»

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

Nvidia pričakuje, da bo prevzem ARM-ja padel v vodo

vir: Nvidia
Bloomberg - Nvidiin prevzem ARM-ja, ki so ga naznanili pred poldrugim letom, je že ves čas zaposloval varuhe konkurence in skrbel tudi obveščevalne službe, zato se - kot kaže - ne bo zgodil. Bloomberg poroča, da se Nvidia pripravlja na odstop od posla, ki se že mesece ne premakne z mrtve točke.

Nvidia je svojim partnerjem že sporočila, da ne pričakujejo uspešnega zaključka posla. SoftBank, ki ima ARM trenutno v lasti, pa se pripravlja na alternativo, ki je javna ponudba delnic (IPO). Da bo prevzem težko uspel, je bilo jasno kaj kmalu. Britanci niso želeli izgubiti dostopa do ARM-ja, ki je kljub japonskemu lastništvu obdržal prisotnost v Veliki Britaniji, regulatorji po vsem svetu pa so bili zaskrbljeni zaradi moči, ki bi jo Nvidiia z integracijo dizajna procesorjev in svojih izdelkov dobila. S tem bi namreč lahko vplivala tudi na konkurenco, ki uporablja ARM-jeve čipe. Najmočnejše pomisleke so imeli v ZDA in na Kitajskem. V ZDA je proti cela kopica podjetij, vključno z Microsoftom, Intelom,...

2 komentarja

Nvidiin prevzem ARM-ja se odmika

vir: Nvidia
Slo-Tech - Velika Britanija se nagiba k blokadi Nvidiinega prevzema ARM-ja, piše Bloomberg. Da z lanskega septembra napovedanim prevzemom ne bo šlo vse gladko, je bilo jasno že aprila, ko so v Veliki Britaniji na zavoro stopili v regulatorju konkurence in ministrstvu za digitalizacijo. Japonska lastnika SoftBank kani za ARM iztržiti 40 milijard dolarjev, Nvidii pa bi dizajner čipov prišel prav. A varuhi konkurence sedaj menijo, da bi ji prišel še preveč prav.

Britanski minister za digitalizacijo, kulturo, medijo in šport Oliver Dowden je aprila od regulatorja CMA (Competition and Markets Authority) zahteval poročilo, ali je prevzem skladen s pravili za varovanje konkurence in ali prinaša tveganja za nacionalno varnost. Konec julija je CMA poročilo pripravil, iz njega pa je razbrati, da bi bil prevzem preveliko tveganje za interese Velike Britanije. Zaradi vprašanj nacionalne varnosti bodo izvedli še dodaten, bolj poglobljen pregled, preden bodo izdali končno mnenje. Čeprav to uradno še ni...

3 komentarji

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo...

0 komentarjev

Hermann Hauser svari pred Nvidiinim prevzemom ARMja

theguardian.com -
Kot meni v Avstriji rojeni soustanovitelj podjetja ARM, bi prevzem povzročil, da bi dobili še en ameriški monopol, podoben tistim, katerih vpliv na njihovo gospodarstvo trenutno skrbi Britance. Konkretno ima v mislih Google, Facebook, Netflix in Amazon. ARM pa bi po njegovem mnenju s prevzemom izgubil položaj Švice v polprevodniškem segmentu. Svojo skepso je sicer popisal v pismu, naslovljenem na odbor za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta.

Kot pojasnjuje Hauser, je težava v dosedanjem, nevtralnem (od tu Švica) poslovanju podjetja, ki snuje zasnove čipov in ukazne nabore zanje, končni izdelek pa si njihove stranke oblikujejo po svojih zahtevah. Zaradi tega je praktično vseh petsto svetovnih polprevodniških podjetij nosilcev njihove licence. V primeru Nvidiinega prevzema, bi ta najverjetneje prenehala z ARMjevo filozofijo "prodajamo komurkoli" in podjetje uničila. Prav tako praktično vsi nosilci njihove licence predstavljajo Nvidiino konkurenco in bi v primeru uspešnega...

13 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma

Slo-Tech - Lani napovedani prevzem Qualcomma, ki ga je želel izpeljati Broadcom, se ne bo zgodil. Več kot 100 milijard dolarjev težak prevzem (po neuradnih podatkih kar 117 milijard) je ustavil ameriški predsednik Donald Trump. Po njegovem mnenju bi bil singapurski nakup Qualcomma škodljiv za ameriško nacionalno varnost. Ukaz o zaustavitvi prevzema je podpisal včeraj pozno zvečer. Broadcomove delnice so po objavi pridobile tri odstotke, Qualcommove pa so padle za skoraj štiri odstotke.

Če bi prevzem uspel, bi dobili tretjega največjega proizvajalca čipov, za Intelom in Samsungom. Broadcom ima bogato zgodovino prevzemov in raste prav z njimi, medtem ko ima Qualcomm močnejši razvojno-raziskovalni oddelek. Glede na težave Qualcomma zaradi številnih tožb in izgube Appla kot...

58 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

ARM nič več britanski

Slo-Tech - Japonski konglomerat Softbank, ki se ukvarja s skoraj vsem, denimo z internimi storitvami, telefonijami, oglaševanjem, je izpeljal julija najavljeni prevzem britanskega tehnološkega paradnega konja ARM. Za 23,4 milijard funtov (to predstavlja 43-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo) so izvedli največji prevzem kateregakoli tehnološkega podjetja v Evropi, tako da se bo z ARM jutri prenehalo trgovati na londonski in newyorški borzi. Kot je v navadi, je v ARM-ju odstopil predsednik Stuart Chambers in večina neizvršnih direktorjev.

Japonci so sicer obljubili, da večjih pretresov ne bo. Čeprav bo ARM odslej del Softbanka, naj bi njegov sedež ostal v Cambridgeu, kjer bo ostala tudi večina zaposlenih. Še več, v prihodnjih petih letih naj bi podvojili...

16 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

Se kaj plete med Dellom in EMC-jem?

The Wall Street Journal - Po neuradnih virih, ki jih citira The Wall Street Journal, ki je običajno precej dobro obveščen, se Dell in EMC pogovarjata o združitvi. Dell je tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, EMC pa je velikan na področju shranjevanja podatkov, ki ima v lasti tudi VMWare. Podatkov o ceni seveda še ni, a glede na EMC-jevo tržno kapitalizacijo okrog 50 milijard dolarjev bi šlo za enega največjih prevzemov (nakup Broadcoma za 37 milijard dolarjev je največji v računalniški branži). Dell se pogovarja tudi z bankami glede financiranja morebitnega prevzema. EMC-jeve delnice so po objavi špekulacij poletele za osem odstotkov.

Hedge sklad Elliott Management Corp., ki ima v lasti dva odstotka...

3 komentarji

Milijarde letijo: Intel kupil Altero, Avago pa Broadcom

Bloomberg - Minuli teden je singapursko-ameriško podjetje Avago, ki proizvaja polprevodniške komponente za avtomobilsko, telefonsko in vojaško industrijo, najavilo prevzem podjetja Broadcom, ki ga poznamo kot največjega izdelovalca čipov za Wi-Fi. Zanj bodo odšteli 37 milijard dolarjev, kar je največji prevzem v tehnološkem sektorju v zgodovini. Od tega bodo sicer plačali v denarju le 17 milijard dolarjev, preostanek pa bo predstavljal vložek lastnih delnic.

Do izteka prvega četrtletja 2016, ko bo prevzem dokončan, bo Avago zbral 8 milijard dolarjev denarja, preostanek pa bo dolžniško financiranje konzorcija bank. Prevzemna premija glede na ceno delnice tik pred objavo prevzema bo znašala 16 odstotkov. Penali v primeru neizpolnitve...

1 komentar

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Apple in ARM verjetno ne bosta par

Gibanje cene delnic ARM

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor...

22 komentarjev