» »

Satelitski internet

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski internet postal dostopen širšim množicam in mu bo cena zato bistveno upadla. 84 cm eliptična plastificirana satelitska antena, oddajno sprejemni LNB pretvornik in sprejemna računalniška kartica, ki jih potrebujete za priklop na satelit, niso ravno poceni.

4 komentarji

Vom ::

Informacija, da ni še bidirekcionalnega satelitskega interneta ni točna. Za ogled
priporočam http://satellite.tiscali.it/ (v italijanščini), ki v Italiji že kakšen mesec ponuja bidirekcionalni internet potem satelita. Cena z popustom (do 31.decembra) znaša 1.548 Eur (satelitski
modem VSAT360+parabola+LNB+kabli
+montaža). Mesečna naročnina 96 Eur.

boogoo ::

Glede dostopnosti satelitskega interneta:
Ravno ne drži da ni dostopen širšim množicam. Cene:
Satelitska antena cca. 15 kSIT
Pretvornik signala cca. 60kSIT
Letna naročnina cca. 9kSIT

Torej je začetni strošek kar precejšen(75 kSIT) ne pa nekak ogromen, kar pa so še ostali stroški pa letna naročnina in impulzi.
Sam sem se že poigraval z zamislijo da bi nabavil stvar, vendar me moti le povezanost v eno smer-> ko zahtevaš podatke moraš biti povezan na internet, dobivaš pa jih prek satelita.

P.S. Ta stvarca tudi omogoča sprejemnje dig. sat. kanalov, ki jih je malo morje, pa še softwaresko jih gre dekodirat>:D.

Snedi ::

Po mojem mnenju internet preko satelita ne bi bil dobra alternativa, saj bi bil odzivni čas zelo počasen zaradi prevelikih razdalj. Primeren bi bil le za downllovdanje velikih količin podatkov... Prav tako pa je škoda tratenja elektromagnetnega spektra, bolje ga je uporabiti za telefonijo...

boogoo ::

Aja cene so od
Intelsata


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
288868 (6975) TESKAn
»

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

Oddelek: Novice / Ostale najave
484326 (3072) MrStein
»

Za vse željne satelitskega interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
374151091 (105993) amigo_no1
»

satelitski internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
666968 (5452) branko_bm
»

Satelit v SLO ??

Oddelek: Omrežja in internet
142040 (1718) Dami

Več podobnih tem