez 10 let odličen programer. Pravim le, da je treba dati otrokom že zgodaj širši pogled, kot ga dobivajo trenutno.

Wox ::

Mah... A vi še vedno uporabljate ta jajca? Jest uporabljam Wox OS in se na vse drugo požvižgam.
Commodore 64

techfreak :) ::

Pranje možganov v stilu ignoriranja vsega, razen enega okolja, Windows OS.

Osnovne šole tudi ignorirajo skoraj vse razen enega jezika - slovenščino (občasno pogledajo še angleščino/nemščino).

Poleg osnovne snovi se morajo naučiti še stvari, ki jim bodo v prihodnosti koristile. Zaenkrat je statistika na strani Microsofta, saj se večinoma skoraj povsod uporablja Windows.

Tarzan ::

V OŠ prav ničesar ne ignorirajo. Morda v OŠ Spodnji Duplek nimate Angleškega jezika od 5. razreda naprej, tukaj ga imamo. Smo ga imeli v bistvu že 20 let nazaj, mislim da je kasneje prilezel celo do tretjega razreda. Poleg tega je možean izbirni predmet bil španski, nemški ali francoski jezik. To slednje je bilo bolj kot kaj drugega krožek, s pomočjo katerega si spoznal, koliko si sposoben učenja tujih jezikov. Če ti kaj ni pasalo pa si pač izbral drug predmet.

techfreak :) ::

Da, ampak slovenščine/matematike/biologije/kemije/zgodovine/... pa me nočejo učiti v tujem jeziku.

Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

Bi te tudi z Linuxom seznanili v slovenskem jeziku. Je preveden, brez skrbi. Streljaš kozle.

Wox ::

techfreak :) je izjavil:

Da, ampak slovenščine/matematike/biologije/kemije/zgodovine/... pa me nočejo učiti v tujem jeziku.

In tvoj point je kje? Ustvari si svoj jezik po tem takem ali pa je prišel čas za reset, ker nam morda multikorporacije presedajo?
Commodore 64

AndrejS ::

Kaj ti bo linux, če so problemi z namestitvijo...

šernk ::

Pranje možganov v stilu ignoriranja vsega, razen enega okolja, Windows OS. Glede na to, da obstaja alternativa, bi se moralo v učni načrt dodati tudi spoznavanje alternative


ti dam 2 dni star primer: rečem frendici če ji lahko linux namestim gor...skoči v zrak skoraj do stropa, da kako bo ona se tam kaj znašla itd...in ji rečem...kaj pa če bo zgledal kot XP? ona: a potem pa lahko...
no pol sm raj XPje gor naložu, čeprav vem da čez pol leta bom spet v službi serviserja...

vendar ljudje kaj drugega sploh nočejo stestirat, čeprav se jim ne sanja kako zadeve delujejo, vse imajo že v naprej v glavi...tega ne uporablja nihče, torej ni uporabno, na windowsih delam že od kar imam 5 let...windowse obvladam...jea right...XPje obvladam praktično vse...v win 7 se zgubljam in iščem nadzorno ploščo.

@AndrejS: kakšni problemi? ti ga pridem sedaj namestit tebi? sedaj se lotim čez 30min imaš popolnoma delujoč OS in lahko grem...za XPje naložt sem rabu 6 UR.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Relanium ::

Vsak uporabnik bi moral imeti možnost izbire OSa, na katerem hoče delat.
Nekaj takega kot pri browserjih (sicer tu se je to zgodilo šele ko je IE padel)
Alternativ je pa tudi ravno toliko kot pri browserjih

Gandalfar ::

techfreak :) je izjavil:

@Gandalfar: npr. tracert vs. traceroute



Ce je zate ucenje shell ukazov na pamet 'znanje' in tudi glavni problem. Potem problema ubistvu ni, ker je to stvar, ki se tice ozko specializirane publike.

AndrejS ::

Ne najde Wifi kartice na 4 leta starem HPjevem prenosniku. Testirano z ubuntu 9.04 , 10.10 , kubuntu 10.10.
Rešitev je bila ponovna namestitev XPjev - brez problema in dodatnih gonilnikov.

Icematxyz ::

Se pravi na XP nisi na HP prenosniku rabil nameščati gonilnikov. Ali je to samo na dotično kartico letelo?

Kaj pa tiskalnik si tudi lastiš? In deluje brez nameščanja gonilnikov na XP? Na Ubuntu & Co. lahko uporabljam mutlifunkcijsko napravo out of the box. Na XP pa rabim 300 mega pack gonilnikov in programja. Da natisnem A4 list. Se pravi kupi kartico, katero proizvajalec podpira tudi pod Linux. Pa ne bo težav s kartico.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

@Gandalfar: Ni glavni problem, ampak tebe so zanimale razlike in sem ti eno povedal. Saj lahko nadaljujeva ... npr. ls vs. dir ali pa network programming v Cju - razlik je zelo veliko. Seveda imaš prav, verjetno se kak politik ali pa zdravnik ne bo srečal s tem.

Ne najde Wifi kartice na 4 leta starem HPjevem prenosniku.

Windows 7 mi ne najde gonilnikov za 4 leta star tiskalnik.


šernk je izjavil:

ti dam 2 dni star primer: rečem frendici če ji lahko linux namestim gor...skoči v zrak skoraj do stropa, da kako bo ona se tam kaj znašla itd...in ji rečem...kaj pa če bo zgledal kot XP? ona: a potem pa lahko...
no pol sm raj XPje gor naložu, čeprav vem da čez pol leta bom spet v službi serviserja...

ti dam primer: V X osnovni šoli pride profesorica Y v 3. razred k pouku zgodovine in reče: "Od danes naprej bom snov razlagala v nizozemščini." ... vsi skočijo skoraj do stropa, da kako se bodo oni kaj sploh naučili.

Če ji uspe v pol leta "zasrati" Windows, zakaj misliš, da ni dovolj sposobna, da bo isto naredila tudi na Linuxu?

Grumf ::

Počasi mi je začelo presedati troliranje piscev novic na slotechu z linuxom tipa:

Babica na Kozjanskem je potegnila novega električnega pastirja.
To kot ze nickolikokrat poprej dokazuje, da je Linux superioren operacijski sistem

Mislim pa to je too much, dejansko vas bom nehal brati, ves čas z nekimi uber-egovskimi
pripombami tezite ljudem, ki so prišli prebrati kakšen članek (običajno prevod), samo zato,
da bi se potem kregali o tem kako je linux res oh in sploh in ... In sploh se ne čudim, da
dobite nazaj žolčen odziv, saj ste ga sprovocirali. Dejansko bi vas bilo treba banati z lastnega
sajta, da bi bil ze enkrat mir. Kar poglejte si komentarje pod novicami, večino se jih konča
na debato linux vs. windows in potem se še pumpate kakšne face ste. Ko 13 letnik, ki je življenje
prvič vzel v svoje roke (vrgel si ga je na roko) in zdaj misli, da to fantastično idejo zna pa
uporabljati samo ON! Zresnite se, še najlažje bi vam odpustil, če bi priznali, da lobirate ker bi
potem lahko svoje znanje dražje prodajali. V tem primeru bi vse skupaj vsaj imelo nek smisel.

(p.s. doma imam 2x embeded linux, 1x windows server, 1x windows laptop, 1x BSD server vse po vrsti
predelane "u iber" - samo namig da uporabljam best tool that DOES the job )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Icematxyz ::

Babica na Kozjanskem je potegnila novega električnega pastirja.
To kot ze nickolikokrat poprej dokazuje, da je Linux superioren operacijski sistem


Priznaj, da si to imel v vsakem primeru namen napisat. Se pravi povezati nek "kozji dol" in besedo Linux. Saj pa če se prepiramo o Linux vs. Windows. Bi lahko mirne duše uporabil besedo Windows. Ali pa ostal nevtralen. In ne dajal takšnih primerjav. Če ti je res toliko do tega. ;)

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

@Gandalfar: Ni glavni problem, ampak tebe so zanimale razlike in sem ti eno povedal. Saj lahko nadaljujeva ... npr. ls vs. dir ali pa network programming v Cju - razlik je zelo veliko. Seveda imaš prav, verjetno se kak politik ali pa zdravnik ne bo srečal s tem.


To je vsebina predavanj za osnovno-srednjesolce splosne populacije?

Icematxyz ::

To je vsebina predavanj za osnovno-srednjesolce splosne populacije?


Uh. Dobro vprašanje, zakaj se je to sploh poučevalo v (splošnih) osnovnih in srednjih šolah. Če pa je na računalniku bil nameščen Windows. Dobro vprašanje res.

Zgodovina sprememb…

Grumf ::

Icematxyz: ne bom se zapletal v bedaste debate (oksimoron, dejansko sem se ze zapletel),
napisal sem da sem uporabnik obojega in za pismene bi moralo biti to dovolj. Sicer pa
tako ali tako nisi razumel - kritiziram pisca in ne operacijski sistem, da bi se pa
čustveno navezoval na bite pa ne hvala, si raje kaksno bolj prijetno perverzijo najdem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Pyr0Beast ::

Ne najde Wifi kartice na 4 leta starem HPjevem prenosniku. Testirano z ubuntu 9.04 , 10.10 , kubuntu 10.10.
Rešitev je bila ponovna namestitev XPjev - brez problema in dodatnih gonilnikov.

Bios reset. Pomaga.

To defaults, save and reboot. Nato bi se moral Wifi aktivirati že ob prižigu kompa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

šernk ::

ti dam primer: V X osnovni šoli pride profesorica Y v 3. razred k pouku zgodovine in reče: "Od danes naprej bom snov razlagala v nizozemščini." ... vsi skočijo skoraj do stropa, da kako se bodo oni kaj sploh naučili.


linux boš uporabljal v jeziku, ki ga boš razumel :)

Ne najde Wifi kartice na 4 leta starem HPjevem prenosniku. Testirano z ubuntu 9.04 , 10.10 , kubuntu 10.10.
Rešitev je bila ponovna namestitev XPjev - brez problema in dodatnih gonilnikov.


hmmm a naj začnem, da sem na moj prenosnik XPje nameščal 2 dni...pol pa obupal ker gonilnikov za nov prenosnik pred dvema letoma nisem uspel usposobit? 3 gonilnike sem pobral iz uradne strani proizvajalca, pa mi mrežna še kar ni delovala, pol pa zvem od enega uber geeka, ki dela v servisu, da gonilniki na uradni strani sploh ne delujejo in moraš od xyz spletne strani dobit gonilnik za mrežno, pol se pa na net povezat in ti prenosnik s te strani pobere prave gonilnike za vse dol? zagotovo izgovor zakaj ne smemo linuxa uporabljat, ker tebi wifi ne dela s prve.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Balandeque ::

Meni kot avtorju novice komentarji predvsem govorijo o funkcionalni pismenosti računalnikarjev.

Ni treba ravno brati med vrsticami, da ugotoviš, da govori o še enem primeru čudne sprege med javno upravo in MS. To je jasno nakazano na koncu, ker pri nas ljudje sicer ne letijo iz službe, lahko pa beremo vsaj malo zaudarjajoče raziskave v prid uporabi MS s strani države. V Rusiji je pač vse bolj močno, ne le pijača.

Danes so v Rusiji vpeljali maksimirane zgornje cene za MS produkte, če je kupec proračun, (in bodo okoli 20% cenejši kot za druge kupce).

S tem se je razkril dejanski problem, torej navite cene iz katerih se nato plačujejo kickbacki kupcem. Korupcija. Najverjetneje za tem ne stoji MS, pač pa dealerji, ker pa je zelo verjetno, da MS tu posluje kot vse druge tuje multinacionalke (razen IKEE in še redkih nekaj), je po mojem vsaj vedel za to.

Kakršnokoli Windows/Linux flejmanje, je samo produkt vaših glav, ker očitno nimate za avto, pa se morate s softverom dičiti.

Vsak naj uporablja, kar želi, če je pa kupec država, nam mora pa to podrobno obrazložiti. Pika.

Na računalniku imam Okna, ker tu in tam pa moram malo teroristov potamanit. Na netbooku pa seveda Linux. Aja in vem, da gre samo za kernel, samo ste spregledali, da zadaj tudi ni nobene megakorporacije. Kriv je urednik, ki je odstranil oznako za sarkazem.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

smash ::

šernk je izjavil:

Pranje možganov v stilu ignoriranja vsega, razen enega okolja, Windows OS. Glede na to, da obstaja alternativa, bi se moralo v učni načrt dodati tudi spoznavanje alternative


ti dam 2 dni star primer: rečem frendici če ji lahko linux namestim gor...skoči v zrak skoraj do stropa, da kako bo ona se tam kaj znašla itd...in ji rečem...kaj pa če bo zgledal kot XP? ona: a potem pa lahko...
no pol sm raj XPje gor naložu, čeprav vem da čez pol leta bom spet v službi serviserja...

vendar ljudje kaj drugega sploh nočejo stestirat, čeprav se jim ne sanja kako zadeve delujejo, vse imajo že v naprej v glavi...tega ne uporablja nihče, torej ni uporabno, na windowsih delam že od kar imam 5 let...windowse obvladam...jea right...XPje obvladam praktično vse...v win 7 se zgubljam in iščem nadzorno ploščo.

@AndrejS: kakšni problemi? ti ga pridem sedaj namestit tebi? sedaj se lotim čez 30min imaš popolnoma delujoč OS in lahko grem...za XPje naložt sem rabu 6 UR.


no ja, kakor se spomnim, se mi je nazadnje ubuntu inštaliral dobre pol ure, medtem ko sem za XP-je porabil 20 minut

in seveda ni res, da je linux z XP lookom enak XP-jem...me prav zanima če obstaja "control panel" v linuxu, enak XP-jevem, tako da ne vem če bi skin zadovoljiv tvoje userje

se strinjam, da bi morali v šoli omeniti tudi linux, zraven pa še mac-a, ki ima spet svoje prednosti, ki jih linux in windowz nimata

šernk ::

in seveda ni res, da je linux z XP lookom enak XP-jem...me prav zanima če obstaja "control panel" v linuxu, enak XP-jevem, tako da ne vem če bi skin zadovoljiv tvoje userje


in dej mi ti povej kaj bo oseba, ki računalnik rabi za net+video+youtube+facebook+ mogoče spisat 2 strani v wordu delala v nadzorni plošči? nameščala gonilnike za novo grafično kartico, ki jo je kupila 2 dni nazaj zraven pa je dodala še vodno hlajenje?

pa še nekdo je omenil kako sem lahko siguren, da ne bo zasmetila linuxa v pol leta...sem siguren, ker če ga meni ni uspelo v dobrem letu, ga tudi njej ne bo za tisto kar bo delala na njemu :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Grumf ::

Balandeque: ok, se opravičujem tole mi ze nekaj časa na želodcu leži pa si očitno
po nedolžnem naletel na mino. :'( Kar pa ne pomeni, da tole ne leti na nekatere
druge pisce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OŠ - kaj storiti v primeru nemogoce uciteljice (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9020710 (16267) s6c-gEL
»

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16516762 (12244) Pithlit
»

Šola v naravi (ali "taborišče")

Oddelek: Šola
375097 (3546) ;-)
»

Jaz in šolanje

Oddelek: Šola
454790 (3977) root987

Več podobnih tem