» »

Ecstasy, je res tako nevaren ??

Ecstasy, je res tako nevaren ??

1
2
»

nodrim ::

ma daj, če praviš, da se kr neki poistovetuje z Rugljem, pa je sam reku, da se v eni stvari strinja z njim, medtem ko si ti uporabil množino, ko si govoril o njegovih pravilnih izjavah ...

ostante na temi, ne pa da se neki pikate tle ...

to, ali je to dodatno soljenje življenja potrebno ali ne je filozofsko vprašanje ... če ostanemo v mejah, ko droge še ne povzročijo nepopravljivih posledic ... psihične posledice so pa tista filozofska stran ...

na vprašanje, ali je s tabo OrlyTM nekaj narobe, ker se hočeš vsake tolk časa mal "posolit", je težko ali sploh nemogoče odgovorit ... prav tako na vprašanje, ali je kaj narobe z BW-jem, ker se upira kakršnem koli "soljenju" ...

po mojem mnenju so nekatere droge škodljive tudi v malih količinah ... nekaj časa sem bil mnenja, da je treba pač vse probat kar obstaja ... zato, da se ve kaj obstaja ... zdaj pa nisem več takega mnenja ...

BWju ne bi prav nič škodilo (če bi mu koristilo ali ne zdaj tukaj nima veze) če bi spil en kozarec vina ... za kakšne E-je al pa speede in take stvari pa nism prepričan, če je že tisti en poskus problematičen ...

OrlyTM ::

glej ... vse kar pocnem je to, da vam dam se en drug pogled na celotno zadevo. Nekateri znajo iz mojega pisanja razbrat moj post, nekateri mi pa zacnejo ocitat, da zelim folk ufurat v sceno in da zelim prikazat kok so droge OK in brez problemov. To je povsem napacno in tega jst nism nikol reku. Valda, da pol ne bom kr tiho in su mimo. Odgovoril sem na prvotno vprasanje, ali je Ecstasy res tako nevaren kot bi ga nekateri radi prikazali in odgovor je NE, ni tako nevaren, NE kuri mozganov in NI ubijalska tabletka. Ma svoje negativne posledice pa tut precej pozitivnih ucinkov.

Se enkrat poudarjam ... stvar je v zmernosti.

Pa se enkrat, kar sm ze napisu, NAJBOLJ VARNA UPORABA DROG JE NEUPORABA! Kar pa bi lahko aplicirali se na mnogo reci, z katerimi se srecujemo v vsakdanjem zivljenju, ne samo na droge. Bo bolj jasno?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

thramos ::


Ljudje, ki potrebujejo karkoli za potenciranje zabave so pomilovanja vredni. Resno. Tukaj se pa strinjam z Rugljem. ;>


Drugim se pac pomilovanja vreden zdis ti, ki ne ves in nikoli ne bos izvedel, kaj vse zamujas.

nodrim ::

ja, sej ... samo večina ljudi se pogovarja samo o fizičnih nevarnostih drog ... psihične so pa po mojem veliko bolj nevarne (če te fizične prej že ne ubijejo :), ker so veliko bolj subtilne in takšna ali drugačna odvisnost pride zelo hitro ...

zdej ali je s tako zmerno odvisnostjo kaj narobe, je pa težko vprašanje ... za mene je narobe vsaka stvar, ki ti ni nujna za življenje in prideš do točke, ko brez nje ne moreš ... pa naj bo to tist en kozarec vina, ko se nazdravi za mizo ali pa črtica koke ob martiniju ... če je neka stvar brez katere ne moreš, pa ti ni nujna za preživetje (kot npr. hrana), potem je neki narobe ...

OrlyTM ::

če je neka stvar brez katere ne moreš, pa ti ni nujna za preživetje (kot npr. hrana), potem je neki narobe ...


spet ... je velika razlika med tem, da brez ene stvari ne mores ali pa brez te stvari ne zelis biti, ker ti prinasa doloceno ugodje, k ga drugac ne mors dobit! Ni vsaka uporaba droge odvisnost. Odvisen pa si tak al tak lahk od cesarkoli, ce nimas mere ... pa smo spet prisli do glavne tocke v tej debati: Vsa stvar je v zmernosti!

A je to tko tezko razumet?
Tut svinjsko meso in kokakola (pac, primera, ki mi ta trenutek padeta na pamet. Je se polno tega.) sta ob pretiravanju nevarna zdravju in mata konkretne, dokazane skodljive ucinke. Z zmerno uporabo obeh pa ni problemov, se lahko strinjas?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Sc0ut ::

Mhm orlytm, recimo da je ecstasy derivat metamfetamina. Na 3 in 4 mestu na fenilnem obroču ima epoksi skupino, ki prihaja iz formaldehida. Ostalo je vse enako. So pa strukture imele za pra pra pra dedeka adrenalin. Amfetamin, metamfetamin in ecstasy imajo torej zelo zelo sorodno strukturo, zato sem omenil tudi amfetamin. Efendrini še imajo hidroksi skupino na alifatskem delu, medtem ko pa (met)amfetamin in ecstacy le-te tudi več nimajo in zlahka prehajajo možgansko bariero.

Osnoven amfeatamin se da z reduktivnim deaminiranjem sintetizirat iz fenilacetona. Ostalo pa je še pol dodajanje drugih funkcionalnih spojin, v primeru metamfetamina ena ch3 skupina na dušiku, pri ecstasyju pa kot sem že rekel -o-ch2-o- na 3 in 4 mestu na fenilnem obroču.

Ali to mogoče spet ni res orlytm?

Je pa res, da fenilaceton itak ni edina spojina, iz katere lahko izhajamo, variacij je mnogo, lahko začneš tudi iz čistega benzena. Samo pol je več korakov, pa več surovin rabiš.


Če pa še boš vedno trdil da te substance nimajo zveze, pa vklopi google, idi pod images, pa napisi methamphetamine, amphetamine in "mdma structure" pa malo primerjaj sličice.

Glede stranskih učinkov pa si poglej ta naslov:
Še posebej Pharmacological Effects in Toxicological Effects
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

OrlyTM ::

Glej, dokazu si, da obvladas kemijo, kapo dol! Se vedno pa sorodnost substanc v kemijski formuli se ne spremeni dejstva, da so si po ucinku zelo zelo razlicne! Amfetamin se recimo lahko primerja z Metamfetaminom po samem dejstvu, ceprav sta si ze tadva izredno razlicna. Metamfetamin ima neprimerno dolgotrajnejse in mocnejse dejstvo od "sorodnika" Amfetamina. Amfetamin je tezje sintetizirat kot Metamfetamin, za slednjega velja, da ga lahko vsak z nekaj znanja kemije, malo opreme in nekaj surovinami, ki se jih da relativno preprosto dobit, "skuha" v svoji sobici. Za Amfetamin to NE velja. MDMA pa kljub temu, da je v "kemijskem sorodstvu" z omenjenima substancama, po svojem dejstvu tako mocno odstopa od slednjih, da jih ne mores zares primerjat. Se lahko strinjas?

V samih negativnih ucinkih pa sploh! Metamfetamin je med temi tremi najnevarnejsi, sledi Amfetamin (pri nas na trgu se za to drogo uporablja ime Speed), medtem ko za MDMA resnejsih fizicnih posledic se niso dokazali! Kljub miljonskim (v dolarjih) poizkusom v to smer (dr. Ricuarte npr...).

O psihicnih tezavah z razlicnimi substancami je pa govorit zlo zlo tezko, ker je velik faktor pri vsem skupaj subjektiven. Ena oseba bo imela ze z manjsimi dozami katere od teh substanc velike tezave (depresije, mood svingi ipd...), medtem ko nekdo drug teh tezav sploh ne bo zaznal.

Tut tako opevana "nenevarna" trava ima lahko hude posledice za psiho posameznika (psihoze, npr), vendar to ni dejstvo, ki bi se ga dalo posplosit ampak je zelo zelo vezano na individium.

Z spoznavanjem sebe, delovanja substanc in "pametno" rabo, lahko nekdo uporablja razne substance dolgo casa brez vecjih tezav. Podobno se da aplicirat na veliko stvari, ki so nam "vsakdanji lajf". Se strinjas?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

nodrim ::

OrlyTM: sej se strinjam ... vendar je to zelo težko določiti .. sploh pri samemu sebi ... brez česa ne moreš in česa si pač samo želiš ...

no, že v tem samem je problem definicije tega ... brez želja tut recimo ne moreš bit ... sam to je že na meji bluzenja .. 8-)

meni na primer včasih prav zapaše cigaret ... čeprav jih ne maram, smrdijo mi in pol na konc mi nikol ni ne vem kak dobr ... vmes med kajenjem mi je pa fajn ... in zavedam se škodljivih učinkov itd.

mi gre pa prav na živce, da dobim to potrebo, to željo po čiku ... sam obstoj te želje mi gre na živce ... zavestno vem, da so cigareti škodljivi in jih zavestno ne kadim, ne maram vonja ne na sebi in ne na drugih ... a, ker sem par mesecev kadil skoraj vsak dan kak cigaret (recimo ene 5 let nazaj) mi je ta potreba že nastala in tudi ostala ...

tako, da je zelo težko ločit med tem kar želiš in kaj potrebuješ ... v znanstvenih krogih je neka ocena, da če lahko zdržiš 6 tednov brez nečesa, potem od tega nisi odvisen ... 42 dni torej (kot je rekel Douglas Adams :D ) poskus je zanimiv, če si ga upaš naredit ... potem pa poročaj :)

OrlyTM ::

tako, da je zelo težko ločit med tem kar želiš in kaj potrebuješ ... v znanstvenih krogih je neka ocena, da če lahko zdržiš 6 tednov brez nečesa, potem od tega nisi odvisen ... 42 dni torej (kot je rekel Douglas Adams :D ) poskus je zanimiv, če si ga upaš naredit ... potem pa poročaj


hehe ... nimam tezav z tem, nikol jih nisem mel. Ce mi nekej ne sede vec, ne uporabljam vec. Mogoce si dubu napacen obcutek, da sem redni uporabnik teh drog. Nisem! Sem pa poizkusil ze velik in se kdaj bom, ker je fajn! Mam pa jasno locnico med tem, kdaj se zabavam in sem prosti in si "lahko privoscim" ter med tem, kdaj mam delo in si tega ne morem privoscit! Sj ze ves cas poudarjam, da je stvar v zmernosti. Tut z cigareti ni noben problem, ce ti na vsake tok casa enga prizges, problem je, ce kadis dnevno skoz! OK? :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Sc0ut ::

Glej, metamfetamin je 2- 3x močnejši od amfetamina, nadaljne podaljševanje alifatske verige učinek zmanjšuje. Oba sta centralna stimulansa, anorektika in indirektna simpatomimetika. Torej povečujeta izločanje adrenalina in noradrenalina ter zavirata njun prevzem nazaj v alfa2 receptorje. Posledično se skrčijo žile na periferiji, v koži in sluznicah. Gladka muskulatura se relaksira. Zraven se še stimulira srce (večja kontrakcija, frekvenca in pretok), širijo se stene bronhijev, relaksira se stena maternice in zgodi se vazodilatacija velikih žil.
V bistvu je telo pripravjeno na akcijo. Zato lahko nekateri pod vplivom teh substanc plešejo vso noč.

MDMA ima zraven večine teh efektov še empatogene efekte (večja sociabilnost in boljše počutenje). Zakaj je temu tako, dejansko se uničujejo deli možgan, ki so kritični za razmišljanje in pomnjenje. Ecstasy povečuje izločanje nevrotransmiterjev kot so serotonin, dopamin in norepinefrin. Sočasno pa je motena njihova sinteza. Torej se zaloge nevrotransmiterjev izčrpajo. Tako je signifikantno povečan čas njihovega obnavljanja. Zaradi tega so motene tudi pomembne funkcije možgan.
Seveda se sočasno dogaja dehidracija telesa, povečanje telesne temperature in motnja delovanja ledvic.

Mislim, da to pojasni par stvari. Če nekdo redno jemlje mdma, amfetamine, ... se telo počasi ne bo več moglo hitro regenerirat. Vedno težje se bo, hkrati pa se bo pojavila toleranca, kar pomeni vedno večje doze.

Glede tega, zakaj je metamfetamin toliko lažje sintetizirat od amfetamina pa mi je vs emalo čudno, saj ima metamfetamin celo eno ch3 skupino več. In glede na to, da je izhodna spojina fenilaceton povečini sinteza obeh sploh ne bi smela biti težka.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

jRk0 ::

Teorija Vs. Praksa...
You fuck up once, you loose two teeth.

ShowDown ::

Po moje je xtacy samo neka bedna party droga za bedn party folk. Enim pač ni za bit celo noč v diskaču pa plesat ko zmaj. Me bolj zabava kak pogovor s frendi in kak joint. Sploh pa mi ljudje zgledajo na x-u ko neke spake ko tisto čeljust vlečejo. Pa naslednji dan cela usta spojedena. bljak!!!:(

OrlyTM ::

Zakaj je temu tako, dejansko se uničujejo deli možgan, ki so kritični za razmišljanje in pomnjenje.


To je bluz, ki ga ni se nihce dokazal v dolgoletni uporabi MDMAja, kljub miljonskim (v dolarjih) raziskavam!

Torej se zaloge nevrotransmiterjev izčrpajo.


res je! vendar je reakcija reverzibilna in z "pavziranjem" se ti zaloge nevrotransitorjev spet obnovijo. Z rednim pavziranjem med uporabo substance (govorimo o MDMA, ne o amfetaminu/metamfetaminu!) se zaloge niti ne izcrpajo do konca, nikol! Ob prepogosti rabi pa se res, zato pa pridejo pol razne depresije in ostale tezave, pac, serotonin skrbi za nase dobro pocutje, ce ga zmanjka, dobro pocutje ni sploh!

Vedno težje se bo, hkrati pa se bo pojavila toleranca, kar pomeni vedno večje doze.


toleranca obstaja, je res! vendar z zmerno uporabo substance do tolerance sploh ne pride!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

ShowDown, a to ti je kolega povedu? :rolleyes:

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

ShowDown ::

ne ker nimam takih idiotov za kolege....mel pa sem priložnost večkrat videt taki folk.

BlazP ::

Ljudje, ki potrebujejo karkoli za potenciranje zabave so pomilovanja vredni. Resno. Tukaj se pa strinjam z Rugljem. ;>


Pravtako so potem pomilovanja vredni vsi, ki navijajo racunalnike, ker jih "ne morejo" uporabljati nenavite. Sem potemtakem spadajo tudi vsi ki se ukvarjajo z avto tuningom (zakaj le...sej se da tud z navadnim avtom peljat po cesti)....in tako dalje in tako dalje... Js se tud lahko normalno vozim s kolesom po mestu in mi je lepo. Da mi bo pa noro fajn bom sou pa z downhillerjem na bliznji hrib, reku "jebes bremze", se spustu dol, pa krical od veselja. Pa ce me bo razmetal, si bom najbrz naredu veliko vecjo skodo kot pa bi si jo od eka, ki bi ga vzel na partiju. Pa se lahka eni na glavo postavte zarad mene, pa recete, da sem pomilovanja vreden, ker se ne morem s kolesom vozit kot vsak normalen clovek, js se bom mel se vseen fajn na bajku po hribu navzdol.

BigWhale ::

Karkoli je bilo misljeno v obliki drog. Pusti adrenalin, ki ga telo samo proizvede, ko se z elastiko vrzes iz mostu :)

(Ceprav jaz v nobeno od nastetih skupin ne spadam :P)

BigWhale ::

PS: Droga je kot loto... Nikoli ne ves s cim tocno se zadanes,... (razen v redkih izjemah)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

OrlyTM ::

Pusti adrenalin, ki ga telo samo proizvede, ko se z elastiko vrzes iz mostu :)


Zelja po adrenalinu rezultira v smrti precej vecih oseb kot recimo ecstasy, pa se noben ne zgraza tolk nad extremnimi sportniki! Zanimivo, ane?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

PS: Droga je kot loto... Nikoli ne ves s cim tocno se zadanes,... (razen v redkih izjemah)


v bistvu je to cist napacno. Ce ne ignoriras kompletno vseh nasvetov za "varnejso" uporabo drog in si totaln ignorant, pol mogoce res, v nasprotnem primeru pa poskrbis, da se VEDNO pozanimas kaj dobis, PREDEN to zauzijes! Ce temu ni tako, si posledice pisi za svoj uhelj!

O vseh substancah mas na internetu ogromno informacij in ce se zelis informirat, ti je to na dosegu klika miske!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

IgorGrozni ::

OrlyTM:
Upam, da ne postavljaš, hm, adrenalinske zabave ala Bungee jumping, adrenalinski parki, ipd. v isto vrsto kot so športi; alpinizem, zmajarstvo, BASE, ipd..

Adrenalinski šok pri prvih je trenuten, podobno, kot te butne alko, trava ali druge droge in to tudi ponujajo tovrstne adrenalinske zabave.

Pri drugih, ˝ekstremnih športih˝ gre pa za premišljeno tveganje, seveda z adrenalinom, a vendar z počasnejšim doziranjem in obvladovanjem učinka tega adrenalina.
Takole preko palca bi rekel, da adrenalinski šok( sky high, butn efekt) prepreči ukvarjanje z takimi športi.

In to so športi, prav tako kot smučarski skoki, F1, bungee ipd. pa je moralno čisto drogiranje za ˝meščanske čistune˝.

Ker v končni posledici ponudi enako ekstazo, tako kot dober špinel.

LP.IgorGrozni

OrlyTM ::

Pri drugih, ˝ekstremnih športih˝ gre pa za premišljeno tveganje, seveda z adrenalinom, a vendar z počasnejšim doziranjem in obvladovanjem učinka tega adrenalina.


Pri uzivanju drog gre lahko za premišljeno tveganje, seveda z drogo, a vendar z počasnejšim doziranjem in obvladovanjem učinka te droge!

you see my point? ;)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Daedalus ::

Jap, droge so za lenobe, ki nimajo volje/kondicije se zadet z adrenalinom:D :P

Drugače pa eskapizem. Večina uporabnikov drog, ki jih poznam, se zadeva zato, ker ne najde drugega načina umika iz vsakdanjika/soočanja s problemi. Vsak po svoje, kaj češ.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

IgorGrozni ::

OrlyTM :
Koji vrag se pa pol drogiraš, če obvladuješ učinek, stopnjo ekstaze ? To ni drogiranje. To je frajerisanje ! Ima da se otkačiš...

LP.IgorGrozni

OrlyTM ::

Koji vrag se pa pol drogiraš, če obvladuješ učinek, stopnjo ekstaze ? To ni drogiranje. To je frajerisanje ! Ima da se otkačiš...


Zanimiv point of view ... meni to ni domace! Ima da se otkacis --> velika verjetnost, da bos imel z drogo tezave!

Po pamet fantje :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

IgorGrozni ::

Ajde, da se drogiramooo,
nek se oči sjajeee,
jer to je nešto najlepšeee,
što nam život dajeee...

OrlyTM:

Težave z drogo imaš, če jo redno uporabljaš v samo majhnih ˝obvladljivih˝količinah.
Že Stari(Grki, Rimlj., itd) so vedeli, da je občasna Ekstaza, t.j. Otkačenje, t.j Božja brezskrbnost, dobro za zdravje v glavi. >:D
So pa umirali zaradi počasne zastrupitve z svincem:D.


Takšnole življenje, ko si pod ˝paro˝, pa niti ne veš če si, pa še za v čevlje ni...

Je namreč zanimivo, da vsi zasvojenci, brez izjeme, vse do bridkega kolapsa trdijo, da pa oni ja obvladujejo, s čimerkoli se že zadevajo. Tjah...

LP.IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

OrlyTM ::

Je namreč zanimivo, da vsi zasvojenci, brez izjeme, vse do bridkega kolapsa trdijo, da pa oni ja obvladujejo, s čimerkoli se že zadevajo. Tjah...


hmmm ... a ti predpostavljas da:

uporabnik droge = zasvojenec / no metter what?

zanimivo ;) Spijes kako pivo ob vikendih?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

IgorGrozni ::

No vidiš, si že blodnjav,... Zdaj pa imaš !

Nikjer namreč ni enačaja, ki si ga našel. Pravim, da je značilno za zasvojence, da ...

LP.IgorGrozni

Bob Rock ::

Je namreč zanimivo, da vsi zasvojenci, brez izjeme, vse do bridkega kolapsa trdijo, da pa oni ja obvladujejo, s čimerkoli se že zadevajo. Tjah...


in, kak pol ti ves kdo je zasvojenec in kdo ne.....ce pravis, da zasvojenci pravijo, da obvladujejo zadevo...ka pa pravijo nezasvojenci? da je ne obvladujejo???
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

jRk0 ::

Full of shit ste da bo treba vile v roke vzet.
You fuck up once, you loose two teeth.

Stepni Volk ::

Jep, ecstasy ni ecstazy... so le različne "tabletke" sestavljene iz zelo različnih mešanic in razmerij med njimi. Zato je posplošeno ugotoviti, da so ali niso nevarne, pač nemogoče (razen, če s seboj nosiš mini prenosni laboratorij...).

Zakaj so ene droge dovoljene druge ne?
Davek. Veliko lažje je nadzorovati "velike" droge. Alkohol potrebuje volumen in količino. To lahko država nadzoruje in se vsede nanj z davki. Majhne tabletke je težko nadzorovati in še težje pobirati davke :)

Izjema: tobačna industrija vs. marihuana...
Naftna / kemična industrija (v glavnem je bil to DUPont), je v prejšnjem stoletju z antikampanjo uničila proizvodno konoplje. Vse vrste konoplje je namreč vrgla v isti koš, ter tako uveljavila najlon in sintetične vrvi... ki so seveda veliko slabše od konopljinih (še posebej pri jadrnicah)... uspelo jim je s trditvo, da "konpolja" poneumlja, po parkratni uporabi... Uspešno lobiranje in uveljavljanje monopola pač... ki še danes stegujejo svoje prste...
Če bi marihuana smrdela enako kot tobak in izgledala popolnoma enako, potem je ne bi mogli preganjati, prepovedati.
To malce vleče na rasizem: ločevanje.

Narava ima veliko drog na zalogi
Indijanci severne in srednje amerike so se dolga stoletja zadevali z določenimi vrstami gob in žabami... ja, žabami, oz z strupom, ki ga le te izločajo. Ko je št. teh "domačih živalic" narasla, so v ZDA končno skužili in jih prepovedali (vir: Discovery, Mladina)
Prav dobro se tudi spomnim kolega, ki je zaužil istrski plod, dobro znani "zadetek" (zaradi pravil nepoimenovan), kako je celo noč prebil pod ulično svetilko :D
Imel je namreč smrtno resen strah, da ga bo tema pojedla in se ga od svetilke nikakor ni dalo spraviti stran...
Bad trip >:D
Drugi so imeli bolj "svetle" misli :)

Vsak zeliščar vam bo znal našteti veliko naravnih možnosti, ki jih še niso uspeli prepovedati...:)

Hkrati največji vir "drog" nosimo kar s seboj, kot polži: to je naše/ vaše lastno telo.. proizvaja jih v različnih prilikah:
- ljubezen
- seks
- verski fanatizem
- strah
- fizični napori (tudi ekstremni)
- stres
- itd.

Problem vseh drog je, da se jih telo navadi oz. zna delovati normalno (normalnost je tako ali tako umetna tvorba, tako kot standardna atmosfera). Zato moraš za njeno delovanje povečevati odmerek. Zato imamo:
- ljudi, ki so vsako leto na novo zaljubljeni,
- nimfomane in nimfomanke (škoda, da nobene ne poznam),
- vedno bolj ekstremne skupine - ki jih pogosto seveda različne religiozne ustanove (legalne in ilegalne) veselo izkoriščajo ( osebno mi je bil najbolj všeč skupina (Jerry Springer), ki je verjela, da je hrček njihov bog ),
- base jumperji, ki skačejo vedno bolj nevarne odseke, ljudi, ki vsako leto pretečejo, prekolesarijo več (oz. se pustijo vreči v reko pri izviru in se pustijo izpljuniti pri izlivu v morje)
- direktorji, borzni posredniki
- oz. poljubne kombinacije zgoraj naštetega... nekatere zapakirane kar v poklic :)

Zanimivo bi bilo primerjati borznega posrednika pri sklepanju miljonskega posla (v U$), telo vrhunskega športnika in nekoga, ki je zaužil legalno dorog, ter enega ilegalca na ecstazy-u.

Legalne droge
Teh je ponovno cel paket in za vse država pobira davke... zato so legalne :)
Od tistih, ki jih vsi poznamo: alkohol, tobak, kava, čaj, "zdravila" (valium, uspavalne tablete, aspirin...) ... do manj zloglasnih, kot je: sladkor, čokolada (kombinacija kakava in sladkorja), ter hrana nasplošno (poglej si dokumentarec "Super Size Me").

Kdaj droga postane škodljiva?
V tistem trenutku, ko ne moremo več brez nje. Naj bo to interna droga, ki jo proizvaja telo, naj bo to zunanjo spodbujeno ali vnešeno v naše telo.
Zloraba je vsak korak, ko v telo vnesemo substance (na poljuben način), ki nas spravijo iz "normalnosti", ravnovesne lege... in ko to ponavljamo, kar je seveda družbeno pogojeno, se pač počasi gradi odvisnost... Droga je škodljiva takoj, ko postaneš odvisen... Naše telo je narejeno tako, da se poškoduje, če nekaj prepogosto ponavljaš (športne poškodbe, jetra pri alkoholikih, pljuča pri kadilcih...). Seveda je problem v tem, da se ta odvisnost gradi tiho in nevidno... navzven imaš občutek, da vse nadzoruješ sam... a se čez leta pokaže, da ni tako. Razlika je tudi v tem, da od različnih substanc postaneš odvisen v različnih časovnih obdobjih, kar je nekoliko povezano tudi s tvojim lastnim telesom in njegovim delovanjem, prej ali slej pridemo do skrajne moči samih substanc oz. naravne zmožnosti telesa, da postane na to substanco imuno... kar v nadaljevanju lastnega zadovoljevanja pomeni, da moramo poseči po močnejši "drogi".
Daedalus - tu je povezave med "mehkimi" in trdimi drogami... večini ljudi zelo verjetno ne bo potrebno preiti iz mehkih na trde... a so tu drugi, ki nikoli ne morejo prenehati jesti (in obratno, odklanjajo hrano)... nehati piti alkohola.
Alkohol je taka lepa substanca, ki ji moč z leti ne pojenja in se ga da poljbuno dozirati... samo, ko si pod vplivom ali še veš, kaj je to doza? :)
In pijače, ki vsebujejo alkohol, ga vsebujejo rezlično veliko...

Pri ECSTASY-u je prav tako. Tabletke so različno "skovane" in ne samo, da vsebujejo razllične količine afetaminov, tudi različne druge primesi imajo, ki lahko zadevo različno poudarijo... obarvajo...
Tu je še naše telo, ki deluje nekoliko drugače od sosednjega... je sposobno absorbirati nekaj, drugega ne... večina aziatov ne morejo prebaviti laktoze (mleko...), zahodnjaki povečini nimamo teh problemov...

JE ECSTASY NEVAREN?
Lahko vzameš eno samo tabletko in je ne boš preživel... zaradi zgoraj naštetih vzrokov... Ruska ruleta pač... vendar z veliko večjim nabojnikom... razmerje ni 1 : 6, temveč veliko večje... 1: 1'000'000 in več... A to ni problem le pri Ecstazy-u, je lahko čisto navadno goveje meso (BSA) ali perutnina (ptičja gripa)... ali zelenjava, sadje (pesticidi, gnojila...). To pravim zato, ker ni trgovski interes preprodajalcev, da se znebijo svojih strank... a obstaja verjetnost, da ste netolerantni na kakšno substanco... recimo alergični na jagode, lahko umrejo zaradi enega ugriza v le ta sadež... saj alergična reakcija povzroči zatekanje grla in posledično zadušitev, če ni pomoči...
Seveda je v večini primerov tako, da ekstazy zauživaš vsak dan in ne bo nič... razen seveda vprašanje ali se res ne da brez nje...
Zmernost je pravilen odgovor... samo kje je ta "zmernost", kje je ta normalnost?
Zmernost 18 letnega rave-rja je vsaj dve na noč... zmernost francoza je kozarček vina ob kosilu...

Problem vseh drog je stigmatizacija... starši govorijo otrokom, kako škodljive so droge... in ko potem mladostniki to preverijo v resnici, se ne zgodi nič tako dramatičnega. Nobena droga dobesedno ne ubija, a vsaka gradi na odvisnosti... samo previdno s to odvisnostjo...
Sanja Rozman, vam zna poreči, potem, ko ji boste povedali, da ste že trikrat zaporedoma oblekli modre hlače... lepo servirala, da je to odvisnost >:D

Pazite se odvisnosti od modrih hlač :) se jo je izredno težko znebiti!!

IgorGrozni ::

Ok, zasvojenci pred zdravljenjem v bolnišnicah zatrjujejo, da...

Kaj pa pravijo rekreativci ? Mogoče, to kar pravim jaz, ki sem tudi rekreativec na področju omame.
Ne sprašujem pa sosedov pri opravilu, čuj, kaj ti obvladaš tole drogo... Fej, to bi bilo nespodobno in nadležno, povsem v nasprotju z ˝delom˝, ki ga opravljam takrat.:|

LP.IgorGrozni

koyotee ::

OZZY nekje zgoraj si napisal, da morš velik pit če si na x-ih, to pač ni res. Na uro loh spiješ max 0,5l in še najbolje je
da je to voda. Ker drugače ti lahko "zalije" možgane
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Bob Rock ::

IgorGrozni...te bom tak vprasal...ko si rekreativec na podrocju omame.....ti obvladas drogo s katero se omamljas?
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

nodrim ::

sm že enkrat zgori napisu ... v znanstvenih krogih so postavli nekakšno mejo 6ih tednov ...

poskusite zdržat brez česar koli kar si zmislite teh 6 tednov ... če boste zdržali, potem od tega niste odvisni ...
pa naj gre za E-je, travo, alkohol, čike al pa čokolado .. moja punca ni zdržala več kot 8 dni brez čokolade :D

tako nekak gre definicija .. če se pa z njo strinjate al ne je pa vaša izbira ...

Stepni Volk ::

nodrim - Legalne in ileganih drog tako ne uživam... so samo alternativne: čokolada. Moj rekord?
5 kg v enem dnevu in sicer bele (Touris Blanc by Frey - Švicarska roba)... POsledice?
Dve leti nisem več jedel čokolade >:D.
v šestih tednih definitivno ne zdržim brez: zraka, hrane in pijače...

ter denarja (mestno dete, kaj čmo>:D)

Zgodovina sprememb…

IgorGrozni ::

Bob Rock:
Ko se zadanem ne. Sem pa v vmesnem obdobju zelo odporen.

Ostali jedci drog in smučarji:

Pa da ne bi bilo kake prevelike mistike. Omamljanje ni nič novega.
To počenjajo in so počenjali naši predniki od nekdaj. Enaka potreba, enak način, le drugo sredstvo.

Definicijo, kdaj je kdo odvisen pa lahko prav tako poiščeš pri alkoholikih. Razlika je samo, da ti za pridelavo ni potrebno biti v tako tesnem ˝stiku˝ z naravo, manj časa porabiš za proizvodnjo, družba obilja ti pa zagotavlja, da ne boš umrl od lakote( in te ne bodo pojedli), če boš preveč ˝odsoten˝.
Če večkrat, npr. na teden 3-4 motaš špinele, si zaradi močnejše droge povsem enak tistim ˝ubogim pijančkom˝, ki jih srečuješ na ulici.
Nič nisi bolj ˝ prosvetljen˝, nič nimaš bolj ˝vpogleda v vesolje˝ zaradi tega, ker se butaš( on regular base) z dizajnerskimi (ekstazi) drogami in tudi nisi nič bolj svoboden.

Le bolj patetičen si, kot smo ljudje normalno ! So.. fuck off !

Sic !

LP. IgorGrozni

OrlyTM ::

Če večkrat, npr. na teden 3-4 motaš špinele, si zaradi močnejše droge povsem enak tistim ˝ubogim pijančkom˝, ki jih srečuješ na ulici.


sj bi se smejal, pa to se smesno ni prevec, ce resno tak razmisljas :\

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

jRk0 ::

Poznam veliko ljudi, ki redno "pohajo" in majo 10ke na medicini, odlicni v gimnazijah in tako...
Je pa res, da jih poznam tudi veliko, ki niso taksni. In poznam veliko takih, ki so nekje vmes. Pa je blo vedno tako, pred in ob uporabi trave...pa to like vec spinelov na dan tudi.

Pa btw, rajsi bi zdaj pohal okrog, kot pa da sem odvisen od preklemanega racunalnika pa online iger. In priznam, ne bi zdrzal 6 tednov brez CS-ja.

:D

Zdrzim pa 6 tednov brez alkohola ce mi kdo rece. Pa velikokrat rad kaj spijem in sem ze precej imun ;)
You fuck up once, you loose two teeth.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlogi proti legalizaciji ganje ? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
37233378 (23558) tomi66

Amfetamini pomagajo pri učenju ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17224442 (3191) C_maniak
»

Ljudje: legalize it! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68031953 (22154) Matev
»

LEGALIZACIJA mehkih drog (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
947091 (5980) Aggressor
»

Legalizacija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
936151 (5242) g0Run7

Več podobnih tem