» »

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje?

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje?

1 2
3
»

nevone ::

Ali je zate integracija sploh sprejemljiva, ali pa rešitev vidiš izključno na asimilacija oz. raznorodevanje priseljencev z različnimi metodami prisile?


Jest mislim, da bi, kot prvo, po Evropi morali začeti promovirati angleščino. To bi vplivalo dokaj talilno. Ampak to so moje pobožne želje, ki niso realne. Zato bi pri nas vztrajala, da je uradni jezik slovenščina. Kako in kaj se pa ljudje menijo privatno me pa ne moti sploh. Tudi razne jezikovne šole me ne motijo. Ljudje naj se učijo jezikov po želji.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BlueRunner ::

Uf... seveda ni realno. Francozi, Španci, Nemci in Poljaki bi imeli največ za pripomniti. Takoj za njimi pa še vsi ostali narodi. Tudi mi. Konec koncev je bila ravno slovenščina temelj naše identitete v naši celotni zgodovini, saj nas je edino jezik povezoval in družil v neko narodno celoto. Irci recimo se danes znova vračajo k svojem jeziku, ravno tako tudi Valižani.

EU ni bila mišljena kot politična tvorba ampak kot tesna gospodarska unija. Kot politična tvorba v tem trenutku niti pod razno ne more zaživeti in tudi ne vidim kako bi lahko v doglednem obdobju sploh zaživela. Se je pa pokazalo, da bi verjetno čisto OK uspevala tvorba, ki bi ustvarjala in vzdrževala skupen trg na katerem bi lahko večina nastopala enakopravno, hkrati pa se bi kulturne razlike, različne jezike in celo različne pravne ter politične sisteme pustilo pri miru in posameznim državam, da si jih delajo, kakor jim ustreza. V okviru nekih osnovnih parametrov seveda.

Slovenščina pa pri nas seveda je uradni jezik. Ravno tako pa sta to na področjih manjšin tudi italijanščina in madžarščina. Tudi zato, ker so to naši državljani, ki pa so po naključju rojstva druge narodnosti. Bi pa na to gledal kot na našo bistveno prednost in ne težavo. Ravno takšna mešana območja so recimo pri nas tisto "železno zaveso" spremenila v neko precej luknjasto kurjo mrežo in omogočila veliko večjo povezanost z zahodom in, upal si bi trditi, tudi bistveno večjo gospodarsko uspešnost že znotraj SFRJ. Torej je bogastvo manjšin na nek način kar otipljivo bogastvo in ne samo nekaj na papirju. Samo ne sme se teh manjšin gledati kot neko peto kolono, ampak kot lastne državljane, ki imajo hkrati stik s svojo matico.

Podobno lahko velja za današnje ekonomske migrante. To sicer niso manjšine, katerih pravice bi bile tako samoumevne, kot so samoumevne pravice tistih manjšin s katerimi si že stoletja delomo to ozemlje znotraj trenutnih meja države. Hkrati pa je dobro da o teh pravicah tudi razmišljamo in jih preudarno tudi omogočamo. Konec koncev so koristi znova lahko obojestranske. Kdor je prebral članek v Dnevniku je verjetno hitro opazil, da se sploh ne gre za uvajanje srbsekga jezika v osnovne šole ampak za izvajanje programa nekega srbskega društva v prostorih nekaterih osnovnih šol. Drug dodatek pa je bila navedba organizacije tečajev za poslovneže, ki bi jim pomagali razumeti srbsko kulturo in običaje, kadar gredo iskati posle v Srbijo. Če to ni dobro izhodišče, potem pa res ne vem. Srbija išče tuja vlaganja in od nekoga jih bo dobila. To smo pa lahko tudi mi in ne vidim razloga, da ne bi bili, če lahko s tem izboljšamo tudi lasten ekonomski položaj. Denar pač ne smrdi in tukaj je lahko edina ovira le šovinizem.

Tako, da ja... slovenščina še vedno ostaja uradni jezik in to se še zeloooooo dolgo ne bi smelo spreminjati. Še več: slovenščina je tudi en izmed uradnih jezikov EU, kar ji daje še dodatno težo. Čeprav je občasno komično, da je potrebno kakšnega tujega veleposlanika ali ambasadorja opozoriti, da so pač v državi, kjer angleščina nima posebnega statusa in ga v uradni komunikaciji verjetno tudi nikoli ne bo imela (Kek PRESS). Srbščina se ne uvaja v osnovne šole, ampak se društvu v prostorih omogoča izvajanje njihovega lastnega programa (kar je posebna konzerva črvov). Apokaliptične napovedi Letalonosilke so IMHO simptomatični za paranojo in bodo takšni v mojih očeh ostali, dokler ne bo od nekje prišlo kakšno pojasnilo logike kako lahko neko društvo v popoldanskem času z nekimi svojimi programi izvaja "jezikovno in kulturno nasilje".

Kar se pa tiče splošne uporabe slovenščine v javnem življenju, pa me zanima če so besede (slogani, skovanke, ... ali kakorkoli že) v stilu "džabest", "itak", "simpl", "orto", "box", ... sprejemljive. Če jih sprejemamo za svoje, potem smo hinavci, če hkrati v vsakodnevnih pogovorih ne želimo slišati jezikov in slengov iz katerih te besede izvirajo. Če pa jih ne sprejemamo, pa je znova vprašanje, če se oklepamo nekih lastnih novorekov samo zato, ker hočemo imeti svojo besedo. Pač, jezik je IMHO živa stvar in tudi slovenščina se spreminja. Včasih sem, včasih tja in samo zato, ker vsake toliko uvozimo kakšne anglizme, srbizme, hrvatizme ali podobne -izme mislim, da še ni panike. Ravno tako, kot ne rabimo ravno zatirati vsake tuje besede, ki jo slišimo na ulici. Po drugi strani pa tudi ne rabimo polomiti jezika in rok, če nekdo na delu v sloveniji ne zna uporabljati slovenščine. Se bo pač naučil, ali pa bo ostal lačen oziroma ne bo kaj dosti prodal.

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Integracija na osnovi (enega) jezika je v Evropi izguba časa. Pričakovati, da se bodo potem imeli kar vsi radi in bo vse tako praktično in učinkovito je milorečeno naivno. Plus zgodovinsko gledano jezik v resnici nikoli ni bil taka huda prepreka, kot se marsikomu zdi.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nevone ::

Integracija na osnovi (enega) jezika je v Evropi izguba časa. Pričakovati, da se bodo potem imeli kar vsi radi in bo vse tako praktično in učinkovito je milorečeno naivno.


A je to replika na moje promoviranje angleščine ali slovenščine ali obojega.

Plus zgodovinsko gledano jezik v resnici nikoli ni bil taka huda prepreka, kot se marsikomu zdi.


Prepreka v kakšnem smislu?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

msjr ::

username je izjavil:

Ma ne seri. Grška abeceda se dokaj razlikuje od srbske (in ruske, BTW), pa še dokaj ne-fonetična pisava je... če nisi poprej vsaj malo preštudiral grških črk ter pravil izgovarjave sodobne grščine, močno dvomim da si lahko kaj pametnega razbral zgolj na podlagi poznavanja srbske cirilice....


Se ne spomnim, da bi bil z mano v Grčiji, ko tako dobro veš kako sem se znašel... V če so mi rekli pejt v Loucha, Maries in podobne kraje se je čisto dobro dalo prebrati, pri nekaterih si moral pač osvojiti par dodatnih črk, vseh pa ne.

lexios ::

Pahor se je pa tule kar nad himno spravu! Pa sj o tem je že bilo govora...

Kak predlog za novo himno? :P

BlueRunner ::

Naprej zastava slave

imagodei ::

Vstanite v suženjstvo zakleti
- Hoc est qui sumus -

ThinkPad ::

Боже правде

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinkPad ()

Okapi ::

Ta je že itak na pol naša, uglasbil jo je Davorin Jenko.;)

O.

lexios ::

Ta je že itak na pol naša, uglasbil jo je Davorin Jenko.;)


Ja, Naprej zastava slave :D Vsaj tolk primerna kot Na juriš al pa Hey brigade :))

BlueRunner ::

Bolj primerna, ker ni vezana ne na rdeče, ne na črne. Torej dovolj krvava in hkrati notranje apolitčna. Imamo očeta, mamo in očetnjavo, različna božanstva pa so izpuščena. Torej tudi dovolj sekularna. Glede na trenuten angažma v Afganistanu pa tudi kar primerna. Če bi že kdo hotel kaj menjati, je to kar dobra opcija.

Sicer pa b.v. menjati himno. Trenutni IMHO čisto nič ne manjka. Da bi jo menjali samo zato, da bi imeli drugo, pa je tudi mimo.

Okapi ::

Ja, Naprej zastava slave
Mislil sem na Bože pravde, ki jo je tudi uglasbil Jenko.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

lexios ::

Sicer pa b.v. menjati himno. Trenutni IMHO čisto nič ne manjka. Da bi jo menjali samo zato, da bi imeli drugo, pa je tudi mimo.


Tud pomoje bi bil fail kr tko menjat himno in že uveljavljene "brande"! Je pa zanimivo, kako se močan nacionalen naboj kaže že v prvih kiticah (Francoska, Italijanska, Nemška...), našo pa se po samem tekstu brez problema razume kot hvalnico opojnim substancam, če človek ni preveč metaforično navdahnjen!;)

Mislil sem na Bože pravde, ki jo je tudi uglasbil Jenko.


Ta pa itaq je že, ja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

i386 ::

Za neuke... zdravljica ima več kot samo 2 kitici... lahko imamo tudi useh 8 oz. 9 kotic za himno pa bo dovolj domoljubne vsebine :D

USS Liberty ::

Zdravljica ima res več kitic, od katerih so nekatere tudi domoljubne, toda zakon o himni, grbu in zastavi pri nas jasno določa v svojem petem členu:

"Himna je sedma kitica pesmi Franceta Prešerna "Zdravljica", na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla."

Jugokomunisti so pri nas namerno izbrali namanj domoljubno oz. najbolj anti domoljubno kitico. To ni slučajno! Tudi naša zastava in grb sta eno navadno nedomoljubno skropucalo, ki imata bore malo skupnega s Slovenci. Imamo rusko zastavo, za grb pa neko smešno gasilsko značko, ki so nam jo leta 91 kot "kompromis" vsilili komunisti...

Slovenija ima ene najslabših, če ne celo najslabše zastavo, grb in himno na svetu. To ni slučajno, saj tisti, ki so nam to vsili, točno vedo, da se ljudje s tem ne bodo poistovetili, in ljudem potem lahko veliko lažje prodajaš jugosrbske komunistične simbole. Na Hrvaškem recimo tega problema nimajo, oni imajo svoje lepe simbole, ki so njihovi pravi zgodovinski in narod jih ima rad, jugokomunisitčnih simbolov pa Hrvatom ne more nihče več prodati za njihove...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

poweroff ::

USS Nimitz je pa lažni domoljub.
sudo poweroff

BlueRunner ::

Zastava je velika in močna toliko, kolikor je velika, srčna in močna država za njo. Lahko, da komu ni všeč, vendar pa šteje samo in izključno to, kakšen je država.

Tako imaš lahko na zastavi tudi karantansko muco, pa bo to še vedno šala, če za njo ne stojimo vsi.

nevone ::

Pahor trdi da v himno nismo vključili sebe.

Žive naj vsi narodi,
ki hrepene dočakat dan ...


Če v to skupino ne vključuje tudi Slovencev, potem pa šit no.

Slovenska himna je odlična.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Slovenska himna je odlična.
Nič ji ne fali, je pa res, da bi bila še primernejša kot himna Združenih narodov.

Sicer pa bi lahko samo malo predelali staro, pa bi bila zadeva rešena;)
Hej Slovenci, naša reč
slovenska živo klije
dokler naše verno srce
za naš narod bije

Živi, živi, duh slovenski,
bodi živ na veke,
grom in peklo, prazne vaše
proti nam so steke

O.

w00tnes ::

Lahko bi pa obdržali kar naprej zastava slave, je čisto fina ^^
(če je za vojsko dovolj dobra... :P )

Arto ::

Zastava slave je primerna za vojsko, je malo preveč agresivna :P

lexios ::

Zakaj že? Kaj pa francoska, italijanska, ruska...?

hamax ::

Zdej ste me pa zmedl. A ni slovenska himna Od Vardara pa do Triglava?
:D

Okapi ::

Zakaj že? Kaj pa francoska, italijanska, ruska...
Ker se ne bi radi zgledovali po himnah držav, ki so v preteklosti, ali pa še vedno, zatirale manjše narode in šibkejše države.

O.

BlueRunner ::

Oh, kakor da tega sami ne počnemo... Velika sreča, ki jo ima Evropa, je tudi ta, da nas je samo 2 miljona in ne 20 miljonov.

lexios ::

Jp, sj manjših ni!>:D

Ker se ne bi radi zgledovali po himnah držav, ki so v preteklosti, ali pa še vedno, zatirale manjše narode in šibkejše države.

Karaya 52 ::

Kompleks manjvrednosti, ki ga nehote razkazujejo posamezniki na forumu je tesno povezan z zagovednjenim nacionalizmom ki ga omenja Matthai. Geneza je ista, slovenscina kot jezik neizobrazene sodrge, odrinjene iz politicnega zivljenja, kot rezultat pa med drugim razni kompleksi, sram ki se izraza v "nemskutarstvu" in blut und boden nacionalizmu. Danilo se z "umlavtom" resi nadlezne slovanske prtljage, njegov sosed pa se je zato toliko mocneje oklene.

Krilatica, da je jezik kriv za nase tegobe, da zaradi dvojine in sestih sklonov ne dosegamo standarda Nemcev je tako prikupen da je ze kar osladen. Kdor misli da bo bolje zivel zaradi tega ker bo angelscina postala uradni jezik (ali srbski), naj obisce Indijo, kjer anglescino sorazmerno dobro obvladajo in nato Kitajsko, kjer moras poslusati angleske medmete, ki niso nicemur podobni. Stvar ni tako enostavna, drugace bi se danes govorilo latinsko - smo prespali reformacijo, pomlad narodov ali pa to ne pase v shemo balkanizacije ali globalizacije?

Zaradi taksnih kompleksov smo zabredli v destruktivno paktiranje z ostalimi juznoslovanskimi narodi. Kajkavci in ostale izmisljotine Kopitarjev in ostalih, po Ruglju, mehkih decov, so neuspeli poiskusi umestitve Slovencev v sirsi kontekst. Kot da je 20000 kvadratnih km premalo in smo zato prisiljeni izumljati panslavizme in jugoslavisme pod palico unitaristov, ki so potrebni temeljite individualne psihoterapije ne pa vladanja vec milijonskemu narodu. Ce tvoje produkte Zahodni trg ne pozira, to ni problem slovenscine. Ce ga lahko prodas samo na Balkan in Gadafiju pac nisi dober, ce govoris tekoce 8 jezikov poleg latinscine in esperanta (se en epic fail, spet spomin taji...), jahas kamele, nosis burko in pravoslavni kriz - nima veze.

Tretja stvar so pa lobiji, srbski in hrvaski, dobro utecene strukture se za casa Jugoslavije (samo Dimnika poglejmo, toliko skode kot je ta naredil, v kamero pa si ne upa povedati kateri lik mu je v oddaji Hri-bar ljubsi, Mesic ali Turk), ki so toliko kozmopolitantski kot muslimanske manjsine po Evropi, ki gradijo moseje z denarjem arabskih naftarjev. Razumem reveze, slovenscina je tako tezek in drugacen jezik, da se ga po 20 letih zivljenja v Sloveniji niso morali nauciti, da njihovega znanja anglescine ne komentiram... In po Okapijevo, jih najlazje integriramo ce jim damo se manj izogovorov za ucenje slovenscine, ki je uradni jezik na obmocju RS. Bravo!

edit: skupna montarna, zunanja, fiskalna politika, DA! To bi imelo gospodarske ucinke, ostalo je obracanje ideoloskega predznaka.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Karaya 52 je izjavil:

Kompleks manjvrednosti, ki ga nehote razkazujejo posamezniki na forumu je tesno povezan z zagovednjenim nacionalizmom ki ga omenja Matthai. Geneza je ista, slovenscina kot jezik neizobrazene sodrge, odrinjene iz politicnega zivljenja


Ne samo to! Celo iz univerze. Predmet angleščina ali nemščina imajo pogosto v prvih letnikih. Predmeta slovenščina pa le na nekaj smereh.
sudo poweroff

w00tnes ::

Okapi je izjavil:

Zakaj že? Kaj pa francoska, italijanska, ruska...
Ker se ne bi radi zgledovali po himnah držav, ki so v preteklosti, ali pa še vedno, zatirale manjše narode in šibkejše države.

O.


Ker himna je pa res tista, ki skrbi, da se manjše in šibkejše tepe na vsakem koraku... mamo tako miroljubno himno, pa še vedno bombe na cigane mečemo :P
(sam res, če bi meli pa bolj agresivno himno, bi jih še pa strelali povrh!)
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

So Hrvatje totalno nori (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21937083 (29738) PaX_MaN

Politična kriza v Makedoniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15324674 (21048) kuglvinkl
»

Razpad Jugoslavije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10117916 (13320) Martin Krpan

Ljubljana - najlepše mesto Balkana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13927033 (24285) dzinks63
»

Levica spreminja RTVSLO v Jutel oz. RTV Jugoslavijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13422640 (18690) jype

Več podobnih tem