» »

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se povezava do poljubnega članka v The New York Timesu znajde v kateremkoli blogu ali agregatorju (Reddit, Digg), bo delovala za vse bralce, četudi so že prekoračili svojo kvoto.

Kaj to pomeni? Časnik daje prednost deljenju povezav in napotitvam med prijatelji na socialnih omrežjih, koder omejitve ne bo, medtem ko je Google omejen na pet dostopov dnevno. Odpira pa to možnost zlorab, saj nič ne prepričuje novodobnim Robinom Hoodom, da ne sestavijo blogov, ki bi namenoma vsebovali izključno povezave do vseh člankov v The New York Timesu (za Twitter to že obstoji). Na TechAirlines pa so že navodila, kako brskalnik nastaviti, da spletno stran pretenta, kakor da bi šlo za Googlovega pajka. V časniku sicer zagotavljajo, da bodo morebitne zlorabe sankcionirali, a bomo videli, kako se bodo spopadli z velikim številom iznajdljivih borcev.

2 komentarja

3p ::

Me prav zanima, kako se bo obnesla ta reklamna kampanija.

Putr ::

Ok res je da vsaka reklama je dobra reklama.. a vendar this one is pushing it.

Glede na to da v praksi nobenmu ne bo treba extra plačevat samo bolj zakompliciran bo vse skupi. Torej je sporočilo tega marketinskega stunta: Jebite se ovce, jebite se, pa vam bomo mogoče dovolili da si kaj preberete na naši strani.

To me nekak spominja na določene shell skupnosti kjer pristop zakomplicirajo do amena, sam da so bolj l33t.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The New York Times je z modelom plačljive spletne strani uspel

Oddelek: Novice / Rezultati
4012458 (10409) gruntfürmich
»

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

Oddelek: Novice / NWO
248079 (6743) poweroff
»

The New York Times terja ukinitev spornega računa na Twitterju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
134192 (3321) Relanium
»

Obdobje brezplačnih člankov The New York Timesa se končuje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
219455 (8629) bluefish
»

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

Oddelek: Novice / Ostale najave
444403 (2910) urban99

Več podobnih tem