» »

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Optični kabel

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi vplivi in poškodovanjem. Pri celični delitvi se namreč dedni material prenese v obe celici, zaradi česar se morajo kromosomi podvojiti. Problem je, da replikacijski encimi ne morejo v celoti prekopirati kromosomov, tako da je kopija vedno nekoliko krajša od originala. K sreči imamo na koncu te telomere, ki nimajo nobene funkcije, tako da nepopolni prepis ne povzroča škode. Paradoksalno pa se telomere ne skrajšajo pri vsaki delitvi. Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider in Jack W. Szostak (vsak tretjino) prejmejo Nobelovo nagrado za medicino, ker so razvozlali, kako točno telomere ščitijo kromosome. Razvozlali so funkcijo telomeraze, encima, ki h kromosomom pripenja telomere, in ugotovili, da staranje ni izključno posledica krajšanja telomer, kakor so verjeli včasih. Še več, primer celic, ki se delijo v neskončnost in nimajo težav s telomerami, je dobro poznan -- rak.



Willard S. Boyle in George E. Smith sta leta 1969 izumila prvo uspešno tehnologijo za zajemanje slik z uporabo CCD-tipal. Ta izkorišča fotoefekt, ki ga je odkril Albert Einstein zanj prejel Nobelovo nagrado leta 1921 (zanimivo, Einstein za pomembnejši deli posebna in splošna relativnost ni dobil Nobelove nagradi). S pomočjo fotoefekta se tipalo pretvarja svetlobne signale v električne, s čimer je odpadla potreba po filmih.

Druga polovica Nobelove nagrade za fiziko pa je pripadla Charlesu K. Kau, ki ga imenujemo tudi oče optičnih vlaken. Leta 1966 je preračunal, kako prenašati svetlobo na dolge razdalje s pomočjo optičnih vlaken - tedaj so bili omejeni na 20 metrov, Kao pa je velikopotezno zastavil 100 km. Štiri leta pozneje so uspešno izdelali prvi dovolj čist material za tovrstno uporabo. Danes so optični kabli podatkovna hrbtenica interneta in drugih omrežij, s katerimi je prepreden naš planet. Skupna dolžina položenih kablov znaša prek milijarde kilometrov, vsako uro pa dobimo novih tisoč kilometrov.

Danes bomo izvedeli ime dobitnika Nobelove nagrade za kemijo, v petek prejemnika nagrade za mir, v ponedeljek pa za ekonomijo. Nagrajenec za področje literature bo, kot je običaj, znan kasneje. Omenimo še, da vsaka Nobelova nagrada prinaša 10 milijonov švedskih kron, kar je približno milijon evrov.

6 komentarjev

karagoth ::

Nobelove nagrade za leto 2009 podeljujejo za izume iz leta 1969 in 1966..?? Zakaj 40 let zakasnitve.. 8-O
Res je da so jih vredni, ampak zakaj tolk pozno.

joebanana ::

Verjetno se je pomembnost odkritja pokazala šele pozneje... sam vseeno je 40 let malo veliko

Machiavelli ::

Hahahah veš kaj pravjo nikoli ni prepozno.Ali pač je? vseno zaslužene nagrade....
Nigaaazz

Dragi ::

In kdo bo zdej keš dubu? Gre nazaj v sklad? Menda ni tajkunizacija tud pri nobelovih nagradah :D

Putr ::

V knjigi "kratka zgodovnina skoraj vsega" je precej humorno napisano da ker nobelovih nagrad ne podeljujejo po smrti, je za prejem nobelove nagrade skoraj bolj pomembna znanstvenikova dolgoživost kot pa odkritje samo.

Če mene prašaš za tako nazaj podeljujejo ker grejo pač po vrsti, in je na leto veliko več velikih odkritij kot je nobelovih nagrad :D

SanAndreas ::

Razvozlali so funkcijo telomeraze, encima, ki h kromosomom pripenja telomere, in ugotovili, da staranje ni izključno posledica krajšanja telomer, kakor so verjeli včasih. Še več, primer celic, ki se delijo v neskončnost in nimajo težav s telomerami, je dobro poznan -- rak.

V bistvu me zanima, kaj v resnici je krivo za staranje?
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poslovil se je John Nash

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
239531 (4734) St753
»

Nobelova nagrada za literaturo 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52969 (2524) jacal
»

Ruski milijarder ustanovil in podelil nove nagrade za fiziko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
389994 (7458) nekikr
»

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64450 (3918) SanAndreas
»

Nobelova nagrada za izumitelje optičnega kabla

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53105 (2563) jype

Več podobnih tem