» »

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za 200 milijard dolarjev in AOL-ov prevzem Time Warnerja za 180 milijard dolarjev). Vodafone bo dobil 60 milijard dolarjev v denarni obliki, 60 milijard dolarjev v delnicah Verizona Communications in 10 milijard z drugimi, manjšimi transakcijami. Vodafone se je obvezal, da bo 71 odstotkov prejetih sredstev vrnil svojim delničarjem skozi dividende, s čimer želijo pomiriti evropske varuhe konkurence, ki bi v nasprotnem primeru planili pokonci iz strahu, da bo Vodafone s polno malho denarja začel lomastiti po evropskem trgu in prevzemati konkurente drugega za drugim.

Zanimivo pri tej kupčiji je, da so nad njo vsi navdušeni. Vittorio Colao, izvršni direktor Vodafona, je dejal, da je bilo preteklo partnerstvo izjemno produktivno, sedaj pa da se bo posvetil novim izzivom. Verizonov šef Lowell McAdam je povedal, da gre za velik mejnik za njegovo podjetje ter da se že veselijo celotnega lastništva vodilnega podjetja na področju mobilne telefonije. Tudi upravna odbora obeh podjetij sta transakcijo, ki bo dokončana v prvem četrtletju prihodnjega leta, soglasno potrdila.

In kaj bo Vodafon s približno 30 milijardami dolarjev, ki bodo ostale po izplačilu delničarjem? Približno tretjino bodo namenili projektu pomlad (Project Spring), kakor imenujejo svoje namere o nadgradnji mobilnega in širokopasovnega omrežja v Veliki Britaniji. Preostanek bo šel za poplačilo posojil. Kaj pa Verizon? Ta ima v ZDA skoraj 100 milijonov naročnikov. Lani je imel Verizon Wireless 22 milijard dolarjev dobička ob prihodku 75 milijard dolarjev. Sedaj se bo moral kar krepko zadolžiti, in sicer bodo 60 milijard dolarjev napraskali z izdajo obveznic in najemom sindiciranega posojila pri več bankah.

4 komentarji

Drekcpekc ::

Torej lahko pričakujemo spremembe pri SiMobilu in njihovi ponudbi?

mrTwelveTrees ::

zakaj ? sej Vodafone ni lastnik Simobila kolikor vem, samo partner ?

...:TOMI:... ::

Govori se, da bo Si.mobil oziroma avstrijski telekom kupil tuš. To se samo govorice...

Vodafone je pa res samo partner simobila.
Tomi

Tr0n ::

Pa Microsoft je nabavo Nokio oz. njihov smartphone del.

http://www.vg247.com/2013/09/03/microso...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Marissa Mayer zapušča Yahoo s 186 milijoni dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4611962 (9855) WarpedGone
»

Obeta se megaprevzem: AT&T kupuje Time Warner

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
116951 (5576) ZigaZiga
»

Velika zgodba 90. let končana: Yahoo prodan Verizonu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
147125 (5435) hendriks
»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
118136 (7292) Bistri007
»

iPhone 5 se umika iz Rusije

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3811847 (8883) Jackass

Več podobnih tem