» »

Milijarde letijo: Intel kupil Altero, Avago pa Broadcom

Milijarde letijo: Intel kupil Altero, Avago pa Broadcom

Bloomberg - Minuli teden je singapursko-ameriško podjetje Avago, ki proizvaja polprevodniške komponente za avtomobilsko, telefonsko in vojaško industrijo, najavilo prevzem podjetja Broadcom, ki ga poznamo kot največjega izdelovalca čipov za Wi-Fi. Zanj bodo odšteli 37 milijard dolarjev, kar je največji prevzem v tehnološkem sektorju v zgodovini. Od tega bodo sicer plačali v denarju le 17 milijard dolarjev, preostanek pa bo predstavljal vložek lastnih delnic.

Do izteka prvega četrtletja 2016, ko bo prevzem dokončan, bo Avago zbral 8 milijard dolarjev denarja, preostanek pa bo dolžniško financiranje konzorcija bank. Prevzemna premija glede na ceno delnice tik pred objavo prevzema bo znašala 16 odstotkov. Penali v primeru neizpolnitve pogodbe so določeni pri treh odstotkih vrednosti posla, torej 1,1 milijarde dolarjev. Nekateri analitiki sicer svarijo, da si želi Avago odrezati nekoliko prevelik kolač. Letni prihodki od prodaje znašajo 4,9 milijarde dolarjev, medtem ko Broadcom ustvari kar 8,4 milijarde dolarjev prometa. Novo podjetje se bo imenovalo Broadcom Avago.

Avago je otrok Hewlett-Packard, saj se je razvil iz oddelka za elektroniko v podjetju. Leta 2000 so ga oddvojili v spin-off Agilent, potem pa sta sklada Silver Lake in KKR leta 2005 kupila Avago za 2,7 milijarde dolarjev. Broadcom je otrok UCLA, saj je nastal kot spin-off iz dela v tamkajšnjih laboratorijih.

Drugi veliki, čeravno ne tako ogromen prevzem, bo Intelov nakup Altere. Za proizvajalca PLD-jev bodo odšteli 16,7 milijarde dolarjev, kar predstavlja 11-odstotno premijo (ali celo 56-odstotno, če štejemo od dneva, ko se je prvikrat omenila možnost prevzema v medijih). Šlo bo v celoti za denarno transakcijo, financiranje pa bo kombinirano lastniško in dolžniško. Tu kakšnih sprememb ni pričakovati, saj sta upravna odbora obeh podjetij že potrdila prevzem, podjetji pa sta že pred tem sodelovali. Intel izdeluje nekatere čipe za Altero, ki jih slednja dizajnira. S prevzemom si bo Intel okrepil pozicijo na trgu strežnikov, kjer so FPGA-ji, kot jih proizvajata Altera in Xilinx, čedalje bolj priljubljeni.

1 komentar

hojnikb ::

Upam, da zdej broadcommovci nardijo en proper SoC za raspberry-a :)
#brezpodpisa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle odvezal mošnjiček za Micros

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
96409 (4479) Marat
»

Apple kupil Beats za tri milijarde dolarjev

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
169985 (7715) Nummy
»

Milijardni menedžerski odkup Della

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3411273 (8746) driver_x
»

Facebook prevzel Instagram

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3212029 (9841) gruntfürmich
»

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
215393 (4223) brin4

Več podobnih tem