» »

Java za iPhone

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že napovedala da bodo razvila svoje aplikacije tudi za iPhone - poleg že v četrtek omenjenega EA-ja in Sege lahko na tem seznamu najdemo tudi OmniFocus, razvijalca iger Gameloft in Freeverse, Six Apart (razvijalca MovableType blog sistema), ...

9 komentarjev

[D]emon ::

Kako fajn da je SDK uporaben samo na Macih :\

kronik ::

[D]emon: Mac is the future.

Beat-O ::

Glede na to, da so razen parih vmesniških APIjev iPhone programi skorajda enakim tistim na Macu je to edino logično. Zakaj bi Apple zapravljal čas inženirjev, da bi prevedli Xcode za Windowse, da bi tam lahko pisali programe za Mac OS X? To je šele: :\
http://www.toshl.com/

Looooooka ::

mac is the future...good one.seriously funny.
prihodnost je v 100 razlicnih operacijskih sistemih.pol bedarij bomo mel pa na tujih streznikih.
=)

opeter ::

Osebno ne verjamem, da bo Mac prihodnost... Applove zadeve so izredno zaprtega formata in kot lahko vidimo tudi pri iPhone-u, Apple želi vse svoje izdelke imeti pod kontrolo. Če bo Apple postal v naslednjih letih slučajno novi MS, potem bo šele hudič.

Recimo nekje sem bral, evo našel, da bo v prihodnosti v večini Applovih izdelkov integrirana popolna aktivacija, v primeru nelegalne uporabe pa naj bi se naprava izključila, to velja tudi za računalnike... torej obstaja možnost, da bo recimo vaš iMac imel nelegalno naložen MacOS X 10.6 in vam bo EFI na matični zablokiral obenem pa izklopil računalnik. Za ponovni vklop bo potreben obisk uradnega servisa.

Seveda Applu ne diši, da bo Sun kmalu izdal JRE za iPhone. Ker če bo, kdo pa bo kupoval razne programčke v iTunes Store, če pa imaš milijon različnih Java programčkov na spletu in to celo brezplačnih?

Sicer ne spada sem, ampak sem slučajno našel tole. Potem pa se čudimo zakaj je vedno vojna med raznimi fanboyji.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

zos ::

Kolikor je meni znano bodo razvijalci, ki bodo razvijali preko uradnega SDK sami postavili ceno. Ce se bodo odlocili bodo aplikacijo tudi lahko ponujali brezplacno. Tako ne moremo sklepati, da bodo v Javi napisane pa vse zastonj, tiste na iTunes pa vse za placat.

roli ::

No ja, ko bo iphone enkrat koštal MAX 200€ in bo za nabavit v Sloveniji ga bom morda celo kupil. Do takrat pa ne. Mi je pa všeč, da se bodo pojavli tudi java programčki na njemu.

OMG sem šel zdajle pogledat in windows PCji so res predstavljeni s tisto BSOD ikono:D . Hehe!
http://www.r00li.com

Blood-Rayne ::

Prvo kot prvo bi morali popraviti safari, saj le ta še vedno ne podpira flasha in je skoraj neuporaben ;)

itak37 ::

Glede na to, da uporabniki iphone-a izvedejo 50 krat več iskanj na google-u kot vsi ostali uporabniki mobilnih telefonov skupaj, bi jest prej rekel, da je konkurenca skoraj neuporabna. Safari na iphone je odlična kombinacija za surfanje in v praksi zelo uporabno. Flash pa vsekakor ne bi škodil, vsaj za ogled videov na internetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: itak37 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android

Oddelek: Programiranje
346132 (4017) Marat
»

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

Oddelek: Novice / Android
3511088 (9674) MrStein
»

Apple prijazno onemogoča

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
425376 (2825) Ginginova
»

Flash tudi za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113996 (3305) vojko20
»

Java za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
94861 (4083) itak37

Več podobnih tem