» »

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller

Herta Müller

Slo-Tech - Švedska akademija nadaljuje z objavljanjem prejemnikov Nobelovih nagrad za letošnje leto. Danes so objavili nagrajenko s področja literature, ki je postala Herta Müller. Prav Nobelove nagrade za literaturo so v zgodovini poskrbele za največ vroče krvi, saj je Nobelovo poslednjo voljo, da naj nagrado prejme avtor "za najbolj izstopajoče delo v idealni smeri", moč interpretirati zelo široko. Zgodovina tako pozna kopico izvrstnih književnikov, ki nikoli niso prejeli Nobelove nagrade (omenimo le Tolstoja, Joycea, Prousta, Zolaja, Twaina). Posebnež Jean-Paul Sartre je nagrado leta 1964 prostovoljno zavrnil, rekoč, da se umetnik ne sme pustiti pretvoriti v institucijo. Boris Pasternak nagrade zaradi političnih pritiskov Sovjetske zveze, ki ji je šel Doktor Živago v nos, leta 1958 ni smel sprejeti, medtem ko Solženicin leta 1970 ni upal ponjo. Prejel jo je šele štiri leta pozneje, ko ga je SZ izgnala.

Letošnja prejemnica tega prestižnega odlikovanja je torej Herta Müller. V Nemčiji živeča avtorica se je rodila leta 1953 v Romuniji etničnim Nemcem. Kruh si je nekaj časa služila s prevajanjem strokovnih tekstov, a so jo zaradi nepripravljenosti sodelovati z romunsko tajno policijo Securitate odpustili. Prve kratke povesti je izdala leta 1982 v Romuniji, a so bile cenzurirane. Pet let pozneje je z možem emigrirala v Zahodno Nemčijo, ker so bile razmere v Romuniji neznosne.

Nobelovo nagrado Herta Müller prejme, ker je z združitvijo poezije in odkritostjo proze opisala pokrajine razlaščenih. Njena dela so v veliki meri avtobiografska, opisujejo pa življenje v krutem režimu Ceausescuja. V slovenščino je preveden zgolj njen roman Herztier (Živalsko srce), za katerega je prejela nemško Kleistovo nagrado in irsko priznanje IMPAC. Roman pripoveduje o skupini prijateljev, ki jim je za petami tajna policija. Tudi ozadje te knjige je v dobršnem delu avtobiografsko, saj jo je Müllerja napisala po smrti dveh prijateljev, kjer naj bi imela prste vmes tajna policija. Skupno je Müllerjeva avtorica 19 knjig v nemščini, poleg tega pa predava na univerzah po Evropi in ZDA.

1 komentar

Step2en Wolf ::

odgovor Assembly75 iz novice: The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Slo tech se sicer trudi biti neki mini kulturni opomnik sredi lahkega razverdila in instantne pozabe Facebookov, Tweetov, iger in tehnoloških problemov...
Samo... to ni literarni krožek. Ni literarni forum. Niti stran.

Kako nadgraditi neko napravo.. in jo narediti bogatejšo.. je vsem v veselje. Tehnološko. Prvinsko. Tukaj. V rokah.

Knjiga.
Prebereš jo. Morda celo padeš vanjo. Če imaš srečo in si takšne sorte človek in je pripovednik dovolj tvoje valovne dolžine. Ampak ne moreš naložiti novega neuradnega firmware-a, da bi ti dodala nove funkcionalnosti. Ne moreš jo shekati.. Ne moreš jo spremeniti.
Vsaj ne na lahek, hiter... instanten način.
Lahko se s prijatelji pogovoriš o njej. Vidiš nek nov vidik. Novo okno. Lahko si odpreš lastni svet. Lahko ti spodbudi idejo za lastno mini novelo. Zgodbico. Ki potem razveseli za kratek čas ljudi okoli tebe.
Je enako vredna, enako vesela, enako mogočna, kot hack. To je hack, nadgradnja lastnih možgan. Lastne osebnosti. Človek, ki odložo prebrano knjigo, resnično doživeto prebrano in ne zgolj črkovanje skozi strani, ni več isti, človek. Ni več tisti človek, ki je knjigo začel brati.
Je nadgrajen. Pofleshan. Včasih se kakšno takšno flešanje tudi ponesreči... še posebej, če prebereš Varuh v rži.. dobiš željo ustreliti John Lenona ali vsaj Ronalda Regana...
Tudi firmwarei nekega bradatega Karla Marxa, so se v marsikateri betici nekako sprevrgli v grotesknost.


Ampak to je pač žrtev, ki jo je potrebno vzeti v zakup.

BTW... Predvidevam, da Herta Muller nima problemov z avtorskimi pravicami.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrada za fiziko 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227013 (2820) gus5
»

Nobelova nagrada 2015 za medicino za boj proti parazitom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55591 (4812) Dr_M
»

Poslovil se je John Nash

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
239483 (4686) St753
»

Nobelova nagrada za literaturo 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52933 (2488) jacal
»

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64419 (3887) SanAndreas

Več podobnih tem