Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
feryz ::
Ajmer je po švabsko, kakor tudi nebroj ostalih "narečnih" besed.
Ajmper ni pa nič od nič. Mogoče je začel z njo kak štajerc z govorno napako in se je prijelo tako.
Ajmper ni pa nič od nič. Mogoče je začel z njo kak štajerc z govorno napako in se je prijelo tako.
David Mayer ::
Če ste že iztirili koristno temo z nabijanjem in dokler moderator ne počisti...
Štajerščina ni 'monolitna', niti direktna preslikava švabščine, veliko je pokrajinskih poenostavitev, govorne napake ali kmetavzerščina sploh niso pogoj. Očitno je več različnih izrazov za vedro, niste našteli vseh.
Štajerščina ni 'monolitna', niti direktna preslikava švabščine, veliko je pokrajinskih poenostavitev, govorne napake ali kmetavzerščina sploh niso pogoj. Očitno je več različnih izrazov za vedro, niste našteli vseh.
joez7 ::
Se oproščam, bom probal po slovnici... .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Arey ::
V bistvu je oboje izraz neizobrazenih ljudi ki ne poznajo slovenskega izraza. Tko da ne se delat da si fin ker namest enega slabega izraza uporabljas drugega.
David Mayer ::
Moderator, daj tole ekstremno neumno in neproduktivno najedanje poradiraj, ker se nekdo pač ne izraža knjižno na slo-tech.com forumu, ker to je pa res katastrofa, še posebej na forumu in še posebej na slo-tech.com, FFS!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
telexdell ::
ja lahko bi rekel tudi čebr oz. čebar (zelo kratek a)![]()
Čebr je tudi škaf...
Glede ajmr ali ajmper (mimogrede, ajmper rečemo tudi v zibelki slovenskega jezika- Koroška) je pa isto kot pri besedah- trep, bedak, bebo... se napiše malce drugače, pa tudi izgovori se ne enako... Pomen pa je isti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
T743 ::
Da se vrnemo nazaj na temo....
Ko sem omenil vklope grelcev na ADAPT-u in možnost njihovega odklopa, se sploh nisem dovolj poglobil v zadevo, za rezervo imam namreč v sistemu ogrevanja še oljni gorilnik Ferroli.
Krmilje od ADAPT-a (modul KSM v notranji enoti)ima namreč prav za namen vklopa dodatnega vira ogrevanja rele oz. suhi kontakt, K3 označen na boardu, iz katerega lahko peljem signal za vklop na gorilec, kot drugi oz. dodatni vir ogrevanja, le tega vklopim v nastavitvah in dosežem, kar sem notel, da se namesto grelcev vklopi gorilec.
Na Kronoterm-u pa mi bodo samo še nastavili bivalentno točko (temp. pri kateri TČ dovoljuje vklop grelcev) in TČ bo izločena iz liste povzročiteljev špic. To točko bom našel v grafih, oziroma, se jo nastavi magari na +1°C, da se polovi vse možne scenarije vklopov grelcev. Za sklenitev kontaktov releja morata biti izpolnjena oba pogoja, dosežena bivalentna temperatura in potreba TČ po vklopu grelcev.
Mogoče to pride še komu prav.
Ko sem omenil vklope grelcev na ADAPT-u in možnost njihovega odklopa, se sploh nisem dovolj poglobil v zadevo, za rezervo imam namreč v sistemu ogrevanja še oljni gorilnik Ferroli.
Krmilje od ADAPT-a (modul KSM v notranji enoti)ima namreč prav za namen vklopa dodatnega vira ogrevanja rele oz. suhi kontakt, K3 označen na boardu, iz katerega lahko peljem signal za vklop na gorilec, kot drugi oz. dodatni vir ogrevanja, le tega vklopim v nastavitvah in dosežem, kar sem notel, da se namesto grelcev vklopi gorilec.
Na Kronoterm-u pa mi bodo samo še nastavili bivalentno točko (temp. pri kateri TČ dovoljuje vklop grelcev) in TČ bo izločena iz liste povzročiteljev špic. To točko bom našel v grafih, oziroma, se jo nastavi magari na +1°C, da se polovi vse možne scenarije vklopov grelcev. Za sklenitev kontaktov releja morata biti izpolnjena oba pogoja, dosežena bivalentna temperatura in potreba TČ po vklopu grelcev.
Da se vrnemo nazaj na temo....
Razmišljanje v pravo smer. Sam to te še morda bo malce bremzalo - latenca gorilca, in njegova moč, ti brez zaolgovnika - baferja, zna vse skupaj zanihat.
Tut moja TČ, ma možnost zunanjega grelca AHS1, sam v meniju se vklopi in pove kolikšna moč je (1-6kW).
Ob priliki (ko bo volja) zvežem, da bom krmilil dodaten vir (daljinsko ogrevanje).
T743 ::
No saj v sistemu je tudi 200l zalogovnik, enkrat mi je uspelo ujeti trenutek vklopa grelcev, pa sem gorilec na daljavo vklopil ročno preko pametne vtičnice, je sicer latenca ranga minute dveh, ampak v roku 5.minut po vklopu so bili nato grelci izklopljeni s tem pa tudi špice ni bilo oziroma je bila v rangu normale. Gorilec ima pa tudi vsaj 2x moč grelcev.
Pomoje bo ta "analogna" rešitev še najbolj elegantna, ogrevalni sistem bo tako skrbel sam zase, brez ubadanja z integracijo TČ v OpenHab ali HA.
Sicer bi kabel lahko potegnil tudi sam, a sem že dogovorjen z mojstrom, ki je delal originalno napeljavo od TČ in od gorilca, kot tudi s podporo na Kronoterm-u za nastavitve bivalentne točke, kar lahko naredijo preko web modula.
Pomoje bo ta "analogna" rešitev še najbolj elegantna, ogrevalni sistem bo tako skrbel sam zase, brez ubadanja z integracijo TČ v OpenHab ali HA.
Sicer bi kabel lahko potegnil tudi sam, a sem že dogovorjen z mojstrom, ki je delal originalno napeljavo od TČ in od gorilca, kot tudi s podporo na Kronoterm-u za nastavitve bivalentne točke, kar lahko naredijo preko web modula.
No saj v sistemu je tudi 200l zalogovnik, enkrat mi je uspelo ujeti trenutek vklopa grelcev, pa sem gorilec na daljavo vklopil ročno preko pametne vtičnice, je sicer latenca ranga minute dveh, ampak v roku 5.minut po vklopu so bili nato grelci izklopljeni s tem pa tudi špice ni bilo oziroma je bila v rangu normale. Gorilec ima pa tudi vsaj 2x moč grelcev.
Tale tvoja razmišljanja so super
Motion ::
A je sprejemljivo da 13kw visoko temperaturna TČ nemore dogrevat 500L zalogovnika na 40 oziroma 45°C pri temperaturi -5 to 0 C. Tudi ko vklopim grelec nekako ne zleze do 45°C
Ogreva se cca 180 kvadratov nekaj napol ozirolirana hiša. Stropi izolirani, vrata in okna PVC. Zunanje stene so deloma izolirane. Spodaj so 3je radiatorji zgornji štuk cca 90 kvadratov je talno. Sanitarno vodo zgleda da dogreva na 40C brez problema..
Graf iz toplotne
Ogreva se cca 180 kvadratov nekaj napol ozirolirana hiša. Stropi izolirani, vrata in okna PVC. Zunanje stene so deloma izolirane. Spodaj so 3je radiatorji zgornji štuk cca 90 kvadratov je talno. Sanitarno vodo zgleda da dogreva na 40C brez problema..
Graf iz toplotne
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Motion ()
Normalno, zakaj ne?
Toliko imaš izgub, vso toploto pojejo. Toplotna pa da od sebe kolikor pač da.
Očitno je teh 13 kW pri minus 5 daleč od 13 kW.
Sanitarno ti z lahkoto segreje, torej je hiša tako potratna.
Toliko imaš izgub, vso toploto pojejo. Toplotna pa da od sebe kolikor pač da.
Očitno je teh 13 kW pri minus 5 daleč od 13 kW.
Sanitarno ti z lahkoto segreje, torej je hiša tako potratna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
DamijanD ::
A je zeleno temp DV ali temp zalogovnika? Koliko pa imaš velik bojler za STV?
Zanimivo koliko defrost vpliva na senzor temperature...
Zanimivo koliko defrost vpliva na senzor temperature...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Bojler za sanitarno je 300L.
Mi ja zanimivo da 13kw ne folga medtem pa en majhen spargert na drva ko ga zakurim z lahkoto spravi temperaturo na 50 stopinj..
Kolk pa pade učinkovitost pri takih toplotnih črpalkah ko gre temperatura pod 0. Sem bil prepričan da nebi smela met problemov tja do -10. Toplotna je stara cca 15 let..
Mi ja zanimivo da 13kw ne folga medtem pa en majhen spargert na drva ko ga zakurim z lahkoto spravi temperaturo na 50 stopinj..
Kolk pa pade učinkovitost pri takih toplotnih črpalkah ko gre temperatura pod 0. Sem bil prepričan da nebi smela met problemov tja do -10. Toplotna je stara cca 15 let..
Bojler za sanitarno je 300L.
SI izmeril količino plina v sistemu (tlake). V teh 15. letih je lahko marsikaj.
Verjetno maš plin R407 ali R410, ali?? slikaj nalepko na zunanji enoti, ti poda moč, plin in količino, tlake sesalne in tlačne strani. Glede na starost je vprašanje, ali je res visokotemperaturna. Takrat so označevali za visokotemperaturne vse, kar je dalo od sebe več kot 45°C
Kolikor spremljam svojo R32, je kar učinkovita do +2°C COP nad 3 (DV 40), pri -5°C pade nekje na 2.3 (DV 45), pri -7-8 pa na nekje 2 (DV 48). Poleg zunanje temperature, je zlo pomembna temperatura DV. ZAto pa tu prefirira talno pred rad.
LAhko pa je samo zasvinjan uparjalnik (kondenzator) v zunanji enoti, je bil že gdaj opran - posesan?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
sbawe64 ::
Spodaj ima 3 radiatorje, zgoraj talno.
Če je začel bolj resno ogrevati šele sedaj, potem mu talno vse pobere (in mu bo, dokler se ne ogreje na želeno temperaturo).
Točen model TČ ?
Lani tega problema ni bilo ?
Če je začel bolj resno ogrevati šele sedaj, potem mu talno vse pobere (in mu bo, dokler se ne ogreje na želeno temperaturo).
Točen model TČ ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
alekskac ::
Glede na starost toplotne 15 let bi jaz tudi dal najprej plin zvagat in uparjalnik spucat ... Lahko da manjka mal plina, pa uparjalnik malo zapacan, oboje se lepo sešteje in imaš primanjkljaj. Čeje prej vsa leta špilalo je gotovo nekje napaka, kot sta deducirala že @joez7 in @sbawe64. To zdej ni tak poseben strošek nardit, Jaz uparjalnik sicer vsako leto spucam kar sam, plin pa pride Toni preverit (ne vsako leto seveda).
Spodaj ima 3 radiatorje, zgoraj talno.
Točen model TČ ?
Ne talno je na termostatih in se bolj ali manj samo krmili. Ogreva se že od oktobra.
Že leta ni blo dejasko pod nulo toliko kot letos. Pa težko rečt glih zaradi špargerta ki ga tašča občasno zakuri glede na to kolk jo zebe... Le ta nato dogreva vodo + segreje spodnji štuk zaradi katerega termostat ne ogreva radajatorje...
TČ je od kronoterma točnega modela nevem z glave.
Zunanja enota se ne spomnem da bi bla kdaj spucana razen če jo je serviser pred leti ko je neki popravljal.
Glede tlako, a ne zazna samo če so tlaki neutrezni? Vsake toliko časa je vrglo napako vn "Tlak ogrevanja previsok", vendar je nekje leto odkar je nazadnje to naredilo...
Glede na Visokotemperaturnosti. Svar je delala na 55C pred leti ko so laufali samo radiatorji in še ni blo talnega. Pa tudi kronoterm ni glih neka leva znamka da bi oglaševala nekaj kar ni predvidevam...
Ko omenjaš, da maš mešano. Kako maš vezano? Maš dva ogrevalna kroga? ali pa prvo v radiatorje in potem v talno?
Kolikor se spomnin, so mele njihove TČ kar lepo nastavljeno na 40-42°C max., zaradi COPa.
Ti je serviser - monter kaj spreminjal parametre po predelavi - priključitvi talnega?
Moraš ločit tlak ogrevalnega tokokroga (vode) in tlak plinskega dela. Plinski del je kar dolgo toleranten glede količine plina v sistemu zaradi EEV, s katerinm vse lepo kompenzira, prenizka količina plina se pozna samo v mejnem področju - nizki zunanji in visoki DV, in na el. porabi - v začetku se el. moč nekoliko zmanjša, ko pa že konkretno manjka plina (500g in več) pa drastično poveča.
Kolikor se spomnin, so mele njihove TČ kar lepo nastavljeno na 40-42°C max., zaradi COPa.
Ti je serviser - monter kaj spreminjal parametre po predelavi - priključitvi talnega?
Moraš ločit tlak ogrevalnega tokokroga (vode) in tlak plinskega dela. Plinski del je kar dolgo toleranten glede količine plina v sistemu zaradi EEV, s katerinm vse lepo kompenzira, prenizka količina plina se pozna samo v mejnem področju - nizki zunanji in visoki DV, in na el. porabi - v začetku se el. moč nekoliko zmanjša, ko pa že konkretno manjka plina (500g in več) pa drastično poveča.
Dva kroga. Talno ma mešalni ventil. Deluje po urniku.Termostati nato zapirjo odpirajo veje glede na temperaturo v prostoru.
Radiatorji delujejo po nastavitvah zalogovnika ter na termostat ki je ap samo eden za cel spodnji štuk.
Kako pa naj zmerim tlak plina.
Toplotna dela bolj ali manj celo leto. Poleti v hladilnem režimu (talno+ konvektoji), pozimi v grelnem režimu (talno + radiatorji)
Radiatorji delujejo po nastavitvah zalogovnika ter na termostat ki je ap samo eden za cel spodnji štuk.
Toplotna dela bolj ali manj celo leto. Poleti v hladilnem režimu (talno+ konvektoji), pozimi v grelnem režimu (talno + radiatorji)
55 stopinj ni HT ampak popolnoma navadna TČ.
HT naj bi grele tam nekje do 80 stopinj.
Naštelaj sanitarno na 55 stopinj, pa boš videl, če toplotna zmore greti do 60 stopinj.
HT naj bi grele tam nekje do 80 stopinj.
Naštelaj sanitarno na 55 stopinj, pa boš videl, če toplotna zmore greti do 60 stopinj.
Na servisnem (polnilnem) priključku v zunanji enoti. To raje prepust serviserju. Ene majo v meniju, ko greje - ti kaže tlak kompresorja Višji tlak 22-35bar (odvisno od temperature DV), ko hladi pa tlak sesanja 7-11bar (odvisno od vrste plina). Če je tlak sesanja pod 5bar (spet odvisno od vrste plina) = ponavadi neka narobe.
Aha hvala za nalepko. R407 je učinkovit do nekje 45°C, dalje pa požeruh. Če ne drugač začni razmišljat o novi TČ.
Malce si še izmeri moč na el. priključku. Ko jo našpanaš na 50°C - koliko ti kuri elektrike? Okoli 6kW?
Zgodovina sprememb…
Dejansko je tole 12kW model. Probaj poiskat koliko ti daje pri A-7/W55.
Če ti kuri okoli 4.4kW elektrike = ob COP 2, to samo okoli 9kW toplote.
Če ti kuri okoli 4.4kW elektrike = ob COP 2, to samo okoli 9kW toplote.
Zgodovina sprememb…
Sej zato jo mam naštimano da greje vodo (zalogovnik in sanitarna) do max 45°. Stvar ma pač že svoja leta. Tehnologija je šla naprej.
aborko ::
Je pa zanimivo kako lepo delajo (poceni) TČ, ko ni vlaga ravno 95%+, ampak med 55 in 80%. Poraba je še vedno dokaj visoka zaradi nizkih temp., ampak primerljiva s tisto pri temp okoli 0 z visoko vlago. Defrosti pa namesto na manj kot 1h so na 2,5h+, pa še to se zdi da je včasih malo za brezveze ker zunanja enota ni zasrežena.
Meee ::
Novogradnja montažna hiša - predvideno smo imeli Orca Duo 300 - torej 300L bojler. Sedaj nam želijo spremeniti na Samsung TČ s 200L bojlerjem.
Kdo ve so Samsung TČ zanesljive?
Tisti, ki imate TČ z 200L bojlerjem, vam zadostuje za normalne potrebe družine, nas je 5 in me skrbi da bo premalo?
Tisti, ki imate TČ z 200L bojlerjem, vam zadostuje za normalne potrebe družine, nas je 5 in me skrbi da bo premalo?
energetik ::
Novogradnja montažna hiša - predvideno smo imeli Orca Duo 300 - torej 300L bojler. Sedaj nam želijo spremeniti na Samsung TČ s 200L bojlerjem.Vse je odvisno od vaše porabe, nastavljene temperature vode in pa koliko dela ima TČ sicer z ogrevanjem bajte. Naš bojler ima neto 285L, nastavljeno imam 40° na spodnji tretjini bojlerja (na vrhu je nekje 42-45°). To povsem zadostuje za 4- člansko družino, tudi če se gre najprej 1 ali 2 banjati. V pol ure, kolikor je eden v banji, TČ praktično spet nazaj ogreje. Če bi nastavil na 45°, kolikor je še nekako sprejemljivo za TČ, da imaš nek normalen COP, bi bilo vode čez glavo, sploh če se zgolj tuširate.
Je pa 200L na spodnji meji za veliko družino, boš kar moral navijati temp. In če je hiša neizolirana, bi se te 1-2h, ko bi se TČ ukvarjala le s STV, že kar poznalo. V izolirani novogradnji s talnim to nima veze.
Sicer pa - nabavi TČ brez integrirane enote in posebej nabavi ločen 300L bojler, nič ti tega ne preprečuje. Notranji hidrobox TČ ponavadi vsebuje že 3-potni ventil, pa tipala za bojler.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Pri nas imamo 500 l bojler ogret na 55 stopinj.
Če mulca priletita domov, jo zna zmanjkati.
Potem pa traja in traja da se segreje.
Če mulca priletita domov, jo zna zmanjkati.
Potem pa traja in traja da se segreje.
bbbbbb2024 ::
Glede na starost toplotne 15 let bi jaz tudi dal najprej plin zvagat in uparjalnik spucat ... Lahko da manjka mal plina, pa uparjalnik malo zapacan, oboje se lepo sešteje in imaš primanjkljaj. Čeje prej vsa leta špilalo je gotovo nekje napaka, kot sta deducirala že @joez7 in @sbawe64. To zdej ni tak poseben strošek nardit, Jaz uparjalnik sicer vsako leto spucam kar sam, plin pa pride Toni preverit (ne vsako leto seveda).
Je lahko še en drug problem. Hladivo R407C oz. plin ima eno nestabilno komponento plina, ki s časom povzroči precej slabše delovanje ali pa toplotna/klima sploh ne dela. 410 plin je nastal točno zaradi te pomanjkljivosti 407.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()
Ni pa možno samo plina zamenjat z nečim boljšim?Ne nujno, volumen kompresorja, preseki cevi itd so prilagojeni določenemu plinu. In če nekje pušča, je treba napako odpravit, pa na novo nafilat komplet nov plin, pa čeprav je to R407C - tudi ta bi ti moral normalno ogreti ogrevalno vodo do vsaj 55° - seveda, če je moč TČ dovolj velika. Vprašanje je bolj, zakaj si sploh želiš takih temperatur ogrevalne vode? Ali imaš v sobah želeno temperaturo ali ne, to je vse kar je važno.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Bizkit45 ::
Vsak plin ima drugačne karakteristike hlajenja/gretja. Fizika v vsej svoji veličini pač :)
Verjetno bi delalo, ampak ne veš koliko časa in kako efektivno (ker ni bilo testirano - logično).
Primer ki ga je navedel bbbbbb2024 je pogojna rešitev, ampak le če bi 410 imelo iste karakteristike kot R407C pri delovanju.
Verjetno bi delalo, ampak ne veš koliko časa in kako efektivno (ker ni bilo testirano - logično).
Primer ki ga je navedel bbbbbb2024 je pogojna rešitev, ampak le če bi 410 imelo iste karakteristike kot R407C pri delovanju.
bbbbbb2024 je izjavil:
Je lahko še en drug problem. Hladivo R407C oz. plin ima eno nestabilno komponento plina, ki s časom povzroči precej slabše delovanje ali pa toplotna/klima sploh ne dela. 410 plin je nastal točno zaradi te pomanjkljivosti 407.Tudi 410a je mešanica plinov...
Optimum so nove TČ na propan, ampak mislim da se zaradi očitnih razlogov dovolijo zaenkrat le monobloki. Propan je zastonj, nima GW poteciala, ni strupen, ne škodi ozonu in še dobre termodinamične lastnosti ima. Le gorljiv je...
vires in numeris
Ni pa možno samo plina zamenjat z nečim boljšim?Ne nujno, volumen kompresorja, preseki cevi itd so prilagojeni določenemu plinu. In če nekje pušča, je treba napako odpravit, pa na novo nafilat komplet nov plin, pa čeprav je to R407C - tudi ta bi ti moral normalno ogreti ogrevalno vodo do vsaj 55° - seveda, če je moč TČ dovolj velika. Vprašanje je bolj, zakaj si sploh želiš takih temperatur ogrevalne vode? Ali imaš v sobah želeno temperaturo ali ne, to je vse kar je važno.
Meni povsem zadostuje 45. Tašča v spodnje študu se občasno pritožuje da radiatorji niso dovolj vroči ..
Bolj sem mislil če se bi kaj tudi učinkovitos izboljšala z novejšimi mešanicami..
Meni povsem zadostuje 45. Tašča v spodnje študu se občasno pritožuje da radiatorji niso dovolj vroči ..Učinkovitost oz. COP je še vedno primarno najbolj odvisna od razlike temperatur zrak/voda in pa velikosti izmenjevalca... Različni plini so bolj nianse...S tega vidika men je 45°C povsem ok.
Bolj sem mislil če se bi kaj tudi učinkovitos izboljšala z novejšimi mešanicami..
Če je tašči premrzlo, ji nastavi višjo sobno temperaturo? Če pa hoče samo psihološko bolj vroč radiator, ji pa kupi mali 400W električni radiator, da si bo lahko pražila roke na 80°C.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Ni pa možno samo plina zamenjat z nečim boljšim?
Da se. Glede na to, da ma tvoja 8kg hladiva = 8*50=400€. Načelno bi lahko šel na R410C.
Sam tega ne delajo, lepo zamenjava za novejši model.
bbbbbb2024 je izjavil:
Je lahko še en drug problem. Hladivo R407C oz. plin ima eno nestabilno komponento plina, ki s časom povzroči precej slabše delovanje ali pa toplotna/klima sploh ne dela. 410 plin je nastal točno zaradi te pomanjkljivosti 407.Tudi 410a je mešanica plinov...
Optimum so nove TČ na propan, ampak mislim da se zaradi očitnih razlogov dovolijo zaenkrat le monobloki. Propan je zastonj, nima GW poteciala, ni strupen, ne škodi ozonu in še dobre termodinamične lastnosti ima. Le gorljiv je...
Problem R290 je gorljivost - ekspozivnost, statična elektrika. Nekako še gre v proizvodnji in obratovanju. Ko pa pride do kakega zajeba ali pri razgradnji, pa zna bit zlo zanimivo
Pri plinih so še najboljši razred A1, A2 je že tak tak, R290 pa že spada v najbolj občutljivo kategorijo.
Nekaj probavajo z mešanico R32 in R1234, bo čas pokazal.
Se pravi 407C ne delajo več?
Se še da dobit https://alvadi.si/gas/r407c
Sam tanove črpalke majo R32 12kW - 1.8kg.
Tut R410C majo https://alvadi.si/gas/r410a
Zgodovina sprememb…
R407C HFC mešanica (običajno R32, R125, R134a)
R410C HFC blend (e.g., R32 and R125)
R32 ti daje +moč, obenem pa dviguje tlake, R134A pa ti znižuje tlake. Mal pobrskaj po teoriji HVAC.
R410C HFC blend (e.g., R32 and R125)
R32 ti daje +moč, obenem pa dviguje tlake, R134A pa ti znižuje tlake. Mal pobrskaj po teoriji HVAC.
Zgodovina sprememb…
Glih gledam. Za 410a piše da dela pri mnogo višjih tlakih in ni zamenjava za sistetm narejen za 407C plin.
bolj je vprašanje če je plina premalo, al se zamenja vsega al se ga samo dofila.
bolj je vprašanje če je plina premalo, al se zamenja vsega al se ga samo dofila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Motion ()
R407C je bil direktna zamenjava za R22, zato je bil dodan R134a.
R410C res rabi večje tlake, sama diferenca pa ni bistveno večja, so fantje že preizkušali, pazit je treba na polnitev (in max obremenitev kompresorja), kako pa je to na dolgi rok? so bli testi na odsluženi napravi.
Ko na koncu potegneš črto, dokler dela, ne vlagaš pretirano, pol pa zamenjaš celoto.
Vmes pa daješ denar na stran.
To bo serviser še najbolje določil, prvo meritve, ponavadi dofila.
R410C res rabi večje tlake, sama diferenca pa ni bistveno večja, so fantje že preizkušali, pazit je treba na polnitev (in max obremenitev kompresorja), kako pa je to na dolgi rok? so bli testi na odsluženi napravi.
Ko na koncu potegneš črto, dokler dela, ne vlagaš pretirano, pol pa zamenjaš celoto.
Vmes pa daješ denar na stran.
Glih gledam. .
To bo serviser še najbolje določil, prvo meritve, ponavadi dofila.
Zgodovina sprememb…
tony1 ::
Novogradnja montažna hiša - predvideno smo imeli Orca Duo 300 - torej 300L bojler. Sedaj nam želijo spremeniti na Samsung TČ s 200L bojlerjem.
S. TČ ne poznam, klime so pa nižji srednji rang, kupili so jih ta stari in so bolj žalost kot ne. Na nivoju 25 let starih klim. Jaz S. TČ ne bi vzel...
MadMax ::
Od samsunga se kupuje SSDje, telefone in TVje.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
enavlaka ::
Glih gledam. Za 410a piše da dela pri mnogo višjih tlakih in ni zamenjava za sistetm narejen za 407C plin.
Pravilno je stari plin zavreči in nafilati novega, ker različne komponente plina bežijo ven različno hitro in tako dobiš neko neznano mešanico.
kateder ::
Zdravo, da malo obudim Yorka, bi ga rad spravil v obratovanje še pred koncem zime... :)
Navodila za vezavo kontrolerja na TČ so zelo nejasna, a to prav razumem:
x1/HB na y/HB
x2/HA na x/HA
Tam je neka zemlja še označena?
H1 na A
H2 na B
E na E
A je še kaka fora? Zakaj ku*ac na tej slikci ne morejo peljat vseh kontaktov na eno, kaj je tisti A+ B- E Modlous del?
Navodila za vezavo kontrolerja na TČ so zelo nejasna, a to prav razumem:
x1/HB na y/HB
x2/HA na x/HA
Tam je neka zemlja še označena?
H1 na A
H2 na B
E na E
A je še kaka fora? Zakaj ku*ac na tej slikci ne morejo peljat vseh kontaktov na eno, kaj je tisti A+ B- E Modlous del?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 75012 (9667) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 30765 (19546) | Telbanc |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 38812 (19413) | joez7 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 782743 (114571) | energetik |
| » | Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46723 (17365) | zamotsloteh |