» »

Mrtev Mars ...

Mrtev Mars ...

Thomas ::

No, če bi bilo milijardo ly od tukaj 10 civilizacij, bi jih bilo v vsem (vidnem) Vesolju že ene 20000.

To je že kar precej velika številka, vendar še dovolj možna, da so nekako (še) vse skrite našim očem. Kaj dosti več bi pa že pomenilo, da bi jih morali vsaj nekaj opaziti z našo optično astronomijo.

Da bo supercivilizacija ždela na svojem planetu, pa ni realno pričakovanje.

Conquer or be conquered!, velja tudi v kozmičnih razmerah. Kdor misli da ne, bo pač izpadel iz igre.

To conquer pa seveda pomeni to upgrade. Samo še kljub temu. Vsaka supercivilizacija, ki naj ima minimalne izglede da naredi Vesolje po svoji meri, mora začeti delati takoj. S kolonizacijo na vse strani.

Kaj ko naleti na drugo tako? Najboljša taktika je, da je kar najbolj consciousness friendly. Potem ne bo nobene vojne med obema, če sta obe takšni.

Sicer bo boj na življenje in smrt.

Ni pravzaprav druge izbire, kot da gremo ASAP s svetlobno hitrostjo na vse strani pomagat drugim takim. Ko seveda prej postanemo sami popolni, kar bo kozmično gledano kmalu, pa čeprav šele leta deset milijonov po Kristusu.

Če smo pa slučajno res tako zgodaj vstali, da ni še nikogar na polju in da ga še mnogo milijard let ne bo, potem bomo pač obdelali ta kozmični vrt po svoje.

Komur je moje razmišljanje alien, naj se zamisli, če bi hotel srečati kakšne Klingone. Ti šele utegnejo biti alien! Ali pa tudi ne bolj alien kot Thomas?! Morda razmišljajo "zgolj po Thomasovo". Tisti Thomas, ki sem bratranec šimpanzom, tako kot vsi na tem forumu.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Organsko/Anorgansko je precej subjektivno gledano... ;)

bradek ::

:) :) :)

Ob tem postu sm se pa celo nasmejal :))

Vseeno pa mislim da mal prevec ozko gledas... oziroma pac, Thomas USA style :) Sej je res da so trenutne razmere take, vsak grabi, kdor je prvi, od tistga je itd... jest sm optimist in trdim da ne bo vedno tako.

LP
M:)

Thomas ::

Only the best, is good enough!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

napredna bitja morjo bit tok napredna da vejo da se da vojnam izognit

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

miwche ::

eto. darvinizem je ratal univerzalni princip. :))

Thomas ::

> napredna bitja morjo bit tok napredna da vejo da se da vojnam izognit

Ja. Če niso, lahko pričakujejo upgrade. Sicilijanska vrednota - naša stvar, cosa nostra - ne more biti univerzalno čislana. Le univerzalizem je lahko univerzalno čislan. Ne bom pustil, da so na kakšnem planetu srednjeveške mučilnice ali umiranje za rakom, zadnji stadij. Kakor hitro bom dovolj močan - ne.

> eto. darvinizem je ratal univerzalni princip.

Vedno bil. Vprašanje samo, če in kako ga razumemo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PlayTheGame ::

Se podpišem pod posta Brad3K-ja ter kebra iz konca prejšnje strani.;)

Sicer pa da še nekaj povem. Ravno tako kot se ne da ZANESLJIVO dokazat, da inteligentno življenje v vesolju obstaja, ravno tako se ne da zanesljivo dokazat da NE obstaja (pa ne mi o Marsu nakladat). Mal se že ponavljam, ampak še enkrat: kozmično gledano smo še zelo primitivni. In to je to! Na mnoga vprašanja nam bo odgovorjeno mogoče čez 100, 200, mogoče čez 1000, 10000 ali pa še več let. Do takrat pa nikoli ne reci "nikoli", da se ne bo slučajno ponovil "sindrom" ploščate Zemlje ali česa podobnega. Simple as that!:D
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Na mnoga vprašanja nam bo odgovorjeno mogoče čez 100, 200, mogoče čez 1000, 10000 ali pa še več let. Do takrat pa nikoli ne reci "nikoli", da se ne bo slučajno ponovil "sindrom" ploščate Zemlje ali česa podobnega. Simple as that!

Se sploh zavedaš, da v tem citatu, z neomejeno gotovostjo govoriš proti gotovosti vsakogar. Sebe in drugih?

Opaziš to paradoksalnost svojega stališča, če se zelo potrudiš? Mar ne vidiš, da ti "že zdaj veš", da vsi skupaj pa nekaj drugega "še 10000 let ne bomo"?

Če tega nisi opazil, potem nisi tako inteligenten, kot si domišljaš, tvoji "nasveti" pa ne tako modri, kot misliš.

Seveda naštetega nisi opazil. Če bi, bi ne trdil "Simple as that" v isti sapi, kot nas prepričuješ da stvari niso simple!




:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PlayTheGame ::

Men se pa zdi, da me ti nisi razumu. Ko se rekel (citiram) "da nam bo na mnoga vprašanja odgovorjeno čez tolk pa tolk let,..." sem meddrugim mislu tud na sebe, ker z gotovostjo ne bom prav ničesar trdil in NE, nisem rekel, da pa jaz karkoli vem o tem in se delam pametnega. Za razliko od tebe bom pustil odprt le malce širši spekter možnosti oz. verjetnosti kaj JE in kaj NI, nekaj kar bo človeštvo s pomočjo tehnologije in znanosti nekoč v prihodnosti (upam da) ugotovilo. Sploh pa nevem, kje si ti zasledil oz. mogoče razbral iz konteksta v mojem postu, da jaz to vse kao vem, drugi bodo pa to zvedeli čez 10000 let. C, c, c,...:| Z gotovostjo bom trdil le to, da ne smemo danes z taisto gotovostjo trditi da je nekaj tako pa tako, če ne vemo točno, da je res tako pa tako. In to je tisto čemur sem rekel "simple as that".
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

CHAOS ::

Da najprej povem, da se povsem strinjam s Thomasom glede malih, velikih, zelenih ali kakršnih koli nakaz, ki bi se naj nekje skrivale. >:D In da se izkaže, da je ta še tako neznatna možnost resnična, pa le upajmo, da se Einstein ni zmotil in da je c to kar nas ločuje, da bi jih kadar koli srečali. :D
'They have computers, and they may have other weapons of mass destruction.'

Thomas ::

> Sploh pa nevem, kje si ti zasledil oz. mogoče razbral iz konteksta v mojem postu, da jaz to vse kao vem, drugi bodo pa to zvedeli čez 10000 let

Ti sebi pripisuješ (vsaj) eno definitivno znanje. To je, kako je ta tvoj "skepticizem" upravičen, gotov, pameten ... medtem ko kaj več, ali kaj drugega od tega, pa ostali s tabo vred, ne vemo!

Sem reku, da ne razumeš situacije. A zdej mogoče jo?

Tako ljudje večkrat delujejo. Vzamejo kakšno kmečko modrost in mislijo, kako nedotakljiva da je. Da lahko z njo orjejo po vsem. "Nikoli ne bomo mogli razumeti izvora dobrega in zlega", je že ena taka "kmečka"*, s katero lahko - tako si domišljajo - na mah uničijo vsako razumevanje biologije. Recimo. To je ena taka psihološka varka. Oborožiš se z nekim starim predsodkom, potem se greš pa delat pametnega.

Tako ti, PTG! Štekaš?



----------------
* to nima s kmetijstvom seveda nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

a nismo po eni teoriji clo mi na zemlji nastal zgolj z odpadki neke druge civilizacije ki je bila tu na vesoljskem pikniku....

ta teorija je globja kot si mislimo.... kajti življenje na zemlji postavlja v zelo neugledno luč v zelo tko no .... pač ratal je iz smeti - from the garbage or from the shit

hmmm..... če mal globje pomislimo .... verjetno sploh ni treba tok posebnih razmer za življenje ..... mogoče sploh nismo tok idealni - mogoče MI živimo v povsem neprimernem okolju - v okolju za katerega druga bitja v vesolju pravijo da NE NE tam pa ne more NIČ obstajat - tam majo pa KISIK ki je najbolj strupen plin za kakršnokoli življenje

Thomas ::

Tale tvoj tazadnji prispevek je še posebej jaden, Matev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

mogoče smo ljudje preveč vase zagledani pa mislimo kok smo posebni.... pa kako so posebne razmere tuki pa kok je vse spešl...


še opomba za thomasa
aja thomas..... jaz ne postam tebi osebno.... tako da me ne žali kar naprej OK???

Marjan ::

Zaenkrat še ni prišlo do žalitev.

Prosim pa, da se debata vnaprej odvija na primernem nivoju. Kar pomeni argumentirano in kulturno.

OverDoze ::

Zakaj Thomas ne daje toliko moznosti raznim teorijam a smo sami al ne?? Zato ker preprosto uporablja razum in logicno sklepanje, pri tem je treba pa upostevat vse dejavnike . Ce se bi vsak vsaj mal poglobil v zadevo, ki jo on pac poskusa razloziti, bi prsu do enakih ugotovitev kot Thomas.

Jst si vse razlagam tkole: ce bi v celotnem vesolju bila verjetnost za nastanek zivljenja, kjerkoli in bi se po nekem obdobju po velikem poku (al cemurkoli ze), bilo mozno nastajanje okolja za kakrsnokoli zivljenje (jst zdej nism ekspert za biologijo, da bi tocn vedu v kaksnih vseh pogojih se lohk razvije zivljenje, sam neka meja pa vseen obstaja, ampak to zdej ni relevantno), bi se to zivljenje pac zacelo razvijati, razvijati bi se zacelo na zlo velikih koncih vesolja. Cas za razvoj nekega zivljenja je za kozmoloske razmere izjemno kratek, in sicer tko kratek, da ce bi bila verjetnost za nastanek zivljenja v celem vesolju tako velika, kot vsi, ki nasprotujete Thomasu, pravite, bi se od tistega obdobja, ki sem ga omenil prej, pa do danes razvilo ze toliko razlicnih zivljenj, da bi skoraj 100% ena od vseh razvitih oblik zivljenja, zavzela celotno vesolje (kot ga mislimo mi, ce se novmo prej fental, al pa bli fentani). Ker se to se ni zgodilo, pac sklepamo da v vesolju ni tako velika verjetnost za nastanek zivljenja in da smo ubistvu zelo redki.

Obstajata pa tudi dve moznosti, da smo nekako istocasno v razvoju, al pa da so malo za nami (kar je pa verjetnost pomoje 10^-zloo velka cifra)

Tko bl po domace povedano vse skup, je samo moje razumevanje vsega kar skusa Thomas povedat (ce to ni to, bi prosu Thomasa, da me popravi oz. poduci). Itak sm pa, predn sm prsu na ta forum, tud sam mislu drugace, da zivljenje ob takih razseznostih vesolja, ki si jih se predstavlat ne mormo, ni tako redko.

Thomas ::

V bistvu mam samo eno bolj lepotno pripombo na to, kar je napisal OverDoze.

Namreč, da če bi do inteligentnega življenja prišlo tako zlahka, bi že davno kdo koloniziral celo galaksijo. Zavzemanje Vesolja bi pa še potekalo.


Ampak ja, hvala za tvoje dobro razumevanje bistva, OverDoze!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Namreč, da če bi do inteligentnega življenja prišlo tako zlahka, bi že davno kdo koloniziral celo galaksijo. Zavzemanje Vesolja bi pa še potekalo.

Mogoče pa višje inteligentna bitja tudi vidijo smisel v nečem višjem.

Thomas ::

Če jim ni mar za mizerijo na Zemlji - Afriških AIDS pacientov, žrtev opeklin po raznih požarih, tistih ki se zbudijo med narkozo ravno toliko, da čutijo vse ... itd., itd., - potem si ne zaslužijo naziva "višji". Pač pa obravnavo kot "vsi nižji". Upgrade!

Če pa nimajo zavesti - pa tako kot travo in druge skale.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Če jim ni mar za mizerijo na Zemlji - Afriških AIDS pacientov, žrtev opeklin po raznih požarih, tistih ki se zbudijo med narkozo ravno toliko, da čutijo vse ... itd., itd., - potem si ne zaslužijo naziva "višji". Pač pa obravnavo kot "vsi nižji".

Tebi tudi verjetno ni mar, ko vidiš divje pse se trgati med sabo v divjini. Torej, po tvoji sodbi sodeč, si ne zaslužiš višjega naziva od njih.

Matev ::

no no mal iz teme zahajate....

sicer pa kako bi katerakoli civilizacija sploh lahko osvojila galaksijo?????

kaj bi na vsakem planetu in kometu postavla svojo izolirano (od okolice) postojanko.... ?????


in kaj bi potem tam delal????? samo to da bi sporočal da obstajajo????? hmmmm aj dont think sov

sicer pa vsi pozabljamo da obstajajo tudi na zemlji bitja ki so že davno zaključla svoj evolucijski razvoj pa niso nič kaj inteligentna...

sej konc koncev če bi na marsu najdl bakterije bi to pomenil da clo v našem osončju nismo sami (in če se ne motim so jih islali oz. jih še iščejo - seprav da možnosti so ali pa so bile)

Thomas ::

> Tebi tudi verjetno ni mar, ko vidiš divje pse se trgati med sabo v divjini.

Oja, mi je mar. Lahko da je raztrgan kakšen sentient. Chimp, človek ... mogoče kdovekdo. Sam pes?

No, to je samo ena od premnogih sekirancij za človeka. Ampak potem ....
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

> verjetno sploh ni treba tok posebnih razmer za življenje ..... mogoče sploh nismo tok idealni - mogoče MI živimo v povsem neprimernem okolju - v okolju za katerega druga bitja v vesolju pravijo da NE NE tam pa ne more NIČ obstajat - tam majo pa KISIK ki je najbolj strupen plin za kakršnokoli življenje

Meni se zdi bolj obratno. Na enem planetu v osončju(našem) je življenje na ostalih ni..
Ideal je nekaj kar si mi postavimo...v končni fazi bi lahko rekel da je ideal preživetje, tak biologija narekuje.

kisik strupen.. mah, dost dober oksidant je, z njim lahko 'kuriš' stvari.. sicer na ne najbolj efektiven način ampak dost dober... to se dogaja v našem organizmu.

seveda so možni drugačni fizikalno-kemijski procesi, ampak mi lahko opišeš kakega?

>sicer pa kako bi katerakoli civilizacija sploh lahko osvojila galaksijo?????

iz planeta na planet...

> kaj bi na vsakem planetu in kometu postavla svojo izolirano (od okolice) postojanko.... ?????

ja!

> in kaj bi potem tam delal????? samo to da bi sporočal da obstajajo????? hmmmm aj dont think sov

Z novimi resourci bi se širili naprej in naprej...

> sicer pa vsi pozabljamo da obstajajo tudi na zemlji bitja ki so že davno zaključla svoj evolucijski razvoj pa niso nič kaj inteligentna...

Ja?
Sicer ne vem na katera bitja misliš, ampak so se vzporedno ostalim bitjim pojavita tudi inteligentna bitja, na katerih evolucija še poteka. Oziroma bomo evolucijo vzeli v svoje roke...

> sej konc koncev če bi na marsu najdl bakterije bi to pomenil da clo v našem osončju nismo sami (in če se ne motim so jih islali oz. jih še iščejo - seprav da možnosti so ali pa so bile)

Možnosti so tudi da se v tvoji omari skriva pravi alien. Tak zelen. Vendar kako velike so te možnosti?

Ugotovitev da, "če bi na marsu najdl bakterije bi to pomenil da clo v našem osončju nismo sami" je pa sploh genialna :D
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

undefined ::

> Oja, mi je mar. Lahko da je raztrgan kakšen sentient. Chimp, človek ... mogoče kdovekdo. Sam pes?

Govorili smo o eni sami vrsti živali. Lahko bi sicer govorili tudi o mačkah, ki umirajo od radioaktivnega vpliva v Černobilu. Ali pa celo o preprosti muhi. Kdo namreč pravi, da se ne bo čez nekaj milijonov let muha povsem evolucijsko razvila v inteligentno bitje? Tudi mi smo bili v času dinozavrov na podobni stopnji.

Sicer pa si ti sam zagovornik krute evolucije, torej zmaga najboljši. Pri boleznih pa selekcija poteka na enak način, torej si se tukaj ujel v protislovje, ko praviš, da bi inteligentnejša bitja morala ta proces zmotiti. Morda pa so se naučili to spoštovati in se ne vmašavati, prav tako pa ne iskati pozornosti primitivnejših bitij.

Ti tudi verjetno ne greš v džunglo s chimpi sklepat zavezništva, al pa jim kolonizirat/zavzemat ozemlja, ali pač? Potemtakem tisti chimpi lahko isto mislijo, kot ti, da zunaj džungle ni življenja.

Thomas ::

> Ti tudi verjetno ne greš v džunglo s chimpi sklepat zavezništva,

Ne, zdej ne. Če bi imel pa ultratehnologijo ... pa seveda. Če so sentienti.

Eventualne brezbrižne supercivilizacije, ki jim ni nič mar, zato izločim iz kroga supercivilizacij. Potrebne upgradea, če so sentientske in uničenja če niso.

Pure and simple.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Eventualne brezbrižne supercivilizacije, ki jim ni nič mar, zato izločim iz kroga supercivilizacij.

To je pač tvoje mnenje o njih kot takih in njih to verjetno ravno toliko prizadene, kot tebe chimp, ki se z zadnjico obrne proti tebi in se popraska po anusu. ;)

Ali pa malo bolj aktualen primer, poglej tvoj odnos do Mateva... prav malo tebe briga, kaj si on misli o tebi, saj ga imaš že po defaultu za nižje inteligentnega od sebe in bi bil verjetno srečnejši, če ga ne bi nikoli srečal.

Matev ::

hmmmm.... osvojit galaksijo
planet za planetom....

to so delal kolonizatorji na zemlji - dokler jim ni zmanjkal terena - da bi to delal z planeti je pa mal tko no... ker se planeti verjetno preveč razlikujejo med sabo da bi ena vrsta kr po celi galaksiji lahko živela....

naj bodo bitja še tok razvita se izven svojega naravnega območja pač ne bodo širla
kaj bi pa ljudje recimo delal na luni ali plutonu - razen tega da bi tam kako bazo postavl - sej tud na antarktiki stalno ne živijo pa so veliko bolj ugodne razmere

Matev ::

sicer pa glede bakterij na marsu:

Novi dokazi za vodo na Marsu
Pasadena - Ameriški vesoljski robot Spirit je - podobno kot že pred tem ameriška sonda Opportunity - na Marsu našel možne dokaze za obstoj vode na tem planetu, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije (NASA).
Robot je omenjene dokaze našel v vulkanskih kamninah v okolici kraterja Gusev.
Na strani planeta, kjer je raziskave opravljal Spirit, naj bi se v preteklosti nahajalo veliko manj vode kot pa drugi strani planeta, kjer je pristala sonda Opportunity, so pojasnili znanstveniki pri NASA. Po navedbah strokovnjakov je bilo na Marsu nekdaj dovolj vode, ki bi lahko omogočila življenje. (STA)

http://www.siol.net/novice/default.asp?...

Phil ::

Jaz se strinjam s Thomasom.
Najbrž se vsi tukaj strinjamo da nas je izdelala evolucija. IMO:
1) Evolucija nima toliko maneverskega prostora, da bi izdelovala življenje na osnovi česa drugega kot ogljik.
Najpogostejši elementi v vesolju: H,He,O,C,Ne,N,Fe....
H,He sta preveč preprosta in imata s O še eno tečno lastnost, da sta pri temperaturah primernih za nastanek življenje v plinastem stanju.
Z ogljikom zadeva očitno deluje, neon in dušik sta spet plina, železa in ostalih elementov pa je premalo.
Seveda možno tudi s čim drugim kot ogljikom, vendar z mizerno verjetnostjo.
Torej če že je življenje drugje je podobno nam (potrebuje ogljik in kisik). Ugodnih planetov (primerna konstantna temperatura, velik planet bolj oddaljen od sonca, vrtenje okrog svoje osi, luna...) s kisikom in ogljikom pa je zelo malo.
2) Vsa bitja nastala z evolucijo imajo željo (bolje nagon) preživeti.
Kar jim domači planet ne zagotavlja zanesljivega varnega zavetišča je nujno da se širijo. Kam in kako? Tako da ohranijo čimvečjo možnost preživetja. Se pravi širjenje v vse smeri.
Kje so torej? Če jih je toliko zakaj nas eni še niso pregazili?
3) Vse življenje nujno, zaide v neko skrajnost (v relativno kratkem času). Torej uničenje ali tehnološka singularnost. V slednjem primeru sledi širjenje s svetlobno hitrostjo v vse smeri. Kje so torej?
LP

Matev ::

al pa to:

http://www.siol.net/novice/default.asp?...

citiram: Pasadena - Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so sporočili, da imajo prepričljive dokaze, da je na Marsu nekoč obstaja voda v tekoči obliki. Prav tako menijo, da so nekoč na Marsu obstajali pogoji, v katerih bi se lahko razvilo življenje.


hmmm..... BI SE LAHKO RAZVILO ŽIVLJENJE ???

snow ::

Mogoče je bila tekoča voda na Marsu.
Mogoče SO BILI pogoji za nastanek življenja.

Ampak eno so pogoji druga je pa realizicija... včasih so zadeve lahko zelo zelo daleč od možnih pogojev.

Tak kot sem ti prej pravil, ampak bom sedaj malo obrnil.

V tvoji omari so pogoji da se skriva zelen alien!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

undefined ::

> V tvoji omari so pogoji da se skriva zelen alien!

V tvojem hladilniku pa slon. ;)

snow ::

Velikost, temperatura in svetloba niso primerni zanj.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

undefined ::

> Velikost, temperatura in svetloba niso primerni zanj.

Enako verjetno ni primerno za aliena v omari, razen če imaš nasprotne dokaze...

snow ::

Alien ne rabi svetlobe, pa dovolj mali je, temperatura mu tudi ustreza.

:) Tak kot so tudi pogoji na življenje na Marsu.
Noben pa ne pove keri pogoji, pa zakaj... to je bil point.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

undefined ::

Že davno več ne govorimo o življenju na Marsu, pač pa o možnostih življenja v drugih, morda celo bližnjih, sistemih, katerih karakteristike so nam nepoznane.

To je bil point.

Kar pa se tiče možnega preteklega življenja na Marsu, pa nič ne veš kakšni so bili pogoji takrat, ko je bilo tam življenje, v primeru, da je bilo.

Zgodovina sprememb…

bradek ::

Okej, Thomas, ena kost.

Kaj pa ce smo ena prvih civilizacij v Vesolju in prva ki je prisla do take stopnje razvoja?

Konec koncev nekdo mora biti tudi prvi?

Z veseljem cakam tvoj odgovor :)


LP
M:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

undefined ::

> Kaj pa ce smo ena prvih civilizacij v Vesolju in prva ki je prisla do take stopnje razvoja?

Prej bi stavil na možnost, da smo bili v času prevladovanja supercivilizacij v našem sistemu le ena nepomembna bakterija.

PlayTheGame ::

Sej kje je pa rečeno, da morajo domnevno obstajajoče supercivilizacije početi v vesolju neke stvari po vzorcu, ki si ga zamisli Thomas? Kje je rečeno, da je njihov namen to, da kolonizirajo galaksijo, da "iščejo" druge civilizacije itd.? In tudi če gremo proti ekstremu in predpostavimo, da v "našem" vesolju najverjetneje ni nobene bolj napredne civilizacije od naše, kaj je pa potem z MOREBITNIMI - da ne bo Thomas reku da sem spet v neki absolutno prepričan in da pametujem - paralelnimi vesolji? Mogoče pa te supercivilizacije obstajajo v nekih drugačnih dimenzijah, katerih mi ne dojemamo, ne vidimo, ne zaznavamo, whatever... Naša biologija, matematika, fizika in ostale naravoslovne vede vendarle niso do konca "doterane", da bi s pomočjo njih znali odgovorit na vsa vprašanja, ki nas tule mučijo. Vrsta teh stvari še ni raziskanih in ne moremo zdej zaradi enega Marsa trdit (da se vrnem na izhodiščno točko tega topica), da je življenje v vesolju zelo redko ali pa ga celo ni. Marsikaj, kar danes velja še za science fiction je lahko jutri realnost (to se je že ničkolikokrat potrdilo v preteklosti). Face it!
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Matev ::

vrste se širijo če imajo prostor za širjenje....

izven gnilega jabolka se jabolčna gnilona ne širi....

ne vem kako bi se lahko kaka rasa širla v njej negostoljubno in sovražno okolje

ljudje so se širil (amerika, avstralija...) tja kjer so bili ugodni pogoji.... na antarktiko se še noben ni preselu

ne vem zakaj ne bi moglo obstajat nekje 10000000 ali pa 200 svetlobnih let daleč življenje na nekem planetu in biti zadovoljno da so pač tam...
a se sploh lahko ljudje recimo kdaj širmo na druge planete našega osončja (mogoče zgolj zato da bi kako rudo tam nabiral) za živet tam širit se, pa ne verjamem - živeti v vesoljkih ladjah in potovati od planeta do planeta????? po mojem vesoljski ladji kaj hitr zmanjka česarkoli - razdalje so pač prevelike

mogoče je pa usoda hipernaprednih bitij taka da se prehitr razširjo - še predno so sposobni razširit svoj življenski prostor in potem zaradi tega delno ali povsem izumrejo (vojne)

Thomas ::

> Kaj pa ce smo ena prvih civilizacij v Vesolju in prva ki je prisla do take stopnje razvoja?

V našem Osončju zagotovo. 100 svetlobnih let od tukaj skoraj zagotovo. Najbolj verjetno tudi v Galaksiji. Ampak dlje gremo, bolj ta verjetnost pada proti 0.

Milijardo svetlobnih let od tukaj, je morda življenje komaj prišlo do večceličarjev, ampak preden bomo mi tam, nam bo že šla civilizacija nasproti. Pa če gremo "jutri" na pot. Kar gremo.

Zato, ko se poleže trapasto nakladanje o "ruševinah mest na Marsu", je vprašanje, kako pogosto je življenje v Vesolju, nadvse pomembno. Tudi to, če bomo našli mikrobe na Marsu ali ne, je zelo važno, celo usodno. SETI tišina je prav tako zelo pomembna, pri našem sklepanju o tem, kako posebno mesto v Vesolju zasedamo.



> Sej kje je pa rečeno, da morajo domnevno obstajajoče supercivilizacije početi v vesolju neke stvari po vzorcu, ki si ga zamisli Thomas?

Ja, ane! Zakaj hudiča, da ne bi ubogali raje PGTja, ki sim svetuje meditacijo na lastnem planetu! LOL!

Kdorkoli je že zmagal v evolucijski borbi za prevlado na lastnem planetu, gotovo ni preveč zadržan po svoji naravi. Da bi pa ubogal hipijevske in grinpisovske flower power oslarije - je pa, oprostite - žalitev za njihov in moj intelekt.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Ja, ane! Zakaj hudiča, da ne bi ubogali raje PGTja, ki sim svetuje meditacijo na lastnem planetu! LOL!

Dejstvo je, Thomas, da se opiraš le na človeške postavke in sodiš vsa potencialna višjeinteligentna bitja po teh. Podobno kot opica v kletki. Ali pa chimp v džungli, kateremu se nikakor ne zdi, da je sposoben kdo živeti v mestu, kot je New York City, saj se tam namreč ne da skakat po vejah in nabirat banan.

Thomas ::

Nikakor ne doumem "širine", ki mi jo razlaga IceMan. Pa še kdo. Vztrajam na tem, da vsaj od nekaterih alienov bi lahko pričakovali ekspanzijo. Ampak ne!

Ne dojamem režima, pa katerem vse supercivilizacije prepovedo (preprečijo) vsem svojim članom, da bi se podali v kultiviranje Vesolja po svoji meri.

Ta svečeniška Vesoljna država, kjer je zapovedano ležanje za zapečkom in meditiranje v tri krasne vsem alienom, je fascinantna! Največji čudež, kar jih Vesolje premore! Pa kako so lahko vsi do tega (meni nedoumljivega običaja svete ignorance) prišli, če si ne upajo nikamor?

Pa kako so to uspeli že dopovedati IceManu in somišljenikom.

Čudež čudežni!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Nikakor ne doumem "širine", ki mi jo razlaga IceMan. Pa še kdo.

Ne sekiraj se. Tudi chimpi nas ne razumejo. Pa še katera žival.

> Vztrajam na tem, da vsaj od nekaterih alienov bi lahko pričakovali ekspanzijo.

Zakaj potemtakem še ne vztrajaš, da je vsaj kateri od alienov humanoid?

> Ne dojamem režima, pa katerem vse supercivilizacije prepovedo (preprečijo) vsem svojim članom, da bi se podali v kultiviranje Vesolja po svoji meri.

Heh. Pojdi ti kultivirat prebivalce živalskega vrta, saj ti menda nihče ne preprečuje. ;)
Zdaj boš verjetno rekel, da bi šel, če bi imel primerne naprave. Hej, mogoče pa tudi alieni nimajo primernih naprav za kultiviranje naše vrste.

> Ta svečeniška Vesoljna država, kjer je zapovedano ležanje za zapečkom in meditiranje v tri krasne vsem alienom, je fascinantna! Največji čudež, kar jih Vesolje premore! Pa kako so lahko vsi do tega (meni nedoumljivega običaja svete ignorance) prišli, če si ne upajo nikamor?

Nimam pojma o čem sedaj govoriš, sklepam pa, da se sklicuješ na poste drugih uporabnikov. Bodi vsaj toliko kulturen in ne počni tega. ;)

> Pa kako so to uspeli že dopovedati IceManu in somišljenikom.

Dva lahko igrata to igro, pa te nazaj vprašam, kdo je tebi dopovedal, da potencialni alieni počnejo isto kot mi? Zgoraj sem ti podal lep primer o chimpih, ki skačejo po vejah in nabirajo banane v džungli, in se jim na tej postavki zdi življenje v NYC nemogoče, podobno kot se tebi zdi življenje nemogoče na vseh planetih brez točno enakih pogojev našemu planetu, da vedenjske inteligence sploh ne omenjamo. Morda se chimpom zdi celo čudno, da noben človek še ni zavzel njihove džungle in jih "upgradal", ter nas prav tako ne priznavajo za obstoječe, pa smo zato zdaj svečeniški?

Mislil sem, da boš vsaj ta koncept dojel.

> Čudež čudežni!

Indeed.

Thomas ::

>> Nikakor ne doumem "širine", ki mi jo razlaga IceMan. Pa še kdo.

>Ne sekiraj se. Tudi chimpi nas ne razumejo. Pa še katera žival.

Ne chimpi in ne Thomas te ne razumejo! :))

> Zakaj potemtakem še ne vztrajaš, da je vsaj kateri od alienov humanoid?

Sej vztrajam! Iz take nepregledne množice alienov, kot jih vidite nekateri, bi kakšen pa že moral biti tudi humanoid! Težava je le ta, da te nepregledne množice ni. Carl Sagan, ki je videl milijone civilizacij v Galaksiji, je že en tak primer, dober za orientacijo o vaših številkah. Vsaj nekaj pasem alienov, bi potem moralo biti kar podobnih humanoidom.

> Zdaj boš verjetno rekel, da bi šel, če bi imel primerne naprave. Hej, mogoče pa tudi alieni nimajo primernih naprav za kultiviranje naše vrste.

Taki alieni so potem komaj kaj bolj razviti od nas. To spet ni verjetno, da smo tako istočasni. Si zapopadel tole foro s sinhronostjo? Toliki čas, mi se pa vsi drenjamo v enem?

> Nimam pojma o čem sedaj govoriš,

Zgleda da res ne, ja! >:D

> kdo je tebi dopovedal, da potencialni alieni počnejo isto kot mi?

Preživeli so evolucijo. Če so jo hoteli, so skoraj zagotovo ekspanzivni. Vse preživele vrste na Zemlji, skušajo zapolniti vse za njih ugodne niše. Zakaj bi bila evolucija povsod drugje pa ravno drugačna? Da bolj se nazaj držiš, večjo možnost preživetja imaš? Si vidu logiko?

> Zgoraj sem ti podal lep primer o chimpih, ki skačejo po vejah in nabirajo banane v džungli, in se jim na tej postavki zdi življenje v NYC nemogoče

Mnoge opice skušajo preživeti v mestih Indije. Vse živali grejo za viri, s katerimi lahko preživijo. Lisice v Londonu so legendarne, nekdanji skalni golobi pa prebivajo v Ljubljani in vseh večjih mestih Evrope. A mar kdo tega ne ve?

> podobno kot se tebi zdi življenje nemogoče na vseh planetih brez točno enakih pogojev našemu planetu

Se mi zdi zelo težko, da se življenje na Veneri začne. Zdi se mi pa zelo mogoče, celo nujno, da pa potem Venero slejkoprej priredi svojim potrebam. Pa ne samo Venere. Če le uspe!

> Morda se chimpom zdi celo čudno, da noben človek še ni zavzel njihove džungle in jih "upgradal", ter nas prav tako ne priznavajo za obstoječe, pa smo zato zdaj svečeniški?

Da mi zavzemamo njihovo okolje, chimpi seveda občutijo. Veterinarsko pomoč pa tudi nudimo izven svoje vrste. Pa še kakšno. Če bi bili 1000 krat mogočnejši kot smo, bi jim verjetno organizirali še kaj več. Ali pa bi jih evtanizirali? V vsakem primeru, naš vpliv na okolico je vse večji. Tudi nekih superalienov bi bil! Vsaj nekaterih, ki bi zato enostavno naredili take over galaksij in naprej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PlayTheGame ::

Ampak če že res obstaja kaka supercivilizacija v naši galaksiji ali pa vsaj v našem vesolju (kjerkoli pač) in če že počnejo to kar pravi Thomas - da grejo na pot in počasi kolonizirajo neko galaksijo,... zakaj bi delali to na konvencionalen način, kot si ga mi predstavljamo z neko supervesoljsko ladjo, ki gre s svetlobno hitrostjo (in ki zaradi te "počasnosti" še zmeraj praktično nikamor ne pride, če predpostavljamo da so od nas oddaljeni milijone svetlobnih let)? A se ni enkrat v znanstvenih krogih govorilo o nekih shorcutih ali bypasih pa ne mislim zdej ravno v stilu filma Stargate,... pa o nekih drugih dimenzijah, ki jih mi še ne poznamo.:\ Sej vem, sliši ze zelo ZF ampak vseeno a niso enkrat govoril, da naj bi bila teleportacija materije možna in da naj bi v prihodnjih nekaj sto letih (mogoče že prej) to pogruntali in obvladali? Ker če neka supernapredna supercivilizacija zares obstaja, potem le ti ne bi potovali po vesolju na tak "primitiven" način z neko vesoljsko ladjo, ki gre s svetlobno hitrostjo, kot si ga mi predstavljamo iz ZF filmov. Upam, da ste razumel kaj hočem povedat. Sej vem, zdej boste rekli, da bi nas v tem primeru že zdavnaj obiskali, da bi se morali z njimi srečati,... Sicer pa kje je rečeno, da nas v preteklosti že niso? Ali pa mogoče nas pa nočejo? Tega enostavno ne moremo vedeti... Ker v bistvu nimamo točno razvozlane niti naše prazgodovine izpred nekaj 5000 do 10000 let nazaj - recimo izpostavil bi piramide za katere se še zdaj ne ve točno kdo, kako in zakaj jih je postavil.
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

undefined ::

>>> Nikakor ne doumem "širine", ki mi jo razlaga IceMan. Pa še kdo.

>> Ne sekiraj se. Tudi chimpi nas ne razumejo. Pa še katera žival.

> Ne chimpi in ne Thomas te ne razumejo!

Tebe verjetno še toliko manj. Kot 'nas' sem pa mislil 'ljudi'.

>> Zakaj potemtakem še ne vztrajaš, da je vsaj kateri od alienov humanoid?

> Sej vztrajam! Iz take nepregledne množice alienov, kot jih vidite nekateri, bi kakšen pa že moral biti tudi humanoid! Težava je le ta, da te nepregledne množice ni. Carl Sagan, ki je videl milijone civilizacij v Galaksiji, je že en tak primer, dober za orientacijo o vaših številkah. Vsaj nekaj pasem alienov, bi potem moralo biti kar podobnih humanoidom.

Prvič, ne vidim nepregledne množice alienov. Drugič, ti si tisti, ki trdi, da bi alieni morali iti po poteh človeštva in bi tudi morali živeti v podobnih razmerah naravnega okolja. Potemtakem bi zelo preprosto lahko tudi šli po poteh našega DNA.

>> Zdaj boš verjetno rekel, da bi šel, če bi imel primerne naprave. Hej, mogoče pa tudi alieni nimajo primernih naprav za kultiviranje naše vrste.

> Taki alieni so potem komaj kaj bolj razviti od nas. To spet ni verjetno, da smo tako istočasni. Si zapopadel tole foro s sinhronostjo? Toliki čas, mi se pa vsi drenjamo v enem?

Torej po tej trditvi tudi ti nisi bolj razvit od ene bakterije, kaj šele bolj kompleksne živali, kot je chimp. Saj tudi s temi menda nismo sinhroni.

>> Nimam pojma o čem sedaj govoriš,

> Zgleda da res ne, ja!

Tudi ti bi bolj težko razumel gibberish nekega chimpa.

>> kdo je tebi dopovedal, da potencialni alieni počnejo isto kot mi?

> Preživeli so evolucijo. Če so jo hoteli, so skoraj zagotovo ekspanzivni. Vse preživele vrste na Zemlji, skušajo zapolniti vse za njih ugodne niše. Zakaj bi bila evolucija povsod drugje pa ravno drugačna? Da bolj se nazaj držiš, večjo možnost preživetja imaš? Si vidu logiko?

Saj zato sem te pa vprašal, zakaj ljudje ne gredo živet v džunglo med opice. Kdo pravi, da za aliene Zemlja ni neka džungla, ki jim za njihove potrebe ne odgovarja? Ljudje, kot v naših očeh chimpi, pa še toliko manj?

>> Zgoraj sem ti podal lep primer o chimpih, ki skačejo po vejah in nabirajo banane v džungli, in se jim na tej postavki zdi življenje v NYC nemogoče

> Mnoge opice skušajo preživeti v mestih Indije. Vse živali grejo za viri, s katerimi lahko preživijo. Lisice v Londonu so legendarne, nekdanji skalni golobi pa prebivajo v Ljubljani in vseh večjih mestih Evrope. A mar kdo tega ne ve?

Pozabil si omeniti še slone in krokodile v Ljubljani.

>> podobno kot se tebi zdi življenje nemogoče na vseh planetih brez točno enakih pogojev našemu planetu

> Se mi zdi zelo težko, da se življenje na Veneri začne. Zdi se mi pa zelo mogoče, celo nujno, da pa potem Venero slejkoprej priredi svojim potrebam. Pa ne samo Venere. Če le uspe!

Venere nihče ni omenil, but ok. :)

>> Morda se chimpom zdi celo čudno, da noben človek še ni zavzel njihove džungle in jih "upgradal", ter nas prav tako ne priznavajo za obstoječe, pa smo zato zdaj svečeniški?

> Da mi zavzemamo njihovo okolje, chimpi seveda občutijo.

Tudi mi "občutimo" prelete UFOjev.

> Veterinarsko pomoč pa tudi nudimo izven svoje vrste. Pa še kakšno. Če bi bili 1000 krat mogočnejši kot smo, bi jim verjetno organizirali še kaj več. Ali pa bi jih evtanizirali? V vsakem primeru, naš vpliv na okolico je vse večji. Tudi nekih superalienov bi bil! Vsaj nekaterih, ki bi zato enostavno naredili take over galaksij in naprej.

Kaj veš kaj počnejo alieni z nami v raznih (hipotetičnih) abdukcijah. Mogoče nam pa vbrizgajo dodatni imunski sistem za do sedaj nam še nepoznane nevarne bolezni in le oni vejo, pred koliko nevarnostmi so nas rešili.
To je bil ves point chimpov in džungle, tudi oni se ne zavedajo koliko jim mi pomagamo, to vemo le mi. Stvar perspektive in inteligence dojemanja posamezne vrste, namreč.

Skratka, ne razumeš kaj dosti kar sem ti do sedaj želel povedat. Predvsem sem se skliceval na relativnost perspektive glede na stopnjo inteligence.

Še en primer, da boš lažje 'dojel'. Pes označi svoj teritorij z urinom. Iz perspektive psa bi zdaj moral človek, če bi hotel psom povedati, da je ta teritorij njegov, iti tja in se poscati nanj. Pa vendar tega človek ne počne in si še vedno prisvoji določen teritorij.

Še drugi primer. Imaš ujeto čebelo pod kozarcem. Čebela seveda ne ve, da je zunaj neko bitje, ki si jo trenutno 'lasti', pač pa misli, da je sama nekam zabredla.

Get the point? Kdo pravi, da si (hipotetični) alieni že davno niso prisvojili Zemlje, vendar tega tvoj nizek intelekt prav tako še ni dojel?

Thomas ::

Moraš biti precej pametnejši od mene Iceman. Ali pa precej manj.

Tretje možnosti ni!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Moraš biti precej pametnejši od mene Iceman.

Bil bi neumen, če bi ti sedaj ugovarjal. Torej ti ne bom. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V jezeru Vostok mrgoli življenja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17949042 (43790) FlyingBee
»

The search for life: The Drake Equation (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
34639635 (35470) Thomas
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415437 (11285) Thomas
»

UFO ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
826444 (5415) nuclear
»

Izvenzemeljsko življenje in inteligenca - Da ali Ne ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10810541 (8729) BigWhale

Več podobnih tem