»

AMD izdal program za izdelavo RAM-diska

Tech Report - RAM-disk je že poznan trik, ki del delovnega pomnilnika v računalniku operacijskemu sistemu predstavi kot disk. Nanj lahko povsem običajno shranjujejo datoteke, delo z njimi pa je bliskovito, saj je RAM bistveno hitrejši od trdih diskov in tudi SSD-jev. Edina slabost ostaja volatilnost, saj je ob izgubi napajanja (torej ponovnem zagonu) vsebina pobriše - ne bomo ga torej uporabljali za stalno hranjenje podatkov.

O smiselnosti tega početja so na internetu prelili že ogromno črnila. V starejših verzijah Windows je bil RAM-disk zelo smiseln, saj Windows ni znal izkoristiti velikih količin pomnilnika (še vedno velja, da je RAM zato, da se ga napolni,...

41 komentarjev

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

Ebay načrtuje nekaj sprememb

Heise - Nemški Ebay, na katerem pogosto kupujejo tudi Slovenci, je napovedal nekaj sprememb, ki bodo stopile v veljavo sredi junija in se nanašajo na spletne avkcije. Prva novost bo zadevala pisanje oglasov, saj bo po novem HTML-koda, ki jo bo prodajalec naložil za opis izdelka, iz varnostnih razlogov spravljena na drugih strežnikih kot Ebayeva koda. Druga novost bo poenostavljen postopek za vračanje provizije pri storniranju prodaj in možnost postavitve strani s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ) vsakega prodajalca, kjer bo lahko vnaprej pojasnil reči, po katerih največkrat po elektronski pošti povprašujejo kupci.

Najbolj odmevna novost pa bo obvezno brezplačno pošiljanje izdelkov. V 26 kategorijah so izdelki, ki jih bodo morali prodajalci brezplačno pošiljati znotraj Nemčije (oziroma ceno poštnine vnaprej predvideti in vključiti v izklicno ceno). Do 30. junija bodo prodajalci, ki se bodo odločili za ta korak, deležni 20-odstotnega popusta pri proviziji, od takrat dalje pa bo to...

16 komentarjev

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev