» »

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži

«
1
2

Okapi ::

Kakšno mnenje?
Kako se bo slovenska politika izkopala iz tega? Če ga sprejmejo, bomo mogoče ostali brez izhoda na odprto morje, če ga ne sprejmemo, bomo za večino Evropo balkanski trmoglavci, s katerimi je več težav kot koristi.

O.

Balandeque ::

Točno tako. Ne mogoče, prav zagotovo bomo ostali brez izhoda. Čisto politična rešitev je vztrajati. Glumiti Italijane ali Francoze ali Brite. Takih "inatov" je bilo v zgodovini ES veliko. Res pa je, da bomo kasirali drastično poslabšanje odnosov z južno sosedo, kjer imamo vikende, parkirane jadrnice, pa da o pljunkih v škampe sploh ne govorimo.

A Italijane al pa Francoze kdo grdo gleda v skupnosti? Francozi so z luksemburškim kompromisom blokirali delovanje ES od leta 1966 do 1982. Mrtvo ladno. Res pa je, da mi niti približno nismo Francija.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

tsh2 ::

nimaš kaj kalkulirati kako bomo izpadli. če ni nam v prid pač ne gre sprejeti.

w00tnes ::

France has nukes, we don't... :P
Sicer je pa moje mnenje, zakaj bi vedno morali popustiti mi? Naj enkrat za spremembo nekdo drug!

Okapi ::

če ni nam v prid pač ne gre sprejeti.

Samo bi morali ekonomsko realistično, ne politično populistično, oceniti prednosti in slabosti. Koliko v resnici pomeni dostop do odprtega morja (IMHO bore malo do nič, Avstrijci in Švicarji čisto lepo živijo brez njega) in koliko odnosi s Hrvati (in Evropo na splošno). Če si z vztrajanjem delamo gospodarsko in politično škodo, nekako ne vidim kakšne posebne koristi od tega.

Po drugi strani pa očitno noben naš politik (razen Jelinčiča in malega Podobnika) nima toliko jajc, da bi odkrito povedal - če ne dobimo morskega prehoda, Hrvaške ne bo v EU. Vse nekaj zavijajo v neke leporečne fraze, pa čeprav je vsem jasno, kaj bi radi.
Ker če bi odkrito povedali, kaj bi radi, bi Hrvati lahko odkrito povedali, da "svojega" morja ne dajo pod nobenim pogojem in bi lahko pogajanja hitro zaključili:P

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Zeberdee ::

Hrvaška v EU je velik slovenski interes.

Rehn je pa pač kurba. Tako kot italijanski komisar za ceste. Celotna evropska skupnost je kurba. Jebali so nas zarad lipicancov, kranjske klobase, tokaja, povsod so nas jebali.

Mipe ::

Saj zato pa smo v EU, Zeberdee. Radi nastavljamo riti.

gpanta ::


če ne dobimo morskega prehoda, Hrvaške ne bo v EU.

Alencica ::

Vzamemo, a vseeno blocknemo pristopna pogajanja, tokrat z idejo o Balkan agendi 2018 (Cro, Bosna, Srbija, Makedonija in Albanija vsi skupaj not) in je win-win situacija. Meja je rešena, Hrvatje ne grejo v EU.

Si predstavljate medijsko-politčni hype, če bi v Slo prišlo do pristopnega referenduma in to v času "leve" vlade (polna usta intergracije, širjenje, spravljivosti etc etc)??

jype ::

Ampak mi NOČEMO da Hrvaška zamuja z vstopom v EU.

Od tega imamo direktno in veliko gospodarsko škodo!

Thomas ::

Izhod na odprto morje je lahko ena velika fama. Lahko da je totalna brezvezarija in smo komot brez njega.

To niti ni važno. Popustiti enostavno ne smemo, ne glede na to, kako grdo nas bodo gledali Hrvati ali EU.

Če se nismo sposobni zainatiti, potem bodo to vsi vedeli. Države so v nekem smislu kot živali. Dela jim instinkt, kdo je alfa in kdo je delta. Z umikom smo delta minus.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Če se nismo sposobni zainatiti, potem bodo to vsi vedeli. Države so v nekem smislu kot živali. Dela jim instinkt, kdo je alfa in kdo je delta. Z umikom smo delta minus.

Kar se mene tiče to žal ni prvi tak preizkus in zdaj že vedo, da smo delta minus.

Da lahko s trenutno pozicijo relativno dobro barantamo je jasno - koliko imamo sposobne pogajalce, je pa žal tudi kristalno jasno.

Okapi ::

Da lahko s trenutno pozicijo relativno dobro barantamo je jasno

Lahko, ampak predvsem pri drugih zadevah (Ljubljanska banka, Krško, kopenska meja ...), ki so bolj dvoumne, pri morski meji še najtežje. Sredinska črta, tudi če je ves Piranski zaliv naš, ali celo če bi kopenska meja prišla do Savudrije, ne seže do mednarodnih voda. Torej mora zaviti na jug, na škodo Hrvaške.

Problem je, da so Hrvati večji balkanci od nas in se torej lahko tudi bolj zainatijo od nas.

Drugi problem je, da je Hrvaška v EU tudi v interesu Evrope in Nemci ter drugi ne bodo ravno navdušeni, če jim Slovenija zaradi neke po njihovem nepomembne kaprice greni življenje.

O.

Thomas ::

emci ter drugi ne bodo ravno navdušeni, če jim Slovenija zaradi neke po njihovem nepomembne kaprice greni življenje.


Nemci navdušeni ali nejevoljni, je irelevantno. Irelevantno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

GregiB ::

Moje mnenje je pač takšno, da zagriznemo v (kislo) jabolko in gremo v arbitražo. Ves ta viši-vaši nas je že preveč drago stal... V končni fazi pa to, da nočemo v arbitražo kaže zgolj na dejstvo, da še sami ne verjamemo v moč naših argumentov, ki pa resnici na ljubo temeljijo na nekih principih "pravičnosti in dobrososedskih odnosov"... So to kriteriji za odločanje? I think not...
Gremo v arbitražo, damo na mizo argumente in to je to... Ali pač kdo pričakuje, da bodo arbitri odločili, da bo meja nekje pri Fužinah?
Glede dostopa do odprtega morja pa... je ta zahteva potrebna, realna? Zakaj pa rabimo izhod do odprtega morja? Kaj je pri tem tako zelo strateško pomembnega? Tudi luka Antwerp (B) nima dostopa do odprtega morja in ladje b.p. plujejo skozi NL vode... pa se nihče ne joka...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

lonz ::

Treba je razumet tudi da hrvatom tale situacija strašno paše, saj z njo zlahkoto preusmerjajo pozornost javnosti z realnih problemov.
Drgač se pa strinjam da je Hrvaška v EU velik interes Sloveniji.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Okapi ::

Nemci navdušeni ali nejevoljni, je irelevantno.

Dokler to ne vpliva na naše gospodarstvo.

O.

Tr0n ::

Kolko razumem, trenuten predlog predvideva izhod na morje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Okapi ::

Kolko razumem trenuten predlog predvideva izhod na morje.

V bistvu predvideva hrvaško zagotovilo o prostem prehodu čez njihove vode. Kar za nas ni dovolj.

O.

jype ::

Okapi> V bistvu predvideva hrvaško zagotovilo o prostem prehodu čez njihove vode. Kar za nas ni dovolj.

Za nas ni dovolj naša prometna povezanost primorske z zaledjem. Šele ko bo to zrihtano (in bi že moralo biti) se bo dejansko smiselno kregat s Hrvati glede morja.

mtosev ::

meni ni jasno kaj je narabe s dogovorom Drnovsek-Racan?? razen da ga v saboru niso potrdili.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Vajenc ::

Nemci navdušeni ali nejevoljni, je irelevantno. Irelevantno.

Nemčija je najpomembnejši slovenski uvozno-izvozni trg. Je pa nazadnje Merklova dala hladen tuš Jandrokoviču ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

NorK ::

Sredinska črta, tudi če je ves Piranski zaliv naš, ali celo če bi kopenska meja prišla do Savudrije, ne seže do mednarodnih voda. Torej mora zaviti na jug, na škodo Hrvaške.

Kolikor sem bral, meje na morju niso bile določene, tako da tisti "dimnik" ni na škodo Hrvaške. Ne more biti, ker tisti del morja pač ni bil njen, ampak jugoslovanski.

djordjevic ::

Tu dejansko Jelinčič mogoče niti ne tolče tako mimo, ko govori o 'notranji' mirovni konferenci za področje bivše Jugoslavije.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Ne more biti, ker tisti del morja pač ni bil njen, ampak jugoslovanski.

Ja, ampak ko se morje na novo deli, se potegne sredinska črta. To je enako, kot če dva dobita torto, ki je prej nista imela, in si jo morata razdeliti. Če jo deliš po načelih prava, dobi vsak pol, če jo deliš po načelih pravičnosti, dobi lačni malo več.

Tu dejansko Jelinčič mogoče niti ne tolče tako mimo, ko govori o 'notranji' mirovni konferenci za področje bivše Jugoslavije.

Seveda tolče mimo, ker z njo ne bi ničesar dosegli, razen novih sporov. Razen, če bi nas velesile prisilile, da sprejmemo njihovo razsodbo (kot smo morali pri vseh mirovnih konferencah), ampak vprašanje, če bi bili s tem zadovoljni (zato pa nas je tako strah mednarodnega sodišča v Haagu).

O.

mtosev ::

Jelincic je zelo relevantna oseba v SLO politiki ja.

Jelincic bi lahko bil minister za kulturo drugo tak ni za njega, ker bi na drugih ministerstvih neredil skodo. na kulturnem ministerstvu pa tak nimas kaj za zjebat.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

jype ::

mtosev> na kulturnem ministerstvu pa tak nimas kaj za zjebat.

Vaskotu je kr ratal.

WarpedGone ::

Ja, ampak ko se morje na novo deli, se potegne sredinska črta. To je enako, kot če dva dobita torto, ki je prej nista imela, in si jo morata razdeliti. Če jo deliš po načelih prava, dobi vsak pol, če jo deliš po načelih pravičnosti, dobi lačni malo več.


Sfaljena primerjava. Ko se deli torta, bosta oba dobila neki novga, kos tortje, ki ga prej nista imela.

Tu pa delimo nekaj kar smo prej imeli tako mi kot Hrvati. Leta 1991 je imela Slovenija prost dostop na odrto morje. Rodi ili stvori, temu se ne smemo odpovedat. Sredinska črta je zato enostavno napačna odločitev, pravo gor al pa dol.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Leta 1991 je imela Slovenija prost dostop na odrto morje.

In? Leta 1991 smo imeli še marsikaj, kar nimamo več. Okoliščine so se ob osamosvojitvi pač spremenile.

O.

djordjevic ::

Mimogrede, kako pa je s tistim argumentom, ki se je pred leti kar precej omenjal, in sicer da naj bi za nas veljale neke posebne morsko-pravne ugodnosti, ker smo zaradi geografske lege prikrajšana država? Mislim, da je šlo nekako takole.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Trša igra če nam to ni uspelo. Zagotovo pa ne se ustrašiti sedaj in jokati v kot. Tudi zavrnitev vsega skupaj in ponovni začetek pogajanj če ne gre drugače.

Sam se bojim najbolj črnega scenarija. EU in hrvati bodo najbolj pametni pa se bo zgodil referendum. Pa bomo potem videli kdo bo pameten in kako se bo to reševalo.

Slovenija kaj drugega kot to da dobi odprt izhod do mednarodnega morja in postane pomorska država ne more sprejeti. Pa tudi če kakšen ekonomist pri dnevniku razlaga da to ni nič takšnega pa če imamo ali ne ta "koridor".

WarpedGone ::

In? Leta 1991 smo imeli še marsikaj, kar nimamo več. Okoliščine so se ob osamosvojitvi pač spremenile.

1 + 1 = 5
Zbogom in hvala za vse ribe

Icematxyz ::

No če se stanje vrne na stanje leta 1991 kar predvideva tudi sporazum potem ne moreš reči da so se okoliščine spremenile?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

potem ne moreš reči da so se okoliščine spremenile?

In Hrvati bodo zahtevali cestni koridor do Avstrije in Italije. Prej jim ni bilo treba na Dragonji in Jelšanah potnih listov kazat, zakaj bi jih morali sedaj?

O.

MadMicka ::

Slovenija je imela in bo imela prosto pot do odprtega morja. Pridobljenih pravic in pravic, ki gredo sicer državi po mendarodnem pravu, pač ne gre izgubiti.

Čisto drugo pa je vprašanje, ali bo Slovenija imela teritorialno morje do odprtega morja.

Res zadeva ni tako zapletena, kot izgleda. Edino kar ne razumem je, da so bile stvari celo na tem forumu že stokrat povedane, pa nekateri še vedno ne ločijo med enim in drugim.

p.s.: sicer pa kot sem že čisto na začetku, ko je Pahor začel bluziti, povedal; bolje za Slovenijo, da pusti zadevo na morju nedorečeno in da Hrvaška vstopi v EU. Na ta način bi se problem meje na morju omilil! Ladje bi tako kot dosedaj nemoteno plule ven in not, če pa bi kdaj odkrili nafto v Jadranskem morju, potem bi se pa lahko začeli na smrt kregati, čigavo morje sega do odprtega morja. Ampak, zakaj odpirati problem, ki morda nikoli ne bo problem. Huda napaka politike in Slovenije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Icematxyz ::

potem ne moreš reči da so se okoliščine spremenile?

In Hrvati bodo zahtevali cestni koridor do Avstrije in Italije. Prej jim ni bilo treba na Dragonji in Jelšanah potnih listov kazat, zakaj bi jih morali sedaj?

O.


Hrvati naj zahtevajo karkoli menijo da je prav. Nimam problemov s tem. Probleme imam s tem kaj počnemo slovenci. In s čemer drugim kot prostim dostopom do odprtega morja se nimajo naši politiki kaj za strinjati.

zee ::

Eh. In potem bo vse lepo in prav v dolini SentSlovenski in SentHrvaski?

Lepo vas prosim.

To, ali Slovenija ima/nima dostopa do odprtega morja, je povsem irelevantno v luci trenutne ekonomske situacije v Sloveniji in v svetu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Okapi ::

Hrvati naj zahtevajo karkoli menijo da je prav.

Ja no, saj natanko to počnejo. Zahtevajo, da se njihove teritorialne vode stikajo z italijanskimi. In kaj zdaj? Kako se rešujejo takšni obmejni spori, kjer se soseda nikakor ne moreta sporazumeti? Edina pot je sodišče. Kjer običajno en z razsodbo ni zadovoljen. Zakaj se mi bojimo sodišča? Ker ni pošteno?

O.

Icematxyz ::

Pa še vsa ostala nesoglasja ki imamo z hrvati naj lepo pozabimo in njim ogodimo zato ker je pač svetovna finančna kriza? Pa še italjanom, avstrijcem naj lepo popustimo v njihovih zahtevah in stališčih ki so nasprotna od naših pa bo svet lepši?

Ne gre to tako. Imamo problem pred seboj ki ga ni uspelo rešiti že kar nekaj vlad. Odprli smo na veliko to vprašanje in reševanje le tega sedaj. Vse drugo kot speljati sedaj to do konca je poraz velikih razšeznosti.

Icematxyz ::

Hrvati naj zahtevajo karkoli menijo da je prav.

Ja no, saj natanko to počnejo. Zahtevajo, da se njihove teritorialne vode stikajo z italijanskimi. In kaj zdaj? Kako se rešujejo takšni obmejni spori, kjer se soseda nikakor ne moreta sporazumeti? Edina pot je sodišče. Kjer običajno en z razsodbo ni zadovoljen. Zakaj se mi bojimo sodišča? Ker ni pošteno?

O.


Bomo šli na sodišče. Ampak slovenci bomo dosegli da se na sodšču upoštevajo tudi pravne norme ki nam ustrezajo. S tem se bodo seveda na koncu strinjali tudi hrvati. In v čem je problem?

Okapi ::

Sodišče nam bo dodelili "služnostno pot" prek hrvaških voda. AFAIK ni nobenih pravnih norm, ki bi Hrvate prisilili, da pristanejo na kaj drugega, kot na sredinsko črto. Lahko bi to sicer storili, če bi hoteli, v znak dobrososedskih odnosov, prisiliti se jih pa ne da, vsaj ne s sodiščem.

O.

Karaya 52 ::

Kot kaže je tiha peta kolona spet na delu. Pravijo da se dela gospodarska škoda in da izgubljamo ugled (bla bla). Pravzaprav jih motijo cariniki na Obrežju, ki zaplenijo pršut namenjen žlahti na Hrvaškem. Takšni krti v pogajanjih ne smejo sodelovati, lahko pa klobasajo o koridorju do Šentilja. Bolj kot je situacija vroča, več osebkov je bledih. Nič posebnega.

WarpedGone ::

Lahko bi to sicer storili, če bi hoteli, v znak dobrososedskih odnosov, prisiliti se jih pa ne da, vsaj ne s sodiščem.

Torej moramo mi popustit, ker smo pametnejši, odraslejši in nočemo izsiljevat?
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Torej moramo mi popustit, ker smo pametnejši, odraslejši in nočemo izsiljevat?

Pravzaprav ja. Seveda. Če za to dobimo več, kot bi, če bi trmarili, vsekakor.

Mipe ::

Dajmo jim Fužine v zameno za tisto krpico morja.

BlueRunner ::

Razlika med dostopom do odprtega morja in dovoljenim prehodom je bistvena. Če imaš priznan dostop do odprtega morja, potem lahko k tebi pripluje in od tebe odpluje katera koli ladja, ne da se bi v to smele vtikati sosednje države.

Dovoljen prehod pa je mehka stvar, ki se lahko zapiše na cel kup načinov, ki nas lahko bolj ali manj omejijo. Potencialno lahko hrvaška reče, da je dovoljen prehod ladjam, ki plujejo pod zastavo članic EU, pa bo to zadovoljilo nemce in avstrijce, hkrati pa nas bo odrezalo od pomorskih trgovskih poti. Variant nagajanja pri takšnih prehodih je nebroj, saj so prehodi last nekega drugega suverena.

Razlika med dimnikom in prehodom je tako gromozanska.

Ekonomska vrednost dostopa do odprtega morja pa je verjetno kar visoka, glede na to, da bi DB odkupil celotne Slovenske železnice samo zato, da bi lahko imel večinski delež v Luki Koper. Nemci pa verjetno že poznajo računico kaj se splača imeti in česa se ne splača imeti... Škoda, da jim tega že nismo prej prodali. Verjetno bi sedaj imeli železnice brez izgube, drugi tir do Kopra in Nemčijo kot zaveznico v pomorskem sporu s Hrvaško.

zee ::

Bi imeli, ja, vendar bi se predtem morali imeti prave politike na pravih polozajih, ne pa neke osebe, ki se obnasajo kot pubertetniki.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mojsterleo ::

jaz osebno verjamem v iskrenost ollija rehna pri iskanju te resitve, vendar pa je treba upostevati to, da je rehn komisar za siritev. kar pomeni, da ga predvsem zanima, kako cimprej odblokirati hrvaska pristopna pogajanja, brez obzira za interese ene ali druge drzave. zato se predlogi tudi tako bistveno razlikujejo, saj je rehn pripravljen na lekcije.

najprej smo mu mi "podturili" predlog o mediaciji, ki so ga hrvati gladko zavrnili, sedaj pa je poskusil se s hrvasko razlicico resevanja, ki pa vsebuje nekatere nase elemente. vsekakor bodo potrebne dopolnitve, je pa tezko reci, ali bo popravljen predlog dober ali slab. vsekakor je bolje to kot pa da gremo direktno v haag (kjer bi se odlocalo po nacelu intra legem), saj bodo sodniki v tej arbitrazi morali iskati resitve okviru, ki se ga bosta dogovorili obe drzavi (torej zagotovo tudi ex aequo et bono).

tako da po moje nima smisla, da smo pesimisti. po drugi strani hrvati pretiravajo z evforijo, saj rehnov predlog vsebuje elemente, ki so jim vseh 18 let silovito nasprotovali, kot npr. nacelo pravicnosti ter ad hoc arbitraza. se mi zdi da vse skupaj nekoliko izkoriscajo tudi za lokalne volitve. tako da je pametno, da pocakamo neke dokoncne predloge, pa bomo potem videli, pri cem smo. ne mores razglasiti zmagovalca, dokler ta ne pride preko ciljne crte.

BlueRunner ::

Ah, Hrvašaka je v predvolilnem času. Mi si tipično delamo težave v povolilnem. Glede kvalitet(e) naših politikov, pa smo si jih tako ali tako izvolili sami. Nihče nam jih ni vsilil.

Vprašanje Luke Koper pa je verjetno veliko bolj pomembno za Hrvaško, Italijo in Slovenijo, kot pa se o temu na glas govori. Italiji hodita navzkriž Koper in Reka, zato sedaj samo stoji v ozadju in razmišlja o temu kako poskrbeti, da Hrvaška še ne bo tako kmalu v EU (padec mej), hkrati pa kako omejiti razvojne možnosti Kopru (odvzem dostopa do odprtega morja). Hrvaški hodita navzkriž Koper (zato nam Avstrija, Hrvaška in Nemčija včasih usklajeno forsirajo prometne povezave sever-jug, namesto vzhod-zahod) in Trst (dokler bomo skregani z Italijo, bo Trst "nevtraliziran"). Za Slovenijo pa je to najbolj severno tovorno pristanišče na jugu Evrope z idealnim potencialom povezav v srednjo (Avstrija, Češka, Slovaška, J. Nemčije) in vzhodno (Madžarska, Ukrajina) Evropo.

Potencialna vrednost odprte Luke Koper se pri nas meri v procentih BDP in ne samo nekem virtualnem t.i. "nacionalnem intereseu". Pri sosedih pa ravno tako...

Ziga Dolhar ::

Dovoljen prehod pa je mehka stvar, ki se lahko zapiše na cel kup načinov, ki nas lahko bolj ali manj omejijo.


BlueRunner,

"neškodljiv prehod" je že zapisan - v UNCLOS konvencijah.

Article 17

Sicer pa, en članek iz Pravne prakse. Spiratiziran! :)
https://dolhar.si/
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzid arbitraže ter izbira arbitra

Oddelek: Problemi človeštva
277027 (6241) mojsterleo

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340204291 (167208) Ziga Dolhar
»

Osimski sporazum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10312080 (10278) jype
»

Spet Hrvaška (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32119645 (11155) slawc
»

Hrvaska in vstop v EU (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29223267 (15022) dzinks63

Več podobnih tem