»

Google bo v treh letih The New York Timesu plačal 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - The New York Times je sklenil pogodbo z Googlom, po kateri bo v naslednjih treh leti prejel približno 100 milijonov dolarjev, poroča The Wall Street Journal. Google bo s tem dobil pravico uporabljati vsebine na svoji platformi. To vključuje Google News Showcase, Google News in druge storitve. Časnik je že imel pogodbo z Googlom, februarja letos so jo razširili, sedaj pa so v javnost pricurljale podrobnosti.

Uradno niti Google niti časnik ne komentirata sodelovanja. Bo pa s tem The New York Times nekoliko ublažil težje razmere, ki jih narekuje upad prodaje tiskanih medijev in zaradi grozeče krize tudi upad oglaševalskega denarja. Lani so ustvarili 2,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leta 2021. Lani so izgubili sodelovanje s Facebookom, ki ni podaljšal 20 milijonov dolarjev vredne pogodbe, ki jim je dovoljevala uporabo vsebin v Facebook News.

Neuradno vemo, da bodo poleg omenjenih Googlovih produktov v pogodbi zajete tudi distribucija in naročnine ter...

11 komentarjev

Bild ne dovoli dostopa ob uporabi AdBlocka

Slo-Tech - Vsebine na internetu se mogoče zdijo zastonj, a jih vseeno mora nekdo plačati. Za strani, ki ne živijo od prodaje izdelkov, sta glavna vira dva: naročnine in oglaševanje. Čim več oglasov ko stran prikaže in predvsem dobi klikov nanje, tem večji prihodek ima. Uporabniki se seveda proti čedalje bolj vsiljivim reklamam borijo na različne načine, največkrat z dodatki za brskalnike (npr. AdBlock), ki oglase skrijejo, zaradi česar lastniki strani hudujejo. Nemškega založnika Axel Springer je to tako razjezilo, da je blokiral dostop do tabloida Bild.

Če poizkusite obiskati stran Bild.de in uporabljate...

94 komentarjev

The New York Times z milijonom e-naročnikov

The New York Times - The New York Times je eden izmed časopisov, ki se najuspešneje spopadajo z izzivi modernega časa, ki jih povzročata zlasti internet in vsesplošna dostopnost vseh informacij različne kakovosti. Ugledni newyorški časnik je leta 2011 uvedel plačljivi zid za svoje članke, ki pa je bil namenoma malo luknjičast in je tak ostal do danes. Ogled člankov je brezplačen, če na stran prispemo iz Googlovih iskalnih rezultatov, prav tako pa lahko brez omejitev preberemo deset člankov letno.

Kljub začetnim pomislekom, ali bodo ljudje pripravljeni plačevati za kakovostne vsebine, je The New York Times postal svetel zgled prilagajanja modernim časom. Že pred dvema letoma so z digitalnimi naročninami ustvarili 10 odstotkov vseh prihodkov,...

5 komentarjev

The New York Times uspešno kljubuje digitalni revoluciji

Slo-Tech - The New York Times je bil eden prvih časnikov, ki so svoje vsebine na spletu zaklenili s plačljivim zidom (paywall), za katerega imajo dostop le naročniki tiskanih izdaj in naročniki digitalne verzije. Vseeno pri NYT niso šli na nož, ampak so naredili zid zelo propusten. Članki so namreč dostopni, če do njih prijadramo z Googlovih rezultatov iskanja, poleg tega pa lahko vsakdo mesečno brezplačno prebere deset člankov. Predhodno je bila ta številka še dvakrat višja, pa so jo letos zmanjšali. Zamisli o nadaljnjem znižanju na tri članke mesečno še niso udejanjili.

Pričakovali bi, da bo tak liberalen pristop žel pičel uspeh. Odvisno sicer s katere perspektive pogledamo, a splošni vtis je, da je NYT dobro izbral ravnotežje med brezplačnostjo in plačljivostjo. V NYT je...

53 komentarjev

The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost člankov

Na voljo so paketi za 15, 20 ali 35 dolarjev.

vir: The New York Times
The New York Times - Ko je The New York Times lani uvedel plačljiv zid okoli svojih člankov, smo bili skeptični. Čeprav so ZDA in celotni svet velik trg, nihče ni natančno vedel, ali se bo model izšel. Izkazalo se je, da so z luknjičavim plačljivim zidom zadeli žebljico na glavico, saj je postal velik uspeh in pritegnil ogromno naročnikov. Po zadnjih podatkov vsebine naročuje 450.000 naročnikov, ki mesečno plačujejo 15, 20 ali 35 dolarjev odvisno od paketa.

Sedaj so v The New York Timesu napovedali, da bodo z aprilom nekoliko pokrpali špranje v plačljivem zidu. Število člankov, ki jih bo mesečno mogoče brezplačno prebrati, se bo z 20 znižalo na 10. Utemeljitve za ta potezo niso navedli, a razumemo lahko, da se je plačljivi zid dovolj prijel, da je lahko tudi strožji....

66 komentarjev

The New York Times je z modelom plačljive spletne strani uspel

The New York Times - Problem financiranja na spletu je velik. Uporabniki so se razvadili, da so vse vsebine brezplačne, tako najkakovostnejše kot tudi vprašljivi portali komercialnih televizij, zato je treba iskati druge vire financiranja. Strani, ki za seboj nimajo velike medijske hiše, so v veliki meri odvisne od prodaje oglasov ali celo prodaje komercialnih prispevkov. Slednja rešitev nujno vodi v upad kakovosti, oglasi pa tudi niso vsemogočna rešitev, še zlasti v kriznih časih. Dobri časniki, kakršen je The New York Times, pa so si lahko privoščili še eno rešitev, ki naslavlja prvobitni problem. Uvedli so plačljivi zid, ki dovoli dostop samo plačnikom.

Newyorški časnik je plačljiv od letošnjega marca. Pri tem niso vpeljali rigoroznega zidu, kot recimo The Wall Street Journal, ampak je njihov...

40 komentarjev

The New York Times terja ukinitev spornega računa na Twitterju

PC World - The New York Times je napovedal, da bodo 28. marca vzpostavili plačljivi zid za svoje članke, ki so objavljeni na internetu. Brezplačno bo dostopnih 20 člankov mesečno, pet člankov z Googla dnevno in vsi članki, če bo napotitvena stran Facebook ali Twitter. Prav slednji obvoz omogoča enostaven brezplačen dostop do člankov, ki so ga Kanadčani, koder je plačljivi zid najprej začel delovati, že začeli izkoriščati.

Manj kot 12 ur po zagonu plačljivega zida v Kanadi je vzniknil račun na Twitterju freenyt, kjer najdemo povezave do vseh člankov na The New York Times. Ker do njih nato dostopimo s Twitterjevo referenco, so članki brezplačno dostopni brez omejitev, avtor pa se celo baha, da je časnik premagal z vsega štirim vrsticami kode, ki so celoten postopek povsem...

13 komentarjev

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja