»

Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

CNet - Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način,...

17 komentarjev

'Izzivamo ideje' za razvoj aplikacij Android in prihodnost internetov z Web2Expo 2010

Pipin odprti termin: Fungi from scratch in Andraž Brodnik

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ob zaključku natečaja Izzivamo ideje bodo v torek v Kiberpipi predstavljeni rezultati prvega razpisa za razvoj aplikacij Android v Sloveniji, katerega namen je spodbuditi razvoj aplikacij za to platformo.

Matija Jekovec se je vkljub vulkanskemu pepelu navkljub odpravil čez lužo na konferenco Web 2.0 Expo, ki je potekala od 3. do 6. maja v San Franciscu. Dogodek se osredotoča na najnovejše spletne poslovne modele, paradigme in smeri razvoja interneta. Na Spletnih uricah bo v sredo predstavil svoje vtise in kakšen bonbonček iz vsebine predavanj priznanih strokovnjakov. Njegov pregled dogajanja na konferenci bo uvod v razpravo o trendih v tehnologiji in poslovnih modelih na spletu.

V...

3 komentarji

Koliko se da zaslužiti z aplikacijami za iPhone

TechCrunch - Na App Storu najdemo nepregledno množico aplikacij najrazličnejših cen, porekel in namenov. Nekatere so napisale ugledne programerske hiše, druge so prvenec neznanih avtorjev. Nekatere so neverjetno popularne, druge komajda kdaj kdo povoha. Na TechCrunch so si pogledali, koliko je aplikacij iz katere skupine in koliko zasluži povprečen pisec.

Dobili so podatke 96 razvijalcev. Povprečna aplikacija se je prodala v 101.024 izvodih in je na spletu že 261 dni (387 na dan). Povprečna cena je sicer 5,49 dolarja, a po izločitvi osamelcev je modus cene 0,99 dolarja. Povprečna aplikacija doživi 3,89 popravkov, nadgradenj oziroma posodobitev, kar postavi ceno razvoja na 6453 dolarjev. Vse skupaj se sliši še kar spodobno.

Na vse omenjene povprečne...

28 komentarjev

Apple briše nečiste aplikacije

CNet - Prejšnji teden so se na spletu pojavila poročila, da je Apple iz svojega App Stora odstranila aplikacijo Wobble iBoobs podjetja Chillifresh. Razlog naj bi bile pritožbe uporabnikov, čeprav program ne glede na ime ni vseboval nobenih spotakljivih vsebin. V aplikacijo je uporabnik naložil poljubno sliko in označil "prsi", ki so nato ob tresenju telefona poskakovale.

Očitno se je Apple odločil temeljito prevetriti...

26 komentarjev

Kitajska cenzurira App Store

Primer cenzurirane aplikacije

PC World - Apple se je pridružil kopici podjetij, ki morajo stisniti zobe in v zameno za prodajo na kitajskem trgu cenzurirati, kar partiji ni povšeči. Nedavno tega so na Kitajskem dobili iPhone, k čemur seveda sodi tudi App Store. Njegova kitajska inačica ni neokrnjena, saj je moral Apple odstraniti vse aplikacije, ki se navezujejo na Dalaj Lamo. Druga cenzuriranka je Rebiya Kadeer. Apple je suho dejal,...

5 komentarjev

Tapulous služi $1 milijon mesečno

bit-tech.net - Razvijalcem, ki naredijo uspešno aplikacijo za iPhone in iPod Touch, zlahka pade sekira v med, kar se sicer ve že dolgo, a se ni vedelo povsem točno, kako globoko se lahko zarije. To so razkrili pri studiu Tapulous, ki stoji za igro Tap Tap Revenge. Le-ta je bila z App Store prenesena že 20-milijonkrat, v vsaki izmed namestitev pa je bilo v povprečju odigranih 30 skladb. Tap Tap Revenge je konceptualno namreč dokaj podoben seriji Guitar Hero.



Čeprav je igra brezplačna, Tapulous vseeno mesečno zasluži kar milijon dolarjev zgolj iz naslova iPhone/iPod Touch iger. Trik je v oglasih, ki se nahajajo v sicer brezplačni igri. Veliki zaslužki so možni tudi za majhne razvijalce, Tapulous ima zgolj 20 zaposlenih, a je za to potrebna pravilna...

7 komentarjev

Apple pripravlja univerzalni dock, 'garancijsko nalepko'

vir: engadget
engadget - V kratkem lastniki iPodov, sploh tisti ki jih pogosto menjavate, morda ne boste potrebovali vsakič drugega docka, v katerega daste svojega elektronskega spremljevalca polniti oz. pariti z računalnikom. Apple je namreč vložil patent, v katerem opisujejo prilagodljiv dock. Le-ta bi bil sestavljen iz materiala, podobnega gobi oz. plastelinu, kar bi mu omogočalo, da bi se prilagodil obliki naprave, ki bi jo želeli napolniti oz. spariti. Za večkratno uporabo bi si obliko seveda zapomnil, s pritiskom na gumb pa bi se resetiral in se s tem pripravil na parjenje z...

21 komentarjev

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540...

17 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Priklepanje na enega ponudnika v praksi

Delo - Kot poroča sredino DELO je v programu za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki Svit v zadnjega pol leta prišlo do zastoja.

Po poročanju Dela naj bi do zastoja pri programu prišlo zato, ker v okviru programa Svit Zdravstveni dom Ljubljana uporablja neko namensko računalniško aplikacijo. Zanjo naj bi plačal 38.000 EUR, nato pa se je, po besedah direktorja Zvonka Rauberja zaradi finančnega izčrpavanja s strani avtorja te aplikacije, odločil zamenjati programerja.

Tu pa se je ustavilo. Drugo podjetje, ki naj bi prevzelo upravljanje in razvoj aplikacije (tokrat za 13.440 EUR) je po navedbah Dela ugotovilo, da je prejšnji izvajalec sistem v določenih delih zakodiral, nekaj delov aplikacije manjka in sistem zato ni uporaben. Pravijo, da se bodo zelo verjetno odločili za razvoj aplikacije povsem na novo.

Zgodba ima gotovo še več podrobnosti, žal pa nam na naša vprašanja v zvezi s konkretno vlogo "sporne" programske aplikacije ter glede lastništva izvorne kode, poslana na...

172 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev

Letos prodanih že 10 milijonov iPhonov?

AppleInsider - Bralci spletne strani Mac Observer so s pridnim zbiranjem številk IMEI na iPhonih prišli do ugotovitve, da je Apple tri mesece pred koncem leta presegel začrtano mejo 10 milijonov prodanih iPhonov. 15-mestna številka IMEI namreč med drugim sestoji iz dveh 6-mestnih številk, iz katerih je moč ugotoviti število izdelanih iPhonov. Samo v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki ustreza tretjemu koledarskemu, naj bi bilo tako prodanih med 7 in 7,5 milijona kosov, kar je 80% več od predvidenih štirih milijonov. NPD pa dodaja, da je iPhone 3G za Motorolo RAZR V3 drugi najbolje prodajani mobilni telefon v ZDA in najbolje prodajan pametni telefon med junijem in avgustom.

105 komentarjev

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi...

54 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Apple osvežil iMace

vir: engadget
engadget - Apple je danes nekoliko osvežil svojo linijo iMac-ov - sama osvežitev je sicer malenkostna, saj so le nekoliko posodobili procesorje in ostale komponente, večina stvari pa ostaja istih.

Vstopni 20" modeli so tako dobili Intel Core 2 Duo Penryn procesorje z 2.4 GHz (prej 2.0 GHz), še vedno pa imajo 1 GB pomnilnika, 250 GB disk in ATI Radeon HD2400 XT grafične kartice. Malenkost boljši modeli imajo sedaj Intel Core 2 Duo 2.6 GHz procesorje (prej 2.4 GHz) z enakimi ostalimi specifikacijami (1 GB pomnilnika, 320 GB diskom in ATI Radeon HD2600 PRO grafičnimi karticami).



Tudi 24" modeli so doživeli malenkostne prenove - vstopni 24" modeli imajo sedaj 2.8 GHz Intel Core 2 Duo procesorje z enakimi ostalimi komponentami (1 GB pomnilnika,...

25 komentarjev

Prve slike iPhone ubijalca iz Nokie

Gizmodo - Na internetu so se pojavile prve slike mobilnika iz Nokie, ki naj bi prevzel velik del trga, katerega sedaj zaseda iPhone. Govorice so po svetovnem spletu krožile že nekaj časa, vendar se je Apple na njih odzval le s posmehom. Slike so bile najbrž posnete na konferenci v Kaliforniji, z druge slike pa je razvidno, da ima Tube - takšno naj bi bilo razvojno ime tega mobilnika - tudi podporo za stylus.

 Nokia Tube iPhone Killer

Nokia Tube iPhone Killer



Po informacijah Symbian Freak-a naj bi novinec, z nekaj čez tri palce velikim zaslonom, prinašal kup tehnologije, ki je v iPhone-u ne najdemo - med drugim tudi quadband, 3G, Bluetooth ter vgrajen GPS sprejemnik. Prav tako naj bi bila vgrajena kamera višjega kakovostnega razreda kot tista ki jo najdemo v iPhone.

 Nokia Tube s stylus-om

Nokia Tube s stylus-om



Če sklepamo po velikosti "gumbov" Options ter Exit, naj uporabniški vmesnik ne bi bil mišljen za delo s prsti, čeprav se bi ju dalo načeloma izbrati tudi s tipkama, ki sta neposredno pod zaslonom. Vsekakor pa velja poudariti,...

90 komentarjev

Quake 3 na iPod Touchu

CrunchGear - V petek so Crunchgearovci objavili fotografije arkadne igrice Yeti3D na iPod Touchu. Pišejo, da je grafika ob preizkusu delovala presenetljivo dobro, hkrati pa so si zastavili vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost igric na mobilnih platformah, saj je Yeti3d nastala v "domači garaži".



Na presenečenje ni bilo treba čakati dolgo. Na YouTubeu je uporabnik MrManlyMan1 naslednji dan objavil posnetek, ki prikazuje igranje Quake 3 na iPod Touchu. Igralec se v igrici premika z gibi dlančnika, ki z vgrajenim merilcem pospeška zaznava željeno smer in potek gibanja, strelja pa z dotiki zaslona. Dogodek je luč sveta ugledal na blogu HermitWorks.

15 komentarjev

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Flash tudi za iPhone

MacRumors.com - Potem ko je Apple pred kratkim prišel do zaključka, da še ne bo podprl Flash-a za iPhone in iPod Touch, ker mobilna različica preprosto ne zadošča potrebam uporabnikov, polna različica pa je preveč zahtevna, se je Adobe odločil, da bo ubral Sun-ovo pot. Tako je Adobe-ov izvršni direktor Shantanu Narayen v nagovoru investitorjem dejal, da bi naj Adobe, podobno kot Sun, po preučitvi SDK-ja prišel do zaključka, da morajo ponuditi Flash tudi za iPhone in iPod Touch saj "je Flash sinonim za internetno izkušnjo".

Omembe vredni so tudi domnevni Apple-ovi pogovori z glasbenimi založbami, saj želijo ponuditi uporabnikom paket, pri katerem bi bila celotna cena glasbe vključena že v samo ceno glasbenega predvajalnika - podobno idejo so imeli tudi pri Universalu s svojim Total Music. Natančnejši podatki zaenkrat še niso poznani, ker bi naj še prihajalo do nesporazumov o točni ceni - ko bodo znane podrobnosti, in še posebej, če se lahko nadejamo podobne ponudbe tudi v Evropi pa zaenkrat še ni...

11 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Apple prijazno onemogoča

Slashdot - Iz Appla spet prihajajo novice o taktiki omejevanja uporabnikov iPhona. Telefon je pred kratkim dobil SDK, ki omogoča razvoj lastnih aplikacij, ki pa bodo na voljo le prek Applove spletne trgovine, kar pomeni, da si podjetje obeta popoln nadzor nad njimi. Uporabniki lahko torej na umetniško svobodo kar pozabijo, saj je znanih že nekaj nesramnih omejitev. VoIP aplikacije, ki bodo poskušale za telefoniranje uporabiti paketni prenos podatkov, ne bodo dovoljene. Prav tako ne ustrezata brskalnika Mozilla Firefox in Opera, probleme z Applovimi zahtevami pa ima celo nekaj programskih jezikov, kot...

42 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Ali bo Longhorn pustil vrata odprta?

Neowin - Neowin.net omenja v eni od svojih novic tudi vnos v dnevniku nekega razvijalca, ki se sprašuje ali bo Longorn še vedno dopuščal takšno stopnjo sprememb zunanjim razvijalcem, kot jih današnja Okna XP. Svojo tezo razvije iz dejstva, da so pri Microsoftu že večkrat izrazili nejevoljo ob dejstvu, da je skoraj polovica sesutij, o katerih dobijo poročila, posledica slabega programiranja neodvisnih podjetij. Kot tako bi bilo morda smiselno bolj omejiti dostop razvijalcem do internega delovanja sistema.

Poleg preganjavice pa je na njegovi strani mogoče videti tudi nekaj lepih posnetkov zaslona iz trenutnega Longhorn okolja.

22 komentarjev