» »

Absurd novih tvjev

Absurd novih tvjev

damirez ::

Kot kar nekaj osebkov med vami sem tudi jaz lastnik lcd televizije in ob uporabi le te sem naletel na toliko nepravilnosti, da se mi že vse skupaj zdi že prav absurdno.
No pa da začnem.
Najprej sem si v službi ogledoval 42" inčno pioneerjevo plazmo, in kar vidim je da ko sliko zmanjšaš na 4:3 format le ta naredi dva roba na levi in desno strani, logično ne. Televizija je črna robova sta pa SIVA ja SIVA, si morte mislit kako grdo to zgleda, sicer tega nisem opazil na drugih tvjih ampak vseeno, če da človek 2k € za TV je to res nepotrebno. Mislim ta inžinjer al kar koli že je bil pr men takoj fired.
No bolj podrobno raziskovanje LCDtvja se je začelo ko sem kupil svoj TV.

1.) Katastrofalna stvar izhod za slušalke, namreč ko vštekam slušalke se zvoćniki od TVja sploh ne ugasnejo ampak kr špilajo WTF??? Kaj je potem poanta slušalk?
2.) Nepravilnosti na antenskem signalu so 10x bolj vidne kot na običnem TVju
3.) Prižgem slo1 in en film posnet v 16:9 formatu in rečem YAY, dam zoom da izkoristim vse potenciale 16:9 formata nakar ugotovim, da so podnapisi v območju črnine in da jih ne vidim.
4.) Tv ima 1366x768 resolucijo katere ni zmožen prikazati največ 1360x768 nekatri tudi to ne. Grafične ne morje iztisnit zato ker 1366 ni deljivo z 8 WTF??? Nekatri drugi tvji imajo pixelmaping 1:1 tako da ti na vsaki strani odreže po 3 vrstice da imaš nativno resolucijo. Zakaj preprosto ne izdeljuhje 1280x720 panelov, veliko bolj prijazno za uporabnika.
5.) 720p sploh ni tolk huda slika ni glih razorsharp v primerjavi z 1080p
6.) Nekatere televizije oddajajo zako cheap sliko da zoomiran posnetek v 16:9 se lahko primerja z youtube posnetkom. To se nanaša na točko 2, da so napake veliko bolj vidne.

Moj TVje philips 7322, ki naj bi imel veli bistveno bolši antenski signal od ostalih zarad pixel plus 3, moj tv ponudnik je T2. Večina problemov je prisotna na vseh tvjih.
Jest mislim, da se edino splača kupit 1080p tvvje če že kupujete. Ampak spet kakšen bo izkoristek je pa druga stvar.

kixs ::

Nic novega :P

damirez ::

Verjamem, ker eni mate najbrž že TVje par let. Ampak da nikjer nisem zasledil o tem, da se takih tvjev za 1x še ne splača kupit. Zakaj si ne upamo priznat, da imamo tv samo zato, ker ql zgleda in 1x na teden pogledamo film z užitkom.

kixs ::

Vsak ma svoj fetish in zame je dovolj TV tuner in 21" CRT, da pogledam kaksna porocila pa morda kdaj kak film.

So pa ti LCD-ji in plazme cisto OK, ce gledas DVD filme in cez cas HD. Tu se sele pozna prednost.

Problem LCD-jev je pa v cistosti slike, saj, ce nimas dobrega signala dobis velika popacenja! Navaden TV pa malo zablura sliko ;)

Icematxyz ::

Pač trend dan danes je da se prodajajo tehnologije ki nimajo ustreznega "supporta".

Se pravi kupuješ tehnologijo ki je tako redka da imaš zelo omejene možnosti potem pri praktični uporabi. Čez par let ko bo pa support dovolj dober bo pa že spet tehnologija prehitevala dejansko stanje ta kos opreme pa bo že zastarel.

Torej proizvajalci zaradi konkurence prodajajejo mačka v žaklju oglašujejo pa ga kot nekaj kar je logično da boš kupil saj živimo v 21 stoletju in čudno da še tega nimaš doma.

Doma pa sledi razočaranje. Sam ose navadiš in tudi ti se boš pač navadil omejitev in bo ti čez čas to majn moteče. Je pa nateg definitivno to če ne direkten pa takšen bolj da lahko samo z roko zamahneš in rečeš brezveze se obremenjevati.

Zgodovina sprememb…

Matev ::

Katastrofalna stvar izhod za slušalke, namreč ko vštekam slušalke se zvoćniki od TVja sploh ne ugasnejo ampak kr špilajo


skoraj ne verjamem da se jih ne da izključiti

KandazaR ::

Zato pa je še vedno po mojem mnenju best buy en klasičen crt 72 cm (npr philipsov za 500€) in pa projektorja za gledanje filmov, nogometnih tekem, formule 1,... Z njim zlahka dosežeš 2 m diagonale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Mr.B ::

Ne prodajajo mačka v žaklju, ampak je potrošnik tup tup. Ampak ima doma LCD/Plazma televizor pa se tepe po prsih…

Je pa potrebno vedeti da je v USA HD že standard nekaj časa, in tam je uporabno, Evropa je pa sekundarni trg tudi za elektroniko, tako da sem prileti veš škart.
No pri nas pa dodajo zraven še 20 do 40% dodatno ceno gor, potem pa je cena tudi zanimiva…
Do leta 2012 mor Slovenija implementirati digitalno TV, do takrat je praktično razbacivanje z denarjem.

720p zgleda v akcijah lepša kot 1080i, razen če si omisliš LCD ki stane najmanj 2k€, ki pa imajo 1080p podporo. Glede nato, da ne gledam TV-ja "praktično nič", je zame nakup televizije metanje denarja. Raje si omislim dober LCD monitor 16:9, kot sekundarni monitor na računalniku, pa ga bom lahko še za kaj drugega izkoristil…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Matev ::

Prižgem slo1 in en film posnet v 16:9 formatu in rečem YAY, dam zoom da izkoristim vse potenciale 16:9 formata nakar ugotovim, da so podnapisi v območju črnine in da jih ne vidim.


to je čist logično
če je signal iz tv hiš 4:3 potem ne moreš gledati na 16:9
oziroma če gledaš se moraš zavedati da izgubiš del informacije če stvar zoomiraš

v tvojem primeru si izgubil črnino spodaj in zgoraj...

pač ne kupuj 16:9 televizorja če misliš gledati tv signal ki je pri nas še vedno (in bo tudi naprej) 4:3

Mr.B ::

PS čez mejo dobiš že dobre Philips modele sicer 27 inčne za manj kot 500€
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

borchi ::

@damirez: i feel your pain :(

ker je blo treba kupit novo TV sem si reku, ok, naj bo, lcd-ja kupim... nič ekstravagantnega (600 EUR - toshiba 32c3000p).

razumem zakaj je slika "slabša" (ni slabša, sam bolj pride do izraza slab signal) in ostale stvari, ampak če srečam modela, ki na novejše letterbox filme zapeče podnapise v črnino, ga lasnoročno zadavim!

če bi se mi dalo s tem ukvarjat (slej ko prej bi me začelo matrat za ostale vsebine, ki so na widescreen lcd-ju lepše) in če bi mi ne bilo težko gledat ogromne kište crt-ja, bi kupil 4:3 crt-ja.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Mr.B ::

Če si pripravljen plačati gledanje TV-ja na resoluciji, ki jo oddajajo danes v sloveniji, potem se počutiš dobro, da si dal za 40cm manjšo globino 300€+, ter hkrati za praktično nikakvo pridobitev razen manjših izjem...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Saladin ::

Največ pridobiš če kupiš kak poceni 90 cm CRT zaslon za 350-400€.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

lapajne ::

beckham ma zdej največiga lcd-ja ne svetu8-) . 2,6 metra diagonale...

Icematxyz ::

Vrjetno zato da kompenzira kakšno drugo dolžino s tem. >:D

kekz ::

Je pa potrebno vedeti da je v USA HD že standard nekaj časa, in tam je uporabno, Evropa je pa sekundarni trg tudi za elektroniko, ...

Kako nihče ne pomisli, da je HD v Evropi problematičen, ker:
1. je Evropa majhna in je gostota uporabljenih TV kanalov povsod velika
2. ima Evropa veliko različno jezičnih narodov in je treba za vsakim ovinkom oddajati 10 programov v drugem jeziku.

HD rabi večjo pasovno širino. V Evropi ni na voljo dovolj TV frekvenčnega prostora, da bi lahko vsi narodi (v vseh jezikih) imeli HD programe.

Mr.B ::

Zato ker je 10 let za ameriko, tam že zdavnaj vse odajajo v digitalni obliki, tudi preko antene, in ne preko analognih kot v Evropi, in tu ni problem več koliko je frekvenc prostih, itd...
In vsaka postaja, ravno ne odaja za celo evropo, ne vem, če sem na ORF-ju kdaj videl, da bi oddajali v Madžarščini, Italjanščini, nemščini in Slovenščoni...Žal pa tudi ne nese signa SLO1 po anlogni smeri do Španije, Nemčije, in podobno...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kekz ::

in ne preko analognih kot v Evropi, in tu ni problem več koliko je frekvenc prostih, itd...
In vsaka postaja, ravno ne odaja za celo evropo,

Tudi digitalni signal ima frekvenčne omejitve. Kolikor mi je znano HD signal zasede cel multipleks, medtem ko pri običajni kvaliteti spraviš 2 kanala v en multipleks.
Morda bi nekaj profitirali, če bi sprejeli kot standard MPEG4 namesto MPEG2.

Jasno, da ne oddaja vsaka postaja čez celo Evropo, sicer več kot pol narodov res ne bi imelo niti enega programa.
Če greš v primorje, že zelo težko najdeš prost TV kanal, pa so samo slovenski, italijanski in hrvaški.

Opkow ::

Mogoce je pri plazmi s sivino ob strani zato, da ni slika bolj zapecena kot, ce bi bilo 100 % crna. To se mi zdi edino logicno... Da se bolj enakomerno "zge" celotna povrsina plazme.

krho ::

Slovenija ima MPEG4 različico h264 za svoje digitalno oddajanje...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Stripy ::

Do leta 2012 mor Slovenija implementirati digitalno TV, do takrat je praktično razbacivanje z denarjem.


Veliko ljudi misli (tudi jaz sem bil med njimi), da to pomeni, da bomo takrat imeli TVS program v HDTV resoluciji. Žal pa to ni res, samo signal se bo prenašal digitalno namesto analogno, s čimer bodo prihranili pri pasovni širini. Tako bo šlo sedaj v pasovno širino enega SD kanala, 8 kanalov. Seveda pa je to podlaga za HDTV.

Digitalizacija do 2012 (ali do 2010) pa velja le za običajne in satelitske antene, medtem ko bodo kabelski in IPTV ponudniki to storili po lastni iniciativi. Seveda se jim po eni strani izplača, ker lahko prenesejo več kanalov. Po drugi strani pa morajo zamenjati vse STB.

Sprejeti standard za Slovenijo pa je, kot je povedal že krho MPEG4 H.264, kar pomeni večjo kompresijo in posledično manjšo potrebno pasovno širino kot MPEG2.

HD rabi večjo pasovno širino. V Evropi ni na voljo dovolj TV frekvenčnega prostora, da bi lahko vsi narodi (v vseh jezikih) imeli HD programe.


Trenutni analogni TV kanal ima pasovno širino 6MHz, v kar se da teoretično spraviti 19,4 Mbs. To pomeni, da bodo imeli HD kanali enako pasovno širino kot sedanja analogna televizija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stripy ()

Mr.B ::

V glavnem, je koliko hd kanalov v sloveniji....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

[SkA] ::

2.) Nepravilnosti na antenskem signalu so 10x bolj vidne kot na običnem TVju

Zadeva praktično razteguje sliko v pol manjši resoluciji, jasno je da se vse svinjarije potem še bolj vidijo. Smešno je, da potem v isti sapi predlagaš raje nakup full HD TVja. Na njem bo slika praviloma še hujša?

Problem je v naši infrastrukturi in ne TVjih. Drugače pa sem bil enakega katastrofalnega mnenja, ko sem si nekje ogledoval en Samsungov 32" LCD TV (ne vem kater model, Telekom ga je ponujal na obroke preko svoje trgovine) priklopljen na kablsko omrežje. Grozno, koliko šundra v sliki.
Moj okus se je popravil šele z enim HD ready Toshiba 32" LCDjem, ki je bil priklopljen na Siol TV. Stvar TVja in signala skratka.

Kar se tiče tistih sivih robov pri Pioneerju, za katere verjamem da izgledajo grdo, pa:
Use grey bars instead of black. Some plasma displays allow using color bars instead of black for 4:3 programming. This may greatly reduce the burn-in effect.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telemach digitalna tv, Pomoč!! (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1833435905 (75433) zavajon
»

Olimpijske igre v HD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
828698 (6037) KoMar-
»

ZDRad: Prehod v digitalno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1429147 (9143) gruntfürmich
»

[TV] CRT oz. katodni televizorji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
22637439 (19882) mrheker
»

HDTV se širi po Evropi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
568107 (6505) Jaka83

Več podobnih tem