» »

[Windows 11] Debate, vprašanja in težave

[Windows 11] Debate, vprašanja in težave

««
27 / 27
»
»»

NejcSSD ::

S prve sem ti povedal kaj je narobe in še kar misliš da boš rešil...

HW issue -> servis. Če maš garancijo je to to.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

mtosev ::

Sicer tole se je pred kratkim začelo dogajati. Prej je vse delovalo ok.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Han ::

1. Naloži novejše šoferje. Intel je za čipovje pred kratkim izdal nove.

2. Odstrani zadnje posodobitve sistema.

Imam vse najnovejše. Tole je amd asus vivobook. Desktop, ki je intel pa teh težav nima.

Han ::

Mogoče je težava ravno v tem, da imaš najnovejše. Vzpostavi stanje pred posodobitvami, ki bi lahko vplivale na nepravilne izklope sistema...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

strom_15 ::

mtosev je izjavil:

Imam vse najnovejše. Tole je amd asus vivobook. Desktop, ki je intel pa teh težav nima.

Sam si si odgovoril, da je Intel kar se stabilnosti tiče mnogo pred AMD. Ni vse v CPU hitrosti veliko pomeni stabilnost sistema (predvsem Chipset).

Jarno ::

Sam imam s svojim zen2 prenosnikom kar dobre izkušnje. V parih letih se je zgolj dvakrat sesul pri low-battery + heavy browsing situaciji.
Tudi nad "intelovimi" prenosniki ni nekega ranta, zadeva je res neke vrste klasika.
@mtosev: če imaš fičnik ali dva na zalogi, lahko neseš na servis, da ti naredijo evalvacijo ali je zadeva za uveljavljanje garancije.
Načeloma ne bi smel biti Win11 problem, če ni širše debate na kakšnem Redditu.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Ma jaz bom še počakal, če se zadeva reši sama po sebi. Se spomnim pri prejšnjem dell inspiron 7359 prenosniku mi je random freezal v windowsu. Tisto je bil še windows 10. Sem bil posodobil windows in bios update naredil pa je prenehalo freezanje. Core i7 6500u je bil cpu.

Buggy ::

...in ti celo rihtas sisteme ljudem, pa potem cakas na resitve iz neba?

Evo sedaj ko ne gre več v hibernacijo več težav nimam. Problem solved. :D

c23po ::

Iztakneš žarnico za signal nizkega nivoja olja v mašini in "problem solved".
Jaz bi le preveril kakšno komponento, ki bi lahko bila kriva za težavo. Hibernacija je civilizacijski dosežek.
Računalniki nimajo spominov.

joez7 ::

LAhko bo novejši bios mel popravek, popravil AGESO, pa potem problemov nebo več.
Včasih so skrite napake, ki se pojavijo samo ko gre CPU v globok spanec, napačne voltaže ... napačen ukaz v MBR ... ?.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Bom tukaj vprašal. Še vedno velja, da lahko Windows 11 aktiviraš z Windows 10 kodo/product key ane?

KTr1sk ::

mtosev je izjavil:

Bom tukaj vprašal. Še vedno velja, da lahko Windows 11 aktiviraš z Windows 10 kodo/product key ane?

Če imaš serijsko preizkusi in nam povej ;)

Jaz sem pa zastavil vprašanje Deepseeku:
"Brezplačna nadgradnja iz Windows 10 pro na Win11 pro se vedno potem pokaže, da je serijska (zadnje številke)...3V66T. Če se pa na nov še ne aktiviran pc naložiM win11 pro in neuradno aktivira preko https://massgrave.dev HWID se pa enako pokaže ...3v66T in piše, da je aktiviran z digitalni licenco...ali lahko MS ugotovi, katera je bila aktivirana preko massgrave.dev in kateri win je samo brezplačno updejtan iz win10 na win11?"

"Odlično vprašanje, ki se dotika samega srca delovanja Microsoftovega aktivacijskega sistema. Kratek odgovor je: Ne, Microsoft ne more neposredno ugotoviti razlike zgolj na podlagi podatkov, ki so vidni na tvojem računalniku. Ključni podatek, delni ključ 3V66T, je namreč povsem enak za oba scenarija.

Naj ti razložim, zakaj je temu tako in kje se dejansko skriva razlika.
Zakaj je ključ vedno "3V66T"?

Številka 3V66T, ki jo vidiš, ni tvoj edinstveni licenčni ključ, ampak generični ključ za Windows 11 Pro .

Namen generičnega ključa: Microsoft ga uporablja zato, da sistemu (Windowsu) pove, katero izdijo (npr. Pro, Home) naj namesti in aktivira. To je kot nekakšna "zastavica" za izdijo.

Delovanje digitalne licence: Ko je Windows enkrat aktiviran (bodisi preko legalne nadgradnje bodisi preko orodij, kot je MAS), se tvoj računalnik poveže z Microsoftovimi strežniki in tja pošlje svoj edinstveni "prstni odtis" strojne opreme (HWID - Hardware ID). Microsoft na svojih strežnikih shrani ta zapis in ga poveže s potrdilom, da imaš veljavno licenco . Lokalno na računalniku se shrani le omenjeni generični ključ in zapis, da je aktiviran z digitalno licence. Tvoj pravi, kupljeni ključ (če obstaja) ni več viden v sistemu .

Tako pri brezplačni nadgradnji s kupljenega Windows 10 Pro kot pri aktivaciji z MAS orodjem na koncu dobiš enako stanje: Windows 11 Pro, aktiviran z digitalno licenco, ki uporablja generični ključ 3V66T. Zato sta si za računalnik in za osnovna orodja (kot je slmgr /dlv) videti popolnoma enaka.
Kje pa je razlika?

Edina razlika ni v tvojem računalniku, ampak na Microsoftovih strežnikih.

Pri legalni nadgradnji: Microsoftovi strežniki imajo v svoji bazi podatkov zapis, da je tvoj "prstni odtis" (HWID) povezan z veljavno, plačano ali nadgrajeno licenco. Ko se ob naslednji namestitvi povežeš, strežnik preveri svojo bazo in "vidi", da imaš pravico do digitalne licence. Ta zapis je povsem enak, kot če bi Windows 11 Pro kupil v trgovini.

Pri aktivaciji z MAS (HWID metoda): Orodje MAS uporablja metodo HWID, ki posnema uradni postopek nadgradnje . Ustvari navidezni "GenuineTicket" (dokazilo o pristnosti), ki ga pošlje Microsoftovim strežnikom. Strežniki ta ticket sprejmejo (ker je tehnično popolnoma veljaven) in v svojo bazo zapišejo, da tvoj HWID zdaj pripada veljavni licenci . Z vidika Microsoftovega strežnika je to popolnoma enak zapis, kot če bi kupil licenco. Strežnik ne more vedeti, ali je bil ticket ustvarjen z uradnim orodjem za nadgradnjo ali s posnemovalnim skriptom, ker je sam postopek (in končni ticket) enak.

Torej, ko Microsoftov strežnik prejme veljaven ticket od tvojega računalnika (ne glede na izvor), odobri digitalno licenco. Ko je licenca enkrat odobrena, je v Microsoftovi bazi podatkov tvoj HWID označen kot "aktiviran". Od tega trenutka naprej je z vidika vseh (tudi Microsofta) tvoj Windows veljavno aktiviran.

Lahko si predstavljaš kot ponarejen, a popolnoma enak ključ. Če narediš popolno kopijo ključa, ključavnica (Microsoftov strežnik) ne more ugotoviti, kateri ključ je original in kateri kopija, saj odpirata na enak način.

Ali MS vidi razliko? Ne, na strežniku je zapis enak. Ne, na strežniku je zapis enak.
Opomba glede varnosti in prihodnosti

Čeprav metoda HWID (ki jo uporablja MAS za trajno aktivacijo) trenutno deluje in je z vidika Microsoftovih strežnikov nerazločljiva od legalne, je pomembno vedeti, da gre za nelegalno uporabo . Microsoft lahko kadarkoli spremeni svoje strežniške mehanizme in blokira ustvarjanje novih "ticketov" preko teh metod. Prav tako je uporaba tovrstnih skriptov vedno tvegana, saj jih lahko zlonamerne osebe spremenijo in jim dodajo škodljivo kodo. Zato je priporočljivo tovrstne skripte vedno preveriti in uporabljati le, če zaupaš izvoru .

Upam, da je odgovor jasen in razumljiv. Če te še kaj zanima glede delovanja aktivacij ali digitalnih licenc, kar vprašaj."
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KTr1sk ()
««
27 / 27
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft bo brezplačno omogočil še leto dni popravkov za Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6612406 (2829) bm1973
»

Procesor upgrade za WIN 11 prenosnik Akoya

Oddelek: Kaj kupiti
272125 (1200) joez7
»

Windows 11 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27766269 (16661) joez7
»

Windowse 11 bo mogoče ročno namestiti tudi na starejše naprave

4018258 (4062) bm1973
»

Windows 11 24H2 na voljo za vse (strani: 1 2 )

6817009 (8756) _Denny_

Več podobnih tem