» »

Osimski sporazum

Osimski sporazum

«
1
2 3

Mipe ::

Lepo prosim, če mi nekdo preprosto razloži Osimski sporazum. Me zanima zato, ker ga Hrvaška navaja kot bistven razlog, da ne odstopi od morske meje z Italijo, ker bi s tem Osimski sporazum prenehal veljati zanje.

fosil ::

Z Osimskim sporazumom sta Jugoslavija in Italija dokončno določili mejo med državama po drugi svetovni vojni.

Ne vem kakšne težave ima z njim hrvaška, verjetno kakšna podrobnost v kakšnem členu. Treba je vedet, da so bili pred 2. svetovno vojno istra in deli dalmacije italijanski.

Ampak to so bolj za lase privlečeni razlogi, saj bi bilo nemogoče, da bi istra in dalmacija kar na lepem pripadli italiji.

Z osimskim sporazumom je Slovenija tudi žrtvovala dele ozemlja, zato da sta istra in dalmacija postali hrvaški. No takrat je bila to pač vse jugoslavija.
Tako je!

Mipe ::

Ali ni bila Istra slovenska, preden so jo dali Italiji?

Kakorkoli že, po razpadu Jugoslavije bi morali na novo definirati sporazume, ker Jugoslavija ne obstaja več. Kljub temu si Hrvaška prisvaja pravico do dostopa do Italije (ma nemoj da bi šli malo po mednarodnem morju). Ne razumem. Gotovo obstaja kak poseben člen v Osimskem sporazumu, ki daje Hrvatom neko določeno prednost, ki bi jo izgubili v primeru izgube direktnega dostopa do Italije. Vendar se ne spoznam na pravni jezik.

Ali se kdo spozna na to? Želim si predvsem razumeti stališča.

ABX ::

Ali ni bila Istra slovenska, preden so jo dali Italiji?


Istra čez zgodovino:
Holy Roman Empire - 1267
Venetian Republic - 1267-1797
Austrian Empire 1797-1805
Italian Kingdom (Napoleon Empire) 1805-1813
Austrian Empire 1814-1918
Kingdom of Italy 1918-1945
SFR Yugoslavia 1945-1991

Istria @ Wikipedia

Osimski sporazum
Osimski sporazumi @ Wikipedia

P.S: Vprašaj Google naslednjič
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Icematxyz ::

Ne poznam vsebine in pomena tega sporazuma s katerim sedaj Mesić "operira". Mislim pa si da gre za nek argument ki to ni. Služi pa le nekim političnim pritiskom.

Bo moral kdo drug več povedati. Ne bi me pa čudilo če gre za nepomembno zadevo tako za Hrvate kot Slovence.

Bomo videli.

Mipe ::

To so zgolj meje, vprašanje je, kdo je ves ta čas živel v Istri. Ded je vedel povedati, da so v Istri živeli predvsem Slovenci, v časih Avstro-Ogrske pa tako naprej, rad je pripovedoval o Krpanu pa takem, ko se je govorilo slovensko v Trstu. Osvajalci pridejo in grejo. Kakorkoli že, to nima veze, danes je, kar je.

Wikipedija pa mi ni prinesla želenega odgovora; kaj bi Hrvati izgubili s Osimskim sporazumom? Mogoče pa ne znam brati med vrsticami.

Še to: ko se je Slovenija osamosvojila, se je zavezala k spoštovanju Osimskega sporazuma, prevzela je obveznosti Jugoslavije. Kaj pa Hrvaška?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Karaya 52 ::

Slovenija zgubi neposreden stik z mednarodnimi vodami če bo hrvaško teritorialno morje mejilo na italijansko (pustimo kreativne variante). Zato jim je do tega stika z Italijo. Politikom bi bilo lažje če bi povedali da gre za podlo taktično igro, namesto tega raje klamfajo neumnosti o nepomembnosti mej, dobrososedskih odnosih in ostalo cankarjansko navlako. Referendum bo namenjen pranju krivde politikov oz. prelaganju posledic ki bodo sledile iz končne rešitve na cel narod. Računajo na tiste ki verjamejo "da mej več ni oz. so v glavah politikov".

jype ::

Saj v istri še vedno živijo predvsem Slovenci.

Karaya 52> Slovenija zgubi neposreden stik z mednarodnimi vodami

Bomo vsaj zares druga Švica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mipe ::

Nimamo po mednarodnem pravu pravice do prostega dostopa do odprtega morja? Menda imamo obalo. Skromno, pa vendar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Karaya 52 ::

Tako kot ima Hrvaška pravico nadzirati promet v svojem morju. Tu je problem.

WarpedGone ::

Tako kot ima Hrvaška pravico nadzirati promet v svojem morju.

Pri vsej zadevi si je treba najprej razjasnit da hrvaško morje ne obstaja, tako kot ne obstaja slovensko morje.
Obstaja hrvaška obala, obstaja slovenska obala in obstaja bivše jugoslovansko morje.

Kdor tega ne kapira, brezveze da se tule oglaša.
Zbogom in hvala za vse ribe

USS Liberty ::

Jaz mislim, da nam bo abritraža vsilila kondominij, ki bo potekal od sredine piranskega zaliva pa do mednarodnih voda.

Možno pa je tudi, da nam vsilijo rešitev, kjer se bodo slovenske teritorialne vode, hrvaške teritorialne vode, italijanske teritorialne vode in mednarodne vode stikale v eni točki. Tako bomo mi kao ohranili stik z mednarodnimi vodami, hrvati pa stik z italijo...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Karaya 52 ::

Jugoslovansko danes, Hrvaško jutri - v končni fazi je glavno kaj bomo dobili ne kaj bomo rešili. Kot je rekel Vajgl, "če ne dobimo neposrednega stika z mednarodnimi vodami je vse skupaj zgubljanje časa."

Okapi ::

Obstaja hrvaška obala, obstaja slovenska obala in obstaja bivše jugoslovansko morje.
Ja saj, in to ex-jugo morje je potrebno sedaj razdeliti - potegniti črte od kopenske meje v morje. Zajeb pa je, ker Slovenija ne pride do mednarodnih voda, tudi če bi bila kopenska meja v Savudriji. Kopenska meja bi morala biti skoraj pri Umagu, da bi prišli do mednarodnih voda.

O.

USS Liberty ::

To je čista resnica, kar je napisal Okapi...

Tudi, če bi se za Slovenjo recimo vse izteklo idealno, da dobimo cel Piranski zaliv in tudi Savudrijo, še vedno ne bi mogli potegniti morske meje do mednarodnih voda. Kakor sem jaz gledal zemljevide in kje potekajo mednarodne vode, bi moralo slovensko ozemlje segati vsaj do Katora, da bi potem lahko od tam potegnil morsko mejo do mednarodnih voda...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Karaya 52 ::

Po najbolj orto pravniški hrvaški interpretaciji nam do mednarodnih voda manjkati dve morski milji. Takšno stališče je bilo izraženo na oddaji Otvoreno. Ampak Osimski sporazum je bil izrazito političen, prav tako Rapalska pogodba in teh okoliščin se ne sme spregledati. Ta dva sporazuma in razpad Jugoslavije so glavne okoliščine ki so privedle do tega stanja.

WarpedGone ::

Zajeb pa je, ker Slovenija ne pride do mednarodnih voda, tudi če bi bila kopenska meja v Savudriji. Kopenska meja bi morala biti skoraj pri Umagu, da bi prišli do mednarodnih voda.


To je pa tadrug štrik okoli lastnih nog. Mišljenje, da se je nujno ozirat na neko zveličavno "mednarodno pravo", ker da sicer nas bo sam hudič pocitral al ne vem kaj. Pa da ma kopenska meja kakšno resno pomemno vlogo pri dolčanju morske meje.

Slovenija lahko dobi prosti dostop do mednarodnih voda, če si to izpogaja in nič drugače.
Mednarodno pravo mešajo zraven tisti, katerim zadeva ni jasna v fundamentih (večinoma ljudje na slovenski stran) al pa hočejo z njim ojačat svojo pogajalsko pozicijo (hrvati) naspram slovenije.

Kdor tudi tega ne kapira, brezveze da se tule oglaša.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

In kaj če si ne more izpogajati? Bo konec sveta? Ker namreč resnično življenje ni pravljica, kjer lahko vse dobiš, samo dovolj si moraš želeti.

O.

WarpedGone ::

Če si ga ne bomo mogli izpogajat, ga pač ne bomo imeli več. Še ena poraz v zgodovini poražencev.

Shit happens and life goes on, nima pa nobenga smisla že danes srat v lastno juho, kako da nam mednarodno pravo itak vse prepoveduje, da itak mamo premalo obale, da je vse brezveze in zguba časa in uničevanje dobrososedskih odnosov in jadajadaja.

Hrvaški stik z italjansko mejo je čisto enake sorte kot naš prosti izhod na odprto morje - preko bivšega skupnega morja, ki nikoli ni bilo razdeljeno med republike. Oboje hkrati ni možno, vprašanje je le katera izmed obeh možnih rešitev ima večjo/močnejšo zgodovinsko utemeljitev, katera država ima sposobnejše pogajalce, močnejše lobiste in katera država ima močnejšo in manj hlapčevsko domače javno mnenje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Pozabil si upoštevati cost/benefit analizo. Če kdo, bi morali imeti Slovenci izkušnje z mejaškimi spori (verjetno se pri nas polovico lastnikov zemlje s sosedi krega okoli meja), in vedeti, da so zmage v teh sporih praviloma pirove.

O.

Karaya 52 ::

Zanimiv bi bil cost/benefit v primeru varčevalcev LB, ki po vrsti zgubljajo na mednarodnih sodiščih. Pahor bi varčevalce poplačal, sam bi Hrvaško tožil zaradi oviranja delovanja slovenskih bank, ker to je tudi namen njihove politike. Prisiljeni smo v umazano igro, med drugim tudi ne gradimo avtocest proti Hrvaški z neko vnemo - geostrateško pozicijo moramo izkoristit do konca brez slabe vesti, ogromen benefit na dolgi rok.

USS Liberty ::

>>>>>>>Mišljenje, da se je nujno ozirat na neko zveličavno "mednarodno pravo", ker da sicer nas bo sam hudič pocitral al ne vem kaj. Pa da ma kopenska meja kakšno resno pomemno vlogo pri dolčanju morske meje.

Kopenska meja ima seveda pomembno vlogo, saj morsko mejo vlečeš od točke kjer se kopenska meja konča in se stika z morjem. Če bi imeli mi kopensko mejo s Hrvaško vsaj nekje med Katorom in Umagom, potem bi verjetno danes imeli rešeno mejo. Ker pa je kopenska meja takšna kot je na Dragonji, pa imamo take probleme, kako potegniti morsko mejo do mednarodnih voda...

Mednarodno pravo ni zveličavno, je pa dejstvo, da to mednarodno pravo obstaja in obstajajo neka minimalna pravila, kako se takšni spori rešujejo... Tudi nobena arbitraža ne bo kar povsem ignorirala mednarodnega prava...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

WarpedGone ::

@okapi:
Seveda. Ampak realno gledano, meja bo določena ko si bosta to želeli obe državi. Slovenija si to še nekako želi (recimo), hrvati pa čisto naglas povejo da njim za to mejo dol maha. Nekateri tule pa javno ponavljajo njihovo, "sej slovenija je tut šla v evropo brez določene meje, zakaj bi jo pa zdej hrvaška mogla met?" To je navaden avtogol. Hrvaški je treba servirat razlog, da si bo želela to mejo določit. Ker pol bo pripravljena tut na kak (v njihovih očeh) kompromis.

Slovenija je v poziciji, ko lahko postavlja pogoje. Enako kot je italija nam postavila pogoj glede optantov in njihovih nepremičnin. Kaj se je to tikalo evrope in evropskega duha? Nič sploh ampak je blo: če hočeš not, boš tole uštimal zato, ker mi tko zahtevamo. Je blo to narobe? Morda moralno ampak taka je politična igra. Izkoristiš karte katere imaš. In pozicija slovenije bi morala bit do pike enaka: če hoče hrvaška v EU, se mora ta meja določit, prej ni vstopa. Zakaj? Enostavno zato ker slovenija tako zahteva in ima legalno možnost zahtevat, kar se ji **sprdne**. Ker če bi bili "prasci", bi lahko zateval tut mejo na reki - zgodovinski razlogi.

Mednarodno pravo ni zveličavno, je pa dejstvo, da to mednarodno pravo obstaja in obstajajo neka minimalna pravila, kako se takšni spori rešujejo... Tudi nobena arbitraža ne bo kar povsem ignorirala mednarodnega prava...

Pravo mora upoštevat le sodišče. Če se pa midva usedeva za mizo da se zmenma kako si boma razdelila bivšo skupno hišo, pa lahko pravo gladko ignorirama. Pogodba velja v momentu ko se oba spodaj podpišema. Kaj točno piše v pogodbi pa je le najina stvar.

Problem je, da hrvaški pravni okvir čist ustreza, ker po njemu dobi več kot pa je kadarkoli imela. Zato se tako zaklinja nanj in ga kuje v višave. Pravo ima svoj parket kjer pleše. Slovenija je v poziciji, da lahko zahteva, da na tem parketu ne bo plesa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ker če bi bili "prasci", bi lahko zateval tut mejo na reki - zgodovinski razlogi.
Vsekakor. Ampak vprašanje je, kakšno politično in gospodarsko ceno bi morali za to trmoglavljenje plačati. Kot rečeno - cost/benefit. Nekateri trdijo, da je stik z mednarodnimi vodami za nas koristnejši od Hrvatske v EU, jaz recimo mislim, da ni.

O.

jype ::

I'll back you up on this. Koji nam je kurec potrebno imeti dostop do mednarodnega morja?

Če gremo ven iz EU, je useless v vsakem primeru.

Če smo znotraj EU, je pa itak edini organ, ki nas lahko zajebava, evropski - vsi ostali si ne morejo privoščit imet drugačnih kriterijev za različne EU članice, ker to stane juhuhu dnarja, ki se ga zelo hitro pokasira.

In potem vse skopni v preprosto tekmovanje z infrastrukturo. Tu nas Hrvatje očitno dohitevajo, mi pa še vedno niti drugega tira nimamo zgrajenega. Reka, Trst, Gorica, naša so konkurenca, mi pa čakamo križem rok, da dnar z neba pade.

USS Liberty ::

Poglejte si ta zemljevid...sem malo dodelal tisti zemljevid Drnovšek-Račan

Tisti križec nad Umagom je približna točka do katere bi morala segati slovenska kopenska meja, da bi lahko potem brez zapletov s Hrvati potegnili morsko mejo(rdeča črta) do mednarodnih voda...

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

WarpedGone ::

Vsekakor. Ampak vprašanje je, kakšno politično in gospodarsko ceno bi morali za to trmoglavljenje plačati.

Spet res ampak zakaj podcenjujemo hrvate? Zakaj se delamo, kot da pa oni niso zmožni takega premisleka in jih mamo za male otroke, ki nam bojo razbili celo stanovanje, če ne dobijo sladoleda?

Tut hrvaška se zaveda svojega cost/benefit količnika. Koliko je njim vreden vstop v EU, milijon slovencev vsako leto na njihovi obali, itd itd itd.

In potem vse skopni v preprosto tekmovanje z infrastrukturo. Tu nas Hrvatje očitno dohitevajo, mi pa še vedno niti drugega tira nimamo zgrajenega. Reka, Trst, Gorica, naša so konkurenca, mi pa čakamo križem rok, da dnar z neba pade.

Itak.

@USS Nimitz: Še vedno ne razumeš, da je lahko črta komot drugačna. Nič svetega ni na vodoravni črti, niti ravni, še manj na pravokotni. Črta je lahko tut spiralna, če se tko zmenmo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Zakaj se delamo, kot da pa oni niso zmožni takega premisleka
Saj se ne. Zato pa je v arbitražnem sporazumu točka o določitvi stika z mednarodnimi vodami. Ni vprašanje, ali nam stik pripada, ampak kje in kako ga bomo dobili.

O.

WarpedGone ::

Jo, zato pa je nabijanje okrog mednarodnega prava avtogol in "navijanje za nasprotnika".
Zbogom in hvala za vse ribe

USS Liberty ::

Jaz mislim, da bo šla meja, ki jo bo določila arbitraža nekako takole, kot sem narisal rdečo črto na zemljevidu. Slovenija bo dobila stik z mednarodnimi vodami v eni točki...

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Okapi ::

zato pa je nabijanje okrog mednarodnega prava avtogol in "navijanje za nasprotnika".
Saj tega pri nas nihče ne počne. Vsi bi radi neka načela pravičnosti:P

O.

jype ::

Po načelu pravičnosti je itak dol do Turčije vse naše, kajneda, ker so Turki tle ropal včasih.

WarpedGone ::

@okapi:
Ciljam na znalce na tem forumu. Na srečo je v političnih krogih to mal bol razčiščeno.
Zbogom in hvala za vse ribe

USS Liberty ::

Pravična meja bi bila, če bi potekala tako kot sem narisal na tem zemljevidu...
Kopenska meja bi potekala po modri črti(meja bivše cone B STO), morska meja(rdeča črta) pa od izliva reke Mirne do mednarodnih voda. Samo takšna meja je v tem trenutku znanstvena fantastika. Ni nam pa veliko manjkalo, da bi to dosegli, če le Kardelj ne bi bil tako neumen...

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

krneki ::

Meja naj se določi po mednarodnem pravu...Zakaj pa politično določanje ni več v modi? A se ni tako do sedaj delalo?

Karaya 52 ::

Če nekdo piše da Slovenija nikakor ne more dobiti stika, gre za tolmačenje ki izhaja iz mednarodnega prava. Da stvar v točki 3b žal ni dobra je razloženo v oddaji Otvoreno. Da imam že vseskozi prav ko omenjam njihove spore s Črno goro in BIH (po mednarodnem pravu bi Črnogorci izgubili dostop v Kotorski zaliv - vojaška baza), je povedano v zadnjih minutah (66:40) oddaje (citiranje Mesiča - in to je ključno). Metoda ki se bo uporabila pri reševanju našega spora se bo verjetno uporabila za ostala mejna vprašanja Hrvaške. Kot zanimivost, Hrvaška pri reševanju spora z BIH zahteva sojenje po načelu pravičnosti, poleg tega pa bo gradila most Brijest - Pelješac ki lahko večjim ladjam preprečuje vplovbo v bosanski Neum. Stvar je prerastla v spor, zaplet pa govori s kom imamo opravka in da vprašanje meja na morju še zdaleč niso trivialnega značaja.

WarpedGone ::

Ja, tole je ključni moment cele zgodbe in osvetli razloge za argumente druge strani.
Hrvaška ma rešeno samo mejo z madžarsko, pa še tista se jim neki ne dopade. Vse ostalo je uradno u luftu.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

USS Nimitz> Ni nam pa veliko manjkalo, da bi to dosegli, če le Kardelj ne bi bil tako neumen...

Da meje pri Vrhniki, ki so jo zrihtal fašisti, ne omenjamo, ane.

Kardelj, čeravno funkcionalno nepismen, je baje kar prav pokazal mejo na tistem zemljevidu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

klemenSLO ::

Recimo, da si ne izpogajamo stika z mednarodnimi vodami:
Kaj, v najslabšem primeru, lahko to pomeni za SLovenijo ?
Da lahko zapremo Kopersko pristanišče ?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

jype ::

klemenSLO> Da lahko zapremo Kopersko pristanišče ?

Ko države začnejo izstopat iz EU, ja. Ampak takrat ga lahko v vsakem primeru, se bojim.

Okapi ::

Da lahko zapremo Kopersko pristanišče
Nič se ne more zgoditi. Dokler smo v EU, itak ni meje. Če EU razpade, je pa odvisno od tega, v kakšnih odnosih bomo s Hrvaško in Italijo. Če nam eni zaprejo dostop, gredo ladje še vedno lahko čez drugo državo. Če se totalno spičimo z obema, nam pa tudi stik z odprtim morjem ne pomaga čisto nič, ker bodo Hrvati ali Italijani tja postavili eno od svojih križark in blokirali naš dostop do odprtega morja.

Tako da dokler smo v dobrih odnosih, stika z odprtim morjem sploh ne potrebujemo, če nismo, nam pa nič ne koristi.

O.

Double_J ::

To je pač odvisno od prioritet države v prihodnosti. En Izrael na območju Slovenije, bi prej lahko blokiral Italijo kot ona njega.
Dve šivanki...

Mipe ::

Rešitev: naj se mednarodno morje potegne vse do Kopra.

USS Liberty ::

>>>>>Da meje pri Vrhniki, ki so jo zrihtal fašisti, ne omenjamo, ane.

Ne vem, kje si ti mejo našel pri Vrhniki. Rapalska meja je bila južno od Logatca, samo to niso zrihtali fašisti, temveč zahodni imperialisti. Fašisti so zrihtal mejo pri Črnučah...

>>>>>Kardelj, čeravno funkcionalno nepismen, je baje kar prav pokazal mejo na tistem zemljevidu.

Ja, Kardelj genij je naprej zrihtal mejo pri Savudriji, nato pa jo je premaknil še na Dragonjo... Tukaj imaš en filmček, ki prikazuje kako je Kardelj zapil našo mejo v Istri...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Okapi ::

To je pač odvisno od prioritet države v prihodnosti. En Izrael na območju Slovenije
Če je tvoja prioriteta služit 3 leta v naborniški vojski, biti v sporu z vsemi sosedi in ves čas živeti v grožnji samomorilskih teroristov, potem ti ne morem pomagati, lahko ti pa svetujem, kar se preseli.

Moja prioriteta je, da imamo mir in da mi ni treba razmišljati, kam bi šel na počitnice, da ne bom imel težav z domorodci.

O.

jype ::

USS Nimitz> Tukaj imaš en filmček,

Ježeštana.

USS Nimitz> Ne vem, kje si ti mejo našel pri Vrhniki.

Tam nek, v uni hosti je bla.

USS Nimitz> Fašisti so zrihtal mejo pri Črnučah...

Tist so bli nacisti.

Double_J ::

Če Izrael premakneš v Slovenijo, ne bo imel nobenih sporov s sosedi. Če pa Slovenijo premakneš v Izrael, bo imela pa kratkotrajni spor s sosedi.:|
Dve šivanki...

AlexP ::

Tukaj imaš en filmček, ki prikazuje kako je Kardelj zapil našo mejo v Istri...


A lahko nekdo, ki se zares spozna na zgodovino, potrdi avtenticnost oziroma poda neko strokovno oceno tega posnetka?

Ker tale "risanka" od filmcka se mi pa ze na prvi pogled zdi kot eno demagosko zavajanje kjer kar mrgoli polresnic. Naslanja se na nekaj resnicnih dogodkov (cona A, cona B...), potem pa po svoje interpretira in pribija take buče, da ne veš ali bi se smejal ali za glavo držal - na primer
- stalno uporablja naziv "narodni izdajalec Kardelj", ki daje prizvok, kot da gre za namerno in nacrtno izdajo naroda
- ali pa "da Tito udejanja načrte fašitične NDH". Ehm..., ali ni bilo ravno obratno? Partitzani so se borili proti fašistični NDH...
- ali "pa da Tito leta 54 ukaže upornike v Savudiji hladnokrvno pobiti, o tem poboju pa se kao ne ve nič, ker je uvedel strogo cenzuro". Poboji so se dogajali takoj po vojni po vsej Jugoslaviji, ne pa leta 54

jype ::

Težko bo kdo "zares" potrdil. Ta, ki je filmček izdelal, to ve, zato si je pa lahko tako manipulacijo privoščil.

Titu je pa res totalno dol visel za meje, pa Kardelj ni bil kak odpadnik, da bi se Tito trudil zoper njega. Sta bla zelo dobra kolega, pravi zgodovina.

Kljub vsemu pa je hrvaška politika priseljevanja hrvatov v Istro dejansko resnična, ker Istrijani do takrat zase niso "vedeli", da so bodisi Slovenci, bodisi Hrvatje. Njihov jezik je vedno bil sestavljen iz besednjakov hrvaškega, italijanskega in slovenskega jezika, njihova kultura pa je bila precej bolj mediteranska kot kultura Slovencev ali Hrvatov. Istrijani so Hrvatje postali šele v novi Jugoslaviji.

ABX ::

Slovenci so bili v glavnem na podeželju.

Istria @ Wikipedia

In 1910, the ethnic and linguistic composition was completely mixed. According to the Austrian census results (Istria included here parts of the Karst and Liburnia which are not really part of Istria and excluded ancient Istrian parts, like Trieste), out of 404,309 inhabitants in Istria, 168,116 (41.6%) spoke Croatian, 147,416 (36.5%) spoke Italian, 55,365 (13.7%) spoke Slovene, 13,279 (3.3%) spoke German, 882 (0.2%) spoke Romanian, 2,116 (0.5%) spoke other languages and 17,135 (4.2%) were non-citizens, which had not been asked for their language of communication




Istra je bila vedno mešana dežela, na srečo bo kmali EU in bo konec tega sranja z mejami. Sicer pa Istra je do Črnega Kala, vsi ki ste čez ste forešti. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzid arbitraže ter izbira arbitra

Oddelek: Problemi človeštva
277027 (6241) mojsterleo

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340204296 (167213) Ziga Dolhar
»

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
726455 (4790) Karaya 52
»

Hrvaska in vstop v EU (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29223273 (15028) dzinks63

Več podobnih tem