» »

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Cosmo ::

mtl_slo je izjavil:

V info za druge: po nekaj debatiranja z uvoznikom, je očitno uvoznik pritisnil na Mitsubishi, da je poskrbel za vpis v EPREL bazo in sem dobil odobreno subvencijo po novem razpisu. ;)
Zelo verjetno bo kmalu tudi na seznamu Eko sklada, tako da ne bo potrebno prilagati tehnične dokumentacije.

Odlična novica, ni pa v EPREL bazi še nič vidnega, razen VL-80.
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

srus ::

windigo je izjavil:

srus je izjavil:

Vprašanje - ali je to normalno, tako kratki časi on/off?

Na daljincu imaš izbiro prezračevanje ali prezračevanje z rekuperacijo.

Če izbereš prezračevanje z rekuperacijo, bi se ti morala menjati smer pretoka zraka na nekje 30sec do največ minute, sicer ni kaj dosti od rekuperacije.

Če se ti to dogaja pri prezračevanju, ali če se ti pri rekuperaciji ne menja smer, imaš težave ali s kakšnim od senzorjev (vlaga, co2) ali pa kaj narobe montirano.

Da, imam nastavljeno na rekuperacijo, hvala za odgovor. Od senzorjev je vgrajen le senzor vlage, ki bi sprožil alarm nad 70 % vlage.

ssd8 ::

Jaz imam štiri Siku Sphere (sicer ni WiFi, ampak mislim da bi moral biti način delovanja isti). Delujejo mi v samo dveh približno isto dolgih ciklih, en cajt vleče zrak noter, nato ga piha ven. Glede na specifikacije je to pričakovano delovanje načina rekuperacije. Vsak cikel bi moral trajati 70 sekund - nikoli nisem štopal, ampak po občutku bi rekel da je tam.

Pa še nekaj kar ni vezano na tvoje vprašanje ampak na splošno kritiko lokalnih rekuperatorjev v tej temi. Moja izkušnja z njimi je super. Ko začnem s kurilno sezono jih vklopim, na koncu sezone jih ugasnem, delujejo 24/7, vlaga v prostorih je med 40% in 60%, odvisno od tega kaj delam v prostoru in kako vlažno je zunaj. Vse imam skozi na 1. stopnji, v spalnici ga imam montiranega točno nad glavo, spim pa kot top. Verjetno se izkušnja od posameznika do posameznika razlikuje, ampak moja je taka. Zaenkrat sem z rekuperatorji zelo zadovoljen, v hiši sem slabo leto, pri starših smo imeli samo enega starejšega v dnevnem prostoru, in prav tako občuten dvig kvalitete zraka po montaži (ene 4 leta nazaj).

Bellzmet ::

Šimfamo samo slovensko firmo, ki navadne izmenjevalca zraka oglašuje kot rekuperatorje in povrh še, da so extra tihi, kar glede na komentarje očitno ni res.

Tale Siku zadeva je po specifikacijah dobra zadeva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

c3p0 ::

Cosmo je izjavil:

mtl_slo je izjavil:

V info za druge: po nekaj debatiranja z uvoznikom, je očitno uvoznik pritisnil na Mitsubishi, da je poskrbel za vpis v EPREL bazo in sem dobil odobreno subvencijo po novem razpisu. ;)
Zelo verjetno bo kmalu tudi na seznamu Eko sklada, tako da ne bo potrebno prilagati tehnične dokumentacije.

Odlična novica, ni pa v EPREL bazi še nič vidnega, razen VL-80.

Jaz sem dobil info, da je VL-50 neustrezna in ne bo subvencij za le-to, ker ima premajhen izkoristek, 67% vs. zahtevanih 70%.

tony1 ::

MojsterX je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Dajte si raje prezracevanje preko hidrosenzibilnih loput kot pa te glasne lokalne rekurperatorje, ce ze nimate motivacije za centralno varjanto.

Ti sploh ne veš kaj pišeš. To sploh niso rekuperatorji,hahaha

Ogromna večina prezračevalnih naprav, ki se prodajo na trgu je navadnih ventilatorjev, kupci pa mislijo, da je to rekuperacija.

Lonsarg je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Dajte si raje prezracevanje preko hidrosenzibilnih loput kot pa te glasne lokalne rekurperatorje, ce ze nimate motivacije za centralno varjanto.

Ti sploh ne veš kaj pišeš. To sploh niso rekuperatorji,hahaha
Da, to ke potem navadno prezracevanje brez rekurperacije. Razlika je sam malenkost vecji strosek ogrevanja, ampak to se mi zdi bolje to kot poslusat glasne lokalne rekurperatorje.

Gledal sem eno stanovanj s h-s loputami nad okni, lastnik je bil z njimi zadovoljen. Bolj priporočam od lokalnih "rekuperatorjev".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

T743 ::

Saj je enostavno, če ima vstavljeno v cevi kordieritno satovje potem je rekuperator, če tega nima potem je le izmenjevalec. In zame je rekuperator vseeno boljša rešitev, kot lopute.

Magic1 ::

Kako lahko imajo tile lokalni rekuperatorji izkoristek do "93%"?!? To bi praktično pomenilo, da ven piha zunanjo temperaturo + par stopinj in nato noter ves čas sobno - par stopinj. Popolnoma nerealno pri normalnem pretoku in večjim temperaturnim razlikam za 70sekund delovanja v eno smer. Ali lahko kdo pomeri pri normalnem pretoku, kakšno temperaturo zraka dobiva v prostor čez 70s cikel?
Magic

Lonsarg ::

T743 je izjavil:

Saj je enostavno, če ima vstavljeno v cevi kordieritno satovje potem je rekuperator, če tega nima potem je le izmenjevalec. In zame je rekuperator vseeno boljša rešitev, kot lopute.
Ce gledas kvaliteto zraka nima veze lopute vs rekurperator. Edina prednost lokalnega rekurperatorja pred temi loputami je manjsi strosek ogrevanja, ampak vprasanje ce pri teh cenah lokalnih rekurperatorjev kdaj notri prineses. V zameno imas v spalnici konstantno nek ventilator prizgan...

Centralni je pa itak najbolj profi tako iz stalisca udobja, hrupa kot stroskov ogrevanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

tikitoki ::

Magic1 je izjavil:

Kako lahko imajo tile lokalni rekuperatorji izkoristek do "93%"?!? To bi praktično pomenilo, da ven piha zunanjo temperaturo + par stopinj in nato noter ves čas sobno - par stopinj. Popolnoma nerealno pri normalnem pretoku in večjim temperaturnim razlikam za 70sekund delovanja v eno smer. Ali lahko kdo pomeri pri normalnem pretoku, kakšno temperaturo zraka dobiva v prostor čez 70s cikel?

Magicna beseda DO. Rabijo zgolj robin primer, kjer to velja.

T743 ::

Ja seveda lopute, če ravno menjaš okna, če ne pa tudi naknadna vgradnja nekaj nanese, da o centralnem ne bi. Seveda je najboljši ampak spet samo takrat ko delaš na novo.
Kordierit je notri ravno zaradi izkoristka (absorbira toploto zraka ko piha ven in jo dodaja tistemu, ki ga vleče noter), tudi temp. v prostoru zaradi tega ne niha. Če je prižgan ali pa ne se ne pozna več kot par desetink stopinje (večina ima itak el. žaluzije, ki so zaprte ko ne dela), tudi stroški ogrevanja niso nič višji, da ne bo bojazni.

DamijanD ::

tikitoki je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Magicna beseda DO. Rabijo zgolj robin primer, kjer to velja.

Pri nas ima odprto okno 100% izkoristek, ko je zunaj enaka temperatura kot notri - samo zrači malo slabše takrat...

legendar999 ::

Ali se splača vzeti kakšen cenejši rekuperator kot je naprimer Cuper 125 za bogih 260 evrov ali porabiti več za naprimer kakšen avstrijski SIKU? Namreč sem se sprehajl po akvaventu, ker rabim nekaj za v kopalnico in sploh nisem nič vedel o rekuperaciji. Zdaj govorijo, da so izkoristki do 97% in ne vem, a se mi bo to splačalo ali ne? Mogoče nudite koga drugega?

Arey ::

Noben rekuperator, ne centralni sploh pa ne lokalni, nimajo izkoristka 97% lol. Niti 80 ne. Nekdo je tle na slo-techu limal raziskave da so lokalni bolj nekje v rangu 45%, ce se prav spomnim (bom pa vesel popravka).

m0LN4r ::

A ni dejansko bolj ekolosko zdaj odpret enostavno okno na stezaj, pocakati pol minute in zapres?
Nobene elektrike nisi potrosil, celoten zrak zamenjal v nekaj sekundah?

En prijatelj zivi v novogradnji in ima prezracevanje izklopljeno, ker zivi relativno tihi lifestyle in je zadeva res tecna.
Verjetno pri kaksni glasni druzini, se to sploh ne opazi.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Rekurperator ima sicer izkoristek tam nekje 80-90%, ampak v praksi imaš z rekurperacijo svež zrak na nivoju 5kratnega odpiranja okna. Tak da na koncu vse kar rekurperator prišpara z učinkovistostjo izgubiš ker je pač bolj zračeno kot bi zračil z odpiranjem oknom in je končni rezultat tam-tam izgube in precej bolj svež zrak kot z odpiranjem okna (ker noben 5krat na dan ne odpira, pa itak bi rabil še vsaj enkrat sredi noči odpret če se ne bi hotel zjutraj v zatohlem zbudit).

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

A ni dejansko bolj ekolosko zdaj odpret enostavno okno na stezaj, pocakati pol minute in zapres?
Nobene elektrike nisi potrosil, celoten zrak zamenjal v nekaj sekundah?

En prijatelj zivi v novogradnji in ima prezracevanje izklopljeno, ker zivi relativno tihi lifestyle in je zadeva res tecna.
Verjetno pri kaksni glasni druzini, se to sploh ne opazi.

V pol minute se ne zamenja niti polovica zraka v sobi, ce mene vprasas. Poleg tega ti med zracenjem piha hladno, ne neprijetno. Najslabse je, da se moras sam spomnit to narest, med tem ko pri rekuperatorju ni potrebno.
Ce pa se ti da pa sure, pomoje moras res dolgo let zracit da dobis nazaj strosek za rekuperatorje.

TheHijacker ::

Sem v fazi pridobivanja ponudb. 5 rekuperatorjev + 2 navadna za WC in kopalnico. Lunos, i-Vent, Orca, Airabela, ... Katere od teh, ki so pri nas na tržišču se je potrebno absolutno izogibat? Kaj je kdo v kratkem montiral in je zadovoljen?
http://www.google.si

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

dobesedno - vse lokalne.

svecka ::

TheHijacker je izjavil:

Sem v fazi pridobivanja ponudb. 5 rekuperatorjev + 2 navadna za WC in kopalnico. Lunos, i-Vent, Orca, Airabela, ... Katere od teh, ki so pri nas na tržišču se je potrebno absolutno izogibat? Kaj je kdo v kratkem montiral in je zadovoljen?

za kopalnico obvezno vzemi tistega brez senzorja vlage, ker drugače se ti bo sam ponoči vklapljal če ga boš mel montiranega direkt nad wcjem saj bo zaznaval vlago iz wcja.

TheHijacker ::

Vanquish je izjavil:

dobesedno - vse lokalne.

Torej tujina pa enega monterja, da to zmontira? Če pa že bi moral izbirat iz lokalnih, kateri je dober?

svecka je izjavil:

za kopalnico obvezno vzemi tistega brez senzorja vlage, ker drugače se ti bo sam ponoči vklapljal če ga boš mel montiranega direkt nad wcjem saj bo zaznaval vlago iz wcja.

Dober namig. Hvala.
http://www.google.si

Sc0ut ::

Lonsarg je izjavil:

Rekurperator ima sicer izkoristek tam nekje 80-90%, ampak v praksi imaš z rekurperacijo svež zrak na nivoju 5kratnega odpiranja okna. Tak da na koncu vse kar rekurperator prišpara z učinkovistostjo izgubiš ker je pač bolj zračeno kot bi zračil z odpiranjem oknom in je končni rezultat tam-tam izgube in precej bolj svež zrak kot z odpiranjem okna (ker noben 5krat na dan ne odpira, pa itak bi rabil še vsaj enkrat sredi noči odpret če se ne bi hotel zjutraj v zatohlem zbudit).

Odvisno od nastavitev. Hisa ima 140m2 in 2.5m visoke strope, torej volumna cca 350m3.

Zehder 350 ima stopnje okrog 140m3/h, 220 in nekaj čez 300. Mi imamo generalno na 1. stopnji, če kuhamo 2. in med obiski na 3. Včasih tud dam booat na 3. s tinerjem recino pol ure. Ampak saj pravim, generalno na 1. stopnji, smo 4 in je zrak čiat ok.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

barakus ::

Ali kdo ve pri centralnem prezračevanju ali je smiselno imeti dovod in odvod zraka za vsak prostor posebej? 3 spalnice + 3 kopalnice + dnevni prostor bi to pomenilo 8 cevi na podstrešju. Je smiselno? Razmišljam ker so vrata med prostori precej zatesnjena hkrati pa lahko na ta način kasneje nadziram prezračevannje vsakega prostora posebej...

Kaj menite?

johnnyyy ::

barakus je izjavil:

Ali kdo ve pri centralnem prezračevanju ali je smiselno imeti dovod in odvod zraka za vsak prostor posebej? 3 spalnice + 3 kopalnice + dnevni prostor bi to pomenilo 8 cevi na podstrešju. Je smiselno? Razmišljam ker so vrata med prostori precej zatesnjena hkrati pa lahko na ta način kasneje nadziram prezračevannje vsakega prostora posebej...

Kaj menite?

Kolikor sem govoril s projektantom in "strojnikom", ta varianta ni dobra, saj imaš dovod in odvod zraka načeloma samo v stropu in potem zrak kroži le pod stropom. Načeloma se naredi tako, da ti zrak usmerjaš iz enih v druge prostore, pod vrati pa imaš 5mm lufta. Tako je dovod zraka v bivalnih prostorih - sobah/spalnicah, odvodi pa so v kopalnicah/WCjih/kuhinjah, saj na ta način omogočiš, da se neprijetne vonjave ne širijo iz bolj "smrdljivih" sob.

borisk ::

Tako kot je napisal Johnny, dovod zraka v čistih prostorih, se pravi v spalnica, dnevni sobi, odvod zraka v nečistih sobah, se pravi kopalnice, kuhinje, hodnik, utility. Tako je naredil naš projektant strojnih inštalacij, tega smo se tudi držali, bomo pa videli v kratkem, ko bomo zagnali sistem..

Ascendor ::

Ali obstajajo lokalni rekuperatorji, ki bi bili na baterije? Namreč imel bi lokalne rekuperatorje, ampak ne gre se ravno za prenovo hiše, ampak le inštalacijo rekuperatorjev, zato bi najraje videl čim manj dela (in štemanja).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ascendor ()

barakus je izjavil:

Kaj menite?

Ideja je zanimiva, Američani imajo prezračevalne lopute tudi na dnu sten ali v samih tleh. Razmisli o tem, da bi eno od cevi pripeljal nižje.

Delanje lufta na dnu vrat ne bo prepuščalo samo hrup ampak ponoči tudi svetlobo.

Hvala za informacije. Ta rešitev ki jo omenjate mi ni všeč, ker so kopalnice ensuite in so povezane s spalnico. To pomeni, da bi moralo prezračevanje vedno biti vklopljeno oz. če se pokvari, se bodo morebitne vonjave iz kopalnice širile v spalnico... Tudi glede hrupa ni idealno. Obstaja morda še kakšen način? Morda pa speljem eno luknjo po steni do tal in drugo luknjo pustim na stropu sobe?

V pritličju imam tudi 60 cm spuščenega stropa in bi v teoriji lahko od tam prebil navzgor v 1. nadstropje in navzdol v pritličje. Potem je samo vprašanje kako pripeljat glavni dovod/odvod iz podstrehe v spuščeni strop v pritličju...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: barakus ()

Če se pokvari boš odprl okno po kakanju dokler ne popravijo.

@barakus, Ker je centralni neslisni razen kjer je centralna naprava ni potrebe po izklapljanju, kar marsikdo pri lokalnih pocne (in s tem unici glavno prednost prezracevanja, da se ne zbudis v zatohlem). Ne razumem kaj te skrbi okvara, navadni ventilatorji kopalniski so bolj kvarijo kot profi centralni rekurperatorji.

Nobenega problema tudi ne vidim, tudi ce nimas vrat med kopalnico in spalnico. Ravno konstantno vklopljeni prezracevalni ti bo resil problem z vonjavami. Ventilator v kopalnici ki se samo sem pa tja vklaplja ne bi tako dobro resil.

Zgodovina sprememb…

Če se ti centralni rekuperator pokvari in se cevi dvigajo, je treba zamašit kanale, ko je mrzleje zunaj. Jaz sem se par dni obiral, ko sem vezal elektriko in mi je začel kondenz tečt po kanalih. Če zrak ne kroži, se cevi na kakšnem podstrešju ohladijo in topel dvigajoč zrak iz prostorov kondenzira. Zato ga tudi ne smeš izklapljat. Če je seveda vse na toplem, potem ni problema.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

MTB4life ::

tony1 je izjavil:

Ideja je zanimiva, Američani imajo prezračevalne lopute tudi na dnu sten ali v samih tleh. Razmisli o tem, da bi eno od cevi pripeljal nižje.

Delanje lufta na dnu vrat ne bo prepuščalo samo hrup ampak ponoči tudi svetlobo.

Zato ker se Američani toplozračno grejejo in večina nima prezračevanja ampak kroži notranji zrak po hiši, katerega HVAC ogreva ali bolj ''moderni'' tudi hladi, zato so lopute pri tleh in ni enako, kot naš prezračevalni sistem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MTB4life ()

Res je. In to pomeni, da se da tako živeti in bi lahko tudi pri nas z vrati zastesnil prostore, zrak odvajal z rešetko pri dnu stene, dovajal pa na drugi strani sobe, na stropu, čeprav bi bilo to le za namene prezračevanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Meizu ::

Vanquish je izjavil:

dobesedno - vse lokalne.

zakaj

MTB4life ::

tony1 je izjavil:

Res je. In to pomeni, da se da tako živeti in bi lahko tudi pri nas z vrati zastesnil prostore, zrak odvajal z rešetko pri dnu stene, dovajal pa na drugi strani sobe, na stropu, čeprav bi bilo to le za namene prezračevanja.

Poskusi in javi. Me res zanima, sej verjetno zrak se bo že nekako premešal, mogoče edino kar mi pride na pamet, se bodo filtri malo bolj pacali, če bo pri tleh odsesavanje.

Meizu je izjavil:

Vanquish je izjavil:

dobesedno - vse lokalne.

zakaj

Haters gonna hate
Jaz sem pisal že v tej temi. Sam sem zelo zadovoljen in kolikor sem imel kontakt z ljudmi vgrajenim s centralnim sistemom, tudi ni tako superioren, kot ga nekateri hočejo predstaviti - ali pa sem sam dobil slabe kontakte =)
Jaz sem se pred nakupom res detajlno lotil, kot tudi sem bral dokumentacijo o montažah, projektiranju,... na koncu, ko hejterji predstavijo lokalni je nek ventilator in kos keramike. Sej iskreno centralni tudi ni neka znanstvena fantastika - stiroporasta škatla z dvema ventilatorjema in kosom plastike (izmenjevalec).

Po mojih izkusnjah 7mm dvignjena vrata zaradi prezracevanja precej dobro zvok dusijo, ne opazim razlike od 3mm ki sem jih nekje drugje testiral (pod 3mm pa itak ne upas it ker potem se ti drajsajo po tleh, ze 3mm je na meji).

Kar slabo tesni so razna stara vrata brez tesnil ali s slabimi tesnili na ostalih treh robovih, kar imajo marsikatere stare hise. A je reza spodaj 3mm vs 7mm ne igra neke veze.

Tak da se mi zdi res hudo brezvezno komplociranje da bi imel v sobi tako izhod kot odhod. Precej vec enih cevi in prebojev... Pa se tezi je potem naredit uravnotezeno, ker v kuhinji hoces cirka x3 vecjo moc izsesavanja kot moc vpiha v spalnicah/dnevnah in je iz tega stalisca najlazje balancirat tako da je izpih le v kopalnici in kuhinji. Ce imas vsako sobo posebaj bi moral se dodatni mocan vpih pripeljat v dnevno da se uravnotezi z mocnim izpihom v kuhinji.

Zgodovina sprememb…

No, če je slabo za filtre pa se lahko obrne... odsesavanje na stropu in vpih pri tleh. Kakšen pretok zraka pa potrebujem za tri spalnice, tri kopalnice? Kakšen fi glavne dovodne in odvodne cevi bi to bil? Mi je bolj ugodno speljat dve debeli cevi v spuščen strop in potem tam razvejat, seveda bo treba nekako zbalansirat pretok...

Ce bos res sel v varjanto z vsako sobo posebaj bos moral predimenzionirat zadevo glede na standard da bo dovolj izpiha v kopalnici/kuhinji. Racunaj pac 60m3 za spalnice in dnevno za po standardu (ena standardna cev je 30m3, torej po dve standardni cevi). Z vec razdelilci lahko sicer zmanjsas stevilo cevi (naredis da se razdeli tik pred spalnicami iz vecje skupne cevi), sam razdelilci niso tako nizki kot cevi, tak da ponavadi se razdeluje ze blizu glavne masine in nato nizke cevi razpeljane.

Kar te pride za hiso s tremi spalnicami plus dnevno 240m3 (zvezes na 300m3 masino).

Ce gres locene vpihe delat bi jaz dal se dodatnih 60m3 v dnevno (skupaj 120m3 da potegne v kuhinjo) in dodatnih 30m3 v vsako kopalnico vpiha in si hitro na dodatnih 150m3 ce imas tri kopalnici, torej 390m3 cevi in 400m3 masina.

S tem da vsaka soba posebaj vpih/izpih je dodatni fail iz vidika da ti bo ponoci za brezveze prezracevalo kuhinjo/kopalnico, cez dan pa za brezveze spalnice. Ce imas pa v spalnici samo vpih pa ta zrak potuje skozi hiso in isti zrak hkrati prezracuje spalnice in kuhinjo/kopalnico, kjerkoli ze si. Skratka ne kompliciraj si zivljenja, dvigni vrata na 7mm, tudi 5mm bi blo za silo, pac manj svez luft ob zaprtih vratih.

Zgodovina sprememb…

Da ne omenjam kok neke cevi bo to po celi hiši, pomoje si ne predstavljaš kok placa ti bo to vzelo v stenah in stropih. Si predstavljam da boš tut močnejši rekuperator rabil ker bo več zračnega upora zaradi več cevi.

Haters gonna hate
Jaz sem pisal že v tej temi. Sam sem zelo zadovoljen in kolikor sem imel kontakt z ljudmi vgrajenim s centralnim sistemom, tudi ni tako superioren, kot ga nekateri hočejo predstaviti - ali pa sem sam dobil slabe kontakte =)

Ne vem, meni je sam strokovnjak od iventa ob ogledu bajte predlagal, naj ne vzamem centralnega prezračevanja ker gre za minimalne benefite, investicija pa veliko večja. Načeloma je rekel, da se centralno prezračevanje raje vgrajuje v novogradnje, ker je inštalacija lažja in predvsem cenejša, hkrati pa imaš potem namesto večih enotic po hiši eno večjo nekje v kurilnici recimo, zaradi česar ajde res pridobiš na tišini delovanja.

Ne verjamem pa, da vgrajujejo noter take turbine, da se ne bi dalo živet. Tudi jaz imam od kolegov ki so vgrajevali te rekuperatorje lokalne vsi dobre izkušnje načeloma. Edino ena kolegica je potožila, da ima rekuperator direkt nad glavo v pisarni in da jo moti pretok zraka, ampak reši tako, da si za čas nahajanja v pisarni z loputo zmanjša pretok zraka in je to to.

Drugih negativ nisem slišal.

Kripto mesi ::

Potem pa ni bil ravno strokovnjak, ampak šalabajzer, ki hvali svojo robo.

Kako hvali svojo robo, če pa delajo tudi centralno rekuperacijo.

Kripto mesi ::

Potem pa ti ne bo težko dati linka do i-vent centralnega prezračevanja.

Kripto mesi je izjavil:

Potem pa ti ne bo težko dati linka do i-vent centralnega prezračevanja.

Pardon zamešal sem, ni bil od iventa ampak mitsubishija. Oni delajo oboje ja.

Zanimive ideje, morda bi namesto krajšanja vrat, vanja spodaj vgradil zračnik z loputo, ki jo lahko tudi zaprem, če me vo zadeva kdaj motila...

Saj ne gre za krajsanje vrat, za tiste 2-3mm se ponavadi da dvignit z par ekstra maticami brez rezanja.

Ponavadi sicer delaš centralno prezracevanje ko se greš večjo obnovo ali novogradnjo in je torej v igri itak montaža novih vrat.

Kako lahko s špranjo 3 mm zagotoviš zadosten pretok zraka? Pomoje rabiš konkretno več

Sej zrak ne piha skoz, pocasi se premika. Pa govori se o cca 7mm. Ponavadi so vrata ze itsk par mm nad tlemi, ce jih dvignes se mal je to to.

Ta način ima en kaviat, če gre zrak, gre tudi zvok!
Magic

johnnyyy ::

barakus je izjavil:

Kako lahko s špranjo 3 mm zagotoviš zadosten pretok zraka? Pomoje rabiš konkretno več

Saj lahko preračunaš. Če imaš vrata široka 1m in je špranja 3mm je površina enaka cevi s fi60. Če pa imaš 5mm pa fi80.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11529701 (741) DamijanD
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

462260 (339) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28683957 (11808) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34872721 (12918) edi123
»

Obstaja tak rekuperator, ki se lahko namesti namesto kopalniskega ventilatorja ?

112386 (1509) zpza

Več podobnih tem