» »

Minimalni rok za prekinitev najemne pogodbe s strani najemodajalca?

Minimalni rok za prekinitev najemne pogodbe s strani najemodajalca?

barakus ::

Pozdravljeni,

Sosedi so dobili sms od najemodajalca, da se morajo izseliti v roku enega meseca češ da je v pogodbi napisan 1 mesečni odpovedni rok.

Ali je to res? Ali ni minimalni odpovedni rok 60 dni po zakonu?

Pogodba je drugače podpisana do julija 2023, plačuje se redno, ampak najemodajalec se želi zdaj vseliti notri, ker je njegova punca noseča. Družina, ki je notri, je totalno nepripravljena na tako situacijo in zdaj panično iščejo drugo stanovanje. 8 letni otrok zdaj hodi peš v šolo, v bližini drugega stanovanja na trgu trenutno ni, se bojijo tudi logističnega problema dostave otroka v šolo, ker oče dela cel teden v tujini, mama pa se vozi z avtobusom v službo.

Ima družina kakšno smiselno opcijo, da bi imela nekaj več časa za poiskati drugo stanovanje?

Sklepam, da od prejetja sms sporočila dalje se začne šteti odpovedni rok?

Pat_MaGroin ::

60 dni, manj ne gre, clen v pogodbi je nepomemben.

user4683 ::

Tako je, 60 dni je minimum. Lastnik mora najemniku tudi priskrbeti drugo primerno stanovanje, ki je v vseh pomembnih značilnostih primerljivo s sedanjim, prav tako jim mora kriti stroške selitve.

Mato989 ::

user4683 je izjavil:

Tako je, 60 dni je minimum. Lastnik mora najemniku tudi priskrbeti drugo primerno stanovanje, ki je v vseh pomembnih značilnostih primerljivo s sedanjim, prav tako jim mora kriti stroške selitve.

Klasičen primer zakona ki je popolnoma neživljenski in razlog zakaj nekateri nočejo oddajat nepremičnin... kaj ima lastnik svoje nepremičnine s težavo kam bodo najemniki šli...

Mimogrede a to ne velja samo če imajo za nedoločen čas?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: barakus ()

bsslo ::

Ali je pogodba sklenjena za določen ali nedoločen čas?
Verjetno za določen čas, če piše, da je do julija 2023.
V tem primeru jim najemodajalec do takrat ne more odpovedati pogodbe. 2-mesečni zakonski rok v tem primeru velja za najemnika. Naj nekdo še potrdi.

Pat_MaGroin ::

Izredna odpoved, 60 dni casa, placas stroske selitve + najdit moras primerno stanovanje.

Trajanje pogodbe je irelevantno, zakon v tem členu ne govori o trajanju ampak o prekinitvi pogodbe.

Tidule ::

barakus je izjavil:

Pozdravljeni,

Sosedi so dobili sms od najemodajalca, da se morajo izseliti v roku enega meseca češ da je v pogodbi napisan 1 mesečni odpovedni rok.

Ali je to res? Ali ni minimalni odpovedni rok 60 dni po zakonu?

Pogodba je drugače podpisana do julija 2023, plačuje se redno, ampak najemodajalec se želi zdaj vseliti notri, ker je njegova punca noseča. Družina, ki je notri, je totalno nepripravljena na tako situacijo in zdaj panično iščejo drugo stanovanje. 8 letni otrok zdaj hodi peš v šolo, v bližini drugega stanovanja na trgu trenutno ni, se bojijo tudi logističnega problema dostave otroka v šolo, ker oče dela cel teden v tujini, mama pa se vozi z avtobusom v službo.

Ima družina kakšno smiselno opcijo, da bi imela nekaj več časa za poiskati drugo stanovanje?

Sklepam, da od prejetja sms sporočila dalje se začne šteti odpovedni rok?

enostranski odpovedni rok najemodajalca ne obstaja razen če:
a. so podani krivdni razlogi za odpoved najemne pogodbe
b. jim najemodajalec zagotovi primerljivo stanovanje.

Zdaj je pa na njih koliko se bodo s tem zajebavali. Če so karakter, lahko mirno odgovorijo na SMS, da odpoved pogodbe nična in da se pred julijem ne bodo izselili, ter da bodo vse najdaljne nadlegovanje prijavili policiji. Dodajo še telefonsko odvetnika kamor se lahko obrne in je to to. So pa take situacije močno odvisene od dejanskih okoliščin, kakšne je najemodajalec, koliko se njim da pregovarjat, a gre za stanovanje do katerega ima najemodajalec lahek dostop... Tako da ogromno je odvisno od okoliščin konkretnega primera. Drugače pa po pravni poti jih pred julijem 2023 nikakor ne more spravit ven, če ni izpolnjen kateri od zgornjih pogojev.

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Klasičen primer zakona ki je popolnoma neživljenski in razlog zakaj nekateri nočejo oddajat nepremičnin... kaj ima lastnik svoje nepremičnine s težavo kam bodo najemniki šli...

To, da ne spoštuje pogodbe, ki jo je sklenil. Kaj ima najemnik, ki izpolnjuje svoje pogodbe obveznosti, težave s tem, da ima goljufa tvoje sorte za najemodajalca?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

To, da ne spoštuje pogodbe, ki jo je sklenil. Kaj ima najemnik, ki izpolnjuje svoje pogodbe obveznosti, težave s tem, da ima goljufa tvoje sorte za najemodajalca?

Težava je v tem, da recimo tudi če poteče pogodba torej če drugo leto julija 2023 ta družina recimo NE BO hotla it ven, in ker imajo šoloobveznega otroka, jih bo težko najemodajalec sploh vrgel ven če ne bodo imeli kam it...Kaj briga najemodajalca kam grejo ko poteče pogodba recimo? To je njihova stvar.

Še več če ne bodo šli ven se bo moral najemodajalec jebat nekaj mesecev ali v slabših primerih tudi 1-2 leti da jih izseli... vse to odvrača željo dajati sploh kaj legalno v najem

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

cias ::

Mato989 je izjavil:

Naj proda in mu ne bo treba trpeti od prihodkov najemnine.

Se pa da čisto človeško zmeniti med najemnikom in oddajalcem. Kjer sem jaz živel je oddajala ena iz UK, ki je zaradi izgube službe morala priti nazaj. Me je poklicala, sva se zmenila, en mesec je šla sama nekam v najem, jaz sem v tistem času dobil drugo stanovanje in smo vse rešili.
Samo če bi bil z družino je to seveda neizvedljivi. Problem je ker folk oddaja in misli da bo samo služil, odgovornosti pa ne bo imel nobenih. Za take je primerna prodaja stanovanja.

cias je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Se pa da čisto človeško zmeniti med najemnikom in oddajalcem. Kjer sem jaz živel je oddajala ena iz UK, ki je zaradi izgube službe morala priti nazaj. Me je poklicala, sva se zmenila, en mesec je šla sama nekam v najem, jaz sem v tistem času dobil drugo stanovanje in smo vse rešili.
Samo če bi bil z družino je to seveda neizvedljivi. Problem je ker folk oddaja in misli da bo samo služil, odgovornosti pa ne bo imel nobenih. Za take je primerna prodaja stanovanja.

Ali pa če obrneva logiko, naj najemniki nekaj kupijo in ne bodo doživljali stresa takih preselitev >:D

Mato989 je izjavil:

Težava je v tem, da recimo tudi če poteče pogodba torej če drugo leto julija 2023 ta družina recimo NE BO hotla it ven, in ker imajo šoloobveznega otroka, jih bo težko najemodajalec sploh vrgel ven če ne bodo imeli kam it...Kaj briga najemodajalca kam grejo ko poteče pogodba recimo? To je njihova stvar.

Še več če ne bodo šli ven se bo moral najemodajalec jebat nekaj mesecev ali v slabših primerih tudi 1-2 leti da jih izseli... vse to odvrača željo dajati sploh kaj legalno v najem

O čem spet bluziš? Kaj ima šoloobvezen otrok s veljavnostjo pogodbe? Kaj ima to, da je najemodajalec danes goljufiv izmeček s tvoji blodnjami kaj bo drugo leto? A si sploh prebral o čem je govora ali samo rad delaš bedaka iz sebe?

Mato989 je izjavil:

cias je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ali pa če obrneva logiko, naj najemniki nekaj kupijo in ne bodo doživljali stresa takih preselitev >:D

Kaj pa če bi kekci tvojega kova začeli recimo spoštovat pogodbe, ki jih podpišete, pa ne bi takih neumnosti okol razlagal?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

cias ::

Mato989 je izjavil:

Potem bo treba prvo kredite prepovedat, lizinge, rent a car… ampak ker imamo pogodbe in zakone, se je teh treba držati obojestransko.

Kaj pa če bi kekci tvojega kova začeli recimo spoštovat pogodbe, ki jih podpišete, pa ne bi takih neumnosti okol razlagal?

Seveda, v tem primeru je jasno, zakon pravi da če je pogodba do julija 2023 veljavna in podpisana je noben ne more vržt ven razen pod določenimi pogoji... Moj rant je glede tega da tudi če ta družina 1 dan po PRETEKU pogodbe ne bo zapustila nepremičnine v LASTI druge osebe, je ta oseba ne more isti dan izselit ampak se mora jebat sodno, kar je nesprejemljivo in menim da bi moralo bit spremenjeno, ko poteče pogodba moraš bit izseljen če ne na tvoje stroške v spremstvu policije pride selitven servis ki zmeče vse kar je tvojega ven...

Žal naši zakoni poveličujejo skvoterstvo in okupacijo lastnine drugih z mučnimi dolgotrajnimi roki in sodišči.

Odpri svojo temo, pa tam blodi o fiktivnih scenarijih, ki nimajo nič s konkretno težavo o kateri govori OP.

nejcek74 ::

Mato989 je izjavil:

Seveda, v tem primeru je jasno, zakon pravi da če je pogodba do julija 2023 veljavna in podpisana je noben ne more vržt ven razen pod določenimi pogoji... Moj rant je....

Tvoj rant je brezzvezen, ravno tako tvoje filozofiranje. Najemniki so z namenov varovani in to je sestavni del državne stanovanjske politike. Res je, da je tav Sloveniji precej sesuta ravno zaradi primitivnih kekcev, ki dojemajo lastništvo nepremičnin čustveno in ne trzno. Zmedo na lastniškem nivoju je ustvaril socializem, na trznem pa Demosom z Jazbinškom, oziroma prevlado malih najemodajalcev (in lastnikov) brez prave kapitalske osnove. Ce ne znaš oddajat, prodaj drugemu investitorju, denar pa investiraj drugam. Ce potrebuješ razlago zakaj družbi ni v interesu, da ima cel kup praznih stanovanj ter hkrati ljudi na cesti, ti predlagam malo razmisleka.

Stikalo ::

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Ni neživljenski. Postavi se v vlogo najemnika. Podpišeš pogodbo za 1 leto, se preseliš, redno plačuješ najemnino. Potem se pa najemodajalcu obrne in te hoče spodit ven čez 1 mesec? A prej si bil pa dober, da si mu vsak mesec plačeval denar? Lej, če daš v najem, si pač zavezan nuditi stanovanje in prav tako je najemodajalec zavezan da ga plačuje. To je posel. A zdej se bo pa najemodajalec zmišljeval vsak mesec, kaj bi pa kaj ne? Če bo za eno leto pa za eno leto. A njemu ko je punca noseča je vreden kar na enkrat več, kot družini z 8 letnikom. Stvari tako pač ne grejo.

Popolnoma prav dajem zakonom, ki ščiti tako najemnike kot najemodajalce. A sedaj pa najemnik naj vsak dan pričakuje, da se ga bo najemodajalec naveličal in ga hotel vržti ven?

Stikalo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Ni neživljenski. Postavi se v vlogo najemnika. Podpišeš pogodbo za 1 leto, se preseliš, redno plačuješ najemnino. Potem se pa najemodajalcu obrne in te hoče spodit ven čez 1 mesec? A prej si bil pa dober, da si mu vsak mesec plačeval denar? Lej, če daš v najem, si pač zavezan nuditi stanovanje in prav tako je najemodajalec zavezan da ga plačuje. To je posel. A zdej se bo pa najemodajalec zmišljeval vsak mesec, kaj bi pa kaj ne? Če bo za eno leto pa za eno leto. A njemu ko je punca noseča je vreden kar na enkrat več, kot družini z 8 letnikom. Stvari tako pač ne grejo.

Popolnoma prav dajem zakonom, ki ščiti tako najemnike kot najemodajalce. A sedaj pa najemnik naj vsak dan pričakuje, da se ga bo najemodajalec naveličal in ga hotel vržti ven?

Ja ali pa še to, recimo podpišeš pogdbo a 500€ na mesec, se vseliš, a sedaj te bo pa najemodajalec vrgel čez 30 dni ven, ker ima ponudbo za 600€ na mesec? Ja pizda naj počaka do izteka pogodbe!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Stikalo ()

Zakon je povsem v redu - varuje tako najemnika (pred samovoljo lastnika), kot tudi najemodajalca (pred neizpolnjevanjem pogodbenih dogovorov). Če kaj, so problem počasni sodni postopki v primeru, ko pride do spora.

barakus ::

Hvala Tidule, znupy in ostalim, ki ste podali konkretne odgovore.

Zanima me edino, kako človek najde primernega odvetnika v svojem kraju?

Nameravam jim svetovati, da stopijo do odvetnika s pogodbo in naj jim on predstavi realne opcije. Morda se lahko tudi on dogovori z lastnikom v njihovem imenu.

dela ::

Predlagal bi, da za začetek kar sami najemodajalcu pošljejo dopis, v stanovanjskem zakonu je lepo zapisano, kaj mora najemodajalec nardit, če hoče predčasno prekinit pogodbo, vse kar je mimo tega v pogodbi, je nično, ker je zakon nad pogodbo. Lepo naj prepišejo zakonsko podlago od tam in ga lepo opozorijo, da bo moral pokriti vse stroške selitve itd., mogoče še kakšno odškodnino in da iščejo odvetika. Mogoče bo sam od sebe skapiral in popustil, če ne, pa do odvetnika. Pa tudi na policijo ne škodi vprašat, pokazat sms, sprintan zakon, kaj lahko oni naredijo v takem primeru, ko je očitno, da najemodajalec ravna samovoljno in protizakonito. Mogoče nič, ampak neke izkušnje s tem vseeno imajo. Če bo moralo iti na sodišče, se bo to rešilo prednostno v korist najemnika, ker je vse črno na belem. Vprašanje je samo, koliko nevšečnosti bodo med tem imeli, je pa res, da bo na koncu moral najemodajalec vse te nevšečnosti tudi povrniti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dela ()

Pa tudi na policijo ne škodi vprašat, pokazat sms, sprintan zakon, kaj lahko oni naredijo v takem primeru, ko je očitno, da najemodajalec ravna samovoljno in protizakonito.

Popolnoma nič. Policija ni pristojna za rešeavnje civilnih sporov. Dokler ne bo najemodajalec začel grozit ali fizično posegat v nepremičnino to ni vprašanje policije.

Tidule je izjavil:

Pa tudi na policijo ne škodi vprašat, pokazat sms, sprintan zakon, kaj lahko oni naredijo v takem primeru, ko je očitno, da najemodajalec ravna samovoljno in protizakonito.

Popolnoma nič. Policija ni pristojna za rešeavnje civilnih sporov. Dokler ne bo najemodajalec začel grozit ali fizično posegat v nepremičnino to ni vprašanje policije.

Drži. Mislim sem ravno to, da se prepričajo, kaj policija običajno v praksi stori, ko/če začne fizično posegat v nepremičnino, oni pa imajo veljavno pogodbo. Ne škodi potem tudi v dopis najemodajalcu dopisati, da so se o tem že pozanimali na policiji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dela ()

Utk ::

Vsak je lahko v stanovanju dokler ima veljavno pogodbo, oz. tudi še potem, dokler ga izvršitelj fizično ne odnese ven, AMPAK jaz si ne bi želel bit v takem stanovanju in si bi v vsakem primeru začel iskat drugje. Če bi mi to uspelo v enem mesecu, super, če v petih, pa v petih. Ne vem kdo bi lahk mirno spal nekje, kjer bi vedel, da "mora" čim prej ven.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

barakus je izjavil:

Hvala Tidule, znupy in ostalim, ki ste podali konkretne odgovore.

Zanima me edino, kako človek najde primernega odvetnika v svojem kraju?

Nameravam jim svetovati, da stopijo do odvetnika s pogodbo in naj jim on predstavi realne opcije. Morda se lahko tudi on dogovori z lastnikom v njihovem imenu.

V prvi fazi naj se poskusijo pogovorit z lastnikom in ga pač opozorijo, da poznajo svoje rpavice in da na tak način pač ne bo šlo. Drugače pa odvetniki so navedeni v imeniku odvetnikov in lahko pogledaš po svojem kraju. Ni pa nobene omejitve, da ne bi kontaktiral katerega koli odvetnik, ni nekih krajevnih omejitev.

Vključitev odvetnika ima praviloma zastraševalni efekt in če najemodajalec res ni totalen kreten, lahko to veliko reši. Morajo pa računat, da je tak posvet in potem dopis odvetnika ca 100EUR.

Utk je izjavil:

Vsak je lahko v stanovanju dokler ima veljavno pogodbo, oz. tudi še potem, dokler ga izvršitelj fizično ne odnese ven, AMPAK jaz si ne bi želel bit v takem stanovanju in si bi v vsakem primeru začel iskat drugje. Če bi mi to uspelo v enem mesecu, super, če v petih, pa v petih. Ne vem kdo bi lahk mirno spal nekje, kjer bi vedel, da "mora" čim prej ven.

Kot najemnik z dokaj kratkoročno pogodbo vedno veš, da boš kmalu moral ven. Če so zdaj dokaj mirno spali ob zavedanju, da morajo ven po preteku pogodbe, lahko še naprej dokaj mirno spijo do preteka pogodbe, če se zavedajo, da je zakon na njihovi strani in se jih bo tudi v praksi zaščitilo. Mogoče se celo najemodajalec zbrihta in bo z njim v prihodnje bolj prijetno sodelovat kot z enim, ki ga še nihče ni opozoril na zakon in ki zato še zmeraj misli, da lahko dela čisto po svoje.

Lahko tudi s pozitivne strani pogledamo. Temu najemodajalcu se vsaj malo svetlika pred očmi, da selitev traja in stane, zato je pač tisti mesec roka dal v pogodbo. Sicer še ni skapiral oz. si prebral zakona, da je to veliko premalo, ampak neko okvirno zavedanje o tem principu ima, ostalo mu bodo pa morali še demonstrirati. Verjetno obstajajo pa tudi kavboji, ki bi čisto brez roka vrgli na cesto najemnike, ki izpolnjujejo vse pogodbene obveznosti.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig najemnine zaradi inflacije (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27630925 (9472) energetik
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30369434 (62350) Ishmael
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

8724794 (21361) MrStein
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

21639144 (25619) Timurlenk

Več podobnih tem