» »

Svobodni sužnji tehnološke dobe

Svobodni sužnji tehnološke dobe

«
1
2

MarkV ::

Epic 2015 me je navedel k pisanju tega posta. Nisem hotel smetiti teme o googlu in applu, pa sem odprl novo.

Tehnologija se je v zadnjih nekaj letih razvijala po eksponentni funkciji. Nikoli še nismo bili priča takemu dostopu podatkov kot danes, kaj bo šele čez nekaj let? Z vsem razvojem pa se pojavijo moralna vprašanja in vprašanja svobode posameznika.

Izdeja o izdelavi osebnih profilov z vsemi informacijami o nekem človeku, vključno z njegovimi hobiji in osebnostnimi lastnostmi je naravnost grozljiva. Pravtako širok dostop VSEH informacij. Kje je meja ko svoboda preraste v suženjstvo? Bomo pustili da naša življenja nadzirajo korporacije kot so Microsoft in Google?

Korporacije nas bodo izkoriščale do meje, ki jim ji bomo mi zastavili. Problem pa je ker smo ljudje po naravni naivni in redkokdo razmišlja o negativnih posledicah sodobne tehnologije.

Že z najavo TC-ja (trusted computing) so velikani jasno povedali, da jih za naše pravice ne briga nič. Gre jim samo za dobiček. S TC-jem bodo oni nam določali kaj je dobro za nas in kaj ni, kaj nam škodi in kaj ne, kaj lahko poganjamo na računalniku in kaj ne. Gre seveda za kršenje osnovnih pravic ampak o tem nihče ne govori. O TC-ju priporočam ogled filmčka v flashu, ki se nahaja na tej strani. Marsikdo se bo zamislil.

Priporočam tudi ogled kratkih filmov na tej povezavi.

Razmislite o naši prihodnosti. Nas bodo nadzirali povsod, še ko bomo na stranišču? Nas bodo iz satelita slikali ko se bomo sprehajali po gozdu in označili kot terorista ker smo bili na sumljivih lokacijah? Bodo imeli dostop do vseh informacij o nas? Naj bodo to korporacije ali države. To je tiha tiranija. Neopazna in vendar prisotna.

edit: tipkarske
  • spremenil: MarkV ()

jype ::

Jaz ze razmisljam. Pred casom si lahko pobrisal HTTP cookieje in niso vec vedeli, kdo si. Danes imajo dostop do velike kolicine prometnih podatkov (zaradi teroristov, remember), z uporabo katerih me lahko profilirajo, ne da bi jaz imel kakrsnokoli moznost to prepreciti (razen tako, da sem popolnoma inerten in sploh ne komuniciram).

TC seveda ni najvecje zlo. TC je super stvar, ce je tako odprt kot so do zdaj bili procesorji v obicajnih racunalnikih. S TC lahko preprecis marsikatero zlorabo. Dolocis lahko, komu bos zaupal, racunalnik pa sam skrbi, da dejansko sprejme le vsebine, ki si se jim odlocil zaupat (to je neznansko uporabno predvsem za programsko opremo). To ni nujno slabo in sploh ne zahteva, da se odpovemo zasebnosti, ceprav to potencialno omogoca. Vecina tistih, ki uporabljamo odprtokodne sisteme (a la Linux) bo TC uporabljala, ko bo podpora za hardver ustrezna in pri nacinu uporabe nobena korporacija ne bo imela nikakrsne besede.

Nadzirajo nas _ze_. Tudi za terorista nas oznacijo, pa sploh nam ni treba biti na sumljivih lokacijah. Korporativizem je zoprn, ja, ampak zdrave demokracije se mu povsem uspesno postavljajo po robu. Skoda, da ZDA to niso.

MarkV ::

Se popolnoma strinjam. Glede zdravih demokracij (EU) pa je samo vprašanje časa kdaj bodo podlegle vplivom korporacij. Ne pozabimo, da v kapitalizmu vlada kapital in ne volja ljudstva. Demokracija je krinka za vse skupaj...

Kaj nam pa prinaša prihodnost? Bomo imeli čip zdravsteve kartice kar v našem telesu? Bančno kartico? Biometrični potni listi in obširne podatkovne baze o posameznikih... Vse skupaj so delčki v mozaiku. Ko sestavimo te delčke dobimo sistem za popoln nadzor in kontrolo vsakega posameznika, skratka grozljivo tiranijo.

Stvari ki jih vidimo danes so pa le začetki porodnih bolečin.

Upam da se bo našlo dovolj ljudi, ki se bodo sposobni upreti takšnemu sistemu in pustili pot zdravi pameti.

klemen22 ::

Upam da se bo našlo dovolj ljudi, ki se bodo sposobni upreti takšnemu sistemu in pustili pot zdravi pameti.

In kaj je to? Še enkrat uvedimo socializem in podobno sranje ki se je v preteklosti izkazalo za slabo izbiro ki vzhodni blok še vedno tepe? Jah eni kar ne morete preboleti tega da je pač zahodni sistem "the way to move" trenutno.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

MarkV ::

Nikakor ne.

Debata gre samo o zasebnosti in nadzoru na področju informacijske tehnologije. Tak nadzor je pa možen v vseh sistemih. Gre se za to da bi se mogli zavedati svojih pravic in če je potrebno jih tudi uveljavljati ter se za njih boriti.

jype ::

klemen22> Jah eni kar ne morete preboleti tega da je pač zahodni sistem "the way to move" trenutno.

Zaendrek provokacija, tole. Zahodni sistem sucks. Edini način, da se obnese, je aktiven posameznik, ker zahodni sistem pač hodi po robu med totalitarizmom države in totalitarizmom kapitala.

Brez nadzora nad obema ljudje vedno potegnejo ta kratko, ne glede na to kako si nekateri mislijo, da so korporacije prijazne, kako naj bi obstajal trickle-down efekt in podobne traparije, ki so čisto on-par s komunistično propagando.

Komunisti so vsaj pospravili sami s sabo, tako Rusija kot Kitajska sta očitno tržni gospodarstvi, samo še spoštovanje človekovih pravic in prava svoboda govora jima manjkata do pravne države. Zahod gre pa počasi po poti totalitarizma, ker korporacije vedno bolj trdno držijo sodno vejo oblasti na verigi. John Doe vs. General Everything pred 30 leti ni bil isti primer kot John Doe vs. General Anything danes, kar jasno kaže na to da marsikatera zahodna demokracija podlega pritisku lastnega kapitala.

To se dogaja tudi v Evropi in zgolj sami smo odgovorni za to.

klemen22 ::

samo še spoštovanje človekovih pravic in prava svoboda govora

Ker si znan kot zagovornih pravih vrednot, nista ravno ti dve pravici TEMELJNI? Torej kakšni Rusiji ter Kitajski manjkata DVE temeljni vrednoti da bi zadostili tvojim pogojem?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

jype ::

klemen22> Torej kakšni Rusiji ter Kitajski manjkata DVE temeljni vrednoti da bi zadostili tvojim pogojem?

Tako je. Zato se tudi v sanjah ne mislim preseliti tja, recimo.

V skandinavijo bi morda se, ali pa morda v Kanado. ZDA, UK, Francija so dalec prevec totalitarne. Morda Nemcija, ce se bo njihova vlada kaj zresnila (trenutno tako kot nasa se vedno ni izpolnila nobene obljubljene reforme). Poljska npr. je cisto prevec versko skrajna.

Vsekakor si mocno zelim, da se situacija na zahodu popravi. Da ljudje dobijo nazaj pravice, ki jim jih zagotavljajo ustave.

drejc ::

Yupe, preveč filme gledaš pa toži se ti po pionirčkih.

Ravno to, da posameznik lahko zmaga proti korporacijam ali državi je lastnost zahodnega sistema, konkretno VB in Amerike. Nikjer še ni bilo tolk primerov kot v teh dveh državah.

Ontopic: nekdo od pravnikov je ima v podpisu nekaj v smislu "da pravni sistemi težijo h tem da niso nedolžni obsojeni, za kar lahko trpi uspešnost sistema". Bom sam reku "TC in nadzor nad posamezniki v zahodnem svetu teži h tem da ne trpijo nedolžni, talci teroristov in ostalih barabc, za kar lahko trpijo manjvrednostni kompleksi paranoikov".
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

drejc> Yupe, preveč filme gledaš pa toži se ti po pionirčkih.

Traparija.

Berem novice, to je vse. Vidim, kako zahodne demokracije masovno kršijo človekove pravice nedolžnih. Po malem tudi spreminjajo zakonodajo in pravic je vse manj.

TC in nadzor nad posamezniki v zahodnem svetu ne teži nikamor, če nad njim ni absolutnega demokratičnega nadzora. So le ljudje v neki zgradbi, ki počnejo, kar se jim pač zdi pametno početi. Da je protiustavno, protizakonito in fundamentalno zgrešeno, ker _ne prispeva čisto nič_ k temu, da ne bi trpeli nedolžni, je vseeno, ker če jih ljudje ne nadzirajo tudi nimajo nobenih odgovornosti do njih.

Preveč si naiven, drejc, mnogo preveč naiven.

urban99 ::

Ne me basat, res fajn, da imajo nekateri lajf zreduciran na dva pojma. Epic 2015 je hudo resna zadeva, tukaj se pa spet takoj najdeta 2 bimbota, ki sta iber zadovoljna s tem, da nista komunista...

Mene je spreletel srh par mesecev nazaj, ko so se v Google News vtihotapili spammerji in so se med NOVICAMI pojavile reklame za ringtones. No, če kdo iz "commy vs democracy" bloka ne bo dojel - point ni v spamu, point je v tem, da se novice očitno že danes da nadzorovat, jih usmerjat etc etc. OK, to je itak jasno že od pamtiveka, ampak da se te stvari sedaj odvijajo na tako veliki skali je pa... srhljivo, vsaj zame.

MarkV ::

Dokler so samo računalniki priklopljeni na internet je še vse OK. Sklopiš računalnik in imaš mir. Ampak ni daleč, ko bomo imeli v hiši čisto vse priklopljeno na internet. Od hladilnika do sušilca za lase.

Kakšne zlorabe/nadzor ponuja tak sistem?

Nekje sem bral provokacijo ravno o TC-ju; bilo pa je ironično nekako takole: "Kmalu bomo imeli TC čip še v vhodnih vratih. Če bo čip ugotovil da uporabljamo v katerikoli napravi v hiši piratsko/nedovoljeno/cenzurirano vsebino, se nam bodo vrata dobesedno zaloputnila pred nosom. Sistem v vratih bo šel v shut-down zaradi nevarnih vsebin in nas ne bo spustil več v lastno hišo, zaradi "naše varnosti"..."

Zaenkrat je to hvalabogu še ironija. Upam da nekoč ne postane realnost:(

klemen22 ::

Mater pretiravate no. Prov bedno je sploh prebirati tako temo. Dajete res EKSTREMNE primere ki imajo z realnostjo toliko kot to da se kdo sekira zaradi lanskega snega.
Še vedno ti ostane opcija da se odklopiš z neta in so vsi problemi ki si jih opisal MarkV odveč in rešeni? Torej, zakaj se ne odklopiš doma od neta? Potem jokcanje ne bo potrebno.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Kenpachi ::

"Štruco belega, prosim."
-"Ehm, gospod, vidim, da doma niste vklopljeni. Ne smem vam ničesar prodati, ker je taka polica zaradi varnosti (pred teroristi in kriminalci). Prosim, da počakate tukaj, pravila zahtevajo, da v takem primeru pokličem policijo."
(in grunt noise, kdor je gledal robot chicken, ve kakšen zvok je to)
---- "BLBLBELBELBELBELBELBELB" ----

"Gospod, kršite pravilo ustave po 5.knjigi 12.poglavju 4.členu zakonodaje "Varnosti in Dolžnosti posameznika"! V primeru odklopa iz AuthNeta ste se sami spravili v položaj potencialnega hudodelneža in primorani smo vas odvesti v pripor, kjer boste ostali med preiskavo!"
-"Ampak jaz sem hotel samo kruh ku..."
-"Tišina! Nimate pravice do besede, dokler ne stopite pred sodišče, kjer boste lahko obrazložili vaše početje. Do tedaj boste počakali v priporu. Ko se bo končala preiskava, vas bomo privedli pred sodišče! Vklenite ga!"

-"Hej, saj nisem... NE, motite se, nisem zanalašč izklopil, neeee, prosim...."

-"Hvala, gospa, ker se poklicali. Zdaj je svet varnejši."

Klemen22... Torej... Imaš prav. Zakaj se ne bi odklopil. Kaj samo jokate. Saj je samo še korak do takšnega stanja v svetu. :\
Zaraki Kenpachi.

Thomas ::

Ceneno je tole risanje tehnološke distopije. Ceneno in precej neumno.

Se spomnim še low tech techno distopij, kjer so potrošniku vsake toliko počila očala in je moral kupiti nova od hudobne korporacije in tako naprej.

Potem so se pa uprli in imeli socializem. LOL!

Ne samo da je ceneno in neumno in ne prikazuje (preprečuje) nobenih realnih nevarnosti - kar si radi domišljate, njihovi propagatorji - celo direktno izkrivljajo sliko sveta in odvračajo pozornost od pravih problemov.

Šund pisanje, kot bi rekli včasih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pogovarjamo se o vprašanju vmesnika med nami in stroji. Vmesnika med nami in svetom.

Kar ljudi (upravičeno) ziritira je bednost tega. Ko ne moreš narediti nekaj kar hočeš, oziroma moraš trpeti nekaj, česar nočeš.

Ampak kot zakleto! Reči ki bi lahko bile narejene bolje, dostikrat (še) niso.

Klasičen primer se mi zdi, ko je PC vsake toliko spraševal, kakšen disk da ima. Koliko glav, cilindrov in podobnega. Pri tem je grozil s tem, da utegne pobrisati vso dato, če mu ne boš povedal po čisti resnici.

Da bi pa proizvajalci diskov nalepili nanje nalepko s temi podatki - to pa ne!

Potem je v velikem slogu prišel autodetect diska in stvar je bila opravljena.

Isto se bo zgodilo z gospodinjskimi aparati. Nekoč bodo nenadoma postali idealni služabniki. Zdej se pa še mau lovimo tle, ane.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ceneno je tole risanje tehnološke distopije. Ceneno in precej neumno.

Ne, ni.

Ne glede na to kakšen projekt snuješ, moraš biti toliko previden, da ti tisto, kar zgradiš, ne pade na glavo. To je vse.

Vsi črni scenariji, ne glede na to kako so abotni, so možni, zato je treba sistem graditi tako, da jih onemogoči. Tega trenutno ne počnemo, ker je jasno, da v sodobnem tehnološkem svetu ni več prostora za kapitalizem, ker bomo vsi enaki iz preprostega razloga: nihče ne bo trpel in ne bo več potrebe, da bi kdo bil sposobnejši od koga drugega. Ker v takšnem svetu izgine razlika med nesposobnimi in sposobnimi, med revnimi in bogatimi, gre takšen svet v nos predvsem nekaterim bogatim in spsoobnim, pa morda tudi kakšnemu revnemu in nesposobnemu.

Thomas ::

> v sodobnem tehnološkem svetu ni več prostora za kapitalizem

Je. Kapitalizem je edino okolje, kjer tehnološki napredek deluje.

Če pa enkrat privedeš napredek do take stopnje, da transcedira ljudi v transljudi, ki so lastniki strojev, kateri naredijo vse zaželjeno - potem imaš pač še vedno kapitalizem. Kvečjemu da so delničarji vsi enakovredni. Kapitalizem pa še zmeraj. Del sveta je tvoja lastnina. Tvoja, ne od CK KP ali kakšnih podobnih, ki "delujejo v tvojem interesu"!

Teh ne maramo, taking over komunistov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ja, ampak Kapitalizem, kjer imajo vsi enako lastnino (del sveta) je computational equivalent metakomunizma.

Med ljudmi ni nobenih razlik.

Ni treba posebej poudarjati, da se v takem okolju razvijejo deviantni vzorci, ki so pogosto anarhistično nasilni, ker večina ljudi enostavno ni pripravljena sprejeti sterilnega življenja transčloveka prihodnosti.

To se ne bo spremenilo. BigWhale je na to temo napisal odlično sci-fi črtico.

kekz ::

Zakaj bi odklapljal PC z neta? PC sploh ni najmočnejše orodje za vohunjenje o našem življenju. Stvar je še preveč primitivna in premalo razširjena. Npr. še vedno poznam veliko ljudi, o katerih Google nima niti enega zadetka.


Trenutno najbolj dodelan sistem za zasebno vohunjenje je mobilna telefonija, potem pa še razne kartice: kreditne, nakupovalne, bonitetne ...

Mobilni telefon imamo praktično že vsi. Tehnično je povsem mogoče dobiti mape našega gibanja po prostoru. Pravijo, da bo kmalu kar vdelan še GPS in bo stvar postala še čisto natančna. Kdo pa v praksi izklaplja telefon? Potem te pač nihče ne more poklicati.

Prav čudi me, kako da je za uporabo kartic še vedno članarina in provizija. Država še ni dovolj pametna, da bi dojela, da je treba uvesti provizijo na gotovino (ali celo dodaten davek na uporabo gotovine), saj vnaša preveč anonimnosti v naše življenje. S kartičnim poslovanjem je mogoče ugotoviti, kdaj smo kje bili, kaj najraje kupujemo, kakšne hobije imamo, prehrambene navade ... Nekoč, ko boš hotel skleniti zdravstveno zavarovanje, bodo samo pogledali podatke in te opilili dvojno, ker preveč frekventno kupuješ preveč svinjine, pa morda še pri mesarju, ki prodaja cenejšo in slabše kvalitete. :D

Thomas ::

> Kapitalizem, kjer imajo vsi enako lastnino (del sveta) je computational equivalent metakomunizma.

Ne vem če res. V komunizmu, kakor sem bil slišal, lastnine ni. CK KP ti da, kolikor presodi, v nekakšen brezplačen najem.

CK-ja (komunistov) pa ne bomo imeli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

Med ljudmi ni nobenih razlik.


n vem no , mogoče bi potem lahko trdili tudi na ni razlike med gnilo hruško in jabolkom.
ali preprosto rekli med sadjem ni razlik.

ravno tako je tudi med odnosom clovek korporacija kot v osebnih odnosih.
recimo imaš bako , ona tabe izkorišča in ti njo. seveda je bolje ako ima vsak po 100 kvadratov stanovanja , svoj fitnes center , pripravljen personaliziran meni , ko prideš iz službe in svoj majhen otoček v karibskem morju kamor se umakneš za časa njenega PMS-a.
Vprašanje je koliko otočkov lahko spravimo v kaibsko morje , da zadostimo tej nedolžni a nujni potrebi vsakega zemljana.(spomnimo se "mad ljudmi ni nobenih razlik".)

mogoče sem pesimist ampak zadeva izgleda precej "no go". zato tudi kupujemo zadeve od korporacij , katere so mogoče nekoliko cenejše in pristajamo na plebejske kompromise. Seveda pa zelim vsem slotehovcem svojo lastno korporacijo, pa srečen božič in novo leto.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jype ::

Thomas> CK-ja (komunistov) pa ne bomo imeli.

Tisto so bolj kvazikomunisti. Ljudje, ki imajo od enakosti koristi, ki jih drugi, manj enaki, nimajo. Ne, res jih ne potrebujemo, ampak ti so itak že mimo. Morda sem in tja še kakšen poskusi, a niso več nevarni. Bolj ali manj vsem je jasno, da po tem scenariju ne pridemo daleč. Problem so kvazikapitalisti. Ljudje, ki _potrebujejo_ razlike, ker se sicer počutijo enakovredne soljudem. Takih je preveč in so zelo zoprni za celoten tehnološki razvoj. Cerkev se je monopolu nad pismenostjo odpovedala šele po krvavem boju. Korporacije se bodo morale po podobno krvavem obračunu odpovedati pokvarjenemu sistemu intelektualne lastnine, s katerim trenutno vzdržujejo svoj monopol nad inovacijami. Umetnost se bo morala vrniti v čas, ko je bilo imitiranje zastonj in zaželjeno (medtem ko je po zaslugi tehnologije takšno danes tudi kopiranje).

Paziti je treba, da se tehnologije ne uporabi zgolj za umetno vzdrževanje neenakosti, kar je ne le realna možnost, temveč kar sedanjost. Seveda ni nič narobe, če je prehod zvezen in umirjen, a vseeno nadaljevanje v trenutni smeri ni zaželjeno, ker močno zavira napredek in vzdržuje neoptimalna razmerja v globalni družbi.

noraguta> Vprašanje je koliko otočkov lahko spravimo v kaibsko morje , da zadostimo tej nedolžni a nujni potrebi vsakega zemljana.(spomnimo se "mad ljudmi ni nobenih razlik".)

There is no spoon.

Otočkov je, kolikor jih hočeš.

jype ::

Glede skandinavskih modelov stagniranja in napredka kapitalizma...

Cilj korporacije ni napredek. Še več, korporacijam je v interesu zavirati napredek, saj napredek terja precejšnja sredstva, tako za tehnološki kot za družbeni razvoj (dobra podjetja z odličnimi kadri so se že davno tega naučila, da so zadovoljni zaposleni tisti, ki ustvarjajo in zagotavljajo konkurenčno prednost) Tudi notranje lastništvo je pogosto, ne pa vedno, zelo uspešen način motivacije zaposlenih. Delničar podjetja X, ki je v podjetju X zaposlen, ima odličen razlog, da se pri svojem delu potrudi. Pri tem ni nujno, da ima zgolj delnice podjeja X. Precej cenejša pot za korporacije je omejevanje konkurence, zaradi česar imajo vse razvite države zelo restriktivne protimonopolne zakone (ker cilj države ni prisotnost bogatih korporacij, temveč odsotnost revnih, neučinkovitih korporacij).

Pa še glede socializma: protesti zoper zakonodajo v nekaterih izmed najbolj socialističnih demokracij kažejo, da se ljudje še vedno oklepajo socialnih razlik kot pokazatelja uspešnosti oziroma neuspešnosti. Francoski kmetje, indijski študentje in ameriški jeklarji so vsi pripravljeni postati družbeno aktivni, ne ko jim grozijo z odvzemom pravic, temveč ko jim grozijo s podelitvijo enakih pravic drugim, njim očitno konkurenčnim družbenim skupinam. Vse kaže, da je skandinavski model, ki je že zagotovil vse te pravice vsakomur, precej uspešen pri motiviranju ljudi k družbeno odgovornemu obnašanju, drugi sistemi pa imajo s tem vedno večje težave.

Thomas ::

> Cilj korporacije ni napredek. Še več, korporacijam je v interesu zavirati napredek

Korporacije imajo lahko svojo wish listo. Ampak profit lahko zagotavljajo srednjeročno in dolgoročno samo skozi napredek.

Odtod napredek Zahoda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ampak profit lahko zagotavljajo srednjeročno in dolgoročno samo skozi napredek.

V pravni državi, ja.

Thomas> Odtod napredek Zahoda.

Odtod stagnacija zahoda tam, kjer se ne upošteva pravil igre. Enron, Worldcom in podobni, na naši skali pa razne Iskre in podobni zavoženi projekti. Ne gre za odgovornost - odgovorni ljudje ne morejo povrniti škode, ki je posledica mismanagementa. Takšen gross mismanagement mora sistem onemogočat. Kulturni potencial zahoda upada, ker se industrija ne drži več pravil igre (oziroma pravila igre kar aktivno spreminja sebi v prid, ne glede na to da so pravila zdaj postavljena tako, da se napredek sankcionira, namesto da bi se ga nagrajevalo).

Eden takšnih zoprnih primerov iz preteklosti je urbana legenda (ne)varnosti Fordovega Pintota. Zaradi takšnih primerov imajo države postavljene minimalne zahteve za vozila, ki se premikajo po cestah. Podobne zahteve imamo tudi za podjetja, a tam je treba še marsikaj popraviti. Ob nesrečah je pač treba preveriti, kako je sistem odpovedal, ter pomanjkljivost odpraviti.

Luka Percic ::

Potem seveda lahko začneš v EU, ali pa kar pri nas, kjer so te "napake" precej pogostejše.

jype ::

Sem že začel in mi gre dobro, hvala.

BigWhale ::

Bosta Microsoft in Google naredila lepsi svet, za vse? Ali samo za dolocene posameznike?

poweroff ::

Nadzor je sredstvo za doseganje moči. Moč je lahko uporabljena prijazno/neprijazno, koristno/škodljivo,... ampak moč - prisila omejuje svobodo.

Eni zato na moč gledamo z rahlim nezaupanjem, z vednostjo, da utegne biti kdaj zlorabljena. Eni pač ne želimo biti hlapci.

Nekatere persone rudis so mnenja, da smo zato komunisti. Samo nekateri ljudje imajo pač omejeno razumevanje sveta okrog sebe. Do teh ljudi je treba biti strpen in jih razumeti. So kot otroci, ki bodo nekoč morda odrasli.
sudo poweroff

MarkV ::

Matthai, zelo lepo povedano. Nimam kaj dodati.

tsh2 ::

Se strinjam s Thomasom. To je nepotrebna skrb, odvrača od pravih in zanimivih problemov.

Ni mi jasno, kaj je tako narobe, če ima država nekatere (ne vse, vseh ne more imeti) podatke o meni? Če nisi kriminalec, se nimaš česa bati. Tak nadzor nad vsemi posamezniki bo pameten v prihodnosti za preprečevanje kriminala.

>Moč je lahko uporabljena prijazno/neprijazno, koristno/škodljivo,... ampak moč - prisila omejuje svobodo.

Kakor kdaj. Moč v rokah policije je dobra stvar, moč v rokah kriminalcev je slaba stvar. Vse je odvisno od tega, kakšne namene ima tisti, ki ima moč.

para! ::

Fantje, sej nismo v Minority Reportu, dokler nekdo ne stori kriminala, še ni kriv ničesar, rajt?

lp
Death before dishonor!

Luka Percic ::

Jaja, bognedaj da bi komu uspelo preprečit kakšno kriminalno dejanje.
Morilce je treba zmeraj zapirat ko nekoga počijo.
Tipično.

Grožnje, ter odkrivanje le teh, bi moglo bit prioriteta policiji. Ne pa čiščenje mesa iz zidu.

jype ::

tsh2> Kakor kdaj. Moč v rokah policije je dobra stvar, moč v rokah kriminalcev je slaba stvar.

Pogument fant, a žal, no, milo rečeno, butast.

V čem je razlika med umorom, ki ga zagrešijo kriminalci, in umorom, ki ga zagrešijo policisti?

Razlika je očitna: policistov se ne preganja, saj samo opravljajo svoje delo.

Kaj pa kadar se zgodi takšnale svinjarija?

tsh2 ::

kaj bi rad dokazal s temi linki? da je policiji treba odvzeti moč, ki jo ima?
najbrž spadaš v tisto skupino paničnih ljudi, ki pravijo, da so vsi politiki zanič, in da so vsi ljudje po svoji naravi slabi. v resnici pa je ravno obratno, slabi le bolj izstopajo.

glede velikih korporacij, glede katerih praviš, če te prav razumem, da jih sploh ne bi smelo biti, pa mislim, da so dobra stvar, ker je v njih napredek najhitrejši. in napredek je dobra stvar.

drugače pa, prijazen odgovor, ni kaj :D

poweroff ::

Stvar je v tem, da je policijo dobro imeti. Da je pametno vlagati vanjo, daj estrokovna in učinkovita.

Da je pa tudi dobro, če je ustrezno nadzorovana. Na vajetih, kot se reče.
sudo poweroff

Thomas ::

Od kod tebi predpostavka, da policijo naj se pa kar ne nadzira? Neupravičena asumpcija.

Maš posebne jagre pri Sovi recimo, ki skrutinizirajo policijo. Kateri pa tudi ne vedo, od kod bo usekalo po njih.

Tega smo navadni državljani itak vajeni, zakaj ne bi bila še policija?

Od kod vam "legalistom" predpostavka, da policija postane potem manj kontrolirana?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Od kod vam "legalistom" predpostavka, da policija postane potem manj kontrolirana?

Preberemo novico, ki je direktna posledica nezadostnega nadzora.

Vice ::

Preberemo novico, ki je direktna posledica nezadostnega nadzora.

Se pravi, rabimo dobro tehnologijo da to prepreči! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

urban99 ::

"Se pravi, rabimo dobro tehnologijo da to prepreči!"

Jep, saj s tem se vsi strinjamo. Ampak zaenkrat se bistveno bistveno več napora vlaga v nadzor, na nadzor nadzora oz. preprečevanje zlorab se pa rado pozablja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urban99 ()

Luka Percic ::

na nadzor nadzora oz. preprečevanje zlorab se pa rado pozablja.


IMO debate o tem ni, ker lefty-ji zavračajo vsak poskus uvedbe novih nadzorovalnih orodij. Namesto da bi bilo sprejetje obetajočih tehnologij samoumevno in bi razpravljali le o nadzoru nadzora. To onemogoča pravo razpravo in kar je hujše, ne omogoča uzakonjanje takega nadzora, ki pa je (vsaj pri iskanju teroristov, kasneje še drugje) krvavo potreben.

Matevžk ::

Se pravi, rabimo dobro tehnologijo da to prepreči!

Prepreči objavo takšnih novic v imenu varnosti in boja pred teroristi? ;) :)) :D
lp, Matevžk

poweroff ::

Od kod tebi predpostavka, da policijo naj se pa kar ne nadzira? Neupravičena asumpcija.
Se ti norca delaš, ali kaj?

Ravno nasprotno pravim - da rabimo nadzor nad policijo (in ostalimi sližbami).

Maš posebne jagre pri Sovi recimo, ki skrutinizirajo policijo. Kateri pa tudi ne vedo, od kod bo usekalo po njih.
Neumnost. Če bi prebral zakon o SOVI bi videl, da to ni res.

Rabimo pravno državo in močno sodstvo.

IMO debate o tem ni, ker lefty-ji zavračajo vsak poskus uvedbe novih nadzorovalnih orodij.
V resnici nove nadzorovalne tehnologije uvajajo vse vlade, ne glede na politično pripadnost. In te tehnologije se uvajajo ne glede na zavračanje javnosti. Problem so desničarji, ki hočejo absolutno oblast. Ki se skrivajo pred lučjo javnosti. Bush je eklatanten primer takega skrivača. Ko je prišel na dan njegov nezakoniti ukaz je kritiziral medije, ki so zadevo obelodanili!
sudo poweroff

Thomas ::

Zdej razumem. Nadzor vas ne moti, če je vse po zakonih, pa če so zakoni narejeni tako, da ščitijo posameznike.

Vas ne skrbi uporaba, vas skrbi zloraba.

Ja, potem se strinjamo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Skoraj. 8-)

"V kontekstu množične rabe tehnologij nadzora danes, pa ne moremo mimo ugotovitve Šelihove, ki možnosti zlorabe ne vidi zgolj v neupravičeni oz. nepooblaščeni uporabi tehnolgij nadzora, pač pa tudi v njeni prepogosti rabi s strani tistih, ki so jih sicer upravičeni uporabljati (Šelih, 1979: 157)."

Šelih, Alenka. 1979. »Zasebnost in nove oblike njenega kazenskopravnega varstva«. V Perenič, Anton (ur.). 1979. Zbornik znanstvenih razprav, Let. 39, 1979 str. 149-181. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Pravna fakulteta.
sudo poweroff

Thomas ::

Aha. Šelih Alenka ex cathedra. I see.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Problem ni Alenka, problem je verbalni delikt, ki si ga pravkar zagrešil. Ljudstvo se strinja s sankcijo, ki te bo doletela, seveda zgolj zato, da ne bi koga od njih.

Vsi veliki problemi sodobne demokracije izvirajo iz dejstva, da so državljani lenobe, ki si demokracije ne zaslužijo, ker v njej ne sodelujejo (dovolj).

poweroff ::

Ja, Thomas, persona rudis.

Preberi si pač celoteh tekst od Šelihove, dobro utemeljuje svojo trditev.
sudo poweroff

Thomas ::

Preberem naj si?

Kaj pa piše takega? :))

Kdaj je "perveč" nadzora? IMO, kadar je nezakonit. Ampak saj ravno o tem debatiramo. Da se opazuje opazovalce prav tako brez milosti.

V čem je problem?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
20140634 (35248) PaX_MaN
»

Kaspersky bi uvedel potne liste na internetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
828209 (5573) Mipe
»

Veliki Brat Google? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11311864 (8954) poweroff
»

Svoboda (& varovanje osebnih podatkov...) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20613144 (10735) Marjan

Več podobnih tem