» »

Kajenje..... ZAKAJ?!!!

Kajenje..... ZAKAJ?!!!

1 2
3
4

Barakuda1 ::

...Nikakor mi pa zaenkrat ne pašejo sprehodi z boljšo polovico.


:\

Poskusi s sosedovo >:D :D >:D

AtaStrumf ::

Kajenje je odurna razvada in nič drugega. Prav nobene potrebe ni, da bi človek sploh začel. Mene osebno prav nič ne zanima zakaj ne morete nehat, to mi je zelo logično. Ne razumem pa kako ste sploh lahko začeli. Tist smrad!!! HALO! Kaj ste mislili? Zdaj pa imate hudiča.

Jaz bi podražil čike, da si jih noben otrok ne bi mogu več privoščit, pa bi bilo hitr bistveno manj kajenja. Pa prepovedal bi prodajo do mladoletnim 18. leta in to tudi strogo preverjal. Cena, recimo 2 jurja za škatlico, pa bo hitro konc vseh verižnih kadilcev. Tako pa folk ni dost močen, da bi nehal. Ista fora z dietami, nezdravo a slastno hrano itd.

Moja starca sta oba kadila pa mi je tako srdelo, da sem jima stalno težil, sam ni nič pomagalo. Celo govorili so mi vsi, da bom tudi jaz kadil, pa sem rekel NIKOLI in tudi res nisem, niti probal. Spomnim se enga iz osnovne šole, ki je v tretjem razredu že kadil. Zdaj je največja propalica daleč naokoli.

Najbolj so mi pa patetični kadilci, ki po koncu kino predstave ne morejo počakat niti da pridejo ven in že na hodnikih zvohaš dim. Lepo vas prosim, kako patetično. Ista fora na avtobusih, pa v prostorih kjer je prepovedano kajenje pol pa ven hodijo, pa pozimi zmrzujejo samo da lahko pržgejo čik.

Da o smrdečih oblekah, stanovanju itd. sploh ne govorim. Fuftanje pozimi, v avtu. Same škodljive stvari. Kadilcem si predpisal obveznen ogled obdukcije kakega, ki je umrl za pljučnim rakom. Sploh jih ne manjka, da ne boste mislili. Ta rak te najhitreje ubije in imaš najmanj šans, da se rešiš, povhu je pa še med najpogostejšimi. Kolk pa zdravstvo stroška z vami.

Prepovedal bi kajenje v vseh javnih mestih, vključno barih, hodnikih, ulici. Puši v svojem stanovanju z zaprtimi okni, če hočeš, ostalo pozabi. Saj s tem bi VSEM naredili uslugo. Kajenje bi naredili nevzdržno tudi za kadilce, ti bi sicer neradi nehali/močno zmanjšali in s časoma ko bi se očistili bi bili veseli, da so bili prisiljeni. Ker kot vidim VELIKA večina neha zaradi zdravja, ostali razlogi pa so redko dovolj dobri.

Pa niso na udaru samo pljuča, ampak tudi žile. Ateroskleroza ---> povišan tlak ---> prizadeti organi, predvsem srce ---> srčno popuščanje, angina pektoris,... Uganite kaj je najpogostejši vzrok smrti. Srčno žilna obolenja. In kajenje dospinese vsaj toliko kot stres in nezdrava prehrana oz. nezdrav način življenja (premalo telesne aktivnosti).

Žal se to ne da dopovedat dokler ni prepozno, zato je EDINI način, da se folk prisili. Žal. Saj počasi, ampak res zelo počasi se pritisk stopnjuje. Te nalepke, ki so sedaj na čikih. Če to ni absurd, in pol imaš recimo enga mojga sošolca na farmaciji, ki si je naredil ponaredek tiste nalepke, ista oblika, font, samo da je napisal Kajenje prija. Jao, kolk se mi je pa to butasto zdelo.

Kajenje mi je močno zagrenilo otroštvo, ker mi je ZELO smrdelo in sem moral non stop trpeti to zaradi starcev, sedaj že 10 let ni več kajenja v bajti, k jih je končno srečala pamet, samo ...

Skratka bodite pametni, pa nehajte in ne bit eni nemočni reveži in sami sebi dopovedovat, da brez ne morete. Nikotin je gangljiski stimulator, zato ima poživilno delovanje na telo. Če to pogrešate, lahko uporabite obliže ali pa žvečilne, pa preidite na light verzije pa zmanjšajte število pa počasi vas bo že minilo. Saj se da, samo voljo je treba imeti.

Morate si tudi nekako zagravžat stvar. Dajte se enkrat totalno zakadit v zaprtem prostoru, da vam bo šlo na bruhanje. Skor ni boljšega načina, da se od nečesa odvadiš. Jaz sem si tako za vse življenje priskutil eno vrsto čokolade (razne polnjene sorte), ker sem se šel enkrat tekmovanje kdo hitreje poje dve tamali taki čokoladi. BOdite aktivni pri prenehanju in bo šlo. Tako naenkrat odrezat je skor 100% obsojeno na propad. Počasi, postopoma, a odločno.

In spoštujte nekadilce, ker gre večini to resno na jetra. Jaz imam rad primerjavo z prdcem. Ti meni prižgeš čik, jaz tebi par minut spuščam fajn smrdeče prdce. Zmenjeno?

Mercier ::

>Kajenje je odurna razvada in nič drugega. Prav nobene potrebe ni, da bi človek sploh začel. >Mene osebno prav nič ne zanima zakaj ne morete nehat, to mi je zelo logično. Ne razumem pa >kako ste sploh lahko začeli. Tist smrad!!! HALO! Kaj ste mislili? Zdaj pa imate hudiča.

Zakaj smo začeli? Jaz, ker sem bil star sedemnajst let in sem drugače gledeal na stvari kot danes. Hja, ne vem, a ti si pri sedemnajstih vse prav naredil? Svaka čast!

>Jaz bi podražil čike, da si jih noben otrok ne bi mogu več privoščit, pa bi bilo hitr bistveno >manj kajenja. Pa prepovedal bi prodajo do mladoletnim 18. leta in to tudi strogo preverjal. >Cena, recimo 2 jurja za škatlico, pa bo hitro konc vseh verižnih kadilcev. Tako pa folk ni >dost močen, da bi nehal.

Meni kajenje nikoli ni prav pasalo, ampak sem močno zasvojen že od samega začetka. Ampak domači tobak je pa čisti užitek. Pa še cenejši je, naj razume komur ekonomija nese tako daleč... Da švererjev ne omenjam. Odkar močno podražujejo ima marsikdo "osebnega trafikanta" že zdaj. Da ne omenjam cen horsa in koke. Nekako dvomim v "dokončno rešitev".

>Ista fora z dietami, nezdravo a slastno hrano itd.

Hrano bi nenormalno podražil, al kaj? Zdrava je itak že prokleto draga.

>Pa niso na udaru samo pljuča, ampak tudi žile. Ateroskleroza ---> povišan tlak ---> prizadeti >organi, predvsem srce ---> srčno popuščanje, angina pektoris,... Uganite kaj je >najpogostejši vzrok smrti. Srčno žilna obolenja. In kajenje dospinese vsaj toliko kot stres >in nezdrava prehrana oz. nezdrav način življenja (premalo telesne aktivnosti).

Mnajh, o tem sem že pisal v tej temi. Pravzaprav sem se prej oglašall zgolj zaradi tega. Država isto tako misli, da bodo vsi enostavno nehali, ker bo nekdo rekel, da škodi, ker tega prej itak ni noben vedel.. Pri tem je prav čuden delež mladih, ki kadijo. Pa so jim ja rekli že v vrtcu, da šokdi.

>Žal se to ne da dopovedat dokler ni prepozno, zato je EDINI način, da se folk prisili. Žal. Saj >počasi, ampak res zelo počasi se pritisk stopnjuje. Te nalepke, ki so sedaj na čikih.

Ja, meni se isto nalepke dopadejo. Treba kajenje ogalševat kot nezdravo.

>Če to ni absurd, in pol imaš recimo enga mojga sošolca na farmaciji, ki si je naredil >ponaredek tiste nalepke, ista oblika, font, samo da je napisal Kajenje prija. Jao, kolk se mi >je pa to butasto zdelo.

Custom nalepke so nadvse duhovite. Navdušenje nad ročnimi deli pa hitro mine. Ni, da bi se človek zaradi tega žrl.

>In spoštujte nekadilce, ker gre večini to resno na jetra. Jaz imam rad primerjavo z >prdcem. Ti meni prižgeš čik, jaz tebi par minut spuščam fajn smrdeče prdce. Zmenjeno?

Ogromno stvari gre ogromno ljudem na jetra. Taki smo. Drugače, dokaj pošteno, težko ugovarjam.

AtaStrumf ::

Ista fora z dietami, nezdravo a slastno hrano itd.

Hrano bi nenormalno podražil, al kaj? Zdrava je itak že prokleto draga.


S tistim sem mislil, ravno obratno. Zdravo hrano bi morali poceniti, ker drugače si je folk ne more sploh privoščit, ampak če bi že vlekli analogijo pol bi moral rečt: Nezdravo hrano bi nenormalno podražil, al kaj?

To sicer mislim, da ne bi imelo tako pozitivnega učinka, ker jesti je pa vseeno treba. Pa itak je že dovolj drago.

Tiste variante z lastno pridelavo, švercanjem, ... pa ne bo veljalo za moj glavni namen, to je preprečit, da otroci sploh začnejo. Saj bojo lahk dobil kakšen čik tu pa tam, ampak ne bo MASOVNO kot je sedaj.

Jst ::

Ko so uvedli napise na cigaretih sem začel zbirati samo napis "Kajenje ubija". Imel sem namen zbrati za kvadratni meter teh napisov in si jih prilepiti nad posteljo. Pa sem pri ene 150 napisov nehal.. Škoda...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

AtaStumf: Verjemi mi, da če bi ta trenutek podražali cigarete na 2 ksit, bi si jih brez premisleka kupil.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Mati ::

OK skoraj teden bo okoli, jaz pa še nisem prikuril! To jemljem že, kot osebni uspeh vem pa, da bo pot še dolga in trnova.

V tem trenutku pišem ta post z Nicorette žvečilno v ustih! :D

AtaStrumf, saj vem da ti ne moreš tega razumet, zakaj si želi kdo prižgat čik. Ti bom poizkusil čimbolje zadevo prispodobit!


Zamisli si, da si žejen. Poznaš tisti feeling, hudičevo žejen, sredi avgusta, ko sonce pripeka, ti pa si na pohodu na Pohorje ali Šmarno goro ali Uršljo goro, skratka kamorkoli!
Rečeš si:" Tako zdaj pa ne bom pil!" In zdržiš naslednjo uro brez vode. Jezik se ti lepi na nebo. Od žeje ne moreš več jasno razmišljati. Megli se ti pred očmi, omotica te zajema. Malo se vsedeš in premisliš:" Samo en požirek bom naredil iz hladnega potoka!"

Vendar se premagaš, vstaneš in greš dalje.

Zamisli si kakšen si čez tri ure! Tako nekako je pri cigaretih. Telo zahteva nikotin, verjetno enako kot vodo.

Nočem se zdaj zagovarjat zakaj sem začel. Začel sem zaradi družbe pri 17 letih!
Ko jih 19 od 20 kadi, si slej ko prej tudi ti prižgeš!

Ne morem pa vsa mladostniška leta sedet v sobi za monitorjem, ali pa s starši na sprehodih!

Mogoče razumeš zdaj malo bolje. Pa ne mislt, da zagovarjam kadilce.

BigWhale ::

Dolgoletni kadilci imajo vec kot samo en problem pri odvajanju od kajenja. Prvi je nikotinska odvisnost, ki se jo da dovolj hitro prebrosti, potem je pa tukaj se psihicna odvisnost, ko zacne clovek pogresati vse kretnje povezane s kajenjem. Teh stvari se clovek ne odvadi precej dalj casa. Tudi deset let ne.

AtaStrumf ::

Mati tale primerjava z žejo sicer ni slaba in jo jaz popolnoma razumem, bolj me bega zakaj folk sploh začne z nečim, kar smrdi, je od začetka neprijetno in zelo dobro ve, da škoduje zdravju. Verjetno je to pač pritisk sovrstnikov, potreba po dokazovanju itd. Pač mladostniške neumnosti - zato je najpomembnejše, da otroke odvrnemo od tega. Verjetno tudi bungee jumping ni tako zelo bistveno pametnejše početje kot prvi cigaret, samo razlika je, da tam ni dolgotrajnih posledic -- če gre kaj narobe takoj poravnaš račun :D --, ki pa se jih večina mladih itak ne zaveda. Po moje je zelo malo ljudi, ki začnejo kaditi po 20. letu.

No, kar sem hotel povedati je pravzaprav kratka razlaga delovanja nikotina, ker si tako grafično opisal občutke, da boš razumel od kod prihajajo. Če že veš mirno preskoči naslednji odstavek.

V telesu imamo avtonomni (tisti del, ki deluje brez naše volje) živčni sistem razdeljen na simpatik in parasimpatik. Med sabo se tepeta: npr. simpatik pospešuje bitje srca, parasimpatik pa ga zavira. Obratno je recimo pri črevesju. Tega (torej prebavo, tudi žleze, ki izločajo HCl, encime, itd.) parasimpatik pospešuje, zavira pa simpatik. Na slošno pomaga analogija z BOJ ali BEG za simpatik oz. spanje, obnavljanje zalog, prebavljanje - ODMOR za parasimpatik.

No v vse to se vpleta nikotin, saj deluje na parasimpatične ganglije (vmesna postaja med možgani in recimo črevesjem - konča se en nevron, ki prihaja iz možganov in začne se drug, ki vodi do organa, žleze itd.) tako, da jih delno depolarizira in s tem naredi bolj občutljive na fiziološki agonist acetil holin. Tako se tudi šibkejši signali, ki sicer ne bi mogli vzdražiti postsinaptičnega nevrona (nevron, ki se začne v gangliju in potuje naprej do organa) prenašajo naprej do tarčnih organov, prebavil, žlez, srca, ....

Seveda se telo navadi na to in kompenzira, tako da se učinek nekoliko zmanjša na periferne organe, medtem pa ima še vedno centralne učinke na možgane, ki jih imate vi kadilci tako radi. Problem nastane, ko naenkrat nehaš in se telo znajde v obratni situaciji kot ko si prvič probal (takrat tudi ni bilo prijetno ane) in ne uspe tako hitro skompenzirati in nastopi abstinenčna kriza --> a la huda žeja, le da te to ne bo ubilo, kot bi te, če bi vztrajal brez vode.

Zelo podobno, le na drugih biokemičnih mehanizmih je pri trdih drogah, zato pa se odvaja postopno z manj zasvoljivimi substancami (telo njihove učinke manj kompenzira), recimo metadonom. Bistvo pa je, da če zdržiš začetne neprijetne učinke (tako kot ko si začel) se telo prilagodi in vse je po starem.

Bolj problematična je psihična odvisnost, a najprej je treba opravit s fizično, potem pa se lotiti še psihične, ki izveni bistveno bolj počasi, zato pa je fino najti kakšen nadomestek, vsaj začasni. Hobi, šport, malo nezdrava a okusna hrana (manjše zlo), ...

Skratka pametno strategijo je treba imeti. Take fore kot se ti greš so brez potrebe mučne. Poskusi zdržat - imej v mislih, da se telo prilagaja nazaj in da bo dokaj kmalu minilo, če pa ne bo šlo pa ne obupaj, ampak se loti bolj počasi in postopoma in daj telesu več časa, da se odvadi nikotina, z žvečilnimi in obliži, pa se lažje odvadiš od navade valajna čika po ustih, rokah itd.

BlackHole ::

Tale primerjava z vodo sploh ni relevantna, mogoče za malo lažjo predstavo, ampak ni prava. Saj, dalj časa ko telesu primanjkuje vode, hujše so posledice. te posledice lahko vodijo k smrti, če si pa ti čika ne prižgeš, pa ne vem, ti udari mogoče kvečjemu na živce (nimam izkušenj). blek!

Mati ::

Hvala AtaStrumf za tvoje pojasnilo. Sicer nisem razumel vseh zadev s simpatikom, ganglji itd., ampak vseeno cool, da si si vzel čas in malo zadeve obrazložil iz strokovne plati!

Ne da se mi poslušat zadev ala kadilci boste prej umrli, ali pa čiki bi morali stati 5000 Sit, ali kadilci smrdite!

Fora je v tem, da sem jaz nehal, ne da bi prej sploh pomislil na to! Enostavno sem čik vgasnil, potem pa sem dobil tak preblisk, to je moj zadnji bil!
Sicer sem skoraj polno škatlo še dom varčeval, sem pa jo včeraj zabrisal v smeti in zmočil!

Trenutno mi ni krize, ni pa mi ravno prijetno. Nicorette zgleda opravlja svoje delo.
Je pa res, ko pridem kam kjer sem ponavadi kadil (v kafič na kavo), mi je ful čuden občutek, ko pijem kakav namesto kave in brez čika! To je zgleda psihičen del.

GregiB ::

Tudi jaz sem enostavno nehal... (pred 8 leti)... Nato sem še cel mesec (!!!) nosil v žepu polno škatlo, nakar sem jo "podaril" sodelavki... Pa če nehaš, moraš popolnoma nehat... nisem še slišal za koga, ki bi mu ratalo nehat z znano "metodo pojenjanja"... ne gre...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

AtaStrumf ::

Z metodo pojenjanja je nehala recimo moja mat. Enim je lažje kot drugim. Za težje primere je torej včasih potrebno bolj postopno.

Mati drži se. Meni osebno je bistveno bolj všeč kakav, kot pa kava, čik je pa itak bedarija. Zdaj si dost bolj cool 8-).

vili ::

SMOKER #======= ~~ ~~~
opozarja:
PO VSAKEM
OBROKU SI
PRIZGITE VSAJ
ENO CIGARETO !
ViLi was here !!!

Mercier ::

@AtaStrumf

>>>Ista fora z dietami, nezdravo a slastno hrano itd.

>>Hrano bi nenormalno podražil, al kaj? Zdrava je itak že prokleto draga.

>S tistim sem mislil, ravno obratno. Zdravo hrano bi morali poceniti, ker drugače si je folk >ne more sploh privoščit, ampak če bi že vlekli analogijo pol bi moral rečt: Nezdravo hrano >bi nenormalno podražil, al kaj?

>To sicer mislim, da ne bi imelo tako pozitivnega učinka, ker jesti je pa vseeno treba. Pa >itak je že dovolj drago.

Malenkost narobe razumel, sori. OK, še BTW glede hrane, mislim, da ni treba dražiti nobene, glede cenjenje zdrave pa mislim, da bi mogoče celo lahko bilo izvedljivo, na določene načine, ampak bomo o tem kje drugje.

>>>Jaz bi podražil čike, da si jih noben otrok ne bi mogu več privoščit, pa bi bilo hitr >>>bistveno manj kajenja. Pa prepovedal bi prodajo do mladoletnim 18. leta in to tudi >>>strogo preverjal. Cena, recimo 2 jurja za škatlico, pa bo hitro konc vseh verižnih >>>kadilcev. Tako pa folk ni dost močen, da bi nehal.

>>Meni kajenje nikoli ni prav pasalo, ampak sem močno zasvojen že od samega začetka. >>Ampak domači tobak je pa čisti užitek. Pa še cenejši je, naj razume komur ekonomija >>nese tako daleč... Da švererjev ne omenjam. Odkar močno podražujejo ima >>marsikdo "osebnega trafikanta" že zdaj. Da ne omenjam cen horsa in koke. Nekako >>dvomim v "dokončno rešitev".

>Tiste variante z lastno pridelavo, švercanjem, ... pa ne bo veljalo za moj glavni namen, to >je preprečit, da otroci sploh začnejo. Saj bojo lahk dobil kakšen čik tu pa tam, ampak ne >bo MASOVNO kot je sedaj.

V to enostavno ne verjamem. Glede na to, da 1/3 populacije kadi, bi bil uspeh, če ne bi bilo državljanske vojne, če bi čiki bli od danes na jutri 2000 SIT. Glede na odnos do kajenja, ki smo ga zelo dolgo imeli, glede na razširjenost ostalih drog (ki načeloma sploh naj ne bi obstajale), glede na dojemljivost mladih do teh reči, ne verjamem. Toliko odvisnežev mora najt rešitev. Ko ima rešitev, je čisto možno, da je ta rešitev boljša kot državna. Preganjat se pa tolko folka ne da.

Cena cigaret je že tako visoka, da je zelo resen faktor pri odločitvi, in če ne bi na drugi strani ceneni cigareti pomenili prevelike nevarnosti, da propuši 3/4 populacije, bi bilo sploh za razmislit, če je smiselno folk tolko udarit tam, kjer je tako malo koristi od tega. Vlagat denar se da bolj smiselno kje drugje. Če bi vse šlo na smokes 'n drinks, bog nam pomagaj.


@Mati

Čestitam za odločitev in upam, da ti bo uspelo!

Ko zberem nekaj volje, se ti gotovo pridružim.

Žvečilk jaz ne prenesem, od žvečenja me vse boli. (že po nekaj urah :) Oni obliži so bili odlični. Probal sem v vojski in zdržal sem tri tedne. Potem so me spustili domov čez vikend, doma sem se, oblečen kot človek, zleknil v naslonjač (takrat sem to znal cenit), predme so postavili kavo...

GregiB ::

Pa dajmo takole... vzemimo, da nehajo danes VSI slovenci kadit. Pa naj nekdo izračuna, koliko to pomeni v smislu primankljaja prilivov v državni budget, pa naj prišteje še vse ljudi, ki bodo iz cigaretne industrije pritavali na borzo in odšteje stroške zdravljenja bolnikov, katerih bolezni so povezane s kajenjem.... Ste prepričani, da je naša država (oz. katerakoli druga) pripravljena odpovedati se takšnim prilivom?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mercier ::

Vsi iz cigaretne industrije so že na borzi. Ljudje bi dali tisti denar kam drugam. Država se nerada odpove denarju, ampak ni nujno, da najbolje gospodari z njim.

DoloresJane ::

Nikoli nisem kadila in zelo verjetno nikoli ne bom. Vonj po cigaretah mi gre na živce. Še bolj me dotolče, če vidim rumene katranizirane prste.

Zanimivo se mi zdi to, da nekateri ki pokadite 1 ali več škatel cigaret na dan pravite, da boste nehali, ko bo zdravje pritisnilo. Čas, da nehate je sedaj. SEDAJ. Ko bo zdravje začelo popuščati, ne bo povsem nič pomagalo, če boste opustili kajenje. Čeprav ga niti takrat najbrž ne boste. Škodo lahko preprečite sedaj. Vaši izgovori so enako patetični kot če bi noseča najstnica rekla, da bo, ko rodi tega otroka, res začela uporabljati kontracepcijo.

Nikoli nobenemu kadilcu še nisem rekla, naj v moji bližini ugasne cigareto. Se mi zdi, da če sam nima dovolj spoštovanja do svojega življenja in zdravja, potem mu nič ne pomaga, če mu jaz tistega enega prepovem. Je pa kavice ponavadi hitro konec. :) Kajenje je enaka neumnost kot dirkanje 150 kmh po naselju misleč, da na nobenem prehodu ne bo pešča.

HerrBaron ::

Mati, nič več te ni videti v tej temi.
Ti je spodletelo ali še kar vztrajaš?

Mati ::

Ne, ne ni mi spodletelo, še kar vztrajam.

Danes ob 18.00 je točno 1 teden abstinence!

Kriza me je malo spustila, mogoče se imam zahvaliti žvečilnim.

Bom poročal, kako se odvija naslednji teden.

Jutri bo kriza, ker grem na poroko od kolega.

Lep pozdrav

az0346 ::

Zakaj kadim? Preprosto uživam ob cigaretu, keri kadilec pa ne?
Vjutro je največji užitek si čik prižgati, vem da je to zasvojenost, ampak dokler uživam v tem, se nimam namena odvajati

Čiki škodijo, sicer pa človeku škoduje že samo življenje ( jasen dokaz je smrt ).
Zakaj si vsako jutro prižgem čik? Zakaj si ti vsak večer prižgeš TV? TV tudi škoduje zdravju. Zakaj se voziš z avtom, bolj zdravo je s kolesom, pa še z izpušnimi plini mi po nepotrebnem smrdiš, pa hrup delaš? Zakaj uporabljaš čuden vonj deodoranta, ta dotični meni smrdi? Zakaj ješ hitro hrano? Zakaj piješ kavo? Jaz drugih ne prepričujem, naj spremenijo življenski slog, pa me lahko pri njih moti veliko stvari.
Mislim da ste nekadilci preveč nestrpni. Če prideš v kafič za šank v družbo 3 kadilcev, če te moti, se odstrani, ne pa da vsem gušiš naj vgasnejo čik.

lp, az0346

AtaStrumf ::

az0346 to kar si pravkar naštel so sami izgovori, ker si nočeš priznat, da je kajenje nekaj čisto posebnega in se ne da tako pavšalno primerjat z vsempovprek. Kot prvo je POPOLNOMA nepotrebno, kar druge stvari niso, kot drugo moti ljudi okoli tebe bistveno bolj kot pa če se ti voziš s avtom ali pa ješ hitro hrano. Zakaj bi se pa jaz mora umakniti iz bara če mi ti tam zasmrajaš. Glih tolk imam pravico bit tam kot ti.

Priznaj si, da si zasvojen od škodljive droge, tako kot vsi ostali kadilci tukaj in si ne izmišljuj butastih izgovorov, ampak raje začni malo razmišljat kako se boš rešil te drage (v več pomenih) zasvojenosti.

Mati jaz grem tudi na poroko, sicer od ene kolegice od punce, ampak vem, da me ne bo prav nič mikalo, da bi kadil, pa ene 10 folka bi ti tudi znal naštet, ki jih tudi ne bo. Zakaj bi tebe :D?

az0346 ::

Štrumf jaz priznam da sem zasvojen, samo dokler mi čik paše, se niti ne mislim odvajati. Zelo pazim da z dimom ne motim drugih ljudi. Ko pa pride nekdo med kadilce v kafiču, bi bil rad z nami, ma sobo za nekadilce, pa meni pri šanku guši, naj čik vgasnem, te mi pa pregori. Ma ne mi rečti da je tv bolj potreben kot čik. Ne mi rečti da nekdo ki ma recimo motor brez dušileov v izpuhu, al pa karting, razni skuteri za po vodi in jahte za dopuste, je to bolj potrebno kot čik? Mene druge stvari tudi motijo, pa ne pritiskam na ljudi naj se temu odpovejo.
Vsi delajo tako gonjo proti kadilcem, ko se pa tobačna zapere pa jok in stok za delvce :D Kaj še bi le blo če trošarin nebi blo v blagajno?

lp, az0346

iration ::

Ma ja, se strinjam z Azotom. Na individualni ravni nekaj prepovedovati je brez veze. Čike je treba bannat z zakonom, tako kot v S. Koreji.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

HerrBaron ::

Atastrumf: na poroki se ponavaid pije, ne?
Ko pa piješ pivo pa ni boljše stvati zraven kot cigaret!
Pa po nekaj rundah si itaq že ves mehek, pol pa čik sploh paše....
Zako ga skrbi glede poroke.

HeiJack ::

Ni boljšega kot po dobrem sexu si prižgati čik (in si nabrat novih moči za nove akcije:D )

Štrunf - a se mi samo zdi da si singl in imaš potentno desanko - ker se sekiraš tud zarad nas kadilcev, stres pa seveda bolj škoduje zdravju kot tobak>:D

Mati ::

Fantje, malo se moram pohvalit, da sem zdržal naporen vikend brez čika! ;)

Sedaj grem po novo lovoriko! 2. teden brez čika! Po moje še bo nekaj iz mene. :D

Lep pozdrav

AtaStrumf ::

Čestitke Mati :)!

Ne nism singl in po sex-u ne rabim nobenga čika za še drugo, tretjo ali četrto akcijo. Več pa priznam še nisem šel v eni noči.

Sem pa na poroki že spet moral trpeti eno verižno kadilko. Prav patetična je bila s tistim čikom, kot da ji je to kisikova maska na vrh Everesta. BLJAK!!! Bila je edina kadilka od 8 folka okoli mene in ji je uspelo vse zasmradit. Če ti ni nesramno in sebično, pol pa res ne vem kaj je. Še pojesti ne more človek v miru!

Mejte svoj veselje, samo ne drugim najedat z njim. 1 kadilka uniči/pokvari/poslabša kosilo 7 nekadilcem. TO je največji problem s kajenjem in to az-otu ne bo nikoli potegnilo.

Tebi Mati pa še enkrat čestitam. Me je bilo že strah zate, a kaže, da si najhuje prestal.

perci ::

Mati: congrats - ne odnehat

boych ::

mati navijam za tebe!! samo ne popustit!
jaz bom počasi mel drugo obletnico brez čika, samo me še kdaj pa kdaj potegne, da bi enga prižgal.
huda je ta pot in ne vem, če te sploh kdaj mine ta želja po čiku.

Mati ::

Hvala, hvala fantje.

V bistvu so okoli mene vsi kadili (razen punce) in moram rečt, da me ni toliko motilo.
Bolj me je motilo, ko so nam s kavo postregli in so si ga vsi lepo prižgali, jaz pa žvečilno v usta.

Po 10 dneh nekajenja so simptomi naslednji:

Več ur (2 - 3) sploh ne pomislim na čik, potem nastane manjša želja, vendar dokaj hitro izgine.

Precej lažje dihanje, ne zadiham se tako hitro, ko se s kolesom v ali iz službe peljem.

Manj kašljanja.

Želja po čiku še je vedno prisotna, vendar manj!

thramos ::

Pri men je bla najhujša kriza šele po 2-3 mesecih. Na zacetku sm se pocutu ful dobr, k so vsi jamral da ne morjo nehat, men je pa ratal. Je pa res da k so oni przgal cigaret sm si jest narocu se eno pivo...
No po 2 mescih mi je pa cist popustila motivacija, želja po kajenju pa je ostala enaka in 3. in 4. mesec sta bla peklenska.
No sam sm zdrzal in zdej po letu in pol me zlo redko se prime, mogoce enkrat na 2 mesca ...

Bob Rock ::

Js ns zacel kadit pri 14. letih, ker sn mislu, da je to kao kul. Zdej po skor 12 letih mi je ze prekleto zal, vsako jutro kaslam ko da sn star 60 let, hrkam ko star cikar, po dnaru gre, pa se bi lahka nasteval.....u glavnem beda, ceprav tist trenutek ko kadim uzivam.

Mati: nicorette(al kak se pac rece) dejansko pomagajo, al je isto ko ce bi navadne zvake zvecu?

atastrumf:Zakaj bi se pa jaz mora umakniti iz bara če mi ti tam zasmrajaš. Glih tolk imam pravico bit tam kot ti.

mas pravico, ja, glih tak ko on, sam moti tebe, ne njega ;)

perci ::

Veckrat se zgodi, da ko gremo ven kaj pojest, se za mojo mizo znajde kak kolega, ki hoce prizgat cik (po moznosti se preden do konca pojem). Seveda mu vedno recem, naj ne priziga, ker mi je to neka osnova kulture, da ne kadis zraven nekoga, ki se je ali pa je ravnokar pojedel.

In potem se seveda najdejo kadilci, ki recejo, da ravnotako kot imas ti pravico, da ne kadis ima on pravico, da prizge ko mu pase. Potem mu ponavadi recem, da mu bom vrgel zogo v glavo, saj imam ravnotoliko pravice, da to pocnem kot ima on pravico, da tega ne pocne. Beboti pac. Osnov ne razumejo.

Pa se zdalec niso vsi kadilci taki. Pa tut ne zamerim ful, sam povem pa jim, da me moti, potem pa si mislim svoje :\ .

AtaStrumf ::

He, he tole z žogo si pa dobro povedal :D. Kr mal glupe se delajo tile kadilci. Vse za ceno čika,... še pameti bi se odpovedali.

Tko je to k si zasvojen, nimaš kaj.

Daedalus ::

AtaStrumf, brez posploševanja, prosim. Sam sem kadilec, pa vedno, ko pridem v nekadilsko družbo, vprašam, če lahko kadim. Če se kdo ne strinja, pač ne kadim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perci ::

Daedalus: To je res, niste vsi kadilci taki, zdaleč ne - to je treba priznat. Ampak...večina kar jih poznam pa so :(.

To, da vprasas, ce lahko kadis se meni zdi edino pravilno in taki kadilci mene sploh ne motijo - ponavadi jim niti ne recem NE, ce sami vprasajo, razen ce jem.

Sem pa tudi ze dozivel, da me je kadilec vprasal, ce lahko, sem mu rekel, da me moti, potem je zacel pa znano zgodbo o pravicah ;)) - kao neka vljudnost da vprasa, implicitno pa pricakuje, da bos rekel, da ni problem ;))

Daedalus ::

Se trdno oklepam načela, da je moja svoboda omejena s svobodo ostalih;) Če je nekdo nekadilec poleg mene, ma pravico meti mir pred tobačnim dimom... Če je res sila, se pač umaknem kam stran. Čeprav ni tak problem malo počakati:) (meni seveda)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Gandalfar ::

mah saj kajenje drugih ni taka panika. Samo med hrano najbolj moti..

perci ::

Daedalus: Rabil bi več takih kadilcev kot si ti :D . Pa da ne bo zdej kdo začel kadit zarad tega ;)).

Elemen_T ::

Pa kje zaboga se vi nekadilci gibljete, da lahko tako radikalno zatrdite, da je večina kadilcev tako nekulturnih?

Zelo malo ljudi poznam, ki bi bili tako neotesani, da bi poleg očitnega nekadilca, po možnosti med obrokom prižgali cigaret.
Pravzaprav - tudi sam (kot kadilec) ne maram cigaretnega dima medtem, ko jem - da bi mi pa, ma niti na kraj pameti mi ne pride, da bi pri mizi prižgal čik.

Kar se pa raznih kafan in gostiln tiče...zdej, jest popolnoma razumem tiste, ki se ne počutite dobro v zakajenem prostoru...tu morda nebi bilo slabo uvesti zakona, ki bi velel, da mora imeti vsak lokal dva prostora - enega za kadilce in enega za nekadilce.

Kar se pa samih negativnih učinkov tiče pa nima smisla izgubljati besed! Jasno je, da katran organizmu škoduje, a jasno je tudi to, da organizmu škoduje še milion drugih substanc.
Glejte primer,

S MF sem bil na obdukciji enega človeka, ki je imel kar orng zogljenjena pljuča - obduktor nam je jasno dal vedet, da ta tip ni kadil, ampak celo življenje živel v Ljubljani. (star mal čez 50 se mi zdi).

Res je - treba je naredit vse, da živimo čim bolj zdravo. Po tem pravilu je najlaže prenehat kadit. Ena stvar manj.
Ampak vsi nekadilci - tudi vi imate tisoč drugih razvad, zaradi katerih bi vas lahko jest linčal. Pa vas niti pod razno ne bom!
Sem pol-vegetarianec; nehite žret pohanga pšanca in nehajte uživat ob pečenem prascu ter začnite s sojo in ostalimi rastlinskimi produkti, ki zamenjujejo meso.
Ne pit soka iz tetrapaka, ne kokakole in ne kofeta ali piva-pijte samo vodo in ožete limone ter pomaranče.
Prodajte avto in motor - kupite si dobro kolo/ali morda počasnejši električni avto.
Namesto, da se zvečer vsedete pred TV, pojdite s svojo drago na sprehod.

Če se mi tule javi nekdo, ki vse to izpolnjuje - pred njim nimam več besed. Lahko rečem le kapo dol, stari!

Vsi ostali - nekdo je napisal, da bi morali mi - kadilci bolj spoštovat nekadilce!...Za vas velja točno enako, obratno!

perci ::

Element: Mogoče ti tega ne opaziš, ker tebe pač ne moti, ampak večina ljudi ne vpraša za dovoljenje, če lahko v moji prisotnosti kadi. Nope.

Punca od kolega pa tut, ce ji recem, da me moti, da kadi - prizge. Ajde, ne bom reku, da je prizgala med jedjo, ampak minuto po tem pa dejansko res. Medtem ko sem imel se okus mariniranega vepra in terana v gobcu, mi je ona ze puhala tist dim pod nos.

Vsi ostali - nekdo je napisal, da bi morali mi - kadilci bolj spoštovat nekadilce!...Za vas velja točno enako, obratno!
V bistvu je tko, da imas dve vrsti ljudi: eni so obzirni, drugi pa niso. Brezobzirnih je vec kot obzirnih, zato ni cudno, da je vecina kadilcev takih. Sam to je.

Elemen_T ::

Veliko je tudi neobzirnih nekadilcev.

perci ::

Sej pravim. Večina ljudi je brezobzirnih, tako nekadilcev kot kadilcev (porazdelitev IMO 50:50), samo pri nekadilcih tega niti ne opazis tolk, ker nimajo potrebe po puhanju pod nos.

Brezobziren človek prdne naglas v restavraciji. Sam ne prdne, ker to velja za nekaj grdega in bi ga bilo sram, da bi ga slisal. Drugace mu je pa vseeno, ce drugi trpijo, ko ga on spoha. Pa vem, da bi se folk bol zgrazal, ce bi ob hranjenju na ves glas nonstop prdel, kot ce bi kadil medtem ko drugi jejo.

AtaStrumf ::

Element_T ti si že drugi, ki je začel s točno enakimi forami o ostalih nezdravih stvareh (poglej mal kaj je az0346 napisal), ki jih VSI počnemo, ne pa nekaj kar dela cca. 40% prebivalstva in greni življenje ostalim 60%.

Ti bom povedal isto kot sem njemu: Lame excuses ;((!!! Najboljša obramba je napad ane :\. No, v tem primeru ni čist tko, ker samo izpadeš butasto. Saj bi ti lahk vsak argument posebej spodbijal, pa grem raje spat, ker vem da nima smisla. Vi kadilci ne razmišljate trezno, tako kot pijanci ne in vsi vemo kako težko je pijancu dopovedat, da je pijan.

Elemen_T ::

Ah, sej mi je vseeno...
Ne bom se kregal, ne bom ničesar utemeljeval, ker, saj! Karkoli bom skušal utemeljevat boš ti vzel kot za napad.

Sem pa vsaj kulturen kadilec.

Barakuda1 ::

Kot dolgoletni kadilec, se povsem strinjam z Daedalusom.

Poleg tega pa obstoje še dodatna sveta pravila.

Brez pardona se ne kadi

- v šprtnih objektih zaprtega tipa in to nikjer, niti na hodniku ali WC

- enako za vse zdravstvene ustanove

- gledališča in drugi razstavni prostori

- šolska poslopja OŠ in vrtcev

- Vlak, (razen prostorov za kadilce)

Pa še bi se kaj našlo. Ampak pr zgoraj naštetih ni ne opravičila in ne odstopanja.


Sicer pa menim, da je res tudi to, da pa znajo nekadilci tud malce pretiravati.

Mi zadnč ena teta tam bliz 80 v parku na klopci men nič teb prsede in zabluzi
A morate kadit, a ne veste da to škodi zdravju

Če lih je bla že v zlo spoštovanja vrednih letih, se vseen nisem mogo zadržet, da ji ne zabrusim

Škodi, škodi, sam ne tolk ko vaš EMŠO


p.s.
To ni vic.

Jst ::

Barakuda1: Dejstvo: kadilci smo bolj strpni...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

perci ::

Jst bi prepovedal kajenje povsod na javnih mestih in v vseh barih in diskači. IMO bi blo za vse bolje - tako nekadilce kot kadilce ali pa vsaj za tiste, ki probavajo nehat. New York varianta - niso ameri tolk zabiti.

Daedalus ::

V tem primeru bi se pa jaz začel dret: Diskriminacija!:D Ne zdijo se mi posebej smiselne takšne (absolutne) prepovedi, ker samo povečujejo nestrpnost z obeh strani. Me je pa vedno čudilo, zakaj recimo v Lj ni nekega nekadilskega bara/diskača/gostilne?? Glede na to, da veliko ljudi moti zakajen prostor, bi tak plac moglo meti dovolj prometa... Zgleda, da si niben ne upa poskusiti... Evo, tak bi se jaz rešil problema kajenja v gostilnah - spodbujal bi odpiranje nekadilskih placov z davčno olajšavo. Me zanima, kak bi se kaj to obneslo...

Prepovedoval pa ne bi (ne zao, ker sem kadilec) - ampak zato, ker vse te prepovedi neposredno omejujejo pravico do izbire. Če jo imajo nekadilci, zakaj je kadilci ne bi smeli imeti?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenehanje kajenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
431102103 (26499) Ajrina
»

Kajenje in "sporne" grožnje na cigaretnih škatlicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
786952 (5175) BigWhale

Nov kadilski zakon !!!! (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Loža
191870836 (39991) BigWhale
»

parodija na cigaretne nalepke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505504 (4415) Dr_M
»

KAJENJE PRI 13-TIH??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
946517 (5461) blue96

Več podobnih tem