» »

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Slo-Tech - Poljski letalski prevoznik Lot je včeraj domnevno zaradi hekerskega napada odpovedal deset letov z varšavskega letališča Frederica Chopina, še dvanajst pa jih je poletelo z zamudo Podrobnosti napada niso razkrili, so pa zagotovili, da ni vplival na letala že v zraku. Promet se je v nedeljo zvečer vrnil v ustaljene tirnice, policija in varnostne službe pa preiskujejo napad, ki je onemogočil pripravo načrtov leta (flight plan), brez katerih letala ne smejo vzleteti.

Na Wired pišejo
, da izrabljena varnostna luknja ogroža vse letalske družbe in da so bili Poljaki zgolj prvi na muhi. Minuli mesec je ameriška družba United za eno uro odpovedala vse vzlete, ker so imeli težave z dostavo načrtov poleta. Potniki so tedaj poročali, da so bili obveščeni o lažnih načrtih poleta zaradi računalniškega vdora kot razlogu za zamudo.

Čeprav uradnih informacij ni, je trenutno glavni kandidat za krivca protokol za izmenjavo načrtov leta, ki ne zahteva potrjevanja pristnosti. Načrt poleta izračunajo na letališču in ga po potrditvi posredujejo pilotu, ki ga prejme po elektronski povezavi. Format in protokol sta za vsako letalo različna, dodatnih varnostnih protokolov pa ni, zato lahko kdorkoli pošlje lažni načrt, saj temelji na zaupanju. Piloti imajo vedno možnost, da načrt po preverjanju zavrnejo in zahtevajo pojasnila oziroma novega, kar se je očitno zgodilo to pot. Zato ni nevarnosti, da bi hekerji vplivali na let, saj mora vsak ukaz potrditi pilot, ki ima popolno oblast nad letalom, lahko pa povzročijo veliko nevšečnosti in zamud. Prav tako načrt poleta ni navodilo za samodejno delovanje avtopilota, zato je odveč bojazen, da bi lahko tako povzročili trke letal ali strmoglavljenja. So pa zamude vsekakor moteče.

3 komentarji

dexterboy ::

Khm... če jih dostavljo na samih letališčih pred samim poletom... bi potlej lahko zopet zaposlili "postreščnike"? 8-):D:))
Potlej bi bila možnost hekerskega napada skoraj nična. Le paziti bi bilo treba, da ne bi kdo stresel cuker v tank za gorivo... ROFL
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

pegasus ::

V aviaciji bo še zabava, ker tako veliko stvari temelji na zaupanju ... in se v nespremenjeni obliki pospešeno prestavljajo v digitalno domeno.

Čakamo, da začne kak mulc broadcastat ads-b IDje malo po zraku in naredi denial of service na kontrolo letenja ...

MrStein ::

A to je tisto, kar imajo na tabletkih, kot je bilo že v novici enkrat tule?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ryanair (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7031732 (3418) nodrim
»

Prvi strmoglavljeni Boeing 737 Max 8 dan pred nesrečo komaj rešili (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11726744 (17022) poweroff
»

Ameriške stevardese zahtevajo korak nazaj glede rabe elektronike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10431321 (26697) antonija
»

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Oddelek: Novice / Varnost
4516012 (14086) bluefish
»

Ali je pilot v letalu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
545163 (5163) bradek

Več podobnih tem