» »

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

««
13 / 13
»
»»

D3m ::

Bali je izjavil:

Za kopalnico bi potreboval rekuperator, je cca 12 kvadratov povrsine, imam probleme z plesnijo klub temu, da sta v kopalnici 2 okna. Kaj predlagate za en rekuperator?

Prej ventilator.

https://klemavet.si/izdelek/a80-ap/
|HP EliteBook|R7 8840U|

miko22 ::

Ima kdo tale rekuperator?
https://prana24.si/

bm1973 ::

Jaz nimam rekuperatorja, so pa poleti okna ves čas odprta na kip plus spustiš rolete na južni/zahodni strani čez dan.

Komarniki so boljša investicija...

Nimam problem z zatohlostjo...

Arey ::

Poleti je manjsi problem, ceprav ce je vroce pol odprta okna pa klima je dost stupid. Poleg tega mas pol skos porcije cvetnega in ostalega praha notr. Ampak sure, ce te vse to ne moti, so okna na kip + komarniki super ideja za poleti.
Pozimi pa moras glih tko zracit, sam ker ne mors met odprtih oken moras al ornk (15min) zracit veckrat na dan, cesar nihce ne dela, al pa mas slabo kvaliteto zraka. Govorim za hise z novimi okni jasno, stara okna pac ne tesnijo kej dost pa je dovolj manj zracenja.

Toti Prana rekuperator mi je zanimiv. Glede na to da piha in sesa istočasno, luknji sta pa poleg, imam pomislek, da sveži zrak kar izčrpa. Se motim?
Pa cena je 1000€ po rekuperatorju z montažo vred.
Ma kdo kake izkušnje?

MTB4life ::

Ko sem se jaz odločal za sistem o imeli na prani takrat na vseh straneh objavljeno ta navodila. Če so na home page to objavili, veš da imajo velike težave s temi bakrenimi izmenjevalci =)

https://ibb.co/PZpXq61S
https://ibb.co/5WBGvnBz

MTB4life je izjavil:

Ko sem se jaz odločal za sistem o imeli na prani takrat na vseh straneh objavljeno ta navodila. Če so na home page to objavili, veš da imajo velike težave s temi bakrenimi izmenjevalci =)

https://ibb.co/PZpXq61S
https://ibb.co/5WBGvnBz

Hvala ti za tole. Vsi majo neke manjke.
Za katerega si se pa odločil?

MTB4life ::

i-Vent, zaenkrat dela BP.
Sem že nekaj v tej temi pisal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MTB4life ()

barakus ::

Ali je kdo delal sam centralno prezračevanje? Katere slo / eu trgovine prodajajo material po dobri ceni? Razmišljam da bi dal ovalno flexi v izolacijo fasade za prezračevanje pritličja da imam zadevo že pripravljeno za kasneje.

koli99 ::

Jaz sem naredil sam. Vec ali manj vse kupil na bossplast.

temni_princ ::

V kratkem bom naročal lokalne rekuperatorje. Bi kdo naročil zraven?
https://www.alibaba.com/product-detail/...

Airwoods je uveljavljeno podjetje ustanovljeno leta 2007 in delajo enote za OEM znamke Mitsubishi, York, Hitachi, Sodeca in Hyundai.

Polna specifikacija:
https://drive.google.com/file/d/1h5Qyrx...

Navodila za montažo:
https://drive.google.com/file/d/1YuE6lg...

temni_princ je izjavil:

Airwoods je uveljavljeno podjetje ustanovljeno leta 2007 in delajo enote za OEM znamke Mitsubishi, York, Hitachi, Sodeca in Hyundai.

Polna specifikacija:

Navodila za montažo:

Hm...kdo ti pa bo montiral? Luknje vrtal?
Bi me zanimalo.

Varja ::

Včasih so preboji v zidu preveliki in se potem vse slisi ven...

miko22 je izjavil:

Bi me zanimalo.

Ne vem še, ampak sodeč po mojmojster se bo dalo koga dobit.

Danes sem zahteval ponudbo za 3 enote z naslednjimi dodatki:
- ionizator
- okrasen rosfrej zunaj
- co2 senzor
- 9 dodatnih filtrov (ki se menjavajo letno)

Jutri bojda dobim ponudbo, tako da bo tudi jasno koliko bo poštnina.

A kdo ve kako je s carino?

carina je nad 150€
+ddv
javi ceno.

tony1 ::

Senzorjev se na daleč izogni. Lokalni rekuperatorji so za en drek, ker so glasni in še bolj glasni pri obračanju smeri pihanja vsake pol minute. Potem daj pa zraven še najcenejši kitajski CO2 senzor in ti še višajo in nižajo hitrost ventilatorja vsako minuto. To je za crknit.

Centralna rekuperacija je mnogo boljša rešitev. Preberi celo temo, kjer piše zakaj. Če že lokalna naj bo od kakšnega Mitsubishija (kjer je rekuperator narejen v obliki notr. klima enote), da je vsaj približno spodobna.

Če že ti mali ventilatorčki, pa probaj najti tako, kjer boš imel v prostoru 2 luknji in 2 ventilatorja, kjer bi eden pihal not, drugi pa ven. Ampak take rešitve najbrž sploh ni na trgu.

c3p0 ::

Ti govoriš, kot da imamo v SLO samo i-vent, s svojimi reaktivci. Micke, ki jo nato sam omeniš, praktično ne slišiš.

Micke OP ne kupuje, in Mick se prodaja mnogo manj od i-ventov. Ker so ti cenejši.

Lonsarg ::

Obstaja se tretja resitev poleg profi centralne in slabe lokalne rekurperacije.

Navadna ventilacija brez rekurperacije. Izhodni ventilator v kuhinji in kopalnici ter vhodna hidrosenzibilna resetka v ostalih prostorih. Je malo manj varcna zadeva (ali pa manj zraci, odvisno kako nastavis) ampak je pa tiho simpl in poceni.

Tak da jaz osebno bil se ali to ali pa proper centralno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Vanich ::

Ima kdo tega? Aerauliqua PULSAR 150 100mm ali pa 150mm

Lonsarg je izjavil:

Navadna ventilacija brez rekurperacije. Izhodni ventilator v kuhinji in kopalnici ter vhodna hidrosenzibilna resetka v ostalih prostorih. Je malo manj varcna zadeva (ali pa manj zraci, odvisno kako nastavis) ampak je pa tiho simpl in poceni.

Ideja je zanimiva, ima kdo praktične izkušnje? Zadnje čase te lopute vgrajujejo tudi že v blokovska stanovanja.

Aja, rabiš pa režo pod vrati za vse prostore.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Rezo pod vrati rabis tudi za centralno in ponekod tudi za lokalno ker vcasih deluje v izmenicnem nacinu tudi preko razlicnih sob.

7mm je en tak minimum da ni upocasnitve pretoka, tak da ne gre za nic opaznega.

Zgodovina sprememb…

Hisanabetonu ::

Lonsarg je izjavil:

Če nekdo zarad nekega čudnega razloga noče proper centralne rekueracije, je pomoje second best rešitev dve luknji v steno 14 cm premera, čim bolj narazen in montirat dva Noctua A14x25 ventilatorja, gnana prek bilokaterega 12V napajalnika in fan kontrolerja iz Aliexpressa za par dolarjev. En piha ves čas notr, drugi ves čas ven.

Ali če je komu Noctua predraga, lahko tudi Arctic 14 (cca 7 EUR po ventilatorju, nabaviš paket petih). Zadevo bo za razliko od lokalnih rekuperatorjev dejansko tiha.

Vsekakor pa ne vzet I-vent reaktivcev.

Kdor ne verjame naj pogleda spodnji video. Niti podrazno nočeš I-vent reaktivce, verjami.

Pizda to je enako ko bi 24/7 vžan en fejst glasen sesalec za prah poslušal in ne, ne zajebavam se.

Zgodovina sprememb…

Aja, še to, glasno i-vent sranje za popizdit ima na max obratih 40 m3/pretoka, Noctua A14x25 pa 155,6 m3/h, torej skoraj 4x večji pretok.

Na en ventilator toliko, glede na to da bi bla vgrajena dva, en piha notr, drugi ven pa še precej več od tega.

ps2: tudi za Arctic P14, ki dobesedno stane samo 7 EUR ima pretok še vedno 123,7 m3/h, kar je še vedno 3x kot i-vent sranje. In glavno: Arctic in Noctua sta dejansko tiha, ne pa da cel dan reaktivc tipa i-Vent poslušaš.

Zgodovina sprememb…

Karen ::

Če komu pomaga: jaz sem za prezračevanje vikenda (priobalno) pozimi (zaradi pojava plesni) poleg aktivnosti v zvezi s fasado naročil tole: Nakoair (prvotno gledal Solarventi, samo je tole ful ceneje, 680 pride eden z dostavo, prej omenjeni je tavelik 3m2 2.900 pri nas brez montaže, tujina manj ampak nočejo poslat zaradi možnosti loma (Španci), Nemci majo pa isto ceno kot pri nas). Vzel za vsak štuk po en model OS42, ima en vent (tak kot vent za napajalnik zgleda) in 2 priključka - enega za dovod zraka, drugega za ven. Poročam kako se bo obneslo (pričakujem da bo zluftalo ter da bo temperaturo v hiši dvignilo za par stopinj), montaža bo marca ob prenovi fasade. Za glasnost ne vem (nekje do 42-50db obljubljajo, odvisno od modela, ampak če rabim za luftat ko me ni ne bo panike).

Hisanabetonu je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Če nekdo zarad nekega čudnega razloga noče proper centralne rekueracije, je pomoje second best rešitev dve luknji v steno 14 cm premera, čim bolj narazen in montirat dva Noctua A14x25 ventilatorja, gnana prek bilokaterega 12V napajalnika in fan kontrolerja iz Aliexpressa za par dolarjev. En piha ves čas notr, drugi ves čas ven.
Ni potrebe komplicirat z vhodnim ventilatorjem ce gres v te simpl resitve brez rekurperacije. Bolje zgolj izhodni ventilator kuhinja/kopalnica in vhodne reze brez ventilatorja. Lahko navadne ampak naceloma se pri takem prezracevanju daje hidrosenzibilne zaradi varcnosti.

tony1 je izjavil:

Ideja je zanimiva, ima kdo praktične izkušnje? Zadnje čase te lopute vgrajujejo tudi že v blokovska stanovanja.
Ravno v enem takem stanovanju sem bil parkrat. Prespal sicer nisem ampak meni in tudi tistemu ki notri zivi/spi se zdi da zadeva deluje cisto fino. Pac v smislu da je bolj svez luft kot kje drugje kjer ni cisto nic in je zjutraj res slab luft ko se zbudis.

Zgodovina sprememb…

Ni potrebe komplicirat z vhodnim ventilatorjem ce gres v te simpl resitve brez rekurperacije. Bolje zgolj izhodni ventilator kuhinja/kopalnica in vhodne reze brez ventilatorja. Lahko navadne ampak naceloma se pri takem prezracevanju daje hidrosenzibilne zaradi varcnosti.

Lahko tud za Arctic P14 ventilator z eno poceni kopijo arduinota za 2EUR in senzorjem vlage za 1 EUR ravno tako narediš hidrosenzibilni sistem. Glavna prednost je da bodo taki ventilatorji MNOGO tišji. Če malo pobrskaš mogoče celo najdeš že ready made hidrosenzibilni fan kontroller in si prihraniš tisto eno uro da skup povežeš, kodo nakucaš in 3D sprintaš eno lično ohišje.

Evo maš za 5 EUR že vse narejeno, samo priklopiš. Tole plus Arctic P14 za 8 EUR. Skoraj zastonj.

Ampak to itak ne delaš zarad cene, ampak zarad tega ker nočeš reaktivca poslušat 24/7.

Zgodovina sprememb…

Ja no saj ce je fokus da ni hrupa a ni lazje cisto brez ventilatorja v spalnicah kot pa iskati dovolj tihega?

Kar v resnici hočeš je in dober zrak in tišina. To ti nudi oboje. To ali pa centralno rekuperacijo, ampak stane dosti več, pa tud mal bolj komplicirano jo je vgradit v že obstoječe stavbe (še vedno nič takega, se da tudi to).

A ne shladi preveč, če imaš dobesedno odprto luknjo direktno v prostor? Prezračevalniki se trudijo problem omilit s t. i. "satovjem".

Micka ima precej širši vent, kar tudi vpliva na tišino. Slišiš bolj ali manj zračne turbulence, samega fana praktično ne slišiš.

T743 ::

Brez satovja bo vpihavalo mrzel zrak ja. Satovje to precej omili v povezavi z menjavo smeri pretoka. Ni pa nujno, da sta dva tudi en sam deluje čisto OK. Tisti hrup iz videa pa mora biti na maximalni moči, ni šans, da tako ropota na najnižji jakosti ob pravilni montaži.

"Tisti hrup iz videa pa mora biti na maximalni moči, ni šans, da tako ropota na najnižji jakosti ob pravilni montaži."

Kje pa je to garantirano? Štos je v tem, da kupec nima možnosti nadzora obratov ventilatorjev, ti to počnejo po eni svoji pameti in seveda ne tako, da so tihi.

Vsak kitajski ventilator za PC ohišje je 100x boljša rešitev. Noctua je 200x boljša.

Če pretok prav nastaviš na ne prevelikega pomoje ne hladi preveč. Tisto i-vent sranje ima na največji hitrosti (kjer je pretok še vedno bolj švoh) samo okrog 25 % izkoristka, je v temi nekje objavljen članek z meritvami, torej tud zraka ne ogreje neki dost.

Če luknje zvrtaš nekje pri stropu, da ti ne piha direktno v glavo, se bo zrak itak pomešal z toplim notranjim zrakom, katerega ti itak dogreva radiator, tako da hladu ne boš občutil.

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

Ravno iz obiska.
Majo I-vent. Pa sem bil prijetno presenečen. Majo pa nekje 150m2, večidel brez vrat. (adaptirana starejša hiša).
Montirane pa majo tri pare I-Vent. Večidel obratujejo na minimumu (med obiskom jih nisem slišal - sodeč po lučki pa so obratovali). So sprva meli samo en par, pa je blo premalo.
Edina stvar, ki jih malce moti, je eden, ki je obrnjen na ulico - če se ti gdo postavi pod njega, ga delno čuješ (govorca). Tako, da met v mislih mesto montaže.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

tony1 je izjavil:

Senzorjev se na daleč izogni. Lokalni rekuperatorji so za en drek, ker so glasni in še bolj glasni pri obračanju smeri pihanja vsake pol minute. Potem daj pa zraven še najcenejši kitajski CO2 senzor in ti še višajo in nižajo hitrost ventilatorja vsako minuto. To je za crknit.

Centralna rekuperacija je mnogo boljša rešitev. Preberi celo temo, kjer piše zakaj. Če že lokalna naj bo od kakšnega Mitsubishija (kjer je rekuperator narejen v obliki notr. klima enote), da je vsaj približno spodobna.

Če že ti mali ventilatorčki, pa probaj najti tako, kjer boš imel v prostoru 2 luknji in 2 ventilatorja, kjer bi eden pihal not, drugi pa ven. Ampak take rešitve najbrž sploh ni na trgu.

A si pogledal linke, ki sem jih poslal? To je iste sorte kot Micka VL-50, v obliki klime z velikim satovjem. Ima dve cevi, nič ne obrača smer vrtenja.

a

a

Zgodovina sprememb…

Nisem poklikal, res je ;)

joez7 je izjavil:

Ravno iz obiska.
Majo I-vent. Pa sem bil prijetno presenečen. Majo pa nekje 150m2, večidel brez vrat. (adaptirana starejša hiša).
Montirane pa majo tri pare I-Vent. Večidel obratujejo na minimumu (med obiskom jih nisem slišal - sodeč po lučki pa so obratovali). So sprva meli samo en par, pa je blo premalo.
Edina stvar, ki jih malce moti, je eden, ki je obrnjen na ulico - če se ti gdo postavi pod njega, ga delno čuješ (govorca). Tako, da met v mislih mesto montaže.

Na minimumu imajo skrajno zanič pretok, že na maksimumu je slab, kaj šele na minimumu. Zakaj montirat ene božjastno glasne močno precenjene ventilatorje, če pa lahko preprosto montiraš ene par računalniških ventilatorjev, kar ti zagotovi mnogo tišje delovanje in mnogo višji pretok, ter hkrati še neprimerljivo nižjo ceno.

Zgodovina sprememb…

pero50 ::

zato ker potem ne bo placebo efekta.

Vanadium ::

miko22 je izjavil:

temni_princ je izjavil:

Polna specifikacija:

Navodila za montažo:

Bi me zanimalo.

Za luknje najdeš majstra, ki se ukvarja z diamantnim vrtanjem. Jaz sem za montažo klime sam našel mojstra, ki je imel 2019 en preboj fi cca 75mm 15-20€ po komadu ne glede na debelino in vrsto stene, monter klime je imel mislim, da okoli 100€ po ceniku. Pri 4 prebojih 15 cm AB stene se mi je kar splačalo sam se potrudit.

Ta MITSUBISHI ELECTRIC LOSSNAY VL-50SR2-E bi naj bil eden boljših. Kaj kdo ve če so že subvencije za tole?

Hisanabetonu je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ali če je komu Noctua predraga, lahko tudi Arctic 14 (cca 7 EUR po ventilatorju, nabaviš paket petih). Zadevo bo za razliko od lokalnih rekuperatorjev dejansko tiha.

Vsekakor pa ne vzet I-vent reaktivcev.

Kdor ne verjame naj pogleda spodnji video. Niti podrazno nočeš I-vent reaktivce, verjami.

Pizda to je enako ko bi 24/7 vžan en fejst glasen sesalec za prah poslušal in ne, ne zajebavam se.

Na srečo imam zdej centralno rekuperacijo in ne morem prehvalit zadeve, svež zrak, tišina, ni da ni.

Če poslušaš i-Vent reaktivce, tko kot na spodnjem posnetku, se ti pomoje sfuka v nekaj dnevih:

Pa si suguren, da tole ni antireklama (blatenje konkurence), da bi bil verodostojen, bi blo dobro, da bi bla tut slika in ne sam zvok.
Po moji osebni izkušnji, je na ~2m neslišen.

Sem siguren ja, posnetek sem posnel jaz. Neslišen ni nikjer, na prvi stopnji je kokr tolk znosen, kakovost zraka pa porazna.

Hisanabetonu je izjavil:

Sem siguren ja, posnetek sem posnel jaz. Neslišen ni nikjer, na prvi stopnji je kokr tolk znosen, kakovost zraka pa porazna.

Kaj pa oni pravijo? Saj oglašujejo ne vem koliko decibelov. Pa testriaj in reklamiraj.

fikus_ ::

Hrup ni enostavno meriti, ker se odbija od povrsin in je zato vec hrupa.
Najbolje je meriti v "gluhi" sobi, kjer odbojev ni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

miko22 je izjavil:

Ta MITSUBISHI ELECTRIC LOSSNAY VL-50SR2-E bi naj bil eden boljših. Kaj kdo ve če so že subvencije za tole?

Niso več. Ker ne lažejo na specifikacijah, jim (zelo presenetljivo) zmanjka tam 2% izkoristka do subvencije. Dosti slabši produkt jo pa še ima.

temni_princ je izjavil:

Polna specifikacija:

Navodila za montažo:

a

a

Dobil sem ponudbo:
- 223.69€ na komad
- poštnina (za 3 komade) + vključen lokalni DDV: 278,55€

Če kdo hoče naročiti z mano, naj mi napiše ZS.

Pazi pri večji količini, ker zna carina težit zakaj za privat uporabo rabiš toliko kosov. Tam do 5 še bo verjetno šlo, potem bodo pa že tečni.

Vsekakor pa poročaj kako se obnese, ker še rabim vsaj 1-2.

Še nekaj je potrebno pazit pri lokalnih rekuperatorjih. Dobro se obnesejo pozimi. Poleti pa slabše - ne odvajajo vlage. Za poleti je skoraj potrebna podpora klime, da odvaja odvečno vlago.

Navadno prezracevanje in navaden rekurperator (ne glede na to ce je lokalni ali centralni), dela na nacin da daje zunanjo vlaznost notri. Torej pozimi je zunaj suh in susi (v prehodnem obdobju morda ok, potem pa je hito presuho), poleti je zunaj vlazen in vlazi (torej dela kontra klimi).

Imas pa entalpijske rekurperatorje ki probajo ohranit notranjo vlaznost (torej da pozimi prevec ne susijo in poleti prevec ne vlazijo). Sam lokalni entalpijski najbrz ne obstajajo. Ko pa centralnega kupujes pa za Slovensko klimo vedno hoces entalpijskega

Skratka tudi entalpijski ne bo odvajal vlage poleti, bo pa vsaj probal ohranit kar je klima odvajala, namesto da dela kontra klimi glede vlage

Zgodovina sprememb…

««
13 / 13
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lunos z veliko izgubo, je sploh še zanesljiv??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
588945 (2773) temni_princ
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

12238217 (5200) freesty
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

463752 (1831) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28697140 (24991) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34885621 (25818) edi123

Več podobnih tem