»

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VIII)

Telegraph News - Dva meseca po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Danes so delavci vstopili v poslopje prvega bloka JE Fukušima. Izkazalo se je, da je nivo vode okoli sredice veliko nižji od pričakovanj. Po prvih podatkih naj bi bilo v zraku kar 40 odstotkov gorivnih elementov, ki so se posledično stalili. TEPCO je začasno prenehal z načrti o popolnem zalitju poslopja z vodo, saj trenutno ni jasno kako daleč v tla reaktorskega poslopja se je staljeno gorivo prežgalo in če dno reaktorskega bloka sploh še tesni.

Analiza medsebojnega razmerja radioaktivnih izotopov iz okolice JE Fukušima kaže, da je do kritične reakcije prihajalo še vsaj nekaj dni po potresu.

Po zagotovilih TEPCA naj bi trenutna količina vode v reaktorskem bloku 1 zadoščala za hlajenje še nestaljenih delov gorivnih elementov ter staljene gmote na dnu reaktorske posode.

13 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Razvita atomska ura na čipu

Slo-Tech - Znanstveniki so razvili atomsko uro, ki jo lahko zavoljo svoje majhnosti vgradimo v vsako elektronsko napravo. V Sandia National Laboratories so namreč izdelali atomsko uro v velikosti škatlice za vžigalice, ki porabi 100 mW energije in jo poganjata dve klasični AA-bateriji. Tolikšno miniaturizacijo so dosegli z uporabo trdninskega laserja, ki osvetljuje posodo s paro neradioaktivnega cezija. Atomi cezija nato nihajo z značilno frekvenco, fotodioda pa šteje nihaje in po 4.596.315.885 nihajih je potekla ena sekunda. Cena: 1500 dolarjev. Starejše atomske ure so približno 100-krat večje in požrešnejše, saj uporabljajo rubidijevo svetilko.

Prenosne atomske ure bodo uporabne za vgradnjo v elektronske naprave, kjer je nujno potrebna točna usklajenost. Doslej so...

33 komentarjev

Na Facebooku ogromen delež mlajših od 13 let

Slo-Tech - Ugotavljanje polnoletnosti ali zadostne starosti na internetnih straneh je bilo vedno smešna zadeva. Navadno je bilo treba klikniti zgolj Potrjujem, v bolj zapletenih primerih pa je bilo treba ustvariti račun, kjer se vpiše nek rojstni datum. Zato ni čudno, da so te omejitve bolj sami sebi in pravni zaščiti namen kot kaj drugega - celo 7-letnik bo ugotovil, kaj je treba storiti. Novi podatki študije Facebooka kažejo, da je tem več milijonov mlajših od 13 let, ki...

31 komentarjev

Facebook dodal označevanje strani na fotografijah

Novost bo pomembna predvsem za oglaševalce, npr. za organizacijo priljubljenih nagradnih iger v stilu 'pošljite nam najbolj noro fotko s počitnic'.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Na facebooku bo kmalu na voljo označevanje (tagganje) fotk s povezavami na facebook strani (Pages); se pravi, na fotki boste poleg prijateljev lahko s kvadratkom obrobili tudi vam ljubo blagovno znamko, podjetje, glasbeno skupino ali kako drugo neumnost.

Vmesnik za tagganje ostaja nespremenjen in bo na voljo vsem uporabnikom, vštevši tistim, ki strani (še) niso dodali med priljubljene. Prav tako je mogoče nastaviti zasebnost vsake oznake in s tem njegov prikaz omejiti le na prijatelje. Označene slike se bodo sicer zbirale na posebnem jezičku "photos" na zadevni facebook strani in ne njenem zidu.

Oglaševalci si že manejo roke ..

8 komentarjev

Googlove težave s Street Viewom v Švici

vir: Heise
Heise - Švicarsko zvezno sodišče v Bernu je pretekli mesec v tožbi zoper Google pritrdilo švicarskemu informacijskemu pooblaščencu, ki je zahteval strogo anonimizacijo posnetkov pred objavo na spletu. Tako mora Google pred objavo posnetkov zakriti obraze oseb, registrske tablice vozil in pred občutljivimi zgradbami, kot so zapori, bolnišnice, varne hiše, tudi oblačila in polt oseb. Google je pojasnil, da zmorejo največ 98- do 99-odstotno anonimizacijo, zato so vložili pritožbo. Če jim spodleti, grozijo z izklopom storitve Street View v Švici.

Googlov švicarski direktor Patrick Warnking pojasnjuje, da 100-odstotna anonimizacija iz tehničnih razlogov ni mogoča. Zato naredijo najbolj, kar morejo,...

63 komentarjev

Nova tožba zoper Apple zaradi zbiranja osebnih podatkov

CNet - Zoper podjetja Apple, Pandora Media in The Weather Channel so na ameriškem teritoriju Portoriko vložili tožbo, ker naj bi Apple ne razkril dejstva, da osebne podatke delijo s tretjimi podjetji, zlasti oglaševalci. Tožba je podobna v začetku meseca vloženi tožbi zaradi sledenja lokacije.

Problem je spet UDID (unique device identifier) mobilnih naprav iPhone in iPad, ki se podobno kakor serijska številka izdelka ne more spremeniti in mu Apple sledi. Ker UDID ni mogoče spremeniti, pobrisati, napraviti nevidnega ali kako drugače vplivati nanj, so ga nekateri že poimenovali superpiškotek. V tožbi zato trdijo, da Apple z zbiranjem in posredovanjem osebnih podatkov in lokacije, ki zaradi UDID omogočajo profiliranje, ter...

2 komentarja

Wikileaks saga: oviranje obveznih licenc za zdravila v Ekvadorju

Panorama ekvadorskega podeželja

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Južnoameriška država Ekvador, kjer več kot tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine, je konec leta 2008 skušala uvesti obvezno licenciranje za originalna zdravila in s tem domačemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti dostop do mnogo cenejših generičnih nadomestkov. Mednarodni farmacevtski koncerni so potezi seveda nasprotovali, podrobnosti pa so razvidne iz štirih nedavno objavljenih depeš ameriške ambasade v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja.

Še pred izdajo predsedniškega dekreta št. 118 v oktobru 2008 naj bi se...

15 komentarjev

Intelovo čipovje Z68 je tukaj

Asus P8Z68-V PRO

vir: VR - Zone
VR - Zone - Z včerajšnjim dnem se je končala pogodba o nedeljenju informacij o Intelovem svežem čipovju Z68, namenjeno podnožju LGA-1155. S tem smo dobili prve uradne predstavitve matičnih plošč, njihove teste in začetek prodaje. Večkrat smo že povedali, da Z68 pravzaprav združi lastnosti čipovij P67 in H67, torej navijanje odklenjenih procesorjev ter uporabo v procesor vgrajenega grafičnega čipa, doda pa še nekaj lastnosti, npr. uporabo pogona SSD kot predpomnilnika za klasične, mehanske trde diske. Skupaj s čipovjem je Intel včeraj uradno predstavil pogon SSD iz serije 311, ki uporablja bliskovni pomnilnik tipa SLC in ima kapaciteto le 20 GB. Prihaja v obliki običajnega...

23 komentarjev

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Na voljo tudi poslovni mesečni paketi za Chrome OS, prihajajo lokalni Google Docs, Gmail in Calendar

TechCrunch - Poleg posebne paketne ponudbe za študente, ki bodo za vsega 20 dolarjev na mesec prejeli prenosnik s Chrome OS in dostop do Googlovih aplikacij, podobno lahko pričakujejo tudi poslovni uporabniki. Tokrat bo naročnina nekoliko višja, saj bo znašala 28 dolarjev mesečno, a bodo sicer pogoji praktično enaki. Strojna oprema bo, tako kot programski del, del paketa in bo skupaj s programjem deležna pogostih nadgradenj. Prenosnik torej pravzaprav ne bo nikoli vaš, s čimer se bo dalo znižati stroške, obenem pa ne bo težav z garancijo, z ravnanjem z odpadki, ko naprava odsluži svoje, itd.

Skupaj z naročniškimi paketi za platformo so na konferenci I/O pri Googlu najavili, da bo Chrome OS do poletja, ko bo na voljo širši javnosti, prejel lokalne različice programov Google Docs, Gmail in Calendar, ki za delovanje ne bodo zahtevali podatkovne povezave. Do sedaj je bila le-ta večinoma potrebna, saj gre pravzaprav za spletne strani oz. servise, v primeru Chrome OS pa bo šlo za lokalno hranjenje...

22 komentarjev

Android Market bo ponovno osvežen

Prenovljen vmesnik za mobilne telefone, katerega izid pa še ni znan

vir: TechCrunch
TechCrunch - Po nedavno predstavljeni obilici novosti, ki jih je oz. jih bo v kratkem prejel Android, so se pri Googlu odločili še nekoliko osvežiti Android Market, trgovino, na kateri prodajajo aplikacije, knjige in v najem dajejo filme za svoj mobilni operacijski sistem. Nekoliko bodo spremenili izgled Marketa, le rahlo v primeru spletne različice, dostopne z osebnega računalnika, a nekoliko...

54 komentarjev

Le nadgradnja BIOS-a je potrebna za dvanajstjedrni Mac Pro iz leta 2009

Apple umetno zahteva nakup novih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je lani predstavil osvežene računalnike Mac Pro, ki so s seboj prinesli nekaj velikih novosti. Med njimi je bila verjetno najzanimivejša podpora dvema šestjedrnima procesorjema, s čimer so uporabniki dobili 12 fizičnih procesorskih jeder. Starejši Mac Pro-ji, izdelani komaj leto prej, v letu 2009, do takšne nadgradnje niso bili upravičeni, saj je uradno niso podpirali. Zgodba je bila podobna še z nekaterimi drugimi lastnostmi, npr. s prenosom zvoka prek priključka mini-DisplayPort, ki je uradno na Mac Pro-jih iz leta 2009 uporaben zgolj kot slikovni izhod.

Zahvaljujoč članu strani in foruma netkas.org se vse to spremeni. Stran netkas.org je sicer zbirališče hekerjev OS X-a ter zbirališče uporabnikov operacijskega sistema na t.i. Hackintoshih, sicer...

14 komentarjev

Napovedani prvi računalniki s Chrome OS

Samsung Series 5, opremljen s Chrome OS

vir: engadget
engadget - Chrome OS bi brez zamud lahko uporabljali že sedaj, a mnogokrat se zgodi, da podjetjem ne uspe pripraviti izdelkov pravočasno. Tako je tudi s Chrome OS, ki bo namesto v preteklem predprazničnem obdobju skupaj z namenskimi napravami na voljo šele letos poleti. Napovedanih je že nekaj sistemov, ki jih bo vsaj v ZDA mogoče naročiti od 15. junija naprej. Samsung in Acer sta napovedala prenosnike, ki sta si po specifikacijah pravzaprav precej različna. Glavna skupna lastnost Samsungovega Series 5 in Acerjevega Chromebooka je dvojedrni procesor Atom N570, ki teče z 1,66 GHz. Sicer gre v primeru Samsunga za 12,1-palčnika z ločljivostjo zaslona 1280 x 800 pik, medtem ko Acerjev 11,6-palčnik uporablja HD ločljivost,...

14 komentarjev