» »

Vse o Ebay-ju

Vse o Ebay-ju

««
112 / 112
»
»»

Ales ::

jocoj je izjavil:

predi je izjavil:

predi je izjavil:

Ampak mislim, da v tem primeru (Economy Int'l Versand) za vse poskrbi ebay.de, vključno z elektronsko najavo paketa. Nisem pa prepričan.
Vsaj v mojem primeru se je tole izkazalo za resnično. Sem dobil poziv od Carinske Pošte in je bilo navedeno, da je bil DDV že plačan po sistemu IOSS.

Celinski Azijci sicer niso pri pravi, če na deklaraciji ne zapišejo vrednosti 15 USD za vsak paket.. :))

Če si dobil poziv, potem ni bilo pravilno elektronsko vnešeno preko IOSS. V tem primeru je potrebno vseeno plačati administrativne stroške carinski pošti. DDV pa ne zaračunajo.

Napačne informacije podajaš ljudem.

Točno tako je, kot je @predi napisal.

V vsakem primeru dobiš poziv od Carinske pošte, da se izjasniš o vsebini paketa. In če IOSS ne bi bil že elektronsko vnesen s strani prodajalca, ga v nobenem primeru ne bi upoštevali, četudi bi ga ti kot uvoznik naknadno sporočal.

predi ::

Ko sem napisal "poziv", sem mislil na SMS, ki me je obvestil, da naj grem na Portal Uvoz, ker je zame prispela pošiljka, ki je predmet uvoznih carinskih postopkov. Na tem portalu je potem v podatkih o pošiljki med drugim pisalo "DDV po sistemu IOSS: Da" oz. nekaj v tej smeri. DDV-ja za naročeno mi seveda ni bilo treba plačati dvakrat, plačal sem samo 3,25€ za "Neposredno carinsko zastopanje do 150€", ki bi jih moral v vsakem primeru.

Leto prej sem preko Etsy nekaj naročil iz Japonske, kjer je šlo vse po enakem postopku, razen tega, da je v tisti alineji pisalo "Ne" in sem moral plačati DDV še enkrat, poleg zastopanja.

Skratka, po mojih izkušnjah, dobiš "poziv" za vsako pošiljko iz tretjih držav, v kolikor postopek opravlja Carinska Pošta.

V nekaterih državah v naši okolici (Italija, Nemčija, Avstrija, Madžarska) pa res ne bi dobil nobenega poziva, če bi šlo za tak tip pošiljke, kot v mojem primeru. Več o tem piše na https://taxation-customs.ec.europa.eu/b... in https://taxation-customs.ec.europa.eu/d..., kjer je za vsako EU državo posebej navedeno, kako pošiljke obravnavajo (oz. so jih junija 2022). Do teh strani sem prišel preko linkov na ebay.de.