» »

Makerbot Digitizer: 3D-skener

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja ali česa podobno zapletenega ne bo mogoče skenirati in natisniti v delujočo obliko. Bo pa to povsem izvedljivo za kakšne plastične makete. Skeniranje se namreč izvede z več laserji, ki svetijo v predmet, skener pa potem zaznava njihove odboje in izračuna obliko. Težave lahko povzročajo svetleče in zelo gladke površine, ki jih je težko dobro poskenirati. Rezultat je načrt, ki ga lahko prenesemo na spletno stran Thingiverse, kjer bo knjižnica skeniranih izdelkov.


33 komentarjev

vorantz ::

Woot :|
Zakaj je to tako drago...Ne bi mogli isto enostavno naredit s kinectom naprimer?

svecka ::

Najboljši komentar na Youtube kar sem jih zasledil glede teh printerjev:

"thats okay as long as 3D printers dont start to print themself." :D


Drugače pa ja komaj čakam, nič več žalostnih obrazov, ko se kaj polomi in moraš novo kupit, preprosto poiščeš načrt na netu in si sprintaš rezervni del (upam da kaka modna muha, kdo bo prvi na net dal "ponaredek", kot jailbreak)...THE FUTURE, I hope

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

BlackMaX ::

Zgleda super sam, če si že nekaj časa v 3Dju so alternative :) Sam rabš neko osnovno znanje 3Dja in fotografiranja.

Phantomeye ::

BlackMaX je izjavil:

Zgleda super sam, če si že nekaj časa v 3Dju so alternative :) Sam rabš neko osnovno znanje 3Dja in fotografiranja.


Kako lahko reces, da obstajajo alternative 3D skenerju, če 3D skener JE alternativa 3D modeliranju :D

BlackMaX ::

Phantomeye je izjavil:

BlackMaX je izjavil:

Zgleda super sam, če si že nekaj časa v 3Dju so alternative :) Sam rabš neko osnovno znanje 3Dja in fotografiranja.


Kako lahko reces, da obstajajo alternative 3D skenerju, če 3D skener JE alternativa 3D modeliranju :D


Tist vrtljivi postavek, na katerem se vrti tiger vzameš, narediš tako, da se vrsti počasi, vzameš fotiča nek sreden razred, daš na stojalo, in narediš tm okoli 60 slik med tem ko se objekt vrti. Te slike vstaviš v specifičen program in rezultat je praktično isti, če ne še boljši. Odvisno od opreme in svetlobe v prostoru, ki mora biti enaka na vseh slikah :)

Več dela je sam je pa alternativa :)

leiito ::

Zakaj pa 3D printer ne more narest delujočega hamburgerja? A se ne da dati v toner vse elemente periodnega sistema in dela karkoli? Razen sam sebe, kot je omenil že prvi komentator. Da 3d printerji printajo sami sebe mora biti prepovedano.

phong ::

Nekaj podobnega je bilo, ko smo dobili prve običajne tiskalnike. Kup špekulacij, da si bomo vse natisnili. Pa še vedno kupujemo knjige, časopise in revije, ker so kartuše in papir predragi. Enako je in verjetno tudi bo ostalo s 3D printerji.

nUUb ::

phong je izjavil:

Nekaj podobnega je bilo, ko smo dobili prve običajne tiskalnike. Kup špekulacij, da si bomo vse natisnili. Pa še vedno kupujemo knjige, časopise in revije, ker so kartuše in papir predragi. Enako je in verjetno tudi bo ostalo s 3D printerji.

Kaj ni lažje kupiti časopis, kot pa poiskati članke na straneh, vse urediti in naložiti papir v printer?
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

leiito ::

Zakaj bi si pa printal? Plahto kot Delo je lažje (in ceneje) brati s tablice. Knjige tudi, lažje, ne nujno ceneje.

Hackey ::

No mogoče ne vidm kak bi to malo zadevico uporabu, ampak to ni vidt neki ful uporabno, material za 3d printer je dražji, kot če skočš v trgovino kupt pvc čepek, torej zakaj bi ga skeneru in printal( pa vzame preveč časa...) Kao se naj bi uporabljalo za skeniranje&kopiranje 3d modelov... ja kje pa uporabljajo tako male 3d modelčke? (če ne štejem palčkov...) To je bolj uporabno za igranje, če rabš hitr sredn noči sprintat žetončke za poker, ker ti jih je slučajno pes pojedu, ker mu nis dal večerje :D Za enkrat se mi zdi tehnologija neuporabna za splošnega domačega uporabnika "povprečneža" ki bi si printal igrače in elastike pa dildote... Mogoče v porno industriji pride prav... sam a lahko skeniraš in naprintaš vibrator ki deluje? Neeee ne moraš... Printaš lahko plastične igračke, žebljičke, vilce, žlice in to kar sred piknika, če že zmanjka. Le, da je ta žlica ali vilca dost bolj vredna od originala :D

Lion29 ::

Hackey: cist tko btw, kje ti vidis kak printer?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

opeter ::

Izgleda kot reklama za nek Apple-ov izdelek.
Sicer pa mi malo vse skupaj izgleda fake. Zakaj? Ker človek, ki dela predstavitev se komaj zdrži, da se ne bi iz srca režal na ves glas.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

c0dehunter ::

leiito je izjavil:

[...] Da 3d printerji printajo sami sebe mora biti prepovedano.


Zakaj? Kolega si je na tak način naredil svoj 3d printer. Znanec mu je namreč na svoj 3d printer izdelal sestavne dele. Ne vidim, kaj je tukaj spornega?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Rias Gremory ::

3D printanje bo imho prej ali slej dobilo tudi nove materiale tako, da nič skrbet.


@c0dehunter
Lep podpis. 8-)
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Lion29 ::

ajde nehte bluzit sam o 3d printanju, clanek je o 3d skenerju... 3d printanje je samo ena izmed aplikacij produkta 3d skenerja.

mene zanima, a li je kaka moznost, da tej lazerji zaznajo tudi barve?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

b3D_950 ::

LitralSM ::

Za kakšne makete, prototipe je odlična izbira, če nimaš dovolj znanja, da bi to spočel na računalniku, imaš pa na voljo ogromno kartona. Meni se zdi fenomenalna zadeva.

Sploh pa ne bi rabil tiskati v enem kosu (Hackey), lahko bi jih natisnil več in nakoncu sestavil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LitralSM ()

Hackey ::

Že, ampak cena in čas zapravljena za en proizvod... se splača kaj takega za splošnega uporabnika? Meni se ta tehnologija zdi primerna, če delamo ohišja za kak prototip telefona, ure, netbooka... pač v to smer se mi zdi uporabna. Ampak za domačo uporabo.. ma klinčkov za perilo se glih nebi splačal skenerat in printat:) To je profesionalna oprema ali oprema za hobi mojstra... domače uporabe ta tehnologija še ne bo vidila vsaj 10 let, saj ni potrošniku dovolj ugodna ne časovno ali finančno. Sicer sam skener je izvrstna zadevica, sploh če bi rad nek predmet digitilizeral za animacijoali morda igro, kar bi meni ful prav prišlo. Spet pa je odvisno od programske opreme, če lahko sploh ta 3d scen uporabim v dejanski praksi. Že mehansko gledano je sam skener zelo majhen in omejen kar se tiče zaznavanja svetlobe, materialov, funkcije samega predmeta, ki se ga skenera, da ne umenjamo tekstur. Skratka tehnologija je praktično še na začetku razvoja in bo potrebovala svoj čas, da pride do nivoja domače uporabe.

googleg1 ::

Hackey s katero nogo si pa ti danes vstal ? Če nisi ciljna publika pač nisi. Glede na povpraševanje (tukaj se opiram na novico) so očitno ljudje, ki bi to radi imeli. A praviš, da tega sploh ne bi smeli početi, ker se ti s tem ne strinjaš ? Daj času čas.

Ko je prišel ven prvi digitalni fotoaparat za domačo uporabo si lohka tudi pixle štel na slikah.

Hackey ::

googleg saj nisem rekel, da se s tem ne smeš igrat, niti, da je to slaba zadeva. Povedal sem mnenje v katerem sem naštel pomankljivosti, ki jih je potrebno dopolniti, da to pride v splošno uporabo. V oglasu so pa omenili, da naj bi bilo to tudi namenjeno splošnemu uporabnika, kar težko vrjamem, da je to res. Tehnologija ponuja le malo bonitet, potrebno pa je zapraviti kar nekaj truda, časa in denarja, da pridemo do željenega razultata.
Vrjamem pa, da je ta tehnologija zelo obetavna...
Ne skrbi, dajem času čas, če nebi, bi se s tem že igral :)

Phantomeye ::

Hackey je izjavil:

Že, ampak cena in čas zapravljena za en proizvod... se splača kaj takega za splošnega uporabnika? Meni se ta tehnologija zdi primerna, če delamo ohišja za kak prototip telefona, ure, netbooka... pač v to smer se mi zdi uporabna. Ampak za domačo uporabo.. ma klinčkov za perilo se glih nebi splačal skenerat in printat:) To je profesionalna oprema ali oprema za hobi mojstra... domače uporabe ta tehnologija še ne bo vidila vsaj 10 let, saj ni potrošniku dovolj ugodna ne časovno ali finančno. Sicer sam skener je izvrstna zadevica, sploh če bi rad nek predmet digitilizeral za animacijoali morda igro, kar bi meni ful prav prišlo. Spet pa je odvisno od programske opreme, če lahko sploh ta 3d scen uporabim v dejanski praksi. Že mehansko gledano je sam skener zelo majhen in omejen kar se tiče zaznavanja svetlobe, materialov, funkcije samega predmeta, ki se ga skenera, da ne umenjamo tekstur. Skratka tehnologija je praktično še na začetku razvoja in bo potrebovala svoj čas, da pride do nivoja domače uporabe.Ne vem kaj si ti predstavljaš pod domačo rabo...

Ampak s tem so mišljeni ljudje, ki ukvarajajo s hobiji, kjer bi jim kaj takšnega prišlo prav. Ne pa gospodinje, ki potrebujejo nove klinčke.

Rudolf ::

Že nekaj let uporabljam program DAVID Laserscanner, ki s pomočjo minimalnih resursov (doma narejeno ozadje, črtni laser, webcam, laptop), zadovoljivo nadomesti vso drago tehniko. Za malce bolj škrte bo dovolj že demo verzija. Hkrati je polna tako poceni, da jo upravičiš že po par skeniranjih. Cene 3D skeniranja pri komercialnih ponudnikih so namreč tako zasoljene, da se investicija še kako izplača.

Skeniran objekt mi ponavadi služi kot osnova za modeliranje in ne direktno za tisk/frezanje. Razen, če kdo uživa zgolj v gledanju 3D skenov, je ponavadi potrebno vsaj nekaj obdelave s kakšnim CAD programom. Tako kot frezanje in 3D tiskanje, tudi skeniranje (še) ni ravno gospodinjska obrt. Do star trek replikatorja in podobnih naprav nam kljub vsemu še nekaj malega manjka. ;)

flbroker ::

3D skener + 3D printer = kloniranje?

Samo da jim uspe še organske snovi skenirati in printati pa smo zajebali naravo. Potem si bom naročil pico in mi jo bo doma printer zmodeliral, plačam preko PayPal-a, seveda brez dostave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flbroker ()

Isht ::

Težko bo to kloniranje, saj skener poskenira samo zunanjo površino predmeta. Kaj pa votli predmeti?

Težave lahko delajo že predmeti, ki imajo vdolbine, ki jih kamera skenerja zaradi direktne linije (line of sight) ne zmore poskenirati, ali pa sestavljeni predmeti (3D printer npr. lahko sprinta funkcionalno verigo, ki pa je skener ne more poskenirati brez, da bi se členi verige v skenu stikali, saj je vedno en delček prostora med členoma, ki bo kameri skenerja neviden).

Rias Gremory ::

Magnetna resonanca pa ultrazvok pa smo na konju. Pa verjetno še kaj.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

V profesionalni metrologiji je zelo na pohodu 3D CT skeniranje (še bolj pa v medicini). Tukaj ni omejitev, kot jih pozna lasersko skeniranje...

http://www.makepartsfast.com/2009/02/68...LP

Jože

fikus_ ::

Ima kdo 3D skener in 3D printer?

Jaz bi svojo sosedo kloniral.

LP

Isht ::

fikus_ je izjavil:

Ima kdo 3D skener in 3D printer?

Jaz bi svojo sosedo kloniral.

LP

Mislim, da bi bistveno prej to kloniranje izvedel po starih preizkušenih metodah (vključujoč 'pecanje').

BigSexy ::

Indeed, poleg tega, če si popušil pri originalu, boš popušil tudi pri klonu. Jebiga.
To Infinity And Beyond !

Rias Gremory ::

Če bi se kdo igral: DIY 3d laser scanner
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Korencek ::

Rias Gremory je izjavil:

Če bi se kdo igral: DIY 3d laser scanner


zanimiv projekt.. sam mal škoda zaklopa od kamere :) a nebi blo cenej vzet nek navadn fotoaparat, ker ne verjamem da so tukaj pomembni čisto vsi pixli..?

Tole je pa najbrž najcenejša(skoraj), najhitrejša in najbolj prenosna zadevca :) ampak bolj ko ne samo za hece.
http://www.trimensional.com/
Smisel smisla je v nesmislu

Rias Gremory ::

Še en (budget verzija): 24 hour junk 3d scanner
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Rudolf ::

Preden sem testiral in potem kupil DAVID Laserscanner, sem malo pregledal še druge DIY variante.
http://scandraid.sourceforge.net/
http://www.sjbaker.org/wiki/index.php?t...
https://launchpad.net/scandraid
Pa še par takih, ki generirajo 3D model iz fotografij.
http://www.123dapp.com/catch
http://computer-2-day.blogspot.com/2010...

Prve povezave opisujejo precej podobno varianto kot je Grossijeva, le da je brez zapletene elektronike. Še vedno pa je tak rig neprimeren za večje ali težje predmete oz. take kompleksnejših oblik.
Na drugih dveh povezavah pa je po moje prihodnost hišnega 3D "skeniranja", saj postopek vključuje zgolj fotoaparat in računalnik.
Da bomo kdaj imeli doma CT, pa hudo dvomim. Vsaj par stvarnih omejitev je, ki presegajo normalne okvire (cena, rentgensko sevanje, teža, velikost, omejena velikost skeniranih objektov,...).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D print - kje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
308179 (6673) cekr
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810347 (8616) stalker
»

HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Oddelek: Novice / Ostale najave
3012619 (10205) roli
»

Makerbot Digitizer: 3D-skener

Oddelek: Novice / Modifikacije
339355 (7284) Rudolf

Več podobnih tem