Forum » Kaj kupiti » Elektronika.si propadla?
Elektronika.si propadla?

M-XXXX ::
1. Elektronika ni mogla pri tako veliki popularnosti imeti le 7500€ prometa
2. Njihovi stroški dela niso mogli znašat 0€.
3. Niso davčni zavezanci
4. Ni možno vzeti komponent na firmo
5. Poslujejo samo z gotovino, plačilo na TRR ni možno?
Bolje?

Zgodovina sprememb…
- spremenil: M-XXXX ()

bork ::
Vsa ta vprašanja se nanašajo na dejstva, ki jih navaja Ajpes in elektronikini splošni pogoji, ter seveda njihovi kupci.
Vsem dostopna, ne samo moji glavi.
Vsem dostopna, ne samo moji glavi.

oldguy ::
To dejstvo, Brane2.
1. Kako lahko elektronika prijavi 7.500 Eur prometa s tako veliko popularnostjo?
2. Kako da so njihovi stroški dela 0 EUR?
3. Kako da niso davčni zavezanci? BTW tudi Dinokomp ni.
4. Zakaj ne izdajajo računov na firme?
5. Zakaj poslujejo samo z gotovino (nakazil na TRR ni)?
Kaj te briga? Imaš dokaze za kako resno nepravilnost, zaradi katere bi jih lahko prijavil? Hm, prijavi jih. Nimaš? Kaj te potem sploh mori?
Resno, ne vem čemu se toliko buniš nad fiktivnimi nepravilnostmi pri njih. Firma posluje kakor pač posluje, in ni na nas da bi sodili ali utajujejo karkoli. Kaj je tvoj problem z njimi?

Brane2 ::
1. Elektronika ni mogla pri tako veliki popularnosti imeti le 7500€ prometa
Tako kot kdorkloi drug prijavi katerikoli drug promet. Nič posebnega ni v številki 7.500, da bi jo bilo treba posebej obravnavati.
2. Njihovi stroški dela niso mogli znašat 0€.
Zakaj ne ? Ne moreš delat v lastnem S.P.ju dobrovoljno ?
3. Niso davčni zavezanci
So what ? Kot tudi mnogi drugi ne. Davkarija ti lahko serje zaradi tega za razliko v davku a včasih je ta neznatna ali je celo negativna, zato se v to ne spuščajo vedno.
4. Ni možno vzeti komponent na firmo
Jaz nisem dobil ponudbe, kar ne pomeni avtomatično, da je ni nihče.
Pa tudi če je ne bi, to samo zase še ni prekršek AFAIK. Pač ne delajo s firmami.
5. Poslujejo samo z gotovino, plačilo na TRR ni možno?
In ? Spet niso edini. Nenavadno, ne pa samo po sebi kriminalno.
Aja pozabil se še eno- da tudi njihova nova firma ni zavezanec za DDV.
Again- so what ? Dokler ne presežejo nekega prometa, jim tega ni treba.
On the journey of life, I chose the psycho path.

PaX_MaN ::
Sami pametni odgovori.
A sam si pa ne moreš odgovoriti na vprašanja in raje težiš na forumu?

Firma posluje kakor pač posluje, in ni na nas da bi sodili ali utajujejo karkoli. Kaj je tvoj problem z njimi?
Kaj potem briga če sploh ne zaprejo morilca oziroma ga sploh nobeden ne prijavi. Saj tiste, katere je poškodoval so itak mrtvi in se nobeden ne more pritožiti.

Saj če bi rad koga prijavil, kar.
Le zdi se mi butasto in mogoče tudi kaznivo vpiti za folkom, da so težki kriminalci brez enega samega dokaza.
Nekako tako kot so mediji označili Janšo kot superkriminalca pri aferi Patria, pa so se potem usrali.
Le zdi se mi butasto in mogoče tudi kaznivo vpiti za folkom, da so težki kriminalci brez enega samega dokaza.
Nekako tako kot so mediji označili Janšo kot superkriminalca pri aferi Patria, pa so se potem usrali.

WarpedGone ::
Saj če bi rad koga prijavil, kar.
Če bi ga lahko bi ga že zdavnaj.
Ker ga pa ne more, pa pač po forumih zliva gnojnico nad konkurenco.
Krob, če s prstom kažeš na drugega, s tremi kažeš nase.
Zbogom in hvala za vse ribe

Nič posebnega ni v številki 7.500, da bi jo bilo treba posebej obravnavati.
Takšna prijava prometa je v čisti posmeh vsem drugim računalniškim firmam.
Ne moreš delat v lastnem S.P.ju dobrovoljno ?
Lahko, vendar moraš plačevati prispevke zase in za zaposlene.
So what ? Kot tudi mnogi drugi ne.
Naštej mi vsaj še eno računalniško firmo pri nas, ki ni davčni zavezanec.
Jaz nisem dobil ponudbe, kar ne pomeni avtomatično, da je ni nihče.
Pa tudi če je ne bi, to samo zase še ni prekršek AFAIK. Pač ne delajo s firmami.
In zakaj misliš, da je potem tvoje 30x povpraševanje ignoriral, če ne zaradi računa na firmo? Preverjeno tudi iz moje strani ponudbe in računa na firmo ne dobiš.

Naštej mi vsaj še eno računalniško firmo pri nas, ki ni davčni zavezanec.
Obstaja kak poseben razlog, da računalniška firma MORA biti davčni zavezanec ?
In zakaj misliš, da je potem tvoje 30x povpraševanje ignoriral, če ne zaradi računa na firmo? Preverjeno tudi iz moje strani ponudbe in računa na firmo ne dobiš.
Med "misliš/domnevaš/etc" in "veš" _je_ razlika, se tega zavedaš ?

c3p0 ::
Vsaka rač. firma in vsaka firma nasploh JE davčni zavezanec. Drugo je zavezanec za DDV. Pogoje pa poznamo? 25k€ prometa v preteklih 12 mesecih, ali po lastni prošnji. Za rač. firmo, ki preprodaja robo je to vsekakor obvezno. Ne po zakonu, ampak common sense.
Razen če posluješ le s fizičnimi osebami in gotovino in računov ne vlagaš v računovodstvo ;)
Razen če posluješ le s fizičnimi osebami in gotovino in računov ne vlagaš v računovodstvo ;)

Vsaka rač. firma in vsaka firma nasploh JE davčni zavezanec. Drugo je zavezanec za DDV. Pogoje pa poznamo? 25k€ prometa v preteklih 12 mesecih, ali po lastni prošnji. Za rač. firmo, ki preprodaja robo je to vsekakor obvezno. Ne po zakonu, ampak common sense.
Ali če prodajaš poceni računalnike.

Če si s tem ciljal na dobiček od prodaje preberi še enkrat: Promet in ne dobiček. 25k pa dobra trgovina proda v enem dnevu.

solatko ::
V čem je sploh problem, si morda prodal pre malo - znižaj cene, delaj zastonj, če delaš zastonj ne plačaš prispevkov, kaj bi prav za prav rad, predlagam moderatorjem, da temo zaprejo, saj se skozi ponavlja copy-paste.

Brane2 - Toliko poceni, da bi naredil samo nekaj več kot za 600 EUR računov v celem mesecu?
In jaz VEM, da mi prek kolega, ki ima firmo ni hotel dati računa na firmo, ne mislim ali domnevam. Od vprašanja, če je lahko na firmo dalje, je povpraševanje ignoriral.
In jaz VEM, da mi prek kolega, ki ima firmo ni hotel dati računa na firmo, ne mislim ali domnevam. Od vprašanja, če je lahko na firmo dalje, je povpraševanje ignoriral.

Saj jaz tudi VEM, da nisem dobil računa na firmo.
Sledi iz tega kaj posebnega, brez DOMNEVAM/ZDI_SE_MI/NAJBRŽ ?
Sledi iz tega kaj posebnega, brez DOMNEVAM/ZDI_SE_MI/NAJBRŽ ?

Ja, sledi, da so prijavili računov v znesku 650 EUR na mesec za lansko leto. Brez DOMNEVAM/ZDI_SE_MI/NAJBRŽ...

Kar je legalno.
No, sedaj mi na enak način razloži kaj je v tem nezakonitega. Brez DOMNEVAM/ZDI_SE_MI/NAJBRŽ...
Sploh tiste bosanske in hrvaške variante bi rad slišal v tej inačici...
No, sedaj mi na enak način razloži kaj je v tem nezakonitega. Brez DOMNEVAM/ZDI_SE_MI/NAJBRŽ...
Sploh tiste bosanske in hrvaške variante bi rad slišal v tej inačici...

Kauko ::
krob, pa kaj ti grejo tak v nos? Pa jih prijavi, če so po tvoje kriminaši, kaj čakaš? Si pač tak, ki javno diskreditiraš nekoga, do konca pa ne pripelješ ničesar. Cvikl, si to ti? ;)

No, sedaj mi na enak način razloži kaj je v tem nezakonitega.
Ti lahko jaz? Čisto praktičen primer: poznam človeka ki je imel letos od njih za več denarja robe kot imajo navedeno za celoletni promet. Da ne omenjam ostalih ki kupujejo preko njih.
Zdaj pa prosim razloži kako je lahko 1000+1000+500+1000+5000+500+1000+1000+1000+1000+x1+xn=7500?

Zgodovina sprememb…

jerry2000 ::
Ne samo da se Slovenci pustijo nategovati, še branijo nategovalca. Super. Kako pa pri nas tisti ki dela na črno ali na pol črno dobro živi pa vemo. Tip ki nateguje folk po oglasniku da nudi delo na domu so ga eni tožili in dobili tožbo (vsakemu je odnesel 75 EURO), ampak tip po oglasniku nateguje naprej.
Samo pravim, če se da tako nategovati morata biti zadoščena 2 pogoja, kar pri nas sta:
1. Pravne in inšpekcijske službe preganjajo le tatiče ki v trgovini izmaknejo klobaso
2. Vedno mora biti dovolj folka, ki je pripravljeno nastaviti rito ;-) Očitno je tudi temu tako.
Pa srečno z nakupi v novi firmi, gotovo ima same poštene namene. Jaz se ne oglašam več ;-)
Samo pravim, če se da tako nategovati morata biti zadoščena 2 pogoja, kar pri nas sta:
1. Pravne in inšpekcijske službe preganjajo le tatiče ki v trgovini izmaknejo klobaso
2. Vedno mora biti dovolj folka, ki je pripravljeno nastaviti rito ;-) Očitno je tudi temu tako.
Pa srečno z nakupi v novi firmi, gotovo ima same poštene namene. Jaz se ne oglašam več ;-)
Jerry and Tom

Leks ::
tale tema bi lahko dobila nagrado za najhitreje rastočo temo na svetu .)
Pošteno smo se razpisali.
Pošteno smo se razpisali.

Mitja358 ::
Še malo pa bo delovala: http://www.elektronika.si/
Zdaj za dostop prosi uporabniško ime in geslo. :D
Zdaj za dostop prosi uporabniško ime in geslo. :D

klukc ::
Ko sem bral tole temo zadnja dva dni, so me določeni članki tako pogreli da sem se prav moral registrirati, da povem še svoje mnenje. Pa da ne bo pomote zakaj pišem ta post in zakaj zagovarjam elektroniko, sem ena izmed njihovih največjih strank, ne bom pisal za koliko robe sem že nabavil, da jim ne naredim kakšne škode!!!! Dejstva pa so naslednja; zmeraj so imeli najcenejše komponente v Sloveniji, zmeraj so jih dobili prvi, ponavadi kak teden pred tem kot ostali prodajalci, in nikoli nisem imel problemov z vračili in garancijami!!!! NIKOLI!!!! Ne vem kaj se toliko brigate kako so poslovali, dejstvo je da smo mi kupci ravno zaradi njihovega poslovanja lahko dobili komponente tudi za tretjino ceneje, kot jih ima recimo comtron. Pa me ne briga kaj je dobro za državo, ampak kaj je dobro zame kot potrošnika, KAJ JE PA DRŽAVA ZAME NAREDILA!?!?!?!? NIČ!!!!! Zato moram napisat, da si kot potrošnik želim čim več takih trgovin kot je elektronika, saj to posledično pomeni za nas cenejše cene. Država pobere že dovolj denarja od bencina, da sploh ne omenjam vsega ostalega!!! In potem se ti isti kradljivi uradniki upajo spravljati na male ribe kot je elektronika. Kaj pa firme ki smo jih naredili mi in naši starši z lastnimi rokami in so danes lastnina raznih Šrotov, Bavčarjev in Zidarjev. Me prav zanima kdaj se bodo na njih spravili??? SEVEDA NIKOLI, RAJE JIM DAJO ŠE KREDITE DA BODO LAHKO POKRADLI ŠE VEČ TOVARN, KI SMO JIH MI VSI NAREDILI!!!! BARABE!!!! Da sem jaz na Dinovem mestu vam spustim ..... v glavo takoj ko bi prestopili moj prag!!!!!!!!
Pa da omenim še malo ostale pisce v tej temi, sploh tiste ki imajo največ za povedat: Krod ne jamraj tu po forumu, ker nimaš strank!!!! Zato ni kriva elektronika ampak zasoljene cene, če ti še ni kapnilo!! Pa ti M-XXXX, kaj imaš toliko čez njih? Kaj ti niso dali robe za testirat in da bi ti potem ostala ali kaj??? IVO ti si pa tako ali tako na vseh forumih samo zato da oglasuješ robo trgovine v kateri delaš!!!
No ja to je moje mnenje!!! Bravo Elektronika oziroma po novem DINO KOMP se že veselim nadaljnega sodelovanj in upam da bodo cene ostale iste!!!
lp
Pa da omenim še malo ostale pisce v tej temi, sploh tiste ki imajo največ za povedat: Krod ne jamraj tu po forumu, ker nimaš strank!!!! Zato ni kriva elektronika ampak zasoljene cene, če ti še ni kapnilo!! Pa ti M-XXXX, kaj imaš toliko čez njih? Kaj ti niso dali robe za testirat in da bi ti potem ostala ali kaj??? IVO ti si pa tako ali tako na vseh forumih samo zato da oglasuješ robo trgovine v kateri delaš!!!
No ja to je moje mnenje!!! Bravo Elektronika oziroma po novem DINO KOMP se že veselim nadaljnega sodelovanj in upam da bodo cene ostale iste!!!
lp

bluefish ::
Zato moram napisat, da si kot potrošnik želim čim več takih trgovin kot je elektronika, saj to posledično pomeni za nas cenejše cene.Še enkrat dobro premisli.

Pa ti M-XXXX, kaj imaš toliko čez njih? Kaj ti niso dali robe za testirat in da bi ti potem ostala ali kaj???
Vsa moja zamera se je začela še preden sem se sploh podal v bolj "profesionalne" vode. Pri njih sem v garancijo poslal že kar nekaj zadev in zmeraj je bil najslabši možni odnos. Kakorkoli smo se zmenili se ni nikoli zgodilo, obljube niso nikoli obveljale in ČISTO ZMERAJ sem čakal polnih 45dni, pa bi še dlje če jim nebi zagrozil oziroma jasno povedal da imajo 45dni časa. Da ne omenjam telefonskih pogovorov kjer je bil odnos v totalnem podnu ter ko so me jasno jeb*** v glavo. Nikoli ne udriham čez nikogar če nimam z njim izkušenj in z elektroniko imam do zdaj obupno slabe.
Kot druga zadeva pa je to da sem proti dvojnim standardom! Če se morajo ostali držat tega se bi morala tudi elektronika.
Edit:
IVO ti si pa tako ali tako na vseh forumih samo zato da oglasuješ robo trgovine v kateri delaš!!!

Zgodovina sprememb…

Adrijan0 ::
Ne se začeti kregati. Raje naj kdo ki ima informacije pove, kakšna je situacija z elektroniko.

Urc ::
Ne se začeti kregati. Raje naj kdo ki ima informacije pove, kakšna je situacija z elektroniko.
Povej user in password, pa ti povemo kakšna je situacija
Povej user in password, pa ti povemo kakšna je situacija

Urc ::
Authorization Required
This server could not verify that you are authorized to access the document requested. Either you supplied the wrong credentials (e.g., bad password), or your browser doesn't understand how to supply the credentials required.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

Leks ::
@klukc
"KAJ JE PA DRŽAVA ZAME NAREDILA!?!?!?!? NIČ!!!!! "
Jaz sem od države imel štipendijo, zastonj zdravstvene storitve, v večini zastonj šolanje,
v OŠ zastonj avtobus prevoz v šolo, in še bi se kaj našlo.
Je pa res da moja starša plačujeta davke in ti so se potem vrnili v zgornji obliki.
Mislim da je prav, da z davki ohranimo kolikor toliko socialno državo. Tistim, ki ni do davkov, se
naj raje preselijo v Ameriko, kjer bodo za obisk zdravnika mastno plačali, bodo pa prihranili pri
vsakodnevnih nakupih.
"KAJ JE PA DRŽAVA ZAME NAREDILA!?!?!?!? NIČ!!!!! "
Jaz sem od države imel štipendijo, zastonj zdravstvene storitve, v večini zastonj šolanje,
v OŠ zastonj avtobus prevoz v šolo, in še bi se kaj našlo.
Je pa res da moja starša plačujeta davke in ti so se potem vrnili v zgornji obliki.
Mislim da je prav, da z davki ohranimo kolikor toliko socialno državo. Tistim, ki ni do davkov, se
naj raje preselijo v Ameriko, kjer bodo za obisk zdravnika mastno plačali, bodo pa prihranili pri
vsakodnevnih nakupih.

djordjevic ::
Ask not what your country can do for you, ask what YOU can do for your country. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

kixs ::
Tistim, ki ni do davkov, se naj raje preselijo v Ameriko, kjer bodo za obisk zdravnika mastno plačali
Tole seveda govoris na pamet, ker ni res. Imas precej podobno kot pri nas. Ampak SAMO, ce zelis. Pri nas je placilo obvezno - trgajo od place. Potem pa se dodatno zd.zav. placujes. Na koncu pa vseeno placas, ker noces priti na vrsto cez 2 leti!

IVo ::
Đizs... Prav mar mi je za elektroniko... Sploh ne vem zakaj se folk ukvarja z njimi. Jst oglašujem robo? Jst se nimam kej zagovarjat in če mi ne misliš česa povedat v obraz raje ne govori. Adrijan0 če že brišeš post prosim povej zakaj!!!

Ziga Dolhar ::
Luka Gartner: Opozorilo. Priporočam, da si še enkrat preberete Pravila foruma. Sploh o nivoju debatiranja.
https://dolhar.si/

gregor ::
me pa res zanima kaj bo sedaj z to elektroniko...
kako pa boš do gesla prišel če nimajo nikjer opcije za registracijo
še nekaj podatkov:
http://www.infocity.si/rumene-strani/di...
http://www.ajpes.si/eobjave/objava.asp?...
na drugem linku poglejte pdf, tiff... listine, zanimivo
sam tudi nimam dobrih izkušenj z njimi, vendar pa ni naloga kupca da preverja veljavnost poslovanja neke trgovine, za to bi morali poskrbeti pristojne službe
meni je glavna cena, dobavnik rok, odnos do stranke in garancija
nisem pa davčni inšpektor da bom sedaj jaz raziskoval njihovo poslovanje
kako pa boš do gesla prišel če nimajo nikjer opcije za registracijo
še nekaj podatkov:
http://www.infocity.si/rumene-strani/di...
na drugem linku poglejte pdf, tiff... listine, zanimivo
sam tudi nimam dobrih izkušenj z njimi, vendar pa ni naloga kupca da preverja veljavnost poslovanja neke trgovine, za to bi morali poskrbeti pristojne službe
meni je glavna cena, dobavnik rok, odnos do stranke in garancija
nisem pa davčni inšpektor da bom sedaj jaz raziskoval njihovo poslovanje

kitewing ::
... http://www.infocity.si/rumene-strani/di...
na drugem linku poglejte pdf, tiff... listine, zanimivo...
Na Ajpesu sigurno nisi odkril kaj zanimivega razen podatkov o registraciji...
Kot stranko te edino lahko zanima, če bo prodajalec lahko izpolnil svoje pogodbene obveznosti. Če ne posluje v okviru slovenskih zakonov je možnost, da jih ne bo. Ker nisem njihova stranka ne bom sodil a poslujejo zakonito ali ne.

Z enim očesom spremljam to temo in opažam sledeče:
1. Kraval zganjajo tisti, ki bi radi kupovali po cenah Elektronike, pa ne morejo, ker so očitno zaprli štacuno, in tisti, ki imajo očitno višje cene kot Elektronika, pa se jim kolca po prometu.
2. Mnogi avtorji prispevkov v tej temi bi kar lastnika podjetja pred zid (figurativno, kajpak). Če sumite, da posluje nezakonito, izvolite in ga prijavite. Drugače STFU. Javni linč brez kakršnihkoli dokazov ain't a pretty thing.
Naj pripomnim še, da pri Elektroniki nisem kupoval, če pa bi dobil ob nakupu vse papirje, ki jih po zakonu potrebujem, me ne zanima, kako oni poslujejo. To je med njimi in cesarjem. Še enkrat, če kdo upravičen dvomi o poštenem poslovanju podjetja, hitro podat prijavo. Sicer, berite tretji stavek 2. točke.
1. Kraval zganjajo tisti, ki bi radi kupovali po cenah Elektronike, pa ne morejo, ker so očitno zaprli štacuno, in tisti, ki imajo očitno višje cene kot Elektronika, pa se jim kolca po prometu.
2. Mnogi avtorji prispevkov v tej temi bi kar lastnika podjetja pred zid (figurativno, kajpak). Če sumite, da posluje nezakonito, izvolite in ga prijavite. Drugače STFU. Javni linč brez kakršnihkoli dokazov ain't a pretty thing.
Naj pripomnim še, da pri Elektroniki nisem kupoval, če pa bi dobil ob nakupu vse papirje, ki jih po zakonu potrebujem, me ne zanima, kako oni poslujejo. To je med njimi in cesarjem. Še enkrat, če kdo upravičen dvomi o poštenem poslovanju podjetja, hitro podat prijavo. Sicer, berite tretji stavek 2. točke.

bluefish ::
Naj pripomnim še, da pri Elektroniki nisem kupoval, če pa bi dobil ob nakupu vse papirje, ki jih po zakonu potrebujem, me ne zanima, kako oni poslujejo.Ampak problem je, ko v veliki večini primerov teh papirjev ne dobiš. Namesto njih le prst v rit in podpis na komponento - kao kvazi garancija.

No, to je kajpak povsem druga zgodba. Ampak prvenstveno me je zmotilo obračunavanje v stilu _glej jih lopove, ki utajajo davke_.

Mitja358 ::
Kaj. Jaz sem kupil enkrat nekaj pri njih. Dobil sem Račun, z podpisom in s žigom.
Enako jaz ko sem kupil procesor. Potem je kupil kolega matično asus in jo je moral vrniti zaradi napake in v 2 dneh je dobil novo bp. Zdaj pa je kolega naročil še komp in je tudi vse dobil (račun, gar...).

BuBBle.D ::
Pri meni isto. Dobil papirje, kot je treba. Tudi grafo, katero sem reklamiral, so mi tretji dan zamenjali z novo.
Pljuvanje določnih osebkov je pa naravnost smešno. Da ne omenjam izjave tistih, ki so zaposleni pri konkurenci.
Pljuvanje določnih osebkov je pa naravnost smešno. Da ne omenjam izjave tistih, ki so zaposleni pri konkurenci.
|MSI MPG Z690 EDGE|Intel Core I7-13700K|64GB Viper Steel 3600Mhz|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Spletna trgovina, dobava, prodaja, DDV, skladiščenje...Oddelek: Loža | 5239 (4372) | gazibo |
» | Izkušnje z demise.si? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 24692 (11308) | Hayabusa |
» | gcomputers.net je že kdo kupoval? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 17911 (7784) | Janac |
» | Izkušnje z elektronika.si (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Kaj kupiti | 27061 (15381) | mirkuma |
» | Nakupovanje v DinoDj (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Kaj kupiti | 21829 (10292) | ponky |