» »

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo ubralo drugačno pot. Letala naj bi se ne pustila ugrabiti. Sistem so si zamislili tako, da bi v primeru ugrabitve, nadzor nad letalom prešel na zemeljsko postajo. Letalo bi potem usmerili do najbližjega primernega letališča in pristali. Sistem naj bi bil zasnovan tako, da tudi računalniški hacker na letalu ne bi mogel spremeniti poteka dogodkov. Projekt naj bi stal 36 milijonov EUR od katerega bo malce čez polovico primaknila Evropska komisija.

Vir slike: airliners.net

59 komentarjev

«
1
2

LedStorm+++ ::

...Sistem naj bi bil zasnovan tako, da tudi računalniški hacker na letalu ne bi mogel spremeniti poteka dogodkov...

Vse se da skrekt. 0:)
Pingvin :-)

Apple ::

Hmm, a ni to isto, kot bi se posadka zaklenila v kabino - in bi jih bolel za potnike...

V tem primeru je isto - npr. če ne bojo preusmeril aviona na letališče na Kubi, bodo začeli pobijati potnike...

V glavnem, teli modeli se bojijo le, da bojo ugrabitelji z avioni napadli neke tarče - potniki so pa itak vnaprej obsojeni na pogubo...
LP, Apple

Vesoljc ::

skrekat ze, ampak vprasanje je ce v doglednem casu....
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

OChack ::

kaj pa če nekdo ugrabi zemlski centr od kodr se bo upravljalo letalo in ga kljub temu da na letalu ni teroristov preusmeri v množico?>:D ....slabo razmišlajo tjle mojstri
Int€l inside, IDIOT Outside

Kenpachi ::

Zakon, komaj čakam, da to razvijejo in podajo podatke za vse svoje skrite vojaške baze, da jim bodo (pač teroristi, ali whatever so "oni") shekali bazo podatkov in dobili želene koordinate "prepovedanih no-fly" področij.... ;)
Zaraki Kenpachi.

Piranha ::

Najboljša rešitev takih morebitnih problemov je itak na dlani. Letalo na pristajalno stezo enostavno prilepiš z sekundenkleberom pa ziher ne bo strmoglavilo... nikoli.

OK, šalo na stran. Popolnoma varnega sistema ni in nikoli ne bo obstajal!

Nekoč se taki napadi niso dogajali in ljudje so z letalom potovali hitro in udobno. Vendar se je v desetletjih zračnega prometa spremenila sama politika držav in zgolj to in samo to je krivo za ves terorizem take oblike. Dokler ne bodo odstranili teh vzrokov bodo kljub vsem naporom strokovnjakov še dolgo deževala letala z neba. Priporočam vam, da ko imate v mislih skupaj znanstvenike in politike, se spomnite mojega pregovora (ki pa ni zrasel na mojem zelniku), ki pravi:

Kaj ena budala zasere, 100 strokovnjakov ne more popravit.
Piranha

neoto ::

Tole bo po mojem tudi uporabno za situacije, če se posadki tudi drugače karkoli zgodi. A že ne znajo novejša potniška letala na vseh večjih letališčih z avtopilotom pristat?

Stepni Volk ::

Tudi evropski pristop ima kar nekaj napak.

Avtomatsko reševanje
1. Avtomatski pristanek na letališču je odvisen od opreme letališča in zrakoplova (V latovščini je maksimum ILS CAT III C)

Kjer to ni možno, bo potrebno daljinsko reševanje

Daljinsko reševanje
2. Če bi pristajanje vodili daljinsko, je potrebno imeti več različnih pilotov - za vsak tip zrakoplova.
3. Mora biti zagotovljen nenehen Data-Link, ki bo omogočal nadzorovanje letala. Vreme in teren ne omogočajo 100% pokritosti najsi bodi iz tal ali preko satelitov.
4. Podatki morajo zagotavljati tudi vizualen pogled naprej, ter na vse potrebne indikatorje (kolesa, zakrilca, motorji...)
5. Vse to je potem potrebno ustrezno certificirati. Različni tipi zrakoplovov pomenijo različne verzije takšnega software-a, kar oteži in podraži implementacijo.
itd.

Stepni Volk ::

Terorizem ni nujno političen odraz. Lahko je čisto individualna odločitev posameznika. National Geographics ima serijo na to temo Air Crash Investigation.

Jan987 ::

Ja samo je pa sigurna lažje zavarovat center na tleh kot pa letalo pred teroristi.

Bakunin ::

s tem bi se lahko ognili nesrecam kadar pilot ni vec zmozen pilotirati (nezavest, padec tlaka,...).

a se ni lani eno letalo v grciji zaletelo v goro, potem ko je kaksno uro in pol krozilo na avtopilotu ?

Pyr0Beast ::

Prva misel, ki mi je prišla na pamet;
Še vedno pa se lahko morebitni terorist rastreli notri. In s seboj vzel kar nekaj folka.

Letalo se bo še vedno dalo ugrabiti; sam kontrolirat ga ne bojo mogli.
Da se obiti tole na več načinov.
1. Letalo dvignejo visoko v zrak, nato pa preprosto obrnejo proti mestu in izklopijo sistem.
2. Uničijo vse antence, oz. začnejo motiti vse frekvence :)
3. Shekajo krmilno elektroniko, kar nebi bilo preveč težko, ker je se povsod da narediti manual-override. :D
4. Če tako ugrabljeno letalo začne pristajati, preprosto zablokirajo zakrilca, tako da po letališču malo poredira.
5. Uprizorijo fejkano ugrabitev, tako da piloti zgubijo kontrolo, nato pa shekajo data-link.
6. Nastavjo avto-pilota na željeno lokacijo. >:D
7. Povzročijo BSOD, ali pa precvikajo vse pomembne žice
8. Podkupijo kontrolerja v stolpu :D

NI govora, da se nebi dalo letalo ugrabt. Da se, na več načinov, mnogo več. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jan987 ::

jah kako pa bo storil te stvari če ne more v pilotsko kabino! letalo bo težko raztrelil ker toliko eksploziva je težko preneti na letalo. Edino kar je je lahko to, da začne pobijat potnike, kar je pa še vedno boljše kot da se zaleti v eno stavbo, ker bi tako zbil še stavbo, potniki pa bi tudi pomrli.

Iz potniške kabine pa bo težko naredil te stvari ki si jih ti zgoraj napisal.


razen če bi udrli v centralni sistema tega centra ki bi bil na tleh, pol bi pa res lahko z letalom delali gar bi hoteli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jan987 ()

Izi ::

Tudi vrata v pilotsko kabino niso neuničljiva.
V pilotsko kabino se da vdreti brez kakšnega posebnega orodja samo z uporabo fizične sile v približno 15 - 20 minutah, če te seveda nihče ne moti medtem ko z gasilnim aparatom tolčeš po vratih >:D
Tako so obupani potniki vdrli v zaklenjeno pilotsko kabino enega od avionov 11 septembra in napadli ugrabitelja, ki je pilotiral avion. Ugrabitelj je tik preden so ga ubili usmeril avion v tla in avion je potem strmoglavil, ker ga nihče od potnikov ni znal obvladati.

Letalo se da krmiliti tudi izven pilotske kabine z fizičnim premikanjem žic za premikanje zakrilc. Dostop do žic je možen spodaj v prtlajžnem prostoru, kjer pa verjetno rabiš dobro obleko, da ne zmrzneš in pa kakšna kisikova maska tudi ne bi bila odveč.

Mene skrbi nekaj drugega. Če bo z zemlje možno prevzeti popolno kontrolo nad avionom, brez da bi to pilot lahko preprečil, potem bo teoretično vsakdo lahko prevzel kontrolo nad avionom iz zemlje.
Rabiš samo računalnik, en močan oddajnik in pa prave frekvence.
Za eno organizirano teroristično organizacijo to ne bi smelo predstavljati prevelikega problema.
Tako bodo lahko strmoglavljali avione kar iz svojih skrivališč >:D
Zadeva mi nekako ni všeč.

mitja ::

nič ni tako zanesljivo, da se ne bi dalo uničit, skrekat, kakorkoli že... a so tipi razmišljali, da bi potem zadevo poenostavili teroristom? :)) :)) :))
Namreč, skrekaš in vdreš v frekvenco za prenos komand... naprej pa ni treba razlagat.

:P :P :P :P :P :P :P :P

MrStein ::

A to so isti, ki so naredili avto, ki ga ni mogoče ukrasti ? :D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

Sej že zdej lahko krekaš na stotine satelitov s preprostim oddajnikom, a ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

DavidJ ::

Izraelci, odkar imajo kletko za pilote in oboroženega maršala na letalu, nimajo več težav z ugrabitvami letal...
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Looooooka ::

waste of money...lepo fliknes folk s sedezi pa padali(ki niti ne rabjo delat) vn z letala in ga razstrelis v zraku...sure mogoce bi se folk prozval zarad zacetnih zrtev ampak 2, 3 tko unicena letala pa bi teroriste minil da jih sploh poskusajo ugrabit...
(to ni blo resno).
Je pa lepo da evropska unija denar daje v sisteme,ki znajo clo delovat ne pa tko kot amerika ki se ji zdi demokraticno in celo izvedljivo sledit vsakmu cloveku na planetu in ga magicno identificirat kot terorista.

para! ::

Če se bo nekdo na letalu odločil postreliti vse potnike mu nič na tem svetu to ne more preprečit. Torej, ta nova funkcija letal, ni niti najmanj namenjena varstvu potnikov, ki so že na letalu. To je navsezadnje logično oziroma samoumevno.

Kot piše v novici, lockdown letala in prisilni pristanek, kontroliran iz kontrolnega centra na zemlji. Sigurno sistem ni popoln, je pa dobra ideja, vsekakor!

lp
Death before dishonor!

para! ::

Da otroc krekajo igrce pa programe itd je nekaj čisto vsakdanjega, ane. Tu se vsi strinjamo, ker do zdaj se je vse dal skrekat.

Vam je pa že darko dal namig, da določenih stvari pač ne moreš shekat. Sej ta stvar precej verjetno ne bo pod GPL licenco, prav tako ne otroc ne bojo dobili SDKja in tudi dokumentacije o protokolih ne bojo mogli niti od blizu povohati.

Ker, če bi hekanje vsega povprek bilo tako zelo enostavno, bi sateliti iz vesolja redno padali na preljube cilje islamskih skrajnežev.

lp
Death before dishonor!

Stepni Volk ::

Heckanje iger in avicijsko specifičnih modulov sta dva vesolja. Glede nato, da je na Slo-techu nekaj resno usekanih aviofilov: Je kdo žs shackal FMS?

OChack ::

namest da take miljone stran mečejo bi na letalo raj dal mal več varnostnikov, z pištlami in topimi naboji ki nimajo velike prebojnosti, pa tud to da gre lahk vsak kurac u kabino bi se mogl mal spremenit
dal bi eno kodo ki bi jo vedle stevardese, v primeru če pač fantje v kabini skup padejo>:D
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

jype ::

Stepni Volk> Heckanje iger in avicijsko specifičnih modulov sta dva vesolja. Glede nato, da je na Slo-techu nekaj resno usekanih aviofilov: Je kdo žs shackal FMS?

Ne. Za dober denar pa ni problem odpret česarkoli. Potrebuješ le dobre obveščevalce a la KGB in nekaj časa.

Potem veliko potniško letalo iz fotelja elegantno zapelješ v sosedovo garažo.

darkolord ::

dal bi eno kodo ki bi jo vedle stevardese, v primeru če pač fantje v kabini skup padejo

al pa če ji kdo prisloni pištolj na glavo, se tudi hitro spomne

beerhunter ::

Varovanje potnikov se začne na letališču - s podrobnim in natančnim pregledom prtljage, predvsem osebne. Tu se da največ narediti za varnost potnikov in letala.

Na samem letalu pa so za preprečevanje ugrabitve najbolj učinkovita dobra protivlomna vrata v pilotsko kabino.

Pa mogoče en sistem ki bi v potniško kabino spustil kak uspavalni plin. Al pa če bi jim (v skrajni sili) malce tlak znižal >:D
-----
"Gee, I thought we'd be a lot higher at MECO!"
Steven Hawley after STS-41D's pad abort 4 seconds before liftoff

dr. Zgemba ::

>Je kdo žs shackal FMS?
Bili so prmeri, ko je uspelo posadki (nehote) priti v nedokumentirane servisne podmenuje FMS-ja, ki so običajno nevidni.

Okoli samega hekanja je pa takole. Sistemi so zelo močno sklopljeni. Posamezne standarde in dokumentacijo bi se zelo verjetno celo dalo najti z nekaj napora, vse ostalo naprej je pa večji problem. Ne zadošča, da bi samo odvil vijake in zamenjal CDU v cockpitu, dejansko je zadaj ogromno črnih škatel, ki so odvisne ena od druge in se medsebojno nadzirajo. Recimo samo lon/lat položaj izračunava FMS iz IRS, DME/DME VOR/DME, VOR/VOR in GPS surovih podatkov.

Seveda pa ni nemogoče.

Matevžk ::

pa tud to da gre lahk vsak kurac u kabino bi se mogl mal spremenit

Sej v Ameriki je tako. Pa za to, da ugotovijo, ali si ti vsak kurac, nadzirajo kar vsepovprek.
lp, Matevžk

talmai ::

A ne bi blo bolš če sam Mohamedom pa Ahmedom ne bi prodajal letalskih kart? :O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: talmai ()

OChack ::

zato sm pa omenu d abi mel oborožeen varnostnike ki bi ukrepal v primeru ko grejo teroristi v akcijo, sj ni potrebno da se cev cajt na letali prevaža celo SWAT moštvo:)) ene 4 je zadost, povečini pa sta gor vedno 1 ali 2 ki sta anonimna, pilota bi morala imeti tudi video nadzor nad potniki, tako d abi v primeru ogroženosti spustila tlak v potniškem delu in ih tako poslali v spanec.
te rešitve so cenejše kot brezžično krmiljenje letala
Int€l inside, IDIOT Outside

destiny ::

Posledice spustitve tlaka so lahko precej bolj usodne od spanca, sploh glede na to, da se vsak organizem odziva drugače oz. je drugače "pripravljen" na kaj takega.

pirx ::

Cel hec je samo v tem, da folku vzamejo voljo do ugrabljanja letal, ker bodo itak vsi vedeli, da se z ugrabljenim letalom pač ne bo dalo nič početi.

To kar želijo narediti je povsem prav.

Če pa si že kdo sam nabavi neko letalo za pizdarije delati, pa bo letel tam, kjer ne bi smel, ga bo prej ali slej doletelo nekaj opozoril, potem še lovcev, kasneje pa ga mirne duše sestrelijo, če ne bo ubogal.

BigWhale ::

Ejection seat. In podobna budilna naprava, ki jo imajo strojevodje. Ce se stvar ne aktivira na vsake toliko casa, dobijo potniki obvestilo, da se pripnejo, letalo se usmeri na enega vnaprej programiranih 'safe-to-crash' mest, potniki in posadka so izstreljeni iz aviona in bolj ali manj varno pristanejo s padali.

;)

PS: Se kdo spomni kaj je bilo s transponderji v 9/11 poletih? So jih ugrabitelji izklopili?

LedStorm+++ ::

... Shekajo krmilno elektroniko, kar nebi bilo preveč težko, ker je se povsod da narediti manual-override...

Ta je pa dobra... ročno, hehehe. :D
Pingvin :-)

Stepni Volk ::

Transponderji na 3 od 4 letal 9.11 so bili izklopljeni.

grex ::

jaz bi se osebno mal bal leteti z letalom, ki ne bi imel možnosti "manual overrida" al pa raw data al pa karkol že to imenujejo. Dejansko ne bi zaupal ljudem na tleh, ker imajo le ti drugačne interese, kot pa pilot letala, ki je vzgojen, da obvaruje potnike in ljudi spodaj, no matter what.

Če se nekdo odloči letalo sestreliti, bo izredno dobro premislil, preden naredi nekaj tako kontroverznega. Da pa letalo le nevarno skušaš pristat, je pa preveč lahko.

Jan987 ::

Mogoče bi bila res najboljša in najcenejša varjanta kot je bilo že zgoraj omenjeno, da bi imeli piloti video nadzor nad kabino dobro zaklenjena vrata in pa en uspavalen plin, ki bi ga lahko spustili v letalo, če bi videli da nekdo pač želi ugrabiti letalo. Da bi to vgradili je minimalen strošek proti vsem ostalim podobnim rečem. Ubistvu pa tud če so samo taka vrata, da rabš 20 min da jih razbiješ je dost, ker pilot bo že v tem času najdu eno mesto kjer bi lahko pristal, ker itak nebi avijona ugrabili nad oceanom, če pa bi ga že in bi bi ga pa pač sestrelili 50km pred obalo in to tako da bi pač poskodovali en del trupa, kjer bi se folk nekako lahko rešu potem pa tja takoj heikopterje da poberejo čim več živih

sankus ::

Varovanje potnikov se začne na letališču - s podrobnim in natančnim pregledom prtljage, predvsem osebne. Tu se da največ narediti za varnost potnikov in letala.

običajen kemični svinčnik (kuli) je dovolj da narediš neumnost...

desperados ::

En razlog več da poskušajo še naprej. Če se bo tak sistem uvedel ne bo več potrebno da bodo teroristi na letalu ampak preprosto na tleh čisto varni za računalnikom. Letala pa po vrsti cepajo po tleh...

Ostajam na trdnih tleh!!!

darkolord ::

in pa en uspavalen plin

Ahm, še kdo pomni, kaj je bilo leta 2002 v Moskvi?

RejZoR ::

Seveda in v kliničnem centru pred operacijo paciente zadimijo z živčnim plinom...:\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

forsmark ::

el al taktiko pa bo malo boljše :D


At least six (formerly two) undercover agents accompany each international El Al flight, sitting amongst passengers whilst holstering firearms. All El Al pilots are former Israeli Air Force fighter pilots, and all El Al flight crew members are trained in hand to hand combat. In fact, most El Al employees have served in the Israeli army (since national service is compulsory in Israel).

El Al security procedures also require that all passengers be interviewed individually prior to boarding, allowing El Al staff to identify possible security threats. All passengers are classified on a basic 3 tier threat scale: Israelis and Jews are usually classified as the lowest threat, Westerners are usually classified as medium level threats, and Arabs (particularly males) are usually classified as high threat. In addition, all luggage must pass through a decompression chamber; this simulates pressures during flight which may be triggers for explosives [1]. El Al is the only airline in the world that passes all luggage through this special chamber.

The El Al fleet is also the only commercial airline fleet in the world to be equipped with anti-missile countermeasures.

As a result of the tight security, only one El Al plane has been successfully hijacked, in 1968 (see below for details).
Airbus Industrie

MrStein ::

Hmm, kaj pa je z "unsuccessful hijacks" ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

balocom ::

Dobre fore>:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

LedStorm+++ ::

...in pa en uspavalen plin

Kakšn uspavalen plin? Smejalni raje, da bi si vice pravli :D .
Pingvin :-)

Zgodovina sprememb…

kokos ::

Pa to je pomoje raj za teroriste...
Sploh ne rabijo več hodit na letala - z vdorom v "nadzorni center" na zemlji, imajo nadzor nad n# letali... najbrž so predvidevali da jim kaj takega ne bo prišlo na misel?

macgajver ::

ja stari ucas so saj na avion mogl olfa noz (llooool) presvercat ce so hotl kej nrdit zdej se to nau treba.
tenstan krompir je pa zakon

dmok ::

Brez prtljage na avion. Pred vstopom je kabina v kateri se pod nadzorom slečeš do nagega, stopiš nag v drugo kabino kjer naredijo hiter rentgen da se prepričajo če nisi pištole vtaknil v anus, od tam pa v tretjo kabino kjer oblečeš pižamo za letenje. :\

d.

driver_x ::

fino bi bilo, če bi kaj takega vgradili tudi v avtobuse.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lahko letalo izgine brez vsakršne sledi? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30677948 (17936) Machete
»

ZDA razmišljajo o uvedbi elektrošok zapestnic za letalske potnike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11316926 (13313) Utk
»

Z avtopilotom proti teroristom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
373699 (2448) Tic
»

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
598562 (6987) Pyr0Beast
»

Pravica do življenja - tokrat na nemški način

Oddelek: Problemi človeštva
181962 (1489) leinad

Več podobnih tem