» »

Kako velik TV sprejemnik kupiti?

Kako velik TV sprejemnik kupiti?

«
1
2

borča ::

Pozdravljeni. Kupujem LCD TV. Zanima me, kako velikega kupiti. Obstaja kakšna omejitev glede razdalje gledanja TV?

MadMax ::

Stvar želja, okusa, globine žepa, prostorskih omejitev in estetske umestitve v prostor.
Morda sem še kaj pozabil.

Prevelik TV ima stranski učinek ta, da so napake v sliki (zaradi slabega ant. signala recimo) veliko izrazitejše.
Seveda pa obstaja tudi možnost "vratobola", ker moraš glavo premikat kot pri gledanju tenisa v živo...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

borča ::

Vse to je res, vendar pa me zanima kako je z gledanjem. Koliko je optimalna razdalja za televizor diagonale 109cm?

Taras_Bulba ::

3-5 m

cekr ::

Odvisno pa kerih specifikacijah gledaš. Sony recimo za 46'' FullHDTV priporoča 1,5-2m. Jaz ga gledam s treh metrov pa je vredu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

KoMar- ::

Valentin ::

Priporočljive razdalje za fullHD so ~2x diagonala.

Ker, če gledaš z večje razdalje, ne vidiš več podrobnosti, ki ti jih je fullHD sposoben prikazat...

lucc ::

Jaz sem tudi malo v dilemi v temi s temi merami. Kupujem namreč TV, predvidena razdalja gledanja je relativno majhna, ca. 2,5m.
Skoraj sem se že odločil za 32", a ker so cene padle, razmišljam o 37" full HD. Signal bo VDSL (najverjetneje bom vzel T2).
Ima kdo kakšno izkušnjo, nasvet pri izbiri?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lucc ()

kixs ::

Cimvecji :P

To je tako, kot bi sel v kino sedet v prvo vrsto :D V kinu te potem sicer jebe zvok in vrat, sicer pa si v srediscu dogajanja. ;)

lucc ::

8-) Še kakšno mnenje?

roCkY ::

1,7-2m je za 46"/1080 zame prava razdalja. Res je v uporabi kot primarni ekran za PC, a tudi Siol TV se popolnoma normalno gleda čez cel ekran. Kak šport je morda malček prekockast. Ko se navadiš ni boljšega kot da slika zakrije skoraj celoten zorni kot, tudi če je kaj občasno malo bolj robato. Kar nekateri trosijo o obračanju glave so BUČE. Kake pol metra odmika pa se tudi anomalije v sliki porazgubijo, če je sila (SLO2 recimo je na SIol precej kritičen ob športu). Siol TV pač prinese zelo različno kvaliteto glede na kanal - pa nikakor ni vse njihova "krivda" zaradi precejšnje kompresije. Je pa seveda odvisno kaj iz slike nastane. Kar se Siol tiče je veliko boljša prek PC kot prek STB... T2 je verjetno v istih pogojih v povprečju malenkost boljši, ker je manj stisnjen.
DVD in sploh Blu-ray pa je absolutni optimum, enako F/HD igre iz PS3.

32" TV mi po nekajmesečni uporabi večjega zgleda kot mali palček in bi kar z nosom vanj rinil...

Skartka pomoje raje inč dva večje kot ne...

LexLuthor ::

Jaz imam 82 cm full HD, gledam pa s 3,5 m in mi je več kot dovolj. Že sedaj se mi zdi slika (T-2 TV) kar precej robata, pa ima T-2 najboljši signal. Uporabnega HD signala pa itak še ni.
Zame osebno bi bilo karkoli več že skoraj preveliko, morda še 94 cm. Gledati z 2m tako velike zaslone pa je po mojem mnenju čisti nonsens.

sulaco ::

Bravo LexLuthor, končno nekdo ki napiše tako kot je v resnici. Sam gledam 32" z 3metrov in je kot ata na mamo. Slika u nulo (dig.kabel).
Dejte raje človeku svetovat da naj si gre pogledat v trgovino. Kako bo gledal npr. TVpika ali Paprika signal (podn signal) na 46" z 1,5m.........NEMOGOČE
Bravo zgornjim postom ki pravijo da je v zakup treba vzeti marsikaj: denar, kvaliteto signala, kaj bo gledal,itditd (kar ve samo kupec)

Bednik je tisti, ki pravi največjega. Verjetno spet nekdo z manjvrednostnim kompleksom...........

Tako so skoraj mene nategnili razni "pametni" forumovci. So šli iskat 50" plasmo v avstrijo, se hvalili kako je oh in sploh, čez nekaj dni jo je pa prodajal.......................
Lucc: verjemi le lastnim očem in se pojdi pozanimat v trgovino, vzemi meter sabo, pa reči prodajalcu da naj ti "skine" fullHD signal ( ker je tudi iz 15m dobra slika) in priklopi analog..........

me prav zanima če kixs gleda SD z 1,5m.......MALO-MORGEN

LP

roCkY ::

Za trenutno gledanje izključno SD signala je škoda vsakega € za LCD ali plasmo. Čez par let bodo ekrani smešno poceni glede na danes.

lucc ::

Aja, še to. Ko gledam specifikacije televizorjev, opažam, da imajo nekateri 100 Hz. Koliko je to prispeva h kvaliteti slike oz. če ni 100 Hz, koliko je v osnovi?
Pri specifikacijah nekaterih TV-jev je naveden kontrast zaslona, npr. 1.600:1, potem pa še dinamični kontrast: 8.000:1, kar me pri nakupu zbega...
Primer

LexLuthor ::

lucc:
bolj malo je razlike pri 100HZ, verjemi.

Pri kontrastu bodi pozoren predvsem na fiksni kontrast, ta naj bo čim višji. Tu plazme popolnoma posekajo LCD-je (15.000:1). Tista dinamika včasih prav moti in ta podatek v bistvu zavaja.
Splača se tudi vzeti full HD matriko 1080p, ker se 720p skoraj zagotovo dolgoročno ne bo prijel.

Ta trenutek bi bila idealna full HD plazma s 94 cm diagonale, če pa potrebuješ televizor z diagonalo 82 ali manj, potem vzami tistega, ki ima čim višji fiksni kontrast, po možnosti pa še 1080p zalon, samo mislim, da je truntno pri nas tak le eden (Sharp).

LP A

Valentin ::

Pri današnjih resolucijah ekranov (HD oziroma full HD), je povsem pravšnja razdalja gledanja približno 2 x diagonala. Kar tudi priporočajo razni proizvajalci...
Res ne razumem kakšen užitek je gledat 82cm s treh do štirih metrov.

Je pa seveda razlika (zaenkrat še) ali gledaš TV program ali pa Bluray.

LexLuthor ::

@Valentin

To je živa neumnost! Kdo gleda TV z razdalje 1,6m???? Kakšen mentalni bolnik mogoče! To je bedna marketinška fora, da prodajajo čim večje in čim dražje televizorje. Trenutno pri signalu PAL na 1,6m vidiš le kvadratke.

Ne nasedat traparijam.

roCkY ::

Prvo probaj (ne le za 2 urci slabega divx) pol se pa oglašej!!
Predvsem fizikalne zakonitosti glede zaznavanja očesa govorijo v prid omenjenim razdaljam. Praksa potrjuje!

Sicer pa kakor komu paše!

Za pol ure dnevno poročila in reklame "poslušat" je pa vsak CRT za 250€ primeren.

Izi ::

LexLuthor, nekaj bistvenega pozabljaš. FullHD LCD velikost 46" in več si kupujejo ljudje izključno za gledanje 1080p signala, na primer Blu Ray ali satelitska TV.
Za gledanje SD signala in DVD filmov je stari katodnik še vedno najboljša izbira :D
Tisti, ki pravijo naj bi bila oddaljenost od FullHD ekrana največ 2-kratnik diagonale imajo kar prav.
Računalniški monitorji imajo tudi trenutno velikost diagonale med 50 in 60 cm pa smo vsi od njih oddaljeni okoli 50 cm.

Pri mojem 46" LCD TV-ju lahko desktop normalno upravljam nekje do oddaljenosti 1,5 metra. Četudi dpi fontom povečam na 200 % ne gre več kot na 2 metra, ker teksta ne vidim več dobro brati, čeprav imam kar dobre oči.
Saj menda ne pričakuješ, da bomo na sodobnih polnoresolucijskih LCD velikanih gledali teletekst z 5 centimetrskimi fonti :\ . Uporablja se internet in isti brskalnik kot na PC-ju.
Kako boš v Firefoxu bral text z 4 metrov mi ni jasno, četudi ima TV diagonalo večjo kot meter. Ali boš uporabljal daljnogled ? :P
Filme gledam ponavadi v polležečem položaju z stegnjenimi nogami, kar pomeni, da so oči oddaljene od ekrana okoli 2,5 metra, pa moram priznati, da je to kar predaleč, ampak bližje ne gre, ker potem nog nimam kam dati :D

Za gledanje SD signala in DVD filmov pa je res vseeno ali si oddaljen 2 ali pa 5 metrov, saj je slika, napram 1080p signalu, tako meglena, da je celo bolje biti na 5 metrov in potem možgani bolj v delo vprežejo delovanje domišljije kot pa oči >:D

username ::

46" na manj kot 2 metra razdalje se mi zdi pa malo prehuda...

Je pa logično, da proizvajalci dajo tako priporočilo - tako bodo tudi ljudem z manjšimi dnevnimi sobami lažje prodali (pre)velik TV.
Seveda pa se jim to lahko maščuje - taki z majhnimi sobami morajo pogosteje bolj varčevati in bo TV v tej hudi velikosti namesto Sonyja morda kupil od kakega cenejšega proizvajalca...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Izi ::

Ta "priporočila" niso dali proizvajalci televizorjev, ampak razni filmski strokovnjaki ali pa ljubitelji, ki sebe smatrajo za videofile.
Sicer pa do enakih ugotovitev pride vsak, ko si doma v miru ogleda nekaj Blu Ray filmov in poskusi malo surfati po internetu.
Ali si sploh prebral kaj sem pisal ? Surfanje po internetu je fizično nemogoče na večjih razdaljah, saj je vse omejeno z zmožnostjo človeškega vida.
Normalen font, ki se privzeto uporablja je velikosti 12 pik in normalno se bere samo če si oddaljen od ekrana ravno toliko kot meri diagonala ekrana.
Na 2 metra stran od 46" fullHD ekrana boš moral že kar precej povečevati dpi, da ne boš preveč matral oči.

Zakaj bi pa kupoval FullHD za gledanje SD televizije in DVD filmov mi pa ni jasno. Je stran metanje denarja, saj bo televizor prej za v smeti kot pa bodo naše TV postaje prešle na 1080p signal.

LexLuthor ::

Že z vidika ureditve prostora je vse skupaj malo čudno: ali postaviti 46'' plazma na klubsko mizico pred kavč, ali pa odvleči pručko direktno pred televizor.
Ok, če gledaš izključno HD filme, samo koliko ljudi danes kupi 46'' plazmo samo zato, da bo gledal občasno kak HD film, po mojem je v Sloveniji največ takih 22 frikov.

Nov televizor kupiš tudi, ko je stari preslab, se pokvari, se seliš v novo stanovanje, bi ga rad obesil na steno itd. Kupovanje novega katodnika je nesmiselno, kupovanje 46'' plazme pa tudi, če res nimaš kake ogromne dnevne sobe. S stališča povprečnega uporabnika je povsem dovolj 32'' ali 37'', ki se ga gleda z zdravih 3m plus, sicer oči preveč trpijo. Če preživiš več ur na dan pred televizorjem, potem enostavno ne moreš bolščati vanj z metra in pol in pika in nihče me ne bo prepričal drugače. Za surfanje po internetu imam sam osebno še vedno najraje PC+kak 22'' monitor. Resno delo na kavču itak skoraj ni možno.

Tudi glasbo ljudje poslušajo na običajnih mp3 playerjih, čeprav pravi audiofili morda priporočajo samo originalne CD-je ali super audio, najdražji sistem Bang&Olufsen v laboratorijskih razmerah.

Mislim, da je tale tema predvsem pomembna za nekega običajnega potrošnika, ki kupuje televizor, pa bi rad kupil nekaj, kar je približno ok in bo aktualno za vsaj naslednjih nekaj let. Torej, nekaj je priporočilo zagrizenih filmofilov in marketinga, nekaj pa je vsakdanja praksa.

lucc ::

Jaz bi TV rabil izključno za gledanje programov in DVD. Nimam Xbox 360 ali PS3. Edino kar bo, je IP televizija T2 (od vozlišča linije oddaljeno 164 m, če to kaj pove) in TV komunikator s HDMI povezavo.
Ok, sedaj sem bil v Big Bangu, pogledal sem nekaj primerkov. Prodajalec svetuje izključno 32-ko. V trgovini so imeli samo analogni signal (strešna antena), tako da sploh nimam predstave kako bo delala IP televizija. Glede na videno, bi za razdaljo 2,5 m vsekakor vzel 32". Edino, kar sem opazil, je bila 32" plasma (prvič sem videl plasmo 32", mislil sem, da so velikosti od 94" naprej), in to za relativno nizko ceno (če se ne motim med 600 € in 700 €). Ta plasma je dala občutno lepšo sliko kot vsi drugi 32" LCD-ji, tudi tisti 2x dražji. Prodajalec mi je razložil, da ta razlika v sliki nastaja predvsem zaradi povezave z analognim signalom, pri digitalnem pa se razlika porazgubi oz. bi bila slika lepša na LCD. Očitno se bom moral zapeljati do Ljubljane, da bom plasmo in LCD na kabel ali VDSL preizkusil v kakem BB Mega ali Giga... Hvala vsem za pomoč in nasvete.

Valentin ::

> Prodajalec svetuje izključno 32-ko.

Na osnovi česa pa?

Pusti ti prodajalce, njihova strokovnost na tem področju je bila zame vedno zelo vprašljiva...

Res ne vem, kaj mi bo doma Full HD, seveda v kombinaciji z visokoločljivostnim izvorom slike, če bom potem gledal iz razdalje, kjer pol podrobnosti sploh ne bom več zaznal ? Sploh je pa neumnost, da oči trpijo pod 'zdravimi tremi metri'. Jaz vsak dan preživim za 22' ekranom v službi najmanj 8 ur na razdalji manjši od pol metra, pa ni nobenih problemov.

Pa pika. :)

Izi ::

Oči trpijo samo na katodnikih, ampak tam si itak tako daleč stran, da ni panike. Pri LCD-jih in Plazmi pa lahko cele dneve buljiš v ekran z nekaj centimetrov oddaljenosti pa oči ne bodo nič bolj trpele kot da bereš časopis na papirju.

Glede nakupa pa par stvari, ki jih je pametno vedeti.

Za navaden SD signal in DVD filme je najboljša katodna televizija, tudi te se dobi dovolj velike in v 16:9 formatu z 100 Hz in popolnoma ravnim ekranom.
Katodniki so bili narejeni točno za ta prepletajoči signal in slika bo daleč najboljša na njem.

Na drugi strani je LCD, ki ima izredno ostrino in je primeren izključno za visoke resolucije. Med 720p in 1080p ni kakšne blazne razlike, čim pa preklopiš na 576i pa slika postane katastrofalno slaba, saj jo edino na LCDju vidiš tako kot dejansko je.

Vmes med katodniki in LCD-ji pa je Plazma, ki je kar se tiče ostrine precej podobna katodnim televizorjem, zato 576i signal na njej izpade bistveno bolje kot na LCD-ju.

Katodniki in plazme zaradi svoje neostrosti 576i sliko precej zameglijo in zato se ta zdi opazno lepša, ker se polovico napak sploh ne opazi. Seveda je sliko potrebno gledati z okoli 4-kratne oddaljenosti diagonale.
Potrebno pa je omeniti, da imajo vsi LCD-ji cel kup filtrov, ki se jih da uporabiti za "poslabšanje" 576i slike, da le ta postane podobna tisti na katodniku ali plazmi. Sliko malo zamegliš, da izgubi ostrino, uporabiš še kakšen filter za odstranjevanje šuma, da so površine bolj enotne barve brez pikic, ki nastanejo zaradi motenj in če je digitalen signal uporabiš še MPEG filter, ki odpravlja kvadratke v sliki in dobiš na koncu popolnoma enako sliko kot na katodniku ali plazmi, seveda se moraš odmakniti za nekaj metrov in slika postane odlična.

LCD-jem se v trgovinah dela krivica pri gledanju SD signala, ker so nastavljene na defult tovarniške nastavitve, ki so namenjene gledanju visokoresolucijskega signala. Če se malo poigraš z nastavitvami je lahko SD slika na LCD-ju celo boljša kot na plazmi ali katodniku.
Ker pa so jasno LCDji zaradi svoje superiornosti tudi precej dražji se bolj splača kupiti plazmo, če misliš gledati samo SD televizijo.
Plazma bo prikazovala tudi HD signal, čeprav ta na ekranu ne bo kaj dosti boljši kot SD signal. Imajo pa plazme najboljše kontrastno razmerje med črno in belo, kar tudi ni za odmet.
Medtem, ko katodniki, čeprav trenutno nudijo najboljšo sliko za SD signal ne bodo mogli prikazovati HD signala in zato ta hip niso ravno priporočljiv nakup.

LexLuthor ::

Predvsem zaradi kontrastov je ta trenutek glede na nerazpoložljicost HD signala PLAZMA optimalna izbira!

Valentin ::

> Katodniki in plazme zaradi svoje neostrosti 576i sliko precej zameglijo.

Full HD plazma ima naprimer toliko pikslov kot full HD LCD. Ni mi jasno, od kje bi sedaj prišla po tvoje razlika v ostrini? Pa še recimo da sta ekrana oziroma piksli približno enko veliki, da ne bo nesporazuma.

LexLuthor ::

pri plazmi 82 cm je treba paziti le, da ti slučajno ne podtaknejo take z ločljivostjo zaslona 852 x 480. Ta ni niti HD-ready!!!!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LexLuthor ()

gforce ::

Ali ima kdo LCD TV Matrix M32 impeto, 82cm, 1366×768 in kako je z njim zadovoljen?

Nekdo mi je rekel, da resolucija ni glih najboljša

Prosim vas za hiter odgovor, ker mi je TV crknil in bi še danes rad novega kupil

Cena Matrixa je pa 500€, kar se mi zdi zlo ugodno...

Sicer pa o LCD zaslonih nimam pojma. Glavno mi je, da je slika razmeroma ok, vsaj takšna kot je sedaj na CRTju. Gledal bom pa na oddaljenosti ~3m

Še karakteristike...

Diagonala ekrana: 82 cm (32")
HD READY
Vgrajen večsistemski sprejemnik
Svetilnost: 500:cd/m2
Kontrastno razmerje: 1000:1
Ločljivost: 1366 X 768
Odzivni čas 10 ms
16,7 mio barv
1 HDMI priključek
2 scart-a
AV vhod,avdio izhod(L,R),slušalke,SVHS
VGA(PCI,DVI)
1000 strani teleteksta
Široki kot gledanja V:178o / Š:178o
ATS, AVL, Pametno preklapljanje kanalov
Nastavljiva ura za vklop/izklop
Grafični balanser (Equalizer)
Zoom / Zamrzovanje slike
Dimenzije (š X g X v): 919 x 251 x 566 mm
Garancija: 1 leto

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gforce ()

LexLuthor ::

@gforce

Če hočeš uživati v gledanju, potem vzami nekaj, kar ima kontrastno razmerje vsaj 3000:1. Vzemi raje kak LG, ima tudi ugodne cene, za firme kot je Matrix nikoli ne veš...
Resolucija je na žalost zaenkrat omejena na lo-res TV signal, televizija je sicer HD ready (720p), tako da bo od blizu vse bolj robato, vendar s treh metrov verjetno ok. Verjetno ima trenutno CRT na žalost boljšo sliko. Vzemi tudi raje tašno, ki ima več HDMI vhodov, ker predvidevam, da jo boš imel dlje časa, pa boš morda več digitalnih naprav gor priključil.

Ni vse v nizki ceni. Včasih 100 EUR pomeni ogromno, glede na to, da gre za dolgoročni nakup, pa se splača malo bolj pogledat in žrtvovat kakega dodatnega stotaka.
Vprašaj še malo kakega prodajalca, pa sprobaj različne modele.

Pri LCD najbolj šteje čim višje kontrastno razmerje. Če je to prenizko, potem bodo črnine skoraj zagotovo sivine. To pa nočeš. Pa odzivni čas naj bo tam nekje 6ms, drugače se zna še kak "duhec" pokazat.

ironmaiden ::

Jaz imam 109 pa gledam iz 2m, predvajam pa praktično le DVD-je in HD vire, gleda se z lahkoto imam pa plazmo ki SD source lepo prikaže, za razliko od večine HD LCD-jev.

5m kot je nekdo napisal je pa kretenizem, folk nima pojma, če boš pa gledal le TV signal ki je povrhu vsega v podnu pa ostani na katodi.

LexLuthor ::

še enkrat:
Nov televizor kupiš tudi, ko je stari preslab, se pokvari, se seliš v novo stanovanje, bi ga rad obesil na steno itd. Kupovanje novega katodnika je nesmiselno, kupovanje 46'' plazme pa tudi, če res nimaš kake ogromne dnevne sobe. S stališča povprečnega uporabnika je povsem dovolj 32'' ali 37'', ki se ga gleda s kakih 3m plus.

lucc ::

Ok, odločitev je skoraj padla in sicer za 82 cm LG, in sicer model: 32LC45, ki bi me prišel stat 550 €. Glede na ceno se mi zdi relativno dober TV (govorim z vidika povprečnega uporabnika). Aja, TV kupujem, ker se selim v novo stanovanje, CRT pa odpade, ker je oblikovno že zastarel in bi vseeno rad imel nekaj novejšega.

Zanima me, če ima kdo izkušnjo s tem TV-jem.

ironmaiden ::

Brez zamere samo kupu boš izredno slab TV, je pocen, samo ni vreden 550 €. Če kupuješ pocen 32 LCD TV si malo oglej ponudbo Toshiba TV-jev, sicer še vedno daleč od dobrega TV-ja a boljše od LG-ja, cena pa ista.

LexLuthor ::

@lucc

Mogoče še kak SAMSUNG LE 32S86 BDX ali LE 32R82 B, morda premisli o PHILIPSU 32PFL5322, lahko pa na http://www.ceneje.si primerjaš vse živo med sabo.

Osebno menim, da ima tudi LG še kako boljšo varianto za čisto malo več denarja. Poskusi najti kakega z večjim vidnim kotom (naj limitira proti 180), krajšim odzivnim časom (čeprav bo to težko za ta denar) pa KONTRAST naj bo čim višji. Če primerjaš dva modela in ima eden 5000:1 drugi pa 8000:1 in je drugi dražji za 100 EUR, vseeno vzemi drugega. TV kupuješ na dolgi rok, vedno imej to v mislih. Pa čim več HDMI vhodov!

LP

Zgodovina sprememb…

BigFoot ::

Sam si lastim 46" Full HD LCD, razdalja pa je nekje 2,5 do 2,7m in moram priznati da mi TV sploh ni prevelik. Blu-ray filme v 1080p pa z lahkoto (in užitkom) gledam iz tam nekje 1,3m.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

LexLuthor ::

@BigFoot

Kako pa je z običajnim TV signalom na tej razdalji?

BigFoot ::

^ To me je najbolj presenetilo, slika je lepša kot pa na starem ekranu. Prej sem imel Sony Bravia 32V2500, sedaj imam pa Sony Bravia 46V3000 in ne morem verjeti kako lepo izgleda slika.

EDIT: A ja, gledam pa preko klasične antene (signal s Krvavca) in pa preko SIOL TV.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigFoot ()

lucc ::

Doma sem si izrezal 2 kartona velika kot 32" in 37" TV. Nekako sem se odločil za 37". Še enkrat sem šel pogledat po trgovinah. Ugotavljam, da ti kontrasti pri specifikacijah sploh ne odražajo enega realnega podatka. V ComShopu sem gledal en TV (priklopljen na Siol TV), slika se mi je zdela zelo v redu, ena najboljših v primerjavi z drugimi tam, na koncu pa ugotovim, da ima ta TV po specifikacijah kontrast manj kot 1.000 : 1. Po ugotovljenem sem branje specifikacij opustil in se osredotočil izključno na sliko. Tako, izbira je dokončno padla, in sicer LG 37lc51. (http://de.lge.com/products/model/detail.... Včeraj zvečer sem ga pripeljal domov. T2 priklopa še nimam (smo v fazi priklapljanja), pogledal sem samo en DVD, probal sem pa tudi divx. Moram reči, da sem res zelo zadovoljen z nakupom, tako z izbiro velikosti TV-ja, kot tudi s sliko. Ocenjujem, da bi za tako nizko ceno (680 €) težko dobil boljšo alternativo.
Forumovci, hvala vsem za mnenja, nasvete in izkušnje. LP

LexLuthor ::

me veseli, da si dobro kupil. Razlika v slikah v trgovini je pa običajno pogojena z različnimi nastavitvami televizorjev. na vsakem bi se moral malo pograti s svetlostjo, nasičenjem barv, kontrastom in temi zadevami...

grex ::

Jaz imam Samsung 46" FullHD LCD. Gledam iz razdalje 2 m in ni moteče. Gledam pa večinoma le signale 720p in več.
Enkrat so me res oči bolele, ampak sem ugotovil, da je TV napačno nastavljen.

SD signala ne gledam veliko (zato FHD in takšna velikost), imam pa T2 TV. Slika je tle odvisna od kanala, drugač pa je razmeroma slaba, se pa da nastavit, da je znosna. DiscoveryHD pa seveda izgleda zelo dobro, ampak še vedno slabo v primerjavi s 1080p.

Tomson ::

me veseli, da si dobro kupil. Razlika v slikah v trgovini je pa običajno pogojena z različnimi nastavitvami televizorjev. na vsakem bi se moral malo pograti s svetlostjo, nasičenjem barv, kontrastom in temi zadevami...


Pa tudi z različno kvaliteto signala (TV) ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

J3RZ ::

Jaz bi pa vprašal kakšen tv priporočate, pa da ni predrag. Uporabljal bi ga s ps3, in verjetno s T-2 televizijo. Se da dobit kaj kvalitetnega za okoli 500€. Oddaljenost je približno 2.5m.

Tomson ::

Na 2.5m potrebuješ vsaj 37'' idealno pa bi bilo 42''

Za PS3 bi bil boljši LCD, za T-2 televizijo pa plasma.

Od plazem je trenutno best-buy Panasonic, 37'' prejšnje serije pride 700EUR, nova serija pa 900EUR. 42'' je pri nas le nov model ki je 1000EUR, stara zaloga prejšnje serije verjetno okrog 850EUR.

Pri LCDju sta best-buy Sony in Samsung. Cene se gibljejo od 750EUR naprej pri Sonyu in od 800EUR naprej pri Samsungu (za 40'')

Skratka za 500EUR ne dobiš nič pametnega. Raje še malo našparaj pa izberi nekaj od naštetega.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomson ()

Valentin ::

> Raje še malo našparaj pa izberi nekaj od naštetega.

Tako je. Res se ne splača preveč hitet. Televizijo ne kupuješ za leto ali dve...

J3RZ ::

Bom še počaku do avgusta, pa dau potem mal več. A je pri plazmah še problem da se slika zapeče na enkran (naprimer logoti), al je to popravljeno?

Hvala za nasvete.

Tomson ::

Pri prvih 200urah je treba malo pazit, potem pa to ni več problem. Kakšen logo se sicer lahko zapeče tudi kasneje, vendar pri ponovnem prižigu plasme zadeva izgine. Skratka zadeva je rešena ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

september ::

Bom kr kratek, kar zadeva razdaljo gledanja je vse odvisno, prvo od okusa posameznika, drugo kvalitete TV-ja. Meni Panasonicova plazma TX-P50V10e na razdalji 3,5 m ne dela nobenih težav. Pa tudi na 0,5 m se jo da gledati, le z glavo moraš delat...haha. Z razdaljo ne izgubim niti ostrine, niti barv, niti kot gledanja. Sem si prej lastil Pioneerjevega KURO-ta, zadeva čisto ista. Zamenjal zato, ker hotel 50", a žal Pioneerja ni več in vsi modeli so lanski. Tako da Panasonic trenutno dela najboljše plazme. Kar pa zadeva LCD, LCD LED in Plazmo je zadeva takšna. LCD in LCD LED nista v rangu plazme, prihajata počasi. Primer je moj tv. S takšnimi karakteristikami boš dal za LCD neprimerno veš kot za plazmo. Plus tega za zaganjanje Blu-Ray, DVD, PS3 vsaj zame plazma. Je pa odvisno vse od okusa...

masterpsi ::

jaz sem pred 4dnevi prešel iz CRT 50cm na LCD 47" (120cm). Razdalja je 3m in sem se ful sekiral, da ne bo prevelika in mi ni. Prav super je gledat. Punca pravi, da je prevelika. To je stvar posameznika. Najboljše, da v trgovini sprobaš. Znanec ima 50" plazno in jo gleda s 2.5m in tudi pravi, da je super.

LP
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plazma ali LCD televizor? (strani: 1 2 3 4151 152 153 154 )

Oddelek: Kaj kupiti
76961175023 (399394) antonija
»

LCD za dnevno sobo (2,5m oddaljenost) do 600€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5333023 (29831) nendzi
»

37" Full HD ali HD Ready (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6922238 (20143) Yoni
»

Full HD TV (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
942117121 (34108) Kovalchuk
»

HD TV za SD IP TV?

Oddelek: Kaj kupiti
293380 (2825) gregor

Več podobnih tem