Forum » Loža » Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju
Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju
Matcha ::
Živjo. Živim v stanovanju, ki je v neposredni bližini ceste in železnice. Predhodni lastnik je zaradi težav z vlago vgradil 2 Lunos modula za lokalno prezračevanje. Takrat je tudi v okenske okvirje v vsakem posameznem prostoru zavrtal luknje in zadevo prekril s plastično rozeto (ki služi zgolj estetiki). Dovod svežega zraka je tako skozi luknje v okviru okenj, odvod pa preko Lunos ventilatorja. Vlage na stenah sedaj sicer res ni, je pa težava ker se hrup okolice precej dobro prenaša v stanovanje. Ker imajo okna že tudi 25 let (2 slojna), sem razmišljal da bi šel v investicijo menjave. Okna bi torej menjal primarno zaradi hrupa, sekundarno da bi nekaj prihranil na ogrevanju. Nova okna bi bila 3 slojna, specifično dizajnirana za hrupno okolje (različni razmaki med stekli, različna debelina stekla in v sredini še folija). Taka 3 slojna okna bi precej dobro zadušila zvok, ampak bi bila tudi neprehodna za zračenje. Tu pa se pojavi težava. Če namreč poleg oken zavrtam v steno luknjo in montiram tunel za dovod zraka pride s tem tudi ves hrup iz okolice in torej nisem z menjavo oken ničesar dosegel (razen prihranka pri ogrevanju).
Ali ima kdo s tem izkušnje? Ali obstajajo kakšne specifične rešitve prezračevanja, ki zadušijo zvok okolice in so primerne za vgradnjo v obstoječa stanovanja (ni novogradnja)? Kar se tiče ostalega nisem zahteven. Se pravi ni potrebno vračanje toplote (rekuperacija) itd. Zgolj da se zrak v prostoru zamenja, da preprečim plesen in da se zvok okolice zaradi tega ne prenaša v stanovanje.
Ali ima kdo s tem izkušnje? Ali obstajajo kakšne specifične rešitve prezračevanja, ki zadušijo zvok okolice in so primerne za vgradnjo v obstoječa stanovanja (ni novogradnja)? Kar se tiče ostalega nisem zahteven. Se pravi ni potrebno vračanje toplote (rekuperacija) itd. Zgolj da se zrak v prostoru zamenja, da preprečim plesen in da se zvok okolice zaradi tega ne prenaša v stanovanje.
Cleon ::
Takrat je tudi v okenske okvirje v vsakem posameznem prostoru zavrtal luknje in zadevo prekril s plastično rozeto (ki služi zgolj estetiki).
Haha, kaj vse prebere človek na forumih, to ne moreš verjet.
Drugače pa centralno prezračevanje z rekuperatorjem.
marqo007 ::
Najboljša možnost je vsekakor centralno, a potegne za sabo precej drugih stvari ko ne gre za novogradnjo. Lunos koncept prezračevanja ima zelo slabo zvočno izolacijo, ki si je niti ne upajo izmeriti. Izmerili pa so jo recimo pri Mitsubishi Lossnay lokalnem rekuperatorju, ki je okoli 40 db.
To pa je že primerljivo z zvočno izolacijo oken. Torej imaš v primeru menjave Lunosa za Mitsubishi Lossnay dodaten vnos zvoka identičen kot bi bilo dodatno okno velikosti izvrtine skozi steno.
To pa je že primerljivo z zvočno izolacijo oken. Torej imaš v primeru menjave Lunosa za Mitsubishi Lossnay dodaten vnos zvoka identičen kot bi bilo dodatno okno velikosti izvrtine skozi steno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: marqo007 ()
fikus_ ::
Lunosa morata biti povezana in hkrati delovati tako, da eden vpihuje drug izpihuje zrak.
Tiste luknje v okenskih okvirjih zapolni z npr. montažno pur peno.
V obstoječem stanovanju boš najlažje in najceneje to reševal z občasnim zračenjem z odpiranjem oken, prepihom za nekaj minut večkrat na dan. naslednja rešitev so pa lokalni rekuperatorji, ki morajo biti prav nameščeni, delajo v paru oz. lahko jih več izpihuje istočasno in več vpihuje istočasno.
Je pa če centralni rekuperator, kjer v kuhuinji, kopalnici, WC,... vlečeš zrak ven, v dnevni, spalnici, otroške sobe,... pa zrak dovajaš. To je v obstoječem stanovanju težje narediti, ker moraš nekje namontirat kanale in imeti prostor za rekuperator.
Tiste luknje v okenskih okvirjih zapolni z npr. montažno pur peno.
V obstoječem stanovanju boš najlažje in najceneje to reševal z občasnim zračenjem z odpiranjem oken, prepihom za nekaj minut večkrat na dan. naslednja rešitev so pa lokalni rekuperatorji, ki morajo biti prav nameščeni, delajo v paru oz. lahko jih več izpihuje istočasno in več vpihuje istočasno.
Je pa če centralni rekuperator, kjer v kuhuinji, kopalnici, WC,... vlečeš zrak ven, v dnevni, spalnici, otroške sobe,... pa zrak dovajaš. To je v obstoječem stanovanju težje narediti, ker moraš nekje namontirat kanale in imeti prostor za rekuperator.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
HotBurek ::
Strokovno se prezračevanje na višjem strokovnem nivoju izvaja tako, da odpreš okna na fula, vmes pa zavrtiš Sepultura - Born Stubborn, s čimer izvajaš noise cancelation. Vedno dobro, nič problemov, pa še ekološko je.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Lonsarg ::
Hrup in še marsikater drug problem ti reši centralno, in ja da se ga vgradit tudi v staro stanovanje, jaz sem ga.
Centralna naprava je debela 30cm in je skrita v kotu v eni izmed kuhinjskih omaric, odvod slabega zraka je v izhod za napo, za vhod svežega zraka sem pa naredil režo od strani pri kuhinjskem oknu.
Največji del je bilo napeljati po sobah, ampak glavni vod je le čez kuhinja+kopalnica+hodnik, v sobah je pa samo pri vhodu v sobo zračnik in je to to. Namesto spuščenega stropa, ker mi je bilop škoda višine, sem šel v varjanto poknavfanih kanalov 20x20 po hodnikih, razvod v kuhinji je skrit v knavfu nad omaricami in zgleda čisto lepo.
Centralna naprava je debela 30cm in je skrita v kotu v eni izmed kuhinjskih omaric, odvod slabega zraka je v izhod za napo, za vhod svežega zraka sem pa naredil režo od strani pri kuhinjskem oknu.
Največji del je bilo napeljati po sobah, ampak glavni vod je le čez kuhinja+kopalnica+hodnik, v sobah je pa samo pri vhodu v sobo zračnik in je to to. Namesto spuščenega stropa, ker mi je bilop škoda višine, sem šel v varjanto poknavfanih kanalov 20x20 po hodnikih, razvod v kuhinji je skrit v knavfu nad omaricami in zgleda čisto lepo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Jnou ::
Koliko kompliciranja in stroškov imamo v modernem svetu s tem kar se je včasih rešilo z odprtjem oken za par minut na dan.
Nikonja ::
Koliko kompliciranja in stroškov imamo v modernem svetu s tem kar se je včasih rešilo z odprtjem oken za par minut na dan.
Egzekli, ker dajat v mejhno stanovanje še dodatne kanale kateri niso mejhni ziher ne more fajn izgledat. Rajš odprem okna svako uro, preluftam in zaprem in tko je par mesecev na leto, ostanek leta itak imam okna večino časa odprta.
bm1973 ::
Za vgradnjo rekuperatorjev bi rabil gradbeno dovoljenje in soglasje arhitekta, ker gre za poseg v zunanjost bloka.
Tko da sem dal mini ozko rezo 5cmx40cm za zajem svezega zraka od strani pri oknu, da zgleda kot da je del okna. Stokrat manj vidno od raznoraznih klim jih folk brez soglasja daje.
Zgodovina sprememb…
fujtajksel ::
Hja v manjši spalnici rata zrak slab in vlažen že čez noč ko spiš.
> Za vgradnjo rekuperatorjev bi rabil gradbeno dovoljenje in soglasje arhitekta, ker gre za poseg v zunanjost bloka.
Ne vem a za dve luknji za zračnika res rabiš? V spomeniško zaščitenih stavbah dajejo (glasne) notranje klime ravno zato ker sta samo dva zračnika namesto zunanje enote.
> Nova okna bi bila 3 slojna, specifično dizajnirana za hrupno okolje (različni razmaki med stekli, različna debelina stekla in v sredini še folija).
Nekatera okna imamo z zvočno izolativnimi stekli in res dobro izolirajo hrup. Ampak niso najbolje toplotno izolativna, plinska komora samo ena, je bil trade-off ali boljša zvočna ali toplotna izolacija. Mogoče gre s posebnimi okvirji za debelejša stekla.
Pri lokalnih rekuperatorjih dobro poglej koliko dB je zvočne izolacije, pa tudi koliko hrupa dela ventilator na najmanjši hitrosti (za ponoči). Pa eni strokovnjaki so zelo skeptični do sistemov z eno luknjo, da proizvajalci debelo zavajajo.
Nekatera okna imamo z zvočno izolativnimi stekli in res dobro izolirajo hrup. Ampak niso najbolje toplotno izolativna, plinska komora samo ena, je bil trade-off ali boljša zvočna ali toplotna izolacija. Mogoče gre s posebnimi okvirji za debelejša stekla.
Pri lokalnih rekuperatorjih dobro poglej koliko dB je zvočne izolacije, pa tudi koliko hrupa dela ventilator na najmanjši hitrosti (za ponoči). Pa eni strokovnjaki so zelo skeptični do sistemov z eno luknjo, da proizvajalci debelo zavajajo.
tony1 ::
"Predhodni lastnik je zaradi težav z vlago vgradil 2 Lunos modula za lokalno prezračevanje. "
Če te prav razumem, si lastnik.
a) Te lokalna jajca zazidaj in vgradi centralno prezračevanje, ki bo imeli vhod in izhod nekje drugje, daleč od bivalnih prostorov, morda na strehi. Vedi, da boš tudi tega morda moral ponoči ugašati, da bo mir pred hrupom ventilatorja, tako da ti naj naštimajo priročno stikalo zanj (na to vedno pozabijo, ker zagovovarjajo, da naj kar laufa 24 ur).
Morda se bo po zazizadnju lukenj že izkazalo, da lahko samo z rednim zračenjem (2x, 3x dnevno živiš brez pretirane vlage - kupi higrometer in redno spremljaj, idealno je 55% rel. vlage v prostoru, sicer fašeš plesen)...
b) Glede protihrupnih oken se dobro pozanimaj, kot so ti že napisali, protihrupna okna niso obična trislojna. Pomembna je tudi skrbna vgradnja okvirov, raje vzemi dražjega izvajalca.
Če te prav razumem, si lastnik.
a) Te lokalna jajca zazidaj in vgradi centralno prezračevanje, ki bo imeli vhod in izhod nekje drugje, daleč od bivalnih prostorov, morda na strehi. Vedi, da boš tudi tega morda moral ponoči ugašati, da bo mir pred hrupom ventilatorja, tako da ti naj naštimajo priročno stikalo zanj (na to vedno pozabijo, ker zagovovarjajo, da naj kar laufa 24 ur).
Morda se bo po zazizadnju lukenj že izkazalo, da lahko samo z rednim zračenjem (2x, 3x dnevno živiš brez pretirane vlage - kupi higrometer in redno spremljaj, idealno je 55% rel. vlage v prostoru, sicer fašeš plesen)...
b) Glede protihrupnih oken se dobro pozanimaj, kot so ti že napisali, protihrupna okna niso obična trislojna. Pomembna je tudi skrbna vgradnja okvirov, raje vzemi dražjega izvajalca.
Matcha ::
Hvala za odgovore. Da sem mogoče bolj jasen. Stanovanje sem kupil letos poleti. Tako da sem novi lastnik jaz. Trenuten sistem prezračevanja pa je uredil predhoden lastnik, ker je imel težave z vlago in plesnijo kljub rednemu zračenju (odpiranju oken). Rešitev z vrtanjem lukenj v okvir je slaba (zvok iz okolice!), ampak same težave s plesnijo so, vsaj kot trenutno kaže, dejansko odpravljene.
Jaz želim (ker bi tu ostali daljši čas) menjati okna. Prvi razlog je hrup okolice. Drugi razlog je sama starost oken - 25 let. Tretji razlog pa nekaj prihranka pri ogrevanju. Prva prioriteta je seveda dušenje zvoka. Glede oken sem se že pozanimal. Tudi vidim, da je razlika med 3 slojnimi in 3 slojnimi, namenjenimi dušenju zvokov. Pogovarjam se za vgradnjo 3 slojnih, specifično zasnovanih za dušenje zvoka (vmesna folija, različna debelina stekel, različni razmak stekel,...).
Ker pa je imel s plesnijo težave že predhoden lastnik jih ob menjavi oken pričakujem tudi jaz (zaprem dovod svežega zraka). Zato bi tu vprašal, kaj bi bil najboljši način, da izboljšam zračnost do te mere, da se rešim potencialne plesni. Centralno prezračevanje je sicer kul, ampak je tudi drago in zahteva velik poseg. Dejansko tale Mitsubishi Lossnay rekuperator ne izgleda slaba opcija. Na tem mestu se sprašujem, če bi bilo dovolj da ga montiram samo na 2 mesta v stanovanju, na način da bi en zrak vlekel notri, drugi pa ven. Ker tekom dneva imamo vedno vrata vseh prostorov odprta (in se zrak meša). Na ta način bi recimo lokalni rekuperator montiral v dnevni sobi (kjer je tudi kuhinja) in bi ta vlekel svež zrak od zunaj v prostor in recimo kopalnici, kjer nas hrup ne moti, izognil bi se pa spalnice in otroške sobe. Ampak ker s tem nimam dovolj izkušenj ne vem, če je taka rešitev smiselna. Mislim, trenutna rešitev ima dovod zraka čez luknje na oknih in odvod preko 2 Lunos ventilatorjev ki pihata ven pa deluje :)
Jaz želim (ker bi tu ostali daljši čas) menjati okna. Prvi razlog je hrup okolice. Drugi razlog je sama starost oken - 25 let. Tretji razlog pa nekaj prihranka pri ogrevanju. Prva prioriteta je seveda dušenje zvoka. Glede oken sem se že pozanimal. Tudi vidim, da je razlika med 3 slojnimi in 3 slojnimi, namenjenimi dušenju zvokov. Pogovarjam se za vgradnjo 3 slojnih, specifično zasnovanih za dušenje zvoka (vmesna folija, različna debelina stekel, različni razmak stekel,...).
Ker pa je imel s plesnijo težave že predhoden lastnik jih ob menjavi oken pričakujem tudi jaz (zaprem dovod svežega zraka). Zato bi tu vprašal, kaj bi bil najboljši način, da izboljšam zračnost do te mere, da se rešim potencialne plesni. Centralno prezračevanje je sicer kul, ampak je tudi drago in zahteva velik poseg. Dejansko tale Mitsubishi Lossnay rekuperator ne izgleda slaba opcija. Na tem mestu se sprašujem, če bi bilo dovolj da ga montiram samo na 2 mesta v stanovanju, na način da bi en zrak vlekel notri, drugi pa ven. Ker tekom dneva imamo vedno vrata vseh prostorov odprta (in se zrak meša). Na ta način bi recimo lokalni rekuperator montiral v dnevni sobi (kjer je tudi kuhinja) in bi ta vlekel svež zrak od zunaj v prostor in recimo kopalnici, kjer nas hrup ne moti, izognil bi se pa spalnice in otroške sobe. Ampak ker s tem nimam dovolj izkušenj ne vem, če je taka rešitev smiselna. Mislim, trenutna rešitev ima dovod zraka čez luknje na oknih in odvod preko 2 Lunos ventilatorjev ki pihata ven pa deluje :)
fikus_ ::
Ali sta dva dovolj, je težko na pamet reči, ker ne poznamo tlorisa. Za lokalne rekuperatorje imaš podatek, koliko zraka na uro zamenja in glede tega se določa velikost ali število rekuperatorjev v paru. Delati morajo obvezno v paru ali v več parih pravilno umeščeni v stanovanje.
Če boš dajal nove rekuperatorje, se pozanimaj na ekoskladu za subvencijo.
Če boš dajal nove rekuperatorje, se pozanimaj na ekoskladu za subvencijo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
c3p0 ::
Lossnay deluje dobro, le Ekoskladu ta popularni model več ni všeč, zanič reaktivec Lunos pa mu je. Sigurno ni spletk vmes. Izberi enega drugega lokalnega, če ne bo za centralnega financ ali tehničnih možnosti.
Če imaš plesen v stanovanju:
- pobiješ plesen z varikino, oksijem ali čem podonem
- pobrusiš stene, kolikor jih lahko z žirafo.
- vzameš barvo in kit za kopalnice, ki ima noter zmes proti plesni.
To pač spada med dela, ki jih narediš pred vselitvijo.
Vzemi en razvlaževalnik, pa da se vidi koliko vlage je res noter. Folk počne v stanovanjih marsikaj, tudi precej nelogične zadeve.
Rekuperator ni razvlažilec, tako se ne boš znebil plesni. Najti moraš vzrok visoke vlage.
Kar je pa največkrat šparanje pri ogrevanju. V toplih stanovanjih/hišah plesni ni.
- pobiješ plesen z varikino, oksijem ali čem podonem
- pobrusiš stene, kolikor jih lahko z žirafo.
- vzameš barvo in kit za kopalnice, ki ima noter zmes proti plesni.
To pač spada med dela, ki jih narediš pred vselitvijo.
Vzemi en razvlaževalnik, pa da se vidi koliko vlage je res noter. Folk počne v stanovanjih marsikaj, tudi precej nelogične zadeve.
Rekuperator ni razvlažilec, tako se ne boš znebil plesni. Najti moraš vzrok visoke vlage.
Kar je pa največkrat šparanje pri ogrevanju. V toplih stanovanjih/hišah plesni ni.
Vedi, da boš tudi tega morda moral ponoči ugašati, da bo mir pred hrupom ventilatorja, tako da ti naj naštimajo priročno stikalo zanj (na to vedno pozabijo, ker zagovovarjajo, da naj kar laufa 24 ur)1. zaradi varnostjo pred plesnijo mora centralni lavfat 24/7.
2. Zunanja luknja pri centralnem gre preko 10-20 metrov cevi in centralnega rekurperatorja in dodatno se preko zvocno dusljivega razdelilca (to je standard) do spalnice. Tak da ne, zvok definitivno ne pride skozi do spalnice po tej poti, ga pride konkretno vec skozi zaprto okno kot skozi tak sistem.
DamijanD ::
A to velja v vsakem primeru? Recimo, če je v prostoru 24° (ker kuriš kot norec) ampak en kot (ali pa nad oknom) imaš pa nek zelo očiten toplotni most, ker stavba ni izolirana - lahko pride do plesni ali ne?
Ce imas topleje se zgolj eno malenkost zmanjsajo sanse za plesen. Ce je recimo zadeva ravno na meji lahko morda resis, ce je zadeva preko meje ne bos resil zgolj z ogrevanjem. Toplotni mosti so hudic, jih je treba identificirat in resit, magari z dodatno izolacijo od znotraj.
V mojem primeru je dodatnih 1-2 cm purpena plus knavf od znotraj resilo zadevo, tak da ce je zadeva malo cez mejo ni treba dosti dodat da se resi.
V mojem primeru je dodatnih 1-2 cm purpena plus knavf od znotraj resilo zadevo, tak da ce je zadeva malo cez mejo ni treba dosti dodat da se resi.
Zgodovina sprememb…
marqo007 ::
Mitsubushi Lossnay vl-50/100 deluje podobno kot centralni rekuperator, ima hkrati dovod in odvod zraka. To pomeni da ne deluje v paru in ga lahko montiraš samostojno. VL-50 ima pri 15 kubikih izmenjave na uro glasnost 15 db, kar omogoča vgradnjo tudi v spalnico ( seveda vseeno ne ravno pri glavi).
Pomembna lastnost v primerjavi z Lunos (ali blauberg ipd.) konceptom delovanja v paru je ta, da pri Lossnay je zvok konstanten (white noise) in se ventilator ne ugaša vmes in zamenjuje smer kot se to dogaja pri Lunos, kar je moteče ponoči.
Obstaja sicer še kakšen Zehnder comfospot 50/70, ki deluje podobno kot mitsubishi a je vsaj 2x dražji in vprašanje koliko duši zvok iz okolice (potrebno preveriti).
Osebno bi dal po enega VL-50 v vsako spalnico in enega VL-100 v dnevni prostor če bi se odločil za lokalno rekuperacijo namesto centralne.
komunist1945 ::
Jaz bi najprej dobro zafilal luknje v oknih pa tisti obstoječi lunos, nabavil en razvlažilnik za 150 €, potem pa to laufal eno sezono ali dve, pa vidiš, kako je s hrupom in vlago preden greš okna menjavat. Razvlažilnik sicer oddaja hrup, samo dosti bolj učinkovito razvlaži kot prezračevanje, zato je dost če dela kako urco al dve na dan, ko te npr. ni doma, toliko da viške pobira.
če je potem še vedno hrup prevelik, pa takrat menjaš okna za trojslojna
če je potem še vedno hrup prevelik, pa takrat menjaš okna za trojslojna
Ce imas topleje se zgolj eno malenkost zmanjsajo sanse za plesen. Ce je recimo zadeva ravno na meji lahko morda resis, ce je zadeva preko meje ne bos resil zgolj z ogrevanjem. Toplotni mosti so hudic, jih je treba identificirat in resit, magari z dodatno izolacijo od znotraj.
Lahko da si samo skril problem, ki bo ven udaril čez nekaj časa...
Je ze 5 let od tega, tak da sem resil. Pac odvisno kako hud je toplotni most, ce sumis da je zelo hud pac das 5cm namesto 2cm kot sem jaz, cilj je pac da je povrsina stena cimblizje temperaturi sobe.
Skratka toplotni mostovi so za sanirat ne glede na to ali dodatno resujes tudi z prezracevanjen in razvlazilniki.
Skratka toplotni mostovi so za sanirat ne glede na to ali dodatno resujes tudi z prezracevanjen in razvlazilniki.
barakus ::
Kateri pa so večji proizvajalci centralnih prezračevalnih sistemov? Ali kitajci prodajajo te sisteme? Iščem, če obstaja specifična kombinacija filtracija + razvlaževanja vhodnega zraka, brez rekuperacije, brez klime.
Sem konkretno raziskoval pa ni nekih pametnih kombinacij razvlazilnika in prezracevalnega sistema, treba kar dve loceni napravi pa zvezat z ustreznimi loputami. Pa tudi dimenzionirat ekstra razvode ker rabi razvlazilec vecje od rekurperatorja (lopute pa poskrbijo da zgolj kadar je razvlazilec vklopljen potegne cez ekstra razvode, vpih je lahki skupen in predimenzioniran, zajem pa rabi razvlazilec se ekstra da od tam potegne dodatni zrak ker izhod rekurperatorja ne dobavlja dovolj).
Sicer bolj popularna je kombinacija kanalska klima plus prezracevalni sistem v isti razvod, ampak kar se tice vezave je tudi razvlazilec ista stvar kot kanalska klima (obstajajo kanalski razvlazilci ki ze imajo prikljucke za cevi).
Morda se sam lotim tega v varjanti z kanalsko klimo, se se nisem odlocil fiksnk. In sicer bi potegnil na obstojec prezracevalni razvod ekstra dovodne cevi do dnevne in ekstra zajemne cevi do hodnika da bi zadeva spilala ko dodam se kanalsko klimo. Klima pa zato ker razvlazilec dejansko ko razvlazuje malenkost greje, ceprav bi naceloma bolj rabil razvlazevanje kot klimo, sam raje stopinja premalo kot stopinja vec. Za cisto perfect bi rabil klimo ki ima dejanski razvlazilni mode brez hlajenja hkrati, ampak take nisem nasel v EU, zgolj v US.
Sicer bolj popularna je kombinacija kanalska klima plus prezracevalni sistem v isti razvod, ampak kar se tice vezave je tudi razvlazilec ista stvar kot kanalska klima (obstajajo kanalski razvlazilci ki ze imajo prikljucke za cevi).
Morda se sam lotim tega v varjanti z kanalsko klimo, se se nisem odlocil fiksnk. In sicer bi potegnil na obstojec prezracevalni razvod ekstra dovodne cevi do dnevne in ekstra zajemne cevi do hodnika da bi zadeva spilala ko dodam se kanalsko klimo. Klima pa zato ker razvlazilec dejansko ko razvlazuje malenkost greje, ceprav bi naceloma bolj rabil razvlazevanje kot klimo, sam raje stopinja premalo kot stopinja vec. Za cisto perfect bi rabil klimo ki ima dejanski razvlazilni mode brez hlajenja hkrati, ampak take nisem nasel v EU, zgolj v US.
Zgodovina sprememb…
> Iščem, če obstaja specifična kombinacija filtracija + razvlaževanja vhodnega zraka, brez rekuperacije, brez klime.
Moraš še malo razčistit kaj iščeš.
Low-tech varianta je zračnik-ventilator, mogoče zraven še filter. Če bo zunaj mraz bo to mimogrede zraven tudi razvlaževalo in hladilo.
Rekuperacija je da je med dovodom in odvodom zraka še toplotni izmenjevalnik, tako da ob zračenju izgubljaš manj toplote.
Moraš še malo razčistit kaj iščeš.
Low-tech varianta je zračnik-ventilator, mogoče zraven še filter. Če bo zunaj mraz bo to mimogrede zraven tudi razvlaževalo in hladilo.
Rekuperacija je da je med dovodom in odvodom zraka še toplotni izmenjevalnik, tako da ob zračenju izgubljaš manj toplote.
Po mojih izkušnjah s centralno prezračevalno v blokovskem stanovanju ne rabiš še dodatnega razvlaževanja, notri bo suho ko poper.
V mojem primeru mi pozimi res suši in sem moral vlažilec kupit za ene 3 mesece pozimi da vsaj do 50% vlage spravim (sicer mi pade pod 40%). Ampak poleti pa je vlažno ko hudič in je prezračevalni sistem kvečjemu poslabšal vlago poleti, definitivno pa ne izboljšal (imam navadni izmenjevalec, ne entalpijski).
No v kratkem se selim in tam bom dal entalpijski namesto navadni izmenjevalec v centralni rekurperator, morda bo to izboljšalo situacijo z vlago (entalpijski bi v teoriji vračal vlago pozimi in "vračal" suhost poleti ko je zunaj vlažno), ampak se ne bom na to zanašal, zato je načeloma v planu še ekstra kanalska klima.
No v kratkem se selim in tam bom dal entalpijski namesto navadni izmenjevalec v centralni rekurperator, morda bo to izboljšalo situacijo z vlago (entalpijski bi v teoriji vračal vlago pozimi in "vračal" suhost poleti ko je zunaj vlažno), ampak se ne bom na to zanašal, zato je načeloma v planu še ekstra kanalska klima.
No saj govora je da nekaj rabiš za razvlaževanje, ali razvlažilnik ali klima, ne da oboje. No tudi varjanta klima za par tednov konice in razvlažilnik za več mesecev je možna (in celo bolj optimalna, ker v praksi večino časa razen najhujše vročine bolj rabiš razvlaževanje kot hlajenje, bolj udobno za človeka je suho in 25-26 stopinj poleti kot pa da hladiš na 22 stopinj, recimo pri meni je preveč vlažno vse do konca septembra ko ni šans da še klimo prežigaš ker je že prehladno).
Je pa tudi precej bolj udobno imeti kanalsko klimo/razvlažilnik integrirano v prezračevalni sistem, da ni to samo 1 ali 2 prostora kjer neudobno piha drugje pa bolj vroče/vlažno. Ampak kot rečeno, to zahteva malce ekstra cevi, samo cevi od prezračevalnega nimajo dovolj kapacitete za integracijo klime/razvlažilnika, tak da rabiš nekoga ki zna to pravilno integrirat ali pa DIY.
Je pa tudi precej bolj udobno imeti kanalsko klimo/razvlažilnik integrirano v prezračevalni sistem, da ni to samo 1 ali 2 prostora kjer neudobno piha drugje pa bolj vroče/vlažno. Ampak kot rečeno, to zahteva malce ekstra cevi, samo cevi od prezračevalnega nimajo dovolj kapacitete za integracijo klime/razvlažilnika, tak da rabiš nekoga ki zna to pravilno integrirat ali pa DIY.
Zgodovina sprememb…
"ker v praksi večino časa razen najhujše vročine bolj rabiš razvlaževanje kot hlajenje, bolj udobno za človeka je suho in 25-26 stopinj poleti"
Dokler ni hude vročine, lahko zrak tudi samo sušiš, to opcijo ima vsaka klima, se pa to pač počne posredno s hlajenjem zraka (air conditioning pomeni odstranjevanje vlage, ne hlajenje).
"Je pa tudi precej bolj udobno imeti kanalsko klimo/razvlažilnik integrirano v prezračevalni sistem,"
Je, ampak rabiš znanje, da boš naredil kot je treba, pa ga pri nas verjetno ima zelo malo firm, kaj šele posameznikov. Če bo na pol, in ti npr. že samo kondenz zastaja v ceveh, bo sranje...
Dokler ni hude vročine, lahko zrak tudi samo sušiš, to opcijo ima vsaka klima, se pa to pač počne posredno s hlajenjem zraka (air conditioning pomeni odstranjevanje vlage, ne hlajenje).
"Je pa tudi precej bolj udobno imeti kanalsko klimo/razvlažilnik integrirano v prezračevalni sistem,"
Je, ampak rabiš znanje, da boš naredil kot je treba, pa ga pri nas verjetno ima zelo malo firm, kaj šele posameznikov. Če bo na pol, in ti npr. že samo kondenz zastaja v ceveh, bo sranje...
Dokler ni hude vročine, lahko zrak tudi samo sušiš, to opcijo ima vsaka klima, se pa to pač počne posredno s hlajenjem zraka (air conditioning pomeni odstranjevanje vlage, ne hlajenje).Meni shladi iz 26 na 22 stopinj in zniža vlago medtem zgolj za 10% v razvlažilnem mode, nič kaj opazno drugače kot v načinu hlajenja. Jaz bi pa rabil 20-30% znižanje vlage in 0 stopinj hlajenja večino časa maja do oktobra z izjemo avgusta, brez hlajenja. Skratka precej neoptimalno, ampak ja, se da preživet, bolje kot nič absolutno, bi pa optimum bil proper razvlažilnik še ekstra, sam dve napravi mi nekak ni za imet tak da bo najbrž zgolj kanalska klima kljub tej neoptimalnosti. Bo pa kanalska integrirana v prezračevalni sistem. Septembra/oktobra bo morda lavfala hkrati klima za razvlaževanje in še gretje da ni prehladno, ker mojo zebe pod 24 stopinj :)
Se pa strinjam da proper integracija z prezračevalnim sistemom ni enostavna, ampak če daš za centralno rekurperacijo 5-10k pa dodaš še ta 2k pa ti to nekdo zrihta in integrira ta razvlažilnik ali kanalsko klimo (jaz bom sicer DIY varjanto, v trenutnem stanovanju ki ga prodajam sem DIY centralno prezračevanje zrihtal za 2k, sam takrat še nisem bil dosti pameten da bi razmišljal da še klimo/razvlažilnik integriram). Ampak ja, če greš varjanto z razvlažilnikom skoraj rabiš eksta še klimo za tisti vroči mesec, tak da ja, je lažje izbrati samo klimo za voljo manj komplikacij, čeprav je manjši optimum. All-in-one naprave ki imajo proper razvlažilnik brez hlajenja in klimo hkrati v enem pa se v EU ne dobi, sem v US našel ene zadeve sam je to mal težko importat, pa zadeva je 110V in rabiš konverzijo itd...
Zgodovina sprememb…
Klimo obvezno rabiš, ker ti razvlaževalnik greje zrak. Minili so časi izpred 15ih let, ko se je celo nove bajte načrtovalo z mislijo, da klime morda sploh ne bo rabil. Ne gre več brez.
Molnar: tole sem že videl celo pri nas, zdelo se je, da je prezračevalno precej učinkovito... Koliko hrupa spusti skozi pa ne znam oceniti... Če je ponoči moteče zaradi hrupa in jih moraš zapirati (če se to sploh da?), je bolj jajc...
Molnar: tole sem že videl celo pri nas, zdelo se je, da je prezračevalno precej učinkovito... Koliko hrupa spusti skozi pa ne znam oceniti... Če je ponoči moteče zaradi hrupa in jih moraš zapirati (če se to sploh da?), je bolj jajc...
Tole kar je molnar dal na sliki ima v novogradnja v stanovanju tašča ko je kupila (no vsaj glede na sliko sklepam da gre za isto zadevo), zadevi se reče prezračevanje preko hidrosenzibilnih loput. Ob oknih so te reže ki so na sliki, v kuhinji ter kopalnici pa izhodni ventilator in zadeva se bodisi odpira avtomatsko ko zazna vlago ali pa jo še ekstra sprožiš z gumbom v kuhinji/kopalnici. Reže ob oknih delujejo brez elektrike, torej neslišno.
Zadeva je sicer malo bolj švoh in ni tako varčna (ker ni rekurperacije), je pa neka osnova ter je neslišno in če mene vprašaš bolje kot neki lokalni rekurperatorji. Malo še dodatno okna odpiraš, za osnovo ti pa ta zadeva poskrbi (da je zrak vsaj za silo svež ko se zjutraj zbudiš, ker če nimaš čisto nič je res slab zrak v spalnici če vrata zapiraš zjutraj).
Skratka za neko simpl hitro rešitev se mi ne zdi slaba ideja, veliko manj komplikacije glede vgradnje kot centralna rekurperacija in boljša izkušnja kot lokalni rekurperatorji, ker je neslišno. Pa tudi najcenejše izmed treh opcij.
Zadeva je sicer malo bolj švoh in ni tako varčna (ker ni rekurperacije), je pa neka osnova ter je neslišno in če mene vprašaš bolje kot neki lokalni rekurperatorji. Malo še dodatno okna odpiraš, za osnovo ti pa ta zadeva poskrbi (da je zrak vsaj za silo svež ko se zjutraj zbudiš, ker če nimaš čisto nič je res slab zrak v spalnici če vrata zapiraš zjutraj).
Skratka za neko simpl hitro rešitev se mi ne zdi slaba ideja, veliko manj komplikacije glede vgradnje kot centralna rekurperacija in boljša izkušnja kot lokalni rekurperatorji, ker je neslišno. Pa tudi najcenejše izmed treh opcij.
Zgodovina sprememb…
Zagotovo je bolj tiho od lokalnega prezračevanja, kako pa je s hrupom z ulice? Ni bilo moteče?
Hja je sicer dost v mirnem okolju tak da ni tok relavanten test, kar sem bil tam nič čez ne pride zvoka.
Dokler ni hude vročine, lahko zrak tudi samo sušiš, to opcijo ima vsaka klima, se pa to pač počne posredno s hlajenjem zraka (air conditioning pomeni odstranjevanje vlage, ne hlajenje).Meni shladi iz 26 na 22 stopinj in zniža vlago medtem zgolj za 10% v razvlažilnem mode, nič kaj opazno drugače kot v načinu hlajenja. Jaz bi pa rabil 20-30% znižanje vlage in 0 stopinj hlajenja večino časa maja do oktobra z izjemo avgusta, brez hlajenja. Skratka precej neoptimalno, ampak ja, se da preživet, bolje kot nič absolutno, bi pa optimum bil proper razvlažilnik še ekstra, sam dve napravi mi nekak ni za imet tak da bo najbrž zgolj kanalska klima kljub tej neoptimalnosti. Bo pa kanalska integrirana v prezračevalni sistem. Septembra/oktobra bo morda lavfala hkrati klima za razvlaževanje in še gretje da ni prehladno, ker mojo zebe pod 24 stopinj :)
Se pa strinjam da proper integracija z prezračevalnim sistemom ni enostavna, ampak če daš za centralno rekurperacijo 5-10k pa dodaš še ta 2k pa ti to nekdo zrihta in integrira ta razvlažilnik ali kanalsko klimo (jaz bom sicer DIY varjanto, v trenutnem stanovanju ki ga prodajam sem DIY centralno prezračevanje zrihtal za 2k, sam takrat še nisem bil dosti pameten da bi razmišljal da še klimo/razvlažilnik integriram). Ampak ja, če greš varjanto z razvlažilnikom skoraj rabiš eksta še klimo za tisti vroči mesec, tak da ja, je lažje izbrati samo klimo za voljo manj komplikacij, čeprav je manjši optimum. All-in-one naprave ki imajo proper razvlažilnik brez hlajenja in klimo hkrati v enem pa se v EU ne dobi, sem v US našel ene zadeve sam je to mal težko importat, pa zadeva je 110V in rabiš konverzijo itd...
Ali lahko deliš kak link na te US naprave? Iščem rešitev za hišo v tropskem podnebju, kjer so potrebe in navade drugačne. Razvlaževanje mora biti centralno in konstantno za preprečevanje plesni. Hlajenje pa lokalno po potrebi.
Tale dva kandidata sem imel ogledana za nabavo iz US, ki sta hkrati proper razvlažilec in klima v enem, moč klime je majhna ker je fokus na razvlaževanju, ampak dovolj da prepreči da bi razvlaževanje ogrevalo (ker obični razvlažilec malo ogreva) plus še za kako stopinjo ohladit:
- https://aeroventic.com/dehumidifier-sd1...
- https://www.amgair.com/quest-185-cool-s...
V US to precej uporabljajo ker imajo še več vlage v določenih delih kot Evropa brez ekstremne vročine in so bolj fokusirani na razvlaževanje kot hlajenje. Ampak že Slovenija je malo bolj na meji in bi bilo kaj takega dobra rešitev, sam enostavno tega v Evropi ni, vsi sam na navadne klime fokusirani.
Če ti uspe kje zrihtat uvoz v Slovenijo sem morda kandidat, se mi ni dalo ponudnikov iskat :) Bo pa treba zraven kupit še 220v->110V pretvornik.
- https://aeroventic.com/dehumidifier-sd1...
- https://www.amgair.com/quest-185-cool-s...
V US to precej uporabljajo ker imajo še več vlage v določenih delih kot Evropa brez ekstremne vročine in so bolj fokusirani na razvlaževanje kot hlajenje. Ampak že Slovenija je malo bolj na meji in bi bilo kaj takega dobra rešitev, sam enostavno tega v Evropi ni, vsi sam na navadne klime fokusirani.
Če ti uspe kje zrihtat uvoz v Slovenijo sem morda kandidat, se mi ni dalo ponudnikov iskat :) Bo pa treba zraven kupit še 220v->110V pretvornik.
Zgodovina sprememb…
Tale dva kandidata sem imel ogledana za nabavo iz US, ki sta hkrati proper razvlažilec in klima v enem, moč klime je majhna ker je fokus na razvlaževanju, ampak dovolj da prepreči da bi razvlaževanje ogrevalo (ker obični razvlažilec malo ogreva) ...
Kompresorsko razvlaževanje vedno razvlažuje tako, da zrak ohladi, da voda v njem na hladilniku kondenzira. Tipična split klima razvlažuje le kadar hladi in toploto odda zunaj. Namenski razvlaževalec pa ohlajeni zrak pogreje nazaj kar v isti škatli (plus še malo več kar pokuri kompresor). Split klima ki bi razvlaževala brez hlajenja prostora bi morala imet v notranji enoti dodatno grelno stran in znat ustrezno preklapljat.
Mogoče preglej še "monoblock" klime, te bi teoretično lahko to preklapljale znotraj škatle. Npr tele delajo tudi sušilce
https://en.trotec.com/shop/air-conditio...
Ja tehnično te zadeve delajo to, sam integracija v prezračevalni sistem zna biti prekomplicirana :)
V bistvu sem z še malo raziskovanja ugotovil da je moj glavni zaje... da imam HRV rekurperator (bi pa očitno moral imeti ERV - entalpijskega po slovensko). Tako da mi HRV dejansko dela kontro moji klimi poleti. Klima razvlažuje, HRV rekurperator pa vrača vlažen zrak notri ter ohranja ohlajeno temperaturo od klime. Razultat je prevlažno in/ali premrzlo hkrati poleti. To tudi razloži zakaj je marsikdo zadovoljen z razvlaževanjem klime jaz pa ne, tisti ki so zadovoljni nimajo še HRV rekurperatorja zraven.
Tak da najbrž bo ERV(entalpijski) rekurperator + klima čisto super rešitev, ker bo ERV ohranjal vlažnost, torej bo ohranjal kar klima razvlaži. In potrebe po kakih komplikacijah z ekstra razvlažilniki sploh ne bo.
V bistvu sem z še malo raziskovanja ugotovil da je moj glavni zaje... da imam HRV rekurperator (bi pa očitno moral imeti ERV - entalpijskega po slovensko). Tako da mi HRV dejansko dela kontro moji klimi poleti. Klima razvlažuje, HRV rekurperator pa vrača vlažen zrak notri ter ohranja ohlajeno temperaturo od klime. Razultat je prevlažno in/ali premrzlo hkrati poleti. To tudi razloži zakaj je marsikdo zadovoljen z razvlaževanjem klime jaz pa ne, tisti ki so zadovoljni nimajo še HRV rekurperatorja zraven.
Tak da najbrž bo ERV(entalpijski) rekurperator + klima čisto super rešitev, ker bo ERV ohranjal vlažnost, torej bo ohranjal kar klima razvlaži. In potrebe po kakih komplikacijah z ekstra razvlažilniki sploh ne bo.
Zgodovina sprememb…
Ali ima kdo vpih in izpih urejen v vsakem prostoru posebej? Verjetno pride preveč cevi vse skupaj?
"V bistvu sem z še malo raziskovanja ugotovil da je moj glavni zaje... da imam HRV rekurperator (bi pa očitno moral imeti ERV - entalpijskega po slovensko). Tako da mi HRV dejansko dela kontro moji klimi poleti. Klima razvlažuje, HRV rekurperator pa vrača vlažen zrak notri ter ohranja ohlajeno temperaturo od klime. Razultat je prevlažno in/ali premrzlo hkrati poleti. To tudi razloži zakaj je marsikdo zadovoljen z razvlaževanjem klime jaz pa ne, tisti ki so zadovoljni nimajo še HRV rekurperatorja zraven."
Ne sekiraj se, takih novih blokov je kolikor hočeš.
"Tak da najbrž bo ERV(entalpijski) rekurperator + klima čisto super rešitev, ker bo ERV ohranjal vlažnost, torej bo ohranjal kar klima razvlaži. In potrebe po kakih komplikacijah z ekstra razvlažilniki sploh ne bo."
Se strinjam.
Ne sekiraj se, takih novih blokov je kolikor hočeš.
"Tak da najbrž bo ERV(entalpijski) rekurperator + klima čisto super rešitev, ker bo ERV ohranjal vlažnost, torej bo ohranjal kar klima razvlaži. In potrebe po kakih komplikacijah z ekstra razvlažilniki sploh ne bo."
Se strinjam.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 34384 (4251) | mtl_slo |
» | Nakup razvlažilca (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 12224 (4058) | chucki |
» | Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 82777 (10628) | barracuda |
» | Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 71673 (11870) | edi123 |
» | Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)Oddelek: Loža | 11742 (10462) | fosil |