» »

Osimski sporazum

Osimski sporazum

1
2
3

USS Liberty ::

>>>>>>A lahko nekdo, ki se zares spozna na zgodovino, potrdi avtenticnost oziroma poda neko strokovno oceno tega posnetka?

Filmček je tendenciozen v delu kjer dela paralele med Titom in NDH...
Vse ostalo v filmčku pa je resnica. Kardelj, Bakarič in Tito so po letu 45 vsake toliko časa premaknili mejo v Istri tako, da je šlo na škodo Slovenije in v korist Hrvaške.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Okapi ::

Vse ostalo v filmčku pa je resnica.
No ja. Bi bilo potrebno to tudi s kakšnimi dokumenti podkrepiti, ne pa rekla kazala o tem, kako je Kardelj mejo spreminjal.

O.

Double_J ::

Ali ste videli sporazum? Ali si samo jaz razlagam, da bo meja na kopnem in morju reševana po točki a.)zgolj po mednarodnem pravu. Stik Slovenije z odprtim morjem, pa po točki b.) mednarodnem pravu, pravičnosti ter dobrososedskih odnosih.

To je neumnost, teli dve točki, ko bi mogla biti zgolj ena. Volili Boruta izvolili Borata pač...
Dve šivanki...

jype ::

Sam da Hrvaška pride v EU, pa smo zmagal.

ABX ::

Še ena slika populacije Istre leta 1880.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Okapi ::

Na kateri se lepo vidi, da so Koper, Izola in Piran italijanski (pa Savudrija tudi). Pač so se stvari od takrat spremenile.

O.

WarpedGone ::

Kdo ve od kje so se vzeli romuni v istri?
Zbogom in hvala za vse ribe

Karaya 52 ::

Double J> pa po točki b.) mednarodnem pravu, pravičnosti ter dobrososedskih odnosih.

Cerar pravi da gre za "notranjo pravičnost", ki je že itak vsebovana ni pa niti približno isto kot "ex aequo et bono". To so priklamfali da zadovoljijo neumne Slovence in vladnim piarom pomagajo pri referendumski kampaniji. Da primorska mesta arhetip Beneške republike je jasno.

ABX ::

Kdo ve od kje so se vzeli romuni v istri?


Hoj znat. Enkrat so bili celo na Discovery channel.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Okapi ::

V resnici niso Romuni, ampak Istro-Romani. Nekaj podobnega kot Vlahi.
Istro-Romanians @ Wikipedia

Pa ko smo že pri tem, v Istri so tudi Istrioti (ki so v tistem popisu vključeni k Italijanom).
Istriot @ Wikipedia

O.

USS Liberty ::

>>>>>>>Še ena slika populacije Istre leta 1880.

Slika kaže, da je bilo nekoč naše pravo slovensko jadransko morje na območju severno od Trsta(Sesljan, Štivan, Nabrežina, Devin, Prosek...), tam so bili Slovenci absolutna večina.

To območje severno od Trsta, naseljeno s Slovenci, je potem po 2. svetovni vojni dokončno pripadlo Italiji, Jugoslavija pa je kot kompenzacijo dobila Italijanska območja v Istri. Vsa ta italijanska območja v Istri bi morala pripasti Sloveniji že za časa Jugoslavije, pa je večino tega po zaslugi Kardelja dobila Hrvaška, mi pa smo dobili miniaturen košček obale in bomo pomorsko invalidna država...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

zee ::

Vasice v tem delu Italije so ze zdaj predvsem slovenske. Da odlicnega vina in prsuta, ki ga ti nasi zamejci delajo, niti ne omenjam.

V sezoni sem redno tam. :))
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Mipe ::

Italijani pa bi iz naših zamejcev najraje naredili golaž.

Okapi ::

Sesljan, Štivan, Nabrežina, Devin, Prosek...
Nekaj vasi smo zamenjali za 3 mesta. Kupčija je bila, kar se obale tiče, za nas ugodna.

O.

Karaya 52 ::

Kar se obale tiče je bila kupčija slaba, za severno Primorsko ravno tako. Ko je Napoleon demontiral Beneško republiko, je bil celoten del prinešen (del Istre, cela Dalmacija), skupaj z območjem Ilirskih provinc pod francosko upravo. Habsburžani so po padcu Napoleona dobili ostanke Benečanov, ampak Trst je bil že prej habsburški (že v 14. stoletju!). Prav tako območje severne Primorske. Italijanom se je tožilo po Benetkah srednjega veka in "menjava" je bila ravno Dalmaija, Istra - Trst, severna Primorska. V vsakem primeru smo dobili veliko manj kot smo imeli leta 1797! Hrvaška ima več kot kadarkoli in samo največji zgodovniski ignoranti lahko prezrejo te okoliščine. In na to kolobacijo se bodo spravili z mednarodnim pravom... Upam da bo sodba ulita v zlatu in posuta z diamanti, pa še s krvjo soške fronte jo naj začinijo da bo vsaj približno v kontekstu.

Okapi ::

Leta 1797 smo imeli, resnici na ljubo, natanko 0.

O.

Double_J ::

Arbitražno sodišče naj bi med drugim odločilo o dveh bistvenih problemih: (a) o določitvi meje med republikama na kopnem in morju ter (b) o točki, kjer naj bi Slovenija dobila priključek na odprto morje, in režimu, kako naj bi do te točke prihajali (režim za uporabo ustreznih morskih območij).

Pri določitvi meje (pod a) bo arbitražno sodišče odločalo izključno po pravilih in načelih mednarodnega prava. Torej po načelih, pri katerih je Hrvaška vseskozi neomajno vztrajala, Slovenija pa jih je enako vztrajno zavračala. Po teh izhodiščih je Slovenija odrezana od odprtega morja, neha biti pomorska država, Piranski zaliv se deli na pol. Načela pravičnosti, na katerih je Slovenija gradila svojo strategijo pri določanju meje, odpadejo.

Načela pravičnosti, dobrega sosedstva itd. se uporabljajo samo za režim pod točko b. Če bi Slovenija dobila neposreden stik z odprtim morjem, vsega tistega, kar naj bi zdaj dobila pod točko b, sploh ne potrebuje. Če pa osnutek sporazuma posebej ureja režim pod točko b, sledi, da ga uvaja zato, ker gre za zaprto slovensko morje in je treba določiti režim, kako bo do odprtega morja prihajala. Za razumevanje tega preprostega dejstva ni treba biti strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo. Zadostuje že, da si pismen. Torej je bistvo spora že vnaprej odločeno v škodo Slovenije brez arbitriranja sodišča.

Meja na morju sledi meji na kopnem. Če bi hoteli dobiti neposreden stik z odprtim morjem, bi morali ustrezno spremeniti mejo na kopnem. Je slovenska vlada kadar koli zbrala pogum, da bi nastopila s tako zahtevo, za kar ima vse podlage, vsaj kar zadeva meje piranske občine? Sporazum daje možnost pogodbenicama, da šele določita točno vsebino spora (tč. 2, čl. 3). Če bi Slovenija nastopila z zahtevo vsaj po vzpostavitvi zgodovinsko nesporne meje piranske občine, dobi celoten spor povsem drugačno vsebino. Morda vidi vlada na tej točki kako iskrico upanja?


To zadevo bomo pač morali zavrniti na referendumu...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

MadMicka ::

Se bosta srečala Karaya52 in kak Italijan, pa bo začel zadnji, češ, Rimski imperij, pa leta 500, pa da jim moramo izplačati odškodnino za Emono :)

In kaj naj bi to bilo "zgodovinsko nesporna meja"? Nič kaj takega ne obstaja. Še čisto na vsaki državni meji med enim in drugim narodom so ostale na vsaki strani meje narodnostne manjšine. Kar je za Slovenca zgodovinsko nesporna meja, je za Hrvata navadna oslarija in obratno. Tako bi se lahko kregali v neskončnost.

Je vseeno, kakšne so "zgodovinske resnice". Dejstvo je, da je meja med Slovenijo in Hrvaško znane. To je tista iz leta 1991. Zadnja mirna meja. Par zaselkov gor ali dol, to je stvar dogovora.

Problematična je meja na morju. Ampak, če ni dogovora, so možne tri rešitve: Vojna, medržavno sodišče, ali pa odlaganje problema v prihodnost. Pri kateri od teh treh variant gre najmanj energije in lahko Slovenija največ dobi?

Okapi ::

Najbolj ziheraška je tretja. Hrvati mislijo, da imajo morje do Italije, mi se pa delamo, da imamo stik z mednarodnimi vodami in smo oboji srečni (vsaj dokler ne odkrijejo spodaj nafte:P)

Saj takšnih dolgotrajno nerešenih ali nerešljivih primerov, kjer pač traja nek status quo, je veliko.
List of territorial disputes @ Wikipedia

O.

USS Liberty ::

>>>>>>>Nekaj vasi smo zamenjali za 3 mesta. Kupčija je bila, kar se obale tiče, za nas ugodna.

Moraš gledati tudi cel kontekst, kaj smo takrat dobili in izgubili Slovenci in kaj so izgubili in dobili Hrvati. Hrvati so izključno pridobili in nič izgubili in to na račun tega, da je 200.000 Slovencev ostalo v Italiji. Slovenija ni žrtvovala samo slovensko obalo severno od Trsta, žrtvovali smo tudi Slovence v Trstu in okolici ter Slovence na Goriškem, Videmskem. Hrvati niso žrtvovali nič, niti en centimeter hrvaške zemlje in niti en Hrvat ni ostal v Italiji, zato je nepravično, da so v SFRJ potegnili takšno republiško mejo. Celotno območje bivše cone B STO je minimum, kar bi v obdobju 45- 54 morala dobiti Slovenija.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

jype ::

USS Nimitz> zato je nepravično, da so v SFRJ potegnili takšno republiško mejo.

Ti skratka meniš, da bi bilo bolje, če bi Italijani dobili Istro, mi pa Trst?

Al bi se morala Hrvaška odpovedat ozemlju blizu Vojvodine, da bi bilo "pošteno"?

Hrvaška pač ni najbolj severna republika in zato _ne meji_ na Italijo in zato ob deljenju ozemlja z Italijo ne more izgubljati ozemlja, na noben smiseln način!

USS Liberty ::

>>>>>>Ti skratka meniš, da bi bilo bolje, če bi Italijani dobili Istro, mi pa Trst?

Jaz samo mislim, da bi bilo veliko bolj pravično, če bi tista ozemlja v Istri, ki so po vojni pripadla SFRJ in so tam bili večina Italijani(Umag, Buje, Novigrad, Poreč) pripadlo SR Sloveniji, ne pa SR Hrvaški, saj so po vojni Slovenci in ne Hrvati plačali kompenzacijo Italiji s svojimi ljudmi in svojo zemljo. Ne vidim prav nobenega tehtnega razloga, zakaj so recimo Kardelj in druščina Umag priključili SR Hrvaški in ne SR Sloveniji...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

USS Liberty ::

>>>>>Hrvaška pač ni najbolj severna republika in zato _ne meji_ na Italijo in zato ob deljenju ozemlja z Italijo ne more izgubljati ozemlja, na noben smiseln način!

Seveda bi lahko tudi Hrvaška izgubila ozemlje na račun Italije, pa čemprav ne meji na njo... Zadar je recimo med obema vojnama pripadal Italiji...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

jype ::

Ja, ampak očitno to ni bilo v interesu nikogar, zato se tudi niso izpogajali za take reči. Jaz ti dam prav - fino bi bilo, če bi SR Slovenija dobila Istro. Ampak je ni in takrat je bilo tudi jasno, da to ni pomembno, ker meje tako in tako ne bo!

No, jaz čakam, da spet pridemo do podobnega režima in upam, da se potem režim ne bo spremenil toliko časa, da bodo ljudje pozabili, kje in zakaj sploh je meja.

Mipe ::

Ozemlja, ki so že več kot pol stoletja pod Hrvaško, je nesmiselno zdaj priključevati Sloveniji. Treba je le potegniti mejo tam, kjer je nejasna - zaselki, itd. - da ugotovimo juridikcijo, da se ne bosta z lokalnimi pijančki ukvarjali policiji obeh držav.

To je smisel vsega tega dogovora. Pa tudi morska meja, da bi si zagotovili prehod do mednarodnega morja. Kolikor vidim na zemljevidu, bi se bolj splačalo spreminjati obseg mednarodnega morja, tako da bi tudi Slovenija dobila prost dostop. Zakaj tega ne naredimo?

Double_J ::

Takle mamo...8-)

Nije to “diplomatski fuš”: niti su sporazum sastavljali hrvatski i slovenski diplomati niti ga je pisao predsjedatelj Vijeća EU švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Sporazum je osmislio američki State Department, a kako uvjeravaju diplomati u Bruxellesu, Washington ne bi nikada pristao da se zbog slovenskih mitova prekrše odredbe UN-ove Konvencije o pravu mora (UNCLOS), koje ne dopuštaju da se teritorijalno more protegne dalje od 12 milja od obale. Time bi se stvorio opasan presedan i unijela bi se nesigurnost u međunarodno pravo.

Arbitražni sud odredit će, ovim redoslijedom, tijek morske i kopnene granice između Hrvatske i Slovenije, vezu Slovenije k otvorenome moru te režim uporabe odnosnih morskih površina.

Za tijek morske i kopnene granice koristit će se, izričito, “pravila i načela međunarodnoga prava”. Na kopnu sporno može biti jedino teče li granica posljednje kilometre pred morem koritom Dragonje ili Kanalom sv. Odorika, na koji ju je Slovenija jednostrano spustila. Za Hrvatsku tu može ili ostati status quo ili može natrag dobiti ozemlje na koje se Slovenija proširila.

Na moru, odrede li arbitri kopnenu granicu na kanalu, Slovenija može dobiti polovicu Savudrijske vale, ili nešto malo više zbog veće naseljenosti slovenske obale.

Kada odrede granicu, arbitri će, piše, “primijeniti međunarodno pravo, pravednost (equity, a ne ex aequo et bono, kako je to zahtijevala Ljubljana, op. a.) i načelo dobrosusjedskih odnosa kako bi postigli pošten i pravedan ishod uzimanjem u obzir svih odnosnih okolnosti”. Nema tu ni “teritorijalnoga dodira”, što je Slovenija tražila, ni “dodira s”, kako je pisalo u Rehnu I.

“Veza k”, za čije se određivanje kao temelj navodi međunarodno pravo, ne može značiti širenje Slovenije na hrvatsko more. No, arbitri mogu odrediti koridor kojime bi slovenski brodovi prolazili kroz hrvatske vode, a Hrvatska bi im čvrsto zajamčila da ih tamo baš nikada neće zaustavljati.

Vodeći hrvatski pravni stručnjaci spornim vide sastav arbitražnoga suda. U prijedlogu sporazuma, naime, piše da će se suce izabrati s popisa koji sastave predsjednik Europske komisije i europski povjerenik za proširenje (potonjega položaja u novome povjereničkome kolegiju najvjerojatnije neće više ni biti). No, diplomati u Bruxellesu ističu da arbitražni suci ne mogu biti nepoznati “pravni savjetnici”, kakve je Olli Rehn bio predložio u svojoj posljednjoj ponudi, nego osobe “priznatih stručnosti za međunarodno pravo”, kako piše u prijedlogu sporazuma.

Uz to, konačna je instancija za njihovo imenovanje – usprkos ranijemu slovenskome žestokome protivljenju – predsjednik Međunarodnoga suda pravde (ICJ) u Den Haagu. Ne uspiju li se dvije strane dogovoriti o predsjedniku i dvojici sudaca, postavit će ih predsjednik Međunarodnoga suda pravde u Den Haagu. A teško bi bilo zamisliti da bi on svojim autoritetom stao iza sudaca u čiju stručnost nije čvrsto uvjeren.
Dve šivanki...

Mipe ::

Hrvati in Italijani pa potegnejo tako imenovano ekonomsko cono vse do druge strani. Wait, what? Hipokriti.

djordjevic ::

Ma, ne moreš jemat resno onega Prata z vecernji.hr. Populist, da glava peče.
No grave is deep enough to keep us in chains.

USS Liberty ::

Tisti članek iz večernjega lista niti ni tako neresničen, saj je dejstvo, da je Hrvatom in njhovi diplomaciji uspelo na svojo stran pridobiti ZDA. Naša v Beogradu in pri neuvrščenih šolana diplomacija pa še vedno živi v nekem paralelnem svetu in misli, da je za Slovenijo najbolje, če imaš ZDA za sovražnika, za zaveznika pa Hamas
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Ma kako sranje je to, ravno smo na rit kuševali Clintona, ta pa nas je pozabil takoj, ko je pristal v Prištini.

Double_J ::

Naša taktika bi morala biti čisto preprosta. Hrvaško spustimo v EU, ko bo pozitivno zaključila tudi v parlamentu ratifikacijo sporazuma Drnovšek-Račan.

Razen, če kdo misli da bo tale arbitraža bolj koristna za nas... pomoje nima pojma.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

ABX ::

Ma nobenega sploh ne zanima kako bo končalo, ker noben ne razume zakaj se sploh gre.

Samo gužvo vsi iščejo in jokajo za neko krivico ki samo bog ve katera je.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

PaX_MaN ::

Razen, če kdo misli da bo tale arbitraža bolj koristna za nas... pomoje nima pojma.

Nwem, vem pa, da 18 let sabljanja gor pa dol pa levo pa desno, pa depeša sem in protestna nota tja, ni bilo.

Double_J ::

Če bi vztrajali, da se sporazum ratificira in nebi odstopali od njega, bi Hrvaška to morala narediti najkasneje 2010.
Dve šivanki...

jype ::

USS Nimitz> za zaveznika pa Hamas

Ti si zmešan. Če zahtevaš preiskavo o vojnih zločinih, si zaveznik Hamasa?

Mene preseneča, zakaj nas ZDA ne bombardirajo, glede na to da očitno podpiramo delovanje Alkajde, ker kar z ustavo prepovedujemo mučenje nedolžnih ljudi.

Double_J> Če bi vztrajali, da se sporazum ratificira in nebi odstopali od njega, bi Hrvaška to morala narediti najkasneje 2010.

Super, ja. Al pa ne bi prišli v EU in bi se še nekaj let (na škodo obojih) šli to bedasto igro.

AlexP ::

Tisti članek iz večernjega lista niti ni tako neresničen, saj je dejstvo, da je Hrvatom in njhovi diplomaciji uspelo na svojo stran pridobiti ZDA. Naša v Beogradu in pri neuvrščenih šolana diplomacija pa še vedno živi v nekem paralelnem svetu in misli, da je za Slovenijo najbolje, če imaš ZDA za sovražnika, za zaveznika pa Hamas


Bodi dosleden in omeni kako je Jelinčič hodil na obiske k "prijatelju" Saddamu Husseinu, in kako je pisal pisma podpore v imenu slovenskega naroda Slobodanu Miloševiču za časa Natovega bombardiranja Srbija leta 1999.

Limit-sky ::

Mene preseneča, zakaj nas ZDA ne bombardirajo, glede na to da očitno podpiramo delovanje Alkajde, ker kar z ustavo prepovedujemo mučenje nedolžnih ljudi.


Ker smo se januarja vzdržali pri obsodbi Izraelskega napada v Gazi.
Samuel že ve, kaj počne.

USS Liberty ::

>>>>>Ti si zmešan. Če zahtevaš preiskavo o vojnih zločinih, si zaveznik Hamasa?

Pa kaj se imamo mi za mešat tja na BV in zahtevat neke preiskave. Tam obe strani igrata enako umazano. S tem, ko zahtevamo neke preiskave, si bomo samo nakopali sovražnike v Izraelu ravno v trenutku, ko nam to najmanj koristi. Vsakomur je jasno, da ima Izrael preko svoje lobistične organizacije AIPAC enormen vpliv na ameriški State department in če ga bomo mi še naprej srali s takšnimi neumnostmi, kot je prodpora tej preiskavi, nam bodo Američani sigrurno udarili kajlo, ko se bo določala meja s Hrvati.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

jype ::

USS Nimitz> Pa kaj se imamo mi za mešat tja na BV in zahtevat neke preiskave.

*gasp* *choke*

Bom odgovoru ko pridem k sebi.

ABX ::

USS Nimiz: ne vem na katerih rovtah živiš ampak hladna vojna je končala. Novi svet išče demokracijo, pravičnost, ... in na sploh pozitivne vrline. Sej ne da je vse lepo in prav ampak če ne drugo nam je pot jasna.

Ne živimo več v času leve in desne, je ura da se zbudiš.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Okapi ::

To glasovanje za resolucijo je bilo eno redkih potez naše diplomacije, na katerega smo lahko ponosni. Pa ne toliko zaradi samega glasu, ampak ker smo glasovali za, kljub temu, da se je skoraj vsa EU vzdržala ali bila proti. Ne pa kot ona ljigava podrepniška vilnuška izjava.

O.

jype ::

USS Nimitz> nam bodo Američani sigrurno udarili kajlo, ko se bo določala meja s Hrvati.

Nimam pojma, kaj imajo Američani opraviti z našo mejo, ampak ti že veš.

Na BV smo se vmešali z vilniuško izjavo, na katero si očitno s svojim pisanjem spomnil tudi Okapija.

Z vztrajanjem o preiskovanju vojnih zločinov smo zgolj ohranili košček integritete evrope - če je Izrael za nas dober poslovni partner, to ne pomeni, da je smiselno mu skozi prste pogledat, ko gre za vojne zločine.

Bistvenega pomena je seveda to, da se reč obsodi in da odgovorne kaznujemo - ja, na obeh straneh.

Mipe ::

Poglavitno vprašanje ostane neodgovorjeno. Kaj bi Hrvaška izgubila, če bi Osimski sporazum zanje prenehal veljati? Zakaj na vsak način vztrajajo pri stiku z Italijo?

Limit-sky ::

Z vztrajanjem o preiskovanju vojnih zločinov smo zgolj ohranili košček integritete evrope - če je Izrael za nas dober poslovni partner, to ne pomeni, da je smiselno mu skozi prste pogledat, ko gre za vojne zločine.

Bistvenega pomena je seveda to, da se reč obsodi in da odgovorne kaznujemo - ja, na obeh straneh.

http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_z...

jype ::

Ja, vemo. Obsodba izraelske ofenzive pač ni bila na mestu, ker bi to pa lahko razumeli kot "siding with Hamas". Zahteve po preiskavi vojnih zločinov to seveda niso.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mipe ::

Kaj nismo obsodili obeh strani? V vsakem primeru je nasilje nesprejemljivo za nas "mirovnike".

ABX ::

Kaj nismo obsodili obeh strani? V vsakem primeru je nasilje nesprejemljivo za nas "mirovnike".


Problem je v tem da če si majhen je bolje da nisi preveč glasen.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Mipe ::

Tako in tako smo nepomembni za Američane, Evropo in preostali svet. Še za Italijane smo zgolj priboljšek v ponvi. Kdo bi nas jemal resno? Nismo privlačna tarča.

USS Liberty ::

>>>>>ne vem na katerih rovtah živiš ampak hladna vojna je končala. Novi svet išče demokracijo, pravičnost, ... in na sploh pozitivne vrline. Sej ne da je vse lepo in prav ampak če ne drugo nam je pot jasna.

Dej, malo se sprehodi še izven dvorišča metelkove. Kakšen "novi svet", prosim te lepo... Tam na BV se koljejo že 50 let in še najmanj toliko časa se bodo klali. Do te preiskave za Gazo nikoli ne bo prišlo, bratstvo i jedinstvo s Hamasom, Iranom in Zimbabvejem, katerega bi se pa vi šli, nas bo pa stalo to, da bomo imeli mejo s Hrvaško nekje pri Kopru. Sicer pa to tebe najbrž ne skrbi, tebe najbrž bolj skrbi Zimbabve kot Slovenija.

>>>>>Nimam pojma, kaj imajo Američani opraviti z našo mejo, ampak ti že veš.

Imajo opraviti zelo mnogo, če pa ti tega ne dojameš, ti pa ne morem pomagat.
Tudi ta arbitražni sporazum Kosor-Pahor je ameriško maslo in tudi na končno odločitev arbitraže bodo še kako vplivali ravno Američani, tako kot so oni že nekoč krojili mejo med SFRJ in Italijo. Tako pač je, pa če je to nam všeč ali pa ne. Svetovno politiko in tudi meje so vedno krojile največje sile in tudi v primeru meje med HR in Slo bo tako.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

jype ::

USS Nimitz> Tudi ta arbitražni sporazum Kosor-Pahor je ameriško maslo

Hihi.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzid arbitraže ter izbira arbitra

Oddelek: Problemi človeštva
277036 (6250) mojsterleo

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340204748 (167665) Ziga Dolhar
»

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
726470 (4805) Karaya 52
»

Hrvaska in vstop v EU (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29223313 (15068) dzinks63

Več podobnih tem