Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
floyd1 ::
Je možno da toliko toplote seva skozi 20cm grafitnega stiropora? Senzor smo dali na fasado, prej pa je bil provizoričo obešen na strani zunanje enote TČ.
izmeri temperaturo na fasadi s kakim "laser" termometrom, nekaj toplote pa zagotovo pride skozi.
Senzor temp. pa je na naših dveh TČ bil (je) na zadnji stranici, na neki kratki palčki. In tam ni bil "provizorično" ampak fiksno.
bpr123 ::
Je možno da toliko toplote seva skozi 20cm grafitnega stiropora? Senzor smo dali na fasado, prej pa je bil provizoričo obešen na strani zunanje enote TČ.
izmeri temperaturo na fasadi s kakim "laser" termometrom, nekaj toplote pa zagotovo pride skozi.
Senzor temp. pa je na naših dveh TČ bil (je) na zadnji stranici, na neki kratki palčki. In tam ni bil "provizorično" ampak fiksno.
Vem da je običajno senzor na zunanji enoti, ampak dedietrich ima ločen senzor temperature, ki je taka mala škatlica povezana s kablom in loknami da jo nekam privijačiš. Prej je bila z dratom obešena kar na TČ.
*Zunanja enota pri dedietrichu je rebrandan mitsubishi in ima svoj temperaturni senzor ampak dedietrich ne uporablja tistega ampak ima svojega ločenega
telexdell ::
Zdravo, na koliko stopinj zunanje temperature imate nastavljeno, da se vključijo grelci?
Ko sama TČ ne zmore več zagotoviti dovolj toplote ali zaradi mrazu zunaj ali zaradi okvare. Kdaj pa je preveč mrzlo zunaj je pa odvisno od izolacije hiše, sistema ogrevanja, moči in delovne karakteristike črpalke...Ni univerzalne vrednosti.
V skoraj 10 letih so se mi vključili le enkrat- ob prvem zagonu TČ, ko smo jih testirali.
Sem šel gledat v nastavitve, nastavljeno je na -5°C. Temperatura DV je nonstop okoli 40°C (radiatorji), soban temperatura ne niha. Ampak iz porabe pa ne bi rekel, da so se grelci vžigal. COP je danes 2,1, prej je bil 2,7+
Ne poznam načina regulacije toplotne črpalke. Če regulacija deluje na temperaturo DV ali PV pol bi jaz teh -5°C znižal na toliko, da TČ ne bi več zmogla (npr. najprej na -20°C in ko bi postalo v hiši hladneje popravil na trenutno zunanjo temperaturo). Če pa regulacija deluje na temperaturni primanjkljaj pol je pa ta temperatura itak manj pomemba. Tam je treba gledati °min zato se ta tamparatura poviša (npr. na +10°C) le v primeru, da je v hiši prehladno, kljub temu da so °min bile presežene.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
kixs ::
Jaz sem pa opazil, da mi temperaturni senzor od TČ kaže 5C previsoko temperaturo glede na termometer al pa tisto kar kaže avto.
Termometer in avto sta zjutraj kazala -10C TČ pa -5C.
Prejšna leta je bil senzor TČ točen.
Zunanja stena ima enako temperaturo kot ima zunanji zrak. Fino je, da je nekaj prostora vmes med steno in senzorjem.
alekskac ::
Ne vem od kje ta ideja, da pri nizkih temperatura ni defrostov. Imam vremensko postajo in preko cele noči, ko je šlo do -15°, je bilo rosišče ali bolje rečeno frost point le 1-2K nižje od temperature zraka. Uparjalnik pa se praktično vedno ohladi vsaj 5K pod vstopno temp. zraka, srež se bo brezpogojno nabiral v teh pogojih. Je pa res, da je količina nabiranja na uro manjša, saj zrak pri -15°@90% vsebuje le še 1/3 vode kot jo pri 0°@90.
Pri meni se defrosti vrstijo na 45-60 minut že par dni.
Ideja od tega ker sem si predstavljal, da pri -5 ali nižje, vodnih par najbrž več ni kaj veliko v zraku. In do sedaj (morda nisem bil dovolj pozoren) nisem opažal defrostov pri nizkih temperaturah. OK, kadar sneži pri hudem mrazu, sploh suh droben sneg, ga ventilatorji potegnejo na rebrca od uparjalnika in se zabaše. Po drugi plati je pa danes opoldne (sicer še vedno minus, a močno sonce), naredila TČ defrost "na suho" ... Torej nič sreža gor, pa je šla vseeno v cikel. Na konc se je malenkost, ampak res malo, pokadilo pare. Vsekakor pa ni bil uparjalnik zaledenel ali zabasan.
aborko ::
Jp, na ca 1 uro so te dni pri nas defrosti. Okrog -5C. Danes zjutraj je npr. bila kar konkretno zasrežena pri -12C, ampak je delala že uro in pol. Pri konkretnem minusu so defrosti vseeno malo redkejši kot pri npr. "meglenih 2 stopinjah".
Pri nas v teh razmerah ima Ivt ax09 nekje pol manj defrostov kot okoli 0 stopinj in 100% vlagi. Praktično celo noč konstantno na 1h 20min defrosta, sedaj čez dan ko še pade vlaga pa tudi na 2h. Res pa da je poraba narastla iz nekje 32 kWh dnevno na cca 45kWh. Dvižni mal čez 41, povratek 36.
joez7 ::
No tut moja, med 2 in -2, so defrosti med 45 in 65min. Ko je blo -10 pa na 90 do 120min.
https://ibb.co/mCYQZWfD
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
energetik ::
No tut moja, med 2 in -2, so defrosti med 45 in 65min. Ko je blo -10 pa na 90 do 120min.Moj Vailant redno dela defroste na 45-70min (uparjalnik je vidno bel), pa če je 0° ali -15°. Je pa res, da pri nas je vlaga praktično vedno nad 90%, tudi ko je ledeno. Takrat, ko je prišel pravi sibirski, suh zrak (temp. ~-10, rosišče -18°), ni bilo defrostov.
vires in numeris
DamijanD ::
Trenutno stanje:
- temp. zraka -10°C
- odjem štroma 1,3 kW
- temp. DV 31°C
- COP = 2,9
Pri pripravi STV (DV gre do ~47°) je COP tam okoli 2,2-2,3 v teh razmerah.
- temp. zraka -10°C
- odjem štroma 1,3 kW
- temp. DV 31°C
- COP = 2,9
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Da se vidijo malo razlike:
- temp. zraka -7,2°C
- odjem štroma 4,22 kW
- temp. DV 43,3°C
- COP = 4,01
PS COP se računa glede na temperaturo DV in PV iz TČ in karakteristiko črpalka. Ker se podatki berejo iz oblaka lahko COP odstopa tudi 30% (verjetno je sedaj bliže 3).
- temp. zraka -7,2°C
- odjem štroma 4,22 kW
- temp. DV 43,3°C
- COP = 4,01
PS COP se računa glede na temperaturo DV in PV iz TČ in karakteristiko črpalka. Ker se podatki berejo iz oblaka lahko COP odstopa tudi 30% (verjetno je sedaj bliže 3).
Trenutno stanje:
- temp. zraka -10°C
- odjem štroma 1,3 kW
- temp. DV 31°C
- COP = 2,9
Tole maš idealno. Me fascinira el. moč. Verjetno posledica talnega in dobro izoliranega objekta.
Men gre el. na 1.8kW (pa bi verjetno šla še nekoliko višje, če nebi bla omejena).
Me pa zanima, ti pri tej temp. modulira ali pa tudi taktira.
Nič ne taktira, to neha pri nekje -2. Po defrostu gre sicer do 1,7kW, nato v nekje 10min upade na teh 1,3, oziroma na koncu nekje 1,1kw.Trenutno stanje:
- temp. zraka -10°C
- odjem štroma 1,3 kW
- temp. DV 31°C
- COP = 2,9
Tole maš idealno. Me fascinira el. moč. Verjetno posledica talnega in dobro izoliranega objekta.
Men gre el. na 1.8kW (pa bi verjetno šla še nekoliko višje, če nebi bla omejena).
Me pa zanima, ti pri tej temp. modulira ali pa tudi taktira.
Pri 0° pa dela z nekje 750W konstantno, razen takoj po defrostu.
vires in numeris
T743 ::
Zadnji teden je res idealen za testiranje zmogljivosti:
Kronoterm ADAPT 12kw model
Zadnji teden je bilo vseh defrostov 24
Temp. dvižnega voda se giblje okoli 55°C konstantno, ogrevanje centralno radiatorji.
odjem pa prileze do 4.6kW pri zunanji -13°C takrat je bil COP še vedno 2.45. Do nekje -5°C pa kakšen kW manj a se COP dvigne na okoli 3.
toplotna moč pa je parkrat tudi dosegla polnih 12KW povprečje pa 11.4Kw
Hiša pa tipična iz začetka 70h, brez izolacije a z novimi okni in pločevinasto streho s 5cm izolacije ogreva se nekje 120-150m2.
3kW so prispevali tudi grelci TČ (3x2kW), ki jih je dvakrat vklopila za nekje 15 minut (cca 1 uro po defrostih, ko ne doseže željene temp. DV voda v predvidenem času)
Temp. dvižnega voda se giblje okoli 55°C konstantno, ogrevanje centralno radiatorji.
odjem pa prileze do 4.6kW pri zunanji -13°C takrat je bil COP še vedno 2.45. Do nekje -5°C pa kakšen kW manj a se COP dvigne na okoli 3.
Hiša pa tipična iz začetka 70h, brez izolacije a z novimi okni in pločevinasto streho s 5cm izolacije ogreva se nekje 120-150m2.
3kW so prispevali tudi grelci TČ (3x2kW), ki jih je dvakrat vklopila za nekje 15 minut (cca 1 uro po defrostih, ko ne doseže željene temp. DV voda v predvidenem času)
No se moram popraviti in dopolniti:
Defrostov je bilo ravno enkrat več se pravi 48 povprečno po 7 na dan.
Ter nastavljena temperatura 22.5°C je padla za stopinjo, do tega tedna je bila tam tam +- par desetink. Sobni korektor je sicer na zunanji steni, ta drug Aqara temp. senzor, ki je odmaknjen od vseh sten pa kaže nihanje temperature od 22.5°C pa do 23.5°C.
SCOP od leta 2022 pa kaže 4,10.
Defrostov je bilo ravno enkrat več se pravi 48 povprečno po 7 na dan.
Ter nastavljena temperatura 22.5°C je padla za stopinjo, do tega tedna je bila tam tam +- par desetink. Sobni korektor je sicer na zunanji steni, ta drug Aqara temp. senzor, ki je odmaknjen od vseh sten pa kaže nihanje temperature od 22.5°C pa do 23.5°C.
SCOP od leta 2022 pa kaže 4,10.
feryz ::
Dvižni vod 55 stopinj, zunanja -13 in COP 2,45?
Pravljica za lahko noč.
Kam pa date 12 kWh na uro?
Moj tastari jih ne rabi. Pri neizolirani hiši, oknih kjer lahko pošto prejmeš, brez da ga odpreš in minus 20 stopinjah.
Da pri 12 kW v eni uri ne bi pobrala dvižnega voda, je praktično nemogoče.
Btw, 3 x 2 kW za 15 minut je 1,5 kWh, ne 3 kWh.
Pravljica za lahko noč.
Kam pa date 12 kWh na uro?
Moj tastari jih ne rabi. Pri neizolirani hiši, oknih kjer lahko pošto prejmeš, brez da ga odpreš in minus 20 stopinjah.
Da pri 12 kW v eni uri ne bi pobrala dvižnega voda, je praktično nemogoče.
Btw, 3 x 2 kW za 15 minut je 1,5 kWh, ne 3 kWh.
Glej napisal sem sumo porabe grelcev, pa saj si isto naračunal 1,5kW x 2 vklop pa bo nekje 3 ane?
Glede ostale statistike pa tudi menim, da ne odstopa od realnega prav veliko, od letos imam SE in tudi števec trenutne porabe pa se odjem kar lepo ujema z računi in podatki na moj elektro. Pri 1,7MW porabe je bila razlika na računu in podatkov iz števca sončne ranga nekaj 10 kW oziroma v rangu zaokrožitvene napake.
Vsaj podatek o tem koliko toka vleče se dokaj sklada s podatki iz števca od sončne, koliko pa laže podatek o COP pa nisem šel preračunavat ampak tak je bil trenutni odčitek iz sobnega korektorja.
12kW pa tudi ni stalno napisal sem da jih toliko doseže...
No trenutno pri -1°C vleče nekje dobra 2kw dvižni vod pa ima sedaj 47,7°C do podatka o COP in toplotni moči pa preko tel.aplikacije ne morem.
Glede ostale statistike pa tudi menim, da ne odstopa od realnega prav veliko, od letos imam SE in tudi števec trenutne porabe pa se odjem kar lepo ujema z računi in podatki na moj elektro. Pri 1,7MW porabe je bila razlika na računu in podatkov iz števca sončne ranga nekaj 10 kW oziroma v rangu zaokrožitvene napake.
Vsaj podatek o tem koliko toka vleče se dokaj sklada s podatki iz števca od sončne, koliko pa laže podatek o COP pa nisem šel preračunavat ampak tak je bil trenutni odčitek iz sobnega korektorja.
No trenutno pri -1°C vleče nekje dobra 2kw dvižni vod pa ima sedaj 47,7°C do podatka o COP in toplotni moči pa preko tel.aplikacije ne morem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: T743 ()
Glej napisal sem sumo porabe grelcev, pa saj si isto naračunal 1,5kW x 2 vklop pa bo nekje 3 ane?
No trenutno pri -1°C vleče nekje dobra 2kw dvižni vod pa ima sedaj 47,7°C do podatka o COP in toplotni moči pa preko tel. aplikacije ne morem.
Zakaj pa vklopi grelce je pa le moja domneva, ker se ne dogaja ravno pogosto mogoče 2x na sezono, drugega razloga jaz iz grafov nisem razbral. Ne ogrevam preko krivulje ampak imam na korektorju nastavljeno temperaturo in to je to.
sbawe64 ::
Zadnji teden je res idealen za testiranje zmogljivosti:
Kakšna je letna poraba pri tebi (kWh) ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Lansko sezono je bila 7MW.September 2024 do maja 2025.
Monter mi je pa razložil, da je vklop grelcev varnostna nastavitev, ki jo pač proizvajalec uporablja, vklop teh je pogojen s prednastavljenim časom v katerem TČ pričakuje, da bo po padcu temp. dvižnega voda le tega dvignila nazaj. To pa traja tam nekje 15 do 30 minut največ. Meni se to zgodi enkrat dvakrat na sezono ali pa tudi ne. Vklop se sicer, da izklopiti a ga ne priporoča.
Glede višanja porabe je sicer vse skupaj nekoliko zoprno, ker je nepredvidljivo in lahko pade tudi v 1.blok.(mrzla jutra te dni) so se pa pogoji nekolikko omilili s tem, da se gleda 5 in ne več 3 špice.
Če bi se dalo integrirati TČ v HA ali OpenHab bi se pa dalo v tistih momentih vklopiti dodaten vir (gorilec), ki bi takrat pomagal pri dvigu temperature in skrajšal ta čas.
To sem sicer enkrat uspel izvesti ročno, ker sem ravno takrat brkljal po pc-ju in vklop opazil. Grelci so se izkopili v nekje 5 minutah po vklopu oljnega gorilca, ki ga imam za back up.
Idejo kako naj bi to izgledalo avtomatsko sicer imam le izpeljava mi še ni čisto jasna, ker ne vem točno kako bi te podatke iz TČ najlažje pridobil.
Monter mi je pa razložil, da je vklop grelcev varnostna nastavitev, ki jo pač proizvajalec uporablja, vklop teh je pogojen s prednastavljenim časom v katerem TČ pričakuje, da bo po padcu temp. dvižnega voda le tega dvignila nazaj. To pa traja tam nekje 15 do 30 minut največ. Meni se to zgodi enkrat dvakrat na sezono ali pa tudi ne. Vklop se sicer, da izklopiti a ga ne priporoča.
Glede višanja porabe je sicer vse skupaj nekoliko zoprno, ker je nepredvidljivo in lahko pade tudi v 1.blok.(mrzla jutra te dni) so se pa pogoji nekolikko omilili s tem, da se gleda 5 in ne več 3 špice.
Če bi se dalo integrirati TČ v HA ali OpenHab bi se pa dalo v tistih momentih vklopiti dodaten vir (gorilec), ki bi takrat pomagal pri dvigu temperature in skrajšal ta čas.
To sem sicer enkrat uspel izvesti ročno, ker sem ravno takrat brkljal po pc-ju in vklop opazil. Grelci so se izkopili v nekje 5 minutah po vklopu oljnega gorilca, ki ga imam za back up.
Idejo kako naj bi to izgledalo avtomatsko sicer imam le izpeljava mi še ni čisto jasna, ker ne vem točno kako bi te podatke iz TČ najlažje pridobil.
"varnostna nastavitev" - kaj pa je nevarnega, če TČ ne doseže zahtevane temp? Pač dela maksimalno kot lahko ampak nevarno pa verjetni ni, če ne doseže temp.
Drugače pa za veliko TČjev obstoja tak ali drugačen način kako pridobivati podatke ven. Jaz imam na svoji ESPHome modulček, ki je priključen na port za wifi adapter, in preko njega dobivam praktično vse kar rabim. Je pa drugače bedno, da proizvajalci niso bolj "smart home" frendli in da take stvari niso že out of the box podprte.
Drugače pa za veliko TČjev obstoja tak ali drugačen način kako pridobivati podatke ven. Jaz imam na svoji ESPHome modulček, ki je priključen na port za wifi adapter, in preko njega dobivam praktično vse kar rabim. Je pa drugače bedno, da proizvajalci niso bolj "smart home" frendli in da take stvari niso že out of the box podprte.
PluribusUnum ::
"varnostna nastavitev" - kaj pa je nevarnega, če TČ ne doseže zahtevane temp? Pač dela maksimalno kot lahko ampak nevarno pa verjetni ni, če ne doseže temp.
Te vidim, čist mal ti manjka do objave razultatov, fobrodošel v svet maina ki povzroča več mainda
MadMax ::
Da ni nevarno je le tvoje mnenje. To pa ni nujno pravilno.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ne vem, mogoče s tem ščiti kompresor, da ne gre temperatura previsoko in se podaljšuje življenska doba. Ampak da traja ravno toliko dolgo, da naredi špico je pa res malo mimo.
Mogoče se bodo pa svetovni proizvajalci pri novih TČ prilagodili našim slovenistanskim omrežninskim muham
Hmm 200 eur elektrike za dec, ene 130 gre za gretje s TC. Cena stroma je sla v enem letu ene 20% gor ob enaki porabi (1% razlike).
Ja saj ne trdim, da ni - sprašujem kaj je nevarnega?
Drugače pa trenutno krasne razmere za defroste: skoraj se še prvi defrost ne zaključi, že gremo v novega...
Drugače pa trenutno krasne razmere za defroste: skoraj se še prvi defrost ne zaključi, že gremo v novega...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Ja saj ne trdim, da ni - sprašujem kaj je nevarnega?
Pri moji TČ je max 8 defrostov dnevno. Vsak defrost traja med 7 in 10 min. Kakšne to TČ imate, da vam tako pogosto defrostajo?
PS verjetno je to razlika med TČ in tisto- kakšna pa je razlika toplote med najcenejšo in dražjo Tč?
Utk ::
Zakaj bi se sekiral kolk defrostov na dan imam?
Imam TČ dobrih 5 let pa nimam pojma. Nisem vedel da je to stvar zarad katere se bi moral ponoči zbujat od skrbi.
Imam TČ dobrih 5 let pa nimam pojma. Nisem vedel da je to stvar zarad katere se bi moral ponoči zbujat od skrbi.

roscha1 ::
@bpr123
Tale zunanji senzor, ki ga imaš na fasadi nima veze s samo zunanjo enoto.
Zunanji del TČ ima za delovanje in defroste svoje senzorje, ta ki ga imaš zmontiranega
na bajti je za notranji del TČ. V bistvu ima vpliv na strmino krivulje pri
ražličnih zunanjih temperaturah. (beri moč delovanja)
Kolikor vem se ga da v sistemu kalibrirat, tako tako kot tudi senzor notranje temp.
-če imaš tudi notranji korektor (po kmečko: termostat v dnevni recimo)
Če imaš tudi notranji korektor lahko nastavljaš tudi vpliv tega na krivuljo delovanja
oz moči. Brez vpliva na krivuljo do-> maksimalen vpliv, pa še vse vmes.
Prebrskaj navodila mislim da montažna, tista uporabniška so bolj neuporabna kot ne.
Tale zunanji senzor, ki ga imaš na fasadi nima veze s samo zunanjo enoto.
Zunanji del TČ ima za delovanje in defroste svoje senzorje, ta ki ga imaš zmontiranega
na bajti je za notranji del TČ. V bistvu ima vpliv na strmino krivulje pri
ražličnih zunanjih temperaturah. (beri moč delovanja)
Kolikor vem se ga da v sistemu kalibrirat, tako tako kot tudi senzor notranje temp.
-če imaš tudi notranji korektor (po kmečko: termostat v dnevni recimo)
Če imaš tudi notranji korektor lahko nastavljaš tudi vpliv tega na krivuljo delovanja
oz moči. Brez vpliva na krivuljo do-> maksimalen vpliv, pa še vse vmes.
Prebrskaj navodila mislim da montažna, tista uporabniška so bolj neuporabna kot ne.
telexdell nisem vedel, da napis na škatli zunaj vpliva na zamrzovanje kondenzirane vlage. Do sedaj sem mislil, da je to bolj odvisno od vlage v zraku, temperature zraka in zahtevane temp DV, ki je pa odvisna od grelnih teles in izolacije objekta.
firma vpliva mogoče samo malenkostno ali gre malo prej ali kasneje v defrost, defekt pa na to, da sploh ne gre v defrost...
Bolj sem napisal zaradi tega, ker je bila malo nazaj debata, koliko je defrostov pri -10.
defrosti pri -10 ali manj
defrosti zadnjih nekaj ur
Traja pa defrost tipično manj kot 7 minut, tako da ne vem kakšno TČ imaš ti, da rabi vedno med 7 in 10 minut
firma vpliva mogoče samo malenkostno ali gre malo prej ali kasneje v defrost, defekt pa na to, da sploh ne gre v defrost...
Bolj sem napisal zaradi tega, ker je bila malo nazaj debata, koliko je defrostov pri -10.
Traja pa defrost tipično manj kot 7 minut, tako da ne vem kakšno TČ imaš ti, da rabi vedno med 7 in 10 minut
bm1973 ::
Konstrukcija uparjalnika vpliva na izkoristek in pogostost defrostov, ki pa sta si nasprotujoča. Gostejša rebra dajo na papirju (v idealnih pogojih) mnogo boljši izkoristek, vendar prej zamrznejo. Defrost traja manj časa, a že delno zamrznjenemu spet prej pade izkoristek. V praksi torej ob "lepih pogojih za zamrzovanje" totalni poden.
Če zadeve vsaj malo poznaš in razumeš, potem ti je jasno, da tudi "napis na škatli" vpliva.
TČ je v osnovi presenetljivo enostaven stroj.
Da pa čim bolj učinkovito deluje v celem spektru pogojev je pa vse prej kot enostavno dosečt. Pa defrosti so praktično najtežji za optimirat. "Elektronika" pomaga, ne dela pa čudežev. Zdaj pa z eno rešitvijo v celoti perfektno pokrij vse možne pogoje, ki jih je že v naši mali kokoški nešteto?
Potem pa marsikateri posameznik (kavčinženir) misli, da že glede na primerjavo svoje s sosedovo TČ (nekateri celo zgolj s pogledom skozi okno) ve več in bolje od vseh proizvajalcev/konstrukterjev TČ...
Nekdo je imel možnost/željo kupit malo dražje, drugi je imel zgolj naključno srečo pri izbiri, tretji si pa čas (in življenje) krajša z opazovanji in primerjavami. Ko so trenutne razmere ugodne za tega tretjega je pač lahko general.
Pod črto je pa pomembno zgolj da nas ne zebe in da tile naši stroji delujejo zanesljivo
Če zadeve vsaj malo poznaš in razumeš, potem ti je jasno, da tudi "napis na škatli" vpliva.
TČ je v osnovi presenetljivo enostaven stroj.
Da pa čim bolj učinkovito deluje v celem spektru pogojev je pa vse prej kot enostavno dosečt. Pa defrosti so praktično najtežji za optimirat. "Elektronika" pomaga, ne dela pa čudežev. Zdaj pa z eno rešitvijo v celoti perfektno pokrij vse možne pogoje, ki jih je že v naši mali kokoški nešteto?
Potem pa marsikateri posameznik (kavčinženir) misli, da že glede na primerjavo svoje s sosedovo TČ (nekateri celo zgolj s pogledom skozi okno) ve več in bolje od vseh proizvajalcev/konstrukterjev TČ...
Nekdo je imel možnost/željo kupit malo dražje, drugi je imel zgolj naključno srečo pri izbiri, tretji si pa čas (in življenje) krajša z opazovanji in primerjavami. Ko so trenutne razmere ugodne za tega tretjega je pač lahko general.
Pod črto je pa pomembno zgolj da nas ne zebe in da tile naši stroji delujejo zanesljivo
Bizkit45 ::
Utk ::
Jaz sem kupil najcenejšo dovolj močno, jeseni jo vžgem, spomladi ugasnem. Edina stvar, ki sem jo sam nastavil v nastavitvah je da sem izklopil nočni režim. Še to zato, ker iz nekega razloga pogosto izgublja uro in tisto itak ne deluje. Sploh ne vem kako "krivuljo" imam in me ne zanima. Sobni termostat imam v dnevni sobi in tam do konca odprte radiatorje, v drugih sobah pa termostatske.
Vse drugo je bolj stvar dovolj velikih radiatorjev in podobnega. Bolj drkaš po vsem slabše nazadnje je.
Vse drugo je bolj stvar dovolj velikih radiatorjev in podobnega. Bolj drkaš po vsem slabše nazadnje je.
Nov dan, nova... zamrznil mi je pladenj, oddtok zgleda prehoden. Kaplja pa vse povsod, mam ledeno ploščo ~1m2 2cm po tleh. Prvič je enkrat prvič. Sem malo svetil notri, se je naredil nekakšen zid iz ledu (tle ko kaplja iz uparjalnika (kondenzatorja).
Ma kdo idejo, kje kupit grelni kabel - ~1m ~60W?
Tle majo sam 2m https://catena.si/katalog/izdelek/greln... 80W
Ma kdo idejo, kje kupit grelni kabel - ~1m ~60W?
Tle majo sam 2m https://catena.si/katalog/izdelek/greln... 80W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Seveda. A če je dražja, pa tega ni?
. Gledam za toplotnimi blazinicami, sam bo zgleda kar zanimivo, najtii ~50W za na 230V.
Saj ma že tovarniško nek grelni kabel, sam zgleda da ni blo dovolj.
Pa nisem edin, tut sosedu zamrznil pladenj, pa sploh ni vedu, dokler ga nisem vprašal, pa sva šla pogledat.
So zgleda ble ravno pravšnje vremenske razmere.
Saj ma že tovarniško nek grelni kabel, sam zgleda da ni blo dovolj.
Pa nisem edin, tut sosedu zamrznil pladenj, pa sploh ni vedu, dokler ga nisem vprašal, pa sva šla pogledat.
So zgleda ble ravno pravšnje vremenske razmere.
Kak pladenj to? To je mišljeno dno v škatli TČ? Ker če Tč montiraš nad luknjo v zemlji nima kaj zmrzovat. Pa ne rabiš nobenih grelnih kablov, tisto pride v poštev pri klimah, ki so ponavadi montirane na fasado daleč od tal.
Dimnik ::
Pa, si ti slučajno...pomislil, da imajo nekateri na tlakovancu oz asfaltu, betonu, itd postavljeno...
Sam imam domači betonski kdadratni podstavek zasut z okroglo frakcijo in spodaj speljan odtok, betoniran na višino, da gresta cevi ravno v kurilnico.
Imam 4m grelni kabel, sam ga moram položit na dno tč,,,štidiram s čim bi fiksiral špirale...
In ja, če so pri cenejših, ki so kao slabe za nekatere, dali grelni kabel, potem so že vedeli zakaj...
Sam imam domači betonski kdadratni podstavek zasut z okroglo frakcijo in spodaj speljan odtok, betoniran na višino, da gresta cevi ravno v kurilnico.
Imam 4m grelni kabel, sam ga moram položit na dno tč,,,štidiram s čim bi fiksiral špirale...
In ja, če so pri cenejših, ki so kao slabe za nekatere, dali grelni kabel, potem so že vedeli zakaj...
Točno tak, TČ je postavljena na tlakovce.
V dnu TČ je okoli cm ledu, do venta pa manjka še kakih 6cm.
Hm, idea, če dosujem prodovec okoli podstavka, bo pol bolje?
Ali pa če naredim zaslombo s stirudurjem.
Kolikor sem razbral, sam odtok ni zmrznil, pri njem je nosilec ventilatorja, zgleda da je tu zamrznilo in ni teklo naprej. Upam da današnji jug odmrzne in da raziščem naprej.
Grelni kabel se ponavadi lepi z Al obliži. Razmišljam o termo grelnih padih s spodnje strani.
V dnu TČ je okoli cm ledu, do venta pa manjka še kakih 6cm.
Hm, idea, če dosujem prodovec okoli podstavka, bo pol bolje?
Ali pa če naredim zaslombo s stirudurjem.
Kolikor sem razbral, sam odtok ni zmrznil, pri njem je nosilec ventilatorja, zgleda da je tu zamrznilo in ni teklo naprej. Upam da današnji jug odmrzne in da raziščem naprej.
Grelni kabel se ponavadi lepi z Al obliži. Razmišljam o termo grelnih padih s spodnje strani.
telexdell nisem vedel, da napis na škatli zunaj vpliva na zamrzovanje kondenzirane vlage. Do sedaj sem mislil, da je to bolj odvisno od vlage v zraku, temperature zraka in zahtevane temp DV, ki je pa odvisna od grelnih teles in izolacije objekta.
Traja pa defrost tipično manj kot 7 minut, tako da ne vem kakšno TČ imaš ti, da rabi vedno med 7 in 10 minut![]()
Tako točno veš vse o zračni vlagi in gradbeni fiziki o TČ pa zgolj o napisih na škatlah. Razširi svoje znanje še na to področje. Škodit ne more
Za defrost pa moraš šteti celoten cikel- od trenutka ko se izklopi kompresor, potem preklopi ventil, zažene kompresor, pa odtaljuje, pa zopet izključi kompresor, preklopi ventil in končno zopet zažene kompresor. Če pa daš potem še tisti čas ko kompresor segreje DV zopen nazaj na potrebno in v hišo vrne energijo, katero je iz nje odvzel... Samo trajanje odtajevanja zdaleč ni celoten potreben čas defrosta. Se pa sprašujem, če so defrosti res tako pogosti, kdaj sploh ogrevate hiše?
Pa, si ti slučajno...pomislil, da imajo nekateri na tlakovancu oz asfaltu, betonu, itd postavljeno...
Sem pomislil, ampak sam če je le možno ne bi imel takšne postavitve, če nočeš imet drsalisca. To z grelnimi kabli je sicer neka rešitev, a za problem, ki si ga sam narediš. Je pa verjetno je tudi glasnost nižja če je tč nad zemljo/travo, ni toliko odbojev.
Se pa sprašujem, če so defrosti res tako pogosti, kdaj sploh ogrevate hiše?
Defrosti so res pogosti, recimo v tej vlagi ponoči na 57min, ampak npr. pri Ivt ax09 trajajo 3 min, da pride nazaj z DV pa še dodatnih ~13 min.
Zadeva rešena. Kalorifer je prepočasi oddtajal. Ajmper tople vode pa rešil v 5 minutah.
Poleti pa obliže gor.
Poleti pa obliže gor.
feryz ::
Kaj je to ajmper?
Jasno mi je je, kaj je to ajmer, tudi zakaj je to to, ampak tvoja beseda mi ni pa niti najmanj jasna.
Jasno mi je je, kaj je to ajmer, tudi zakaj je to to, ampak tvoja beseda mi ni pa niti najmanj jasna.
tudi jaz sem prvič slišal za ajmper - je bilo pa iz konteksta razvidno, kaj je mišljeno. Mi dejansko rečemo ajmar.

IL_DIAVOLO ::
Ajmper je klasicno štajersko kmetavzarsko narecje. Ajmar se lepše sliši, se strinjam.
Vedro se lepse.
Vedro se lepse.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 74758 (9413) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 30372 (19153) | Telbanc |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 38346 (18947) | joez7 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 780984 (112812) | energetik |
| » | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46673 (17315) | zamotsloteh |