» »

Nova eBay prevara

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev

Mikrohard ::

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

Saj nakupovanje je... prodajanje pa zgleda res ne :)

mrTwelveTrees ::

enako se je ze zgodilo, da se stranka kupila racunalnik v trgovini (racunalnik brez varnostne nalepke) pa je stranka vzdela kaksno stvar ven, nesla nazaj v trgovino kjer so ji stvar zamenjali ... racunalnik pa pride pol na servis... in kako bos stranko dobil ? ...preden racunalnik pride na servis, racun je na KONCNI KUPEC... nimas ne podatkov o stranki, varnostna kamera v trgovini ? ja seveda...

legice ::

shit happens:P
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

xabre ::

na ebayu je prodajalec še bolj jebena stranka kot kupec.

;-) ::

Na pošti je teža zabeležena če bojo mankali rami bo pošiljka lažja logiš

LuGi ::

Namečeš not druge stvari da bo teza stimala doh.

Utk ::

Ko enkrat odpreš, sprobaš in zapreš ne bo več nikdar ista teža. Tudi če s točno istim papirjem nazaj zaviješ. Pa najbrž ne boš.

Silver ::

Nisem vedel, da imajo tako natančne tehtnice na pošti, da še obrabo papirja zaznajo!

Tudi če pošlješ v isti embalaži z nekaj fake balasta se lahko sklicuješ na različno pakiranje v sami škatli. Če te sodnik vpraša glede opeke... kakšne opeke? :))

;-) ::

Ko enkrat odpreš, sprobaš in zapreš ne bo več nikdar ista teža. Tudi če s točno istim papirjem nazaj zaviješ. Pa najbrž ne boš.


čudno da nebo ista teža če ne daš nič ven in nič ne vržeš vstran...res.

Utk ::

Nisem vedel, da imajo tako natančne tehtnice na pošti, da še obrabo papirja zaznajo!

Jaz pa nisem vedel da je nek zakon, ki pravi, da moram pokvarjen računalnik poslat nazaj v isti škatli kot sem ga dobil. Troll.
Jaz ne vem kako vi odpakirate stvari, ampak mene zunanja škatla in papir ne ganeta kaj dost, tako da jih z veseljem raztrgam v nulo. Notranja škatlice ponavadi bolje odnesejo. In če cel paket pošteno razfukaš, sestaviš, sprobaš in ne dela, zapakiraš nazaj, ne vem kako se ne bi nabralo razlike za tist ram.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

;-) ::

Napisal si:
Ko enkrat odpreš, sprobaš in zapreš ne bo več nikdar ista teža. Tudi če s točno istim papirjem nazaj zaviješ. Pa najbrž ne boš.


Torej če z točno tistim papirjem me zanima troll

CaqKa ::

Jaz pa nisem vedel da je nek zakon, ki pravi, da moram pokvarjen računalnik poslat nazaj v isti škatli kot sem ga dobil. Troll.

em.. poslat nevem. je pa bistvena embalaža od izdelka.

Utk ::

Napisal si:
Ko enkrat odpreš, sprobaš in zapreš ne bo več nikdar ista teža. Tudi če s točno istim papirjem nazaj zaviješ. Pa najbrž ne boš.


Torej če z točno tistim papirjem me zanima troll

Z istim ja, ampak ne bo več cel. Nekaj ga bo manjkalo, selotejpa bo malo več ali manj, škatli bo kak jezik manjkal, stiropor morda poškodovan, marsikaj je lahko drugač. Enkrat se spravi razšraufat avto pa ga nazaj skup sestavi, boš videl da ti bo par šraufov ostalo, in teža ne bo več ista :)
CaqKa, če je stvar pokvarjena, je embalaža čisto nepomembna, zapomnite si že enkrat to.

jeronimus ::

Jaz sem imel zanimivo izkušnjo z ebay k ti pošlejo hekan flas spomin na predvajalniku. Zdej k se pravdam za denar nazaj k sm bil nategnjen treba pa nazaj poslat. Če se bi splačalo bi, žal se ne.
Glede na članek bo zihr paypal začel preverjat tudi to kako je nazaj prišlo, če bo to delalo preveč ljudi.

;-) ::

@CrniE brezveze se kregat sam če ti pr avtu stalno nekaj šraufov ostane je nekaj narobe z tabo :) al pa z avtom.

BluPhenix ::


Jaz pa nisem vedel da je nek zakon, ki pravi, da moram pokvarjen računalnik poslat nazaj v isti škatli kot sem ga dobil.


Prodajalec zahteva, da prineseš nazaj v originalni embalaži navadno.

Zanimiva prevara, rešiš se edino tako, da zadevo pred pošiljanjem fotografiraš in še kako drugače zabeležiš kaj je bilo poslano, način pakiranja in pošiljanja.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Utk ::

Embalažo mu lahko daš originalno, ampak pri vse skup bo sigurno razlike tistih par dag, kolk so težki rami. Na ta način se ne bi dalo nič ugotovit. Čeprav, če je pokvarjeno, je tvoja dobra volja, če mu daš original embalaža. Sploh, če imaš v rokah njegov denar in njegov računalnik.

Azrael ::

Nekateri prodajalci paket in vsebino poslikajo, stehtajo in uporabljajo tipizirane škatle in ovojni material. Pri teh je težo zelo lahko ugotoviti. Enako velja za trgovine.

Poleg tega manjkajoč disk, RAM in CPU, če je zraven izginil še CPU hladilnik, pomenijo približno kg razlike v teži.

Garancijske nalepke in forenzika?
Nekoč je bil Slo-tech.

Kenshin ::

No ja še vedno pa lahko zamenjaš komponento z manj vredno...
Po teži ne bo razlike med 4GB in 1GB rama.

techfreak :) ::

@CrniE brezveze se kregat sam če ti pr avtu stalno nekaj šraufov ostane je nekaj narobe z tabo :) al pa z avtom.

Meni se to vedno zgodi ... če dam kako komponento narazen ... radio/dvd player/prenosnik/mp3 player ... pač nisem za takšne stvari.

Kako pa lahko prodajalec sploh dokaže, da je v paketu sploh bil ram?

alexa-lol ::

to bo mogu pa ebay pa paypal TOS mal spremenit da prodajalce zavaruje pred takimi zlorabami

VolkD ::

Načeloma se da vedno poiskati način za sleparijo. Vsega se nikoli ne da zatret. In tudi v tovrstnih primerih mslim, da e-bay ne bo naredil ničesar več kot že je. Največ mogoče to, da prodajalcu ni potrebno prodati kupcu, če ima ta negativen respons, ali če ga sploh še nima.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

bbf ::

> Največ mogoče to, da prodajalcu ni potrebno prodati kupcu, če ima ta negativen respons, ali če ga sploh še nima.

kolikor jest vem, je sedaj že kako leto onemogočeno kupcu dajati negativne ocene. oziroma da ne bo dvoumno, prodajalec ne more dati kupcu negativno. lahko ga edino prijavi v sistem, ki ga po neuspelem pregovarjanju označi z ukorom. več zaporednih ali še več naključnih ukorov in letiš. te ukori so vidni samo sistemu in strankam v postopku. prevarit sistema ne moreš, ker je kar precej avtorizacije uporabnika in ko enkrat letiš, ti skoraj ne preostane drugega kot sprememba tvoje identitete. Tako ne moreš ponavljati hudobij.

Sem bil na tem da fašem dva ukora zaradi neplačila enih xenonk pa še adapterja pri drugem prodajalcu, zato razumem tak princip. negativne ocene kupcev so praktično nepomembne, ker prodalajec ne more izbirati, komu bo predmet prodal in je zavezan k prodaji vsakemu kupcu. sistem negativne ocene kupca ni ščitil prodajalca, le-to pa ga. sistem eliminira nefer kupce, ne pa da se morajo prodajalci ukvarjati z goljufi.

opeter ::

kupec že nekaj časa ne more dobiti negativne toče in prav to me moti... tudi sam kar nekaj stvari prodajam (predvsem v Nemčijo) in enkrat me je en nategoval 2 mesca, da bo zdaj-zdaj kmalu plačal ipd. pa se je na koncu rok za prijavo iztekel... zdaj se ne pustim več.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlueRunner ::

Znotraj EU se izplača uporabljati neposredno nakazovanje na bančne račune. Potem kupec točno ve komu je plačal, prodajalec pa ne pošlje ničesar preden ne dobi nakazila.

Če kupec ne plača, potem ni nobene neposredne škode. Če pa prodajalec po plačilu ne pošlje, pa se lahko tudi preko sodišča zahteva vrnitev denarja, ker je natačno znano komu je bil denar nakazan. Ravno zato pa, ker banka natančno ve koliko denarja in komu ga je posredovala, so tudi prodajalci, ki sprejemajo nakazila na TRR v povprečju bolj resni in zaupanja vredni.

Pač ena izmed prednosti močno reguliranega trga (kar ZDA niti pod razno niso).

cryptozaver ::

A se sploh splača ukvarjat s tem, ker verjetno s tem trpi tvoj rating, tako da te nihče kmalu ne jemlje več resno.

Efekta pa tut ni, ker RAM disk in proc res niso vredni prav veliko...

FireSnake ::

cryptozaver: prodajalec lahko kupcu da le pozitivni feedback.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

cryptozaver ::

Ko sem zadnjič kupoval ni blo tako.

xabre ::

Jaz imam pa en problem s kupcem. Možakar trdi, da ni dobil pisma z vsebino. Pa na paypalu je že sprožil postopek za vrnitev denarja. Jaz sem mu seveda zadevo poslal, ampak bo pomojem malo problem dokazat, ker je v navadnem pismu brez kakšne številke za sledenje.

Imel kdo podobne izkušnje?

VolkD ::

Ja. Jaz sem na tak način dobil dve pošiljke. Čez štiri dni po pritožbi prodajalcu, da nisem dobil sem dobil pošiljko, a prodajalec me je obvestil, da je pač poslal še enkrat. Kasneje se je to izkazalo za resnično. Prišla je namreč tudi prva pošiljka, a s skoraj tri tedensko zamudo. Obvestil sem prodajalca in dogovorila sva se, da mu plačam, ker sem material itak potreboval, tako ni bilo potrebno vračanje.
Na splošno zadovoljstvo je potem bilo kar nekaj pozitivnih responsov.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Blisk ::

Tudi jaz imam slabe izkušnje z ebayom.
Kupil sem en avtoradio od enga angleža in takrat je blo 180 funtov 208 €.
Potem pa ko bi mi tip moral to poslati je skenslal naročilo in prosil, da zadevo prekličema.
Pa ok, sem se strinjal in preklical. Ampak denarja pa prasec ni vrnil. Potem sem poslal pritožbo na paypal in čakal cca 1,5 meseca da so zadevo rešili. Zadeva se je vlekla daleč čez roke, saj tam piše, da rešijo v enem mescu. No potem so mi vrnili nazaj denar 190€. Zaradi razlike v tečajih, ki je nastala v 2 mescih odkar sem jst to kupil sem bil ob 18€.

Marc` ::

Kaj pa, če si je paypal med drugim vzel provizijo za posredovanje? Slišal sem, da si vzamejo določen znesek.

techfreak :) ::

Tudi jaz imam slabe izkušnje z ebayom.
Kupil sem en avtoradio od enga angleža in takrat je blo 180 funtov 208 €.
Potem pa ko bi mi tip moral to poslati je skenslal naročilo in prosil, da zadevo prekličema.
Pa ok, sem se strinjal in preklical. Ampak denarja pa prasec ni vrnil. Potem sem poslal pritožbo na paypal in čakal cca 1,5 meseca da so zadevo rešili. Zadeva se je vlekla daleč čez roke, saj tam piše, da rešijo v enem mescu. No potem so mi vrnili nazaj denar 190€. Zaradi razlike v tečajih, ki je nastala v 2 mescih odkar sem jst to kupil sem bil ob 18€.

Bodi vesel, da si sploh dobil denar. Saj ti nikjer ne zagotavljajo, da bodo uspeli povrniti. A ni 190€ boljše od 0€?

JOKER ::

Vidim, da obvladate zadevo v nulo.
Mene zanima sledeče:

Če prodajaš na ebayu, kako plačaš ebayu provizijo od prodanih izdelkov ?
A to 1x mesečno ti vzamejo če imaš nastavljeno Avtomatsko plačilo, ali kako je to ?
Hvala za obrazložitev.
________________________________________________________
Ka te češ ....

JOKER ::

Zgleda, da nihče nima pojma ! :\
A samo kupujete tam ?
________________________________________________________
Ka te češ ....

OldSkul ::

1x mesečno ti odtegnejo ja

xabre ::

vse ti piše na ebayu. Niso pa neke grozne vsote, spet odvisno za koliko in kako prodajaš.

bozickus ::

Provizijo plačaš, ko oddaš oglas za prodajo predmeta.
Provizija je, če daš dve sliki, če imaš Best offer varianto, če je aukcijska cena višja (višja je cena, več je za plačat), če....če je oglas detaljen.
Kot na naši Bolhi, kjer plačaš za določene dodatke.
Carpe diem permaneo!

bozickus ::

tisti, ki prodajate; v oglasu navedete, da je izdelek 100% delujoč, reklamacij pa ne upoštevate, ne vračate denarja in ne sprejemate robe, ki je bila poslana.
Ebay vam, v tem primeru, ne bo očital ničesar, saj ste navedli ta podatek.
Je pa prijatelj, za smešno ceno, kupil defekten notebook.
In ta NI deloval. Za ta denar (40EUR) je dobil samo notebook (brez RAMa, diskov DVD pogona, baterije....).
In je napisal, da je dobil "okostje" notebooka.
Dobil je odgovor, da v oglasu PIŠE, da ni omenjenih delov in da se reklamacija ne upošteva.

Zato, dobro PREBERITE, kaj piše na oglasu.

Naj se pa vrnem na primer.
Pri oddaji pošiljke obstaja podatek o teži paketa.
Če pošlješ v drugačni škatli, to ne igra 100 gramov +/-.

Nekaj pa v tej zgodbi ne štima.
Kot kupec lahko zahtevaš denar, a ne takoj.
Ebay/PayPal se namreč prepričata/dan je rok za pošiljko oz. izplačilo do 45 dni.
V tem času se tudi prodajalca kontaktira, da je kupec prijavil defekt.
Carpe diem permaneo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bozickus ()

bozickus ::

Pa znova ena zgodbica;
kupil sem dva Sony WX1 prek ebay-a.
En je bil madžarski 256EUR, drug pa avstralski 90EUR (145 avstr.dolarjev in best offer).
(prek Blaža)na PayPal sem plačal za oba in sem čakal.
pa sem vprašal oba, kdaj naj bi prišlo. ni bilo odgovora.
nakar sem opazil, da se je madžarski uporabnik izpisal iz eba-a (prej madžarska, sedaj ameriška zastavca!!!).
pa je Blaž za oba sprožil postopek, da izdelka nista prejeta.
v času cca. 1 meseca je prišel denar za oba izdelka, nakazal je PayPal.

Primer rešen.
Carpe diem permaneo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o Ebay-ju (strani: 1 2 3 4106 107 108 109 )

Oddelek: Kaj kupiti
5423926935 (1451) Machete
»

eBay - presenečenje v kuverti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7726564 (21166) Samson

Kupovanje prek eBaya (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
567100751 (45298) Tilen
»

Nova eBay prevara

Oddelek: Novice / Zasebnost
409849 (4215) bozickus
»

Nakupi na Ebayu

Oddelek: Kaj kupiti
183089 (2610) bastadu

Več podobnih tem