» »

Prenehanje kajenja

Prenehanje kajenja

Marilyn ::

Je pa res, da se mi zdi kot da kadim že od kadar sem padel iz .... Mislim, da sem pokadil prvega pri 11, pri 13 se je pa začelo akr redno. In kako za hudiča to prenehat. Hvala bogu, da sem kar aktiven športnik (čudno kajne), da si usaj tukaj pokrijem minus. Čudno se mi pa zdi, da ko so mi nardili preiskavo (pač imel sem prometno nesrečo, padel v komo itd.) na pljučih, je rekel zdravnik da imam zdrava pljuča.Je pa res, da so mi starši rekli, da je tekla črna slina oz. tekočina iz pljuč v tistele "naprave".

.:joco:. je izjavil:

Mah, ČISTO ČISTO Z LAHKOTO ni lahko zjutri iz postle vstat. Pa vseen vsak dan to nardiš? :)

No no potem se strinjava kajne. Ker na momente se mi zdi, kot da nekateri brez problema vstajajo zjutraj, mogoče celo z veseljem ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

nevone ::

Sem ugotovil, da sva si popolnoma različni osebi. Ne samo da si ti ženska in jaz moški :)), ampak da sem v primerjavi stabo zelo zelo labilna oseba ( če presodim, da govoriš resnico). Pač zelo zelo rad kadim in me že ob najmanjši skušnjavi zanese. Ampak lepo prosim...ČISTO ČISTO Z LAHKOTO PRENEHAT KADIT?!!! To pa negre anede


Če bi bila tako zelo različna, te morda ne bi razumela že in the first place. ;)

Mene recimo dajejo odvečni kilogrami in vem, kako prekleto težko je jest samo zelenjavo in nekalorično hrano. Tako da, imam nekaj izkušenj na področju odvisnosti. Sem že poskusila različne diete, ampak enostavno mi vsaka dieta povzroči to, da se vsakih 10 minut spomnim, da še nisem nič "konkretnega" pojedla. Enostavno nekaj časa zdržim, potem pa enostavno rečem, dost mam tega, ne bom se več mučila.

Ampak prekomerna teža ni nastala po kajenju, da ne bo pomote, to je prišlo z materinstvom.

Kajenje pa je pri meni bila pač čisto druga zgodba. Lahko mi verjameš ali pa ne, kakor želiš. Če ti bo lažje ob misli, da vsi težko prenehajo, prav.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Marilyn ::

Ne ne neni to to.Saj se ne sprenevedam. Ni to, da mi je lažje ob misli. Samo, da je popolnoma lahko nehat, me noben ne prepriča.Saj ti popolnoma verjamem. Poglej - tvoj primer z hrano. Tako jaz doživljam z cigaretami. Točno tako. Recimo jaz pa z prehranjevanjem nimam nobenega problema. Baje, da sem še 10kg prelahek.To je krivo pač moje kolesarjenje. Ampak hočem reči. Tvoja skušnjava z hrano, je pri meni pri cigaretih. Saj se razumeva kajne. Se nočem sprenevedat in se z nečim tolažit.

Ramon dekers ::

blackbfm je izjavil:

@Marilyn

Point je v tem da različni ljudje različno odreagirajo, naj bo to fizična/psihična odvisnost, čustveni stres itd. To da praviš da je ultra težko odnehat je tvoje subjektivno dojemanje, in ti verjamem da je težko. Ampak še vedno ne dojemajo vsi tega tako kot ti, eni mogoče celo hujše, drugi pa pač ne.



Večina jih reagira enako. Živci, stres, otežkočeno spanje, saj ti nekaj manjka. Enostavno pogrešaš tisti moment, kaj za filozofirati tu ni.

Zgodovina sprememb…

Avenger ::

Sama psihologija kajenja je blazno zanimiva. In ko dobro premisliš o vsem skupaj, so racionalni razlogi kajenja bolj trhlih temeljev kot Jankovićeva poštenost. Banalni in smešni. Ko se je pojavila elektronska cigareta, me je takoj prešinilo, da to ni čisto nič drugega kot inhalator za droge, kot nek life support, brez katerega življenje na tem planetu ne bi bilo možno. Potem preblisk o maski Darth Vaderja, ki ima nek dihalni sistem, le da je za razliko od kadilcev, konstanten. Zakaj ne bi potem imeli na sebi pripeto neko napravo, ki bi po pikogramih spuščala nikotin v kri? Dopaminsko-serotoninska zanka. Če je nekaj konstantno, se možgani na to hitro navadijo in efekt se izgubi, torej gre za igro nategovanja samega sebe. Možgani nas imajo radi, če smo pridni, smo nagrajeni. Moja logika, predno sem sploh bral o tem, je bila preprosta: na splošno imamo v življenju potrebe, želje, ki jih poskušamo zadovoljit. Ko nam uspe, možgani sprostijo happy drogo in smo veseli in zadovoljni. V praksi je tako, da se najbolj očitno manifestirajo v tiste želje in potrebe, ki jih je težko zadovoljit, bližnjic pa ni.

Cigareti ustvarijo potrebo po nečem, kar v resnici ni potrebno, ampak potreba oziroma želja, postane zelo realna, trik je v tem, da jo je zelo lahko zadovoljit - prižgeš cigareto. Vmes si ustvariš veliko iluzij o tem, kako ti cigareti pomagajo razmišljati, kako so kave naenkrat dejansko dobre in smiselne, kako s kajenjem spoznaš veliko ljudi, kako si bolj sproščen, kako lažje zdržiš dolgčas, neprijetne situacije, tragedije, romantične polomije... vse to je subjektivno res, prvič zato, ker če v nekaj pri sebi verjameš (da si bolj pogumen, ker imaš dedkov železni križ iz II. svetovne) to tudi postaneš in drugič, ker je vključeno v dopaminsko-serotoninski krog!

Če zares vidiš resnico o kajenju in o sebi, ne boš več prižgal in za to ne rabiš hipnoze. Ne bom pa rekel, da hipnoza ni dobra ideja, vendar deluje le, če hočeš, da deluje.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Ramon dekers ::

nevone je izjavil:

napiši mi kolko si kadil povprečno, koliko časa. In pa nasploh dogajanje pri tebi, ko si prenehal. (občutki, živci, hranjenje, obnašanja..skratka vse.)..Ker edino takole bom lahko presodu kaj zate pomeni z lahkoto in kaj z težavo. Da se ne mi zgrešimo tukaj. Potem ti bom pa priznal. Res bi te prosil zato, ker se potem tudi jaz kaj lahko naučim.


Povprečno 1/2 škatle na dan. Nehala sem zato, ker moj dragi ni kadil, čeprav sem ga poskušala navajat na to. Ampak nisem imela ob prenehanju nobene krize. Razen to, da se mi je nekaj časa zdelo neumno, zakaj ne bi kadila. Nisem bila živčna zaradi tega in tudi se se nisem vsakih 10 minut spomnila na to, da bi bilo fino enega prižgat. Enostavno me to ni preokupiralo.

Poznam tudi ljudi, ki so prenehali iz zdravstvenih razlogov. Enostavno jim je zasmrdelo, in niso več želeli kadit.

o+ nevone


substit, sex!

Ramon dekers ::

"Cigareti ustvarijo potrebo po nečem, kar v resnici ni potrebno, ampak potreba oziroma želja, postane zelo realna, trik je v tem, da jo je zelo lahko zadovoljit - prižgeš cigareto. Vmes si ustvariš veliko iluzij o tem, kako ti cigareti pomagajo razmišljati, kako so kave naenkrat dejansko dobre in smiselne, kako s kajenjem spoznaš veliko ljudi, kako si bolj sproščen, kako lažje zdržiš dolgčas, neprijetne situacije, tragedije, romantične polomije... vse to je subjektivno res, prvič zato, ker če v nekaj pri sebi verjameš (da si bolj pogumen, ker imaš dedkov železni križ iz II. svetovne) to tudi postaneš in drugič, ker je vključeno v dopaminsko-serotoninski krog!"

Traparija, enako deluje kot ahohol. Ne potrebuješ delati iluzij, sploh ne rabiš premišljevati, ker te zadeva sprosti, ker če te nebi je nebi prižgl, ali pa bi si vrgel v gobec tja čigumi

Marilyn ::

@ Avenger


Nič od tega kar si naštel me ne spodbuja k kajenju. Niti podzavestno. To sem siguren. Enostavno kot mulo začneš kadit ker te to zanima, ker se počutiš bolj odraslega:)), in nato mine 12 let in ti še vedno kadiš kot turk..To je enostavno to. Si popolnoma zgrešil.

kot je dejal Moris. Zadeva te enostavno sprosti, v krvi ti že teče tisti "preklet tobak" (preprosto rečeno), da si enostavno navajen na njega. In že kar nagonsko nasploh deluješ tako, da moreš vdihovat tisti dim. Ne piši o nekih iluzijah....Sklepam pa da si nekadilec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

Ramon dekers ::

Marilyn je izjavil:

@ Avenger


Nič od tega kar si naštel me ne spodbuja k kajenju. Niti podzavestno. To sem siguren. Enostavno kot mulo začneš kadit ker te to zanima, ker se počutiš bolj odraslega:)), in nato mine 12 let in ti še vedno kadiš kot turk..To je enostavno to. Si popolnoma zgrešil.

kot je dejal Moris. Zadeva te enostavno sprosti, v krvi ti že teče tisti "preklet tobak" (preprosto rečeno), da si enostavno navajen na njega. In že kar nagonsko nasploh deluješ tako, da moreš vdihovat tisti dim. Ne piši o nekih iluzijah....Sklepam pa da si nekadilec.



samo res, teorizirajo tu ljudje, ki pojma nimajo kako je če kadiš. Pa je... se men za teorije. Cigaret ti rata enaka kot hrana. To je kot v zavodu za odvajanje kajenja, kjer ti predava nekdo, ki ne kadi.

Enostavno ti nikotin pride v vse pore telesa.

Marilyn ::

No sej zato sem pa tudi ga prašal. Dejmo počakat na odgovor, ne sklepajva prehiro. ampak mislim, da ne kadi. In potem tukaj predava. Aja pa mimogrede, huje kot hrana je cigaret. So bili dnevi, ko sem komaj pojedu kakšen obrok, seveda pa pokadil 2 škatlice cigaretov :|. Sedaj se bom ponovil, verjamem in vem da je moč nehat kadit, ampak da je lahko - to pa nikakor nemorem sprejet. In take teorije kot nekateri pišejo so enostavno smešne. Seveda jih pa pišejo taki ki ne kadijo. Zato so zame povsem nepomebne in jih nebom jemal resno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

Ramon dekers ::

ti svetujem da se intenzivneje ukvarjaš s športom, vsaj tek, da laufaš dokler te ne uniči, pri meni pomaga.

koyotee ::

Nevem kako naj ti dokažem s kakšno 'lahkoto', sem prenehal kaditi. Pa ne mi rečt, da 7 let v povprečju škatlo na dan ni dovolj, da bi 'običnega' kadilca sploh zasvojilo. Po šestih dneh, na cigaret niti pomislim ne, in to nima nikakršnega vpliva na moje psihofizične sposobnosti.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

gumby ::

Vse je v glavi... če hočeš nehat, boš nehal. Če iščeš razloge za prenehanje, potem pač ne boš...
my brain hurts

blackbfm ::

Sedaj se bom ponovil, verjamem in vem da je moč nehat kadit, ampak da je lahko - to pa nikakor nemorem sprejet.


Še vedno se ti kar ne da dopovedat, da ne občutijo vsi abstinenčnih simptomov enako kot ti. Ali si close-minded ali pa res tok trmast. Tole me že spominja kot da bi hotel shizofreniku razložit, da vesoljčki ki jih on sliši v bistvu ne obstajajo. To je mišljeno kot primer, nič osebnega:)

Marilyn ::

Keč je, da ti mene ne zatopiš. Sem pa zaključu jaz z to temo.

Avenger ::

Marilyn je izjavil:

@ Avenger


Nič od tega kar si naštel me ne spodbuja k kajenju. Niti podzavestno. To sem siguren. Enostavno kot mulo začneš kadit ker te to zanima, ker se počutiš bolj odraslega:)), in nato mine 12 let in ti še vedno kadiš kot turk..To je enostavno to. Si popolnoma zgrešil.

kot je dejal Moris. Zadeva te enostavno sprosti, v krvi ti že teče tisti "preklet tobak" (preprosto rečeno), da si enostavno navajen na njega. In že kar nagonsko nasploh deluješ tako, da moreš vdihovat tisti dim. Ne piši o nekih iluzijah....Sklepam pa da si nekadilec.


Nisem nekadilec, res pa je da že dve leti nisem prižgal, datuma ne vem in mi ni pomemben. :)) Kar se mojega kajenja tiče, dvomim, da je prišlo do fizične odvisnosti, so bila obdobja, predvsem bolj na začetku, ko sem bil lahko brez tudi po 1 mesec, ko je pač odpadel socialen razlog in priložnost. V zadnjih obdobjih je bilo pa več kot 1 dan nemogoče... point je, nisem se tresel, če mi je zmanjkalo cigaret, ni me bolela glava ali kaj podobnega, ampak slej ko prej sem spet prižgal in spet kakšen vikend pa je šla škatlica v osmih urah. Govorimo pa v obdobju dobrih 10 let, tko da lahko rečem, da vem kaj govorim.

Dejstvo pa je, da so zaradi specifičnih individualnih razlik učinki in mehanizem delovanja različni od enega do drugega in verjamem, da je težje nehat enim, kot drugim, nekateri so bolj odločni, drugi bolj labilni, vendar lahko pri labilnih samo zmignem z rameni - kaj naj, če pa ne najde volje?? Lahko si predstavljam, da mora bit za nekoga, ki pokadi 2 škatli na dan živa agonija, nehat kar naenkrat in to mogoče niti ni pametno, ne bom pa zdaj pameten in poskušal predlagat nek sistem kako to prebrodit, ker s tem nimam izkušenj.

Si prepričan, da nič od tega kar sem naštel v prejšnjem postu nima skupnega s tabo? Tisto je pač nek nabor ukazov, ki možganom usmislijo početje nečesa in je pri vsakem drugačno in nujno drugače razumljeno. Če nimaš popolnoma nobenih oprijemljivih razlogov, torej socialnih (bi rad, da te vidijo kot odraslega) ali individualnih (lažje razmišljaš), še vedno ostane najmočnejši faktor: dopaminsko-serotoninska zanka, v katero si ujet še nekaj časa po prenehanju; zaradi nje je tudi tako težko nehat če si navajen kadit kot turk. Zastonj iščeš neke hitre recepte... Hja, je že tako, kot je rekel Morpheus, vrata ti lahko nekdo pokaže, odpret in skozi stopit moraš pa sam. Upam pa le, da se ne igraš tiste znane psihološke igre "Yes, but..." kjer človek išče rešitev za problem, in potem posluša prvega, pa mu potem reče, ja, to že, ampak pri meni je to drugače, ker.... in potem za vsakega najde nekaj, to sem že probal, to pri meni ne bi delovalo, itd. itd. Ne se tega it. Če hočeš, daj, če ne ne, kaj naj rečem.

Razlaga (na žalost ne najdem točno tistega, ki popolno razloži delovanje nikotina na obe substanci): http://www.dirkhanson.org/neuroaddictio...
http://addiction-dirkh.blogspot.com/200...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Matev ::

prenehati kaditi verjetno res ni tak problem
jaz poznam enega ki je že 20x nehal

in celo pravi da je vsakič lažje

pecorin ::

kar nekaj znancev je prenehalo tako, da se jim je zaradi kajenja zdravje naenkrat tako poslabsalo, da so po vec kot 20 letih kajenja zaradi strahu nehali v 1 dnevu :) no, vsaj vsak je rekel, da misli, da se mu je zdravje poslabsalo zaradi kajenja. ampak jim je potem zaradi tega uspelo opustiti :)

tako, da ce se hocete resiti cigaret zacnite kaditi koliko je mozno. ko mislite, da ne gre vec, pokadite se enega. ko se zdravje konkretno poslabsa, vas bo to najverjetneje prestrasilo dovolj, da nehate :) ce pa se zdravje ne poslabsa, kljub kajenju na maksimum, potem pa tako ni problema :) razen za denarnico...:)

solatko ::

Cigareti postanejo z leti rednega kajenja, sestavni del življenje, kot dihanje, hranjenje, gibanje. Zažre se v podzavest, tako kot narkomanu droga, kot pijančku alko, vendar se mi zdi, da je največja težava ritual (škatlico z mize ali žepa, odpreš, z užitkom potegneš ven svoj cigaretek, si ga vtakneš v usta, poiščeš ogenj in, ko prižgeš, gre prvi dim z užitkom do riti), zaposlena so vsa čutila, obe roki, možgani, usta, pljuča in to tudi do 60X dnevno.
Ja, ta ritual se zažre v psiho, ko hočeš prenehat, ne veš kam bi z rokami, kaj bi vtaknil v usta, postaja vedno bolj vroče, ves si živčen, roke potujejo iz enega žepa v drugega, včasih glodaš kemični svinčnik ali kaj podobnega, vendar prav nobena stvar ti ne more nadomestiti tega rituala.
Nikoli mi ni bilo problem pomanjkanje nikotina, vsaj fizično ga nisem občutil, ob vsakem poizkusu prenehanja, je postal problem, kako in s čim nadomestiti, tako priljubljene gibe.
Zaradi živciranja, slabega počutja, nemirnih rok in podobnih simptomov, nikoli nisem zdržal več, kot en teden.
Ja, tudi jaz poznam nekaj ljudi, ki so prenehali kaditi v enem momentu in nikoli več prižgali - moja mati, je po par desetletjih kajenja 3 in več škatel, to naredila po eni hudi angini, ko ji ni pasal kadit en teden, nikoli več ga ni prižgala - ji je bilo lahko? Ne vem, ni nikoli govorila o tem, jo je pa dim in smrad strašno motil.
Nekaj prijateljev je nehalo s stavo in tudi niso nikoli več prižgal, eni so se zaobljubili za novo leto, tudi niso več prižgal, noben pa ne pove, kakšne travme so doživljal (zato pa včasih o tem pove kakšen partner).
Vsekakor je dejstvo, da je staremu, rednemu kadilcu, skoraj tako težko nehat kadit, kot da bi se odvajal dihat (morda bi se celo tega lažje odvadil).
Večino muči ravno ta pomirjujoč ritual, ob vsakokratnem prižiganju cigarete, opazovanju dimnih kolobarčkov.....
Ko sem vagal škodo (po 43-ih letih intenzivnega kajenja, imam pljuča zdrava kot dojenček, niti enkrat nisem kadilsko pokašljeval, skratka prav nobenih zdravstvenih problemov) in na drugi strani - živčnost, nespečnost, stalna želja, praktično sem cele noči sanjal čike in vso škodo, ki bi zaradi tega v organizmu lahko nastala + izredno poslabšanje medčloveških odnosov v moji okolici, sem do aprila lani vedno bolj opuščal misel na odvajanje (nisem potreboval nobenih nikotinskih zamenjav, saj težav zaradi kake odvisnosti od nikotina, dejansko nisem čutil).
Potem pa na internetu preberem - trošarina na tobačne izdelke se bo zaradi polnjenja proračuna precej povečala in sem se naenkrat začel praskati po glavi, ter preračunaval, kaj to pomeni za družinski proračun - dva strastna - sicer popolnoma zdrava - kadilca. Na hitro narejen izračun je pokazal v tistem momentu strošek cca 400EUR/mesec. Takrat pa je posvetila alarmna lučka - čemu toliko denarja v zrak?
Padla je odločitev, temu je potrebno narediti konec.
Žena je 30-ič vzela v roke "Končno nekadilec", jaz pa sem po internetu iskal alternative, osebnemu mučenju.
Ko sem našel stran z opisom hipnoze in na forumih rezultate in težave, ki so, oziroma jih niso imeli tisti, ki so šli po tej poti, je odločitev padla.
Klic doktorja, klic nazaj in ostalo mi je samo še dva dni uživanja v razvadi. Žena mi je takoj dejala, da, če uspe meni, gre naslednjo soboto ona.
V soboto ob 13. uri, sem šel tistih nekaj ulic peš na Koryitkovo, vmes še enega skadil in se prepustil doktorju. Po eni uri in pol, v meni ni bilo nobene želje po cigareti več, roke mirne, živci mirni, kot po ravnokar skajeni cigareti, zavest pa v pričakovanju, kdaj se bo pojavila želja (moram priznati, da sem se sicer odločil nehat kadit, vendar sem na hipnozo gledal malo skeptično). Prišel je večer, v meni še vedno nobene želje, drugi dan, nedelja, ko je šlo po navadi največ cigaret, nič. Žena vedno bolj začudena, nad mojo mirnostjo (rešil nekaj računalniških problemov, pri katerih so vedno poleg čikov, letele okoli tudi kakšne psovke), še vedno nič. Žena je skadila svojo normalno porcijo (seveda zaradi obzirnosti, zunaj in samo enkrat sem ji omenil, kako negravžen vonj, prinese po vsakem v stanovanje). V ponedeljek, sem imel takoj zjutraj nekaj obiskov z avtom, zopet nobene želje, vožnja mirna, nič me ni motilo, tako, da sem se čudil samemu sebi.
V sredo se je tudi žena dogovorila za soboto in tako sva od tiste sobote naprej oba stara kadilca, postala nekadilca.
Je pa to tako, kot je zgoraj nekdo omenil, odločitev je tvoja, hipnoza je samo pomoč, za odpravo vseh mogočih, neprijetnih kriz.
Če ne bi že prej poizkušala na vse mogoče načine, ki so bili vsi po vrsti neuspešni, ne bi mogel propagirati terapije, ki je nama z ženo in še marsikomu, do temeljev spremenila način življenja.
Tudi tisti, ki ste se že odvadli kajenja, pa še vedno trpite, zaradi želje po cigareti - poizkusite, ne bo vam žal, cena pa je neprimerljiva z ceno drugih nadomestkov ali obilnejšega hranjenja, zaradi prenehanja kajenja.

Ne, postati ponovno nekadilec, ni lahko, je pa hipnoza eden lažjih načinov.

ssokec ::

Morem vam sporočiti, da me je branje te teme ponovno spodbudilo da "ponovno" poizkušam opustiti kajenje

Naj povem svojo zgodbo:
Redno kaditi sem začel precej pozno okoli 21 - 22 leta(seveda smo se kot mulci učili naskrivaj kaditi) ampak od obstoječe družbe sta "propušila" le dva kolega pred 15 letom starosti.

Povprečno sem pokadil po 1 škatlo West Blue na dan, v času velikih napornih prejektov tudi dve ali več, in tudi vikend fešte niso minile brez 1 dodatne škatle cigaretov v nočnih urah.

V svoji 10 letni kadilski karieri sem dvakrat že prenehal kaditi prvič za 6 do 7 mesecev, drugi poizkus je trajal le 3 mesece.
K ponovnemu kajenju sem se vedno zatekel zaradi neke "navidezne krize", stres - preobremenjenost na delovnem mestu, 14 in več urno delo v tujini, vglavnem ob cigaretu sem našel nek čas samo zase, oziroma cigaret je bil pavza za razmislek kako dokončati naporen - stresen projekt.
Pred sprejetim nekadilskim zakonom je bil užitek prižgati cigaret ob pivu za šankom v družbi sodelavcev ali prijateljev.

Prvič (Februar 2007) sem se odločil da preneham kaditi ko se mi je rodil drugi otrok (bom vesten očka) 2 tedna sem imel krizo vendar sem se obvladal na način kot ga je že nekdo opisal v tej temi; Nisem kupoval cigaret in nisem žical zanje, ponujene v družbi sem odklanjal.

Drugič (December 2008 sem prenehal v trenutku brez krize 5 minut pred obiskom zdravnika zaradi "prehlada" sem pred zdravstvenim domom prižgal cigaret nato pa mi je zdravnik postavil diagnozo pljučnica (brez povišane temperature) ki je bila kasneje potrjena s slikanjem pljuč.

Zadnjo cigareto sem prižgal v ponedeljek okoli 14 ure (3.1.2010), torej sem že 4 dni čist. Upam da mi tokrat uspe.
Še vedno se družim na kavi s sodelavci kadilci vendar sem prvo dvodnevno krizo uspešno premagal, niti kava iz avtomata ni več to kar je bila včasih ob cigaretu.

PS: "Anonimni kadilci na slo-techu" so zakon

Ramon dekers ::

ja samo če ni čika, težko razmišljaš. Resno. Sam se veliko lažje razmislil o problemih s cigaretom kot pa brez, res da se odvajam, prav tako 4 dni že brez, pa vseeno.

Je pametno poskusiti nicorete čigumije ali je najbolje brez?

solatko ::

ssokec + Moris - Obema priporočam hipnozo, po možnosti pri človeku z zdravniško diplomo. Bosta vidla (saj sta se praktično že odločila), kako lahko vama bo šlo, brez kakršnih koli dodatkov.
Pri meni razni žvečilni in obliži niso pomagali, saj na pridobljeno uživanje ob ritualu prižiganja, nobena od teh zadev ne deluje, potreba po nikotinu, je pa ravno tako, samo v možganih, na katere je pa terapija s hipnozo usmerjena.

WarpedGone ::

Matev je izjavil:

prenehati kaditi verjetno res ni tak problem
jaz poznam enega ki je že 20x nehal
in celo pravi da je vsakič lažje


Kaditi nehas po vsakem ciku, katerga vrzes stran, ker ga je pac zmanjkal. Kot pravi joco, pravi problem je, da je tako zelo komot (in lustno?) ponovno zacet.

Kar pravzaprav pomeni le, da je glavni problem ne zacet znova. Ampak znova zacnes tako da prizges en sam cik, ni to neka odlocitev "zdej bom pa spet kadil".

Zato je cisto vsak cik, po magari 10 letni pavzi, "povratek". V momentu ko prizges, zopet kadis. A si odvisen od tega al ne se pokaze v tem, kako tezko je ne prizgat se enga.

Menda pomaga, ce pred sabo ne postavljas zivljenskih odlocitev tipa "nikoli vec" ampak raje take bol skromne "tudi danes ne bom". Kaj bo jutri bos pac videl jutri.
Zbogom in hvala za vse ribe

Ramon dekers ::

svaka čast! to imam tudi sam v mislih. Ne moreš vedeti ali boš spet začel ali ne. Ko se ti zgodi kakšna huda huda reakcija v lajfu bodis diplomiraš, ti nekdo umre, lahko brez problema prižge enega, nato še enega....ampak je pa filing

ssokec ::

Ramon dekers je izjavil:

ja samo če ni čika, težko razmišljaš. Resno. Sam se veliko lažje razmislil o problemih s cigaretom kot pa brez, res da se odvajam, prav tako 4 dni že brez, pa vseeno.

Je pametno poskusiti nicorete čigumije ali je najbolje brez?



Ma sam imam z nicorete čigujimi slabe izkušnje če jih imaš pri roki jih boš žvečil non stop tudi več kot je dovoljeno potem pa pride celo do glavobola.

Vstrajati moramo da je možno živeti (preživeti) tudi brez cigareta.

Če se lahko posameznik kontrolira da bo redno hodil v službo, zato da bo preživel sebe in svojo družino se lahko potrudi in živi življenje naprej tudi brez cigareta.

LP!

.:joco:. ::

What WarpedOne said.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Utk ::

Moj oče je nehal po 40 letih kajenja, na dan je pa spušil ziher več kot kdo spuši tu. Ni imel nekega posebnega razloga, razen da bi enkrat pa res lahk nehal.
Kdor ne more nehat ko je star 2x let, ga je lahko sram. Kasneje bi pa itak morali bit že tolk zreli.

koyotee ::

hahahah Utk, sram je lah tebe, ki predvidevam nikoli nisi kadil, in sedaj nam boš solil pamet? japajade
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Ramon dekers ::

ssokec je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

ja samo če ni čika, težko razmišljaš. Resno. Sam se veliko lažje razmislil o problemih s cigaretom kot pa brez, res da se odvajam, prav tako 4 dni že brez, pa vseeno.

Je pametno poskusiti nicorete čigumije ali je najbolje brez?



Ma sam imam z nicorete čigujimi slabe izkušnje če jih imaš pri roki jih boš žvečil non stop tudi več kot je dovoljeno potem pa pride celo do glavobola.

Vstrajati moramo da je možno živeti (preživeti) tudi brez cigareta.

Če se lahko posameznik kontrolira da bo redno hodil v službo, zato da bo preživel sebe in svojo družino se lahko potrudi in živi življenje naprej tudi brez cigareta.

LP!



hvala za nasvet. Sem že namereval čez kakšen dan ali dva iti po nikorete:) malo me samo je... da slabo spim oz. zaspim ob 2 ali 3, navadno sem bil navajen enega pokaditi pred spanjem.

p.s. dajte se spokat dol tisti, ki ne razumete kako teko je nehati, in dajati sarkastične nasvete. Thanks but no thanks, nasvete dajejo lahko samo tisti, ki so prenehali in dejansko vedo kako zadeva poteka.

Zgodovina sprememb…

dmk ::

Torej od 3. januarja nisem več kadil. Prej kadilec deset let od tega pol ene dve do tri škatle na dan. Praktično skos sem imel čik v gobcu. Če sem se odločil prenehati je to držalo kakšni dve uri, potem pa sem šel po nove čike v trafiko. Praktično ves čas sem si želel prenehati, ampak ni šlo na noben način. Pred leti se spomnim ko sem še metal tobak v kontejner kao da bom nehal, pa sem šel čez dve uri po novega. Ali pa sem kadil ogorke ker ni bilo cigaret.
V glavnem, kolikor sem imel problemov prej, sedaj mi je bilo prenehati mačji kašelj. Sploh nobene krize na začetku (res da sem žvečil nocorette en mesec).
Ampak sedaj po treh mesecih me nekaj matra da bi kar prižgal in si privoščil tisti užitek na katerega še nisem popolnoma pozabil. Večinoma je res da ne mislim več na to, ampak ko se spomnim mi je kar malo žal za užitkom. Vem da če prižgem en čik je konec in da je bolje ne kadit. Zaradi tistega enega dimčka pa ne mislim spet kadit nonstop.
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

Matev ::

meni se smilijo ljudje ki ne morejo biti brez čika par ur

Trinitron ::

Moj prijatelj je nehal kadit z E-cigareto. Pač nekaj časa je vlekel tisto paro, po par mesecih pa je še s tem prenehal in zdaj je že več kot eno leto (skoraj) čist. Baje ni isti filing kot prava cigareta, te pa poteši ko maš krizo.

energetik ::

Resno me zanima, kako je lahko vdihavanje smrdečega dima užitek. Kakšen občutek je to?

.:joco:. ::

Če bi te resno zanimalo, bi probal kadit par let, pa bi videl.
Tko pa mal trolaš, ane? :)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

energetik ::

Nč ne trolam, samo ne vem, kako se lahko navadiš na vdihavanje dima. Kot bi se poskusil navaditi na sevanje radioaktivnega joda... :|
Ne bi mogel niti poskusiti kaditi, ker mi že cigaretni dim na 10m smrdi ko satan.

Matev ::

Nč ne trolam, samo ne vem, kako se lahko navadiš na vdihavanje dima.


ni dim tisti, ki povzroča odvisnost
ampak nikotin v tem dimu

in pa ja ... trolaš

itak37 ::

Če te res zanima, začni žvečit Nicorette...

Bananovec ::

energetik je izjavil:

Nč ne trolam, samo ne vem, kako se lahko navadiš na vdihavanje dima. Kot bi se poskusil navaditi na sevanje radioaktivnega joda... :|
Ne bi mogel niti poskusiti kaditi, ker mi že cigaretni dim na 10m smrdi ko satan.

"In vendar se vrti!". Kot je že bilo povedano ni dim tisti, zaradi česar prižgeš.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Pyr0Beast ::

Isto ko s pijačo :)

Meni npr. alko sploh ne diši, kot da bi žrl kakšen skisan sadni sok. fej in fuj :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

terencehill ::

dmk je izjavil:

Torej od 3. januarja nisem več kadil. Prej kadilec deset let od tega pol ene dve do tri škatle na dan. Praktično skos sem imel čik v gobcu. Če sem se odločil prenehati je to držalo kakšni dve uri, potem pa sem šel po nove čike v trafiko. Praktično ves čas sem si želel prenehati, ampak ni šlo na noben način. Pred leti se spomnim ko sem še metal tobak v kontejner kao da bom nehal, pa sem šel čez dve uri po novega. Ali pa sem kadil ogorke ker ni bilo cigaret.
V glavnem, kolikor sem imel problemov prej, sedaj mi je bilo prenehati mačji kašelj. Sploh nobene krize na začetku (res da sem žvečil nocorette en mesec).
Ampak sedaj po treh mesecih me nekaj matra da bi kar prižgal in si privoščil tisti užitek na katerega še nisem popolnoma pozabil. Večinoma je res da ne mislim več na to, ampak ko se spomnim mi je kar malo žal za užitkom. Vem da če prižgem en čik je konec in da je bolje ne kadit. Zaradi tistega enega dimčka pa ne mislim spet kadit nonstop.


Isto jest, nehal 15. decembra, kmalu 4 mesece brez cika in to po 18 letih skatle rdecih Marlboro na dan. So dnevi, se posebej zjutraj in zvecer, ko bi najraje prizgal in uzival na balkonu skupaj s kavico. Oj, joj, kako lepo je bilo... :(

kmetek ::

2,5€ x 365 = 912,50€...900€ x 18 = 16.200, pa recimo, da so bili čiki včasih cenejši...15.000€..not bad :)

galu ::

Nov avto + komp... Not bad at all..:D
Tako to gre.

gendale ::

Pyr0Beast je izjavil:

Isto ko s pijačo :)

Meni npr. alko sploh ne diši, kot da bi žrl kakšen skisan sadni sok. fej in fuj :)

alkohol ima vsaj dober učinek :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

kristjan26 ::

Meni se zdi povsem brez smisla vleči nekaj, kar te zagifta in smrdi. Ne razumem ljudi, ki veliko kadijo kaj vidijo v smrdečem dimu?

Da ne boste razumeli napak, tudi sam sem nekaj let kadil ( ne ravno strastno, ampak 10 cigaret na dan ). Kaditi sem začel kot vsi drugi - iz najstniške radovednosti. Sedaj že 8 let nisem prižgal cigareta in se tolčem po glavi kakšen IDIOT sem bil ko sem vlekel dim poln karcinogenih snovi...

In kdor res ne more prenehati kaditi naj vsaj prešalta iz cigaret na vaporizacijo oz. uprajanje. Pri uprajanju tobaka se sprošča samo para brez oz. skoraj brez karcinogenih snovi, če že mora nekaj vlečt vase in mu je res tako težko pustit tobak.

Vem, da je poanta v nikotinu kateri te nekako stimulira in sčasoma tudi zasvoji, ampak zakaj v pljuča vlečt dim, če se dim prime na pljuča in so potem vsa zapackana od katrana in bogsigavedi še česa?

Zgodovina sprememb…

Matev ::

Ne razumem ljudi, ki veliko kadijo kaj vidijo v smrdečem dimu?


zopet en ki ne ve zakaj se gre

ni poanta v dimu

ampak v nikotinu ki te zasvoji in naredi odvisnega

solatko ::

Ni mi jasno, zakaj se vedno oglašajo modeli, ki nikoli niso kadili. Osebno se nikoli ne oglašam pri problematiki drog, ker v življenju nisem nikoli poizkusil, lahko pa s polno zavestjo in izkušnjami debatiram o alkoholu in cigaretah.
Pri alkoholu je tako, da lahko vsak, ki še ni v fazi delirijev, preneha z močno osebno odločitvijo. Ni nobenih posledic, samo kolegi te na začetku gledajo malo postrani. Ni tudi nobenega razloga, da včasih ne spiješ kakšen kozarček vina, po dobrem obedu, če prav si prenehal z nalivanjem in pijančevanjem. Glavni problem pri pijači je najti oseben razlog za prenehanje.

Pri kajenju je takole, začneš po navadi kot malo dete, nekje po 10. letu starosti iz čiste zvedavosti, češ mora biti fajn, ko vsi starejši tako z užitkom vlečejo. Po navadi ti nekaj prvih cigaret v nekaj letih, niti ne paše, smrdi, kašljaš ali pa ti je celo slabo. Potem se te zdravi odzivi telesa umaknejo "užitkom" kajenja. Nadaljuje se z nekaj cigareti na dan, potem je škatlica, po nekaj letih pa 2-3. Če ni zdravstvenih težav, kadiš in si življenja brez, praktično ne predstavljaš. Ne motijo te zluknjane srajce, hlače, kakšna miza, posteljno perilo, ne moti te smrad v stanovanju, avtomobilu, pred zakon v lokalih, skratka na vsakem koraku čisti smrdeči užitek. Z leti, ti nikotin počasi začne it na živce, menjaš razne vrste cigaret, pa nobeni niso pravi.
Pridejo trenutki rahlih odločitev, da boš s to razvado prenehal (če ne zaradi drugega, požre ogroooomno denarja). Nabaviš vse knjige, ki pišejo o ozdravitvi, daješ zaobljube, odločitev je vedno močnejša, vendar te te male žareče smeti v večini primerov premagajo. Osebno sem imel sigurno 100 ali več prenehanj kajenja.
Problem ni toliko v nikotinu in dodatkih, ki so v cigaretih, temveč v navadah, ki so povezane s samim kajenjem.
Prvič, ne veš, kam bi z rokami.
Ustnicam nekaj manjka.
Šlataš se po žepih, kjer so se vedno nahajale cigarete.
Manjka ti vžigalnik in njegov zvok ob prižiganju.
Kava postane brez veze, saj ni zraven dodatka v obliki cigareta.
Čas se vleče, kot pasja čreva.
Ves si živčen, saj moraš samega sebe prepričevati, da želja po tobaku nima nobene vez s teboj.
Delo ti ne gre več od rok, manjka nekaj v roki ali med ustnicami.
Vožnja v koloni je 100x večja muka.
Normalna vožnja ne predstavlja več užitka, saj je ne deliš s čikom.
Po navadi kadilci, po opravljenem nekem delu, sedejo in pokadijo - tega ni več.
Tako, da je prenehanje kajenja, kar tako (verjetno je drugače ob kakšnih zdravstvenih težavah, če pa tega ni...) težko obdobje za psiho in živce, predvsem pa okolico, saj naenkrat, prej miren, sicer smrdeč kadilec, postane siten, živčen in nemogoč nekadilec (hvala bogu, za kratek čas, saj po navadi, po nekaj dneh mučenja, veselo kadi).

Lani aprila, sem na poročilih slišal, o ekstremnem povečanju trošarina na tobak (saj ni bilo extremno, ampak hvala, meni je pomagalo). Ker sem bil ravno na netu, sem googlu postavil enostavno vprašanje - prenehanje kajenja.
Hotel sem dobiti informacijo, o odvajanju s pomočjo akapunkture, pa sem mimo grede zasledil poste o hipnozi in to v Sloveniji, z individualno obravnavo.
Bila je sreda 14. aprila. Ko sem prebral poglavja o hipnozi, ter rezultatih, nekaj odzivov na forumih, sem se odločil in poklical zdravnika - psihiatra, ki se ukvarja s tem, ter se dogovoril, za soboto.
Od te sobote 17. aprila 2010, od 13.ure, nisem več začutil potrebe po cigaretu. Čez 14. dni, bo eno leto. Odvadil sem se praktično v momentu, roke so mirne, nobenih živčnih izpadov, vožnje so večji užitek, saj mi ni potrebno skoz pazit na ogorke, hrana je dobila popoln okus, reči ki naj bi dišale, dejansko dišijo, je pa slaba stvar, da so določene stvari začele smrdeti, med drugim tudi pepelniki, pri katerih se zbirajo kadilci.
Po enem tednu, se je za isti korak - uspešno, odločila tudi soproga.

Ni mi jasno samo to, kako sem lahko toliko let, spuščal denar v dim. Povprečno sva pokadila 4 škatle Mallbora dnevno in če hoče gdo računat - žena 35 let, jaz 42 let - dve in več škatel na dan - vsak.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

bezerk ::

No, Solatko je kar približno povzel moj kadilski značaj, vse od začetka do konca, ki ga žal ni, še vedno kadim.
Zdaj zvijam drum že tri leta in me je jezik že toliko pekel, da dam zadnje 4 mesece po 2 filtra v vsak čik, pač žalostno je to kajenje.
Štartal sem v 5. razredu OŠ, ta stari so dobili "živčni zlom", ker sem prismrdel po čikih, itd...
Ata mi je povohal desno roko, da vidi če sem tisti dan kadil ali ne.
Še danes po cca. 25 letih kadim z LEVO :))

Drugače je Mark Twain rekel, da je nehat kadit najbolj enostavna stvar na svetu.
Saj je sam to storil že ne vem koliko tisoč krat.

Šalo na stran, zadnjič mi je kolega rekel; "Če hočeš karkoli naredit v življenju moraš biti predvesem zajeban do sebe", on je cca 25 let starejši od mene in 5x na teden popoldan prebije na štadionu, kosila ob 12h. Jaz do 5ih pokadim 15 čikov in grem na zajtrko-kosilo. go figure.:'(

Miko1234 ::

Če se človek nekaj odloči lahko vse nardi,
sam se mu lahk zgodi,
da čez 3 tedne spet kadi :D

Izi ::

Miko1234 je izjavil:

Če se človek nekaj odloči lahko vse nardi

Niti pod razno, Za vsako človeško odločitev je potreben razlog.
Pri katerikoli zasvojenosti rabiš prekleto dober razlog, da nehaš. Dokler tega ni ne boš nehal.
Razlog mora biti tak, da te prisili v nehanje. Da je nekaj škodljivo NI dober razlog in preverjeno NE deluje.

Pri zasvojenost s hrano ni tak problem, ker se hudo dober razlog za prenehanje pojavi že po nekaj mesecih prenažiranja. Postaneš zavaljen in posledično grd. Kdo pa hoče biti grd?
Pri kajenju pa precej let ni nobenega dobrega razloga, da bi sploh nehal kaditi. Sicer odvratno smrdiš, ampak, kadilec se tako ali tako druži samo s sebi enakimi, ki njegov smrad lahko prenašajo oziroma ga sploh ne zaznajo, ker tudi sami tako smrdijo, poleg tega pa kadilcem čutilo vonja ravno zaradi kajenja komajda deluje, če sploh.
Nekaj kašlja tudi ni razlog za prenehanje, šele po kakšnih 10 letih se pojavi kronični bronhitis, ki pa tudi ni tako nadležen, da bi človeka prisilil v prenehanje, ker si v tem času že kronični zasvojenec.

Večina kadilcev tako neka kaditi nekje po 20 do 30 letih kajenja, ko se pojavijo resni zdravstveni problemi in te zdravnik postavi pred dejstvo, ali nehaš kaditi ali pa boš umrl. Šele to je za večino kadilcev zadostna motivacija za prenehanje kajenja >:D

Pri ženskah je malo lažje, ker jih nosečnost prisili v prenehanje kajenja. Vsaj večino, nekatere imajo še vedno raje defektne in bolehne otroke, kot da bi nehale kaditi.

jericho ::

solatko je izjavil:


Hotel sem dobiti informacijo, o odvajanju s pomočjo akapunkture, pa sem mimo grede zasledil poste o hipnozi in to v Sloveniji, z individualno obravnavo.
Bila je sreda 14. aprila. Ko sem prebral poglavja o hipnozi, ter rezultatih, nekaj odzivov na forumih, sem se odločil in poklical zdravnika - psihiatra, ki se ukvarja s tem, ter se dogovoril, za soboto.
Od te sobote 17. aprila 2010, od 13.ure, nisem več začutil potrebe po cigaretu. Čez 14. dni, bo eno leto. Odvadil sem se praktično v momentu, roke so mirne, nobenih živčnih izpadov, vožnje so večji užitek, saj mi ni potrebno skoz pazit na ogorke, hrana je dobila popoln okus, reči ki naj bi dišale, dejansko dišijo, je pa slaba stvar, da so določene stvari začele smrdeti, med drugim tudi pepelniki, pri katerih se zbirajo kadilci.
Po enem tednu, se je za isti korak - uspešno, odločila tudi soproga.

Ni mi jasno samo to, kako sem lahko toliko let, spuščal denar v dim. Povprečno sva pokadila 4 škatle Mallbora dnevno in če hoče gdo računat - žena 35 let, jaz 42 let - dve in več škatel na dan - vsak.


A maš mogoče še vedno kontakt od zdravnika-psihiatra? Tud jaz bi rad prenehal, pa za beč kot 3 ure ni nikol šlo.
Lahk tud na ZS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere čike kadite? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
441107506 (41655) Limona
»

Kadilci

Oddelek: Loža
143618 (2910) Aston_11
»

prenehal bom kaditi.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
666986 (4404) Ramon dekers
»

Kajenje..... ZAKAJ?!!! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19814910 (11082) mali tapravi
»

parodija na cigaretne nalepke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505526 (4437) Dr_M

Več podobnih tem