» »

Prerok in karikakture (nadaljevanje)

Prerok in karikakture (nadaljevanje)

1
2
3

_marko ::

"I may not agree with what you say, but I will defend to the death your right to say it."
-- Voltaire

Tega seveda naši mediji niso zmožni.

Seveda ostaja pravica, da pač ne objaviš karikatur o katerih na veliko pišeš.
Pravica pod krinko boljazni groženj od muslimanov.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Thomas,

> Ali pravica časopisa Delo, da jutri ne piše o današnjem
> zasedanju DZ.

Seveda. Zakaj lol? Saj oni tiskajo casopis in dajejo vanj tisto kar se njim zdi primerno. Ni sedaj na tebi, da jim ti poves kaj naj dajo notri in kaj ne. Ce bojo celoten casopis namenili gruzijskim praprotincam in tibetanski repi je to njihov problem in njihova pravica.

Jah, kupi drug cajtng, ce ti doticni ni vsec in ce bi kaj drugega rad bral.


Veteran,

> In kako veš, da naši vrli uredniki res objavljajo to,
> kar mislijo, da je primerno?
> Ali pa v resnici omenjene karikature zdajle niso
> primerne zato, ker drugi (vlada, predsednik, cerkev)
> pravijo, da niso za objavo?

Saj ne vem, tako kot ti ne ves. Pa jaz sploh nisem govoril o tem, kdo komu karkoli narekuje. Jaz se vedno trdim, da je pravica casopisa, da objavi 50 stranski clanek o pingvinih in mohamedu in zraven nalepi samo sliko pingvina.

> Ne, BW pravi takole:

Ne, pojma nimas kaj pravim. Pa med vrsticami beres, tam kjer sploh vrstic ni.

Jaz pravim. Casopis lahko objavi ali ne objavi karkoli. To je svoboda govora.

(seveda, ce ni nasprotju z zakoni in ustavo recimo)

Vi pa tukaj lajnate, da je zatiranje svobode govora, ker so se cajtngi usrali in niso objavili slik. Jah, big deal jih pac niso.

Ce bi pa radi debatirali zakaj jih niso objavili in zakaj so se usrali in komu so gledali skozi prste, ter koga so podpirali, je pa to popolnoma druga stvar.

krneki0001 ::

Vsi skup mal pretiravate. Ene par mesecev naj evropa ne da nobenag denarja tem buhtlnom na zahodnem bregu in bo hitr tišina, še opravičeval se bodo, da so karkoli narobe naredl.

podbevna ::

BW ima prav - svoboda govora je, da objaviš ali NE objaviš nečesa.

Nima pa prav, da motivacija pri odločitvi ali objaviš nima nič s svobodo. Ravno motivacija je bistvena.

Če je razlog za (ne)objavo tvoja svobodna odloičitev o primernosti, aktualnosti ali koristnosti za finančno stanje časopisa (npr. zadovoljstvo oglaševalcev >:D) je vse v redu. Če pa je razlog za (ne)objavo strah pred različnimi vrstami nasilja, je to definicija NEsvobode.

In v primeru teh karikatur je očiten namen norenja muslimanov zastraševanje... Če kdo zaradi njihovih izpadov spreminja uredniško politiko, se je torej podredil nasilju in odpovedal svobodi govora.

poweroff ::

No, pa razložimo par dejstev.

Prvič. Svoboda govora pomeni da govriš kar hočeš, a tudi da molčiš, kadar hočeš. Zanimivo pa je dejstvo, da so desničarji mnenja, da bi morali čaopispi karikature objaviti, hkrati pa pljuvajo proti Mladini, ki objavlja različne kritične članke o ZDA. Kaj pa razkritje imen štirih inštruktorjev za Irak - je to tudi dolžnost medijev?
Vasekakor nenavadno, da imajo desničarji dovjna merila. Ko gre za objavo občutljivih podatkov terjajo perpoved objave, ko gre za njihove podatke, terjajo obvezno objavo.

Drugič. Iranski časopis je resda objavil natečaj za karikature o Holokavstu. Vendar je danski časopis Jyllands-Posten mohamedove karikature ravno tako pridobil s podobnim natečajem. V "razpisu" so ZAPISALI da želijo preveriti ali bodo karikaturisti v tem primeru zapadli samocenzuri, kot se je to zgodilo vdrugih primerih, ko je šlo za muslimane. Povedano drugače: se boste zadrževali, ali jim boste povedali kar jim gre brez dlake na jeziku?
Zdaj je to isto finto izvedel iranski časopis - pa so desničarji nenadoma kar mokri od besa.

Tretjič. Jyllands-Posten se kaoo zavzema za svobodo govora, objavijo namreč vse, brez dlake na jeziku. To nam skuša povedati evropska desnica. Lepo, vendar ima ta slika manjšo napako. Ta ISTI časopis leta 2003 ni hotel objaviti karikatur Jezusa, ker bi - glej no glej - lahko užalile kristjane.

To lepo sliko o SVOBODI govora pa krni tudi dejstvo, da je Jyllands-Posten podpiral fašizem in hitlerja.

Četrtič. Glede pristranskosti. Drejc vidi pristranskost v tem, da so mediji pisali o karikaturah, vendar pa karikatur niso objavili. Ne vidi pa pristranskosti v poročanju Fox news. Ne vidi pristranskosti v tem recimo, da lastnik Foxa določa o čem smejo, o čem ne smejo in kako morajo poročati. Drejcu priporočam ogled dokumentarcev Orwell Rolls in Huis Grave in Outfoxed. Seveda si jih ne bo ogledal, ker bi lahko ta dva filma vplivala na njegovo ideološko pristranskost.
sudo poweroff

Gundolf ::

Lepo vas prosim, a nekomu s psihiatrovim potrdilom o nezmožnosti obvladovanja jeze, in z obširno kartoteko, v faco rečeš kako lepo bratsko kletvico o njegovi mami, samo zato ker se ti zdi, da je to tvoja pravica? Ker če to storiš, potem nisi borec za pravico svobode govora ampak idiot.

Tole sranje s karikaturami zelo dobro služi politiki obeh sprtih strani. Za podpihovanje sovražtva proti zahodu is strani držav, kjer vlada islamski fundamentalizem in za podpihovanje sovražtva proti islamu in arabcem s strani zahodnih držav. Le da zahod ne izrablja karikatur ampak odziv nanje. In da to dela veliko bolj prefinjeno kot islamski fundamentalisti. Tisti link naprimer, ki ga je Pepca dal je točno to.

Kar se pa naših medijev tiče - če niso objavili karikatur iz nevem kakšnih razlogov (kdor misli, da zaradi groženj je IMHO paranoik™) je to njihov problem. Uredniki se gredo svojo politiko in upajo, da bodo z njo privabili čimveč (oziroma odvrnili čimmanj) bralcev. V tem primeru so verjetno nekateri hotel ispast boljši od drugih. Je pa tudi moje mnenje, da če že objavljajo senzacionalne članke o protestih in nasilju zaradi karikatur potem naj objavijo tudi karikature. Preveč žaljive dele (če jih najdejo) lahko vedno popixelirajo / zameglijo / počrnijo ...

poweroff ::

Glede zavzemanja za svobodo govora pa še tole.

31. 5. 2005 sem objavil novico Terorizem in piratstvo?.

Iration je zapisal komentar: "To ni novica, ampak je eno samo zlonamerno namigovanje z enim in edinim ciljem razpihovati sovraštvo do Američanov. In moderatorji bi morali narest edino pametno, novico zbrisat."

Tako pa v praksi izgleda desničarsko zavzemanje za svobodo govora.
sudo poweroff

Thomas ::

> Tako pa v praksi izgleda desničarsko zavzemanje za svobodo govora.

Seveda. Pove ti, kaj misli. Tudi on ima svobodo govora. A ti kej grozi?

Fundiji pa pravijo, da te bodo ubili in tako v resnici kratijo to svobodo.

Kdor ne vidi teh zadev, je slep.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Tisti ki vnašajo grožnje s smrtjo in tisti ki te grožnje spoštujejo, tisti zmanjšujejo svobodo govora v družbi.

Jasno, da je krivda prvih veliko večja. Drugi so talci (dobesedno) prvih.

Kaj pa aopologeti, da "je vse v redu, nič se ni zgodilo"?

Ti so bolj krivi od talcev, katerim fundamentalisti grozijo. Apologeti na en sprevržen način pomagajo izsiljevalcem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mati ::

Mislim WTF? Matthai pa človek kaj je s teboj. Morda si paranoik, morda kaj drugega. Nisem še te videl napisati posta, brez da vključiš desničarje, američane, hudobne slovence in že odkar berem tale forum pišeš v nekem protislovenskem slogu, da mi gre na bruhanje.

Le kaj so ti slovenci tako strašnega naredili...?

Glede svobode govora pa tole. Če premier javno reče, da ni pametno objavljati karikatur zaradi jeze muslimanov in potem ti časopisi, ki vsako drugo karikaturo objavijo, le teh ne objavijo, so se v mojih očeh samocenzurirali.
Res je, da ima časopis pravico objaviti kar želi in ne objaviti česar ne želi, vendar je v tem primeru, kot na dlani zakaj se karikature niso objavile.

No in tukaj je še post kita v drugi temi:" Je pa tako dejanje, v nasem primeru mogoce se toliko bolj trapasto, ker se ve, da je med muslimani toliko vec ljudi, ki bi znali precej bolj burno odreagirati na vse skupaj.

Ti tudi ne gres in ne reces najbolj kolericnemu sosedu, da je tepec zarukan, ker ves, da bo popenil in te sunil na gobec. Potem pa po moznosti se stokas kak nasilnez je... ;) Okrog tega, cigava je tista hruska, ki raste na meji, se zmenis s pametjo ne z zmerjanjem."

In potem naj mi nekdo reče, da to ni samocenzura.

Thomas ::

Heh, seveda, da je samocenzura. Koleno upognjeno, glava sklonjena ...

To je bil njihov načrt in uspeli so neverjetno!

Počakajmo na naslednje zahteve.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stepni Volk ::

Imate pravico, da postavite Mohamedove karikature na svojo spletno stran. Zraven dodajte še svoj naoslov, ime in priimek.

_marko ::

Če še slučajno ni kdo razumel...
Seveda se vsak časopis lahko objavi za neko stvar po svoji presoji. Pa če gre to za karikature ali pa Triglavsko rožo.
A vendar, če piše o karikaturah in zaradi groženj muslimanskih fanatikov ne objavi slik potem vsi vemo kje je tu svododa govora.
BW: Da se bova razumela. Vsak lahko objavi kaj želi, vendar če se nečesa vstraši zaradi tega, ker mu je od muslimanov groženo potem to ni svoboda govora.

Mathai je pa tako svojevrsten primer, ki ima za desničarje povsem svoje merilo(ne gleda na politično usmeritev, temveč na nekaj druga).
Sam pa neve, da je včasih tak radikalist proti njim, da po njegovem kriteriju spada kar sam med njih. Hecno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

poweroff ::

Iration je pozival k izbrisu novice. To zate ni poziv za cenzuro, Thomas? Aja, on je samopovedal kaj si misli. No, zakaj potem nisi mnenja, da muslimani le govorijo kar si mislijo? Pa Franco Juri? Pa Big Whale? Onadva tudi le govorita kar mislita, ali sta "fundija"?

Mati - proti Slovencem nimam nič, konec koncev sem tudi sam Slovenec. Imam pa veliko proti zaplankani desničarski mentaliteti, ki Slovenijo vodi v propad.

Edit: Thomas v vsako debato vlači komuniste in levičarje, pa sem začel še jaz vleči desničarje. Te moti?
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

krneki0001 ::

Mene motita oba. Vsak vlečeta na svoj prav, pa oba imata narobe. Moralo bi biti ravno nekje vmes med Thomasom in Mathaijem, da bi bilo dovolj dobro za nas Slovence.

Dr Evil ::

Saj ne obstajajo skrajneži le na desnem polu.Pri nas jih je na levem cel kup.Predvsem ultra predigreja.Desničarje vidijo vsepovsod le iz enega razloga.Če si na skrajnem levem koncu,potem je zate vse kar ni enako tam,desno!

Vanich ::

V Turčiji vlada te dni veliko navdušenje nad novim turškim filmom:
Kurtlar vadisi - Irak, ki prikazuje Amerikance kot zlobne psihopatske okupatorje, ki pobijajo ljudi na porokah potem pa prodajajo njihove organe v satanistični Izrael.

Zanimivi so komentarji turških gledalcev, ki film doživljajo kot
najboljši film kdajkoli posnet ; kako prikazuje pravo resnico
o zlobnem krščanskem svetu in njihovimi židovskimi poltroni ki
pijejo kri (dobesedno!) dobrodušnemu nedolžnemu poštenemu muslimanskemu svetu.

Komentarji turških/muslimanskih ekstatičnih gledalcev, z eno ali dvema izjemama, zelo blizu osvetljujejo turško/muslimansko zavest o njihovem položaju v svetu, ki se pa meni zdi ekstremno zblojena.

O sami kvaliteti tega filma pa raje ne bi zgubljal besed,
če je le kaj v stilu turških filmov izpred 15-20 leti.

(za ilustracijo si lahko preberete recenzijo filma: "Dunyayi Kurtaran Adam" v zahodnem svetu poimenovan: "Turkish Star Wars", ki je, milo rečeno, izjemno zabavna.)

Zanimivo je tudi da redki turški gledalci, ki se zavedajo
propagandne narave tega filma, iskrivljanja dejstev in pa
fašističnega stereotipnega prikazovanja drugih ver & narodov
(beri: židov in kristjanov), to opravičujejo z filmom: "Midnight Express" režiserja Oliverja Stona, ki je zelo očrnil Turčijo pred
zahodnim svetom in ki je, mimogrede, posnet po resničnih dogotkih, za razliko od Kurtlar vardisi - Irak, ki je fantastična
izmišljotina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanich ()

svit ::

Pepca: Da ne začnem naštevati filmov zahodne produkcije, kjer so Muslimani prikazani kot krvoločne živali....:\
Ni ideje

Vanich ::

skoraj Off topic:

Zelo zabavni so tudi opisi turških filmov:

Turkish E.T.

in pa

Turkish wizard of Oz

in pa

Turkish Star Trek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanich ()

Vanich ::

Pepca: Da ne začnem naštevati filmov zahodne produkcije, kjer so Muslimani prikazani kot krvoločne živali....

...hmmm....kar zgleda da ni daleč od resnice.

Daedalus ::

Pepca: Da ne začnem naštevati filmov zahodne produkcije, kjer so Muslimani prikazani kot krvoločne živali...

Prosim, začni. Pol si jih bomo lahko ap ogledali, ene in druge in vsekali še debato o primerjavi progandnih strojev enih in drugih. Pa da ne bo dvoma - mislim resno. Naštej, torej.

Edit - Barroso je faca. Vsaj v tem primeru je menda edini v EU povedal, kaj je treba povedat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

svit ::

Prvi film ki mi pade na pamet:

- True Lies
Ni ideje

Alexius Heristalski ::

Barroso stopil v bran Danski

Ah, Daedalus me je prehitel.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Trubadur ::

Berite Thomasa!

Daedalus ::

Pozivi k vsesplošnemu nasilju nad muslimani IMO niso nekaj, na kar bi lahko bili ponosni. Še najmanj, če take meče ven en populist, ki si bi rad nabral glasove pred (predčasnimi) volitvami. Poleg tega, če pristanemo na tako retoriko, pristanemo na točno tak odziv, nad katerim smo se zgražali. Kam nas to postavi, je pa menda jasno. Ob bok organizatorjem nasilnih protestov.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dr Evil ::

Ne mi rečt,da jih bo še bolj razkuril:D

Kaj se bodo te na zobe metali?

Luka Percic ::

Info;
tudi mag je objavil karikature; sicer prikrito (slika slike) a vendarle.

drejc ::

Provociranje na več načinov...opazi kdo razliko?

European way:

"Čas je, da nehamo s pravljico, da moramo iskati dialog z muslimani,"





Islamist way:



"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

krneki0001 ::

Kr mal se je umirila tale tema. Pomoje da zdej kokoši bežijo v lekarne kupovat tamiflu, pa nimajo cajta razmišljat o "razviti" civilizaciji bližnjega vzhoda.

Matako ::

Drejc,

...svetu se jebe za ta tvoj European Way.

V 21. stoletju se boš moral na to počasi navaditi. Razlogi so precej zapleteni, ali pa tudi ne - gre pa takole (lahko preskočiš na zadnji odstavek, če želiš):



*** Tako gre naprej

Evropski politiki so dandanes sicer dokaj benigni, samo to ni tisto po katerem je Evropa znana v recimo Aziji ali Bližnjem vzhodu. Niti beseda Evropa ne zbuja nobenih asociacij na svobodo govora. Ne pozabiti, da niso vsi živeli v Sloveniji 1990ih, kjer je bilo evropejsko to in evropejsko drugo kar samo po sebi nekaj dobrega - ne da bi sploh razlagal zakaj. V večini sveta, predvsem tistem delu, ki ga mi dokaj sumljivo imenujemo 3. svet, beseda Evropa vleče samo na eno samo samcato besedo, ki povzame vse: kolonializem . To je tisto po čemer smo bili znani 200 let do nedavnega in to je tiso po čemer merijo skoraj vse kar rečemo in storimo. Ne pozabiti, da so to vse dežele z velikim številom prebivalstva. Čisto dobesedno gre za "pol sveta". Več kot pol. Veliko je ljudi, katerih starši so še živeli pod Evropejskimi kolonialnimi režimi, tako da je to mišljenje že zdavnaj postalo del kulture.

Pa še res je, za povrhu, ker po pravici povedano, 200 let (vsaj tiste trde variante) kolonializma je postilo dokaj globoke miselne posledice tudi v Evropi.

Trik je v tem da dobesedno stoletja nikomur v Evropi ni bilo treba niti sekundo dvomiti v večvrednost evropskih vrednot niti se ni bilo treba ukvarjati s kakimi užaljenimi čustvi ostalih narodov in kultur. Premoč je bila enostavno tako velika, da to sploh ni bilo vprašanje in prihajalo do teh dilem. Oni so bili oni in če so imeli kaj proti je bil vedno njihov problem - nikoli naš. Stvar se je bolj ali manj nasilno zatrla in življenje je, saj za Evropo, teklo dalje. Pokolonialni ostanek tega dolgega obdobja je izraz "3. svet", ki mi po pravici povedano sploh ni jasen, ima pa skoraj sigurno kaj opraviti s tem prekletim pritajenim rasizmom, ki smo se ga Evropejci v tem obdobju navlekli in se ga ne moremo in ne moremo rešiti. Kot en trdovraten herpes je vedno v sistemu in od časa do časa udari na plano in nam dela težave. Dela težave drugim.

Sicer je res, da so se sredi 20. stoletja stvari začele obračati bistveno na bolje, ampak to se je zgodilo v prvi vrsti zato, ker fizično prevlada ni bila več možna, psihološko ni bila kolonialna miselnost nikoli zavržena, nihče ni prišel na plano v kaki bivši kolonialni državi in zahteval, da se stvar pusti za nami in mogoče celo opraviči. Ravno obratno, v glavnem so vlade bivših kolonialnih držav začele deliti same sebi tolažilne nagrade v obliki raznih Commonwealthow ne vem kakih organizacij za kulturno sodelovanje in ta večni, dolgočasni, zlajnani, tisočkrat ponovljeni, pokroviteljski odnos glede vladanja, politike, demokracije in ostalega. Eh.

Samo to ni več niti 19. niti 20. stoletje. Ne dam veliko na letnice, samo to je res en drugačen, ne nujno boljši in ne nujno slabši svet 21. stoletja, kjer lahko samo upamo na našo odločilno vlogo. Če se preštejemo mislim, da je vsem jasno zakaj lahko samo upamo. In prav je tako - stvari ne smejo ostajati iste, ker bi bil dolgčas.
To je tudi razlog za našo histerijo ob iranskem jedrskem programu. Kaj, da bi ti ljudje, ki so bili toliko časa pod nami imeli nekaj, kar nam bo DOKONČNO preprečilo kakršnokoli premoč? Nekaj s katerim nas lahko PRISILIJO, da jih upoštevamo?. Hladen tuš.

Tudi na to se bo treba navaditi v tem saj za zdaj ne preveč zanimivem stoletju. Jedrsko orožje v rokah držav "3. sveta" je samo simboličen ampak izgleda potreben opomin za ljudi, ki ostalih, pomembnejših znakov ne razumejo: "Zgodba zadnjih stoletij se zaključuje. Pojdite dalje in ne jamrajte". Itak se je morala ENKRAT končati ne?



*** Kaj ima vse to skupaj z danskim mlekom in molotovkami v ambasadah?

Hočeš nočeš to je tisto kar v resnici matra razne Muslimane in podobne, predvsem tiste na Bližnjem vzhodu, ki je bil predvsem v prvi polovici 20. stoletja največji poligon pobebavljenega kolonializma na svetu (drugod se se stvari saj stabilizirale). Še dobro, da so recimov 1930' letih iraška plemena nasekala britansko vojsko v Iraku, ker je to saj to državo (mislim VB) malo spravilo k pameti in končalo tisto neumnost - za nekaj časa.

In to je bil samo del štale, ki smo jo počeli tam doli. Itak, da ko narod vidi kako MI zbijamo šale na temo Muhameda ponori. Malo res zato ker to Koran prepoveduje, samo PREDVSEM pa zato ker imajo vsega dost. Ljudje tam imaj poln kufer vsega skupaj in so že zdavnaj zaključili, da imamo dolg do njih - neporavnani računi in to. In potem spet dobijo opomin, zakaj smo jim šli na živce ves ta čas. Komu na čast?



*** Zadnji odstavek

Za tiste, ki nekako ne dojamejo poante: Predstavljajte si vse skupaj kot bar, poln nezadovoljnih ljudi, ki so v situaciji malo po svoji krivdi malo po tuji - samo predvsem so pa slabe volje. Kaj zdaj, greš s polno ritjo vsega in bolj ali manj velikim delom krivde za njihovo nesrečo noter in jih drkaš v glavo? Mogoče. Tvoja pravica govora vsekakor, samo zakaj jo izkoristiti za začetek gostilniškega pretepa?

Peace

M

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Thomas ::

Bebavo levičarstvo de facto je Peta kolona v Evropi. Na vsak način.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matako ::

Thomas,

Ja levica je dejansko neke vrste peta kolona, če tako pomisliš. S tem se strinjam - samo saj je vseeno. Jaz mislim, da to ne bo ničesar spremenilo in se mi zdi čisto postransko dogajanje v vsej predstavi.

Povedano drugače, vse skupaj je znan fizikalni problem scanja v veter.

Jaz na primer vidim, da recimo velika večina malega ostanka Azijcev, ki se sploh zanimajo, kaj se z nami dogaja, čuti, da njihov čas prihaja medtem, ko smo mi pač odigrali svoje in tako to je. Nič osebnega. Se mi pa zdi pomembno (ne vem če je res, prosim).

Meni se celo zdi, da oni celo gledajo na Evropo in ZDA kot na enega otroka, ki cepeta tečnari in razbija, ker je prišla njegova ura za spat. Lahko izsili še eno risanko, samo stvari so jasne.

Zdaj, na BV in v Islamu je več brezvezne užaljenosti, samo v osnovi za nas to ne igra nobene vloge. Ne vem, če to kaj spremeni.

Še najbolj žalostne se mi zdijo v tej igri ZDA. Vojaška premoč? To je sreča otroka z največjim sladoledom v lunaparku.

Koliko časa lahko financiraš fizično premoč s prodajanjem delnic Kitajski in sposojanjem denarja, samo zato, da lahko kupiš stvari , ki jih ne moreš več proizvesti doma - ali ne znaš? Ali se ti ne da več. 20,30, 50 let? 100?

In kako rešiš problem poganjanja osvajalnih vojn brez surovin in sredstev? Japonski mestni avtomobili mogoče tečejo na postano olje iz McDonaldsa in ne ostale "velike upe" - F22 in USS Kitty Hawk ne prideta niti do vogala.

To je ta velika predstava. No saj ena izmed mnogih možnosti. Kakorkoli že bo levičarji in desničarji jo bodo samo gledali in pizdili - če bo koga zanimalo.

Thomas, vem, da se vse skupaj sliši bombastično, samo pri teh problemih, ki te tarejo je treba razmišljat na veliko, ker sicer ne boš dojel niti najmanših podrobnosti. Take vrste težave to so.

Ti delaš ravno obratno: sestavljaš veliko sliko iz nekih malih obskurnih pizdarij in brskaš po smeteh za čim užitnim. Vso srečo.





Ti
/\/\.K.

poweroff ::

Hja, zanimivo razmišljanje. V bistvu hočeš povedat, da se razmerja moči spreminjajo. Da sicer lahko nekaj migamo, vendar je konec že pred nami.

Možno. Ne tudi nujno, a možno.
sudo poweroff

Thomas ::

"Propad Zahoda" je priljubljena tema mnogih objokanih mislecev na Zahodu.

Vendar pripelji vsaj hipotetično antizahodno zavezništvo Indije in Kitajske, ne pa 300 milijonov Arabcev, ki so za Afričani najbolj zaostali na planetu. Poleg tega, še hitro napredujejo - v Srednji vek.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

Se pridružujem Thomasovemu mnenje.

Bo bolj težko filozofirat o "problemih sveta",ko se bo iranski fanatik ahmadže.... whatever,spomnil,da bi blo kul met 72 devic.

Je pač razlika,če ma nekdo atomsko orožje za obrambo ali za doseganje "blaženosti".

drejc ::

Najbol mi je pa poslušat o kolonializmu. Ta je prnesu s sabo vsaj civilizacijo čene drucga...Ljudje, države v zgodovini so bile vedno osvajane (musliji neb mel tolk ozemlja če b tega ne delal). Razlika je v tem da zahod nima več teritorialnih ampak intelektualne apetite (in nafto) uni se pa še vedno grejo kameljodobo.

Če se že kregamo kdo je začel koga drezat, so to isto Muslimani-saraceni v 9 st.

IMO bo Duke Nuk'em kmal stopu v akcijo, če jih ne bo pamet srečala, ker preprosto ni alternative (razn da se skulirajo pronto seve).

Bulšit je tale leva scena, bulšit.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

upirna ::

Matako, skrajni čas je da se pojavi nekdo, ki je vsaj približno konkurenčen zahodu. Skrajni čas!!!

Saj vendar potrebujemo neko zdravo "konkurenco", da se bomo mi lahko še hitreje razvili. Če se bomo borili (pa ne z orožjem, ampak z napredkom), bo bolje za vse. Če bomo jokali, bo slabše za vse.

Vsak stvar ima tudi kakšno dobro lastnost - recimo neuspeh v Iraku bo morda (zaenkrat resnično samo "morda") zelo pospešil razvoj novih oblik izkoriščanja energije. Bush je to napovedal. To je napredek, pa če zanikate ali ne. Pred 5 leti tega niti približno ne bi rekel. Tudi pred 10 leti tega nihče ne bi rekel.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

Matako ::

Drejc, to kaj je kolonializem prinesel dobrega in kaj slabega nikogar izven t.i. Zahodnega pretirano ne ne zanima. Pa saj tudi sami čisto dobro priznajo, kar poglej Indijce, ki so ponosni na tisto kar je treba biti ponosen, spomnejo pa se tudi manj svetlih plati - te so bile bistveno bolj pomembne, ker so izoblikovale politično sceno v teh državah. Poleg tega pa je tu mnenje nekega dela sveta, ki pridobiva določene prednosti pred nami iz čisto neosebnih razlogov. Nimaš tuki kaj javckat o nekih vidoigrah ker ni to to. Te stvari se RES dogajajo!

Fizika scanja v veter stari.

Isto velja za preprečevanje jedrskega vprašanja. Dobro vemo, da ne bo šlo večno tako kot zdaj - ne da bo nujno tak izid, kot si ga predstavlja ne-Zahod, samo jasno, da stvari bodo šle nekako naprej in bolj malo se bo dalo pomagati. Razne preventivne vojne - to so tiste risanke pred spanjem o katerih sem govoril zgoraj.

Slej kot prej se bo treba navaditi na neko drugačno vlogo Evrope in ZDA - če bomo hoteli imeti kaj od tega, seveda. Ne gledati na to samo kot neko ponižanje in maščevanje in kaj vem kaj, ker sploh ni to! Stvar je veliko bolj naravna in po mojem na dolgi rok čisto koristna, obstajajo konkretne prednosti sveta, ki strateško ne bo pod vplivom Zahoda. Saj dejansko že itak ni oz. je veliko manj kot si mi želimo priznati. Bodimo športni enkrat za spremembo.

Saj nočemo valjda izpasti kot kontinent starcev, ki bo konec 21. skušal ohranjati nek izgubljeni svet in živeli v kulturnih vrednotah ene par sto let nazaj in sanjali o nostalgijah ko je bilo razmerje ras in religij še tako in tako? A ni točno to tisto, kar očitamo Islamu? Jaz recimo nočem te vloge Evrope, ker je patetična in dolgočasna, če ne še kaj slabšega. Hočem Evropo, ki bo še naprej sodelovala pri razvoju sveta, kot doslej, samo pač ne iz prvih vrst, ker teh vrst ne bomo niti mogli več zasesti niti nas ne bo dovolj, da bi jih napolnili.

Kaj pa ti hočeš? Igrati Duke nuk'em?
/\/\.K.

Matako ::

Matthai, nobenega konca ne bo. Sprememba ni enako konec.
/\/\.K.

Matako ::

Ditto Thomas: Pa a ste dislektični? kdo je govoril o propadu Zahoda?

Govoril sem o novi, ne-vodilni vlogi Zahoda, ki bo imela, globalno gledano lahko celo velike prednosti - tudi za nas. Samo treba se je prilagoditi, ne pa tupiti in sanjati o nekem zjebanju celih kontinentov in narodov iz čiste užaljenosti, ker to enostavno ni to.
/\/\.K.

Thomas ::

Bi povprečen Evropejec/ka (Zahodnjak/inja) raje igral/a Duka Nuka, kot dopustil/a, da mu/ji vnukinje hodijo okoli v žaklju, kakšna se pa še kamneja, vsaka pa obreže?

Trikrat lahko ugibaš.

Pa če že iščeš vzrok za marginalnost in marginalizacijo Zahoda, ga poišči le kje drugje kot pri Arabcih in podobnih ... ki nimajo kaj ponuditi. Nimajo kaj, vsaj pozitivniga ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> ne pa tupiti in sanjati o nekem zjebanju celih kontinentov in narodov iz čiste užaljenosti, ker to enostavno ni to.


Ja kdo pa je kaj užaljen, kdo? Samo ogrožen pa že. Čisto dovolj bi bilo lahko.

Nobena prilagoditev ne pride v poštev. Posebno ne oblačenje Avstrijk v čadorje, "da ne bodo zgledale kot kurbe, ko učijo otroke pravovernih".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

Sorry Mattako.Kljub tvojemu entuziastičnemu preorokovanju ti nekako ne verjamem,da bo azija dohitela evropo v bližnji prihodnosti.So enostavno predaleč zadaj.Pa ne samo tehnološko,ampak družbeno.Bodo morali še kar nekaj revolucij it skoz,da bodo prišli do našega nivoja.Razen če popolnoma prevzamejo našo kulturo in mentaliteto.Pa tudi tak,bo še marsikaj problemov.Družbena struktura je "neidealna".Rast ne gre v nedogled.Vsaka ekonomija doseže svoj višek.Kitajska ga s svojo klump robo v kratkem.Večjo rast lahko doseže le s prestrukturiranjem.Tu pa se konča vladavina ene partije,kar pa ta ne bo pustila.

Matako ::

Dr Evil, samo en nasvet. Prihrani nekaj denarja in se odpravi na izlet v npr. Hong Kong, Singapur, lahko tudi v manjša mesta. Opazuj. Poročaj, ko prideš nazaj.

Azija je neverjetno dobro izkoristila razvoj Zahoda zato, da je zagnala lastni.
Ja res je, da je je dosedanji razvoj slonel predvsem na dokaj zvitem izkoriščanju potreb Zahoda (to je ta klump, o katerem govoriš), samo to je bolj potrditev moje "vizije" (ki sploh ni nobena vizija ampak samo opažanje, nihče ni jasnoviden).

Dohitevanje ali ohranjanje prednosti? Kakorkoli, za oboje rabiš potencial, veliko vrst njega, v bistvu.
In čisto nobenega dvoma ni, da potencial NI na Zahodu. Zelo, zelo neumni bomo, če bomo razvoj in izkoriščanje tega zavirali zaradi nostalgije. Razmišljaj o prednostih, ne o pomankljivostih. Jasno, brez skrbi da bo to stalo - tiste feredže v Grazu ali kaj vem kje so del te cene, mogoče pa je to tudi cena , ki nam je ne bo treba plačati. Bo pa nekaj drugega. Ravno tu imamo možnost, da sami odločamo - to je to prilagajanje. Sigurno pa butanje z glavo v zid ne bo trik. Ja in jasno je da bomo MI morali nositi velik del te cene, po domače: jeba bo. Samo kaj je alternativa? 20. stoletje v dvaindvajsetem? Ne hvala! Ne moreš imeti vsega zastonj - temu se reče razvajenost.

Kot rečeno, ne gledati na to črnobelo. Ne gre za to, da bo pa zdaj po novem v Evropi samo sranje in beda, tam bo pa vse cvetelo. Razmišljaj še enostavneje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Dr Evil ::

LOL.Ja Hong Kong pa je res sad "rumene" kulture.


Japonska enako.Če bi ostali pri svoji,bi se za čast cesarja ljudje še vedno metali na nože.

Definiraj kaj je njihova kultura.Zahodna začinjena z orientom,ali....?

Matako ::

Dr. Evil, Dr. Evil...

Verjel ali ne "rumena" kultura je tako kot naša. Ima pametne in neumne dele - velikokrat so to točno te kulturne razlike, dostikrat pa ne.

Nisem pa ravno tako zelo prepričan, da bodo vse te razlike igrale zelo pomembno vlogo v nadaljnem razvoju planeta. Nekatere prednosti so enostavno... danosti in niso rezultat politike ali kulture.

Z eno izjemo: v temu, kar ti zaničevalno imenuješ "rumena" kultura je ogromno dinamizma in spoštovanja do le-tega. Tipi (pazi, ne posplošujem, Azija je velika - pozabi na definicije) naravnost občudujejo podjetnost in razvijanje moči svojega osebnega pogona do daske na račun lastnega udobja - ne tega zamenjevati z kako obsedenostjo z delom ali pohlepnostjo, čeprav je to tudi ena iz možnosti, ki je dosti pogosta, nedvomno.

To se marsikomu zdi strašljivo in kaj vem, mogoče tudi je, je pa sigurno odlična strateška prednost pri razvoju.

Se ne strinjaš?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Matako ::

LOL.Ja Hong Kong pa je res sad "rumene" kulture.


Uf, pa svoje kar je. Je mešanica, samo azijski del je daleč najpomembnejša sestavina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

veteran ::

> Bebavo levičarstvo de facto je Peta kolona v Evropi.

Eh, petokolonaši so na levi in desni. Zdi se, da je med slednjimi celo več zagovornikov fundamentalizma. :)

V včerajšnjem Dnevniku pater Štuhec v svoji kolumni vneto zagovarja fundije: "muslimani so upravičeno dali vedeti, da so v demokraciji meje, ki jih v imenu svobode tiska ne gre kar tako prestavljati."

Nič presenetljivega, od cerkve, ki je leta '41 veselo pomagala fašistom, ne gre pričakovati, da bodo razumeli demokratične vrednote in svobodo govora.

TheJack ::

Fino da je nekdo končno omenil od Štuheca članek tukaj. Me je kar mrazilo ko sem ga bral. Jaz, površni opazovalec cerkvene scene v Sloveniji, sem ga vedno imel za nekoliko zmernejšega, ampak v zadnji Dnevnikovi kolumni je dokazal, da je čistokrven fundamentalist. Tak, ki si iskreno želi nazaj v 14. stoletje in ki bi se med Talibani počutil kot doma.

Hvalabogu da je realen vpliv krščanskih fundamentalistov v Evropi (za razliko od ZDA) takorekoč ničen...
Bonis nocet, qui malis parcit.

Dr Evil ::

Matako,ni fer,da za nazaj pišeš eseje.Opcija za popravljanje je namenjena odpravi slovničnih napak.

Kar se tiče "rumene kulture".Niti slučajno nočem izpast rasistično.Ljudje v aziji so enako kot drugi v zgodovini doprinesli svoj delež in marsikaj pretrpeli.Prav tako si ne drznem nekoga sodit le po barvi,kar levaki kljub vsej strpnosti zelo radi počnejo,pa se niti ne zavedajo.Kar je meni vzbudilo posmeh ni "rumena kultura",ampak kumrovška inteligenca.Se pač moram nasmejat,kako nekateri pripisujejo državi tretjega sveta svetovno vodstvo.Ja,dost jih je.Ampak arabcev,črncev ali Indijcev je tudi dost,pa kljub vsemu ne spadajo v elito.Get it?

Vse skup me spominja na čvekanje,kako bo sovjetska zveza povozla zahod,pa se je vsula sama vase.Tako bo z Kitajsko.Ima enostavno preveč problemov,da se ne bi.Kitajci niso roboti,čeprav bi levaki to radi prikazali.Prej ali slej bo tudi tam počlo.Partija pač ni Car.


Malo si oglejte CNN in ekonomske prognoze daljnovzhodnega "čudeža".Kmalu bo bankrot,saj so tuje firme,ki so gonilo kitajske rasti,skapirale,da jih Kitajska oblast molze.Veliko tujih firm,mora marsikaj "financirat"preden sme delovat.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svoboda izražanja vs. islam (film Fitna ipd.) (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
96172588 (39117) Double_J
»

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
10026244 (22551) para!
»

Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7626822 (24960) ahac

Kje so prerokove karikature (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
50731468 (21051) kuglvinkl

Več podobnih tem