» »

Delo in drugi slovenski časniki uvajajo plačljivi dostop

Delo in drugi slovenski časniki uvajajo plačljivi dostop

Slo-Tech - Danes so v slovenskem dnevniku Delo najavili skorajšnjo uvedbo plačljivega dostopa do vsebin, ki bo osnovan na slovaškem modelu. Tam so projekt Piano uvedli lanskega maja, o čemer smo obširno pisali. Bistvo sistema Piano je povezava več časnikov pod skupni plačljivi zid, tako da bralcem svoje vsebine ponujajo po plačilu enotne naročnine, ki zajema dostop do vseh povezanih medijev. Prihodki se nato delijo sodelujočim medijem sorazmerno s časom, ki ga uporabniki na njihovih podstraneh prebijejo.

V Sloveniji bo sistem Piano začel delovati v ponedeljek, 16. januarja. Vanj bosta povezana Delo in Slovenske novice, bržkone pa tudi Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja. Kot na Delovih straneh pojasnjuje Marko Crnkovič, so bili v spremembo poslovnega modela praktično prisiljeni, saj brezplačni članki na spletnih straneh in financiranje iz oglasov niso več ekonomsko vzdržni.

Digitalna naročnina na sistem Piano bo znašala dva evra za teden dni, slabih pet evrov na mesec ali slabih 50 evrov za celoletni dostop. To ne pomeni, da bodo vse vsebine odslej za plačljivim zidom, saj načrtujejo, da bodo "za digitalno naročnino ponujali deset do petnajst odstotkov Delovih vsebin". Pri tem poudarjajo, da bodo tudi plačljivi članki v osnovni verziji dosegljivi brezplačno. Zastonjska verzija naj bi bila še vedno berljiva in zaključena celota novinarskega dela (in ne kot na Financah, kjer je pri plačljivih člankih brezplačno vidnih le prvih nekaj stavkov), medtem ko bo plačljiva verzija "integralna, ekstenzivna, obogatena z multimedijo in povezavami in drugimi elementi, ki dajejo uporabniku toliko več kot zgolj črka na papirju". Obstoječi naročniki tiskanih izdaj seveda prejmejo geslo za dostop do spletnega portala brezplačno.

Kaj točno si pri Delu (in ostalih medijih, ki so za zdaj še molčeči o novosti) predstavljajo pod integralno, ekstenzivno in z multimedijo ter povezavami obogateno vsebino, ni jasno. Šlo naj bi za razširjene tekste z Delovimi zgodbami, intervjuji, reportažami in tematskimi prilogami.

Zgodba pa se tod še ne zaključi. Delo namreč še pred koncem leta načrtuje prehod na naslednji sistem, ki se bo zgledoval po The New York Timesu. Ta je lani ukinil brezplačno dostopnost svojih člankov na spletu, a je to storil izjemno milo. Plačljivi zid je namreč izrazito luknjičast, saj lahko prav vsakdo brezplačno prebere 20 člankov mesečno, dodatno pa so brezplačno dostopni vsi članki, če nas do njih pripelje povezava s Twitterja, Facebooka ali (za prvi pet dnevno) z Googla. To so storili namenoma in z modelom zadeli ekonomsko žebljico na glavico. To seveda ni edini tovrstni primer, saj je plačljivih vedno več časnikov. Delo bo namreč svoje vsebine v nadaljevanju tržilo tudi samostojno, za kar bodo bralci lahko kupili dnevni, tedenski, mesečno ali letni dostop. Na voljo bo celoviti digitalni paket, prav tako pa bo na voljo več kombinacij z naročnino tiskane izdaje oziroma Dela na iPadu.

Kot priznavajo v Delu, "se podajajo na neznan teren". Ali bo nov poslovni model uspel, je odvisno od več faktorjev, najpomembnejši pa so zagotovo kakovost vsebin, velikost trga in odsotnost oglasov v plačljivih verzijah. Če se ti združijo, je tudi plačljivi zid lahko uspešen, kot dokazuje The New York Times. Na Delu so že povedali, da se vsaj spočetka oglasom tudi v plačljivih verzijah ne bodo mogli izogniti, ker bi bil to prevelik stroškovni šok. Ker tudi prva faktorja nista ravno močna plat v slovenskem medijskem prostoru in če k temu dodamo še pregovorno skopuštvo Slovencev, smo upravičeno skeptični.

Slo-Tech medtem ostaja brezplačen vir kakovostnih vsebin.

332 komentarjev

««
«
1 / 7
»»

Mandi ::

Iz Financ (caveat: double recall):


Enaki pogoji in ista cena

[O]snovna značilnost tega sistema je, da se mediji, ki želijo monetizirati digitalne vsebine, povežejo in se zavežejo, da bodo v okvirih Piana ponujali vsebine pod enakimi pogoji in za isto ceno, vendar vsak od njih po lastnem izboru, v skladu s svojo poslovno in uredniško strategijo.


Sliši se kot omejevalni sporazum ("kartelni dogovor", 6. čl. ZPOmK-1B), to se pa, če se ne motim, ne sme.

A so vprašali agencijo za predhodno mnenje?

Aston_11 ::

Kdo bo kupu to sraje... 2 EUR za en teden.... ma ja no, pri nas je vse možno, če prosperirajo razne vedeževalske bedarije

kmetek ::

je že 1.4 ?

terryww ::

prilika da doublerecall pitcha še malo slovenskim medijem...
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

djordjevic ::

Ker še ni, ne? ;(( Dnevnik, Avtomagazin ...
No grave is deep enough to keep us in chains.

user1618 ::

Predlagam, da se tudi SloTech pridruži temu projektu Pianu. Potem dam 2€ na teden.

marS ::

sami si kopljejo jamo....prav cool ;)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Tilen ::

Super stvar.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

moj_nick ::

5€ na mesec je zlo kul cena.
110111001001010001010000

kronik ::

Za ta ološ od novinarstva bi še naj kdo plačeval? Vsi članki so skopirani iz STA ali Reutersa. Znanstveni člani pa so po vrhu vsega še prevedeni bol površno.

Bo treba postaviti kak agregator novic v tujini in piratizirat novice (times.si) :P

Marat ::

dobro da nam še zmeraj ostane siol >:D

SuperVeloce ::

Če bi s tem postali članki bolj kvalitetni, vsaj na ravni tiskanega Dela pred leti... bi plačal. Kakorkoli, malo bolj bi se moralo spodbujati raziskovalno novinarstvo, študenti pa naj pišejo še naprej članke v Ekskluzivi...

Pšenični ::

Zadeva je taka. Ker znam angleščino in srbohrvaščino......mi za tole,...mi je za tole čist vseno.

Me pač naši portali ne bojo videli. Medijski.

Glede člankov pa kot je že nekdo omenil, greš na "Rojters"............ in fino tam prebereš....in ti ni treba brat groznih prevodov v Delu in ostalih.....dDnevnik., Žurnal.... istih člankov.

Je pa zadeva precej čudna.....da to vsi uvajajo naenkrat.....zadeva je zrela za varstvo potrošnikov, ker gre za očitno dogovarjanje.

Zgodovina sprememb…

zee ::

50 EUR/leto za dostop do vseh teh publikacij? Odlicno in naposled lahko recem! Bom placal.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mAXTER ::

Kaj je tako odličnega na tem glede na to da imaš isti dostop danes zastonj...ekstra plačljivi članki bodo še vedno ekstra plačljivi, kvaliteta zapisov pa se tudi ne bo spremenila ampak kvečjemu kontra...

zee ::

"Odlicno" je zato, ker:
- ne morem pricakovati dobrih prispevkov zastonj
- se bo letna narocnina postopoma dvignila, medtem ko se bo delez prostodostopnih clankov zmanjsal
(- je lepo spremljati dogajanje ali manjko le-tega, ko si enkrat v tujini)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matako ::

Delo kot podjetje bo zelo težko preživelo. Saj ne brez radikalnih rezov v vse mogoče - tako da to bo mogoče ena zadnjih "poslovnih odločitev", ki jih bodo sprejemali.
/\/\.K.

poweroff ::

Upam, da jim ne bo uspelo. Ko je Dnevnik uvedel DoubleREcall in registracijo, sem zelo zelo zmanjšal obisk njihove spletne strani.

Bomo pač prešaltali kam drugam - po možnosti v tujino, kjer sem se v zadnjem času navadil dobivati dosti kvalitetne informacije. Je pa res, da me notranja politika ne zanima.
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

Upam, da jim ne bo uspelo.

zakaj pa to? jaz srčno upm da jim bo uspelo - ampak vse. ne le uvedba paywalla, ampak tudi dvig kvalitete vsebin.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Wega ::

zee je izjavil:

50 EUR/leto za dostop do vseh teh publikacij? Odlicno in naposled lahko recem! Bom placal.

Ne boš imel dostopa do vseh teh publikacij. Imel boš dostop do spletnih ekstraktov (cca 15%) teh publikacij z idiotskimi reklamnimi pasicami za IQ teste vred. Edino morda glupih komentarjev bo manj.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wega ()

francek1 ::

No, zdaj pa bodo dobili dokaz o svoji "kvaliteti". Zabili so si zadnji žebelj v krsto.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

SuperVeloce ::

Kaj je pa narobe z doublerecall? ne uniči prikaza strani, kot to delajo flash reklame, ne vleče se ti čez članek, ne teži ti pred videom z 10db višjo glasnostjo... pa še iz slovenskih glav je prilezlo :)

zee ::

Wega je izjavil:

zee je izjavil:

50 EUR/leto za dostop do vseh teh publikacij? Odlicno in naposled lahko recem! Bom placal.

Ne boš imel dostopa do vseh teh publikacij. Imel boš dostop do spletnih ekstraktov (cca 15%) teh publikacij z idiotskimi reklamnimi pasicami za IQ teste vred. Edino morda glupih komentarjev bo manj.


Potem pa brez veze.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pšenični ::

francek1 je izjavil:

No, zdaj pa bodo dobili dokaz o svoji "kvaliteti". Zabili so si zadnji žebelj v krsto.


To se pa popolnoma strinjam. Da nekateri naši mediji "zaključujejo kariero". Čas uvedbe je popolnoma neprimeren.

FireSnake ::

Slo-Tech medtem ostaja brezplačen vir kakovostnih vsebin.


Se mi ne da it iskat člankov, ki so bili pravo nasprotje te trditve.

Nazaj na topic: če jim rata prodat in s tem dodatno zaslužit, zakaj pa ne?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mr.B ::

Hm a ni lastnik franšize delo ravno država preko NKBM. A sedaj naj še plačam za državno glasilo ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zee ::

Nazaj na topic: če jim rata prodat in s tem dodatno zaslužit, zakaj pa ne?


Uporaba pogojnega odvisnika je zelo na mestu, kajti ko bo bralstvo ugotovilo, da sistem Piano za dnevni/mesecni/letni pavsal ne omogoca branja vsebin vseh medijev, ki so v sistemu (kar bi bilo nenazadnje pricakovano in smiselno; ok, tudi sam sem nasedel tej dikciji), bodo te medije po hitrem postopku odpikali in informacije iskali pri izvoru, dasiravno lahko zase recem, da pogresam dobre komentarje in mnenja o informacijah, ne toliko informacij per se.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

driver_x ::

Dejstvo je, da se bodo morali mediji, sploh tiskani, reorganizirati, če bodo hoteli preživeti. Dolgoročno se bo enako zgodilo s televizijo. Kdor se bo prilagodil med prvimi, bo obstal, ostali bodo propadli. Delova ideja je sicer na prvi pogled dobra, vprašanje je le, kakšna bo izvedba. Poleg tega je v Sloveniji močno problematično tudi majhno tržišče.
Sicer pa tudi mene notranja politika ne zanima in že sedaj večino novic dobivam iz tujih medijev. Pri naših medijih sem bil včasih navajen brati le naslove, subjektivna vsebina me ni zanimala, v zadnjem času pa še naslovi postajajo vse bolj zavajujoči, tako da tudi to prakso opuščam.

dronyx ::

Odločno podpiram to odločitev. Če želijo mediji izvedeti, koliko je na trgu vredno njihovo pisanje, ki ga objavljajo na spletu, mu morajo dati neko ceno. Se pa bojim, da bodo neprijetno presenečeni.

madmitch ::

TV3 gre, ker ni reklam, časopisni portali rabijo naročnino, ker ni reklam... Jeba.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Bistri007 ::

poweroff je izjavil:

Je pa res, da me notranja politika ne zanima.

Novice iz okolja, v katerem živiš, je najbolje brati lokalni časopis, npr. Delo. O globalnih dogodkih pa lahko prebereš drugje.

Me pa Delo velikokrat znervira zaradi svoje nevednosti. Danes je govora o portalu Prostor - da obljavlja ime, priimek in letnico rojstva za nepremičnine. Ja, ampak vsaj zadnjih pet let...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

ingo ::

Za kvaliteto sem pripravljen placati (narocen na Zivljenej in Tehniko), za slabo prepisane clanke, ki so enaki na vseh novicarskih straneh, pa ne! Najprej naj posodobijo svoje strani in dvignejo kvaliteto potem pa uvajajo narocnine, ker tole ne vem ce bo slo!?

JohanP ::

Bistri007 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Je pa res, da me notranja politika ne zanima.

Novice iz okolja, v katerem živiš, je najbolje brati lokalni časopis, npr. Delo. O globalnih dogodkih pa lahko prebereš drugje.

Me pa Delo velikokrat znervira zaradi svoje nevednosti. Danes je govora o portalu Prostor - da obljavlja ime, priimek in letnico rojstva za nepremičnine. Ja, ampak vsaj zadnjih pet let...


Novic o notranji politiki imo v kokoški ni, ker so vsi mediji in s tem 99% novinarjev opredeljeni. Komentarji in mnenja...

nekikr ::

Če se bo stanje kaj izboljšalo ok, ampak realno tega ni za pričakovati. Najbolj me moti to, da vse reklame ostajajo. TVja ne gledam, ker je na praktično vseh zanimivih kanalih le en velik oglasni blok z nekaj vsebine sem ter tja. Če bi imel opcijo plačati X evrov več na mesec in da s tem ne gledam oglasov bi to naredil takoj. Enako velja za digitalne tiskane medije.

opeter ::

To da nekaj plačaš, ne pomeni avtomatično, da dobiš kvaliteto ... vse je relativno. Je rekel oz. so rekli gospodje, ki so bili pametnejši od mene.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekikr ::

Saj to sem napisal..... :)

pegasus ::

Dejstvo je, da časopise še vedno potrebujemo. Ker sicer nimam kam zavit krompirjevih olupkov, ostankov solate in drugih kuhinjskih odpadkov. Problem je, da si za to želim najcenejši časopisni papir, ne pa nek fancy polished colorful magazine. Zato če bi bil jaz cajtng, bi veliko bolj podpiral ta user story.

Paywall ... njah, mogoče bi dal 2€ na leto za sobotno prilogo, to je pa tudi to. Domačih medijev uglavnem ne spremljam, ne tiskanih ne televizijski ...

amigo_no1 ::

Vanj bosta povezana Delo in Slovenske novice, bržkone pa tudi Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja.

Spet bo 24kuram.com rating zrasel.

gruntfürmich ::

ahahhahahha, ja, samo zaradi žurnala si bom to nabavil!! :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

FireSnake ::

Brezplačne cajtnge, kot je žurnal bi moralo prepovedat (kvaliteta je enaka ceni, torej nična), ker onesnažujejo z nekvalitetnimi vsebinami.

Folk pa to bere in celo verjame temu podnu ..... to je žalostno.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

telexdell ::

Nekateri bi plačevati tudi zrak katerega dihamo, ker po njihovem potem ne bi bil več onesnažen.

PS- članki, kateri so na STA, Financah ali Požareportu plačljivi ali v nekaterih medijih objavljeni le delno (več si preberite v tiskani izdaji) pač ne preberem, pa še kljub temu živim. Večkrat celo bolje, kot da bi se razburil ob kakšni pol novici ali celo naklepni laži, katere so zmožni razni pristranski pisunčki.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Mipe ::

Plačljivost še ne pomeni kvalitete. Šodr je šodr, pa če ima ceno ali ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

FireSnake ::

Mipe: obratno pa obvezno velja: zastonjsko sranje je .... no, sranje :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mipe ::

Obvezno? Torej je gmail sranje? Kaj pa chrome, firefox in tako naprej?

fotografnik ::

Spletna vinjeta!!!;((

smash ::

Mipe je izjavil:

Obvezno? Torej je gmail sranje? Kaj pa chrome, firefox in tako naprej?


gmail in chrome nista zastonj...sicer ne daješ denarja, daješ pa marsikaj drugega

firefox je pa sranje ja :)

Gregor P ::

Bi še razumel, da človek plača za nekaj kvalitetnega, ampak za nekaj kar nima absolutne nobene vrednosti (poročila o "včerajšnjih" dogodkih, prepisovanja od tujih agencij, PR poročila, neka pristranska mnenja ipd.)?!?8-O Ne vidim smisla:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

ahac ::

Tole ne bo laufal, ker nihče ne bi plačeval. Če bi pa naredil nek "partis za novice" kjer bi ponujal skopirane članke, bi pa fajn služil, ker bi folk dajal donacije. :))
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

PaX_MaN ::

Sej je vsak članek kjer piše "vir:STA" skopiran skoraj do pike natančno.:D
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The New York Times z milijonom e-naročnikov

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
59457 (7666) PaX_MaN
»

The New York Times uspešno kljubuje digitalni revoluciji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5319221 (17007) xxx
»

The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost član (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6620432 (18049) jype
»

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

Oddelek: Novice / NWO
248079 (6743) poweroff
»

Enotni plačljivi zid okrog vseh slovaških časnikov

Oddelek: Novice / NWO
167781 (6322) MrStein

Več podobnih tem