»

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

Googlov merilec deforestacije

Posek v zadnjem mesecu je obarvan rdeče

Google - Na Mednarodni konferenci o podnebnih spremembah v Københavnu je Google predstavil novo orodje, ki omogoča spremljanje krčenja gozdov na planetu. Za zdaj je še v razvojni fazi, a bo kmalu prosto dostopno zainteresiranim znanstvenikom, raziskovalcem in tudi vladam. Kot pravijo, je budno spremljanje deforestacije nujno, saj so gozdovi pomemben ekosistem, poleg tega pa imajo drevesa v sebi nakopičenega ogromno ogljika, ki se pri sežigu sprosti v obliki ogljikovega dioksida (ali je to dejansko slabo, je predmet neštevno mnogo žgočih debat).

Težava je, da se sečnja dogaja v odročnih predelih in v zaostalih državah, ki nimajo potrebne opreme za satelitsko spremljanje svojega ozemlja. Tudi tiste, ki to imajo, morajo nujno uporabljati poenoteno tehniko opazovanja, da ne bi...

18 komentarjev

LRO pošilja slike z Lune s 100 Mbps

Slashdot - Robot LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki ga je NASA na Luno poslala 18. junija letos, od začetka julija pridno obletava prašno površino Meseca in na Zemljo pošilja raznorazne posnetke in druge podatke. In tega je kar precej, piše NetworkWorld. S pomočjo dobrih 33 centimetrov dolgega ojačevalnika TWTA (Traveling Wave Tube Amplifier) lahko namreč na Zemljo pošlje ogromne količine podatkov...

17 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

Ko je internet zares hiter

vir: BBC
BBC -

V dobrih starih časih smo porekli, da je ISDN hiter. Potem je prišel ADSL, ki je bil resnično hiter. Kaj je hitrost danes? Satelitski internet, najeti vod? Nemara optične povezave do Frankfurta?

No, znanstveniki so nam pokazali, kaj pomeni resnično hitrost. V poizkusu, ki je, jasno, uspel, so uspeli prenesti 6,7 GB podatkov v manj kot minuti. In ne, tega rezultata niso dosegli v kakšnem laboratoriju v optimalnih razmerah, temveč kar na 11.000 kilometrih dolgi poti med Sunnyvaleom, USA in Amsterdamom, Nizozemska. Z malo matematike lahko ugotovimo, da so se podatki, ki so, mimogrede, ustrezali velikosti dveh povprečnih DVD-jev, pretakali s hitrostjo prek 923 megabitov na sekundo, kar je...

17 komentarjev

Satelitski internet v VB

The Register - Torej, Britanska ISPja sta se odločila svojim strankam ponuditi enosmerno satelitsko povezavo z internetom za razumno ceno, ki se bo gibala od 20 do 30 funtov mesečno za neomejen dostop. Hitrosti dolvleke™ preko Eutelsat's Opensky sistema bodo segale do 1,5 megabita, medtem ko se bo za gorpoteg™ še vedno uporabljala klasična telefonska linija. Cena opreme in namestitve naj bi znašala okrog 200 funtov.

Konkurenčno podjetje Isonetric Broadband pripravlja prav tako enosmerni satelitski paket s hitrostjo 30 funtov ter 1 megabitno hitrostjo dolvleke™. Tudi tu še vedno potrebujete klasično telefonsko linijo ter kurite impulze za upload. Začetni stroški naj bi pri tem podjetju znašali okrog 300 funtov.

Pa naj še kdo kaj reče čez Telekom, ki vam za 10 prešernov (30 funtov) nudi dolvleko z 2 mbps ter gorpoteg s četrtino megabita.

7 komentarjev

O Modremzobu tudi Microsoft

The Register - Končno je tudi Malimehki začel razmišlajati o Bluetoothu na osebnih računalih. Bluetooth, sistem brezžične povezave, je bil še ko je bil le ideja, namenjen povezavi med PDAji, PCji, GSMji, tiskalniki in podobnim. To pa na žalost do sedaj še ni prišlo na vrsto pri proizvajalcih računalniške "trde" in "mehke" opreme. Sedaj pa je MS končno najavil oddajno-sprejemno postajo za USB, na katerega bomo lahko "priklopili" do 7 Bluetooth naprav in tako uporabljali to napredno povezavo tudi za računalniške stvari. Izdal bo tudi miško in tipkovnico, obljubljajo pa tudi podporo že v Windowsih XP. Celotna novica na The Register-ju.

4 komentarji

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski...

4 komentarji