» »

slovenci

slovenci

1
2
3

snow ::

Znotraj evrope majo narodi nekje od 70-90% rh+ ljudi. Mamo določena nihanja med državami.
Recimo kaki narodi zunaj evrope (mislim, da eskimi, japonci...) majo pa 100% rh+.

Nekaj o distribuciji krvnih skupin po svetu: link1 & link2

Kaj nam to pove? Da mamo neke določene razlike na teh zadevah, ki jih pridno ugotavljamo pri ljudeh (krvne skupine)... zato je tudi možno, da mamo razlike na kakih genih, ki vplivajo na 'prijaznost'.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

tsh2 ::

jaz lahko po gledanju neke oddaje (npr kuharske) kjer sta dva človeka nekega naroda, sklepam na to kakšen značaj ima ta njun narod. ni važno če razumem njihov jezik. govorica telesa itd mi vse pove.
isto kot lahko po 3 minutah filma povem, če bo film dober ali ne. seveda moraš imeti nek dar za to.
zato pa imamo ljudje inteligenco, za sklepanje, da nam ni treba vsega pogledati z lastnimi očmi.

Matev, tole so tvoje slovenske lastnosti:

-paničariš brez pravega razloga

-rad se (če je le možno s somišljeniki, je bolj učinkovito) spraviš na nekoga ki dela stvari, ki niso družbeno sprejemljive. ki izstopa iz družbe in njenih pravil. ki izstopa iz tega kar je (trenutno) moderno v družbi. to pa ne počneš zato ker bi imel tako rad ta pravila, ampak zato ker se potem bolje počutiš. bolje se pa počutiš zato ker se potem bolj čutiš pripadnega tej družbi, ker naj bi jo branil in njena pravila. počutiš se kot heroj družbe. ne vem če je kdo to razumel :) ampak to ne verjamem da je tako slovenska lastnost, mi gre pa zelo na živce. to je podobno kot delanje elit, kar se mi zdi tudi tipično slovensko. in velik strah pred tem da človek ne bi prišel v neko elito ali bil izločen iz nje. ena od teh elit je kar cela družba.


drugače pa s srbi nimam nobenih osebnih izkušenj skoraj, tako da se pomiri Matev, ker zgleda da te je to razburilo. mogoče bi bilo bolje če bi tisto o srbih izpustil.


mislim da ste vi ki ste tako panično odreagirali malo zmedeni, o čem sem jaz sploh pisal. brali ste tisto kar ste želeli prebrati, ne tisto kar je bilo zares napisano. mogoče se samo radi kregate, kar je še ena zajebantska lastnost slovencev.


> Prvo počisti pred svojim pragom, potem pa šimfaj druge.

koga pa jaz šimfam? spet bereš tisto kar bi rad prebral, ali česar si vajen. jaz sem hotel "znanstveno analizo" predvsem tega, kakšen značaj imamo slovenci, tisto o drugih narodih je bil samo dodatek, ki zgleda da bi bilo bolje če bi ga izpustil, glede na to da me sploh ne razumeš o čem govorim. to se mi zdi pa še ena lastnost slovencev, da eden drugega ne "razumejo".


star sem 24 in slovenec.


na značaj naroda ne vplivajo geni ampak kultura, ki se prenaša po generacijah.

Matev ::

star sem 24 in slovenec.


in preveč filmov gledaš

nevone ::

Slovenci smo izjemen narod. To smo dokazali z 10 dnevno vojno za samostojnost. V bistu zelo dobro vemo, kaj hočemo, kaj imamo radi, in česa ne maramo. Smo pa izpostavljeni vsakodnevnim preizkušnjam, in ne da se vedno narediti tistega kar veš, da hočeš in želiš.

Mene pri slovencih moti to, da poveličujemo nekatere kulturnike, ki poveličujejo trpljenje posameznikov in celega naroda. Tega je preveč.

Moti me, da poveličujemo recimo pesnika, kot je France Prešern, potem pa o njem naredimo film, ki ga prikaže, kot popolno zgubo.

Nasploh se mi zdi, da moramo uspehe posameznikov, ki so tudi Slovenci, začiniti z še več neuspehi, in jih tako deskriditirati, ali pa vsaj postaviti na "svoje" mesto.

Premalo znamo biti ponosni na to kar smo in kar zmoremo. Tako, za vsak slučaj, smo raje previdni, da ne bi kdo previsoko zrasel.

Seveda je najbolje če vseh teh slabosti sploh ne vidiš. Mogoče jih potem preprosto ni več. Ne vem. Mogoče so samo v moji (in še kakšni) glavi. Ne vem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Ne vem, kaj ima 10 dnevna vojna z dokazovanjem izjemnosti slovencev? Z ostalim se sicer strinjam, sam to mi pa ni jasno...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nevone ::

>Ne vem, kaj ima 10 dnevna vojna z dokazovanjem izjemnosti slovencev?

Če jo primerjaš z ostalim delom bivše Jugoslavije, je razlika očitna.

S tem smo dokazali, vsaj takrat, da smo zelo miroljuben narod. Mir je osnova za vsa nadaljna prizadevanja in ta mir smo si izborili v 10 dneh. Prav lahko bi se nam zgodilo, da bi vzeli vojno za razlog, da obračunamo med sabo, kot se to v vojnah rado dogaja. Ampak ne. Dokazali smo, da nam je mir kljub vsemu velika vrednota.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

Ok, zdaj mi je jasno, kaj si mislila...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matev ::

med 10 dnevno vojne ste se vi po zakloniščih skroval zdej ste pa frajerji

nevone ::

>med 10 dnevno vojne ste se vi po zakloniščih skroval zdej ste pa frajerji

To se je izkazal za optimalno.:)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

dela ::

jaz lahko po gledanju neke oddaje (npr kuharske) kjer sta dva človeka nekega naroda, sklepam na to kakšen značaj ima ta njun narod. ni važno če razumem njihov jezik. govorica telesa itd mi vse pove.


To je prehitro sklepanje.
Lado in Anja tudi zgledata precej prijazno.

Da smo Slovenci depresivni, se zelo dobro pokaže s statistiko samomorov, torej je to več kot stereotip. Natančno statistično dokazati kakšne druge človekove lastnosti glede na narodnost, pa je precej težko. Ampak slovenska depresija nima veze z genetiko. Mogoče, ampak res zelo malo. Eno je rasa, drugo je narod. Sploh je brezveze govoriti o genetiki naroda, ker je to isto, kot da bi primerjal dobermana iz azila z dobermanom skrbnih lastnikov in na podlagi tega razpravljal o genetiki dobermanov.Vse je odvisno od situacije. Srbi so prekomerno ponosni nase zaradi svoje zgodovine in mnogo vojn, kjer so morali držati skupaj. Američani so novodobni okupatorji, ker imajo dovolj moči in možnost. Japonci radi delajo, ker imajo lepe plače. Črnogorci neradi delajo, ker je tam vroče in imajo male plače. Če pošlješ 500 črnogorskih dojenčkov na japonsko, bodo čez par let jedli riž na tleh, pili čaj in delali kot za stavo.

Ne rečem, da je genetika nepomembna. Nikoli ne bom velik 2m, temnopolt in tekel 100m v 10s. Lahko se pa obnašam kot "Japonec"," Srb", "Američan"... in se tudi bom, če bo situacija takšna, da mi bo to najbolj koristilo.

Jamajčani so prijazni, ker kadijo travo. Janezu sredi Kingstona ukradejo denarnico. Janez to raztrobi naokoli. Jamajčani niso več prijazni. temu se pa reče posploševanje 1:4000000. Enako velja za vse kar vidiš na TV in ni statistika. Le, da so kvote nekoliko drugačne.

Barakuda1 ::

Tale tema je na skrajnem robu pravil. Nekateri komentarji pravtako.

Zato prosim za izjemno resnost in previdnost v debati.

Če se bo že malce prestopilo preko dopustnega, bo to točno toliko, kolikor bo potrebno za izbris teme

Torej previdno prosim in hvala za razumevanje

Tilen ::

Ko preberem: Problemi clovestva : slovenci si mislim samo 8-O Naslov teme bi lahko bil malo drugace naravnan saj ze sam naslov spodbuja k nestrpnosti...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sLicK_o ::

FaLcOn3y3 se strinjam!!
Slabe osebne izkušnje nekaterih posameznikov in posledično posploševanje je delanje krivice
tistim prijaznim oz. poštenim ljudem, ki so v tem primeru 'srbske' in_še_katere narodnosti.

Evo en primer:
Veliko slovencev ima na splošno zelo slabo mnenje o romih (ciganih), jaz osebno nimam ničesar proti njim, čeprav menim, da bi se nekateri lahko manj razmoževali in več delali (niso vsi takšni, so tudi izjeme) .. to bi pa lahko bila že druga tema.
Ko sem bil še mlajši cca. deset let nazaj, sem živel kakšnih 500 metrov stran od manjšega romskega naselja, sčasoma sem spoznal dva brata in ni minil en teden sem že spoznal celotno naselje. V desetih letih druženja nimam enega slabega spomina, imeli smo celo nogometno ekipo v kateri sem bil edin svetle polti (bil sem tudi najmlajši). Moram pa poudarit, da sem doživel veliko neodobravanja 'slovencev' sosedov :\ , ko je kater izmed romov prišel po mene sprašujoč če pridem ven.
Čez nekaj let smo se nato preselili, in komaj takrat sem doživel prvo nadlegovanje s strani romov. Sem šel pozno zvečer po mestu in je do mene pristopil en mali 'ciger' in mi gnjavil za denar. Sprva sem se hotel izogniti, ampak, ko me je začel potiskat sem odreagiral in ga zalepil okrog uhe.
Nato je prišel njegov starejši brat, ki sem ga slučajno poznal in mu obrazložil situacijo. Zatem ga je še on parkrat stisnil.
No kaj sem hotel s tem povedat.. sto ljudi, sto čudi.. Sklepati o 'dobroti' ljudi na podlagi rase in narodnosti je zmotno, krivično.. skratka mimo.

Don't judge a book by its cover!

LP slicky

BigWhale ::

> seveda moraš imeti nek dar za to.

No, na ljudi, ki imajo tak ali drugacen 'dar' za razne semi paranormal stvari treba gledati malo z rezervo... ;)

nevone ::

> ni važno če razumem njihov jezik. govorica telesa itd mi vse pove.
isto kot lahko po 3 minutah filma povem, če bo film dober ali ne. seveda moraš imeti nek dar za to.

Za to je res potreben dar. Samo ta dar ne pomeni, da ti je vse v zvezi s tem jasno, ampak, da znaš dobro sfiltrirati dato, ki jo konzumiraš. Kar se ne ujema zanemariš, kar ti ustreza poudariš. Potem si na podlagi tega ustvariš iluzijo, da ti je v bistvu vse jasno in da zagotovo to, kar vidiš/dojemaš, v resnici tudi je res. S tem darom/iluzijo se da običajno kar luštno shajat.

In mimogrede, tak dar imamo po malem vsi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

gzibret ::

Slovenci smo zelo vase zaprt, xenofoben in rasističen narod. Seveda ne vsi, generalno gledano pa drži. IMO

Sovražim rasiste in črnce!
Vse je za neki dobr!

Tear_DR0P ::

Slovenci smo taki wanna be-ji, da je kr hudo :))

Se že tle na forumu vidi, pa ni glih mejhn vzorec :))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nevone ::

>Slovenci smo taki wanna be-ji, da je kr hudo :))

To je pomoje dobr ne pa hudo, ane? :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMicka ::

Takšne posplošene trditve so običajno popolnoma brez vrednosti. Sicer seveda obstajajo kulturne razlike med posameznimi narodi oz. regijami, vendar pa, če npr. primerjamo Nemce in Slovence, ki recimo temu, živimo v istem delu sveta, so kulturne razlike med pripadniki posameznega naroda večje, kot pa kulutrne razlike med enim in drugim narodom.

Sicer pa ths2, jaz pa mislim, da nisi končal nobenega faxa, oz. da ne študiraš, ter da opravljaš kako fizično lahko delo oz. si trenutno nezaposlen.

Tear_DR0P ::

he he, sam par stvari v razmislek.

Najpogostejši slovenski priimek je novak. Če se jst kej spomnem od zgodovine, so novaki tisti ljudje, ki so z juga pribežal pred turki. Pol maš pa še razne priimke ala Hrovat in podobno ( statistika). Potem maš en kup ljudi, ki posedujejo nemške in italijanske priimke - tu gre za simpatizerje, ki so prostovoljno ponemčili svoja imena, prisiljene (predvsem na primorskem) in pa dejanske potomce priseljencev s teh kulturnih in narodnostnih območij. Potem je pa še dobršen delež romov v sloveniji.

Zdej pa nej men nekdo definira kdo je slovenec in kaj te odraža da si slovenec - če izpustimo široko definicijo da je slovenec tisti, ki ima slovensko državljanstvo.

Slovenci smo evropa v malem. In namest da bi to tržl, se bomo rajš pobil med sabo zarad nestrpnosti, al pa kr sami sebe rajš :)))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

Ne, novaki so bili tisti, ki so na novo izkrčili gozd za kmetijstvo.

Koliko so bili prišleki ... IMHO, nadpovprečno.

AnWar ::

Ah kaksna teme se odpirajo, za bruhat.
Ampak ena pripomba "jst nimam proti nobenemu , (niti po narodnosti) samo da meni ne skoduje (ce je on posten do mene, sem jst tudi do njega), jst pa tudi njemu NE!

Lp David
[Asus ROG Strix SCAR III]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AnWar ()

ganzi ::

Ah kaksna teme se odpirajo, za bruhat.
Ampak ena pripomba "jst nimam proti nobenemu , (niti po narodnosti) samo da meni ne skoduje (ce je on posten do mene, sem jst tudi do njega), jst pa tudi njemu NE!



Se podpišem!

Thomas ::

Žal stvari niso tako enostavne, kot jih dojemata pisca zgornjih doprineskov.

To, da si ti do nekoga a priori pošten in dober, ni nujno da tako zgleda tudi iz njegovega zornega kota. Komot si zanj "objektivni sovražnik", že samo zato ker živiš, tako kot pač živiš.

Politično korektno nakladanje, kot se pričakuje v družbi (in na Slotechu), ne rešuje prav veliko, prej stvari slabša.

Kontroverzne diskusije, kot jih odpira tale tema, so bolj zdrave, od parol tipa "vsi različni, vsi enakopravni".

cirecire ::

če primerjamo Slovence in Hrvate smo lahko ravno včeraj in danes videli očitno razliko v narodnem značaju.

Hrvaški navijači so na rokometni tekmi zopet razbili Srbe. Goreli so avtobusi in še marsikaj se je dogajalo.

V Sloveniji pa na slovenski televiziji Kanal-A, v oddaji E-plus srbska TV voditeljica poziva Slovence na veliki koncert Cece Ražnjatović in obljublja celo nekakšne nagrade in presenečenja za tiste, ki se bodo udeležili koncerta.


Razlika med Slovenci in Hrvati je očitna. Samo ni mi čisto jasno kdo je tukaj boljši(slabši).

Daedalus ::

Ajajaj, takole sklepanje pa res ni primerno... Zakaj? Vprašaj se, kako bi se Slovenci obnašali, če bi jih pripadniki neke druge nacije 4 leta poskušali podjarmiti z uporabo vojaške sile in pobijanjem civilistov (malo poenostavljam, da bo point bolj jasen). In pol bi pripadniki te države prišli navijat na tekmo in to preden se bi najhujše strasti pomirile. Pizdarija bi bla, nič več, nič manj. Ko v razgrete buče stopi nacionalizem, poživini marsikdo, ne samo Hrvatje... Sicer ti pa o slovenskem karaktrju pove marsikaj tudi "večna" saga partizani vs. domobranci, če smo že glih pri nasilju.

Drugače pa spori med Hrvati in Srbi segajo daleč nazaj. Kolko pa jaz vem, se Srbi in Slovenci v večini nismo nikol gledali postrani... Pa skupina navijačev (ki pri nas tu pa tam razsuje kak vlak) nekako ni primeren vzorec za sklepanje na celotno prebivalstvo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Ziga Dolhar ::

Hja -- kaj pa angleški navijači?
https://dolhar.si/

ganzi ::

navijači so itak "vandali" tko da se ne štejejo zravn :P
Sej majo povsod take izpade, npr srbski k tepejo homoseksualce, angleži, turki se skoz štihajo..pa hrvati so tut čist mem zadnje cajte.. Navijači so pač navijači:D

Thomas ::

Kako se obnašajo navijači? Genetsko podlago za njihove izpade imamo vsi. Če je pa memetska (kulturna, če hočete), je pa dodatno vprašanje. V Angliji prej kot pri nas. Samo ne po vseh okoljih ... hja ...

AnWar ::

Žal stvari niso tako enostavne, kot jih dojemata pisca zgornjih doprineskov.

To, da si ti do nekoga a priori pošten in dober, ni nujno da tako zgleda tudi iz njegovega zornega kota. Komot si zanj "objektivni sovražnik", že samo zato ker živiš, tako kot pač živiš.

Thomas;

Ce vidim da mi skoduje ali pa da mi je sovraznik se, pac enostavno odmaknem ignoriram, s takim nimam kej pocet.

Lp David
[Asus ROG Strix SCAR III]

cirecire ::

Moja poanta sploh ni bila, da posplošujem obnašanje hrvaških navijačev.

Za mene se zdi bolj sporno obnašanje neumnih Slovencev, ki bodo masovno leteli na koncert Arkanove črne vdove Cece Ražnjatovič.

Thomas ::

> Za mene se zdi bolj sporno obnašanje neumnih Slovencev, ki bodo masovno leteli na koncert Arkanove črne vdove Cece Ražnjatovič.

Zame tudi! Še zastopiš, da se huligani stepejo na tekmi ... ampak da Slovenci hodijo na koncert vdove (in naslednice) vojnega zločinca tipa Arkan, je pa sramota.

AnWar ::

Thomas:

"objektivni sovražnik"
" Politično korektno nakladanje, kot se pričakuje v družbi (in na Slotechu), ne rešuje prav veliko, prej stvari slabša."
"vsi različni, vsi enakopravni".

Glede na to, seveda opazujes kar se dogaja, sej vidis ali je tvoj prijatelj ali sovraznik.
Politično korektno nakladanje, je res samo take teme kot so te odprte se tako ali tako ne bodo nikoli resevale.
Vsi razlicni vsi enakopravni, to je prava beseda Thomas. ne glede katerega naroda si! Posteno!
Jst poznam zelo veliko ljudi od bosancev,srbov,hrvatov,slovencov,muslimanov.... in so slabi ter dobri ne mores vse metat v Isti kos!

Lp David
[Asus ROG Strix SCAR III]

Thomas ::

> Vsi razlicni vsi enakopravni

To je tako, pro forma! Da bi bili vsi enakopravni? Kje? V državi Sloveniji? Nope, državljani Slovenije že, drugi pač ne. V državi Somaliji? Tudi ne.

To je ena taka prazna fraza.

ganzi ::

Vsi razlicni vsi enakopravni ---> tega res ni, ampak bi moglo bit.:\
V današnjem svetu se meje radirajo, radira jih politika ki jih sproti tut ustvarja, navidezne...

Ikarus ::

Da lahko prostodušno ugotoviš, da imajo črnci drug vonj kot belci, ne smeš biti rasist - da dobro vidiš vse lastnosti svojega naroda, moraš biti domoljub.

Dobre:
-delavnost
-doslednost
-pamet
-poštenost

Slabe:
-ljubezen do trpljenja, svetobolje
-zavist
-majhnost
-dvoličnost.

Najpomembneje je, da se presežek pameti zaradi pretirane doslednosti do obstoječega na delovno trpeč način porabi, ob pomanjkanju zunanjih spodbud zaradi zavisti in premalo lastne velikopoteznosti zaradi občutka majhnosti, za kompliciranje že delujočih stvari namesto za inovacije. Ker hočemo biti pri tem vsaj na videz pošteni, zaidemo v dvoličnost.

Rezultat je znanost, ki se larpurlatistično trudi na 100 straneh ne povedati ničesar. Ker je znanost višek pameti, jo posnemajo kulturniki, politiki, novinarji, strokovnjaki, nedeljski zašankarji, pisci pisem bralcev in njihova poniglava različica....pisci na forumih :-)

MadMicka ::

Načelo "vsi različni, vsi enakopravni", je načelo, ki se razvija skupaj s človeštvom. Bolj ko je človeška družba razvita, bolj resnična je ta trditev.

Daleč od tega, da bi bilo to načelo zgolj neka prazna črka na papirju oz. prazna fraza, kot temu zmotno pravi Thomas. Kamorkoli pogledamo, pomeni razvoj človeštva odpravo privilegijev za določene skupine, ki temeljijo bodisi na narodnosti, bodisi na kastah, pač na takšnem ali drugačnem kriteriju.

Recimo danes je pravni red v razvitem svetu že tako razvit, da pravo vzpostavlja pravno enakost med vsemi ljudmi, dejanske zaradi materialnih omejitev ne more.

Recimo v Sloveniji so pravno enakovredni tako Slovenci, kot tudi Somalci. Tega dejstva ne spremenijo posamezne pravice, kot npr. volilna pravica, ki je vezana na državljanstvo in tudi ne posamezne okoliščine, kot npr. če živiš tukaj, pač poznaš bolje razmere in lahko lažje oz. bolje živiš. Torej povsem drugo pa je vprašanje dejanske enakost med Slovenci in Somalci v Sloveniji. Jo ni. Zaradi omejenosti dobrin seveda.


Pa poglejmo, kaj pomeni "vsi različni, vsi neenakopravni". Primer moški - ženska, marsikje ženska ni v enakem pravnem položaju kot moški. Primer belec - črnci - marsikje črnci do prek kratkim npr. v ZDA, niso bili v enakem pravnem položaju. Za oboje je veljalo, da npr. niso imeli volilne pravice, ali pa da so imeli do večje ali manjše mere omejeno opravilno sposobnost. Ali pa če gremo v zgodovini in omenimo Staro Grčijo ali pa Stari Rim, kjer so sicer imeli demokracijo za priviligirane sloje, ostali, bodisi domačini, bodisi tujci, pa so bili obravnavani kot sužnji. oz. kot stvari. Ljudje torej nisi bili niti v pravno v enakem položaju.

Thomas je torej očitno pomešal pravno in dejansko enakopravnost. Čeprav je potrebno vedeti, da bolj ko je družba razvita, bolj vzpostavlja poleg pravne tudi dejansko enakopravnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

BigWhale ::

> Thomas je torej očitno pomešal pravno in dejansko
> enakopravnost. Čeprav je potrebno vedeti, da bolj ko je družba
> razvita, bolj vzpostavlja poleg pravne tudi dejansko
> enakopravnost.

S tem, da nekateri prej, drugi kasneje to dojamejo. Potem bi tisti prvi radi to kar so ze dojeli vsilili drugim. Pa se mi zdi, da ne gre to tako hitro.

gzibret ::

Pri enakopravnosti je vse zelo lepo in jasno napisano v zakonih: človekove pravice, enakost pred zakonom, socialno varstvo itd itd...

Vendar eno je teorija, drugo pa praksa in pri tem šepamo. Današnji pravni red (ali pa nesposobni pravniki in sodniki) na žalost dopušča(jo) to, da se pravica, napisana v zakonu, enostavno ali ne upošteva, ali pa sploh ne dodeli v sodnem postopku. Kar pa je še huje, pa je milijon pravnih možnosti pritožb, tako, da se lahko postopki vlečejo v nedogled.

Druga stvar pa je ta, da lahko neki politik zajadra na krilih nacionalizma, napumpa ljudstvo in demokratično zmaga na volitvah (prim. Hitler, Miloševič). V tem pogledu ima tudi demokracija luknjo.
Vse je za neki dobr!

username ::

marsikje črnci do prek kratkim npr. v ZDA, niso bili v enakem pravnem položaju. Za oboje je veljalo, da npr. niso imeli volilne pravice
To ni res. Seveda so imeli volilno pravico, vendar so imeli v nekaterih južnjaških mestih težave z njenim uveljavljanjem, ker jih lokalni šefeti niso pustili vpisati v okrajne volilne imenike ali so jim postopek vpisa oteževali.

To je nekaj bistveno drugega kot tvoja trditev "v ZDA črnci do pred kratkim niso imeli volilne pravice" (ki je napačna).

Je treba biti natančen pri teh zadevah.

res mogoče da je konkreten človek imel težave, ampak sistem na ravni federacije ali celo zvezne države je bil ustrezen - problem je bil v izigravanju zakona s strani nekaj lokalnih rasistov
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Tear_DR0P ::

2 svetovna vojna se je zgodila dokaj pred kratkim. In takrat črnci niso smel na volitve v ZDA - lahko so pa šli tepit te grde rasiste nemce, ker se grdo obnašajo do črncev :)) "Prave državljane" je blo ameriki težje žrtvovat.

Je treba biti natančen pri teh zadevah.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

tsh2 ::

>BigWhale:
No, na ljudi, ki imajo tak ali drugacen 'dar' za razne semi paranormal stvari treba gledati malo z rezervo... ;)
>

nimaš pojma o čem sem pisal. ne bi ti škodilo če bi bil malo manj siguren v sebe.


>nevone:
Za to je res potreben dar. Samo ta dar ne pomeni, da ti je vse v zvezi s tem jasno, ampak, da znaš dobro sfiltrirati dato, ki jo konzumiraš. Kar se ne ujema zanemariš, kar ti ustreza poudariš. Potem si na podlagi tega ustvariš iluzijo, da ti je v bistvu vse jasno in da zagotovo to, kar vidiš/dojemaš, v resnici tudi je res. S tem darom/iluzijo se da običajno kar luštno shajat.
>

to da mi je vse jasno, si sam vstavil notri. to pomeni da si ti delaš iluzije ne jaz. meni je ves čas točno jasno, da je to samo neka slutnja, nek občutek, in se ves čas zavedam da se lahko motim. je pa dober začetek, bolje kot nič.

>In mimogrede, tak dar imamo po malem vsi.

to si tako napisal kakor da sem rekel da ga imam samo jaz. seveda ga imajo vsi. eni ga imajo več, eni manj.

tvoj odgovor je dober primer zajebanosti slovencev. namesto da bi iz tega primera potegnil dobro potegneš slabo in kreganje.




ta diskusija je šla v nezanimivo smer in to se mi velikokrat naredi. zgleda da nimam veliko skupnega z vami, kar se mi zdi dobro. DOLGOČASNI in PREDVILDJIVI ste!

ganzi ::

LOL

Daedalus ::

Tale se pa gre za okolico precej zabaven način zdravljenja lastnih kompleksov:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bob Rock ::

ta diskusija je šla v nezanimivo smer in to se mi velikokrat naredi. zgleda da nimam veliko skupnega z vami, kar se mi zdi dobro. DOLGOČASNI in PREDVILDJIVI ste!


LOL,
ka si pa pricakoval....da bos en post spisal, pa ti bojo vsi sam kimal, pa na kolena popadal?

P.S.
vodi nas, o veliki mesija :D
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

username ::

Ja teardrop, res je treba bit natančen. A zate je 60-70 let nazaj pred kratkim? Jaz sem imel v mislih dogajanja iz 1960ih let, torej 40 let nazaj, ker sem mislil da je moj predhodnik pisal o tem. A smo kje določil, kdaj je "pred kratkim"? Ja, posredno je on določil, da je to v 1960ih letih, jaz pa (posredno) potrdil (s tem, da sem pograbil njegov namig na dogajanja v 1960ih).

Zato ni treba zdaj na silo raztegovat definicije, kaj pomeni "pred kratkim", samo da bi mi poskušal dokazati da nimam prav.
Še manj pa imajo veze s tem podatki, kdo je in kdo ni bil v USA vojski leta '44 pa kaki rasisti da so bili Nemci. To je (v tem kontekstu) povsem offtopic.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

tsh2 ::

LOL,
ka si pa pricakoval....da bos en post spisal, pa ti bojo vsi sam kimal, pa na kolena popadal?


lahko bi bili malo bolj zanimivi in pozitivni, prijetni z eno besedo. pa smo spet na začetku.
da ne bo spet kdo narobe razumel kot že tisočkrat:O : to ne govorim zato ker sem jaz sodeloval v tej temi, ampak katerikoli temo berem na tem forumu se potem ne počutim ravno izvrstno. zato se tudi večinoma izogibam slovenskih forumov. (zdaj najbrž sledi skupinski napad :)) )

Thomas ::

tsh2 je off topic, po moje.

To velja tudi za tsh2.

Razen 1/2000000 je on topic.

IMHO.

Tear_DR0P ::

No leto 1940 je skor tolk pred kratkim kot 1960 :\

Slovenci smo definitivno čudaki in rezultat melting pota v evropi - za dodatek smo pa sladkani še z ljudmi, ki so prišl v času jugoslavije sem študirat iz bližnjega vzhoda, severa afrike, agentine, venezuele... ter s tistimi, ki so se jim pridružl po razpadu jugoslavije in so prišl iz daljnega vzhoda ter ZDA.

V SI bi se dejansko dal študirat melting pot.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

tsh2 ::

>
Tale se pa gre za okolico precej zabaven način zdravljenja lastnih kompleksov:D
>

če se mi večina ljudi zdi blesavih to še ne pomeni da imam komplekse. delaš skrivljeno analogijo po sebi in večini ljudi, ki bi bili res zafrustrirani, če jim večina ljudi ne bi odgovarjala ali če oni ne bi odgovarajali večini ljudi. obstajajo svetle izjeme in jaz sem ena izmed njih. res to zna biti malo samotno ker je težko najti somišljenika, a vsaka stvar ima pozitivno stran: lahko se počutim superirone nad ljudmi, ki se mi zdijo kot opice ali roboti, kar zna biti prav dober občutek.


>tsh2 je off topic, po moje.

možno, a to se mi ne zdi tako pomembno, važno da je zanimivo. saj ne moreš biti čisto ontopic ker so vse stvari prepletene med seboj. kaj je on topic je tudi relativno, kot vse. najbolje da govoriš o tistih stvareh o katerih imaš malo pojma in ki so ti zanimive, to dvoje pa se pojavlja skupaj na srečo.

še nečesa sem se spomnil kar se mi zdi pomembno in zanimivo: ljudje se zelo bojijo osmešiti pred drugimi ljudmi. to diktira večino stvari, ki jih ljudje delajo v življenju. če se družba odloči da je nekaj sramotno in poniževalno to ljudje ne bodo delali, naj bo to karkoli, še razmišljati se ne bodo upali o tem. in na drugi strani ljudje zelo radi delajo tudi tisto kar je nasprotno od sramotnega: moderno, cool, sprejemljivo itd. te dve stvari diktirajo več kot 90% stvari, ki jih ljudje delajo v življenju. ljudje so v bistvu sužnji družbe, samo se tega ne zavedajo. čim bolj razmišljaš s svojo glavo tem manj si suženj družbe. čim bolj si človek odpravi ta strah pred ponižanjem tem boj svoboden je. potem je tu še odprava strahu pred bolečino, ampak to je pa res že offtopic :), čeprav je v bistvu ista stvar.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razpad Jugoslavije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10117895 (13299) Martin Krpan
»

Škotska neodvisna? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20834800 (26425) Vanich
»

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12915856 (13716) w00tnes

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532838 (19260) IgorGrozni

Več podobnih tem