Forum » Problemi človeštva » Spet Hrvaška
Spet Hrvaška
jype ::
Brane2> kako si potem razlagaš tehnološki napredek angleško govorečega področja ?
Prosim? V čem natanko je tehnološki napredek angleško govorečega področja drugačen od tehnološkega napredka ostalih področij?
Vrhunski napredek v sodobnem svetu je, ne boš verjel, statistično vezan natanko na eno reč - denar.
Mimogrede... Kako si razlagaš dejstvo, da sta dve največji gospodarski velesili multikulturni konglomerat?
Brane2> In kje se ta multi-kulti pristop kaže bolje kot v Linux okolju ? Šitload enih jezikov in neskončnost problemov okrog kompleksnosti ogrodja, ki podpira vse to.
Hecno, da ima od vseh platform ravno Linux najmanj težav s kompleksnostjo ogrodja - ki je bistveno manjša od vseh primerljivih sistemov. Da nima to kaj veze s tem da je Linux... multi-kulti?
Prosim? V čem natanko je tehnološki napredek angleško govorečega področja drugačen od tehnološkega napredka ostalih področij?
Vrhunski napredek v sodobnem svetu je, ne boš verjel, statistično vezan natanko na eno reč - denar.
Mimogrede... Kako si razlagaš dejstvo, da sta dve največji gospodarski velesili multikulturni konglomerat?
Brane2> In kje se ta multi-kulti pristop kaže bolje kot v Linux okolju ? Šitload enih jezikov in neskončnost problemov okrog kompleksnosti ogrodja, ki podpira vse to.
Hecno, da ima od vseh platform ravno Linux najmanj težav s kompleksnostjo ogrodja - ki je bistveno manjša od vseh primerljivih sistemov. Da nima to kaj veze s tem da je Linux... multi-kulti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Brane2 ::
Brane2> kako si potem razlagaš tehnološki napredek angleško govorečega področja ?
1. Ne gre za to,d a ej drugačen, ampak za to,da ni nižji. Pa bi po tvoji logiki moral biti, saj če ne uporabljaš optimalnih jezikov za vsako stvar, potem si manj učinkovit od multi-kulti okolice, mar ne ?
2. Glede na gospodarsko rast in moč v bistvu je. Ne glede na recesijo je USA bila in še vsaj nekaj časa bo top-dog.
In nam dosegljivi denar je trenutno na področju, ki bodisi preferira ali vsaj dovoljuje angleščino.
S tem, da del zagona pridobita iz master-slave odnosov ?
Prej s tem, da multi-kulti opravlja "strokovno analizo" IMHO.
On the journey of life, I chose the psycho path.
imagodei ::
imagodei>> "Ne gre pa pričakovat, da bo S-T svetilnik slovenščine."
Brane2> "Torej zakaj te slovnica na forumih sekira ?"
Saj me ne sekira. Samo ne sprejmem prenizkega nivoja. Na tvoje pisanje, npr., nimam nobenih pripomb. Manjkajoča vejica sem ter tja, slengizmi - ni problema. Ko pa začnemo doga wokat, p pisat k d smo mau prbit brez usake vjece k kao d je to uiber carsko pa valda se ej treba potrudt da je u vsakmu stavku vsj ena beesda narobe napisana - ej, to je pa čist nekaj drugega.
Poleg tega pa midva ne debatirava o slovnici na forumih, ampak o tem, da bi ti opustil slovenščino v prid angleščine.
Brane2> "Aha. In ti si se mi posmehoval ? Nisem opazil. Razsvetli me, na kaj moram biti v bodoče pozoren, da bom zaznal tvoj posmeh- da mi bo neugodno v pravem času, seveda."
Se ti nisem... Narobe si me razumel.
imagodei>> "Se strinjam. V kolikor je medij jezika slovenščina, v čem je problem?"
Brane2> "Je bil to posmeh ali zajeb ? Medij jezika ni jezik sam ali pač ?"
Madona si zategnjen... Ja, bil je to "slip of the tongue". Normalno, da je bil zajeb. Ne medij jezika, ampak medij sporočila. Si me pa razumel, menda? Zakaj se torej skrivaš za formo, namesto da bi se lotil vsebine mojih odgovorov?
imagodei>> "Nimam nobenih problemov s tem, da se sčasoma uvede npr. angleščino kot lingua franca, da se otroci že od vrtca naprej učijo angleščine in da so npr. dokumenti EU dostopni samo v angleščini. To pa nikakor ne pomeni, da si želim, da slovenščina izgine, da bi se s svojimi prijatelji ob piru rad pogovarjal po angleško, da bi želel s svojimi vnuki govoriti izključno angleško..."
Brane2> "Hehehe. Praviš, da nimaš nobenih problemov z uporabo tujega jezika kot uradnega jezika na vseh relevantnih področjih ( proti čemer so se predniki zelo borili in videli to kot predpogoj za dejanjsko življenje jezika) slovenščino bi pa obdržal za šankom in mizo ?"
Ne bo držalo. Nikdar nisem rekel, da bi uvedel tuj jezik kot uradnega na vsa relevantna področja v Sloveniji. Kaj pa se dogaja v Bruslju, je pa čisto nekaj drugega. In če bi se otroci že od vrtca naprej učili angleško, ne bi bili bistveno prikrajšani, poleg tega pa Google translate in podobne storitve močno napredujejo in bodo kmalu uporabne za kake "draft" prevode.
V slovenskih trgovinah pa angleščina nima kaj počet. V slovenski gostilni hočem še naprej po slovensko naročat kranjsko klobaso, dunajca ali pa Cordon Bleu. Na lokalni upravni enoti pričakujem, da mi bodo še naprej izdajali dokumente v slovenskem jeziku in da bom izpolnjeval obrazce v slovenščini. Še naprej pričakujem, da bodo v kinu in na televiziji podnaslavljali filme, da bodo gledališke predstave v slovenskem jeziku, ipd. itd.
Dokumenti EU pa so zaradi mene lahko uradno izdani le v angleščini, pa naj jih posamezne države prevajajo po potrebi.
Brane2> "Torej zakaj te slovnica na forumih sekira ?"
Saj me ne sekira. Samo ne sprejmem prenizkega nivoja. Na tvoje pisanje, npr., nimam nobenih pripomb. Manjkajoča vejica sem ter tja, slengizmi - ni problema. Ko pa začnemo doga wokat, p pisat k d smo mau prbit brez usake vjece k kao d je to uiber carsko pa valda se ej treba potrudt da je u vsakmu stavku vsj ena beesda narobe napisana - ej, to je pa čist nekaj drugega.
Poleg tega pa midva ne debatirava o slovnici na forumih, ampak o tem, da bi ti opustil slovenščino v prid angleščine.
Brane2> "Aha. In ti si se mi posmehoval ? Nisem opazil. Razsvetli me, na kaj moram biti v bodoče pozoren, da bom zaznal tvoj posmeh- da mi bo neugodno v pravem času, seveda."
Se ti nisem... Narobe si me razumel.
imagodei>> "Se strinjam. V kolikor je medij jezika slovenščina, v čem je problem?"
Brane2> "Je bil to posmeh ali zajeb ? Medij jezika ni jezik sam ali pač ?"
Madona si zategnjen... Ja, bil je to "slip of the tongue". Normalno, da je bil zajeb. Ne medij jezika, ampak medij sporočila. Si me pa razumel, menda? Zakaj se torej skrivaš za formo, namesto da bi se lotil vsebine mojih odgovorov?
imagodei>> "Nimam nobenih problemov s tem, da se sčasoma uvede npr. angleščino kot lingua franca, da se otroci že od vrtca naprej učijo angleščine in da so npr. dokumenti EU dostopni samo v angleščini. To pa nikakor ne pomeni, da si želim, da slovenščina izgine, da bi se s svojimi prijatelji ob piru rad pogovarjal po angleško, da bi želel s svojimi vnuki govoriti izključno angleško..."
Brane2> "Hehehe. Praviš, da nimaš nobenih problemov z uporabo tujega jezika kot uradnega jezika na vseh relevantnih področjih ( proti čemer so se predniki zelo borili in videli to kot predpogoj za dejanjsko življenje jezika) slovenščino bi pa obdržal za šankom in mizo ?"
Ne bo držalo. Nikdar nisem rekel, da bi uvedel tuj jezik kot uradnega na vsa relevantna področja v Sloveniji. Kaj pa se dogaja v Bruslju, je pa čisto nekaj drugega. In če bi se otroci že od vrtca naprej učili angleško, ne bi bili bistveno prikrajšani, poleg tega pa Google translate in podobne storitve močno napredujejo in bodo kmalu uporabne za kake "draft" prevode.
V slovenskih trgovinah pa angleščina nima kaj počet. V slovenski gostilni hočem še naprej po slovensko naročat kranjsko klobaso, dunajca ali pa Cordon Bleu. Na lokalni upravni enoti pričakujem, da mi bodo še naprej izdajali dokumente v slovenskem jeziku in da bom izpolnjeval obrazce v slovenščini. Še naprej pričakujem, da bodo v kinu in na televiziji podnaslavljali filme, da bodo gledališke predstave v slovenskem jeziku, ipd. itd.
Dokumenti EU pa so zaradi mene lahko uradno izdani le v angleščini, pa naj jih posamezne države prevajajo po potrebi.
- Hoc est qui sumus -
Thomas> "Saj se ne bomo slovenščine odrekli na referendumu. Samo vsak dan manj stavkov je slovenskih in vsak dan več je angleških. Vse bolj pogoste so angleške, vse bolj redke so slovenske besede."
To je med drugim tudi problem tega, da se v OŠ in srednjih šolah ne dvigne zahtevanega nivoja znanja slovenščine. Ne znaš postavljat vejic? OK, se vidimo na popravcu. Ne veš, katera podredja poznamo? Krasno, obišči nas avgusta. Ne veš kaj je glagolnik? Ne razumeš razlike med deležjem in deležnikom? Kul, poskusi znova na avgustovskem roku.
Tole sem že enkrat povedal: jeziki se po pravilu spreminjajo zelo hitro, dokler obstajajo pretežno samo v govorjeni različici. Ko pride do zapisa jezika in ko se velik del populacije prične organizirano učiti jezika v šolah, se spreminjanje jezika skoraj popolnoma zaustavi. To je razvidno in jasno skozi celotno zgodovino. Zelo znan primer je npr. latinščina, ki se je na precej velikem področju Rimskega imperija diverzificirala v različne jezike, od španskega, do francoskega, italijanskega, romunkega... Granted, lokalna ljudstva so seveda že prej govorila neko svojo varianto jezika; ampak tudi če pogledamo precej lokalno, npr. Italijo, je tam latinščina prešla v italijanščino (in sicer celo v precej različne dialekte).
Ko se torej velik del populacije organizirano uči (materinega) jezika, je popolna bedarija razmišljati o tem, kako neprikladen, prostorsko omejen in okoren je - gre za sredstvo sporazumevanja, ki ga govori celotna tvoja bližnja okolica in je tudi en izmed bistvenih elementov, ki te definira kot pripadnika naroda. Nezmožnost uporabe tega jezika je zgolj odraz skrajne lenobe ali antitalenta za uporabo KATEREGA KOLI jezika. Občutek za jezik je namreč univerzalen - ni omejen zgolj na angleščino ali kitajščino, pač pa se prične z maternim jezikom in se z njim razvija ter oblikuje. Zato še enkrat: ljudje, ki so polpismeni v materinščini, so praktično vedno polpismeni tudi v tujih jezikih.
To je med drugim tudi problem tega, da se v OŠ in srednjih šolah ne dvigne zahtevanega nivoja znanja slovenščine. Ne znaš postavljat vejic? OK, se vidimo na popravcu. Ne veš, katera podredja poznamo? Krasno, obišči nas avgusta. Ne veš kaj je glagolnik? Ne razumeš razlike med deležjem in deležnikom? Kul, poskusi znova na avgustovskem roku.
Tole sem že enkrat povedal: jeziki se po pravilu spreminjajo zelo hitro, dokler obstajajo pretežno samo v govorjeni različici. Ko pride do zapisa jezika in ko se velik del populacije prične organizirano učiti jezika v šolah, se spreminjanje jezika skoraj popolnoma zaustavi. To je razvidno in jasno skozi celotno zgodovino. Zelo znan primer je npr. latinščina, ki se je na precej velikem področju Rimskega imperija diverzificirala v različne jezike, od španskega, do francoskega, italijanskega, romunkega... Granted, lokalna ljudstva so seveda že prej govorila neko svojo varianto jezika; ampak tudi če pogledamo precej lokalno, npr. Italijo, je tam latinščina prešla v italijanščino (in sicer celo v precej različne dialekte).
Ko se torej velik del populacije organizirano uči (materinega) jezika, je popolna bedarija razmišljati o tem, kako neprikladen, prostorsko omejen in okoren je - gre za sredstvo sporazumevanja, ki ga govori celotna tvoja bližnja okolica in je tudi en izmed bistvenih elementov, ki te definira kot pripadnika naroda. Nezmožnost uporabe tega jezika je zgolj odraz skrajne lenobe ali antitalenta za uporabo KATEREGA KOLI jezika. Občutek za jezik je namreč univerzalen - ni omejen zgolj na angleščino ali kitajščino, pač pa se prične z maternim jezikom in se z njim razvija ter oblikuje. Zato še enkrat: ljudje, ki so polpismeni v materinščini, so praktično vedno polpismeni tudi v tujih jezikih.
- Hoc est qui sumus -
opeter ::
Jezik isti, identifikacija drugačna (ponavadi v religiji). Če preživljaš krizo identitete jo moraš racionalizirati na modrih očeh in blontih laseh, če si pa narod priseljencev ti ne preostane veliko maneverskega prostora. ZDA so res fenomen imajo pa na severu nekaj problemov s francosko govorečimi. Zakaj?
A na južni del si pa pozabil? Poglejmo ZDA... Španski jezik se eksponentno širi (aja, v Kanadi pa seveda francoščina, čeprav nerad priznajo). In dandanes ga ni ameriškega političnega veljaka, ki v času kampanje ne bi imel (vsaj) svojo spletno stran prevedeno v španščino. Zakaj? Ker ve, da lahko s tem pridobi na svojo stran ogromno španskih priseljencev.
Nekateri še pomisliti ne upajo, da bo nekoč španščina edini uradni jezik v ZDA. Možnost za to obstaja. Patriotizem gor ali dol. Tako kot turški jezik v Nemčiji.
Saj lahko, samo potem se ne pritoževat, če bo osnovno šolo končalo pet otrok izmed petindvajsetih. Seveda bo to grdo izgledalo v statistiki in ko bo minister za šolstvo, znanost in blabla dobil končno poročilo na svojo mizico.
Ko sem še jaz hodil v osnovno šolo so nekateri prišli do drugega razreda (velja predvsem za večino takratnih ciganov). Ali pa do šestega, v katerega je hodil trikrat in s tem je zaključil osem let osnovne šole. Toliko je hodil, kolikor je bil sposoben. Nekateri so šolo zapustili in se nikoli niso vrnili. Pozneje so nekateri dokončali šolo na Ljudski univerzi oz. v večernih šolah/programih, spet drugi pa ne.
Kakšna je prihodnost jezika oz. njen razvoj pa bo pokazal čas. Predvsem takrat, ko bodo današnji najstniki stari okoli 80 let, njihovi vnuki pa bodo aktualni politiki, učitelji, znansvetniki itn.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
Brane2 ::
Kaj pa drugi del tega problema ?
Nekaj v stilu "Tvoja slovenščina je brezhibna, ravno tako poznavanje literature etc ampak kot elektrotehnik elektronik ne znaš zračunat enostavnega transformatorja ? Vidimo se _NA_ZAVODU_ ..."
Ti lahko prekladaš obremenitve znotraj šolskega sistema levo in desno, a še vedno ti ostane skupno število ur, ki ti je na razpolago ob omejeni opremi in dani razporeditvi časa, IQ-ja in pripravljenosti populacije. In tu relaksacija potrebe po poznavanju slovenščine sprosti nekaj nujno potrebnega prostora, ki bi ga lahko uporabil drugje.
On the journey of life, I chose the psycho path.
rasta ::
In tu relaksacija potrebe po poznavanju slovenščine sprosti nekaj nujno potrebnega prostora, ki bi ga lahko uporabil drugje.
Nikakor. Znanje jezika je pri današnji mladini že tako pomankljivo. Kar poglej si po forumu, koliko ljudi ne zna v parih stavkih razumljivo opisati svojega problema (pa tu ne mislim na sleng in slovnične napake).
Brane2,
lej, se strinjam, da so predmeti, ki so po nepotrebnem precej zajebani in samo otežujejo učni proces. Med njimi je celo matematika - večina tistih, ki se vpisujejo na družboslovje, ali pa zaključijo šolanje po srednji šoli, ne bo v življenju potrebovala odvodov in integralov. Pa razne zgodovine, geografije in ostali splošno izobraževalni predmeti... Tukaj naj se išče rezerve; ne pa pri materinščini in/ali tujih jezikih.
Sploh bi verjetno nekaj morali storiti z izobraževalnim sistemom v smislu, da bi bilo pri predmetih ala umetnost in podobno precej manj teorije in suhoparnih dejstev, pa precej več zanimivih, praktičnih, interaktivnih vsebin.
lej, se strinjam, da so predmeti, ki so po nepotrebnem precej zajebani in samo otežujejo učni proces. Med njimi je celo matematika - večina tistih, ki se vpisujejo na družboslovje, ali pa zaključijo šolanje po srednji šoli, ne bo v življenju potrebovala odvodov in integralov. Pa razne zgodovine, geografije in ostali splošno izobraževalni predmeti... Tukaj naj se išče rezerve; ne pa pri materinščini in/ali tujih jezikih.
Sploh bi verjetno nekaj morali storiti z izobraževalnim sistemom v smislu, da bi bilo pri predmetih ala umetnost in podobno precej manj teorije in suhoparnih dejstev, pa precej več zanimivih, praktičnih, interaktivnih vsebin.
- Hoc est qui sumus -
Imagodei se strinjam, predvsem s tvojim zadnjim stavkom.
Vendar pa bi moral poudariti, da je že tako premalo ur likovne vzgoje, glasbenega pouka (vsaka dva tedna po 20-25 minut?) in telesne vzgoje, ker imajo tedensko 5-6 ur (ali celo več ur, odvisno od šole) slovenščine (in to že v najnižjih razredih), v dvojezičnih šolah k temu lahko dodamo še drugi jezik (cca. povprečje 5 ur), pozabil pa sem še na tuji jezik, katerega bo kmalu pravzaprav dva tudi na dvojezičnih šolah. Kar pomeni 15-20 ur samo za jezike. Koliko šolskih ur imajo sploh v enem tednu?
Potem imamo matematiko, v višjih razredih pa cel kup drugih predmetov, tapravi ustvarjalni predmeti, kjer bi se lahko otroci kaj pametnega naučili za uporabo skozi življenje (tehnika, gospodinjstvo itn.) pa utrpijo škodo zaradi takih banalnosti.
Ali ne bi bilo potrebno razcepiti/razdeliti tole pogovarjanje o jezikih, ločeno od teme o Hrvaški?
Primer urnika 1. razreda na enem od dvojezičnih šol v moji bližini:
http://www.dos1-lendava.com/HTML/SI_B_0...
Legenda:
SLO - slovenski jezik
SLD - slovenščina kot drugi jezik
MAD - madžarski jezik
MDŽ - madžarščina kot drugi jezik
Predpostavljam, da je na zahodnem koncu kure situacija podobna v tamkajšnjih dvojezičnih šolah.
Vendar pa bi moral poudariti, da je že tako premalo ur likovne vzgoje, glasbenega pouka (vsaka dva tedna po 20-25 minut?) in telesne vzgoje, ker imajo tedensko 5-6 ur (ali celo več ur, odvisno od šole) slovenščine (in to že v najnižjih razredih), v dvojezičnih šolah k temu lahko dodamo še drugi jezik (cca. povprečje 5 ur), pozabil pa sem še na tuji jezik, katerega bo kmalu pravzaprav dva tudi na dvojezičnih šolah. Kar pomeni 15-20 ur samo za jezike. Koliko šolskih ur imajo sploh v enem tednu?
Potem imamo matematiko, v višjih razredih pa cel kup drugih predmetov, tapravi ustvarjalni predmeti, kjer bi se lahko otroci kaj pametnega naučili za uporabo skozi življenje (tehnika, gospodinjstvo itn.) pa utrpijo škodo zaradi takih banalnosti.
Ali ne bi bilo potrebno razcepiti/razdeliti tole pogovarjanje o jezikih, ločeno od teme o Hrvaški?
Primer urnika 1. razreda na enem od dvojezičnih šol v moji bližini:
http://www.dos1-lendava.com/HTML/SI_B_0...
Legenda:
SLO - slovenski jezik
SLD - slovenščina kot drugi jezik
MAD - madžarski jezik
MDŽ - madžarščina kot drugi jezik
Predpostavljam, da je na zahodnem koncu kure situacija podobna v tamkajšnjih dvojezičnih šolah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
Karaya 52 ::
opeter> A na južni del si pa pozabil? Poglejmo ZDA... Španski jezik se eksponentno širi (aja, v Kanadi pa seveda francoščina, čeprav nerad priznajo). In dandanes ga ni ameriškega političnega veljaka, ki v času kampanje ne bi imel (vsaj) svojo spletno stran prevedeno v španščino. Zakaj? Ker ve, da lahko s tem pridobi na svojo stran ogromno španskih priseljencev.
Ameriški sistem asimilacije (ki to sploh ni) je pisan na kožo priseljencem. Ameriški državljan rojen v Havani že po dveh letih ponosno izobeša zastavo, tudi če ne zna angleščine. Najmanjši skupni imenovalec identifiklacije je pri njih ustava. Evropa ne sprejema takega modela. Pravo vprašanje bi bilo, zakaj špansko govoreči ne privzamejo angleščine (neizobraženost ali nosilec kulture???) oz. kakšne bodo posledice tega koktaila.
opeter> Nekateri še pomisliti ne upajo, da bo nekoč španščina edini uradni jezik v ZDA. Možnost za to obstaja. Patriotizem gor ali dol. Tako kot turški jezik v Nemčiji.
Če se bodo angleško govoreči počutili ogrožene se bo krepila njihova identiteta. Dobro preberi kaj si napisal. Jezik ni zgolj sredstvo sporazumevanja, je prvo orodje asimilacije. Sam si to napisal. Kultura pa je še veliko več kot jezik!
Ameriški sistem asimilacije (ki to sploh ni) je pisan na kožo priseljencem. Ameriški državljan rojen v Havani že po dveh letih ponosno izobeša zastavo, tudi če ne zna angleščine. Najmanjši skupni imenovalec identifiklacije je pri njih ustava. Evropa ne sprejema takega modela. Pravo vprašanje bi bilo, zakaj špansko govoreči ne privzamejo angleščine (neizobraženost ali nosilec kulture???) oz. kakšne bodo posledice tega koktaila.
opeter> Nekateri še pomisliti ne upajo, da bo nekoč španščina edini uradni jezik v ZDA. Možnost za to obstaja. Patriotizem gor ali dol. Tako kot turški jezik v Nemčiji.
Če se bodo angleško govoreči počutili ogrožene se bo krepila njihova identiteta. Dobro preberi kaj si napisal. Jezik ni zgolj sredstvo sporazumevanja, je prvo orodje asimilacije. Sam si to napisal. Kultura pa je še veliko več kot jezik!
opeter> A na južni del si pa pozabil? Poglejmo ZDA... Španski jezik se eksponentno širi (aja, v Kanadi pa seveda francoščina, čeprav nerad priznajo). In dandanes ga ni ameriškega političnega veljaka, ki v času kampanje ne bi imel (vsaj) svojo spletno stran prevedeno v španščino. Zakaj? Ker ve, da lahko s tem pridobi na svojo stran ogromno španskih priseljencev.
Zelo dobro vprašanje.
Trenutno še ni mogoče predvitedi, kakšne bodo dolgoročne posledice tega. Verjetno bo prej ali slej prišlo do nekih spopadov, podobno, kot se je to dogajalo v Španiji (spomnimo se baskov/ETE), na Irskem med katoličani/protestanti ali pa Irci (IRA) in Angleži itn. Jezikovne razlike oz. različni interesi jezikovne kulture privede do vojne.
Ker če ena stran popusti, potem čez čas izgubi identiteto oz. se asimilira.
Ja, ampak brez jezika ni kulture. Poglejmo uboge indijance v ZDA. Samo starejši poznajo njihove stare običaje, pa tudi jezik, mladi so že iz čisto drugačnega testa.
Pravijo, da na mladih svet stoji. Če mladi ne govorijo/uporabljajo jezik svojih prednikov, je ta jezik mrtev. In ravno zaradi tega sem omenil slovenščino, današnje najstnike čez 70-80 let in njihove vnuke, pravnuke, ter ljubezen (ali sovraštvo) do svojega maternega jezika, ker se počutijo manjvredne (?). Sicer je to bolj Branetovo področje.
opeter> Verjetno bo prej ali slej prišlo do nekih spopadov, podobno, kot se je to dogajalo v Španiji (spomnimo se baskov/ETE), na Irskem med katoličani/protestanti ali pa Irci (IRA) in Angleži itn. Jezikovne razlike oz. različni interesi jezikovne kulture privede do vojne.
V štiristo letih jim je uspelo priti zgolj do ene vojne - v njej so se tepli angleško govoreči južnjaki in angleško govoreči severnjaki. Ne trabunjat o tem kako je konflikt neizogiben.
V štiristo letih jim je uspelo priti zgolj do ene vojne - v njej so se tepli angleško govoreči južnjaki in angleško govoreči severnjaki. Ne trabunjat o tem kako je konflikt neizogiben.
To je res, vendar govorimo o moderni ZDA, ko imajo današnji ljudje dosti manjši prag tolerantnosti.
Samo manjka tisti "pok", da se vse skupaj začne.
Samo manjka tisti "pok", da se vse skupaj začne.
opeter> Samo manjka tisti "pok", da se vse skupaj začne.
To velja vedno. ZDA so še najbolj varne pred tako psihozo - večkrat je že počilo, pa so jo vedno odnesli s precej omejenimi žrtvami.
Česar se lahko bojijo (pa zdaj niti ne več toliko) je državna psihoza, ki jo je utemeljil njihov skoraj bivši predsednik.
To velja vedno. ZDA so še najbolj varne pred tako psihozo - večkrat je že počilo, pa so jo vedno odnesli s precej omejenimi žrtvami.
Česar se lahko bojijo (pa zdaj niti ne več toliko) je državna psihoza, ki jo je utemeljil njihov skoraj bivši predsednik.
BmN ::
Saj to vedno delajo, na tem temelji njihova politika, sejati strah med prebivalci, ker tako jih je lažje kontrolirat.
Mass control.
Mass control.
SmeskoSnezak ::
Bolj za zabavo... malo so se pošalili in naredili igro. Je kdo, da se naredi še proga po njihovi deželi? :))
@ Pusti soncu v srce... @
Icematxyz ::
Problem glede izhoda na odprto morje je konkreten in jasen.
Hrvaška stran zavrača kakršnokoli drugo rešitev kot to, da je morski pas ki bi Sloveniji omogočal izhod na odprto morje še naprej njihov oni pa pač ne bi izvajali nadzora nad tem območjem.
Hrvaška stran zavrača sporazum Drnovšek-Račan kje bi s "trikotnikom" dejansko v eni točki vse tri države še vedno mejile druga na drugo. Če prav razumem to načelo "trikotnika". Češ da za takšno rešitev ni izpolnjen 1 pogoj po mednarodnem pravu. Mislim da nekaj v zvezi z otokom.
In to rešitev zavračajo kljub temu da njihov argument sploh ne vzdrži in da je dogovor kljub temu možen tudi po mednarodnem pravu.
Po mednarodnem pravu ima vsaka država ki ima morje pravico do lastnega izhoda na odprto morje. Je vsaj včasih veljalo...
Ta dejstva sem razbral iz sobotne večerove priloge kjer je bil objavljen obsežen pogovor z Mesićem na to tematiko.
Hrvati so v svojih stališčih torej jasni. In ne vrjamem da so pripravljeni svoje stališče spremeniti. Ampak sem mnenja da bi ga morali. In da vstrajajo pri nečemu kaj za Slovenijo ni sprejemljivo. Menim da morski pas kateri bi bil hrvaški ampak se na njem ne bi izvajal nadzor s hrvaške strani ni sprejemljiva rešitev za Slovenijo.
Hrvaška stran zavrača kakršnokoli drugo rešitev kot to, da je morski pas ki bi Sloveniji omogočal izhod na odprto morje še naprej njihov oni pa pač ne bi izvajali nadzora nad tem območjem.
Hrvaška stran zavrača sporazum Drnovšek-Račan kje bi s "trikotnikom" dejansko v eni točki vse tri države še vedno mejile druga na drugo. Če prav razumem to načelo "trikotnika". Češ da za takšno rešitev ni izpolnjen 1 pogoj po mednarodnem pravu. Mislim da nekaj v zvezi z otokom.
In to rešitev zavračajo kljub temu da njihov argument sploh ne vzdrži in da je dogovor kljub temu možen tudi po mednarodnem pravu.
Po mednarodnem pravu ima vsaka država ki ima morje pravico do lastnega izhoda na odprto morje. Je vsaj včasih veljalo...
Ta dejstva sem razbral iz sobotne večerove priloge kjer je bil objavljen obsežen pogovor z Mesićem na to tematiko.
Hrvati so v svojih stališčih torej jasni. In ne vrjamem da so pripravljeni svoje stališče spremeniti. Ampak sem mnenja da bi ga morali. In da vstrajajo pri nečemu kaj za Slovenijo ni sprejemljivo. Menim da morski pas kateri bi bil hrvaški ampak se na njem ne bi izvajal nadzor s hrvaške strani ni sprejemljiva rešitev za Slovenijo.
MadMicka ::
Icematxyz pravi: "Menim da morski pas kateri bi bil hrvaški ampak se na njem ne bi izvajal nadzor s hrvaške strani ni sprejemljiva rešitev za Slovenijo."
Zakaj ne?
Zakaj ne?
Icematxyz pravi: "Menim da morski pas kateri bi bil hrvaški ampak se na njem ne bi izvajal nadzor s hrvaške strani ni sprejemljiva rešitev za Slovenijo."
Zakaj ne?
Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje.
Imamo tudi luko. In v strateškem interesu nam je, da imamo svoje "cestišče" na katerem delamo kar hočemo brez kakršnega koli prečkanja tujega ozemlja in trenutnega ali v daljni prihodnosti ponovnega nadzora nad tem območjem s strani nekoga drugega.
To pomoje je tudi glavni problem zsakaj hrvaška vstraja pri svojem. Naša luka. In njihov strateški interes nadzorovati to območje. Čeprav ga "naj nebi nadzorovali". Kako dolgo?
Torej odgovor na vprašanje zakaj ne? Zato ker je naš dolgoročni strateški interes da imamo lasten izhod do odprtega morja. Nevem pa kako je s pristojbinami. A se mord celo lačujejo pristojbine dan danes pri prečkanju tujega ozemlja? A je naš ladijski promet smatran kot tranzitni promet čez hrvaško?
V vsakem primeru neglede na današnje razmere je strateški interes Slovenije da dobi svoj pas do odprtega morja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Icematxyz ()
Icematxyz> "Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
A res?
A res?
- Hoc est qui sumus -
Icematxyz> "Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
A res?
Popolnoma res.
Zgodovina sprememb…
No, sej to maš mogoče prav. Na odprto morje. Ne pa na mednarodno, vsaj če sem prav razumel kar nekaj strani sporočil pravnikov na to temo.
- Hoc est qui sumus -
WarpedGone ::
Ko bi blo pravo ekzaktna znanost, bi bilo vse zelo enostavno.
Ampak 10 pravnikov, 15 mnenj. Rešitev je pa lahko samo ena.
Ampak 10 pravnikov, 15 mnenj. Rešitev je pa lahko samo ena.
Zbogom in hvala za vse ribe
Icematxyz, že res, da je lahko interes Slovenije teritorialno morje do mednarodnih voda. Interes Slovenije je lahko marsikaj. V bistvu vse, kar si izmisli vladajoča politična garnitura. Ampak brez soglasja Hrvaške oz. sporazuma ga pač ne moremo dobiti.
Teritorialno morje se namreč določa glede na kopno. Če temu ne bi bilo tako, bi lahko npr. Slovenija zahtevala teritorialno morje tam okoli Francije. In upoštevajoč kopno pač Slovenija mednarodnih voda ne vidi pred svojo obalo. Čisto preprosto.
Ladjice pa lahko plujejo gor ali dol, tako kot so dosedaj, v vsakem primeru.
Razumel bi npr. če bi blokirali vstop Hrvaške v EU, če npr. ne odstopi od zahtev po vračilu bančnih pologov v propadlo LB, ali pa če ne poplača dolgov do JEK-a, ne pa zaradi dostopa do odprtega morja, ki niti ni tako pomemben, z vstopom Hrvaške v EU pa bi bil nepomemben. Zato je bila blokada Hrvaške res politično nespametna zadeva.
Teritorialno morje se namreč določa glede na kopno. Če temu ne bi bilo tako, bi lahko npr. Slovenija zahtevala teritorialno morje tam okoli Francije. In upoštevajoč kopno pač Slovenija mednarodnih voda ne vidi pred svojo obalo. Čisto preprosto.
Ladjice pa lahko plujejo gor ali dol, tako kot so dosedaj, v vsakem primeru.
Razumel bi npr. če bi blokirali vstop Hrvaške v EU, če npr. ne odstopi od zahtev po vračilu bančnih pologov v propadlo LB, ali pa če ne poplača dolgov do JEK-a, ne pa zaradi dostopa do odprtega morja, ki niti ni tako pomemben, z vstopom Hrvaške v EU pa bi bil nepomemben. Zato je bila blokada Hrvaške res politično nespametna zadeva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
mojsterleo ::
ICJ razsodil o morski meji med Romunijo in UkrajinoVir: http://www.siol.net/svet/novice/2009/02...
Haag - Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je določilo mejo med Ukrajino in Romunijo na območju Črnega morja, s čimer je zaključen dolgoletni mejni spor med državama.
Sodišče je izključilo argumente in zemljevide, ki sta jih predložili državi, ter poiskalo kompromisno rešitev z mejno črto, ki je enako oddaljena od obal obeh držav.
upam da vam je zdaj jasno, zakaj se slovenija otepa tega sodisca...
Icematxyz, že res, da je lahko interes Slovenije teritorialno morje do mednarodnih voda. Interes Slovenije je lahko marsikaj. V bistvu vse, kar si izmisli vladajoča politična garnitura.
Že kar nekaj političnih garnitur se ukvarja s tem problemov in še kakšna se bo. Tako da menim da je to interes nas vseh in ne trenutne politične opcije.
Razumel bi npr. če bi blokirali vstop Hrvaške v EU, če npr. ne odstopi od zahtev po vračilu bančnih pologov v propadlo LB, ali pa če ne poplača dolgov do JEK-a
Se strinjam da so to tudi pomebna vprašanja ampak vprašanje meje je nekaj, kar je v tem trenutku najpomebnejše. In se mi zdi bistveno bolj smiselno če se že blokira, da se to počne zaradi ozemlja RS kot pa zaradi propadlih poslov... katere je tudi lažje v bistvu reševati na sodišču. Pa čeprav tam, kjer ima politika prste zraven gre težje.
Če mednarodno pravo ne bi določalo da država ki ima svoje morje da ima s tem tudi pravico do lastnega dostopa do odprtega morja se pa mi vrjetno (vsaj predvidevam) s hrvati sploh nič ne bi dogovarjali in pogajali. Saj bi bil odgovor že v naprej ne?
Tako da nevem če se strinjam s tabo, da je ta zahteva slovenije brez podlage. In ni isto, kot da bi slovenija zahtevala, da hoče kos francoskega morja.
Nebom šelč v detajle ker jih ne poznam. Dejstvo pa je, da osnova za neke stvari ki se vlečejo 20 let zagotov je, če ne bi situacija bila čista in samoumevna od prvega dneva naprej?
Zgodovina sprememb…
MadMicka> ...ne pa zaradi dostopa do odprtega morja, ki niti ni tako pomemben, z vstopom Hrvaške v EU pa bi bil nepomemben
V Zagrebu se strinjajo.
Večina nima pojma kaj je šengen. Meje so in bodo obstajale, samo dokumentov ni potrebno policistu tišat pri PREČKANJU MEJE. To je vse!
V Zagrebu se strinjajo.
Večina nima pojma kaj je šengen. Meje so in bodo obstajale, samo dokumentov ni potrebno policistu tišat pri PREČKANJU MEJE. To je vse!
Ja, meje so v glavah ljudi. In politika nam jih vsiljuje.
hanibal ::
Icematxyz
"Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
Nope.
Ima pravico do, kot pravijo "right of innocent passage". (http://www.un.org/Depts/los/convention_...
Kaj to je, natančno, bodo bolj vedli tisti, ki so v tej temi glodali "jezikovno kost".
In mi je tudi jasno, da precej odvetniških pisarn v tem izrazu vidi obetavno bojno polje, kjer bi lahko mastno računali davek na optimizem vpletenih strank.
Zdi se mi, da je kar nekaj naših zadnjih vlad spoznalo, da bi na kakršnemkoli že uveljavljenem mednarodnem (raz)sodišču potegnili "takratko". In posledično (kaj bo rekla SNS, SLS, SNS, Janša) zaostrujejo stališča ter s tem "kao" dokazujejo neomajano pravovernost.
Iz tega izhajajo vsakič bolj neumne, nevarne in ne nazadnje škodljive razlage/zahteve/pojasnila problema, ki v bistvu sploh ni (tak) problem.
Očitno pa je, da se Slovenija izogiba razrešitvam, ki jih pozna zahodna civilizacija (no, karkoli je že to).
In jezi me, da stališč svoje države ne morem zadovoljivo artikulirat in pojasnit (v ne tako redkih) neformalnih srečanjih s prebivalci EU (Belgija, Nizozemska, Nemčija) ali neEU (Srbija, Bosna, Hrvaška).
Še bolj me jezi, da svoje nestrinjanje s takšno prakso vse bolj težko izrazim tudi doma.
P.S.
Pri razjasnitvi osnovnih pojmov, pa mi je bila zelo v pomoč ta povezava http://www.mladina.si/tednik/200734/cla...
"Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
Nope.
Ima pravico do, kot pravijo "right of innocent passage". (http://www.un.org/Depts/los/convention_...
Kaj to je, natančno, bodo bolj vedli tisti, ki so v tej temi glodali "jezikovno kost".
In mi je tudi jasno, da precej odvetniških pisarn v tem izrazu vidi obetavno bojno polje, kjer bi lahko mastno računali davek na optimizem vpletenih strank.
Zdi se mi, da je kar nekaj naših zadnjih vlad spoznalo, da bi na kakršnemkoli že uveljavljenem mednarodnem (raz)sodišču potegnili "takratko". In posledično (kaj bo rekla SNS, SLS, SNS, Janša) zaostrujejo stališča ter s tem "kao" dokazujejo neomajano pravovernost.
Iz tega izhajajo vsakič bolj neumne, nevarne in ne nazadnje škodljive razlage/zahteve/pojasnila problema, ki v bistvu sploh ni (tak) problem.
Očitno pa je, da se Slovenija izogiba razrešitvam, ki jih pozna zahodna civilizacija (no, karkoli je že to).
In jezi me, da stališč svoje države ne morem zadovoljivo artikulirat in pojasnit (v ne tako redkih) neformalnih srečanjih s prebivalci EU (Belgija, Nizozemska, Nemčija) ali neEU (Srbija, Bosna, Hrvaška).
Še bolj me jezi, da svoje nestrinjanje s takšno prakso vse bolj težko izrazim tudi doma.
P.S.
Pri razjasnitvi osnovnih pojmov, pa mi je bila zelo v pomoč ta povezava http://www.mladina.si/tednik/200734/cla...
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA
Pred slabim mesecem so cariniki prijeli našega državljana, ki je sorodnikom v Karlovacu švercal 100kg mesa. Zoprna reč.
Icematxyz
Nope.
P.S.
Se strinjam. Če slovenska stran nas zavaja in trdi da v mednarodnem pravu obstaja predpis ki naši državi nekaj zagotavlja in temu ni tako, da je to narobe. Potem je treba tudi mednarodne pravnike katere plačuje naša stran poklicati k odgovornosti.
Ampak. Podal si povezavo na članek v mladini, kjer svojo tolmačenje prava navaja hrvaški pogajalec. To je le ena stran zgodbe in prepričan sem, da ni edina pravilna in edina možna. Tudi ne vem, ker ne poznam v detajle pogajalskih argumentov naše strani. Morda je še kakšen argument ki ga je hrvaški pogajalec v članku mladine namerno ali nenamerno pozabil komentirati?
O sporazumu drnovšek račan trdi, da nima dobene veljave sploh. Ob enem pa navaja da 5 po njegovem uglednih pravnih strokovnjakov ki skoraj v celoti deli njegovo mnenje se pa s tem ne strinja.
Nadalje trdi da edini mednarodni pravni princip ki obstaja se imenuje "svoboda plovbe".
Piranski zaliv označuje da je nemogoče da bi v celoti pripadal sloveniji. To mi je vse popolnoma jasno in razumljivo.
To je njihovo stališče in tako ga interpretirajo. Sedaj pa za razjasnitev osnovnih pojmov bi rad v ta kontekst slišal kontra argumente njegovim. Ker če jih nimamo je zgodba tako končana. Ampak kaj potem slovenci 20 let sploh počnemo in zakaj se ubadamo s tem vprašanjem če ima ta hrvaški pogajalec prav in drugače ne more biti?
Prvič sem slišal za princip da mora imeti država ki ima lastno morje dostop do odprtega morja pred recimo 10 leti. Potem trdiš da je to ena zgodbica ki jo je pač sproducirala slovenka politika in nima dobene prave teže?
Zakaj pa je potem sploh šel račan podpisevati kakršenkoli sporazum? Če bi mirno lahko to vprašanje umaknil za večno z dnevnega reda kot neutemeljeno?
Če sem se kaj naučlil v življenju je to to, da NIKOLI ne smeš poslušati le argumentov 1 strani in na podlagi tega si ustvariti mnenja in sprejeti odločitev.
In zato tudi članek iz mladine kjer svoje mnenje podaja hrvaški pogajalec ne morem sprejeti za objektivno dejstvo.
Mi pa je v interesu pa četudi je zgodba tako jasna in določena kot trdi hrvaški pogajalec ali ne čimprej konča in da odločitev postane dejstvo obe strani pa da se s tem pomeirita.
Menim tudi, da četudi gemo v Haag da ne bomo končali slabše kot je to določal sporazuum drnovšek račan. In menim da situacija ni tako čista. Če bomo pa slovenci izgubili popolnoma bomo pa pač pri sebi morali "storiti" katarzo in se zamisliti malo sami pri sebi kaj smo sploh počeli in zakaj smo bili tkao zavedeni.
Ampak sam menim, da imamo odgovore na te hrvaške argumente ki tudi na Haag-u bodo upoštevani. Je pa jasno podal če bo še kdo prebral članek ta pogajalec s hrvaške strani svoje po moji oceni subjektivno mnenje za kaj hrvaška ne more pristati na to... Ki pa nima kaj dosti z pravom.
Karaya52, tebi niso jasne osnove. Tudi če Slovenija nima teritorialnih voda do mednarodnih voda, to ne pomeni, da bi lahko Hrvaška ladje, ki plujejo v Koper, ustavila in carinila.
Icematxyz pravi: "Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
Pomisli, da bi bila točka dostopa do odprtega morja tam nekje v višini Splita. Ali bi potem trdil, da sega slovensko morje do Splita?
Pa glede pravnikov. Nimamo v komisiji mednarodne pravnike :), temveč slovenske pravnike, ki se spoznajo na mednarodno pravo. Žal se tisti slovenski lump, ki je pred kratkim baje protestno izstopil iz mešane komisije, požvižga na pravo, on vidi samo cekine.
Icematxyz pravi: "Zato ker vsaka država ki ima lastno morje ima po mednarodnem pravu pravico za lasten izhod na odprto morje."
Pomisli, da bi bila točka dostopa do odprtega morja tam nekje v višini Splita. Ali bi potem trdil, da sega slovensko morje do Splita?
Pa glede pravnikov. Nimamo v komisiji mednarodne pravnike :), temveč slovenske pravnike, ki se spoznajo na mednarodno pravo. Žal se tisti slovenski lump, ki je pred kratkim baje protestno izstopil iz mešane komisije, požvižga na pravo, on vidi samo cekine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
Na kakšni osnovi pa potem sploh Sarkozy miri strasti in prihajajo 3 modreci k nam in bi šli v Haag ali Hamburg ali nekam kjer presojaji po načelu pravičnosti vas vprašam? Zakaj plačujemo mednarodne pravnike? Zakaj izdelujemo neke knjige?
Ker z vaših odgovorov mi je jasno samo eno. Trdite da slovenija nima argumentov za svoj prav. In da bo izgubila.
Ok bomo pač izgubili če bomo. Ampak sam menim, da situacija tako čista sama po sebi ni in da zagotovo ni možno da bi ena stran ali vse izgubila ali vse dobila.
Torej zakaj povešene glave in sprejemanje hrvaški argumentov kot dejstva vas vprašam? Če imamo do nečesa pravico in imamo za to argumente in elan da to dosežemo, bomo to dosegli. Drugače bomo pač izgubili če pravica ni na naši strani in bomo mogli počistiti najprej pri sebi. Ampak ne razumem pa tega "strahu" češ da mi bomo pa zagotovo izgubili in češ da naši argumenti pa ne veljajo.
Ker z vaših odgovorov mi je jasno samo eno. Trdite da slovenija nima argumentov za svoj prav. In da bo izgubila.
Ok bomo pač izgubili če bomo. Ampak sam menim, da situacija tako čista sama po sebi ni in da zagotovo ni možno da bi ena stran ali vse izgubila ali vse dobila.
Torej zakaj povešene glave in sprejemanje hrvaški argumentov kot dejstva vas vprašam? Če imamo do nečesa pravico in imamo za to argumente in elan da to dosežemo, bomo to dosegli. Drugače bomo pač izgubili če pravica ni na naši strani in bomo mogli počistiti najprej pri sebi. Ampak ne razumem pa tega "strahu" češ da mi bomo pa zagotovo izgubili in češ da naši argumenti pa ne veljajo.
Sploh nisem mislil na carinjenje ali pa kakšno pregledovanje ladij (kar je čisto možno). Meje bodo obstajale tudi ko bo Hrvaška čez 10 let v EU, pravo se bo pa vedno spreminjalo. "Vsak narod ima pravico do odprtega morja, tudi Avstrija in Češka." Tako pobalinsko je pred mesecem odgovoril hrvaški pravnik, medtem ko Davorin Rudolf trpi za hudo obliko amnezije. Revež ne ve kaj pomeni soditi po principu pravičnosti. Še vedno pa niste pojasnili (to pišem že tretjič), zakaj je bilo v interesu Monaca, imeti dostop do odprtega morja.
edit: da so Pogačnika odstranili je pričakovano. Slovenija ne sme iti pred sodišče v Haag, rešitev mora biti politična. Pravo je pač butasto.
edit: da so Pogačnika odstranili je pričakovano. Slovenija ne sme iti pred sodišče v Haag, rešitev mora biti politična. Pravo je pač butasto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Meni pa odgovorite (če ste slučajno seznanjeni bolj detaljno) zakaj je sploh nastal sporazum Drnovšek - Račan če Hrvaška ima edina pravilne in mednarodno in notranje pravno pravilne in pravne in zgodovinske in pravične in nevem kakšne vse se še navaja argumente?
Zgodovina sprememb…
Zakaj je nastal sporazum Drnovšek-Račan? Zato ker sta se dva pametna človeka vsedla za mizo. Zakaj ni bil potrjen v nobenem parlamentu? Zato ker imamo kup primitivcev na eni in drugi strani.
Karaya52, sodišče ne sme soditi po principu pravičnosti. Zato ker, kar je zate pravično je za nekoga drugega nepravično. Sodišče mora soditi na podlagi prava.
Kar pa se Monaca tiče, zadeve sicer ne poznam, vendar nomralno: bolje da imaš teritorialno morje do odprtega morja kot ne. Že zaradi občutka. Pa kake kable lahko do po morskem dnu tja vlečeš, če ti to kaj pomaga. Pa če so kake izredne razmere, je vendo bolje, da imaš dostop. Ampak, morje gor ali dol, če je tvoje ali ni, če ti sosed tam parkira letanosilko, brez Nata ne bomo mogli mimo :)
Karaya52, sodišče ne sme soditi po principu pravičnosti. Zato ker, kar je zate pravično je za nekoga drugega nepravično. Sodišče mora soditi na podlagi prava.
Kar pa se Monaca tiče, zadeve sicer ne poznam, vendar nomralno: bolje da imaš teritorialno morje do odprtega morja kot ne. Že zaradi občutka. Pa kake kable lahko do po morskem dnu tja vlečeš, če ti to kaj pomaga. Pa če so kake izredne razmere, je vendo bolje, da imaš dostop. Ampak, morje gor ali dol, če je tvoje ali ni, če ti sosed tam parkira letanosilko, brez Nata ne bomo mogli mimo :)
djordjevic ::
In ko Hrvati pridejo v Nato, nam niti Nato ne pomaga več. :-)
No grave is deep enough to keep us in chains.
Zakaj je nastal sporazum Drnovšek-Račan? Zato ker sta se dva pametna človeka vsedla za mizo.
Aha to torej daješ kot argument? To je resnici na ljubo ne morem sprejeti kot argument ali dejstvo. Vprašanje torej ostaja.
Ziga Dolhar ::
Drnovsek in Racan sta bila takrat predsednika vlad. Kot taksna imata po mednarodnem pravu sposobnost sklepanja zavezujocih dogovorov. Brez 'ratifikacij' in podobnega.
Kar se je zgodilo, je precej zalostno.
Kar se je zgodilo, je precej zalostno.
https://dolhar.si/
v bistvu imamo samo dve moznosti, ali gremo pred neko mednarodno sodisce (hamburg, haag), in tam popusimo pol piranskega zaliva, ali pa iscemo kaksno drugo resitev. meni se ideja treh modrecev sploh ne zdi slaba, ker bomo sigurno iztrzili vec, kot bi na vsakem sodiscu.
kot ste videli na primeru romunije in ukrajine, je icj v haagu preprosto zavrgel vse argumente in crto postavil na sredino. tako da tolk o teh posranih argumentih, o katerih imamo toliko za povedat. hrvati to prekleto dobro vedo, zato tudi forsirajo pravne resitve, ceprav to ni edina resitev problema. dobrososedske drzave so vedno uspele najti take resitve, ki so ustrezale zeljam obeh drzav. ce mora neko pravno telo forsirati razmejitev, potem meddrzavni odnosi sigurno niso kaj dosti vredni,zato mislim, da je to sramota za slovensko in hrvasko politiko.
kar se pa tice unga klinca pogacnika, ki je odstopil s cela slovenske komisije zaradi kritik o placi 6k EUR, pa sam tolk: v hrvaski komisiji strokovnjaki delajo ZASTONJ.
kot ste videli na primeru romunije in ukrajine, je icj v haagu preprosto zavrgel vse argumente in crto postavil na sredino. tako da tolk o teh posranih argumentih, o katerih imamo toliko za povedat. hrvati to prekleto dobro vedo, zato tudi forsirajo pravne resitve, ceprav to ni edina resitev problema. dobrososedske drzave so vedno uspele najti take resitve, ki so ustrezale zeljam obeh drzav. ce mora neko pravno telo forsirati razmejitev, potem meddrzavni odnosi sigurno niso kaj dosti vredni,zato mislim, da je to sramota za slovensko in hrvasko politiko.
kar se pa tice unga klinca pogacnika, ki je odstopil s cela slovenske komisije zaradi kritik o placi 6k EUR, pa sam tolk: v hrvaski komisiji strokovnjaki delajo ZASTONJ.
Ali so lagali ali pa so Romuni in Ukrajinci včeraj bili zadovljni kar sem videl po TV?
Tako da s tega vidika če sta obe strani bili zadovoljni jaz ne vidim razloga za označevanje te odločitve kot napačno?
Drugače pa:
Pa vseeno mi nihče ne razloži, zakaj je potem sploh nastal sporazum Račan - Drnovšek, če imajo hrvati v vsem prav?
V bistvu sem se zavedel med to debato, da določeni slovenci dejansko sprejemajo hrvaške argumente za dejstvo naše pa za posrane.
In to mi sploh ni všeč. Ok če so posrani bomo popušili. Sem že napisal. Samo lepo vas prosim takšna sklonjena drža to pa je res posrano. Mi bomo dobili tisto kar je naše in kaj je pravično. Če je to 0 bomo pač morali to sprejeti in se zahvaliti nekomu da nas je 20 let zavajal. Ampak to preprosto ne vrjamem da bi se zgodilo. Niti v Haagu?
Tako da s tega vidika če sta obe strani bili zadovoljni jaz ne vidim razloga za označevanje te odločitve kot napačno?
Drugače pa:
posranih argumentih, o katerih imamo toliko za povedat.
Pa vseeno mi nihče ne razloži, zakaj je potem sploh nastal sporazum Račan - Drnovšek, če imajo hrvati v vsem prav?
V bistvu sem se zavedel med to debato, da določeni slovenci dejansko sprejemajo hrvaške argumente za dejstvo naše pa za posrane.
In to mi sploh ni všeč. Ok če so posrani bomo popušili. Sem že napisal. Samo lepo vas prosim takšna sklonjena drža to pa je res posrano. Mi bomo dobili tisto kar je naše in kaj je pravično. Če je to 0 bomo pač morali to sprejeti in se zahvaliti nekomu da nas je 20 let zavajal. Ampak to preprosto ne vrjamem da bi se zgodilo. Niti v Haagu?
Glede na to pa da njihovi strokovnjaki delajo zastojn (kot trdiš) bi pa morda končno morali nekoga za njegovo delo tudi plačati se vam ne zdi? Da prevzame tudi odgovornost. Ne pa da imajo z vsemi republikami še nerešena mejna vprašanja (kot navajajo mediji). Mesić pa v intervjujih govori, da že aktivno rešujejo situacijo. Kolac po kolac!
Če bo pa po 20 let sojenja obveljal v bistvu sporazum Drnovšek - Račan potem pa sam menim da je treba nekoga ...
Če bo pa po 20 let sojenja obveljal v bistvu sporazum Drnovšek - Račan potem pa sam menim da je treba nekoga ...
Zgodovina sprememb…
Ali so lagali ali pa so Romuni in Ukrajinci včeraj bili zadovljni kar sem videl po TV?"zadovoljni" ali pa ne, lahko smo zaskrbljeni nad takim razpletom tega spora. ker mi smo v precej podobni situaciji, eni in drugi imamo "argumente", toda na koncu jih bodo zavrgli ter preprosto uporabili mednarodno pomorsko pravo, ki preferira sredinske crte.
Pa vseeno mi nihče ne razloži, zakaj je potem sploh nastal sporazum Račan - Drnovšek, če imajo hrvati v vsem prav?nastal je zato, ker obstajajo politicne in pravne resitve takega problema. politicne resitve se ponavadi iscejo v zadovoljsto obeh drzav, pravne pa po pravnih normah, izvzemajoc razne argumente in interese (razen ce bo kdo f*cking enkrat pojasnil, kaj pomeni nacelo pravicnosti).
V bistvu sem se zavedel med to debato, da določeni slovenci dejansko sprejemajo hrvaške argumente za dejstvo naše pa za posrane.hrvaski argumenti imajo predvsem pravno trdnejse temelje, medtem ko se mi opiramo na zgodovinska dejstva in dokumente. vse skupaj je precej odvisno od tega, kdo bo razsojal, po kaksnih metodah, o CEM bo razsojal (morje/kopno) ipd. dejstvo je, da mi ne moremo iti iskat pravico na mednarodnopravno institucijo, saj bodo tam upostevali bolj pravne norme, kot pa zgodovinske argumente. zato tudi menim, da je mesana komisija za mediacijo tega spora bolj primerna, saj bo notri samo en pravnik (ravno ta je zaenkrat neznan).
nastal je zato, ker obstajajo politicne in pravne resitve takega problema. politicne resitve se ponavadi iscejo v zadovoljsto obeh drzav,
Da ampak tu mi ni jasno nekaj. Zakaj sploh bi hrvaška pristala na iskanju pravne ali politične rešitve za nekaj, za kar neizpodbitno v vseh pogledih ima ona prav?
To če mi lahko kdo razloži pa bom sprejel, da slovenci hočemo nekaj, kar nam po dobenih merilih ne pripada. Tudi pravno gledano sem mnenja, da so neki temelji, ker če ne mislim da bi že zdavnaj bila situacija zaključena? In da nebi plačevali mednarodnega pravnika mi ampak raje kakšnega zgodovinarja?
Icematxyz> "To če mi lahko kdo razloži pa bom sprejel, da slovenci hočemo nekaj, kar nam po dobenih merilih ne pripada."
Zakaj mora pri tebi biti ali črno, ali belo? Sivi odtenki tudi obstajajo, veš...
Ne pravimo, da nam ne pripada. Če bi to trdili, ne se ne bi poganjali za tist konec zemlje. Pravimo samo, da Hrvaška ima svoj point in da se takšne stvari pač urejajo z dogovori, takšnimi ali drugačnimi. Stvari nikdar niso dokončne, imaš vedno izjeme (ki potrjujejo pravila).
Zakaj mora pri tebi biti ali črno, ali belo? Sivi odtenki tudi obstajajo, veš...
Ne pravimo, da nam ne pripada. Če bi to trdili, ne se ne bi poganjali za tist konec zemlje. Pravimo samo, da Hrvaška ima svoj point in da se takšne stvari pač urejajo z dogovori, takšnimi ali drugačnimi. Stvari nikdar niso dokončne, imaš vedno izjeme (ki potrjujejo pravila).
- Hoc est qui sumus -
Da ampak v tej debati je črno - belo. Hrvati imajo prav slovenski argumenti pa smrdijo.
Zato pa sprašujem zakaj je Račan šel potpisovati nek dokument za katerega imajo v vseh pogledih prav oni?
In zakaj se sprejemajo hrvaški argumenti za edine pravilne in zakaj strah in povešena glava češ da slovenci nimamo prav? Dobili na koncu tako nebomo nič kaj več in nič kaj majn. Bojim se samo, da se bomo 20 let tožili potem bo pa obveljal sporazum Drnovšek - Račan. Bojim za to, ker potem je to ena velika neumnost kaj se gremo mi in hrvati sedaj.
Najbolj bolan hrvaški argument (ki razgali njihovo taktiko) je tisti o meji na morju z Italijo.
problem je v tem, da so se v jugoslaviji medrepubliske meje resevale po principu bratstva i jedinosti, ce pa ni slo drugace, pa je mejo preprosto postavil CK ali kak njegov organ. seveda to ni bilo potrjeno z nobenim sporazumom (razen osima, ki pa vprasanje resuje zgolj ohlapno), zato so bile medrepubliske meje marsikje postavljene cudno, tudi piranski zaliv je imela vsaj teoreticno slovenija, kot tudi izhod na odprto morje. ce pa sedaj v vse te racune postavis mednarodno pravo, pa se stanje izkrivi v prid hrvatov. ravno v tem je sedaj problem, najti nek organ,ki bi ustrezno uposteval nase argumente...
PS: problem, ki ga vidim pri hrvatih je predvsem ta, da nas postavljajo pred izvrseno dejstvo.
PS: problem, ki ga vidim pri hrvatih je predvsem ta, da nas postavljajo pred izvrseno dejstvo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
No saj ta argument sem že tudi slišal z naše strani. Da slovenci smo tako že vedno imeli izhod na odprto morje.
Je to res ali je to trditev kakšnih nerealnih nacionalistov?
Je to res ali je to trditev kakšnih nerealnih nacionalistov?
slovenija (ki je potrdila pravno nasledstvo osima) ima po tem sporazumu dostop do odprtega morja v tocki T5. hrvaska tega sporazuma ni ratificirala, se pa obnasa, kot da obstaja (odpovedati pa se mu noce, ker bi potem izgubili pravico do meje z italijo). torej hrvati si jemljejo v tem mednarodnem sporazumu samo tisto, kar jim pase, kar pa je tipicno za njihovo balkansko "dobrososedsko" politiko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izzid arbitraže ter izbira arbitraOddelek: Problemi človeštva | 7342 (6556) | mojsterleo |
⊘ | Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 4 … 44 45 46 47 )Oddelek: Problemi človeštva | 215447 (178364) | Ziga Dolhar |
» | Osimski sporazum (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 12645 (10843) | jype |
» | Jelinčič na HTV (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9442 (6166) | MadMicka |
» | Hrvaška (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7198 (5735) | ||_^_|| |