»

Boston Dynamics se je poslovil od hidravličnega Atlasa

Slo-Tech - Boston Dynamics, ki orje ledino z razvojem humanoidnih robotov, je po skoraj desetletju razvoja pomahal v slovo Atlasu. Od njega so se poslovili v značilnem slogu, to je z novim videoposnetkom, kjer ga lahko spremljamo od skromnih in nerodnih začetkov do današnjega robota, ki skače, pleza, dviguje, teče in še marsikaj.

Atlas ima korenine v letu 2009 v projektu PETMAN (Protection Ensemble Test Mannequin) za DARPO. Nekaj humanoidnih robotov je tedaj že obstajalo, a so bili primitivni. Boston Dynamics se je odločil narediti svojega, ki so ga predstavili pred desetletjem, kmalu zatem pa še njegovo drugo generacijo. Razvoj je potekal na očeh javnosti, saj je Boston Dynamics redno, vsakih nekaj mesecev, javnosti pokazal nov videoposnetek, kaj Atlas zmore. Seveda, to je bilo tudi za komercialne namene nadvse koristno.

V teh letih razvoja je Atlas prepotoval dolgo pot iz laboratorija do narave. Sedaj ga bodo upokojili, a najavo moramo brati pozorno. Govorijo le o hidravličnem Atlasu in...

30 komentarjev

Robot Atlas zna uporabljati roke

Slo-Tech - Robot Atlas, ki ga že sedem let razvijajo v podjetju Boston Dynamics in je v preteklosti že dokazal svojo okretnost, se je naučil uporabljati roke. Ta teden so iz Boston Dynamics poslali videoposnetka, na katerih vidimo razvoj oziroma trening in nove zmožnosti robota. Pokazali so, kako lahko z rokami premika predmete v okolici in nese torbo z orodjem. Narediti zna tudi premete.

Ko je Atlas že obvladal parkour in se suvereno gibal po prostoru, sploh ni imel pravih dlani. Okončine so bile podobnem rokam, a so služile le lovljenju ravnotežja, ničesar pa ni mogel z njimi prijeti. V novi različici ima roke, ki so sicer podobnem prijemalkam, a za trenutne potrebe to zadostuje. V Boston Dynamics poudarjajo, da so poskrbeli tudi za ravnotežje. Atlas ne prijema ni premika le lahkih predmetov, temveč masivne, ki spremenijo njegovo težišče, na kar se zna primerno odzvati. Škatlo z orodjem celó zaluča.

Atlas je še vedno precej primitiven robot, ki nekaterih funkcij drugih robotov sploh nima....

13 komentarjev

Roboti Boston Dynamics obvladajo parkur

Slo-Tech - Robot Atlas, ki ga razvija Boston Dynamics, ki sedaj v lasti Hyundaia, se je naučil parkurja. Gre za veščino, kjer premagujejo različne ovire na poti z elementi samoobrambnih in borilnih veščin. Atlas v tem početju že premaga človeka, saj mu ni tuj niti salto.

Atlas je hidravlični humanoidni robot, ki v višini meri 150 centimetrov in tehta okrog 85 kilogramov. Poganja ga baterijski sistem, ima 28 prostostnih stopenj gibanja, kamere in senzorje globine. Vso izračunavanje in načrtovanje gibanja poteka na računalnikih na Atlasu, torej je avtonomen in ne potrebuje povezave.

V preteklosti smo videli, kaj vse Atlas še zna. Zna hoditi, teči, plesati, loviti ravnotežje, boriti se itd. Boston Dynamics je nastal leta 1992 kot spin-off z MIT, vmes je bil v lasti Googla, sedaj pa Hyundaija. V zadnjem desetletju so intenzivno razvijali robote, kot je Atlas, in rezultati so že kar malo strašljivi. Prihodnost je tu.


36 komentarjev

Stretch je Boston Dynamicsov robot za skladišča

Stretch v elementu

vir: Boston Dynamics
Boston Dynamics - V Boston Dynamicsu so predstavili končni prototip robota za razkladanje zabojev v skladiščih, ki so ga poimenovali Stretch in bo po Spotu njihov drugi komercialni izdelek. Začuda pa ni preveč podoben prvotnemu prototipu, Handlu, saj ima preprostejši vozni del.

Po skoraj treh desetletjih laboratorijskih eksperimentov se zadnja leta v podjetju Boston Dynamics, verjetno najbolj razvpitem razvijalcu robotov na svetu, stvari premikajo hitreje. Lastniki pričakujejo tudi tržno uspešne izdelke in kot prvi je lani iz razvojnih hal prikorakal pasji Spot. Drugemu bo očitno ime Stretch in bo precej manj univerzalen robot od Pikija, saj bo namenjen eni osnovni nalogi: prekladanju zabojev, pretežno v skladiščnih halah in na njihovih dovozih. Na voljo naj bi bil v naslednjem letu, o ceni pa zaenkrat še ne govorijo. A ker na tem področju že imajo raznorazno konkurenco, Stretch verjetno ne bo drag kot žafran.



Gre za robota mase 1200 kg, ki ga sestavljajo trije osnovni elementi: mobilna baza na...

15 komentarjev

Boston Dynamics končno seli robote iz laboratorijev

The Verge - Robote iz Boston Dynamicsa smo doslej videvali zgolj v njihovih laboratorijih in lastnih predstavitvah, sedaj pa so dozoreli, da jih spustijo na plan. Njihov pasji robot Piki (Spot), o katerem so že od junija govorili kot o kandidatu za javni izid, bo šel med ljudi. Ne bo ga še možno kupiti, bodo pa podjetja z dobro idejo dobila v uporabo takšnega robota.

Piki je štirinožni robot, ki zna slediti ukazom, se samostojno premikati, hoditi po stopnicah, izogibati oviram in obdržati ravnotežje tudi na neravnem terenu in ob sunkih. Kadar pade, se zna tudi pobrati. Na hrbet mu lahko namestimo do štiri module, ki omogočajo univerzalno rabo robota - od detektorja metana do radijskega modula. Piki ima lidar, da se lahko giblje po neznanih prostorih, in je vodoodporen, zato bo lahko živel tudi na prostem. Robot meri v višino manj kot meter in tehta 30 kilogramov.

Robot je polavtonomen, kot so ga opisali. To pomeni, da mu še vedno moramo pomagati pri navigaciji, za kar imamo na voljo ročno konzolo, zna pa potem tja iti sam. Njegov svet sestavljajo ovire, mesta za stopala in vnaprej pripravljene poti. Kdor ga želi, ga lahko z dobro idejo tudi dobi.

38 komentarjev

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

The Verge - Googlova matična družba Alphabet je zaprla hčerinsko firmo Schaft, v kateri so razvijali dvonožne robote in ki je bila najbolj znana kot zmagovalka ene od faz DARPA Robotics Challenga.

Pred petimi leti je Google v naglem zaporedju pohrustal kar osmerico podjetij za razvoj robotov, med njimi slovito družbo Boston Dynamics in pa japonsko ekipo Schaft. Slednja je izšla iz laboratorija za robotiko Tokijske univerze in se je usmerjala predvsem v dvonožne robote. Kmalu za prevzemom je tudi slavila na koncu prve faze tekmovanja DARPA Robotics Challenge, kjer so se morali roboti soočati z različnimi scenariji industrijskih nesreč. V velikem finalu dve leti pozneje pa moštvo ni nastopalo, domnevno zaradi stališča...

8 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pokazal, kaj zmorejo novi humanoidni roboti

Novi ATLAS

Slo-Tech - V Googlovem podjetju Boston Dynamics, ki so ga kupili pred poltremi leti, z velikimi koraki napredujejo pri razvoju humanoidnih robotov. Njihove robotske pse smo že predstavljali, pa čeprav so kasneje morali priznati, da so zaradi hrupa v vojski neuporabni. Sedaj so predstavili novo generacijo humanoidnega robota ATLAS, ki je v primerjavi s tri leta starim modelom lažji, manjši, zmogljivejši in pametnejši.

Novi ATLAS tehta 80 kilogramov in meri 175 centimetrov, torej je že zelo podobnih dimenzij kot ljudje. V novem videoposnetku lahko vidimo, kako ATLAS odpira vrata, hodi po snegu, prelaga petkilogramsko škatlo s police na polico itd. Ko ga pahnemo po tleh, se ATLAS pobere in nadaljuje svojo nalogo. Če mu škatlo brcnemo iz rok, jo bo pobral in nadaljeval,...

360 komentarjev

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Slo-Tech - Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov,...

35 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev

DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Slo-Tech - DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto...

14 komentarjev

Tudi Google po poti Amazona s troti

Slo-Tech - Google je predstavil projekt Wing, v okviru katerega razvijajo lahka brezpilotna zračna plovila (trote), s katerimi bo v prihodnosti mogoče dostavljati pakete. Ko je enako namero izrazil in nekaj prototipov lani pokazal Amazon, so bila mnenja deljena. Nekateri so v tem videli prihodnost, drugi zgolj spreten reklamni manever. A Googlova priključitev tekmi je jasen znak, da gre za res.

Google ima na področju samostojnih prevoznih sredstev že obilico izkušenj, saj so do registracije uspeli pripeljati samovozeče avtomobile. Vgrajevanje mehanizma za avtomatično vožnjo v komercialne avtomobila...

35 komentarjev

Sistem 1024 robotov s kolektivno inteligenco

Mravlje tvorijo mostove, da prečkajo ovire.

Harvard - Na Harvardu so razvili 1024 primitivnih robotov, ki lahko izpolnjujejo preproste ukaze in s tem izkazujejo stopnjo kolektivne inteligence. V predstavitvi za javnost so pokazali, kako se lahko robotki uredijo v obliko peterokrake zvezde ali črke K, za strokovno javnost pa je namenjen znanstveni članek. Poimenovali so jih kiloboti.

Kolektivna inteligenca
je izredno širok pojem, ki označuje inteligenco oziroma inteligentno ravnanje, ki se razvije iz dejanj skupine posameznikov. Ni nujno, da ti sodelujejo, saj je lahko kolektivna inteligenca tudi plod tekmovanja med posamezniki. Izkaže pa se, da je inteligenca skupine lahko bistveno višja od inteligence posameznih člankov ter da lahko tudi zgolj iz nabora zelo primitivnih ravnanj dobimo...

11 komentarjev

Manj običajni prevzemi

Brezpilotno letalo na sončni pogon.

Slo-Tech - Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri...

10 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

Vojaki imajo radi robote

vir: Reuters
Reuters - Podjetje iRobot, sicer najbolj znano po izdelku Roomba, izdeluje med drugim tudi vojaške robote, ki v Iraku opravljajo za ljudi (pre)nevarne misije, kot so onesposabljanje eksplozivnih naprav, pregledovanje prostorov, polaganje optičnih kablov za komunikacijo...

Trenutno je v Iraku in Afganistanu okoli 300 robotov, ki dnevno opravijo do 700 misij. Zanimivo je tudi, da se vojaki očitno navežejo na naprave - tako je znan primer skupine vojakov, ki je "svojega" robota poimenovala Scooby...

27 komentarjev

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

DARPA prenehala sponzorirati odprt projekt

Linux Today - Ameriška vojaška raziskovačna agencija DARPA se je odločila, da v prihodnje ne bo več investirala v razvoj varnega, prostega operacijskega sistema OpenBSD. Razlog za nenadno odločitev je prispevek enega ključnih razvijalcev, Thea de Raadta, v The Globe and Mail of Toronto, kjer naj bi omenjeni programer izrazil svoje nasprotovanje vojni.

Sredstva v višini 2,3 milijona USD so bila namenjena varnostnim izboljšavam sistema OpenBSD. Po besedah de Raadta je bilo od leta 2001 porabljenih 85 odstotkov denarja, od tega približno 1 milijon za plače razvijalcev OpenBSD in pol milijona za splavitev projekta OpenSSL, ki se uporablja pri šifriranju podatkov. DARPA je sicer znana predvsem po razvoju prvega omrežja za vojaške namene (ARPANet), ki se je nato prelevil v internet. Klik!

3 komentarji