Forum » Problemi človeštva » Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)
Pravica do uboja? (Kako se boriti proti samomorilskim napadalcem?)
jype ::
No, potem pa predlagam takole: we call it a draw, nekateri ste prepricani, da imate prav, nekaterim od nas pa pravni strokovnjaki (seveda le nekateri od mnogih s takim mnenjem) pritrjujejo, da imamo prav.
Mnenja se ne bodo spremenila, je pa fino, da je spostovano bralstvo foruma cim natancneje obvesceno o svojih pravicah. Da se ne bo spet razpasla kaksna smesna urbana legenda.
Mnenja se ne bodo spremenila, je pa fino, da je spostovano bralstvo foruma cim natancneje obvesceno o svojih pravicah. Da se ne bo spet razpasla kaksna smesna urbana legenda.
Thomas ::
Meni pritrjuje, da imam prav, link ki sem ga dal. Uradni link države Slovenije, v katerem piše, da pri več kot eni ustrelitvi osumljenca, NI BILO NAREJENE NIKAKRŠNE NAPAKE s strani policista, ki je dotičnega ubil.
Več ni, več ne obstaja. Tako država pravi, da pri nas velja. Se celo strinjam z njo, ampak to ni pomembno.
Če tebe tako daje šok ob tem spoznanju, da si nesposoben racionalnih odgovorov - so be it, yupe!
Več ni, več ne obstaja. Tako država pravi, da pri nas velja. Se celo strinjam z njo, ampak to ni pomembno.
V letih 1999 do 2003 je pri izvajanju ukrepov oziroma postopkov policije umrlo 7 oseb, med njimi trije tuji državljani.
. V enem primeru (ko je policist pri poskusu prijetja ubil osebo, za katero je bila razpisana tiralica), je državni tožilec sprožil preiskavo po ZKP, v ostalih primerih pa ni bilo ugotovljenih morebitnih nepravilnosti pri ravnanju policistov.
Če tebe tako daje šok ob tem spoznanju, da si nesposoben racionalnih odgovorov - so be it, yupe!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
No, ko bos nasel ustrezno strokovno osebo (to ne more biti branjevka, pun intended), ki bo potrdila tvoje razumevanje tistega besedila, bom seveda zadovoljno ugotovil, da se motim.
Vsak krosnjar lahko prebere "On the Origin of Species" in sklene, da je bog ustvaril cloveka. Pravico do nerazumevanja imas celo ti :)
Vsak krosnjar lahko prebere "On the Origin of Species" in sklene, da je bog ustvaril cloveka. Pravico do nerazumevanja imas celo ti :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
_Te_ daje šok, očitno.
Policist ima (v SPECIALNIH okoliščinah) pravico streljati v nogo. Ima čisto enako pravico pomeriti tudi v glavo (nikjer ne piše, da to pa ne), ustreliti in tako po vsej verjetnosti ubiti osumljenca.
V vseh državah tega sveta.
Policist ima (v SPECIALNIH okoliščinah) pravico streljati v nogo. Ima čisto enako pravico pomeriti tudi v glavo (nikjer ne piše, da to pa ne), ustreliti in tako po vsej verjetnosti ubiti osumljenca.
V vseh državah tega sveta.
Jest živim v državi Sloveniji, kateri pripada gornji link z besedilom.
Kaj reče Barakuda1, kako to tolmači, da je bilo pa vendarle nezakonito ali kaj pravzaprav on sploh trdi ... ali kaj si o tem mislita yupe in Matthai ... kakšna alkimija da anulira tisti link, oziroma ga zrelativizira - ne vem.
Ni pomebno.
Kaj reče Barakuda1, kako to tolmači, da je bilo pa vendarle nezakonito ali kaj pravzaprav on sploh trdi ... ali kaj si o tem mislita yupe in Matthai ... kakšna alkimija da anulira tisti link, oziroma ga zrelativizira - ne vem.
Ni pomebno.
poweroff ::
Saj jo ima drugje lahko tudi. Če je natančna, še ne pomeni da je točna. In če je točna, še ne pomeni, da je univerzalno resnična.
Če govorimo o pravu, potem se pričakuje, da uporabljamo pravno definicijo.
Če pa govorimo o fiziki, pa fizikalno. Ampak ti ne poznaš ne ene ne druge. No, saj jaz ta druge tudi ne...
To pa ni res. Jaz tu ne govorim o pravo::pravica. Se mi sploh ni dalo iskat te definicije.
Se pravi ne veš kaj govoriš? Ker govorimo o tem kakšne pravice zakon podeljuje policaju. Zakon pa ima neko zvezo s pravom, ne?
Zakaj vedno ti deliš domače naloge ? In zakaj jih imaš vedno zame ? Evo še ene zate: poglej si ime topica in mi povej, kje vidiš tu sodno dvorano ali karkoli podobnega, zaradi česar bi vsi morali kar naenkrat uporabljati samo pravne definicije.
Ker govorijo nekateri o tem, da pravo daje policaju pravico moriti. Zato pač uporabljamo pravne definicije.
Lahko pa nekateri govorite tudi o routing pravici policaja, samo potem bo debata še vedno taka kot je sedaj.
Thomas: ALI TRDIŠ da ima policaj interes ubiti osumljenca, ta interes pa je pravno relevanten? Če ja, potem ima pravico v pravnem smislu. Če ne, te pravice nima.
Glede na pravno definicijo pravice.
Ne vem, a ste v matematiki tudi tako šlampasti da si še definicij ne preberete in potem kar na pamet sklepate?
Če pa govorimo o fiziki, pa fizikalno. Ampak ti ne poznaš ne ene ne druge. No, saj jaz ta druge tudi ne...
To pa ni res. Jaz tu ne govorim o pravo::pravica. Se mi sploh ni dalo iskat te definicije.
Se pravi ne veš kaj govoriš? Ker govorimo o tem kakšne pravice zakon podeljuje policaju. Zakon pa ima neko zvezo s pravom, ne?
Zakaj vedno ti deliš domače naloge ? In zakaj jih imaš vedno zame ? Evo še ene zate: poglej si ime topica in mi povej, kje vidiš tu sodno dvorano ali karkoli podobnega, zaradi česar bi vsi morali kar naenkrat uporabljati samo pravne definicije.
Ker govorijo nekateri o tem, da pravo daje policaju pravico moriti. Zato pač uporabljamo pravne definicije.
Lahko pa nekateri govorite tudi o routing pravici policaja, samo potem bo debata še vedno taka kot je sedaj.
Thomas: ALI TRDIŠ da ima policaj interes ubiti osumljenca, ta interes pa je pravno relevanten? Če ja, potem ima pravico v pravnem smislu. Če ne, te pravice nima.
Glede na pravno definicijo pravice.
Ne vem, a ste v matematiki tudi tako šlampasti da si še definicij ne preberete in potem kar na pamet sklepate?
sudo poweroff
Seveda ni pomembno, saj smo Thomasa tukaj spet stisnili v kot, Thomas pa je sam izjavil, da je tukaj nekdo idiot.
In če to dvoje seštejemo, potem je res najbolje, da "ni pomembno" in se debata """častno""" zaključi.
In če to dvoje seštejemo, potem je res najbolje, da "ni pomembno" in se debata """častno""" zaključi.
sudo poweroff
> ALI TRDIŠ da ima policaj interes ubiti osumljenca, ta interes pa je pravno relevanten?
Interes, dolžnost ga ima zaustaviti. Raniti (ne)smrtno, je drugotno. Morda ga bo krogla samo oplazila ali pa še to ne - in bo obmiroval. Morda ga bo zadel točno v srce in bo na mestu mrtev. Tudi prav in po zakonu.
A sem od začetka trdil kaj drugega? Nisem.
Interes, dolžnost ga ima zaustaviti. Raniti (ne)smrtno, je drugotno. Morda ga bo krogla samo oplazila ali pa še to ne - in bo obmiroval. Morda ga bo zadel točno v srce in bo na mestu mrtev. Tudi prav in po zakonu.
A sem od začetka trdil kaj drugega? Nisem.
Ma, ne, cisto enostavno.
Najdemo lahko kvalificiranega pravnika, ki lahko utemeljeno razlozi, kako je s tem. Ker pravniki niso zastonj in bo to moral nekdo placati, se lahko dogovorimo takole:
Pravniku nalozimo, naj potrdi ali ovrze Thomasovo trditev (recimo tisto o temu, da si drzava pridrzuje pravico, da ubija), v skladu s slovensko zakonodajo. Ce jo potrdi, placam pravnika jaz. Ce ugotovi, da se Thomas moti, bo pravnika placal Thomas.
Ce v svoje sklepanje dovolj trdno verjame, potem mu ne bo tezko dokazati, da ima prav, saj ga nic ne bo stalo. Razen, ce verjame narobe :)
Najdemo lahko kvalificiranega pravnika, ki lahko utemeljeno razlozi, kako je s tem. Ker pravniki niso zastonj in bo to moral nekdo placati, se lahko dogovorimo takole:
Pravniku nalozimo, naj potrdi ali ovrze Thomasovo trditev (recimo tisto o temu, da si drzava pridrzuje pravico, da ubija), v skladu s slovensko zakonodajo. Ce jo potrdi, placam pravnika jaz. Ce ugotovi, da se Thomas moti, bo pravnika placal Thomas.
Ce v svoje sklepanje dovolj trdno verjame, potem mu ne bo tezko dokazati, da ima prav, saj ga nic ne bo stalo. Razen, ce verjame narobe :)
Eee, zdaj pa sva prišla skupaj. Interes, dolžnost ga ima zaustaviti. Lahko bo pri tem ubit.
AMPAK nima ga interesa ubiti (na prvem mestu).
Ja ali ne?
AMPAK nima ga interesa ubiti (na prvem mestu).
Ja ali ne?
sudo poweroff
Thomas> A sem od začetka trdil kaj drugega? Nisem.
Ja, si.
Thomas> Vsaka država si pridržuje pravico ubijati. Če ne v obliki smrtne kazni,
Thomas> pa s preprečevanjem nadaljevanja hudega kaznivega dejanja. Brez sodišča,
Thomas> s hitro odločitvijo policista, ki se je znašel v taki situaciji.
Tule (in potem par deset postov) trdis drugace. Policist se (po tvojih besedah) odloci, da bo ubil. Ce je tako, potem bo v nasi drzavi, ce bo postopek skladen z zakoni, za dejanje obtozen (ker je namen zelo pomemben element vsakega kaznivega dejanja, ce jaz prav razumem).
Ce bo obsojen, je seveda odvisno od mnogih okoliscin.
Ja, si.
Thomas> Vsaka država si pridržuje pravico ubijati. Če ne v obliki smrtne kazni,
Thomas> pa s preprečevanjem nadaljevanja hudega kaznivega dejanja. Brez sodišča,
Thomas> s hitro odločitvijo policista, ki se je znašel v taki situaciji.
Tule (in potem par deset postov) trdis drugace. Policist se (po tvojih besedah) odloci, da bo ubil. Ce je tako, potem bo v nasi drzavi, ce bo postopek skladen z zakoni, za dejanje obtozen (ker je namen zelo pomemben element vsakega kaznivega dejanja, ce jaz prav razumem).
Ce bo obsojen, je seveda odvisno od mnogih okoliscin.
IgorGrozni ::
Pravica države do uboja ni absolutna. Je omejena. Nič drugače, kot pravica posameznika do uboja.
Omejena je v skrajni instanci z človekovimi pravicami.
Tolmačenje zakonskih členov brez upoštevanja razmerij teh členov do drugih členov istega zakona in do drugih zakonov ni relevantno.
Policaj, izvršna oblast, ni sodna oblast.Ne sme presoditi krivde posameznika. Zato tudi ne sme streljati z namenom ubijanja pri osumljenih(- nima pravice !!) ...10 let itd..., ker krivdo presoja sodišče. Osumljeni je nedolžen, dokler mu krivde ne dokažejo.
Pri posameznem uboju s strani države, je, razen v primerih določenih z zakonom, samoobramba, zaščita drugih, ipd., država (posamezni predstavnik) kriva umora.Ni zakonskih predpisov, ki bi dajali državi ˝več˝ pravice do uboja.
Kazen je odvisna, kot vse kazni, od okoliščin. Recimo, da je državna ˝vpletenost˝ olajševalna okoliščina.
Krivda in kazen so ločeni termini.
Država ima prav toliko pravice do uboja, kot posameznik. SFW ??
Omejena je v skrajni instanci z človekovimi pravicami.
Tolmačenje zakonskih členov brez upoštevanja razmerij teh členov do drugih členov istega zakona in do drugih zakonov ni relevantno.
Policaj, izvršna oblast, ni sodna oblast.Ne sme presoditi krivde posameznika. Zato tudi ne sme streljati z namenom ubijanja pri osumljenih(- nima pravice !!) ...10 let itd..., ker krivdo presoja sodišče. Osumljeni je nedolžen, dokler mu krivde ne dokažejo.
Pri posameznem uboju s strani države, je, razen v primerih določenih z zakonom, samoobramba, zaščita drugih, ipd., država (posamezni predstavnik) kriva umora.Ni zakonskih predpisov, ki bi dajali državi ˝več˝ pravice do uboja.
Kazen je odvisna, kot vse kazni, od okoliščin. Recimo, da je državna ˝vpletenost˝ olajševalna okoliščina.
Krivda in kazen so ločeni termini.
Država ima prav toliko pravice do uboja, kot posameznik. SFW ??
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IgorGrozni ()
Brane2 ::
To ni res. Vsaj ne vedno. Niti približno.
No in če že govoriva o tebi, me je malo strah, da se toliko zavzemaš za OS in te zadeve.
Meni so všeč in strah me je, da že mora biti nekaj hudo narobe z njimi, če se ti s tvojo močjo sklepanja tako pališ na te stvari...
Se pravi ne veš kaj govoriš?
Se pravi, vem, o čem ne govorim.
Ker govorimo o tem kakšne pravice zakon podeljuje policaju. Zakon pa ima neko zvezo s pravom, ne?
Ne, govorimo o tem, da država dovoljuje uboj. In ja, to ima neko zvezo s pravom, ja.
Vendar me pravne podrobnosti tu ne zanimajo. Zakaj ne ? Zato ker na zadevo gledam kot celoto v nekem postopku.
Organ države, ki ga v danem momentu na nekem mestu predstavlaj konkretni policaj, ubije nekoga in za to ni kaznovan.
Ne glede na notranji ustroj državnega aparata in postopke ki so stekli v njem, lahko sklepam, da ta ustroj to v teh okoliščinah dovoljuje. Dokler se ne spuščam v same interne postopke, mi njihovih zakonitosti ni treba poznati.
Tako kot me ne zanima točna zlitina iz katere so zobniki menjalnika v avtu, ki ga kupujem. Zanima me,d a avto ustreza deklaraciji.
Glej zgoraj primer z avtom. Če bi bilo to zadosten razlog za uporabo izključno pravne terminologije, ti sploh ne bi smel kupiti avta, dokler ne bi obvladal Catie, programiranja industrijskih robotov, mehanike, elektronike in vsega kar je moral vedeti proizvajalec, ki ga je naredil, ali recimo vsaj specializirani mehanik, ki ga vzdržuje...
O routerjih si nekaj načenjal kvečjemu ti, če me spomin ne vara...
Interes nima neposredne zveze s tem. Če bi imel, potem policaj ne bi smel ustreliti nekoga, ki bi ga sicer moral, če mu je pred tem recimo posodil denar ali kaj podobnega.
V zgoraj prikazanih okoliščinah lahko ubije in to je vse, kar je relevantno.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Točno tako - sistem to DOVOLJUJE.
To pa ne pomeni, da iamš do tega PRAVICO. Samo o tem debatiramo. Sva prišla skupaj Brane, ali ne?
To pa ne pomeni, da iamš do tega PRAVICO. Samo o tem debatiramo. Sva prišla skupaj Brane, ali ne?
sudo poweroff
Kakšna je razlika, izven internih pravnih deklaracij ?
Bistvena.
V enem primeru lahko dobis 20 let zapora, v drugem pa lahko gres na sprehod po Tivoliju. Seveda obstajajo tudi vmesni primeri.
Ce bi pri nas policisti na podzemni brazilskega studenta osemkrat ustrelili v glavo, al kako je ze blo, hja, potem bi zagotovo vsaj eden od njih sel v zapor. Ce ne, je pa nekaj narobe z naso drzavo. Razen, ce bi tudi pri nas prej sprejeli zakon, ki tako postopanje policije legalizira. Pa ga (se) niso.
V enem primeru lahko dobis 20 let zapora, v drugem pa lahko gres na sprehod po Tivoliju. Seveda obstajajo tudi vmesni primeri.
Ce bi pri nas policisti na podzemni brazilskega studenta osemkrat ustrelili v glavo, al kako je ze blo, hja, potem bi zagotovo vsaj eden od njih sel v zapor. Ce ne, je pa nekaj narobe z naso drzavo. Razen, ce bi tudi pri nas prej sprejeli zakon, ki tako postopanje policije legalizira. Pa ga (se) niso.
Zgodovina sprememb…
> Točno tako - sistem to DOVOLJUJE.
Dovoljuje ... kot v nekaterih zveznih državah v ZDA dovoljuje smrtno kazen. Ali pa kot tebi dovoljuje kandidiranje za občinskega svetnika, poslanca, župana ...
Kar ti je dovoljeno (= ni izrecno prepovedano) - to je tvoja pravica.
QED.
Dovoljuje ... kot v nekaterih zveznih državah v ZDA dovoljuje smrtno kazen. Ali pa kot tebi dovoljuje kandidiranje za občinskega svetnika, poslanca, župana ...
Kar ti je dovoljeno (= ni izrecno prepovedano) - to je tvoja pravica.
QED.
Matthai> Točno tako - sistem to DOVOLJUJE.
To ni res. To pravi Thomas, in je narobe (pa ne zato ker tako pravi Thomas, ampak ker ustava, zakon in pravilnik pravijo drugace).
Sistem to dopusca (ker se seveda tega ne da prepreciti), da se to zgodi. Tako kot dopusca, da nekdo do smrti povozi nekoga. Po dejanju se ugotavlja odgovornost in izrece sodba. Tu ni nobene pravice do ubijanja.
To ni res. To pravi Thomas, in je narobe (pa ne zato ker tako pravi Thomas, ampak ker ustava, zakon in pravilnik pravijo drugace).
Sistem to dopusca (ker se seveda tega ne da prepreciti), da se to zgodi. Tako kot dopusca, da nekdo do smrti povozi nekoga. Po dejanju se ugotavlja odgovornost in izrece sodba. Tu ni nobene pravice do ubijanja.
Kakšna je razlika, izven internih pravnih deklaracij ?
Bistvena.
V katerem primeru, kjer te na sodišču ne obsodijo, ker sistem to dovoljuje, lahko dobiš 20 let zapora ?
It does not, in any way, alter the fact that I'm right, and you're wrong about this.
Ce pa ja, potem bos z veseljem sprejel dogovor, po katerem placas izdelavo pravnega mnenja, ce se motis, kajne?
Matthai se je samo malce zapletel z izrazi, ker je njegov cas za pisanje po forumu omejen :)
Ce pa ja, potem bos z veseljem sprejel dogovor, po katerem placas izdelavo pravnega mnenja, ce se motis, kajne?
Matthai se je samo malce zapletel z izrazi, ker je njegov cas za pisanje po forumu omejen :)
Brane2> V katerem primeru, kjer te na sodišču ne obsodijo, ker sistem to dovoljuje, lahko dobiš 20 let zapora ?
Sistem tega ne dovoljuje, tudi ce nekateri od vas to napacno predpostavljate.
Sistem tega ne dovoljuje, tudi ce nekateri od vas to napacno predpostavljate.
Kako si potem izpeljal tole:
> Matthai se je samo malce zapletel z izrazi
Upaš? Nikar preveč, ker njemu se to sicer zgodi ... ampak potem pusti stvar in udari drugič drugje.
Ne verjemem, da ti bo dal prav, pa preklical to svojo izjavo.
Upaš? Nikar preveč, ker njemu se to sicer zgodi ... ampak potem pusti stvar in udari drugič drugje.
Ne verjemem, da ti bo dal prav, pa preklical to svojo izjavo.
BigWhale ::
Bom Matthaija popravil.
Sistem tega ne dovoljuje. Sistem to DOPUŠČA! Nekaj dopustiti ali pa dovoliti je precejšnja razlika.
Sistem tega ne dovoljuje. Sistem to DOPUŠČA! Nekaj dopustiti ali pa dovoliti je precejšnja razlika.
Brane2> Kako si potem izpeljal tole:
To je odgovor na vprasanje:
Brane2> Kakšna je razlika, izven internih pravnih deklaracij ?
V prvem primeru je storilec (v nasem primeru policist) streljal z namenom da ubije. Za svoje dejanje je bil na podlagi okoliscin obsojen, saj je to kaznivo dejanje.
V drugem primeru storilec (v nasem primeru policist, ki mora po sluzbeni dolznosti uporabiti strelno orozje na podlagi tukaj citiranega pravilnika) na podlagi okoliscin ni obsojen, ker ni imel moznosti prepreciti dejanja v okvirih, ki mu jih nalagajo njegove dolznosti (med katere steje tudi uporaba minimalne sile, ne pa tudi uporaba strelnega orozja za ubijanje).
To je odgovor na vprasanje:
Brane2> Kakšna je razlika, izven internih pravnih deklaracij ?
V prvem primeru je storilec (v nasem primeru policist) streljal z namenom da ubije. Za svoje dejanje je bil na podlagi okoliscin obsojen, saj je to kaznivo dejanje.
V drugem primeru storilec (v nasem primeru policist, ki mora po sluzbeni dolznosti uporabiti strelno orozje na podlagi tukaj citiranega pravilnika) na podlagi okoliscin ni obsojen, ker ni imel moznosti prepreciti dejanja v okvirih, ki mu jih nalagajo njegove dolznosti (med katere steje tudi uporaba minimalne sile, ne pa tudi uporaba strelnega orozja za ubijanje).
Kakšna ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
jype:
Čakaj malo.
Matthai je rekel, da sistem to sicer dovoljuje, kar pa še ne pomeni, da imaš do tega pravico.
Jaz vprašam, kakšna je razlika in ti rečeš:
Bistvena.
Pri tem vzameš namesto mojega primera nek čisto drugi primer.
Pri primeru, kjer država uboj dovoljuje, ne gre za:
...kot praviš ti, saj takrat tega dejanja policaja država ne bi dovolila brez kazni. Tipa bi torej zaprli.
Če ga niso, očitno ne gre za ta primer, a ne ?
Čakaj malo.
Matthai je rekel, da sistem to sicer dovoljuje, kar pa še ne pomeni, da imaš do tega pravico.
Jaz vprašam, kakšna je razlika in ti rečeš:
Bistvena.
Pri tem vzameš namesto mojega primera nek čisto drugi primer.
Pri primeru, kjer država uboj dovoljuje, ne gre za:
...kot praviš ti, saj takrat tega dejanja policaja država ne bi dovolila brez kazni. Tipa bi torej zaprli.
Če ga niso, očitno ne gre za ta primer, a ne ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
Republika Slovenija ("sistem") ne dovoljuje, da v planet Zemlja prileti komet.
Seveda pa sistem to dopusca, ker nima prav dosti izbire, ker njena izvrsna oblast kometu ne zna dopovedat, da naj tega ne pocne.
Razumes razliko? Morilcev itak ne bi imeli, ce sistem ne bi dopuscal umora. Pa ga zgolj ne dovoli.
Seveda pa sistem to dopusca, ker nima prav dosti izbire, ker njena izvrsna oblast kometu ne zna dopovedat, da naj tega ne pocne.
Razumes razliko? Morilcev itak ne bi imeli, ce sistem ne bi dopuscal umora. Pa ga zgolj ne dovoli.
Kolk si mel ti slovo ?
JAz sem bil med tri in štiri, vendar na Vegovi.
podbevna ::
Zdaj pa prosim že nehajte s tem... Zlasti ti Thomas. Neko intelektualno ruvanje, zaradi ruvanja samega in a priori vztrajanje pri stališčih, ne prinese ničesar.
Le zardi razumevanja tega, kar sem napisal prej bom povedal kako jaz razumem pravice. Te so, kot je lepo napisal Matthai, pravno varovani interesi. To so hotenja in pričakovanja ljudi (in tudi pravnih oseb), ki so splošno sprejeta za tako pomembna, da jim tudi pravni red daje določeno težo. Lep primer pravice je pri ljudeh pravica do življenja, pravica do osebne in telesne integritete, pravica do zasebne lastnine, volilna pravica in temeljne svoboščine (pravica do svobodnega gibanja, govora, verovanja ipd...). Te pravice so omejene le z enakimi pravicami drugih. Pravica do ubijanja seveda ne spada med njih. To namreč ni družbeno priznan, še manj pa pravno varovan interes.
Seveda je lahko pravica do telesne integritete in celo do življenja posameznika omejena, ker je ta v določenem trenutku ogrožal pravice drugih. Vzrok za posledice, ki pomenijo omejevanje njegovih pravic je ravnanje njega samega (ali včasih višje sile). Pravo s tem, ko dopusti ali zapove te posledice ne varuje interesa kogarkoli, da mu škoduje, temveč interes drugih, ki bi bili brez nastopa teh posledic enako ali še huje oškodovani. To torej ni pravica do ubijanja, temveč pravica do zaščite drugih.
Tako jaz in pravna teorija razmeva pravice. Zdaj pa to lahko aplicirate na sto in en primer in izjemo, ker se meni res ne da.
Thomas ti pač pravice razumeš drugače. Da je pravica vsaka posledica vsakega ravnanja, ki v kakršnih koli okoliščinah ni sankcionirano. Ne vem pa v čem je namen takega razumevanja, ker ti jaz lahko dokažem, da imam po tvojem razumevanju pravico do česarkoli in termin torej nima več nobenega smisla.
Poleg tega pa tvoj poseben pristop ne prispeva k razmevanju v debati. Ta tema je bila zelo zanimiva in tudi produktivna do nekaj deset postov nazaj. Jype, Matthai, Barakuda in še kdo so imeli posamezne predstave, ki so bile napačne in to se jim je dalo tudi lepo pokazati. In tudi sami so prišli do nekaterih dobrih zaključkov. Zdaj pa smo zaglavili pri bedarijah.
Le zardi razumevanja tega, kar sem napisal prej bom povedal kako jaz razumem pravice. Te so, kot je lepo napisal Matthai, pravno varovani interesi. To so hotenja in pričakovanja ljudi (in tudi pravnih oseb), ki so splošno sprejeta za tako pomembna, da jim tudi pravni red daje določeno težo. Lep primer pravice je pri ljudeh pravica do življenja, pravica do osebne in telesne integritete, pravica do zasebne lastnine, volilna pravica in temeljne svoboščine (pravica do svobodnega gibanja, govora, verovanja ipd...). Te pravice so omejene le z enakimi pravicami drugih. Pravica do ubijanja seveda ne spada med njih. To namreč ni družbeno priznan, še manj pa pravno varovan interes.
Seveda je lahko pravica do telesne integritete in celo do življenja posameznika omejena, ker je ta v določenem trenutku ogrožal pravice drugih. Vzrok za posledice, ki pomenijo omejevanje njegovih pravic je ravnanje njega samega (ali včasih višje sile). Pravo s tem, ko dopusti ali zapove te posledice ne varuje interesa kogarkoli, da mu škoduje, temveč interes drugih, ki bi bili brez nastopa teh posledic enako ali še huje oškodovani. To torej ni pravica do ubijanja, temveč pravica do zaščite drugih.
Tako jaz in pravna teorija razmeva pravice. Zdaj pa to lahko aplicirate na sto in en primer in izjemo, ker se meni res ne da.
Thomas ti pač pravice razumeš drugače. Da je pravica vsaka posledica vsakega ravnanja, ki v kakršnih koli okoliščinah ni sankcionirano. Ne vem pa v čem je namen takega razumevanja, ker ti jaz lahko dokažem, da imam po tvojem razumevanju pravico do česarkoli in termin torej nima več nobenega smisla.
Poleg tega pa tvoj poseben pristop ne prispeva k razmevanju v debati. Ta tema je bila zelo zanimiva in tudi produktivna do nekaj deset postov nazaj. Jype, Matthai, Barakuda in še kdo so imeli posamezne predstave, ki so bile napačne in to se jim je dalo tudi lepo pokazati. In tudi sami so prišli do nekaterih dobrih zaključkov. Zdaj pa smo zaglavili pri bedarijah.
No, bom uporabil se vajino "reverzno" sklepanje, ceprav gre v bistvu v drugo smer.
Ce ga niso zaprli, to pomeni, da ni streljal z namenom, da ubije, ampak z namenom, da doseze dolznost, ki mu je nalozena po tistem pravilniku. Da je nesrecnik pri tem umrl, je zgolj splet nesrecnih okoliscin, na katerega policist v tistih okoliscinah ni imel vpilva.
V resnici se seveda najprej preveri okoliscine in sele potem ugotovi, ali policist je ali ni ubijal, ter ali je ali ni zgolj opravljal svoje dolznosti, katere posledica je bila smrt ubitega.
Ce ga niso zaprli, to pomeni, da ni streljal z namenom, da ubije, ampak z namenom, da doseze dolznost, ki mu je nalozena po tistem pravilniku. Da je nesrecnik pri tem umrl, je zgolj splet nesrecnih okoliscin, na katerega policist v tistih okoliscinah ni imel vpilva.
V resnici se seveda najprej preveri okoliscine in sele potem ugotovi, ali policist je ali ni ubijal, ter ali je ali ni zgolj opravljal svoje dolznosti, katere posledica je bila smrt ubitega.
Tako kot večina tvojih postov bi tole lahko uvrstili med spise, ki pa se neposredno ne ukvarjajo s topicom.
Pravno rezumevanje teh stvari je irelevantno, dokler se ne ukvarjaš s pravnim ustrojem. Pa ne bi 2x rekel, da zagotovo ne ustreza mojemu pojmovanjo pravice v tem primeru. Sliši se logično, da si upravičen do nečesa, kar ti je dovoljeno.
Kar se pravice do življenja tiče, je ta zelo relativna, lahko pa vsebuje pravico do uboja, če je ta recimo potreben ali je verjetno potreben za zavarovanje življenja itd.
IMHO kup lepih deklaracij, ki pa bolj sodijo v kak govor za dan pionirjev ali kaj takega.
Pravno rezumevanje teh stvari je irelevantno, dokler se ne ukvarjaš s pravnim ustrojem. Pa ne bi 2x rekel, da zagotovo ne ustreza mojemu pojmovanjo pravice v tem primeru. Sliši se logično, da si upravičen do nečesa, kar ti je dovoljeno.
Kar se pravice do življenja tiče, je ta zelo relativna, lahko pa vsebuje pravico do uboja, če je ta recimo potreben ali je verjetno potreben za zavarovanje življenja itd.
IMHO kup lepih deklaracij, ki pa bolj sodijo v kak govor za dan pionirjev ali kaj takega.
No, bom uporabil se vajino "reverzno" sklepanje, ceprav gre v bistvu v drugo smer.
Iz tega, da ga niso zaprli, ne moreš sklepat o namenu. Mogoče je bil tip taka nevarnost za okolico ali koga v njej, da je bila likvidacija optimalna rešitev. Tudi če je policaj streljal brez namena po uboju in je bil nekaznovan, je to očitno dovoljeno.
Se pravi, v takih okoliščinah lahko streljaš na nekoga in ga tudi ubiješ, čeprav nisi imel tega namena. Tudi prav.
Pa saj vse to je bilo že rečeno. Zakaj se vračaš na natanko iste pozicije ?
No ... in kakšna je razlika med "dopušča" in "dovoljuje" zdej?
Če mi je nekaj dopuščeno, potem mi je tisto dovoljeno, potem smatram, da je tako ravnati moja pravica.
Elementarna slovenščina.
Če mi je nekaj dopuščeno, potem mi je tisto dovoljeno, potem smatram, da je tako ravnati moja pravica.
Elementarna slovenščina.
Se enkrat preberi moj prejsnji post (v celoti, vkljucno z zadnjim stavkom).
Brane2> Tudi če je policaj streljal brez namena po uboju in je bil nekaznovan, je to očitno dovoljeno.
Je dovoljeno kaj? Ubijati? Likvidirati ga? Ne, dovoljeno, pravzaprav nalozeno mu je tocno to, kar pise v pravilniku (lahko tudi se enkrat preberes pravilnik, ne bom ga limal se enkrat, ker smo ga ze vsaj trikrat).
Brane2> Se pravi, v takih okoliščinah lahko streljaš na nekoga in ga tudi ubiješ, čeprav nisi imel tega namena. Tudi prav.
Seveda je prav, saj tu nimas kaj dosti moznosti razpravljat o tem. Ce na cloveka streljas, obstaja moznost, da ga bos ubil.
Ce si streljal zato, ker si policist, in ti je tisti pravilnik nalozil uporabo najmanjse mozne sile zato ker je clovek neposredno ogrozal tvoje zivljenje ali zivljenja drugih, pa je bila uporaba strelnega orozja edina moznost, videl si pa samo clovekovo glavo in prsa, potem ocitno nisi streljal v glavo zato, da bi ga ubil, ampak zato, ker ga v nogo nisi mogel. Ce clovek drzi v rokah strelno orozje, naperjeno proti zrtvi, in lahko sklepas, da bo streljal, potem moras streljat po dolznosti tako, da bos preprecil, da clovek zrtev ubije.
Ampak ce policist lahko upraviceno sklepa, da s strelom ne bo resil zivljenja sebi ali zrtvi, potem ne sme streljati na storilca, ker se v tem primeru ne bi vec drzal pravilnika.
Brane2> Tudi če je policaj streljal brez namena po uboju in je bil nekaznovan, je to očitno dovoljeno.
Je dovoljeno kaj? Ubijati? Likvidirati ga? Ne, dovoljeno, pravzaprav nalozeno mu je tocno to, kar pise v pravilniku (lahko tudi se enkrat preberes pravilnik, ne bom ga limal se enkrat, ker smo ga ze vsaj trikrat).
Brane2> Se pravi, v takih okoliščinah lahko streljaš na nekoga in ga tudi ubiješ, čeprav nisi imel tega namena. Tudi prav.
Seveda je prav, saj tu nimas kaj dosti moznosti razpravljat o tem. Ce na cloveka streljas, obstaja moznost, da ga bos ubil.
Ce si streljal zato, ker si policist, in ti je tisti pravilnik nalozil uporabo najmanjse mozne sile zato ker je clovek neposredno ogrozal tvoje zivljenje ali zivljenja drugih, pa je bila uporaba strelnega orozja edina moznost, videl si pa samo clovekovo glavo in prsa, potem ocitno nisi streljal v glavo zato, da bi ga ubil, ampak zato, ker ga v nogo nisi mogel. Ce clovek drzi v rokah strelno orozje, naperjeno proti zrtvi, in lahko sklepas, da bo streljal, potem moras streljat po dolznosti tako, da bos preprecil, da clovek zrtev ubije.
Ampak ce policist lahko upraviceno sklepa, da s strelom ne bo resil zivljenja sebi ali zrtvi, potem ne sme streljati na storilca, ker se v tem primeru ne bi vec drzal pravilnika.
Thomas> Če mi je nekaj dopuščeno, potem mi je tisto dovoljeno, potem smatram, da je tako ravnati moja pravica.
A si vanzemaljac, da imas tako pomanjkljivo znanje slovenscine?
Poglej v slovar, Thomas, poglej v slovar :)
A si vanzemaljac, da imas tako pomanjkljivo znanje slovenscine?
Poglej v slovar, Thomas, poglej v slovar :)
Kar mi ni izrecno prepovedano, to mi je dovoljeno. Jemljem za svojo pravico, da ravnam v okviru dovoljenega (=neprepovedanega).
Kaj le, tukaj ni jasno?
Kaj le, tukaj ni jasno?
Bom pojasnil razliko, ker si prelen, da bi pogledal v slovar:
Imas otroka in balkon.
Otroku dovolis, da se igra na balkonu.
Otroku ne dovolis, da bi skakal z balkona na beton, ki je tri metre nizje.
Otroku dopuscas, da se igra na balkonu tako, da mu odpres (odklenes) balkonska vrata.
Otroku ne dopuscas, da bi skakal z balkona tako, da imas na balkonu ograjo, prek katere otrok ne more.
Razumes razliko?
Thomas> Kar mi ni izrecno prepovedano, to mi je dovoljeno. Jemljem za svojo pravico, da ravnam v okviru dovoljenega (=neprepovedanega).
Mislim da ubijanje pri nas _JE_ prepovedano in _NI_ dovoljeno.
Je pa pri nas dopusceno vse, cesar se ne da prepreciti, ker drugace ne more biti.
Imas otroka in balkon.
Otroku dovolis, da se igra na balkonu.
Otroku ne dovolis, da bi skakal z balkona na beton, ki je tri metre nizje.
Otroku dopuscas, da se igra na balkonu tako, da mu odpres (odklenes) balkonska vrata.
Otroku ne dopuscas, da bi skakal z balkona tako, da imas na balkonu ograjo, prek katere otrok ne more.
Razumes razliko?
Thomas> Kar mi ni izrecno prepovedano, to mi je dovoljeno. Jemljem za svojo pravico, da ravnam v okviru dovoljenega (=neprepovedanega).
Mislim da ubijanje pri nas _JE_ prepovedano in _NI_ dovoljeno.
Je pa pri nas dopusceno vse, cesar se ne da prepreciti, ker drugace ne more biti.
Je pa v nekaterih primerih dopuščeno. Celo tako, da ti potem niti ne sodijo.
Torej je dovoljeno. V nekaterih izrednih primerih. Dopuščeno v smislu, da te država potem ne preganja.
Ti si pa zabluzu yupe ... zabluzu.
Torej je dovoljeno. V nekaterih izrednih primerih. Dopuščeno v smislu, da te država potem ne preganja.
Ti si pa zabluzu yupe ... zabluzu.
Brane, če so moji spisi podobni govorom za dan pionirjev, je to zato, ker je nivo razumevanja tematike masikoga, ki o njej pogumno nabija vehementne enostavčne izjave, na nivoju kakega pionirčka. Jaz pa samo skušam razumljivo prikazati stvar...
Zdaj pa mi vidva s Thomasom povejta katere "pravice" nimata. Je kaj na tem svetu kar po vajinem razumevanju stvari ni vajina pravica?
Zdaj pa mi vidva s Thomasom povejta katere "pravice" nimata. Je kaj na tem svetu kar po vajinem razumevanju stvari ni vajina pravica?
No, lahko jaz povem, kaj ni njuna pravica, po njunem razumevanju. Recimo nimata pravice lastnorocno dvignit tovornjaka, ki ga ne moreta lastnorocno dvignit, pa nimata pravice dokazati da obstaja brivec iz znanega paradoksa, ki ne obstaja. Vse ostalo, kar lahko storita, je njuna pravica, po njuno.
gfighter ::
Thomas: Sodeč po celotni temi, nima on monopola nad "bluzenjem", ampak je konkurenca kar močna.
IMO je namreč velika razlika med dopuščanjem, dovoljenjem in pravico, če pa bo država kdaj zrelativizirala vse troje tako kot to delajo nekateri udeleženci te debate... No, takrat mi bo še šerija ljubša...
[EDIT] me je že podbevna prehitel z istim pointom...
IMO je namreč velika razlika med dopuščanjem, dovoljenjem in pravico, če pa bo država kdaj zrelativizirala vse troje tako kot to delajo nekateri udeleženci te debate... No, takrat mi bo še šerija ljubša...
[EDIT] me je že podbevna prehitel z istim pointom...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gfighter ()
Karkoli mi ni izrecno prepovedano, je moja pravica storiti.
Pa naj se vsi Slotech pravniki postavijo na glavo.
Pa naj se vsi Slotech pravniki postavijo na glavo.
gfighter> IMO je namreč velika razlika med dopuščanjem, dovoljenjem in
gfighter> pravico, če pa bo država kdaj zrelativizirala vse troje tako kot to
gfighter> delajo nekateri udeleženci te debate... No, takrat mi bo še šerija ljubša...
Kot na primer tale udelezenec?
Thomas> No ... in kakšna je razlika med "dopušča" in "dovoljuje" zdej?
Thomas> Če mi je nekaj dopuščeno, potem mi je tisto dovoljeno, potem
Thomas> smatram, da je tako ravnati moja pravica.
Thomas> Elementarna slovenščina.
Sem pa mislil, da je on "nas" clovek, tip, ki ga zanima demokracija in spostovanje clovekovih pravic, pa to.
No ja, zgleda, da sem se o njem motil...
Thomas> Karkoli mi ni izrecno prepovedano, je moja pravica storiti.
Izrecno ti je prepovedano ubijanje (v bistvu kakrsnokoli ogrozanje cloveskih zivljenj).
gfighter> pravico, če pa bo država kdaj zrelativizirala vse troje tako kot to
gfighter> delajo nekateri udeleženci te debate... No, takrat mi bo še šerija ljubša...
Kot na primer tale udelezenec?
Thomas> No ... in kakšna je razlika med "dopušča" in "dovoljuje" zdej?
Thomas> Če mi je nekaj dopuščeno, potem mi je tisto dovoljeno, potem
Thomas> smatram, da je tako ravnati moja pravica.
Thomas> Elementarna slovenščina.
Sem pa mislil, da je on "nas" clovek, tip, ki ga zanima demokracija in spostovanje clovekovih pravic, pa to.
No ja, zgleda, da sem se o njem motil...
Thomas> Karkoli mi ni izrecno prepovedano, je moja pravica storiti.
Izrecno ti je prepovedano ubijanje (v bistvu kakrsnokoli ogrozanje cloveskih zivljenj).
Zgodovina sprememb…
drejc ::
Car!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Je moja pravica se preklati z bedaki o kakšnem vprašanju?
Ni mi prepovedano, dovoljeno in dopuščeno mi je, to je moja pravica.
"Delam vaje" iz svobode izražanja, kar je moja pravica.
Ni mi prepovedano, dovoljeno in dopuščeno mi je, to je moja pravica.
"Delam vaje" iz svobode izražanja, kar je moja pravica.
Ja, Thomas samo ti malo po svoje razumeš kaj je prepovedano.
Lepo si "dokazal", da je ubijanje dovoljeno. Po tvojih kriterijih pa je poleg ubijanja dovoljeno tudi vse ostalo. Ni ravnanja, ki ima znake kaznivega dejanja, pri katerem pod določenimi pogoji ne pride do tega, da ni podana krivda ali protipravnost.
To je razlog, da ne moreš povedati katere pravice nimaš.
Tvoja definicija pravice nima smilsa, ker je vseobsežna.
Lepo si "dokazal", da je ubijanje dovoljeno. Po tvojih kriterijih pa je poleg ubijanja dovoljeno tudi vse ostalo. Ni ravnanja, ki ima znake kaznivega dejanja, pri katerem pod določenimi pogoji ne pride do tega, da ni podana krivda ali protipravnost.
To je razlog, da ne moreš povedati katere pravice nimaš.
Tvoja definicija pravice nima smilsa, ker je vseobsežna.
Ce pa nekdo med bedake in tebe postavi oviro (recimo z lobotomijo), ki onemogoca komunikacijo, bo preklanje z bedaki se vedno tvoja pravica, samo dopusceno ti ne bo vec.
Dovoljeno ti je danes, ni ti pa bilo v nekaterih primerih dovoljeno, ko si to zelel poceti v Jugoslaviji, na primer, ceprav si tudi takrat to pocel (prepovedano je bilo, ceprav te nihce ni preganjal). V Iranu bi ti odrezali prste in jezik, potem bi pa pobegnil v ZDA. Tam bi se ti bilo dovoljeno preklati z bedaki, ne bi ti pa bilo dopusceno, ker brez jezika in prstov tega ne mores poceti. No, verjetno se da, ampak saj si dojel point (upam, no).
Jaz delam vaje iz jezika. Logika je bolj ali manj jasna vsem sodelujocim v debati, samo pomen besed nekaterim ni.
Dovoljeno ti je danes, ni ti pa bilo v nekaterih primerih dovoljeno, ko si to zelel poceti v Jugoslaviji, na primer, ceprav si tudi takrat to pocel (prepovedano je bilo, ceprav te nihce ni preganjal). V Iranu bi ti odrezali prste in jezik, potem bi pa pobegnil v ZDA. Tam bi se ti bilo dovoljeno preklati z bedaki, ne bi ti pa bilo dopusceno, ker brez jezika in prstov tega ne mores poceti. No, verjetno se da, ampak saj si dojel point (upam, no).
Jaz delam vaje iz jezika. Logika je bolj ali manj jasna vsem sodelujocim v debati, samo pomen besed nekaterim ni.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Patološki morilec se sprehaja po Sloveniji (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Problemi človeštva | 42298 (18721) | VelkBla |
» | O mučenju (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / NWO | 40185 (34490) | jype |
» | Policijska država na vidiku? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 6488 (5501) | Brane2 |
» | Slovenija obsojena zaradi mučenja! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 7218 (6163) | zavajon |
» | Samoobramba ali maščevanjeOddelek: Problemi človeštva | 4272 (3523) | Saladin |