» »

Windows Vista ali Windows XP

Windows Vista ali Windows XP

«
1
2

dunda ::

V naslednjih dneh bom dobil novo gajbo (cenovni rang med 600 in 700 evri). Kateri OS predlagate? Oba imam na voljo legalno, od programov pa bom največ uporabljal Office 2007 (Word, Outlook, Excel), Firefox in Photoshop.

Tr0n ::

Mnja, v bistvu je vseeno. Ce bos poganjal samo omenjene programe, potem je XP cisto cool.

michel ::

Visto. Že lep čas je zunaj in je veliko boljša od XPjev.
Glede na to da imaš novi sistem ti sploh ni kaj razmišljat.

overman ::

Vsekakor xp. Pri racunalniku za 700 eu bo razlika v hitrosti precej opazna, predvsem zaradi pomnilika. Ob uporabi PS ti ga lahko na visti kar hitro zmanjka. Sam sem pred kratkim nabavil laptop z ze namesceno visto bussines (hp 6510b, 2Gb, 2x2ghz,e tc.) in sem po enomesecni uporabi presaltal nazaj na xp.

kixs ::

Ce bos samo to uporabljal, potem si kar Visto umisli. Pocasi bomo itak vsi presaltali na njo. Trenutno bos pa malo pred casom, vendar te vsaj z XPji cas ne bo povozil ;)

V sluzbi od julija uporabljam Visto in nimam nobenih tezav niti problemov.

Doma imam se vedno samo XP. Visto sem instaliral ene 3x in vedno je zdrzala le 1 dan. 8-O Upam, da se s kaksnim SP1 popravijo zadeve, ki me motijo 8-)

McMallar ::

V službi sem imel Visto 1 mesec, potem je letela dol. Enako doma.

Je še vedno preveč stvari, ki me motijo... Moj glas gre XP-jem.

Apple ::

Glas za XP.
LP, Apple

dunda ::

Zanimivo, da vas toliko glasuje za XP :D

S čim pa ste pravzaprav imeli težave pri Visti? Nekompatibilnost strojne opreme? Ščurki v programju?

McMallar ::

Windows Explorer - ni gumba UP dir
Ni Messenger servisa
Ni Run As... opcije
Skripte, ki so bile napisane in delujejo OK pod XP-ji na Visti ne,...

itd...

Nič kritičnega, za domačo uporabo. Za službene namene pa je nesprejemljivo.

Doma pa je letela dol ker: Blitzkrieg ni delal :8)

opeter ::

Hmm... recimo če boš uporabljal Photoshop in sicer CS3 je bolj priporočljiva Vista.
Zakaj? Ker nekako bolj namazano teče pod Visto, plus še to, da lahko vklopiš hardversko pospeševanje znotraj Photoshopa!!! :)

Spc ::

Definitivno XP Visto vrži v smetnjak.
:)
 

michel ::

Hey, zakaj bi dajal gor XP, dej rajš Windows 2000Pro, pol bo stvar res letela.
Še sploh pa če boš uporabljal Word, Excel, Outlook in Firefox.


:\ :\ :\ :\

'FireSTORM' ::

Dobra ideja...
Ker dovolj je, efekti so pa itak crap.
Those penguins.... They sure aint normal....

OldSkul ::

Imel Visto nekaj mesecev, zdaj mam XPje. Končno lahko spet normalno delujem na PCju.

Mobidick ::

Imel Visto na starem kompu z 1 GB rama in Athlonom 3200+. Delala je zelo obupno, predvsem zaradi pomnilnika. Nikakor nisem mogel imeti več programov hkrati odprtih (vsak dan sem dobival blagi popizditis :D). V tem času je ram zelo poceni, tako da upam, da ga imaš vsaj 2GB v tej novi mašini, glede na to, da pravkar gledam bofov katalog, kjer imajo mašino za 549€ z 2GB rama. Če ja, potem vsekakor Visto. Meni zdaj na novi mašini, sicer z 4 GB pomnilnika, deluje odlično.

/edit:typo
The future is digital!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mobidick ()

šernk ::

pa kaj vsi tko govorite čez visto. po vsem kar sem prebral v pol leta o visti se mi je niti sprobat ne da:D ne vem če sem videl povedanih že 5 lastnosti ki bi me prepričale da je boljša od XPjev. po mojih prvotnih načrtih bi moral biti sedaj čas za visto, tako bo pa še ta vikend verjetno frišna namestitev XPjev (zaradi pač raznih smeti ki sem jih inštaliral). z visto bom pa še počakal vsaj še pol leta
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

'FireSTORM' ::

Za moje pojme Vista ne ponuja neke must have tehnologije. Razen če nameravaš strmet pol dneva v te oh in spljoh efekte in aero.
Igračarji ne me raztrgat zaradi DX10, ker to zame ni pomembno in ni must-have.
Those penguins.... They sure aint normal....

Roadkill ::

Visto bo/je doletu ME efekt. Mogoče lahko pričakujemo XP Second Edition. :))

Drugač pa Windows 7 "napovedujejo" že za 2010. :)
Ü

;-) ::

to je "ŽE" ?

šernk ::

FireSTORM napisal si tri reči, in le DX10 je recimo tisto kar bi lahko bil razlog za visto vendar pa me vizualnost ne briga kaj preveč

ja napovedan in izdan bo???
sicer pa v ME efektu sem tud sam bil udeležen (manj stabilnega sitema še nisem videl, za vsak k... se je sesu)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

bluefish ::

pravzaprav bo za office dovolj že win 2000 oz. kaj podobnega. Samo zaradi vizualnih efektov pa viste ne bi nameščal. Raje uporabi XP.

Sicer pa sam ostajam na XP vsaj do izida SP3 za njih.

dunda ::

Hvala - vidim, da večina priporoča kar XP. Sam nikoli nisem bil navdušen nad raznimi efekti in jih imam tudi v XPjih vse izključene. Nova gajba sicer ima 2 GB RAMa, vendar ... bomo videli.

Tr0n ::

V tem primeru go for Vista.

gregor3000 ::

Ravno v tem primeru ne iti na Visto.

Če so nas kaj naučili pri Micro$oftu potem je to da se bo potrebni RAM za normalno delovanje povečal 2x po prvem SP.

Windows XP so čisto v redu. Vista je problematična, ker nima kompatibilnosti za nazaj. p avsakih 15 minut se povežena Microsoft in poroča o tem kaj delaš, česa nimaš in kaj imaš pa ni legalno :-)

no ima pa tudi nekaj dobrih stvari. a osebno bi vseeno ostal pri WinXp. vsaj zaenkrat dokler ne porihtajo nekaterih stvari pri Visti...

opeter ::

S tremi, štirimi ali več GB RAMa Vista poleti (sploh 64-bitna z 8 GB-i).

Snegec ::

Sam z Visto nimam prav nobenih problemov.

Če misliš itak samo imeti računalnik kot obtežilnik za papir oz. tipkarski stroj, pojdi v korak s časom in namesti Visto. Ravno tako so vse tiste funkcije požrešnosti nastavljive - kdo pa pravi, da mora računalnik vstati, ti postlati posteljo in ti skuhati kavo, ko ga prižgeš.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Avby ::

Windows XP.

Spc ::

Vista je še vedno v močni beta fazi kajti dosti stvari še ne deluje tako kot bi moglo in za tekoče poganjanje rabiš za 20x boljši računalnik kot za XPje - to pomeni, da ti xpji delajo 20x hitreje na istem računalniku in posledično za neko stvar porabiš 20x majn časa.

Kaj se pa tiče DX10 špilov pa špila pač nebom špilal če nebodo naredili DX 9.0c verzije špila oz. če je špil res tako hudi in oh in ah si rajši na testni disk inštaliram visto prešpilam špil do konca in spet vtaknem nazaj stari disk z Windows Server 2003.

:)
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Snegec ::

Vista je še vedno v močni beta fazi kajti dosti stvari še ne deluje tako kot bi moglo in za tekoče poganjanje rabiš za 20x boljši računalnik kot za XPje


Daj ne nakladaj.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

opeter ::

Se strinjam s Snegecom.
Visto aktivno uporabljam vsak dan, tako doma kot v službi in to že več kot pol leta. Dnevno obrnem nekaj gigabajtov slikovnega materiala in to brez problemov.

TilenS ::

Vista sux. Ma nimam volje se zezat cel dan iz nekim osnovnim stvarem kot je instalacija določenih driverjev, nekateri programi za xp ne delajo na visti,... v glavnem moj glas gre za XP pa neglede na količino ramov pač bojo še toliko hitreje delovali z 4GB rama :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()

Venex08 ::

Windows XP, z novo ZUNE themo je zlo OK ......

:) 8-)

MadMicka ::

Dejansko je težko razumeti, zakaj kupiti nov operacijski sistem in se potem zajebavati z razno raznimi driverji. Jaz sem pač vzel Visto, ker sem kupoval nov računalnik. Da pa bi na starega namešča nov operacijski sistem, to pa je po domače povedano bolano :)

c00L3r ::

Do izida SP1 za Visto raje uporabljaj XP-e. Po SP1, pa bomo videli, Vista da ali ne? Jaz sem jo uporabljal 5 mesecev na prenosniku. Saj večina stvari dela in je lepa, pa par stvari ima, ki jih malo pogrešam na XP. Pa vendar je preveč požrešna in določene stvari povzročajo težave.

Veron ::

Imam Visto že od lanskega decembra, nobenih problemov

gfighter ::

Če ti je računalnik prehiter, potem je Vista edina izbira...

Šalo na stran, če nimaš res nujnega razloga za prehod, ostani na XPjih. Visto uporabljam na službeni mašini in me daleč najbolj moti za moje pojme porazna odzivnost GUIja. In to nikakor ne na slabi mašini (2Gb, E6600, 2x500Gb RAID1, 7600GT). Predvsem mi je nedoumljivo to, kako lahko nek zastonjkarski Ubuntu na povprečnem laptopu z integrirano grafično in 1Gb rama ter z naloženim Fusionom naravnost leti pa še izgleda dobro, sistem za 200€ pa se na dvakrat močnejši mašini včasih komaj vleče. Privzeto konstantno šarjenje po disku prav tako ne pripomore ravno k hitrosti. No, pa da ne bom samo pljuval, Vista seveda ni tako zelo porazna, le nobenih omembe vrednih novosti nima s katerimi bi upravičila svojo požrešnost. Njen čas vsekakor še pride, ampak v vsakem primeru boš lahko čez kako leto za male pare dodal še 2Gb rama in bo letela tako kot mora. Zaenkrat pa XPji FTW...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

mauzer ::

Mislim vsi govorite kako je vista DOSTIII bolj počasna pa pojma nimate. Nevem kje vi specialisti opazite te neznanske počasnosti viste proti Xp. Jaz sem proklopil na visto pred dobrim mesecem (iz Xp-jev), res je da sem moral iz prej 1GB nadgradit na 2GB rama ampak glede hitrosti zdaj nimam kaj rečt.

Zadeva deluje normalno ne občutim nobene počasnosti glede na XP. Ravno nasprotno, dosti uporabljam photoshop, dreamweaver, flash in office programe in pri zagonu vseh teh programov opažam hitrejši zagon teh programov kot na xp-jih. Za igračkanje nisem ravno, tako da glede teh hitrosti nimam kaj povedati.

Prav tako ni bilo nobenih problemov z kompatibilnostjo z napravami razen edino z enim skenerjem ki je star zdaj že krepkih 8 let in pač za njega ni driverjev, ampak ga ne pogrešam, ker sem ga mogoče rabil 20x odkar ga imam :)

PS: ne verjet vsemu kaj preberete na forumih, ko pljuvajo čez tisto in ono ali pretirano hvalijo. Sprobajte sami in se odločite kaj vam ustreza. Z instalacijo sistema sploh ni tolko dela, pa še dual boot omogoča tako da če imate naložene XP lakho zraven daste Visto in vidite razliko...
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mauzer ()

Tr0n ::

V bistvu je GUI dosti bolj odzivnejsi, ker je 3D pospesen. Ne vem, kje vi vidite bolj pocasno odzivnost. :)

McMallar ::

@mauzer: res, vista je hitrejša, samo sem moral preklopiti iz single na quad core, grafiko iz GF MX2 na 8800GTXSHW ali karkoli pač že je, ram nadgraditi na 4GB, disk SAS z 10.000 obrati,....

določene stvari delajo hitreje, priznam. Ne delajo pa mi stvari, ki jih v službi potrebujem. Kaj in katere pa sem že napisal.

gregor3000 ::

In seveda ne pozabimo omeniti da niso vse Viste enake.

Home Basic in home Premium se kar precej razlikujeta tako v sredstvih, kot v tem kar lahko naredita...

Zorro ::

Jaz tudi dam pozitiven glas Visti. Na prenosniku sem imel XP-je in nenehno se mi je dogajal BSOD. Ponovna nameščanja in menjave gonilnikov (od starih do najnovejših) niso pomagala, no in potem sem izkoristil priložnost, ki jo je ponujal proizvajalec prenosnika, da za dokaj ugodno ceno naročim upgrade Viste (32-bit). Sedaj, odkar je nameščena Vista, nisem imel niti ene težave s stabilnostjo sistema. Dokler sem imel vklopljen Aero vmesnik je bil prenosnik kar opazno počasnejši v primerjavi z XP-instalacijo, kar je bilo za pričakovati glede na njegovo strojno opremo, po izklopu Aera pa ta razlika ni več tako očitna.
Nakup Viste je bila zame odločitev, ki me je rešila res velikih muk. S časoma sem se na Visto tako navadil, da sem se odločil, da jo nabavim še za PC. Na PC imam dualbooting (XP in Vista) in večinoma sem na Visti. Vsaj zame je podpora strojni opremi preko update-a res pohvalna. To pa trdim na podlagi izkušnje z gonilniki za PCI IDE kartico, kjer so na proizvajalčevi zadnji iz 2006, ki niso kompatibilni z Visto, čeprav sami navajajo nasprotno:\ . Celo email sem jim poslal, da mi odgovorijo ali nameravajo v bližnji prihodnosti kaj ukreniti okrog podpore za Visto, pa se mi niso niti oglasili:\. K sreči Microsoft ni počival in sam stvar rešil z avgustovsko posodobitvijo8-), na straneh proizvajalca kartice pa še vedno nič!
Situacija je taka, da je Vista nova, zato se bo v bodoče čedalje več namenjalo njeni podpori in izboljšavam kot pa XP-jem, zato je vsaj z mojega gledišča logično, da se pri nakupu novega sistema, da prednost Visti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

gfighter ::

Mauzer: Mislim vsi govorite kako je vista DOSTIII bolj počasna pa pojma nimate.

Ne obsojaj kar takole vsepovprek da nekdo nima pojma. Me poznaš in veš, s čim se ukvarjam? Ne? Smo mogoče ovce skup pasli al kaj? Moje izkušnje so pač takšne kot so, dopuščam da so tvoje pač drugačne. Ampak dejstvo, da še sam praviš, da si dokupil RAM prav zaradi Viste, govori samo zase.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Snegec ::

Aja.. jest bom dodal samo še to, da uporabljam Visto Ultimate 64bit. Ne vem kako laufata Home Basic in Premium, ker se mi ni dalo ukvarjat z stvarmi, katere bi morda lahko rabil. Ultimate ima pač vse kar rabim in kar ne rabim.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

michel ::

zato je vsaj z mojega gledišča logično, da se pri nakupu novega sistema, da prednost Visti.

Se strinjam z Zorrotom. Pa ja ne boste nekomu, ki kupuje nov računalnik, rekl naj kupi stari OS. Vem da ste vsi zadovoljni z XPji, samo pri Microsoftu niso. In roko na srce, koliko dolgo pa mislite da se bodo oni še z XP-ji ukvarjali. Uradno še nekaj časa že, pa dejansko?!

Sam imam Ultimate verzijo, in sem zelo zadovoljen:) . Priporočam.

šernk ::

Vem da ste vsi zadovoljni z XPji, samo pri Microsoftu niso. In roko na srce, koliko dolgo pa mislite da se bodo oni še z XP-ji ukvarjali. Uradno še nekaj časa že, pa dejansko?!

koliko od nas nas je pa popolnoma zadovolnih z microsoftom?? podporo pa znajo imet za XPje še kar dolgo časa. predvsem glede na to koliko jih je že zamenjalo na nov sistem. precej majhen odstotek pomoje. dobro se jim prodaja le zaradi rastočega trga in dobesednega vsiljevanja viste. veliko so stavili predvsem na izgled viste in seveda pri vseh ki kaj vejo o računalniku (in jih ne zanima kako izgleda namizje) dobesedno pogoreli
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

tomaz- ::

zadovoljen z visto, lepo teče...

McMallar ::

XP-ji bodo podprti še kar lep čas. Ne poznam resne firme, katera bi v svoje okolje že resno vpeljevala Visto. Dokler bodo velika podjetja še na XP-jih, jih bo supportiral tudi M$.

trnvpeti ::

acer jih je stisnil za XP, dell jih je
IBM/Lenovo jih je ven vrgel z olimpijskih zaradi nestabilnosti
podaljsali so podporo za XP
folk mora kupit visto z novo opremo, pa grejo potem nazaj na XP
nihce vec ne govori o visti, samo se o leopardu , ubuntu in windows 7, ki menda prihaja in bo menda pometla z drugimi OS
toliko o superiornosti viste :)

bluefish ::

+1 na to.

ffka ::

je res pri visti problem če imaš gor naložene fake programe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista ali Xp? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
16612369 (8601) Icematxyz
»

Neutrudni Windows XP (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
39730743 (16477) oldguy
»

Xp ali Vista? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15810329 (6799) ___
»

Microsoft pripravlja SP1 za Visto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13411672 (7394) Tr0n
»

Firefox gor, Vista dol (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
20221459 (13784) MrStein

Več podobnih tem