» »

LCD za dnevno sobo (2,5m oddaljenost) do 600€

LCD za dnevno sobo (2,5m oddaljenost) do 600€

«
1
2

nejc4321 ::

Lep pozdrav,

zaradi selitve v novo stanovanje bi potreboval malo vaše pomoči. Bolj berem forum,manj so mi jasne stvari. Naj vam na kratko opišem svoj načrt. Nakup LCD televizorja, playstation 3 slim?? ki bo imel funkcijo predvajalnika filmov in iger itd.

- lcd tv: oddaljenost kavč-stena nekje 2m-2,5..
cenovni rang nekje do 600EUR
diagonala vrjetno 81cm (da bo slika ql za gledat)

Tukaj nastopite vi. Zanima me na kaj morem biti pozoren glede na to, da mi vsak tv v katalogu deluje super. Nekaj sem bral o dvb-t dekodirniku,čimvečjem kontrastu in pa da more biti full hd. Ostalo mi je španska vas. N


na papirju se mi predvsem tale dopade: http://www.mimovrste.com/artikel/135015...

toplakd ::

Kupi vsaj 40" ali 42" diagonalo.

BALAST ::

tony10 ::

NE kupuj 40 ali 42" ker bo slaba slika iz 2.5m, preverjeno - sploh kak totaltv al podobn siol šmorn... 32" je vrh glave dovolj velika za tako daljavo, slika je lepša pa še iskat ti ni treba po ekranu.

Ne se ozirat na štrcune, ki jih majo tam raztavljene pa se ti zdi 32" majhn, kajti ko boš domov prnesu bo čist drgač.
To je moje mnenje.
kruha in iger

roCkY ::

Kakor komu paše. Raje imam občasno malo slabšo sliko kot (pre)majhen ekran.

Za 2,5 m nabavi vsaj 46". SD signal se poslavlja... Optimum bi bil 52-55", kar pa znotraj mal povečanega proračuna še ni moč dobiti.

SD slika pa niakor ni tako slaba, da se nebi dalo gledat (razen trenutni Siol mpeg4 prek STB je na meji. Se pa bojda izvaja nadgradnja, ki naj bi zadevo vsaj delno spravila v meje bolj sprejemljivega.). Če postaviš neka strožja merila (primerjaš kak BD na solidnem 46-55" ekranu) je tudi 81" preveliko za kakršenkoli SD.

Če se vam da "lovit" mini napise, imet ekran kot "točko" na obzorju uživajte. Zame je vse kar je bolj oddaljeno kot diagonala * 1,6 predaleč.

kmetek ::

tony10: teb se meša.....imam 2m in 32'' pa mi je absolutno premajhen. Naslednji bo najmanj 40''.

BALAST ::

NE kupuj 40 ali 42" ker bo slaba slika iz 2.5m, preverjeno


Lepo, da nekateri konzervativci še vedno ne morejo prebavit sosedovega 42" Televizorja.

Jaz imam doma projektor z 100" (254cm) diagonale na le 3,5m razdalje. Pa uživam tako v igranju iger kot občasno pogledat kakšen film. Semi-Resnično doživetje garantirano.:D

Le v primerjavo! :))
 100"

100"

toplakd ::

tony10 je izjavil:

Ne se ozirat na štrcune, ki jih majo tam raztavljene pa se ti zdi 32" majhn, kajti ko boš domov prnesu bo čist drgač.


Ja, doma se bo zdel še manjši kot v trgovini :))

kurjač ::

@roCkY
SD signal se poslavlja...
Res je! Ampak nekaj moraš vedet, da stari SD signal resolucije nekje 640x480 se bo samo prepakiral v digtalnega enke resolucije. Prednost tega je le izguba senc in šuma v sliki. Od Tv-ja je odvisno kako bo pretvoril to resolucijo na HD ali fullHD panel. Tukaj plasme z resolucijo 1024x768 (42 col) dominirajo.

nejc4321 ::

hvala za odgovore. Zanima me kako pa je kaj z playstation 3 in lcd zasloni? Ali morem biti na kaj posebej pozoren? Mi lahko kdo potrdi, da na ps3 ne bo mogoče gledanje filmov dvd/dvix ampak samo blu-ray? Ti televizorji mi delajo ogromno sivih las..Toliko izbite in za enega navadnega laika je izbira težka, dejstvo pa je,da se tv ne kupuje za 1-3leta ampak mnogo več.

bond007 ::

Najhuje je, ko ljudje kupujejo nov tv za gledanje iz kakih 2,5-3m in potem kupijo 32" lcd, full hd seveda, pa malo dražjega, da bo le orng...:\ Pa da se prišpara pri elektriki napram plazmi, ki itak kao 3x več žre:\ Sam da se špara, pa naj stane koker če...
Jst sm vzel 50" hd ready plazmo za 400€ (redna cena okoli 600€) in gledam iz 2,5-3,5m in je kak teden bila 8-O , potem pa se človek navadi in ni nič posebnega... Da bi pa vzel 42" ali celo kaj manj, bi mi bilo prekleto žal...

Če pa je problem v slabem tv signalu, potem je treba najprej to porihtat, ne pa zato manjši tv kupovat...

barocco ::

jz mam LG 32" ,pa sem zelo zadovoljen.
meni je osebno všeč tvoja izbira LCD TV

roCkY ::

kurjač je izjavil:

@roCkY
SD signal se poslavlja...
Res je! Ampak nekaj moraš vedet, da stari SD signal resolucije nekje 640x480 se bo samo prepakiral v digtalnega enke resolucije. Prednost tega je le izguba senc in šuma v sliki. Od Tv-ja je odvisno kako bo pretvoril to resolucijo na HD ali fullHD panel. Tukaj plasme z resolucijo 1024x768 (42 col) dominirajo.

Namesto senc pa v digitalni signal pridejo artifekti zaradi kodiranja. Te pa je treba čimbolj odpraviti.

SD analogen sprejem je pri meni zgodovina od prvih dni Siol IPTV.

Resolucija SD IPTV je 576*720.

TV-ji večinoma relativno slabo upscalajo digitalne oz. analogne signale. Priklop STB prek SCART-a ali HDMI. Upscaling veliko bolje opravi PC ali druga naprava. Siol bojda z zadnjo nadgradnjo to prenaša na STB (sam še nimam ndgrajeno).
Sam prikaz slike na plasmi je sicer popolnoma OK a plasma je problematična glede porabe in je neprimerna za uporabo s PC, ki ga uporabljam tudi za prikaz IP TV slike. resolucije nižje od 1080 pa so za PC praktično neuporabne.

Če se ekran rabi le za SD TV je to kar praviš morda res trenutno optimum. A HD bo moral tak ekran pretvarjat neglede na to ali bo 720 ali 1080 vrstični.

clancy ::

Za to razdaljo res rabiš vsaj 40" ali 42" diagonalo. Samo težava je v tem, da za 600EUR ne dobiš pametnega LCD-ja z zadovoljivo kvalitete slike. Tudi full hd ti pri tej razdalji in diagonali ne pride do izraza. Za to razdaljo rabiš vsaj 50" diagonalo, da boš videl razliko med FHD in HD Ready.
Zato ti priporočam Panasonicovo 42X20E plazmo, ki je itak best buy za ta denar.
http://www.bigbang.si/slika/tv-sprejemn...

nejc4321 ::

torej ni drastične razlike med hd ready in full hd? Zanima me kako je z tem burnom pri plazmah prav zaradi konzol (ps3)?

kurjač ::

Pri Panasonicu ni burna, ker TV zazna mirujočo sliko in po cca 5-ih minutah nekoliko zatemni sliko. Če misliš uporabljat PC na plazmi z resolucijo 1024x768 si rajši nabavi LCD. Več o modelu X20E

darkolord ::

Edit: [eh nevermind, ne da se mi]

Najboljš je jet v trgovino in pogledat dejansko razliko - side by side. Tkole prek neta je vsakmu lahko filozofirat.

Zgodovina sprememb…

Mitja358 ::

Jaz mam razdaljo gledanja 2.5m in se odločam med 37", 40" in 42" LED LCD-jem. 37" je optimalen za to razdaljo, ampak pravite, da raje večjega.

neki4 ::

Za to razdalje raje 46", 52", 55". Če ne gre , pač 42".

darkolord ::

A zdej že 55" :))

Za kakšne razdalje je pa pol 37" primeren? 10cm, 15cm?

Mitja358 ::

V omarico gre največ 37", če pa bo na robu pa gre 42" tudi.

bond007 ::

" Viewing Distance!

Definition - distance from where you usually sit while watching TV to the actual proposed location of the TV to be purchased.

This is where the “rule of two” comes into play. If you are sitting 100” (8.3 ft) from where your TV is supposed to live, then you should be purchasing a 50” television (or as close to 50” that you can get because LCDs do not come in 50”, they come in the 52” size). The rule of two is whatever size you plan on getting, you should double that measurement and that is your viewing distance. Obviously, it makes no sense to get a 60” TV when you are just sitting 4 feet away, if could be a strain on your watching experience. "

Torej za 2,5m je priporočen tv z 1,25m (cca 50") diagonale. 37" je tam za gledanje iz 1,8m :)

roCkY ::

Morda spet čas za karkulator:

http://myhometheater.homestead.com/view...

Sam definitivno kupujem 60" najverjetneje še v tem letu za razdaljo cca. 2,5m. Sedanji 46" je absolutno premajhen. Pa ne zaradi tega karkulatorja ampak ker oči tako zahtevajo.

TOP ::

JAo mam razdaljo 3m pa mi je 40 dovolj ti pa 60,sam da ne boš pri nogometni tekmi tekel za njimi z očmi:)):))

roCkY ::

U to pa 100,0 % ne.
Ne gledam nogometa;).

mtosev ::

mi gledamo 32col na ~3.2m pa je komaj zadosti:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

neki4 ::

Mitja358 je izjavil:

V omarico gre največ 37", če pa bo na robu pa gre 42" tudi.


rešitev je tudi, da pač porežeš stranice od omar z vbodno žago tako da bodo omarce nižje in pridobiš prostor. Pa lahko čist dobro izpade.

roCkY ::

Nekatero LED LCD ekrani zadnje generacije so sedaj skoraj enako veliki kot malce starejši za "eno mero" večji. Robov skoraj ni več.

Karen ::

Američani že vedo zakaj imajo pregovor: "Big is beautiful".
Čim večjega ki ga dobiš za svoj budget vzemi, po dveh tednih gledanja ni še nihče ki ga poznam in je kupil nov TV rekel da je prevelik (dvomim da boš ti izjema).

TOP ::

Seveda ne,ker Slovence nas je sram tole priznati in znamo hvaliti če je dober ali pa ne.

blze ::

se strinjam s @TOP-am:)

jaz mam 32" na 2,3m ( sem pravkar izmeril ) in je več kot dovolj za gledat. tako da ne govort neumnosti da treba kupevat ne vem kake ekrane :D
uživejte
blze

Yoni ::

32" je za tako razdaljo premalo...

blze ::

no pa utemelji prosim zakaj je premalo?
uživejte
blze

neki4 ::

za tistih 32" je lahko tudi en navadn 72cm tv.

Wox ::

Izbira teveja je čist subjektivne narave. Eni vidijo kar drugi ne vidijo, spet tretji vidijo drugače kot prvi vidijo itd. Raznorazna priporočila o velikosti zaslona se seveda s časoma - s prihajanjem večjih zaslonov na tržišče spreminjajo na več, ker pač folku hočejo prodat svoj XXXL produkt in potrošnika prepričat, da ima malega. Osebno dajem velikim zaslonom prednost, saj gledalca vzpodbuja, da razmiga vsaj nekaj celic, ki se nahajajo v vratnih mišicah, če že ostale stagnirajo.

St235 ::

Jaz imam tv stran preibližno 2,5m in mam 42". Velikost mi je sprejemljiva, ne bi se branil večje, manjše pa vsekakor. Upoštevat moraš, da so novi zasloni v drugačnem razmerju kot so bili katodniki in šele pri 40" doseže višino ekrana enako kot pri klasični 81cm televiziji. Full HD je zanimiva opcija samo pri televizorjih 42"+ in pod pogojem, da boš gledal vsebine ki so v 1080p. Igre na PS3 so 720p, ravno tako 720p ne bo tega presegel televizijski signal pa da ne vem kakšno digitalno televiziju uvedejo. Druga zgodba pa so bluray diski in njihove varnostne kopije (*.mkv). Moj nasvet bi bil, da kupiš večjo televizijo pred full HD in podobnimi funkijami.

Standardi o katerih govorijo v prejšnjih postih (50" na 2,5 metra) so standardi, ki se uporabljajo za kino (THX) in pomenijo optimalen vidni kot na določeno razdaljo. Meni osebno je ta vidni kot malenkost prevelik, sploh pri vsakodnevnem gledanju in igranju. Druga zgodba so filmi.

Playstation 3 ima bluray pogon, ki JE seveda združljiv nazaj tako, da predvaja tudi DVDje in CDje. RAvno tako zna PS3 predvajat *.avi z dvdjev kot tudi z usb ključka ali usb diska. Playstation 3 podpira tudi streaming, kar pomeni da vsebine predvaja neposredno z računalnika po mrežni povezavi.

LP

kreki ::

Po priporočilih proizvajalcev je takole:

32" ali 81,28cm x 2,8 = 2,28m optimalno
37" ali 93,98cm x 2,8 = 2,63m optimalno
40" ali 101,6cm x 2,8 = 2,84m optimalno
42" ali 106,7cm x 2,8 = 2,98m optimalno
46" ali 116,8cm x 2,8 = 3,27m optimalno

In seveda to je za Full HD da ne bo pomote.
Priklopljen na šštrom.

roCkY ::

vir?

St235 ::

Na teh razdaljah razlike med full HD (1080p)in HD ready (720p) praktično ne bo možno videt. Aja, prej nisem omenil, vedno poglej dejansko ločljivost TVja ker oznake True HD, HD ready, Full HD znajo bit mal zavajajoče. Načeloma Full HD pomeni polno 1080p ločljivost HD ready pa da gre za 720p.

Tukaj je cela dizertacija na to temo:
http://forum.ecoustics.com/bbs/messages...
Vključno z tabelo, ki prikazuje optimalno razdaljo gledanja glede na to, kdaj še razločiš posamezne piksle.
Če primerjamo 42" televizijo vidimo da pri resluciji 720p vidimo posamezne piksle do razdalje 2.2 metra, pri 1080p pa do razdalje 1.7 metra. Nakup televizije full HD bi se torej splačal če je razdalja med 1.7m in 2.2m saj je v tej razdalji možno videt razliko mer 720p in 1080p. Če je razdalja večja od 2.2 potem pa pri tej dimenziji razlika med resolucijama ni vidna.

Glede na razdaljo, ki si jo napisal se mi zdi, da si ravno v tem področju in, da boš od full HD dejansko nekaj imel, če seveda boš imel ustrezne vsebine.

kreki ::

Vir:
Philips, Sony, LG, Samsung
Priklopljen na šštrom.

kreki ::

Priklopljen na šštrom.

St235 ::

To je meni marketinška fora. Ko sem kupoval LCD sem mel dva 42" na razdalji točno 3m in da se ubijem nisem videl razlike med 720p in 1080p. Tok, da 3m je optimalna razdalja kvečjemu za 720p. Pa še to ni moč utemeljit z nobenim od kino standardov, ki se večinoma uporabljajo (kot gledanja).

St235 ::

V tem linku ki si ga omenil imajo na 11 strani idealno razdaljo definirano kot 3x diagonala, kar za 42" pomeni 3,21m kar je že mal smešno. Tolk smo mel katodno televizijo z 50Hz osveževanjem in prepleteno sliko, ne LCD televizije.

neki4 ::

za full hd je 60" na 3 metre glih za glih.

nejc4321 ::

lep pozdrav,

vidim, da se je debata kar razživela. Danes sem cel dan preživel v trgovinah in gledal takšne in podobne variante, ki bi mi ustrezale. S seboj sem vzel mamo, ker moram gledati tudi, kaj bo ustrezalo njej (gre se namreč za dnevno sobo itd.). Moram reči, da se mi je po približno 15min gledanja televizij zazdelo, da je 81cm diagonala povsem dovolj. Gledal sem jo iz razdalje, ki jo imamo tudi doma. Nikoli nisem bil preveliki fan tvjev, kar pomeni, da pred njim ne preživim veliko časa. Najbolj sta se mi vtisnila v spomin tale modela:

http://www.mimovrste.com/artikel/135013...

in

http://www.mimovrste.com/artikel/135013...


in še za konec eno čist začetniško vprašanje: ali je mogoče na lcd tv priklopiti zvočnike za boljši zvok? nebi imel hišnega kina, ker za predvajanje videov bom imel ps3! ali pa varianta zvočniki-ps3?

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejc4321 ()

Yoni ::

kreki je izjavil:

Po priporočilih proizvajalcev je takole:

32" ali 81,28cm x 2,8 = 2,28m optimalno
37" ali 93,98cm x 2,8 = 2,63m optimalno
40" ali 101,6cm x 2,8 = 2,84m optimalno
42" ali 106,7cm x 2,8 = 2,98m optimalno
46" ali 116,8cm x 2,8 = 3,27m optimalno

In seveda to je za Full HD da ne bo pomote.


Ja pa kaj še. Pri 32" in 2,28m oddaljenosti je že prav vseeno ali gledaš FullHD ali pa SD signal... Če hočeš gledat na takem ekranu FullHD moraš bit 1,5m stran maksimalno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yoni ()

5pellfire ::

Da se priključim v temo; kupujem 32" TV (večjega zaslona ne spravim v omarico
zato drugih dimenzij ne omenjajte). Gledal pa sem predvsem 2 TV-ja ...katerega
bi vi priporočili (po možnosti utemeljitev zakaj), budget pa je max 500EUR

GRUNDIG VISION9 32-9970

LG 32LH3000

5pellfire ::

Vsekakor LG 32LH3000.


Zakaj vsekakor?

St235 ::

Zvočniki zraven PS3 in televizije. Načeloma inš možna dva sistema. 5.1 surround ali 2.1. Čee ti soba to omogoča je 5.1 vsekakor odlično doživetje. Doda tako filmom kot igram na PS3 popolnoma novo dimenzijo. Kako to doseči pa imaš dve možnosti. Ena je komplet zvočnikov z ugrajenim ojačevalcem kakršne ponavadi prodajajo kot zvočnike za računalnik.
Tole je primer vrhunskih Logitechvih zvočnikov:
http://www.mimovrste.com/artikel/114034...
PA še primer občutno cenejše alternative (tudi občutno manj kvalitetne):
http://www.mimovrste.com/artikel/114033...

Druga možnost so takile kompleti, ki so po mojem za dnevnosobo boljša izbira:
http://www.mimovrste.com/artikel/170003...

Tak komplet si lahko sestaviš tudi sam, tkoa da kupiš ločeno zvočnike in ojačevalec. Tak sistem ima prednost v tem, da je bolje nadagradljiv in pvoezljiv. Ta tak ojačevalec lahko priklopiš praktično vse kar ti srfce poželi. Bistveno je da veš, da televizijo boš povezal z stereo RCA priključi, Playstation 3 pa z optičnim kablom.

Če išče cenejšo varianto pa poglej za sistemi 2.1 vendar dvomim, da je vredno invetirat to, boljše počakat pol leta in našparat za 5.1 sistem. Navsezadnje praktično vse igre za ps3 podpirajo 5.1, kot tudi veliko število *.avi in seveda vsi DVD/Bluray-ji

kmetek ::

drugi teden dobimo novo C serijo SAMSUNGOV.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako velik TV sprejemnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5334092 (29690) popster
»

37" Full HD ali HD Ready (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6922266 (20171) Yoni
»

Full HD TV (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
942117291 (34278) Kovalchuk

HD ready ali full HD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6114293 (9669) Akssi
»

42palcev in hd ready

Oddelek: Zvok in slika
122242 (1920) KoMar-

Več podobnih tem