» »

Large Hadron Collider

Large Hadron Collider

««
47 / 52
»»

Thomas ::

Pričakujem, da zdaj ko jim je kakor zalaufalo, bodo trkali nonstop in poročali, kolikšno gostoto trkov so že dosegli.

Mislim, da pričakujem logično.

Obnašajo se pa, kot če bi NASA dan po izstrelitvi Apollo 11 na Luno umolknila. Češ, ko bodo na Luni, če bodo kdaj, se pa spet slišimo!

Tle v CERNU so pa baje celo izumili internet, a s to pridobitvijo ne brodkastajo nič, že par dni. A so šli spat čez praznike al kaj zaen hudič. A mogoče čedalje bolj uspešno treskajo? A nekej ne dela?

What the fuck is going on, maintenant? Po domače rečeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

nevone ::

A so šli spat čez praznike al kaj zaen hudič. A mogoče čedalje bolj uspešno treskajo? A nekej ne dela?

Ti ne razumeš. Medtem ko je telim tukaj vsem kristalno jasno da je samo stvar časa, kdaj bodo izvedli vse napovedano, oni morda le morajo malo premisliti, kako in kaj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ma ja, sej razumem. Vseh tisoče jajčeglavcev zdej trka pirhe in je potico in se poglabljajo v duhovne zadeve. Po praznikih bodo pa spret z novimi močmi trkali protone. Je čas trkanja pirhov in je čas trkanja protonov. Zdej je čas pirhov.

gzibret ::

Po eni strani ima morda Thomas prav, in da je bila zadnja novica PR bullshit, narejen za financerje. Da pa so šli na pirhe, pa je povsem logično. Saj Francija je blizu, in Francoza pač ne moreš prepričat, da bi se za voljo šihta odrekel njegovemu času za dobro hrano in počitek. Preverjeno na lastni koži ;) No, jaz jim VERJAMEM, da so trkali pri navedeni energiji. Če pa je prišlo ven res tisti, kar so pričakovali, pa je druga zgodba. IMO bo potrebno še veliko fine-tuninga, da bo zadeva špilala, kot je treba.

Bomo videli v nekaj prihodnjih tednih, kako je s tem.
Vse je za neki dobr!

Meni ni logično, da so šli na pirhe. Pirhi so vsako leto, Božji delec je pa enkrat na Zgodovino, ali pa še to ne.

Razen če ga ni in ni nobenega upanja zanj. Potem pa greš na pirhe, vino .. itd.

Double_J ::

Če resno iščejo božje delce, potem je kulturno, da se na gospodove dni počiva.

Sicer pa sedaj bodo 18mesecev to gonili, tako da obveščali ne bodo ravno vsak dan.
Dve šivanki...

V Bibliji nič ne piše o Božjem delcu. Če ga iščeš, pišeš novo, heretično versko knjigo in nimaš časa da bi ga izgubljal z malikovanjem starih bogov. Če le misliš količkaj resno.

Da pa ne poročajo vsako uro slehernega dne, 600 milijonom financerjev preko njihove spletne strani, je pa aroganca slabše vrste. Razen če je za njihov duševni mir bolje, da nič ne (z)vedo.

Zheegec ::

Thomas, daj povej že, kaj te sploh muči?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jst ::

Za Thomasa je CERNov LHC je existential risk z visoko verjetnostjo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Brane2 ::

Kvečjemu z nizko verjetnostjo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

In ker je za nekoga risk, morajo pri svojem nekaj let trajajočem projektu vsak dan poročati o dogajanju, če ne poročajo pa to pomeni, da bo jutri konec vsega?
Janez Janša, 29.04.2014

Matev ::

o itru (iter) tudi ne poročajo vsak dan
pa je zadeva še pomembnejša kot iskanje božjega delca

pa se nihče ne buni

sicer pa thomas spominja na otročka ki mu je na tla padel sladoled in sedaj jezno topota z nogami in se dere v tri dni

Lion29 ::

ma ne, mislim, da bolj nerga cez vlko noc kot cez cern :)
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

smash ::

Thomas bi rad doživel Singularity, tako kot Ray Kurzweil(verjetno je vsakodnevno prestrašen da se mu kaj ne zalomi), zato jim taki nizko verjetni civilizacijsko eksistenčni poizkusi, pravgotovo ne dišijo :)

Ja, točno tako! Igračkanje s Filtrom, ko je to najmanj treba, ko smo že skoraj na cilju, je nekaj najbolj neumnega.

Samo trenutno me sploh ne skrbi kaj zelo, saj jim očitno ne gre fokusiranje protonov. Ker je samo vprašanje časa, kdaj bodo priznali naslednji veliki fail. IMHO tele praznike izkoriščajo zato, da jim ga še ni treba. Vsi simptomi kažejo na to. Ker če bi pokanje protonov delovalo ko švicarska ura, bi se bili s tem hvalili, pa se (vsaj trenutno) ne.

Milijonkrat premalo trkov je prekleta žalost. Ki jim jo privoščim, se razume.

Okapi ::

ko smo že skoraj na cilju,
:)):))

O.

Ti kar jokaj Okapi, ti kar jokaj.

To je precej taboljše, kar spraviš iz sebe.

Ker je samo vprašanje časa, kdaj bodo priznali naslednji veliki fail.

in ti si se že rodil pameten in učen
ane?

joj

bebček - res ti ne morem drugega reči

PaX_MaN ::

Ti kar jokaj Okapi, ti kar jokaj.
To je precej taboljše, kar spraviš iz sebe.

Na cilju?
Kje so eksperimenti? Kje so prototipi?
Al' so failal še pred ciljem?

hotlips ::

To da v CERNu praznike jemljejo zelo resno ni nič novega. Kakšen leto, mogoče več nazaj je bil primer, ko so npr. vso shranjeno antimaterijo, ki so jo imeli, preprosto, namenoma pustili da je "evaporirala", ker so bili, se mi zdi, novoletni prazniki in ni bilo nobenga na oddelku, da bi se ukvarjal z magnetnimi kontejnarji, oz. jih čuval. Antimaterije je blo sicer zgolj v sledovih, tako da do kakšnega medsebojnega uničenja ni mogl priti, samo vsen so porabil kar nekaj časa za to da so zbral tistih nekaj antidelcev.

lp.hl

Saladin ::

Kaj Thomasa mučijo dopusti znanstvenikov tudi meni ni jasno.
Žal mi je edino gradbincev in podobnih težakov, ki tega lukszua (beri: pravice) nimajo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zarad mene, če prazujejo vse zapovedane in nezapovedane praznike. Pa če ne delajo še vsak kvaterni teden, pa še enega so dva vmes. Torej če sploh ne delajo.

A da so spet ustavili pospeševalnik zaradi praznikov, ravno ko so prekleto mašino zakurblali po letih verglanja in popravljanja, ko ravno vse deluje b.p. - NE VERJAMEM.

Še en faktor je, ki niso prazniki. IMO, slab curk. Preveč redek, daleč preveč redek. Z drugimi besedami ... ni še zakurblalo, ne da je, pa so čez Veliko noč koj ugasnili.

A čisto so ga ugasnili (vključno z famoznim hlajenjem)?

Ni se jim zdelo vredno omeniti, kaj so pravzaprav zaprli dol. Hlajenja verjetno ravno ne.

Na LHC news so o vsem tem lepo tiho.

Če niso ugasnili hlajenja (ki je kolikor vem najbolj zamuden proces) pomeni da imajo tam tudi dežurstvo in da bodo po praznikih zadevo lahko hitro zagnali.

Seveda bo trajalo, da poštimajo porodne težave in vse skalibrirajo. T.i. rekord je verjetno res bil PR prenapihnjen - češ nekaj pa so končno dosegli. Napredek bo sigurno počasnejši od tega (kar je dobro, mar ne)?

T.i. rekord je verjetno res bil PR prenapihnjen

AFAIK to pravim samo Thomas na Slotechu, da nimajo (na srečo) za protonski burek v CERNu, da me eni lahko zmerjajo. Kaj takega ni rekla nobena druga oseba, širom po angleškem internetu. Kolikor Google pokaže, vsaj.

A iz Tevatrona si vsakodnevno bral novice? In preučeval rezultate?

nimajo za protonski burek? Mater, jaz sem se pa že držal postelje z obema rokama in čakal na apokalipso, sedaj pa izvem da nimajo za burek...

Torej so vsi tisti, ki so govorili o minutni možnosti konca sveta zaradi LHC ne samo pretiravali, ampak direktno zavajali. Po mojem zato, ker sami mislijo, da so oni bolj pametni.
Janez Janša, 29.04.2014

Alien: Jaz sem si zgradil podzemni bunker, z layerji delcev in anti-delcev, v upanju, da jih bo vsaj ena plast odbila. Imam prostora še za dvaintrideset, si povabljen (moraš pa pripeljati še nekoga: ženskega spola), da preživimo zaprti nekaj desetletij. Fallout style.

No, če bi curka trkala tako, da bi bilo dobre pol milijarde trkov na sekundo, kar so prej govorili da bosta ... in to pri energiji 7 TeV po curku, potem bi se nemara še kaj lahko izcimilo.

Ker pa je energija pol manjša, trkov pa milijonkrat manj, je bojazen precej manjša.

A znate mislit s hladno glavo?

torej nimajo za burek? Okej, potem se pa lahko nehamo sekirati v zvezi z LHC, the danger si over. Mi je všeč, da smo to le razčistili, lahko spet normalno začnem živeti življenje dalje.
Janez Janša, 29.04.2014

Sej to je bil moj point že ene 14 dni nazaj. Nad zadevo je več ali manj obupano. Energija napol, gostota trkov pa en bohpomagej.

Zdej me samo še zanima, kako bodo to opravičevali in kdaj bodo s tem začeli. Lahko da bodo gonili curke, da bodo trkali razredčeni. Drastično razredčeni.

Tudi prav.

Zgodovina sprememb…

Ampak obrnimo mizo! Vi gospoda pa pričakujete, da bodo v torek kar začeli s trkanjem in v doglednem času zgostili curke na milijoniko preseka, kot ga imajo zdaj?

Vi ste pa taki optimisti?

Če niste, kaj se potem sploh trudite z advokatiranjem CERNa? No, bolj kritiko moje gnade, branite jih nič kaj dosti.

Zgodovina sprememb…

Sej to je bil moj point že ene 14 dni nazaj. Nad zadevo je več ali manj obupano. Energija napol, gostota trkov pa en bohpomagej.

Torej ni nobene nevarnosti, kar pomeni da se lahko nehamo sekirati z LHC. Super.
Janez Janša, 29.04.2014

Dokler ga ne zalaufajo vsaj približno v takem režimu kot so rekli, se nimamo kej sekirat.

Kar pa e pomeni, da se ne smem veseliti njihovega neuspeha. Se ga bom, tudi tukajle.

]Fusion[ ::

"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ]Fusion[ ()

To je to... zgleda da trkajo stalno.

http://op-webtools.web.cern.ch/op-webto...

Koliko je to trkov... 2e+10?
Dve šivanki...

edit:
>Kar pa e pomeni, da se ne smem veseliti njihovega neuspeha. Se ga bom, tudi tukajle.
/edit

Tega ti noben ne preprečuje. Le nekateri tvoji argumenti so smešni. Sploh pa ta o (ne)pisanju novic.

Tisti o unikumu tolikšne energije protonov na tako majhnem prostoru, je vsaj valid in vreden razmisleka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

Novic nimajo.

http://lhc.web.cern.ch/lhc/News.html

Vse kar vidimo, je da dva beama laufata pri 3,5 TeV, kar samo po sebi ni kaj posebnega. Kolk je trkov in dogodkov, se ne vidi nikjer.

Stay tuned!

Mogoče je beam intensity gostota ali pa kaj podobnega. To je oni 2.24e+10. Ne vem :P Sicer je tolko podatkov na strani, ki nimam pojma kaj so. Sem dal prej nekaj linkov do razlag samo niso nekaj uporabne, vsaj za mene ne.

http://cmsdoc.cern.ch/cmscc/cmstv/cmstv...
Še en zanimiv link, sicer za mene še bolj confusing :P Samo so pa neki podatki o stored events

Edit: Pa še en :) http://frankm.web.cern.ch/frankm/test/O...
Jaz z firefoxom nisem mogo videt, Chrome dela ok. Baje je na LHCb Page 1 podatek L0 koliko eventov na sekundo se dogaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ]Fusion[ ()

Aja, ja če osvežuje na sekundo, potem jih je ene 25k.
Dve šivanki...

Kolko sem se nekaj meno na LHC chatu, so rekli, da imajo še nekaj problemov glede zaznavanja in številom dogodkov. Tak da to še rešujejo.

http://indico.cern.ch/getFile.py/access...
Kolko sem lahko na hitro razbral bo trajalo še nekaj tednov preden bojo zgostili zadevo na 3.5TeV

Počasi priznavajo, da trenutno nimajo za "protonski burek".

Lepo.

Če bi malo pogledal je bilo v planu, da začnejo počasi.

Kaj bi pa moral gledati? V vseh poročilih je bilo, da "LHC laufa, svet pa še stoji ...".

Nikjer nisem zasledil, da bodo z resnim trkanjem "začeli kasneje". Nasprotno, da že veselo trkajo.

Zdej pa, kakor ne trkajo še.

Sem JAZ povedal, TULE NA TEM FORUMU, da (še) ni trkanja o katerem so govorili.

A zdej bom pa jaz kriv, al kaj? LOL!

Saj veselo trkajo. Jaz sem hoto samo povedat da začenjajo počasi. To pomeni da z manjšo gostoto. Je pa res da to nisem pobral iz nekih uradnih novic ampak z brskanjem po drugih virih, ki sem jih omeno. Daj jim kaki mesec pa bojo povečevali gostoto.
Ne vem zakaj si tak užaljen :P

Ne, nič "veselo" ne trkajo. Medlo in leno, da se bog usmili. Sem povedal da so na 1/100000 pričakovanih trkov - tops.

Sicer pa še tole v razmislek:

Frankly, I cannot understand, why people are so sure about LHC safety... Isn't the main purpose of LHC just to validate theories, which predict violation of existing laws, on which assumption of LHC safety is based?

For example Lisa Randall believes, LHC would prove existence of extra-dimensions, which would lead to stable microscopic black holes, which are constituting dark matter.

http://cerncourier.com/cws/article/cern...

The same extra-dimensions are expected to stabilize black holes, formed during LHC collisions, as recent computer simulation revealed.

http://news.sciencemag.org/sciencenow/2...

Therefore the stance of LHC proponents regarding LHC safety has no logics. If they're believing, their theories would apply during LHC collisions, they must admit, stable black holes may be formed in it. If they cannot admit it, then they're openly lying about their own expectations. The same controversy applies to some other disaster scenarios, for example strangelet formation:

http://arxiv.org/abs/nucl-th/0301003

If such things cannot be formed, what we are looking for, after then?

http://www.physorg.com/news189181142.ht...

For the quotation's origin, reverse Google.

božjega delca ne gre iskati kar tko na horuk
««
47 / 52
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LHC stopa v naslednjo fazo delovanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12517377 (14571) Thomas
»

Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25926067 (17527) kitzbrado
»

V CERN-u zagnali LHC! (strani: 1 2 )

8414278 (9062) tomi genius
»

Hekerski napad na generator črnih lukenj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11516161 (11107) schurda
»

Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10912765 (7983) Thomas

Več podobnih tem